Η επιλογή άπαχου γάλακτος στην καθημερινή διατροφή τώρα δικαιώνεται! Επιστήμονες ανέλυσαν δεδομένα υγείας τριών δεκαετιών και διαπίστωσαν ότι η περιεκτικότητα σε λιπαρά του γάλακτος επηρεάζει τον κίνδυνο θανάτου από καρδιακές παθήσεις.
Η μελέτη που δημοσιεύθηκε στο The American Journal of Clinical Nutrition βασίστηκε σε δεδομένα από τρεις εξετάσεις καρδιαγγειακής υγείας που διεξήχθησαν μεταξύ 1974 και 1988.
Ερευνητές στη Νορβηγία παρακολούθησαν τα δεδομένα 73.860 ατόμων, με μέση ηλικία 41 ετών, για 33 χρόνια και κατέγραψαν 26.393 θανάτους, εκ των οποίων 8.590 από καρδιαγγειακές παθήσεις.
Διαπίστωσαν ότι όσοι έπιναν πλήρες γάλα είχαν υψηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας σε σχέση με όσους έπιναν γάλα με χαμηλά λιπαρά.
Οι ερευνητές μπόρεσαν να κάνουν αυτή τη σύγκριση λόγω ενός μοναδικού ιστορικού πλαισίου. Στη δεκαετία του 1970, οι περισσότεροι άνθρωποι στη Νορβηγία έπιναν πλήρες γάλα, αλλά στη δεκαετία του 1980 περισσότεροι άνθρωποι έπιναν γάλα με χαμηλά λιπαρά. Αυτό σήμαινε ότι οι ερευνητές μπόρεσαν να διερευνήσουν τις μακροπρόθεσμες συνέπειες για την υγεία της κατανάλωσης και των δύο τύπων γάλακτος.
Όσοι έπιναν περισσότερο γάλα στην μελέτη είχαν 22% αυξημένο κίνδυνο θνησιμότητας από όλες τις αιτίες και 12% αυξημένο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακές παθήσεις σε σύγκριση με όσους έπιναν λιγότερο.
Ωστόσο, περαιτέρω ανάλυση αποκάλυψε ότι το πλήρες γάλα ειδικότερα ήταν υπεύθυνο για αυτόν τον αυξημένο κίνδυνο θανάτου.
Όταν οι ερευνητές συνέκριναν το πλήρες και το χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά γάλα και έκαναν προσαρμογές ανάλογα με την ποσότητα που κατανάλωναν, διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση γάλακτος χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά συσχετιζόταν με 11% χαμηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας και 7% χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων σε σύγκριση με την κατανάλωση πλήρους γάλακτος.
Το προφίλ των καταναλωτών γάλακτος με χαμηλά λιπαρά
Ωστόσο, οι καταναλωτές γάλακτος με χαμηλά λιπαρά ήταν κυρίως γυναίκες, με υψηλότερο επίπεδο εκπαίδευσης και μη καπνίστριες, σε σύγκριση με τους καταναλωτές πλήρους γάλακτος, οι οποίοι συχνά ανέφεραν ότι ήταν καπνιστές.
Οι συγγραφείς της μελέτης κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι «η συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης γάλακτος και των καρδιαγγειακών παθήσεων και της θνησιμότητας από όλες τις αιτίες ποικίλλει ανάλογα με τον τύπο του γάλακτος, με θετική συσχέτιση για το πλήρες γάλα και μέτρια αρνητική συσχέτιση με την ισχαιμική καρδιακή νόσο και τη θνησιμότητα από όλες τις αιτίες για το γάλα με χαμηλά λιπαρά σε σύγκριση
Το μεγαλύτερο μέρος του λίπους στο γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι κορεσμένα λιπαρά, τα οποία όταν καταναλώνονται σε μεγάλες ποσότητες μπορούν να συμβάλουν στην αύξηση του σωματικού βάρους. Μια διατροφή πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά μπορεί επίσης να οδηγήσει σε αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα, αυξάνοντας τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής ή εγκεφαλικού επεισοδίου.