ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τι προκαλούν οι υπερ -επεξεργασμένες τροφές στον οργανισμό μας και πως θα τις αναγνωρίσεις

Διατροφή
Τι προκαλούν οι υπερ -επεξεργασμένες τροφές στον οργανισμό μας και πως θα τις αναγνωρίσεις
Σε χώρες όπως η Βρετανία, οι ΗΠΑ και ο Καναδάς οι υπερ -επεξεργασμένες τροφές υπολογίζεται ότι αποτελούν το 50% και περισσότερο των θερμίδων που καταναλώνουν οι άνθρωποι. Αυτό είναι πολύ πιο ανησυχητικό από όσo πιστεύαμε για τη Δημόσια Υγεία σε παγκόσμια κλίμακα.
Τετάρτη, 14/09/2022 - 13:05
— Photo: Eurokinissi
Αγγελική Μαξούρη Αγγελική Μαξούρη

Τα δεδομένα αυτά είναι ανησυχητικά δεδομένου ότι αυτά τα φαγητά συνδέονται με μια σειρά από διαφορετικά προβλήματα υγείας, όπως μεγαλύτερο κίνδυνο παχυσαρκίας και ποικίλες χρόνιες ασθένειες όπως η καρδιαγγειακές και η άνοια.

Οι υπερ - επεξεργασμένες τροφές είναι παρασκευάσματα που διάφορα βιομηχανικά υλικά (όπως οι γαλακτωματοποιητές, πυκνωτικά και τεχνητά αρώματα), συγχωνεύονται σε τρόφιμα μεσω εργοστασιακής διαδικασίας.

Πολλά ροφήματα με ζάχαρη και αρκετά δημητριακά πρωϊνού ανήκουν σε αυτή την κατηγορία τροφών, όπως και πιο πρόσφατες καινοτομίες, τα λεγόμενα «φυτικά» burgers, τα οποία είναι φτιαγμένα από απομονωμένες πρωτεΐνες και άλλα χημικά που κάνουν τα προϊόντα πιο εύγεστα.

Η έντονη βιομηχανική επεξεργασία που χρησιμοποιείται για τα υπερ - επεξεργασμένα τρόφιμα καταστρέφει τη φυσική δομή των συστατικών της τροφής και απομακρύνει πολλά ωφέλιμα συστατικά όπως είναι οι φυτικές ίνες, οι βιταμίνες, τα μεταλλικά στοιχεία και τα φυτοχημικά.

Πολλοί γνωρίζουν ότι οι υπερ - επεξεργασμένα τρόφιμα είναι βλαβερά για την υγεία μας. Ωστόσο, δεν είναι ξεκάθαρο αν αυτό συμβαίνει γιατί αυτά τα φαγητά είναι χαμηλής διατροφικής αξίας. Δύο νέες μελέτες δείχνουν ότι η χαμηλή διατροφική αξία δεν επαρκεί απλά για να εξηγήσει την επικινδυνότητα για την υγεία, σύμφωνα με όσα αναφέρει ο Richard Hoffman, λέκτορας διατροφικής βιοχημίας στο πανεπιστήμιο Hertfordshire σε άρθρο του στο The Conversation.

demetriaka

Ο ρόλος της φλεγμονής

Η πρώτη μελέτη που έγινε μελέτησε πάνω από 20.000 υγιείς Ιταλούς ενήλικες και παρατήρησε ότι οι συμμετέχοντες που κατανάλωσαν το μεγαλύτερο αριθμό υπερ - επεξεργασμένων τροφίμων είχαν αυξημένο ρίσκο πρόωρου θανάτου οποιασδήποτε αιτίας. Η δεύτερη μελέτη, η οποία ερεύνησε πάνω από 50.000 άνδρες υγειονομικούς από τις ΗΠΑ, παρατήρησε ότι η υψηλή κατανάλωση υπερ -επεξεργασμένων τροφίμων ήταν συνδεδεμένη με ένα μεγαλύτερο ρίσκο καρκίνου του παχέος εντέρου.

Εξίσου ενδιαφέρον είναι ότι αυτές οι μελέτες αναφέρουν ότι τα ρίσκα για την υγεία που προκύπτουν από την κατανάλωση των υπερ -επεξεργασμένων τροφίμων παραμένουν ακόμα και αν δεν έχει τόση σημασία το γεγονός ότι είναι χαμηλής διατροφικής αξίας. Αυτό σημαίνει ότι και άλλοι παράγοντες συνεισφέρουν στις βλάβες που προκαλούν τα υπέρ-επεξεργασμένα τρόφιμα.

Επίσης, η έρευνα αυτή υποθέτει ότι η λήψη των σωστών θρεπτικών συστατικών από άλλες τροφές μπορεί να μην είναι αρκετή για να ακυρώσει το ρίσκο της εμφάνισης ασθενειών αν εξακολουθεί κανείς να καταναλώνει υπερ -επεξεργασμένα τρόφιμα. Παρομοίως, οι προσπάθειες από την βιομηχανία των τροφίμων να βελτιώσουν την διατροφική αξία των υπερ -επεξεργασμένων τροφίμων με την προσθήκη μερικών βιταμινών μπορεί να είναι ένα επιπρόσθετο πρόβλημα.

Η έρευνα που έγινε στην Ιταλία πάντως αναφέρει ότι βιοδείκτες φλεγμονής όπως είναι ο υψηλότερος αριθμός λευκών αιμοσφαιρίων ήταν μεγαλύτεροι στις ομάδες που έτρωγαν τα περισσότερα υπερ -επεξεργασμένα τρόφιμα. Τα σώματά μας μπορεί να πυροδοτήσουν μια φλεγμονή σαν απάντηση για πολλούς λόγους, όπως για παράδειγμα αν αρρωστήσουμε ή αν κοπούμε. Το σώμα μας απαντά στέλνοντας σήμα στα ανοσοκύτταρα (όπως τα λευκά κύτταρα), ώστε να επιτεθεί και να εισβάλλει στα παθογόνα (όπως είναι τα βακτήρια ή οι ιοί).

Συνήθως, η φλεγμονή που δημιουργείται ως απόκριση διαλύεται σχετικά γρήγορα, ωστόσο κάποιοι άνθρωποι μπορεί να αναπτύξουν χρόνια φλεγμονή σε όλο τους το σώμα. Αυτό μπορεί να προκαλέσει καταστροφή του ιστού, το οποίο και σχετίζεται σε πολλές χρόνιες ασθένειες, όπως ο καρκίνος και η καρδιαγγειακή ασθένεια.

Αρκετές έρευνες βρήκαν ότι οι «φτωχές» διατροφές μπορούν να αυξήσουν την φλεγμονή στο σώμα, η οποία και σχετίζεται με μεγαλύτερο ρίσκο χρόνιων ασθενειών. Δεδομένου ότι τα σημάδια φλεγμονής παρατηρήθηκαν στους συμμετέχοντες της ιταλικής μελέτες που κατανάλωναν τέτοιες τροφές, αυτό μας κάνει να υποθέσουμε ότι η φλεγμονή μπορεί να συνεισφέρει στο ρίσκο εμφάνισης ασθενειών. Επίσης, κάποια πρόσθετα τροφίμων στα υπερ -επεξεργασμένα τρόφιμα μπορεί να αυξάνουν την φλεγμονή στο έντερο και να αλλάζουν το μικροβίωμα.

Κάποιοι ερευνητές αναφέρουν ότι οι τροφές αυτές που προκαλούν φλεγμονή μπορεί να αναγνωρίζονται από το σώμα μας ως εισβολέας όπως ένα βακτήριο. Έτσι, το σώμα ξεκινά μια ανοσιακή απόκριση και αυξάνει τα επίπεδα φλεγμονής για να τον αντιμετωπίσει. Επίσης, παρόλο που η έρευνα για τον καρκίνο του παχέος εντέρου δεν βρήκε ότι η φλεγμονή είναι αυξημένη σε άνδρες που καταναλώνουν υπερ -επεξεργασμένα τρόφιμα, η φλεγμονή συνδέεται με αυξημένο ρίσκο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου. Η έρευνα δείχνει επίσης ότι άλλοι μηχανισμοί όπως η εξασθενημένη νεφρική λειτουργία και οι συσσώρευση τοξινών, μπορεί επίσης να εξηγεί γιατί οι υπερ -επεξεργασμένες τροφές προκαλούν τόσο σοβαρά προβλήματα υγείας.

Από τη στιγμή που ο οργανισμός μας αποκρίνεται με φλεγμονή και είναι πλήρως συνδεδεμένος με αυτή τη διαδικασία, ο καλύτερος τρόπος να παρεμποδίσουμε αυτόν τον «μηχανισμό» είναι σταματώντας την κατανάλωση των υπερ -επεξεργασμένων τροφών. Κάποιες διατροφές που βασίζονται σε φυσικές, μη επεξεργασμένες τροφές όπως είναι η μεσογειακή διατροφή έχουν αποδειχθεί ότι είναι αντιφλεγμονώδεις. Αυτό μπορεί επίσης να εξηγεί γιατί όσοι ακολουθούν διατροφή που δεν περιέχει μη επεξεργασμένες τροφές μπορεί να βοηθήσει στη μάχη κατά των χρόνιων ασθενειών. Αυτό μέχρι τώρα δεν είναι γνωστό σε ποιο σημείο οι αντιφλεγμονώδη δίαιτα μπορεί να βοηθήσει στην μείωση των επιδράσεων των υπερ -επεξεργασμένων τροφίμων.

Επίσης, αυτά τα τρόφιμα δεν έχουν ειδικές ετικέτες. Για αυτό ο καλύτερος τρόπος να τα αναγνωρίσουμε είναι αναζητώντας τα συστατικά τους. Τυπικά ότι περιέχει διογκωτικά, γαλακτωματοποιητές, πηκτικά, και απομόνωση πρωτεϊνών θεωρείται υπερ -επεξεργασμένη τροφή.

Τελευταία τροποποίηση στις 14/09/2022 - 13:10
  • ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΜΕΝΑ ΤΡΟΦΙΜΑ
  • ΦΛΕΓΜΟΝΗ
  • ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ
  • ΤΡΟΦΗ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ένα μήλο την ημέρα...τις ασθένειες κάνει πέρα
Ένα μήλο την ημέρα...τις ασθένειες κάνει πέρα 14 Σεπτεμβρίου 2022
Δίαιτα: Δεν έχει σημασία πότε καταναλώνεις τα γεύματά σου 14 Σεπτεμβρίου 2022
Δίαιτα: Δεν έχει σημασία πότε καταναλώνεις τα γεύματά σου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σκωληκοειδίτιδα: Πώς μπορούμε να καταλάβουμε πιθανή φλεγμονή
Υγεία
29/04/2025 - 17:17

Σκωληκοειδίτιδα: Πώς μπορούμε να καταλάβουμε πιθανή φλεγμονή

Σε εξέλιξη οι ψεκασμοί για τα κουνούπια στην Αττική
Πολιτική Υγείας
22/04/2025 - 13:37

Σε εξέλιξη οι ψεκασμοί για τα κουνούπια στην Αττική

ΚΕΠΕ: Σε νέες βάσεις ο δημόσιος διάλογος για το δημογραφικό με ενσωμάτωση της δημόσιας υγείας!
Επικαιρότητα
08/04/2025 - 00:04

ΚΕΠΕ: Σε νέες βάσεις ο δημόσιος διάλογος για το δημογραφικό με ενσωμάτωση της δημόσιας υγείας!

Η αφρικανική κουζίνα καταπολεμά την ένοχη για σοβαρές ασθένειες φλεγμονή
Διατροφή
04/04/2025 - 09:00

Η αφρικανική κουζίνα καταπολεμά την ένοχη για σοβαρές ασθένειες φλεγμονή

ΕΟΦ: Κίνδυνος για τη δημόσια Υγεία τα μη αδειδοτούμενα φάρμακα προηγμένων θεραπειών
Pharma Policy
19/03/2025 - 15:04

ΕΟΦ: Κίνδυνος για τη δημόσια Υγεία τα μη αδειδοτούμενα φάρμακα προηγμένων θεραπειών

Τα CDC Ευρώπης και Αφρικής ενισχύουν τη συνεργασία τους για την παγκόσμια ασφάλεια της υγείας
Πολιτική Υγείας
18/03/2025 - 16:44

Τα CDC Ευρώπης και Αφρικής ενισχύουν τη συνεργασία τους για την παγκόσμια ασφάλεια της υγείας

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Μητρότητα: Οι μύθοι και η όχι και τόσο ιδανική πραγματικότητα
Ψυχική Υγεία
11/05/2025 - 09:24
Παγκόσμια Ημέρα κατά του Συστηματικού Ερυθηματώδη Λύκου: Οι ελπιδοφόρες ερευνητικές εξελίξεις
Υγεία
10/05/2025 - 09:10
Αποστολή Αγγελή στην Πορτογαλία στο πλαίσιο του έργου TSI για την Αξιολόγηση Τεχνολογιών Υγείας
Πολιτική Υγείας
09/05/2025 - 19:49
Ποιες τροφές μπορούν να μας βοηθήσουν να αποκτήσουμε ηλιοκαμένη όψη
Διατροφή
09/05/2025 - 18:42
Διπλή διάκριση κορυφής για την BAUSCH + LOMB Ελλάδας στα Best Workplaces™ 2025
Pharma News
09/05/2025 - 18:17
Πρωτοποριακή δημοσίευση για την αντιμετώπιση του πολλαπλού μυελώματος με σημαντική Ελληνική συμμετοχή
Υγεία
09/05/2025 - 18:01
Αύξηση της αμοιβής της ιατρικής επίσκεψης ανακοίνωσε ο Γεωργιάδης στο συνέδριο του ΙΣΑ
Πολιτική Υγείας
09/05/2025 - 17:19
Ολοκληρώθηκε η αποστολή «υγειονομική μέριμνα για όλους» των ΕΔ σε Νίσυρο, Τήλο και Ψέριμο
Επικαιρότητα
09/05/2025 - 16:53
Επεκτείνονται με υπουργική απόφαση οι άγονες περιοχές για την προσέλκυση ιατρών στο ΕΣΥ
Πολιτική Υγείας
09/05/2025 - 16:33
ΠΟΝ: «Να ακυρωθεί η απόφαση ελέγχου των δημοσίων δαπανών του ΕΟΠΥΥ από ιδιώτες»
Patient Talk
09/05/2025 - 16:13
Τούτουζας: «Να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στην πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων»
Health Talk
09/05/2025 - 15:48
Οι γυναίκες με αυτοάνοσα διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου από καρδιακά αίτια
Υγεία
09/05/2025 - 15:34
Ανδρουλάκης από «Βενιζέλειο»: «Προτεραιότητά μας η αναγέννηση του ΕΣΥ»
Επικαιρότητα
09/05/2025 - 15:17
Ετήσιο αιματολογικό τσεκ απ θα μπορούσε να αποτρέψει το ήμισυ των καρκίνων προχωρημένου σταδίου
Υγεία
09/05/2025 - 15:00
Η πρόωρη έναρξη περιόδου στα κορίτσια αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο του μαστού - Ο ρόλος της διατροφής
Υγεία
09/05/2025 - 14:00
Παγκόσμια Ημέρα Λύκου: «Κάντε τον Λύκο αναγνωρίσιμο»
Patient Talk
09/05/2025 - 13:30
Τα «σνακ άσκησης» μέσα στην ημέρα και γιατί το fitness δεν θέλει απαραίτητα πολύ χρόνο αλλά τρόπο
Fitness
09/05/2025 - 13:00
Αντίθετη η ΕΙΝΑΠ στη συγχώνευση «Αττικόν», «Αγία Βαρβάρα»- Καλεί σε κινητοποίηση
Πολιτική Υγείας
09/05/2025 - 12:30
Προειδοποίηση του ΕΜΑ για φάρμακα κατά της ανδρικής αλωπεκίας και της υπερπλασίας του προστάτη
Pharma Policy
09/05/2025 - 12:00
ΠΟΕΔΗΝ: Εξουθενωμένο το νοσηλευτικό προσωπικό στα νοσοκομεία
Πολιτική Υγείας
09/05/2025 - 11:32
Ελαιόλαδο: Γιατί είναι απαραίτητη η κατανάλωση με μέτρο
Διατροφή
09/05/2025 - 11:00
Ακόμα και ένα υπερεπεξεργασμένο σνακ την ημέρα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για καρδιολογικά και καρκίνο
Διατροφή
09/05/2025 - 10:00
Στοκάρουν φάρμακα οι εταιρείες στις ΗΠΑ που εισάγουν σε επίπεδα ρεκόρ εν όψει δασμών
Pharma News
09/05/2025 - 09:23
Τουλάχιστον 216 παιδιά πέθαναν στην πρώτη σοβαρή περίοδο γρίπης στις ΗΠΑ τα τελευταία επτά χρόνια
Πολιτική Υγείας
09/05/2025 - 08:26
Πράσινο φως από το Ευρωκοινοβούλιο στην αλλαγή του καθεστώτος προστασίας των λύκων
Pet
09/05/2025 - 06:51
Ελληνική Κοινότητα Πνευμονικής Υπέρτασης: Ευρεία ατζέντα στη στρογγυλή τράπεζα της Θεσσαλονίκης
Patient Talk
09/05/2025 - 03:23
Το Νοσοκομείο «Μεταξά» «πάει» στην Αίγινα - Δράση πρόληψης για δέρμα, μαστό και ΩΡΛ
Πολιτική Υγείας
09/05/2025 - 00:07
Η Βουλή τίμησε με φωταγώγηση την Παγκόσμια Ημέρα Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου
Επικαιρότητα
08/05/2025 - 23:08
HAPCO & DES: Αναδείχθηκε το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του συνδέσμου
Επικαιρότητα
08/05/2025 - 22:51
Παγκόσμια Ημέρα της Μητέρας: Η σημασία της διατροφικής υποστήριξης στην εγκυμοσύνη
Pharma News
08/05/2025 - 22:26

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Παγκόσμια Ημέρα της Μητέρας: Η σημασία της διατροφικής υποστήριξης στην εγκυμοσύνη
Pharma News
08/05/2025 - 22:26
Novo Nordisk Hellas: Πολυπληθής συμμετοχή στον 16ο Ποσειδώνιο Ημιμαραθώνιο Αθήνας και βράβευση
Pharma News
08/05/2025 - 21:53
Το Νοσοκομείο «Μεταξά» «πάει» στην Αίγινα - Δράση πρόληψης για δέρμα, μαστό και ΩΡΛ
Πολιτική Υγείας
09/05/2025 - 00:07
Οργισμένη ανακοίνωση της ΕΙΝΑ: «Καταστροφικές οι συνέπειες από τις συνεχείς μετακινήσεις ιατρών»
Πολιτική Υγείας
08/05/2025 - 22:14
Στοκάρουν φάρμακα οι εταιρείες στις ΗΠΑ που εισάγουν σε επίπεδα ρεκόρ εν όψει δασμών
Pharma News
09/05/2025 - 09:23
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2025 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo