ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο Όμιλος ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ στη μετα-covid εποχή, με νέα διαγνωστικά εργαλεία

Υπηρεσίες Υγείας
Ο Όμιλος ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ στη μετα-covid εποχή, με νέα διαγνωστικά εργαλεία
Νέα διαγνωστικά εργαλεία που αποδεικνύονται ιδιαίτερα χρήσιμα στη μετά – covid εποχή εισάγει ο Όμιλος ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ, με στόχο την Πρόληψη και Προαγωγή της Υγείας.
Τετάρτη, 30/06/2021 - 16:54
News4Health Team News4Health Team

Κατά την διαδικτυακή παρουσίαση των νέων υπηρεσιών, ο Μανώλης Δερμιτζάκης, καθηγητής Γενετικής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης, σκιαγράφησε την παρούσα κατάσταση της πανδημίας αλλά και τις εξελίξεις που πιθανώς να υπάρξουν στο άμεσο μέλλον.

Ο καθηγητής τόνισε ότι στην παρούσα φάση η πανδημία, τόσο σε διεθνές όσο και σε εθνικό επίπεδο, δείχνει ελεγχόμενη αλλά, όπως χαρακτηριστικά είπε, «παραμένει ο κίνδυνος τα πράγματα να ξεφύγουν εκ νέου».

Όπως ανέφερε, ο ίδιος δεν ανησυχεί υπερβολικά για τη μετάλλαξη Δέλτα του κορωνοϊού: «Η αυξημένη κυκλοφορία της εν λόγω μετάλλαξης, φαίνεται μέχρι τώρα να σχετίζεται με τοπικές επιδημίες και όχι με τεράστια μεταδοτικότητα». Σύμφωνα με τον καθηγητή Δερμιτζάκη, καθώς ο εμβολιασμός είναι το μόνο σταθερό μας όπλο απέναντι στην πανδημία, ο μεγαλύτερος κίνδυνος θα προκύψει εάν μειωθεί ο ρυθμός εμβολιαστικής κάλυψης.

Να συζητηθεί άμεσα το θέμα εμβολιασμού των παιδιών

Ο Μ.Δερμιτζάκης τόνισε πως είναι άμεση ανάγκη να ανοίξει στην Ευρώπη και στην Ελλάδα η συζήτηση για τον εμβολιασμό των παιδιών «τα οποία αποτελούν το 20% του πληθυσμού».

Ανέφερε ακόμη ότι εξίσου σημαντική με το υψηλό ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης είναι και η κατανομή αυτής σε όλες τις πληθυσμιακές ομάδες. «Παρατηρούμε διεθνώς ότι τα ποσοστά εμβολιασμού διαφέρουν μεταξύ διαφόρων ομάδων, ανάλογα με την ηλικία, το μορφωτικό ή και το οικονομικό επίπεδο. Η ομοιόμορφη κατανομή είναι αναγκαία για την επίτευξη της επιθυμητής συλλογικής ανοσίας», πρόσθεσε ο καθηγητής.

Κυτταρική ανοσία

Την επόμενη ημέρα της πανδημίας, ιδιαίτερη σημασία θα έχει η κυτταρική ανοσία έναντι του νέου κορωνοϊού. Όπως εξήγησε η Βασιλική Πιτυρίγκα, Επίκουρη Καθηγήτρια Μικροβιολογίας στην Ιατρική Σχολή Αθηνών, Επιστημονική Σύμβουλος & Επιστημονική ΥπεύθυνηΒιοπαθολογικούΕργαστηρίου στον Όμιλο ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ, η πραγματική ανοσία του πληθυσμού πιθανότατα υποεκτιμάται, αφού ο έλεγχος αντισωμάτων δεν αποτυπώνει τη συνολική ανοσολογική απόκριση του οργανισμού απέναντι στον ιό.

Η κυτταρική ανοσία σχετίζεται με την ενεργοποίηση των Τ λεμφοκυττάρων τα οποία διατηρούν ανοσολογική μνήμη. Η μνήμη αυτή επιτρέπει μια ταχύτερη και ισχυρότερη απόκριση (προστατευτική ανοσία) του οργανισμού μας σε μια επόμενη συνάντηση με το ίδιο ιό.

«Αρκετές μελέτες δείχνουν πως κυτταρική ανοσία αναπτύσσει έως 60% των ασυμπτωματικών φορέων και έως 85% των ασθενών που εκδήλωσαν ήπια συμπτώματα, ακόμη και χωρίς παρουσία αντισωμάτων», τόνισε κ. Πιτυρίγκα και πρόσθεσε: «η κυτταρική ανοσία έχει καθοριστικό ρόλο στη διάγνωση και παρακολούθηση των ασθενών, στην επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου Covid – 19 και στον προσδιορισμό της συλλογικής ανοσοποίησης».

Ο Όμιλος ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ εισήγαγε πρώτος στην Ελλάδα τον έλεγχο κυτταρικής ανοσίας ενάντια στον νέο κορωνοϊό.

Ιατρική Ακριβείας – Γενετικοί Προληπτικοί Έλεγχοι

Όπως εξήγησε ο καθηγητής Μ.Δερμιτζάκης, στη μετα-covidεποχή, καθοριστικό ρόλο θα παίξει η Γονιδιωματική Ιατρική, η οποία συμβάλλει ήδη και στην έρευνα για τον κορωνοϊό, ενώ στο εγγύς μέλλον θα αποτελέσει τον ακρογωνιαίο λίθο της Προληπτικής Ιατρικής. «50% του ρίσκου μελλοντικής εμφάνισης ασθενειών είναι «γραμμένο» στο γονιδίωμα του κάθε ανθρώπου».

Η ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ παρέχει για πρώτη φορά στην Ελλάδα, τον ΠολυγονιδιακόΔείκτηΚινδύνου-PRS (Polygenic Risk Score), που αποτελεί την επιτομή της γενετικής έρευνας παγκοσμίως και περνά πλέον από το στάδιο της έρευνας στην κλινική πρακτική.

Όπως εξήγησε η Ασημίνα Χιωνά, Διδάκτωρ Βιοχημείας / Μοριακής Βιολογίας και Business Development Manager στο Κέντρο Προληπτικής Ιατρικής και Μακροβιότητας του Ομίλου, τα τεστ PRSεπιτρέπoυν την εκτεταμένη διερεύνηση του ανθρώπινου DNA, εστιάζοντας στη συμβολή των γενετικών πολυμορφισμών στην προδιάθεση και ανάπτυξη 7 χρόνιων ασθενειών.

Στα τεστ PRS υπολογίζεται, μέσω Βιοπληροφορικής ανάλυσης, με τη χρήση ειδικών αλγορίθμων, ένας πολυγονιδιακός δείκτης κινδύνου (υπό τη μορφή σκορ) και το σκορ αυτό συγκρίνεται με το μέσο κίνδυνο, ούτως ώστε να γνωρίζει ο εξεταζόμενος πόσο μεγαλύτερο κίνδυνο διατρέχει για να αναπτύξει τη συγκεκριμένη ασθένεια σε σχέση με το μέσο όρο του πληθυσμού. Έτσι, αξιολογείται έγκαιρα ο κίνδυνος – πολύ πριν εκδηλωθούν συμπτώματα – και με τις κατάλληλες παρεμβάσεις μπορεί να μειωθεί ή και να εξαλειφθεί πλήρως.

Τρόπος ζωής την επομένη της πανδημίας

Στη σημασία της αλλαγής του τρόπου ζωής για την υγεία αναφέρθηκε ο Γιάννης ΑρναούτηςMSc, PhD, Διδάκτωρ Τμήματος Επιστήμης Διαιτολογίας – Διατροφής, Υπεύθυνος του Διατροφολογικού & Εργομετρικού Κέντρου Bioiatriki+. Επισήμανε, μάλιστα, ότι η τήρηση του μέτρου στην περίπτωση της σωματικής άσκησης είναι πολύ σημαντική, αφού εκτός από την έλλειψη δραστηριότητας, και η υπερβολική άσκηση μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην Υγεία. Ηορθή αξιολόγηση της φυσικής κατάστασης μέσω της εργομέτρησης,αποτυπώνει τις δυνατότητες του οργανισμού, ώστε κάθε άτομο να μπορεί να ασκείται με ασφάλεια και να επιτυγχάνει το επιθυμητό αποτέλεσμα απόδοσης και οφέλους για την υγεία.

Σε ό,τι αφορά την πανδημία, ερευνητικά δεδομένα δείχνουν ότι η φυσική δραστηριότητα μπορεί να δρα προστατευτικά ενάντια στις επιπτώσεις της πανδημικής Covid-19. Υπό το πρίσμα αυτό κρίνεται αναγκαίο η ιατρική κοινότητα και οι διεθνείς οργανισμοί να συμπεριλαμβάνουν την άσκηση (σε όλα τα ηλικιακά γκρουπ) στις συστάσεις τους για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κορωνοϊού.

Την παρουσίαση συντόνισε ο Μιχάλης Κουτσιλιέρης, MDPhD,Ενδοκρινολόγος, Καθηγητής Πειραματικής Φυσιολογίας στην Ιατρική Σχολή Αθηνών, Επιστημονικός Σύμβουλος Ομίλου ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ.

Ο Όμιλος ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ συμπληρώνει 40 χρόνια στον κλάδο της ιδιωτικής Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Η είσοδος στην πέμπτη δεκαετία σηματοδοτεί και την είσοδο σε μια νέα εποχή. Στο νέο αυτό ξεκίνημα, η ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ υλοποιεί αποφασιστικά βήματα προς την κατεύθυνση της πρωτοπορίας και της καινοτομίας, συνεχίζει πιο δυνατή, με σταθερή προσήλωση στο όραμα της προαγωγής της Υγείας όλων.

  • ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ
  • COVID19

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΥΓΕΙΑ: Επιτυχής ενδοαγγειακή επέμβαση σε θωρακοκοιλιακό ανεύρυσμα
ΥΓΕΙΑ: Επιτυχής ενδοαγγειακή επέμβαση σε θωρακοκοιλιακό ανεύρυσμα 30 Ιουνίου 2021
Ελλάδα: Πρόσβαση μετ΄ εμποδίων στη φροντίδα του HIV στη μεταμνημονιακή εποχή 30 Ιουνίου 2021
Ελλάδα: Πρόσβαση μετ΄ εμποδίων στη φροντίδα του HIV στη μεταμνημονιακή εποχή

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ινστιτούτο Παστέρ: Μια μετάλλαξη του ιού της γρίπης των πτηνών θα μπορούσε να προκαλέσει πανδημία χειρότερη της COVID
Υγεία
28/11/2025 - 08:00

Ινστιτούτο Παστέρ: Μια μετάλλαξη του ιού της γρίπης των πτηνών θα μπορούσε να προκαλέσει πανδημία χειρότερη της COVID

Τα εμβόλια mRNA κατά της COVID-19 και η επόμενη επανάσταση στη θεραπεία του καρκίνου
Υγεία
25/10/2025 - 09:39

Τα εμβόλια mRNA κατά της COVID-19 και η επόμενη επανάσταση στη θεραπεία του καρκίνου

To εμβόλιο mRNA κατά του COVID-19 προκαλεί ανοσολογική αντίδραση για την καταπολέμηση του καρκίνου
Υγεία
20/10/2025 - 10:00

To εμβόλιο mRNA κατά του COVID-19 προκαλεί ανοσολογική αντίδραση για την καταπολέμηση του καρκίνου

Covid ή γρίπη; Τα συμπτώματα που μπορούν να σάς βοηθήσουν να τα ξεχωρίσετε
Επικαιρότητα
26/09/2025 - 12:30

Covid ή γρίπη; Τα συμπτώματα που μπορούν να σάς βοηθήσουν να τα ξεχωρίσετε

Οι ασθενείς προτιμούν τους γιατρούς με τη λευκή ποδιά - Το μπέρδεμα με τις γυναίκες
Υγεία
14/08/2025 - 13:03

Οι ασθενείς προτιμούν τους γιατρούς με τη λευκή ποδιά - Το μπέρδεμα με τις γυναίκες

ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ: Δωρεάν προληπτικές εξετάσεις καρδιάς μέσω του προγράμματος «Προλαμβάνω»
Υπηρεσίες Υγείας
14/03/2025 - 14:07

ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ: Δωρεάν προληπτικές εξετάσεις καρδιάς μέσω του προγράμματος «Προλαμβάνω»

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Καρκίνος μαστού: Ο συνδυασμός του AI με τη μαστογραφία μειώνει κατά 12% τις καθυστερημένες διαγνώσεις
Digital Health
30/01/2026 - 09:34
Προεγχειρητική βιοψία μαστού - Μύθοι που επιμένουν, αλήθειες που σώζουν
Health Talk
30/01/2026 - 08:11
Υβριδική Ημερίδα στη Θεσσαλονίκη: «Αντιπαραθέσεις στη γηροψυχολογική εκτίμηση»
Επικαιρότητα
30/01/2026 - 03:41
Η Affidea στη νέα φάση του «Προλαμβάνω» με εξετάσεις για τη νεφρική δυσλειτουργία
Υπηρεσίες Υγείας
30/01/2026 - 00:08
Ιός Nipah: Η νόσος των καρποφάγων νυχτερίδων και ο κίνδυνος για τους Ευρωπαίους
Υγεία
29/01/2026 - 23:36
ECDC και ΠΟΥ Ευρώπης συνεχίζουν μαζί για την ενίσχυση της υγειονομικής ασφάλειας και της συνεργασίας στη δημόσια υγεία
Πολιτική Υγείας
29/01/2026 - 22:53
ΕΟΔΥ: Nέα εργαλεία, έγκαιρη ανίχνευση και συμμετοχή των πολιτών στην επιδημιολογική επιτήρηση
Πολιτική Υγείας
29/01/2026 - 22:32
Ο καρκίνος του παχέος εντέρου «σκοτώνει» στην ηλικία των κάτω των 50 στις ΗΠΑ
Υγεία
29/01/2026 - 22:04
Η διατροφή που προστατεύει το δέρμα και καθυστερεί τη γήρανση
Health Talk
29/01/2026 - 21:31
Γεωργιάδης: «Καλή η κλινική κατάσταση των δύο τραυματιών του τροχαίου δυστυχήματος στη Ρουμανία»
Επικαιρότητα
29/01/2026 - 20:49
Καφεΐνη και περιποίηση δέρματος: Τελικά λειτουργεί; - Ποιο είναι το κλειδί...
Διατροφή
29/01/2026 - 20:13
MSD Ελλάδος: Η καινοτομία έχει αξία μόνο όταν φτάνει στον ασθενή
Pharma News
29/01/2026 - 19:58
Η Ελληνική καινοτομία σε κλινική μελέτη για το μεταβολικό σύνδρομο και τα συμπληρώματα διατροφής
Υγεία
29/01/2026 - 19:36
Στην Αρεόπολη ολοκληρώθηκε ο κύκλος των ενημερωτικών συναντήσεων του Health-IQ
Πολιτική Υγείας
29/01/2026 - 19:02
Μπαρμπετάκη: «Συνεχίζουμε και το 2026 να κάνουμε θόρυβο για τη φαρμακευτική καινοτομία!»
Pharma Policy
29/01/2026 - 18:46
Εγκαινιάστηκε η ανακαινισμένη Παιδιατρική Κλινική στο «Σκυλίτσειο» Γενικό Νοσοκομείο Χίου
Πολιτική Υγείας
29/01/2026 - 18:24
ΕΟΔΥ: «Θερίζει» η γρίπη - 649 νέες εισαγωγές και 12 θάνατοι από γρίπη την τελευταία εβδομάδα
Υγεία
29/01/2026 - 18:07
Biogen: Πράσινο από την Κομισιόν σε σχήμα υψηλής δόσης για τη Νωτιαία Μυϊκή Ατροφία
Pharma News
29/01/2026 - 17:51
Ρομποτική χειρουργική σπονδυλικής στήλης: Ακρίβεια, ασφάλεια και αποτελεσματικότητα
Health Talk
29/01/2026 - 17:33
Δεν θα προσμετρώνται απουσίες έως και πέντε ημερών από τα σχολεία λόγω ιογενών λοιμώξεων του αναπνευστικού
Επικαιρότητα
29/01/2026 - 17:17
ΙΑΣΩ: Πρωτοπορία στη χειρουργική μελανώματος κόλπου
Υπηρεσίες Υγείας
29/01/2026 - 16:53
Olivia: Ψηφιακή σύμμαχος για γυναίκες με καρκίνο των ωοθηκών, με την υποστήριξη της AstraZeneca
Patient Talk
29/01/2026 - 16:37
Οι κάψουλες κοπράνων φαίνεται να αλλάζουν τα δεδομένα στη θεραπεία διαφορετικών καρκίνων
Υγεία
29/01/2026 - 16:21
Στο Παπαγεωργίου οι δύο τραυματίες φίλαθλοι του ΠΑΟΚ- Τα νεότερα για την κατάστασή τους
Επικαιρότητα
29/01/2026 - 16:00
ECDC για ανακλήσεις βρεφικού γάλακτος λόγω τοξίνης: Τι πρέπει να προσέχουν οι γονείς
Πολιτική Υγείας
29/01/2026 - 15:00
Νέα νανοθεραπεία ανακουφίζει τον πόνο από τις μεταστάσεις στα οστά
Υγεία
29/01/2026 - 14:00
Τελικά μπορεί να μην κάνουν το γιατρό πέρα! Καταγγελίες για "κοκτέιλ" φυτοφαρμάκων στα μήλα
Διατροφή
29/01/2026 - 13:27
Πάρκινσον και έντερο: Νέα ανακάλυψη ανοίγει νέους θεραπευτικούς δρόμους
Υγεία
29/01/2026 - 13:00
Συναγερμός για δύο ζωονόσους που εμφανίζονται ως η επόμενη «μεγάλη» απειλή για τη δημόσια υγεία των ΗΠΑ
Υγεία
29/01/2026 - 12:00
108 νέοι γιατροί στο ΕΣΥ μέσω του οικονομικού κινήτρου των 40.000 ευρώ
Πολιτική Υγείας
29/01/2026 - 11:20

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Γεωργιάδης: Κίνητρα για ταχύτερη έλευση καινοτόμων φαρμάκων
Πολιτική Υγείας
27/01/2026 - 11:09
Η ιλαρά ξαναέγινε ενδημική σε έξι ευρωπαϊκές χώρες - Ο ρόλος του δισταγμού έναντι του εμβολιασμού
Πολιτική Υγείας
27/01/2026 - 13:00
Θεμιστοκλέους: Σε έξαρση η γρίπη – Βελτιώσεις σε ΤΕΠ και ραντεβού
Πολιτική Υγείας
27/01/2026 - 13:54
Θετικά νέα για το πειραματικό φάρμακο κατά της παχυσαρκίας της Roche
Pharma News
27/01/2026 - 15:00
Κρεατίνη: Xρειάζεται οι γυναίκες να την προσθέσουν στην διατροφή τους;
Διατροφή
27/01/2026 - 17:43
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo