ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι εργασίες του 33ου Πανελληνίου Αιματολογικού Συνεδρίου

Υπηρεσίες Υγείας
Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι εργασίες του 33ου Πανελληνίου Αιματολογικού Συνεδρίου
Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι εργασίες του 33ου Πανελληνίου Αιματολογικού Συνεδρίου, που πραγματοποιήθηκε στην Θεσσαλονίκη
Τετάρτη, 16/11/2022 - 13:29
News4Health Team News4Health Team

Τις εργασίες του Συνεδρίου παρακολούθησαν περισσότεροι από 1.500 σύνεδροι, Ιατροί διαφόρων ειδικοτήτων, Βιολόγοι, Τεχνολόγοι, Νοσηλευτές και πολλοί Φοιτητές.

Στο φετινό Συνέδριο είχαμε τη χαρά να φιλοξενήσουμε την 3rd EHA – Balkan Hematology Day, με θέμα “Novel therapies of Lymphoma”, με ένα πολύ επίκαιρο Επιστημονικό Πρόγραμμα σχετικά με τις εξελίξεις στη θεραπευτική αντιμετώπιση των λεμφωμάτων. Συμμετείχαν διακεκριμένοι επιστήμονες από την Ελλάδα και από Ρουμανία, Κύπρο, Βουλγαρία, Σερβία, Αλβανία, Σλοβενία, Κροατία, Τουρκία, Κόσοβο και Μολδαβία.

Εκτός από την ανταλλαγή επιστημονικών απόψεων, στη διάρκεια της Ημέρας αυτής είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε θέματα σχετικά με την οικοδόμηση και την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ της Ε.Α.Ε., των εθνικών επιστημονικών εταιρειών και της Ευρωπαϊκής Αιματολογικής Εταιρείας (ΕΗΑ), ενώ ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην προσπάθεια εναρμόνισης της εκπαίδευσης των νέων αιματολόγων στην Ευρώπη.

Στόχος του Συνεδρίου της Ε.Α.Ε. είναι να προβάλλει τις εντυπωσιακές εξελίξεις στην Αιματολογία, τόσο σε κλινικό όσο και σε ερευνητικό επίπεδο, αλλά και να αναδεικνύει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς με αιματολογικά νοσήματα και εμείς οι γιατροί τους.

Το πρόγραμμα είχε επίκαιρη θεματολογία, η οποία κάλυψε όλο το φάσμα της Αιματολογίας, αποτυπώθηκαν οι εντυπωσιακές εξελίξεις των τελευταίων ετών, τόσο σε κλινικό όσο και σε ερευνητικό επίπεδο, ενώ συζητήθηκαν ενδιαφέροντα θέματα που αφορούν τη βέλτιστη διαγνωστική και θεραπευτική προσέγγιση των ασθενών καθώς και προβλήματα της καθημερινής κλινικής πράξης.

Στην Τελετή Έναρξης του Συνεδρίου μας η κυρία Ελένη Γαρδίκα-Κατσιαδάκη, Ιστορικός, Ομότιμη Ερευνήτρια της Ακαδημίας Αθηνών, έδωσε μια εξαιρετική ομιλία με θέμα «Σε τι μας χρησιμεύει η Ιστορία».

Οι δύο ημέρες του Εκπαιδευτικού Προγράμματος του 33ου ΠΑΣ περιελάμβαναν εκπαιδευτικά συμπόσια, ειδικές διαλέξεις, επιστημονικές αντιπαραθέσεις, συναντήσεις με τον ειδικό (meet the expert), διεπιστημονικά συμπόσια, ειδικές συνεδρίες για Νοσηλευτές, Βιολόγους και Τεχνολόγους, το «Βήμα του Υποτρόφου» το Ιδρύματος της Ε.Α.Ε. και τις επιστημονικές εκδηλώσεις των Φοιτητών Ιατρικής.

Κατά τη διάρκεια των εργασιών του Συνεδρίου, παρουσιάστηκε πλήθος σημαντικών ανακοινώσεων από εργασίες που εκπονήθηκαν κατά κύριο λόγο σε Ελληνικά Κέντρα και στην πλειοψηφία τους αφορούν συνεργατικές μελέτες, οι οποίες αντιπροσωπεύουν το κλινικό και ερευνητικό έργο των Ελλήνων Αιματολόγων. Βραβεύτηκαν οι έξι καλύτερες προφορικές ανακοινώσεις και οι τρεις καλύτερες αναρτημένες. Επίσης, απονεμήθηκαν τα βραβεία «Αρκάγαθος Γούττας» και «Φαίδων Φέσσας» στις δυο καλύτερες ολοκληρωμένες εργασίες.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στα νεότερα δεδομένα σχετικά με τη μοριακή γενετική καθώς και τις νεότερες θεραπευτικές εξελίξεις στις αιματολογικές κακοήθειες, συμπεριλαμβανομένων των εξελίξεων στην ανοσοθεραπεία με CAR–T λεμφοκύτταρα.

Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει σημαντική πρόοδος στην κατανόηση της βιολογίας των οξειών λευχαιμιών και των μυελοδυσπλαστικών νεοπλασμάτων, με την ταυτοποίηση γενετικών διαταραχών, που έχουν ιδιαίτερη σημασία για την προγνωστική ταξινόμηση και τη θεραπευτική αντιμετώπιση των νοσημάτων αυτών.

Η διακεκριμένη Ελληνίδα Έλλη Παπαεμμανουήλ, Καθηγήτρια στο Μemorial Sloan Kettering Cancer Center, New York, USA, προσκεκλημένη ομιλήτρια της Προέδρου της Ε.Α.Ε., στην ομιλία της με τίτλο “Unified Disease Classification and Risk Stratification in AML: From Research to Clinical Guidelines”, αναφέρθηκε στις νεότερες εξελίξεις που αφορούν στο γενετικό υπόβαθρο της Οξείας Μυελογενούς Λευχαιμίας και τις θεραπευτικές προεκτάσεις τους.

Μετά από ένα μεγάλο διάστημα που διήρκησε περισσότερο από τρεις δεκαετίες, και χαρακτηρίστηκε από στασιμότητα όσον αφορά τις θεραπευτικές εξελίξεις στην οξεία λευχαιμία, αρκετά νέα φάρμακα έλαβαν έγκριση από τις ρυθμιστικές αρχές την τελευταία πενταετία. Τα νεότερα φάρμακα όχι μόνο επιμηκύνουν τη συνολική επιβίωση αλλά και βελτιώνουν σημαντικά την ποιότητα ζωής, ιδιαίτερα των ασθενών μεγαλύτερης ηλικίας, οι οποίοι λόγω σημαντικών συννοσηροτήτων δεν δύναται να λάβουν επιθετική χημειοθεραπεία.

Στην εποχή της ιατρικής ακριβείας, η ευρεία εφαρμογή των εξελιγμένων εργαστηριακών μεθόδων, πέραν της συμβολής της στην πληρέστερη κατανόηση της παθογένειας της νόσου και την ανάπτυξη θεραπειών στόχευσης, οδηγεί στην πρόβλεψη της επικείμενης υποτροπής της λευχαιμίας και την έγκαιρη θεραπευτική παρέμβαση που βελτιώνει την έκβαση των ασθενών.

Η αλλογενής μεταμόσχευση αιμοποιητικών κυττάρων βέβαια παραμένει η θεραπεία ίασης για το μεγαλύτερο ποσοστό των ασθενών με οξεία λευχαιμία. Οι ενδείξεις της μεταμόσχευσης διευρύνονται και οι ασθενείς που είναι υποψήφιοι και δύνανται να υποβληθούν σε μεταμόσχευση αυξάνονται.

Στην Ελλάδα γίνονται σε ετήσια βάση πάνω από 200 αλλογενείς μεταμοσχεύσεις, σύμφωνα όμως με τις ανάγκες και τα δεδομένα από τις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες με ανεπτυγμένα συστήματα υγείας, απαιτείται αύξηση της μεταμοσχευτικής δραστηριότητας τουλάχιστον κατά 50%.

Οι θεραπείες με γενετικά τροποποιημένα Τ-λεμφοκύτταρα (CAR-T λεμφοκύτταρα) αποτελούν εγκεκριμένες θεραπείες από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκου (ΕΜΑ) για την θεραπεία αρκετών πλέον αιματολογικών νεοπλασιών που είναι ανθεκτικές στη συμβατική θεραπεία. Τα νοσήματα για τα οποία έχει ένδειξη η ανωτέρω θεραπεία, είναι η οξεία λεμφοβλαστική λευχαιμία σε παιδιά και ενήλικες, τα λεμφώματα από μεγάλα Β-κύτταρα, το λέμφωμα από κύτταρο του μανδύα, τα οζώδη λεμφώματα και το πολλαπλούν μυέλωμα.

Η χορήγηση των θεραπειών αυτών γίνεται υπό στενή παρακολούθηση και συγκεκριμένες συνθήκες, που πληρούνται μόνο από τις αδειοδοτημένες μονάδες μεταμόσχευσης αρχέγονων αιμοποιητικών κυττάρων. Παράλληλα, πρέπει να υπάρχει κάλυψη από τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, για την αντιμετώπιση των άμεσων επιπλοκών από τη θεραπεία που μπορεί να εμφανιστούν στους ασθενείς αυτούς, όπως το σύνδρομο απελευθέρωσης κυτταροκινών και οι νευρολογικές επιπλοκές.

Στην Ελλάδα έχει ήδη πραγματοποιηθεί θεραπεία με CAR-T λεμφοκύτταρα σε περισσότερους από 50 ασθενείς. Με την επέκταση των ενδείξεων, οι ασθενείς που έχουν ανάγκη αυτών των θεραπειών θα είναι πολλαπλάσιοι στο άμεσο μέλλον.

Με βάση όσα αναφέρθηκαν παραπάνω και για να μπορέσουν όλοι οι ασθενείς μας να λάβουν την καλύτερη δυνατή θεραπεία για το νόσημά τους, είναι απαραίτητη η υποστήριξη του έργου των αιματολόγων από την Πολιτεία.

Η Ελληνική Αιματολογική Εταιρεία καταγράφει και γνωστοποιεί στους αρμόδιους φορείς τις παρεμβάσεις που κρίνονται κάθε φορά απαραίτητες.

Οι πιο επιτακτικές από αυτές, στη σημερινή συγκυρία, είναι:

  1. Η θεσμοθέτηση της αποζημίωσης του εργαστηριακού ελέγχου βιοδεικτών
  2. Η αύξηση των κλινών μεταμόσχευσης αρχέγονων αιμοποιητικών κυττάρων και κυτταρικών θεραπειών
  3. Η ενίσχυση των υποδομών και της στελέχωσης των αιματολογικών τμημάτων και των μονάδων μεταμόσχευσης της χώρας
  4. Η βελτίωση των συνθηκών νοσηλείας των αιματολογικών ασθενών

Οι εξελίξεις τρέχουν. Η πρόοδος είναι θεαματική. Ο αριθμός των ασθενών που έχει ανάγκη πρόσβασης στις καινοτόμες θεραπείες αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο. Η ανάγκη αυτή γίνεται όλο και πιο ασφυκτική. Απαιτούνται λοιπόν άμεσες δράσεις.

Δείτε επίσης: Συνεχίζεται για 2η μέρα το 11ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ασθενών: «Διεκδικώντας ένα καλύτερο σύστημα υγείας»

Τελευταία τροποποίηση στις 16/11/2022 - 12:28
  • ΣΥΝΕΔΡΙΟ
  • 33ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΑΙΜΑΤΟΛΟΓΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ
  • ΓΙΑΤΡΟΙ
  • ΑΙΜΑΤΟΛΟΓΙΑ
  • ΑΙΜΑΤΟΛΟΓΙΚΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ
  • ΑΣΘΕΝΕΙΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Συνεργασία ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗΣ και SIEMENS Healthineers για το μεγαλύτερο έργο Πληροφορικής Υγείας
Συνεργασία ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗΣ και SIEMENS Healthineers για το μεγαλύτερο έργο Πληροφορικής Υγείας 16 Νοεμβρίου 2022
Ημερίδα με θέμα «Ιατρική Αποκατάσταση και αθλητισμός ατόμων με αναπηρία, μέσα από το μπάσκετ με αμαξίδιο» διοργανώνεται από την ΟΣΕΚΑ και ΕΕΦΙΑΠ 16 Νοεμβρίου 2022
Ημερίδα με θέμα «Ιατρική Αποκατάσταση και αθλητισμός ατόμων με αναπηρία, μέσα από το μπάσκετ με αμαξίδιο» διοργανώνεται από την ΟΣΕΚΑ και ΕΕΦΙΑΠ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Χωλότητα και παθολογικό βάδισμα παιδιών: Διάγνωση, πιθανές αιτίες και κοινές παγίδες!
Health Talk
30/06/2025 - 18:23

Χωλότητα και παθολογικό βάδισμα παιδιών: Διάγνωση, πιθανές αιτίες και κοινές παγίδες!

Διαγνωστικές μέθοδοι για τις νεφρολογικές παθήσεις των παιδιών - Τι λένε δύο ειδικοί
Health Talk
28/06/2025 - 08:37

Διαγνωστικές μέθοδοι για τις νεφρολογικές παθήσεις των παιδιών - Τι λένε δύο ειδικοί

Τα θέματα που συζητήθηκαν την πρώτη ημέρα του συνεδρίου των Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής
Health Talk
26/06/2025 - 19:14

Τα θέματα που συζητήθηκαν την πρώτη ημέρα του συνεδρίου των Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής

Vantive: Οι τελευταίες εξελίξεις στην περίθαλψη της χρόνιας νεφρικής νόσου
Υπηρεσίες Υγείας
27/06/2025 - 06:49

Vantive: Οι τελευταίες εξελίξεις στην περίθαλψη της χρόνιας νεφρικής νόσου

«Women’s Health Conference»: Τριάντα κορυφαίοι ομιλητές για όλα όσα αφορούν την υγεία των γυναικών
Επικαιρότητα
24/06/2025 - 17:37

«Women’s Health Conference»: Τριάντα κορυφαίοι ομιλητές για όλα όσα αφορούν την υγεία των γυναικών

Θεσσαλονίκη: Περισσότεροι από εκατό ασθενείς περιμένουν για μεταμόσχευση κερατοειδούς στο ΑΧΕΠΑ
Health Talk
23/06/2025 - 18:04

Θεσσαλονίκη: Περισσότεροι από εκατό ασθενείς περιμένουν για μεταμόσχευση κερατοειδούς στο ΑΧΕΠΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Η φλεγμονή μπορεί να μην είναι βασικός παράγοντας στη γήρανση - Ο παράγοντας του τρόπου ζωής
Υγεία
02/07/2025 - 10:06
Μήπως τελικά το έντερο μας μάς προστατεύει από τα τοξικά χημικά;
Υγεία
02/07/2025 - 08:37
Συστάσεις προστασίας από τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών, για τον καύσωνα
Υγεία
02/07/2025 - 06:51
Novo Nordisk Hellas: Πρεμιέρα για την εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την παχυσαρκία
Pharma News
02/07/2025 - 03:23
Ο ΕΔΟΕΑΠ προειδοποιεί τους ασφαλισμένους του για απόπειρες vishing και phishing
Επικαιρότητα
02/07/2025 - 00:04
«Η φαρμακευτική μεταρρύθμιση στοχεύει στην πρόσβαση των Ευρωπαίων σε προσιτά σκευάσματα»
Pharma Policy
01/07/2025 - 21:17
Σε διαδικασία έγκρισης νέα γονιδιακή θεραπεία για την αμφιβληστροειδοπάθεια XLRP
Patient Talk
01/07/2025 - 20:47
Η δυσανεξία στη λακτόζη μπορεί να προκαλεί εφιάλτες, ισχυρίζονται Καναδοί επιστήμονες
Διατροφή
01/07/2025 - 19:41
ΠΟΥ: Η μοναξιά «σκοτώνει» 100 ανθρώπους κάθε ώρα!
Ψυχική Υγεία
01/07/2025 - 19:06
Αερόβια προπόνηση 12-3-30: Το μυστικό της και τα οφέλη για την υγεία
Fitness
01/07/2025 - 18:37
Αφαίρεση εγκεφαλικών όγκων χωρίς κρανιοτομή αλλά μέσα από τη μύτη
Health Talk
01/07/2025 - 18:06
Παραίτηση Μανωλόπουλου από τον ΕΟΦ - Νέος πρόεδρος ο Σπύρος Σαπουνάς
Pharma Policy
01/07/2025 - 17:44
Παγκόσμιος Οργανισμός Μετεωρολογίας: Ο κόσμος πρέπει να μάθει να ζει με τους καύσωνες - «Είναι σιωπηλοί δολοφόνοι»
Επικαιρότητα
01/07/2025 - 17:34
«Μαμά ζαλίζομαι»: Πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τη ναυτία κίνησης στα παιδιά
Υγεία
01/07/2025 - 17:09
Οδηγός του ECDC για την αντιμετώπιση ασθενειών που μεταδίδονται από κουνούπια σε όλη την Ευρώπη
Πολιτική Υγείας
01/07/2025 - 16:48
Γάζα: ΜΚΟ ζητούν τον τερματισμό λειτουργίας του συστήματος GHF που υποστηρίζεται από ΗΠΑ και Ισραήλ
Επικαιρότητα
01/07/2025 - 16:28
Όταν η τεχνολογία συναντά την Ουρολογία - Αντιμετώπιση της λιθίασης με σύγχρονες μεθόδους!
Health Talk
01/07/2025 - 15:51
Επιστολή ΙΣΑ σε Αγαπηδάκη: Οι πολίτες να επιλέγουν και ιδιώτες ως προσωπικούς γιατρούς
Πολιτική Υγείας
01/07/2025 - 15:33
Αγαπηδάκη: Νέα προγράμματα πρόληψης και έρευνα αξιολόγησης ΑΙ στη διάγνωση του καρκίνου
Πολιτική Υγείας
01/07/2025 - 15:14
Ποιο είδος ορμονοθεραπείας αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού σε νεαρές γυναίκες
Pharma News
01/07/2025 - 15:00
ΠΟΥ Ευρώπης: Σημαντικές οι ελληνικές πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της χρήσης καπνού και αλκοόλ
Πολιτική Υγείας
01/07/2025 - 14:19
Ο δείκτης μάζας σώματος δεν είναι αξιόπιστος - Ο καλύτερος τρόπος για τη μέτρηση του ιδανικού βάρους
Υγεία
01/07/2025 - 14:01
ΕΟΔΥ: Τριπλασιάστηκαν τα περιστατικά γονόρροιας-Διπλασιάστηκαν οι διαγνώσεις πρώιμης σύφιλης
Πολιτική Υγείας
01/07/2025 - 13:00
Η κατανάλωση κουρκουμά καθημερινά ασπίδα κατά του καρκίνου του παχέος εντέρου
Διατροφή
01/07/2025 - 12:00
Ανατροπή: Τα ωμέγα λιπαρά οξέα δεν είναι απαραίτητα καλά για την καρδιά
Διατροφή
01/07/2025 - 11:00
Η Microsoft υπόσχεται διαγνώσεις επιπέδου ιατρικού συμβουλίου μέσω AI
Digital Health
01/07/2025 - 10:00
Τα μεγαλύτερα λάθη που κάνουμε με τα γυαλιά ηλίου
Health Talk
01/07/2025 - 08:17
Οι περικοπές των ΗΠΑ στην διεθνή βοήθεια ενδέχεται να προκαλέσουν περισσότερους από 14 εκατ. θανάτους έως το 2030
Πολιτική Υγείας
01/07/2025 - 08:14
Ενημερωτική ημερίδα για επαγγελματίες υγείας σχετικά με τη χορήγηση PrEP έναντι του HIV
Υγεία
01/07/2025 - 06:52
Ψηφιακός Μετασχηματισμός: Τι έχει πετύχει η Ελλάδα στην Υγεία και όχι μόνο...
Digital Health
01/07/2025 - 03:24

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Θειομερσάλη στα παιδικά εμβόλια: «Κόκκινο πανί» για τον Αμερικανό Υπουργό Υγείας - Η επιστημονική αλήθεια
Pharma News
30/06/2025 - 12:00
Η Κομισιόν άναψε το πράσινο φως σε νέα θεραπεία για τη φαινυλκετονουρία
Pharma News
30/06/2025 - 14:37
Γεωργιάδης: Ο μέσος όρος αναμονής κατά τη μεγάλη εφημερία στο « Γεννηματάς» ήταν 5 ώρες και 56 λεπτά
Πολιτική Υγείας
30/06/2025 - 12:44
Συνάντηση ΠαΣΟΝοΠ με τον Γεωργιάδη και δέσμευση για ένταξη των νοσηλευτών στα ΒΑΕ!
Πολιτική Υγείας
30/06/2025 - 16:18
ΕΟΦ: Σοκολάτα για τη λίμπιντο περιέχει απαγορευμένη φαρμακευτική ουσία
Διατροφή
30/06/2025 - 19:17
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2025 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo