ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οι έξι χειρότερες και οι τέσσερις καλύτερες τροφές για το φούσκωμα

Διατροφή
PEXELS
Το φούσκωμα της κοιλιάς αποτελεί ένα από τα πιο κοινά παράπονα που ακούγονται και στις περισσότερες περιπτώσεις είναι αποτέλεσμα επιπλέον αερίων στο γαστρεντερολογικό σύστημα είτε λόγω κατανάλωσης συγκεκριμένων τροφών είτε επειδή έχουμε καταπιεί αέρα μασώντας.
Τετάρτη, 30/08/2023 - 11:37
— Photo: PEXELS
News4Health Team News4Health Team

Το να αισθανόμαστε φουσκωμένοι μετά από ένα λουκούλλειο άρα συνήθως και λιπαρό γεύμα, είναι αναμενόμενο. Το φούσκωμα όμως που δεν υποχωρεί μετά από λίγες ώρες ή συνοδεύεται από συμπτώματα όπως πυρετός ή έμετος, μπορεί να είναι ανησυχητικό.
Σύμφωνα με διατροφολόγους αυτό θα μπορούσε να είναι μια σοβαρή ένδειξη ότι κάτι δεν λειτουργεί σωστά με την διαδικασία της πέψης και την υγεία του εντέρου.

Σοβαρά αίτια που μπορεί να υποκρύπτονται πίσω από τον συνδυασμό των παραπάνω συμπτωμάτων είναι κάποιο πεπτικό πρόβλημα ή ηπατική νόσος έως γαστρίτιδα ή καρκίνος.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, είναι απαραίτητη η ιατρική συνδρομή ώστε να εντοπιστούν τα ακριβή αίτια.

Ωστόσο, αν το πρήξιμο στην περιοχή της κοιλιάς είναι περιστασιακό χωρίς άλλες ανησυχητικές ενδείξεις, τότε κάποιες αλλαγές στην διατροφή μπορούν να βοηθήσουν.

Βέβαια, οι διατροφολόγοι επισημαίνουν ότι κάθε οργανισμός είναι διαφορετικός και έτσι συχνά διαφοροποιούνται και τα τρόφιμα που μπορεί να προκαλέσουν το ενοχλητικό φούσκωμα. Στατιστικά πάντως, κάποιες τροφές φαίνεται να είναι οι συνήθεις ύποπτοι...

Οι 6 τροφές που μας φουσκώνουν

1. Επεξεργασμένα τρόφιμα: Υπ αριθμόν ένα εχθρός Το νάτριο. Είναι η ουσία που κατεξοχήν ευθύνεται για κατακράτηση υγρών. Βέβαια, το νάτριο είναι ένα πολύ σημαντικό μέταλλο απαραίτητο για την καλή λειτουργία του οργανισμού επομένως δεν πρέπει να αποκλείεται από την διατροφή. Όμως η ποσότητα αλλά και η πηγή προέλευσης του έχει μεγάλη σημασία. Όταν βρίσκεται σε επεξεργασμένα τρόφιμα όπως έτοιμες σάλτσες, κονσέρβες, αλλαντικά, ακόμα και σε προϊόντα όπως τα κουλούρια του εμπορίου και κάποια είδη ψωμιού, σε αυτή την περίπτωση η κατανάλωση συναφών τροφίμων πρέπει να αποφεύγεται.

2. Τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά: Αρτοσκευάσματα, επεξεργασμένα κρέατα, τυριά που συνήθως περιέχουν πολλά ακόρεστα λιπαρά, απαιτούν πολύ περισσότερη ώρα για να χωνευτούν εξηγεί η κλινική διατροφολόγος Kristin Gillespie. “Αυτές οι τροφές, καθώς κινούνται πιο αργά μέσω του γαστρεντερικού σωλήνα, μπορεί να οδηγήσουν σε φούσκωμα” προσθέτει. Το American Heart Association συνιστά τέτοιου είδους τρόφιμα να αντιστοιχούν στο 5-6% των ημερήσιων θερμίδων, επομένως σε όχι περισσότερες από 120 θερμίδες σε μια δίαιτα 2.000 θερμίδων. Με άλλα λόγια, προσπαθήστε να μην υπερβαίνετε τα 13 γραμμάρια κορεσμένου λίπους την ημέρα.

3. Γαλακτοκομικά: Τα γαλακτοκομικά σε κάθε μορφή, συμπεριλαμβανομένου του γάλακτος, του παγωτού και του τυριού, μπορεί να δημιουργήσουν φούσκωμα εξαιτίας της λακτόζης που περιέχουν. Σύμφωνα με το Διεθνές Ίδρυμα Γαστρεντερικών Διαταραχών, μεγάλο μέρος του πληθυσμού αντιμετωπίζει δυσκολία στην πέψη της λακτόζης, ειδικά οι ηλικιωμένοι ενήλικες. Εάν διαπιστώσετε ότι τα γαλακτοκομικά σας ενοχλούν αλλά δεν θέλετε να τα αποκλείσετε από την διατροφή σας, δοκιμάστε ένα συμπλήρωμα ενζύμου πριν την κατανάλωση τους για να βοηθήσετε το σώμα σας να διασπάσει τη λακτόζη.

4. Μήλα: Αν και αδιαμφισβήτητα αποτελούν μια υγιεινή διατροφική επιλογή, τα μήλα είναι πλούσια σε φρουκτόζη και με την σειρά της η φρουκτόζη είναι συχνά υπεύθυνη για φούσκωμα στην κοιλιά, σύμφωνα με το Johns Hopkins Medicine. Τα μήλα θεωρούνται επίσης τροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε FODMAP, ένα αγγλικό ακρωνύμιο για τα σάκχαρα που το λεπτό έντερο απορροφά ελάχιστα. Τα άτομα με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, μπορεί να ωφεληθούν από μια δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε FODMAP, λέει το Πανεπιστήμιο Monash. Τα κρεμμύδια, το σκόρδο, τα φασόλια και τα κάσιους είναι επίσης τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε FODMAP.

5. Όσπρια: Τα όσπρια, όπως τα φασόλια και οι φακές, μπορούν να προκαλέσουν φούσκωμα λόγω της περιεκτικότητας τους σε φυτικές ίνες. Ωστόσο, αυτές οι τροφές διαθέτουν και σημαντικά πλεονεκτήματα καθώς έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά και νάτριο και αποτελούν πηγές θρεπτικών συστατικών, σημειώνει το Harvard Health. Οι φυτικές ίνες προκαλούν κορεσμό, βοηθούν στην ομαλή λειτουργία του πεπτικού και τροφοδοτούν τα ευεργετικά βακτήρια στο μικροβίωμα του εντέρου σας, λένε οι ειδικοί. Ένας τρόπος να αντιμετωπιστεί το ενοχλητικό φούσκωμα που προκαλούν είναι η σταδιακή αύξηση στην πρόσληψη φυτικών ινών παράλληλα με την αύξηση στην ημερήσια κατανάλωση νερού που θα βοηθήσει τις φυτικές ίνες να αποβληθούν από το σώμα πιο εύκολα.

6. Τα Σταυρανθή λαχανικά όπως το μπρόκολο, το κουνουπίδι, το λάχανο, η ρόκα και τα λαχανάκια Βρυξελλών – είναι μερικά από τα πιο υγιεινά τρόφιμα σύμφωνα με την Ακαδημία Διατροφής και Διαιτολογίας. Όμως σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να προκαλέσουν συσσώρευση αερίων, οδηγώντας σε φούσκωμα, εξαιτίας μια ουσίας που περιέχουν, της ραφινόζης. Αντί να τα κόψετε εντελώς από το διαιτολόγιο σας, προσπαθήστε να δείτε αν είναι κάποιο συγκεκριμένο από αυτά που σας προκαλεί πρόβλημα. Κατόπιν, εντάξτε το πάλι στην διατροφή σας σταδιακά και σε μικρές ποσότητες κάθε φορά.

Οι τροφές που καταπολεμούν το φούσκωμα

1. Αγγούρι: Το ταπεινό αγγουράκι, με 96% περιεκτικότητα σε νερό, είναι σταθερός σύμμαχος της ομαλής πέψης για τους περισσότερους. Επιπλέον, τα αγγούρια περιέχουν επίσης ένα φλαβονοειδές με ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, που θα μπορούσε να μειώσει το πρήξιμο στην κοιλιά.

2. Γιαούρτι: Σε αντίθεση με άλλα γαλακτοκομικά το γιαούρτι είναι ένα θαύμα της φύσης, όσον αφορά στην αντιμετώπιση του πρηξίματος. Τα φυσικά προβιοτικά που περιέχει, βοηθούν στη ρύθμιση της πέψης και βελτιώνουν τη γενική υγεία του γαστρεντερικού συστήματος. Το κεφίρ, ένα ρόφημα γάλακτος που έχει υποστεί ζύμωση, περιέχει επίσης προβιοτικά, με συχνά θεαματικά αποτελέσματα στην αντιμετώπιση των φουσκωμάτων.

3. Σπαράγγια: Αυτό το λαχανικό της άνοιξης, έχει σημαντικές διουρητικές ιδιότητες εξαιτίας της ουσίας ασπαραγίνης, σύμφωνα με τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας (NIH). Μέσω της ούρησης, το σώμα αποβάλλει την περίσσεια αλατιού και νερού, με αποτέλεσμα πιο επίπεδη κοιλιά.

4. Μπανάνες: Οι μπανάνες καταπολεμούν το φούσκωμα και εμποδίζουν την κατακράτηση νερού λόγω της περιεκτικότητας τους σε κάλιο, έναν ηλεκτρολύτη που είναι σημαντικός για τη ρύθμιση των επιπέδων νατρίου στο σώμα. Εκτός από τις μπανάνες, τροφές πλούσιες σε κάλιο είναι τα κολοκυθάκια, τα βερίκοκα, τα δαμάσκηνα και οι σταφίδες.

Τελευταία τροποποίηση στις 30/08/2023 - 15:14
  • ΦΟΥΣΚΩΜΑ
  • ΚΟΙΛΙΑ
  • ΤΡΟΦΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Σταφύλι: Κόκκινο, μωβ ή πράσινο; Ποιο είναι πιο θρεπτικό και πόσες θερμίδες έχει
Σταφύλι: Κόκκινο, μωβ ή πράσινο; Ποιο είναι πιο θρεπτικό και πόσες θερμίδες έχει 28 Αυγούστου 2023
Ανάκληση παστελιού με επικάλυψη μαύρης σοκολάτας από τον ΕΦΕΤ 31 Αυγούστου 2023
Ανάκληση παστελιού με επικάλυψη μαύρης σοκολάτας από τον ΕΦΕΤ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η «άγνωστη» βιταμίνη που κρύβει το μυστικό για τη μακροζωία - Σε ποιες τροφές υπάρχει!
Διατροφή
19/06/2025 - 19:47

Η «άγνωστη» βιταμίνη που κρύβει το μυστικό για τη μακροζωία - Σε ποιες τροφές υπάρχει!

Οι έξι τροφές που μπορούν να επιβραδύνουν τη γήρανση στους άνδρες
Διατροφή
30/05/2025 - 10:00

Οι έξι τροφές που μπορούν να επιβραδύνουν τη γήρανση στους άνδρες

Μετεωρισμός, «φούσκωμα», δυσπεψία: Πού οφείλονται και πώς αντιμετωπίζονται
Health Talk
29/05/2025 - 19:03

Μετεωρισμός, «φούσκωμα», δυσπεψία: Πού οφείλονται και πώς αντιμετωπίζονται

Ποιες τροφές μπορούν να μας βοηθήσουν να αποκτήσουμε ηλιοκαμένη όψη
Διατροφή
09/05/2025 - 18:42

Ποιες τροφές μπορούν να μας βοηθήσουν να αποκτήσουμε ηλιοκαμένη όψη

Γιατί η κοιλιά μας μεγαλώνει στη μέση ηλικία; Ο ένοχος εντοπίστηκε!
Υγεία
29/04/2025 - 13:00

Γιατί η κοιλιά μας μεγαλώνει στη μέση ηλικία; Ο ένοχος εντοπίστηκε!

Κερδίστε το στοίχημα της πρωτεΐνης κατά τη διάρκεια της νηστείας με τις κατάλληλες τροφές!
Διατροφή
18/03/2025 - 20:48

Κερδίστε το στοίχημα της πρωτεΐνης κατά τη διάρκεια της νηστείας με τις κατάλληλες τροφές!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ο ΕΔΟΕΑΠ προειδοποιεί τους ασφαλισμένους του για απόπειρες vishing και phishing
Επικαιρότητα
02/07/2025 - 00:04
«Η φαρμακευτική μεταρρύθμιση στοχεύει στην πρόσβαση των Ευρωπαίων σε προσιτά σκευάσματα»
Pharma Policy
01/07/2025 - 21:17
Σε διαδικασία έγκρισης νέα γονιδιακή θεραπεία για την αμφιβληστροειδοπάθεια XLRP
Patient Talk
01/07/2025 - 20:47
Η δυσανεξία στη λακτόζη μπορεί να προκαλεί εφιάλτες, ισχυρίζονται Καναδοί επιστήμονες
Διατροφή
01/07/2025 - 19:41
ΠΟΥ: Η μοναξιά «σκοτώνει» 100 ανθρώπους κάθε ώρα!
Ψυχική Υγεία
01/07/2025 - 19:06
Αερόβια προπόνηση 12-3-30: Το μυστικό της και τα οφέλη για την υγεία
Fitness
01/07/2025 - 18:37
Αφαίρεση εγκεφαλικών όγκων χωρίς κρανιοτομή αλλά μέσα από τη μύτη
Health Talk
01/07/2025 - 18:06
Παραίτηση Μανωλόπουλου από τον ΕΟΦ - Νέος πρόεδρος ο Σπύρος Σαπουνάς
Pharma Policy
01/07/2025 - 17:44
Παγκόσμιος Οργανισμός Μετεωρολογίας: Ο κόσμος πρέπει να μάθει να ζει με τους καύσωνες - «Είναι σιωπηλοί δολοφόνοι»
Επικαιρότητα
01/07/2025 - 17:34
«Μαμά ζαλίζομαι»: Πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τη ναυτία κίνησης στα παιδιά
Υγεία
01/07/2025 - 17:09
Οδηγός του ECDC για την αντιμετώπιση ασθενειών που μεταδίδονται από κουνούπια σε όλη την Ευρώπη
Πολιτική Υγείας
01/07/2025 - 16:48
Γάζα: ΜΚΟ ζητούν τον τερματισμό λειτουργίας του συστήματος GHF που υποστηρίζεται από ΗΠΑ και Ισραήλ
Επικαιρότητα
01/07/2025 - 16:28
Όταν η τεχνολογία συναντά την Ουρολογία - Αντιμετώπιση της λιθίασης με σύγχρονες μεθόδους!
Health Talk
01/07/2025 - 15:51
Επιστολή ΙΣΑ σε Αγαπηδάκη: Οι πολίτες να επιλέγουν και ιδιώτες ως προσωπικούς γιατρούς
Πολιτική Υγείας
01/07/2025 - 15:33
Αγαπηδάκη: Νέα προγράμματα πρόληψης και έρευνα αξιολόγησης ΑΙ στη διάγνωση του καρκίνου
Πολιτική Υγείας
01/07/2025 - 15:14
Ποιο είδος ορμονοθεραπείας αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού σε νεαρές γυναίκες
Pharma News
01/07/2025 - 15:00
ΠΟΥ Ευρώπης: Σημαντικές οι ελληνικές πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της χρήσης καπνού και αλκοόλ
Πολιτική Υγείας
01/07/2025 - 14:19
Ο δείκτης μάζας σώματος δεν είναι αξιόπιστος - Ο καλύτερος τρόπος για τη μέτρηση του ιδανικού βάρους
Υγεία
01/07/2025 - 14:01
ΕΟΔΥ: Τριπλασιάστηκαν τα περιστατικά γονόρροιας-Διπλασιάστηκαν οι διαγνώσεις πρώιμης σύφιλης
Πολιτική Υγείας
01/07/2025 - 13:00
Η κατανάλωση κουρκουμά καθημερινά ασπίδα κατά του καρκίνου του παχέος εντέρου
Διατροφή
01/07/2025 - 12:00
Ανατροπή: Τα ωμέγα λιπαρά οξέα δεν είναι απαραίτητα καλά για την καρδιά
Διατροφή
01/07/2025 - 11:00
Η Microsoft υπόσχεται διαγνώσεις επιπέδου ιατρικού συμβουλίου μέσω AI
Digital Health
01/07/2025 - 10:00
Τα μεγαλύτερα λάθη που κάνουμε με τα γυαλιά ηλίου
Health Talk
01/07/2025 - 08:17
Οι περικοπές των ΗΠΑ στην διεθνή βοήθεια ενδέχεται να προκαλέσουν περισσότερους από 14 εκατ. θανάτους έως το 2030
Πολιτική Υγείας
01/07/2025 - 08:14
Ενημερωτική ημερίδα για επαγγελματίες υγείας σχετικά με τη χορήγηση PrEP έναντι του HIV
Υγεία
01/07/2025 - 06:52
Ψηφιακός Μετασχηματισμός: Τι έχει πετύχει η Ελλάδα στην Υγεία και όχι μόνο...
Digital Health
01/07/2025 - 03:24
MSD Gives back: Όταν η προσφορά γίνεται πράξη
Pharma News
01/07/2025 - 00:06
Καλοκαίρι με τα παιδιά μας στις διακοπές ή την παραλία: Τι πρέπει να προσέχουμε
Υγεία
30/06/2025 - 20:03
Νέες θεραπευτικές τεχνικές για τον πόνο στην σπονδυλική στήλη
Health Talk
30/06/2025 - 19:37
ΕΟΦ: Σοκολάτα για τη λίμπιντο περιέχει απαγορευμένη φαρμακευτική ουσία
Διατροφή
30/06/2025 - 19:17

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Θειομερσάλη στα παιδικά εμβόλια: «Κόκκινο πανί» για τον Αμερικανό Υπουργό Υγείας - Η επιστημονική αλήθεια
Pharma News
30/06/2025 - 12:00
Η Κομισιόν άναψε το πράσινο φως σε νέα θεραπεία για τη φαινυλκετονουρία
Pharma News
30/06/2025 - 14:37
Γεωργιάδης: Ο μέσος όρος αναμονής κατά τη μεγάλη εφημερία στο « Γεννηματάς» ήταν 5 ώρες και 56 λεπτά
Πολιτική Υγείας
30/06/2025 - 12:44
Συνάντηση ΠαΣΟΝοΠ με τον Γεωργιάδη και δέσμευση για ένταξη των νοσηλευτών στα ΒΑΕ!
Πολιτική Υγείας
30/06/2025 - 16:18
ΕΟΦ: Σοκολάτα για τη λίμπιντο περιέχει απαγορευμένη φαρμακευτική ουσία
Διατροφή
30/06/2025 - 19:17
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2025 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo