ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι εργασίες του 33ου Πανελληνίου Αιματολογικού Συνεδρίου

Υπηρεσίες Υγείας
Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι εργασίες του 33ου Πανελληνίου Αιματολογικού Συνεδρίου
Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι εργασίες του 33ου Πανελληνίου Αιματολογικού Συνεδρίου, που πραγματοποιήθηκε στην Θεσσαλονίκη
Τετάρτη, 16/11/2022 - 13:29
News4Health Team News4Health Team

Τις εργασίες του Συνεδρίου παρακολούθησαν περισσότεροι από 1.500 σύνεδροι, Ιατροί διαφόρων ειδικοτήτων, Βιολόγοι, Τεχνολόγοι, Νοσηλευτές και πολλοί Φοιτητές.

Στο φετινό Συνέδριο είχαμε τη χαρά να φιλοξενήσουμε την 3rd EHA – Balkan Hematology Day, με θέμα “Novel therapies of Lymphoma”, με ένα πολύ επίκαιρο Επιστημονικό Πρόγραμμα σχετικά με τις εξελίξεις στη θεραπευτική αντιμετώπιση των λεμφωμάτων. Συμμετείχαν διακεκριμένοι επιστήμονες από την Ελλάδα και από Ρουμανία, Κύπρο, Βουλγαρία, Σερβία, Αλβανία, Σλοβενία, Κροατία, Τουρκία, Κόσοβο και Μολδαβία.

Εκτός από την ανταλλαγή επιστημονικών απόψεων, στη διάρκεια της Ημέρας αυτής είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε θέματα σχετικά με την οικοδόμηση και την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ της Ε.Α.Ε., των εθνικών επιστημονικών εταιρειών και της Ευρωπαϊκής Αιματολογικής Εταιρείας (ΕΗΑ), ενώ ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην προσπάθεια εναρμόνισης της εκπαίδευσης των νέων αιματολόγων στην Ευρώπη.

Στόχος του Συνεδρίου της Ε.Α.Ε. είναι να προβάλλει τις εντυπωσιακές εξελίξεις στην Αιματολογία, τόσο σε κλινικό όσο και σε ερευνητικό επίπεδο, αλλά και να αναδεικνύει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς με αιματολογικά νοσήματα και εμείς οι γιατροί τους.

Το πρόγραμμα είχε επίκαιρη θεματολογία, η οποία κάλυψε όλο το φάσμα της Αιματολογίας, αποτυπώθηκαν οι εντυπωσιακές εξελίξεις των τελευταίων ετών, τόσο σε κλινικό όσο και σε ερευνητικό επίπεδο, ενώ συζητήθηκαν ενδιαφέροντα θέματα που αφορούν τη βέλτιστη διαγνωστική και θεραπευτική προσέγγιση των ασθενών καθώς και προβλήματα της καθημερινής κλινικής πράξης.

Στην Τελετή Έναρξης του Συνεδρίου μας η κυρία Ελένη Γαρδίκα-Κατσιαδάκη, Ιστορικός, Ομότιμη Ερευνήτρια της Ακαδημίας Αθηνών, έδωσε μια εξαιρετική ομιλία με θέμα «Σε τι μας χρησιμεύει η Ιστορία».

Οι δύο ημέρες του Εκπαιδευτικού Προγράμματος του 33ου ΠΑΣ περιελάμβαναν εκπαιδευτικά συμπόσια, ειδικές διαλέξεις, επιστημονικές αντιπαραθέσεις, συναντήσεις με τον ειδικό (meet the expert), διεπιστημονικά συμπόσια, ειδικές συνεδρίες για Νοσηλευτές, Βιολόγους και Τεχνολόγους, το «Βήμα του Υποτρόφου» το Ιδρύματος της Ε.Α.Ε. και τις επιστημονικές εκδηλώσεις των Φοιτητών Ιατρικής.

Κατά τη διάρκεια των εργασιών του Συνεδρίου, παρουσιάστηκε πλήθος σημαντικών ανακοινώσεων από εργασίες που εκπονήθηκαν κατά κύριο λόγο σε Ελληνικά Κέντρα και στην πλειοψηφία τους αφορούν συνεργατικές μελέτες, οι οποίες αντιπροσωπεύουν το κλινικό και ερευνητικό έργο των Ελλήνων Αιματολόγων. Βραβεύτηκαν οι έξι καλύτερες προφορικές ανακοινώσεις και οι τρεις καλύτερες αναρτημένες. Επίσης, απονεμήθηκαν τα βραβεία «Αρκάγαθος Γούττας» και «Φαίδων Φέσσας» στις δυο καλύτερες ολοκληρωμένες εργασίες.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στα νεότερα δεδομένα σχετικά με τη μοριακή γενετική καθώς και τις νεότερες θεραπευτικές εξελίξεις στις αιματολογικές κακοήθειες, συμπεριλαμβανομένων των εξελίξεων στην ανοσοθεραπεία με CAR–T λεμφοκύτταρα.

Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει σημαντική πρόοδος στην κατανόηση της βιολογίας των οξειών λευχαιμιών και των μυελοδυσπλαστικών νεοπλασμάτων, με την ταυτοποίηση γενετικών διαταραχών, που έχουν ιδιαίτερη σημασία για την προγνωστική ταξινόμηση και τη θεραπευτική αντιμετώπιση των νοσημάτων αυτών.

Η διακεκριμένη Ελληνίδα Έλλη Παπαεμμανουήλ, Καθηγήτρια στο Μemorial Sloan Kettering Cancer Center, New York, USA, προσκεκλημένη ομιλήτρια της Προέδρου της Ε.Α.Ε., στην ομιλία της με τίτλο “Unified Disease Classification and Risk Stratification in AML: From Research to Clinical Guidelines”, αναφέρθηκε στις νεότερες εξελίξεις που αφορούν στο γενετικό υπόβαθρο της Οξείας Μυελογενούς Λευχαιμίας και τις θεραπευτικές προεκτάσεις τους.

Μετά από ένα μεγάλο διάστημα που διήρκησε περισσότερο από τρεις δεκαετίες, και χαρακτηρίστηκε από στασιμότητα όσον αφορά τις θεραπευτικές εξελίξεις στην οξεία λευχαιμία, αρκετά νέα φάρμακα έλαβαν έγκριση από τις ρυθμιστικές αρχές την τελευταία πενταετία. Τα νεότερα φάρμακα όχι μόνο επιμηκύνουν τη συνολική επιβίωση αλλά και βελτιώνουν σημαντικά την ποιότητα ζωής, ιδιαίτερα των ασθενών μεγαλύτερης ηλικίας, οι οποίοι λόγω σημαντικών συννοσηροτήτων δεν δύναται να λάβουν επιθετική χημειοθεραπεία.

Στην εποχή της ιατρικής ακριβείας, η ευρεία εφαρμογή των εξελιγμένων εργαστηριακών μεθόδων, πέραν της συμβολής της στην πληρέστερη κατανόηση της παθογένειας της νόσου και την ανάπτυξη θεραπειών στόχευσης, οδηγεί στην πρόβλεψη της επικείμενης υποτροπής της λευχαιμίας και την έγκαιρη θεραπευτική παρέμβαση που βελτιώνει την έκβαση των ασθενών.

Η αλλογενής μεταμόσχευση αιμοποιητικών κυττάρων βέβαια παραμένει η θεραπεία ίασης για το μεγαλύτερο ποσοστό των ασθενών με οξεία λευχαιμία. Οι ενδείξεις της μεταμόσχευσης διευρύνονται και οι ασθενείς που είναι υποψήφιοι και δύνανται να υποβληθούν σε μεταμόσχευση αυξάνονται.

Στην Ελλάδα γίνονται σε ετήσια βάση πάνω από 200 αλλογενείς μεταμοσχεύσεις, σύμφωνα όμως με τις ανάγκες και τα δεδομένα από τις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες με ανεπτυγμένα συστήματα υγείας, απαιτείται αύξηση της μεταμοσχευτικής δραστηριότητας τουλάχιστον κατά 50%.

Οι θεραπείες με γενετικά τροποποιημένα Τ-λεμφοκύτταρα (CAR-T λεμφοκύτταρα) αποτελούν εγκεκριμένες θεραπείες από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκου (ΕΜΑ) για την θεραπεία αρκετών πλέον αιματολογικών νεοπλασιών που είναι ανθεκτικές στη συμβατική θεραπεία. Τα νοσήματα για τα οποία έχει ένδειξη η ανωτέρω θεραπεία, είναι η οξεία λεμφοβλαστική λευχαιμία σε παιδιά και ενήλικες, τα λεμφώματα από μεγάλα Β-κύτταρα, το λέμφωμα από κύτταρο του μανδύα, τα οζώδη λεμφώματα και το πολλαπλούν μυέλωμα.

Η χορήγηση των θεραπειών αυτών γίνεται υπό στενή παρακολούθηση και συγκεκριμένες συνθήκες, που πληρούνται μόνο από τις αδειοδοτημένες μονάδες μεταμόσχευσης αρχέγονων αιμοποιητικών κυττάρων. Παράλληλα, πρέπει να υπάρχει κάλυψη από τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, για την αντιμετώπιση των άμεσων επιπλοκών από τη θεραπεία που μπορεί να εμφανιστούν στους ασθενείς αυτούς, όπως το σύνδρομο απελευθέρωσης κυτταροκινών και οι νευρολογικές επιπλοκές.

Στην Ελλάδα έχει ήδη πραγματοποιηθεί θεραπεία με CAR-T λεμφοκύτταρα σε περισσότερους από 50 ασθενείς. Με την επέκταση των ενδείξεων, οι ασθενείς που έχουν ανάγκη αυτών των θεραπειών θα είναι πολλαπλάσιοι στο άμεσο μέλλον.

Με βάση όσα αναφέρθηκαν παραπάνω και για να μπορέσουν όλοι οι ασθενείς μας να λάβουν την καλύτερη δυνατή θεραπεία για το νόσημά τους, είναι απαραίτητη η υποστήριξη του έργου των αιματολόγων από την Πολιτεία.

Η Ελληνική Αιματολογική Εταιρεία καταγράφει και γνωστοποιεί στους αρμόδιους φορείς τις παρεμβάσεις που κρίνονται κάθε φορά απαραίτητες.

Οι πιο επιτακτικές από αυτές, στη σημερινή συγκυρία, είναι:

  1. Η θεσμοθέτηση της αποζημίωσης του εργαστηριακού ελέγχου βιοδεικτών
  2. Η αύξηση των κλινών μεταμόσχευσης αρχέγονων αιμοποιητικών κυττάρων και κυτταρικών θεραπειών
  3. Η ενίσχυση των υποδομών και της στελέχωσης των αιματολογικών τμημάτων και των μονάδων μεταμόσχευσης της χώρας
  4. Η βελτίωση των συνθηκών νοσηλείας των αιματολογικών ασθενών

Οι εξελίξεις τρέχουν. Η πρόοδος είναι θεαματική. Ο αριθμός των ασθενών που έχει ανάγκη πρόσβασης στις καινοτόμες θεραπείες αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο. Η ανάγκη αυτή γίνεται όλο και πιο ασφυκτική. Απαιτούνται λοιπόν άμεσες δράσεις.

Δείτε επίσης: Συνεχίζεται για 2η μέρα το 11ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ασθενών: «Διεκδικώντας ένα καλύτερο σύστημα υγείας»

Τελευταία τροποποίηση στις 16/11/2022 - 12:28
  • ΣΥΝΕΔΡΙΟ
  • 33ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΑΙΜΑΤΟΛΟΓΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ
  • ΓΙΑΤΡΟΙ
  • ΑΙΜΑΤΟΛΟΓΙΑ
  • ΑΙΜΑΤΟΛΟΓΙΚΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ
  • ΑΣΘΕΝΕΙΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Συνεργασία ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗΣ και SIEMENS Healthineers για το μεγαλύτερο έργο Πληροφορικής Υγείας
Συνεργασία ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗΣ και SIEMENS Healthineers για το μεγαλύτερο έργο Πληροφορικής Υγείας 16 Νοεμβρίου 2022
Ημερίδα με θέμα «Ιατρική Αποκατάσταση και αθλητισμός ατόμων με αναπηρία, μέσα από το μπάσκετ με αμαξίδιο» διοργανώνεται από την ΟΣΕΚΑ και ΕΕΦΙΑΠ 16 Νοεμβρίου 2022
Ημερίδα με θέμα «Ιατρική Αποκατάσταση και αθλητισμός ατόμων με αναπηρία, μέσα από το μπάσκετ με αμαξίδιο» διοργανώνεται από την ΟΣΕΚΑ και ΕΕΦΙΑΠ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Καμπανάκι ΕΣΑμεΑ για την πρόσβαση των ασθενών με σοβαρές και σπάνιες παθήσεις στις θεραπείες τους
Patient Talk
05/05/2026 - 21:54

Καμπανάκι ΕΣΑμεΑ για την πρόσβαση των ασθενών με σοβαρές και σπάνιες παθήσεις στις θεραπείες τους

Παγκόσμια Ημέρα Άσθματος: Βίντεο του «Patient Talks» με ερωτήσεις ασθενών και απαντήσεις πνευμονολόγου
Patient Talk
05/05/2026 - 18:23

Παγκόσμια Ημέρα Άσθματος: Βίντεο του «Patient Talks» με ερωτήσεις ασθενών και απαντήσεις πνευμονολόγου

Υδροκεφαλία: Η σύγχρονη νευροχειρουργική αλλάζει τη ζωή των ασθενών
Health Talk
05/05/2026 - 17:57

Υδροκεφαλία: Η σύγχρονη νευροχειρουργική αλλάζει τη ζωή των ασθενών

Τσεκούρα στο 2ο ΣΦΕΕ Patient Think Tank Summit: «Η εμπειρία των ασθενών ενισχύει την αξιολόγηση των υπηρεσιών υγείας»
Patient Talk
04/05/2026 - 15:29

Τσεκούρα στο 2ο ΣΦΕΕ Patient Think Tank Summit: «Η εμπειρία των ασθενών ενισχύει την αξιολόγηση των υπηρεσιών υγείας»

Άννα Μαρία Παπαχαραλάμπους: Η δύσκολη καθημερινότητα με την αόρατη αγκυλοποιητική σπονδυλοαρθρίτιδα
Patient Talk
30/04/2026 - 16:42

Άννα Μαρία Παπαχαραλάμπους: Η δύσκολη καθημερινότητα με την αόρατη αγκυλοποιητική σπονδυλοαρθρίτιδα

Πατούλης για δημογραφικό: «Εθνική και ευρωπαϊκή πρόκληση για το μέλλον των κοινωνιών»
Επικαιρότητα
30/04/2026 - 10:11

Πατούλης για δημογραφικό: «Εθνική και ευρωπαϊκή πρόκληση για το μέλλον των κοινωνιών»

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ο ΕΕΣ διοργανώνει εκδήλωση τιμητικής διάκρισης για τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο
Επικαιρότητα
06/05/2026 - 00:08
Δωρεάν επιμορφωτικό σεμινάριο για την ασφαλή πλοήγηση των παιδιών στο Διαδίκτυο
Επικαιρότητα
05/05/2026 - 23:24
Την ενίσχυση των δημόσιων δομών υγείας ιδιαίτερα στην περιφέρεια, ζητεί ο ΙΣΑ
Υγεία
05/05/2026 - 22:39
Το πλήρες πρόγραμμα της εκδήλωσης «Η διατροφή μας σε κίνδυνο: Η κρυφή προώθηση των μεταλλαγμένων»
Επικαιρότητα
05/05/2026 - 22:04
Καμπανάκι ΕΣΑμεΑ για την πρόσβαση των ασθενών με σοβαρές και σπάνιες παθήσεις στις θεραπείες τους
Patient Talk
05/05/2026 - 21:54
Ομιλος IMITHEA: Στρατηγική συνεργασία με τη Roche Diagnostics
Υπηρεσίες Υγείας
05/05/2026 - 21:36
Κοινωνικό ζήτημα και προτεραιότητα δημόσιας υγείας η σεξουαλική επίθεση με το «χάπι του βιασμού»
Ψυχική Υγεία
05/05/2026 - 21:12
«Coolcations»: Η νέα τάση για καλοκαιρινές διακοπές μακριά από τους καύσωνες
Επικαιρότητα
05/05/2026 - 20:24
Μακροζωία και διαχείριση χρόνιων νοσημάτων στις παρεμβάσεις της Affidea στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών
Υπηρεσίες Υγείας
05/05/2026 - 20:01
Δωρεάν σεμινάρια πρώτων βοηθειών για τις «Νταντάδες της Γειτονιάς» από τον ΕΕΣ
Επικαιρότητα
05/05/2026 - 19:39
Μήνας δράσης ενάντια στον καρκίνο του δέρματος ο Μάιος με δωρεάν εξετάσεις σε όλη την Ελλάδα
Υγεία
05/05/2026 - 18:47
Παγκόσμια Ημέρα Άσθματος: Βίντεο του «Patient Talks» με ερωτήσεις ασθενών και απαντήσεις πνευμονολόγου
Patient Talk
05/05/2026 - 18:23
Υδροκεφαλία: Η σύγχρονη νευροχειρουργική αλλάζει τη ζωή των ασθενών
Health Talk
05/05/2026 - 17:57
Νέα κορυφαία διάκριση για την AbbVie: Κατέκτησε τη δεύτερη θέση στη λίστα Best Workplaces 2026
Pharma News
05/05/2026 - 17:34
Στο Μαιευτήριο «Έλενα Βενιζέλου» η δεύτερη στέγη γονέων από την RMH Ελλάς
Επικαιρότητα
05/05/2026 - 17:08
Φαρμασέρβ-Λίλλυ: «Κανονικά η κυκλοφορία και η διάθεση των ινσουλινών μας στην Ελλάδα»
Pharma News
05/05/2026 - 16:34
Πώς το ταγκό εκτός από την επαφή των σωμάτων προκαλεί και ...διεπαφή εγκεφάλων
Ψυχική Υγεία
05/05/2026 - 16:08
Πανελλήνιες 2026: Φυσικοθεραπευτικά εργαλεία για το άγχος των εξετάσεων
Ψυχική Υγεία
05/05/2026 - 15:43
Οφθαλμικές σταγόνες μπορούν να ελέγχουν τη μυωπία στους ενήλικες για 24 ώρες
Υγεία
05/05/2026 - 15:19
Σε λειτουργία από σήμερα η νέα εφαρμογή Φακέλου Ασφάλισης Υγείας του ΕΟΠΥΥ
Digital Health
05/05/2026 - 14:53
ΠΟΥ για συρροή χανταϊού στο κρουαζιερόπλοιο: Πιθανό το ενδεχόμενο «μετάδοσης από άνθρωπο σε άνθρωπο»
Επικαιρότητα
05/05/2026 - 14:14
Τα συμπληρώματα ωμέγα-3 ενδέχεται να συνδέονται με ταχύτερη γνωστική έκπτωση στους ηλικιωμένους
Υγεία
05/05/2026 - 14:00
Σχολεία του Λονδίνου δοκιμάζουν την εικονική πραγματικότητα για την ανακούφιση του άγχους των μαθητών
Digital Health
05/05/2026 - 13:00
Τι είναι η αποσυνταγογράφηση και γιατί συζητείται όλο και πιο έντονα
Υγεία
05/05/2026 - 12:00
Πατίνια: Πλήρη κατάργηση σκέφτεται ο Χρυσοχοϊδης - Μέτρα επειγόντως ζητούν οι παιδίατροι
Επικαιρότητα
05/05/2026 - 11:14
Ο χυμός του κράνμπερι μπορεί να ενισχύσει τη δράση των αντιβιοτικών κατά των ουρολοιμώξεων
Διατροφή
05/05/2026 - 11:00
Πρόεδρος ΕΟΔΥ για χανταϊό: Εξαιρετικά χαμηλός ο κίνδυνος μετάδοσης
Υγεία
05/05/2026 - 10:00
Κρυοσυντηρημένος προ εφηβείας ορχικός ιστός παρήγαγε σπέρμα όταν εμφυτεύθηκε σε ενήλικα
Υγεία
05/05/2026 - 09:00
«Πίσω από τον καθρέφτη»: Ο ρόλος των επαγγελματιών ομορφιάς στην αναγνώριση της έμφυλης βίας
Επικαιρότητα
05/05/2026 - 07:21
Δωρεάν εξετάσεις για την πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του δέρματος στη Θεσσαλονίκη
Πολιτική Υγείας
05/05/2026 - 03:26

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Αύξηση των επιθέσεων σε υγειονομικές δομές εν μέσω πολέμων
Πολιτική Υγείας
04/05/2026 - 09:00
ΠΟΕΔΗΝ: SOS εκπέμπει το νοσοκομείο Λήμνου - Χωρίς αναισθησιολόγο και βασικές ειδικότητες
Πολιτική Υγείας
04/05/2026 - 11:00
Νέα ενέσιμη μορφή φαρμάκου ανοσοθεραπείας κατά του καρκίνου υπόσχεται μικρότερη παραμονή στο νοσοκομείο
Pharma News
04/05/2026 - 12:30
ΙΑΣΩ Γενική Κλινική: Με απόλυτη επιτυχία οι δύο πρώτες διακαθετηριακές επιδιορθώσεις μιτροειδούς βαλβίδας
Υπηρεσίες Υγείας
04/05/2026 - 14:21
Πρόστιμο σε δύο μεγάλες φαρμακευτικές για τις διαφημίσεις φαρμάκων κατά της παχυσαρκίας
Pharma News
04/05/2026 - 19:18
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo