Ωστόσο σε μια νέα μελέτη οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι το πρόβλημα μπορεί να μην έγκειται στην ίδια την πατάτα αλλά στον τρόπο που μαγειρεύεται. «Διαπιστώσαμε ότι η κατανάλωση τηγανητής πατάτας συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2, αλλά διαφορετικά τρόποι παράσκευης της - όπως ψητές, βραστές ή πουρέ - δεν έδειξαν να κρύβουν τον ίδιο κίνδυνο», λέει ο επικεφαλής συγγραφέας, Seyed Mohammad Mousavi, PhD, μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ.
Είναι οι πατάτες υγιεινές;
Οι ερευνητές παρακολούθησαν περισσότερα από 200.000 άτομα που συμμετείχαν σε άλλες μελέτες και για περισσότερα από 30 χρόνια κρατούσαν ημερολόγια διατροφής, αναφέροντας λεπτομερώς πόσο συχνά κατανάλωναν ορισμένα τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένων των δημητριακών ολικής αλέσεως και της πατάτας.
Κατά τη διάρκεια της περιόδου της μελέτης, περισσότεροι από 20.000 συμμετέχοντες ανέπτυξαν διαβήτη τύπου 2. Αναλύοντας τα δεδομένα τους, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι 3 μερίδες τηγανητές πατάτες την εβδομάδα αύξησαν τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη κατά 20%. Την ίδια στιγμή, οι ψητές, βραστές ή πατάτες σε πουρέ, δεν φαίνεται ότι επηρέασαν σημαντικά τον κίνδυνο.
Γιατί το τηγάνισμα αυξάνει τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2
Οι τηγανητές πατάτες τηγανίζονται σε λάδι με πολύ υψηλές θερμοκρασίες, λέει ο Δρ. Mousavi και αυτό το λάδι μπορεί να περιέχει ενίοτε trans λιπαρά και άλλες επιβλαβείς ενώσεις, επισημαίνει.
«Ο συνδυασμός μπορεί να οδηγήσει σε φλεγμονή, να βλάψει τα αιμοφόρα αγγεία και να αυξήσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Επιπλέον, οι ίδιες οι πατάτες έχουν υψηλό γλυκαιμικό φορτίο, που σημαίνει ότι μπορούν να αυξήσουν γρήγορα το σάκχαρο στο αίμα, ειδικά όταν τηγανίζονται και αλατίζονται», προσθέτει ο Mousavi.
Ωστόσο, η συγκεκριμένη έρευνα έχει περιορισμούς. Ως παρατηρητική μελέτη, έδειξε μεν μια σύνδεση, αλλά δεν μπόρεσε να αποδείξει ότι ήταν οι τηγανητές πατάτες το διατροφικό στοιχείο που οδήγησε σε αυξημένο κίνδυνο.
«Ενώ οι τηγανητές πατάτες θα μπορούσαν να είναι το τρόφιμο που καθιστά πιο πιθανό την αύξηση του κινδύνου για διαβήτη τύπου 2, θα μπορούσε επίσης να είναι κάτι άλλο που καταναλώνεται μαζί τους ή η γενική διατροφική συμπεριφορά που συνδέεται και με τις τηγανητές πατάτες», λέει η Susan Spratt, MD, καθηγήτρια ιατρικής εξειδικευμένη στον διαβήτη, στο Duke Health της Βόρειας Καρολίνας.
Δημητριακά ολικής αλέσεως για μείωση του κινδύνου
Χρησιμοποιώντας τις πληροφορίες που συλλέχθηκαν, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι έτρωγαν δημητριακά ολικής αλέσης αντί για τηγανητές πατάτες είχαν μειωμένο κίνδυνο για διαβήτη, κατά 19%.
Επειδή όμως δύσκολο να συνοδεύσουμε την μπριζόλα μας με δημητριακά ολικής άλεσης, τελικά υπάρχει υγιεινή εναλλακτική;
«Σκεφτείτε να τις αντικαταστήσετε με μια σαλάτα λαχανικών ή ακόμα και φρούτα», λέει η Margaret O'Brien, RD, διαιτολόγος στο Banner Health της Αριζόνα.
Αν δεν υπάρχει υγιεινή εναλλακτική, η Spratt προτείνει να παραλείψετε εντελώς τις πατάτες και να φάτε απλώς το burger.
Δεν χρειάζεται να τις στερηθείτε εντελώς
Δεν χρειάζεται ωστόσο να κόψετε μαχαίρι την λαχταριστή αυτή λιχουδιά για να διατηρήσετε τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 υπό έλεγχο, διευκρινίζει ο Δρ. Mousavi.
«Η ποσότητα κάνει τη διαφορά - η μετάβαση από τρεις μερίδες την εβδομάδα σε μία, θα μπορούσε να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου», εξηγεί.
Οι τηγανητές πατάτες που φτιάχνονται στο σπίτι στο φούρνο ή στη φριτέζα αέρα με λίγο λάδι καλής ποιότητας είναι επίσης μια πολύ καλύτερη επιλογή από τις τηγανητές πατάτες των fast food προσθέτει ο Mousavi.
Πηγή: Everydayhealth.com