ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Το παρεξηγημένο Kamasutra, ένας οδηγός ισότητας στην σεξουαλική απόλαυση και υγεία

Υγεία
IMAGO
Ένα βιβλίο που γράφτηκε τον 3ο αιώνα διέπεται από την σοφία της Φύσης που μπορεί να λειτουργήσει σαν φάρμακο στους «σκοτεινούς καιρούς» που διάγει η σεξουαλική υγεία.
Σάββατο, 22/03/2025 - 13:37
— Photo: IMAGO
News4Health Team News4Health Team

Σ’ έναν κόσμο όπου το σεξ έχει γίνει βιομηχανία με υπερκέρδη η οποία ενδεχομένως έχει προκαλέσει κρίση στη σχέση του ανθρώπου με αυτήν την απολύτως φυσική πτυχή του, το Kamasutra φαντάζει ως ένα ξεπερασμένο εγχειρίδιο, όσο και αν έχει κοσμήσει από μάρκες προφυλακτικών μέχρι αρωματικά έλαια και άλλα εμπορικής αξία «συμπράγκαλα».
Οι ακαδημαϊκοί ωστόσο εξακολουθούν να έχουν πολύ ψηλά στη βιβλιογραφία τους αυτή τη «Βίβλο του σεξ», τόσο για την κοινωνιολογική της διάσταση όσο και για την συμβολή της , όταν ερμηνεύεται σωστά, στην ταλαιπωρημένη στην εποχή μας σεξουαλική υγεία.

Αυτό το «εκπληκτικά εξελιγμένο βιβλίο» - το οποίο ήταν ήδη γνωστό στην Ινδία σε μια «εποχή που οι Ευρωπαίοι κρέμονταν στα δέντρα, πολιτισμικά και σεξουαλικά μιλώντας» - είναι πολύ επίκαιρο σήμερα εκτιμά η Αμερικανίδα ινδολόγος Wendy Doniger, η οποία διδάσκει στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο και έχει γράψει σχεδόν μισή ντουζίνα βιβλία για τον Ινδουισμό.

Αντίδοτο στην βία

«Η βασική ψυχολογία του επαληθεύεται ξανά και ξανά, και το επίπεδο της σεξουαλικής βίας στον κόσμο μας απαιτεί ένα βιβλίο σαν αυτό που μας διδάσκει πώς να ελέγχουμε τη σκοτεινή πλευρά των σεξουαλικών παρορμήσεων και να σεβόμαστε τα συναισθήματα των σεξουαλικών μας συντρόφων. Ειδικότερα, προειδοποιεί τους άνδρες ενάντια ακριβώς στο είδος της ανεξέλεγκτης σεξουαλικότητας που πολύ συχνά εκφράζεται με βιασμούς. Επομένως, ναι, θεωρώ ότι είναι πολύ σχετικό με τον 21ο αιώνα», λέει χαρακτηριστικά.

Στην ινδική κοινωνία, η σεξουαλική ευχαρίστηση των γυναικών είναι συχνά αόρατη, θαμμένη κάτω από στρώματα πολιτισμικής σιωπής. Οι γυναίκες συχνά διδάσκονται να καταπιέζουν τις επιθυμίες τους, οι φωνές τους καταπνίγονται από τις παραδόσεις που δίνουν προτεραιότητα στις ανδρικές ανάγκες. Ωστόσο, σε αυτή ακριβώς τη χώρα γράφτηκε το Kamasutra.

Συνταγμένο στην αρχαία σανσκριτική γλώσσα τον 3ο αιώνα από τον Ινδό φιλόσοφο Vatsyayana, το Kamasutra είναι κάτι περισσότερο από ένα βιβλίο για τις σεξουαλικές στάσεις. Η λέξη «κάμα» σημαίνει αγάπη, σεξ, επιθυμία και ευχαρίστηση, ενώ η λέξη «σούτρα» μεταφράζεται ως πραγματεία. Το κείμενο διερευνά τις σχέσεις, την ηθική και τους κοινωνικούς κανόνες. Προσφέρει ένα πλαίσιο για αμοιβαίο σεβασμό και κατανόηση μεταξύ των συντρόφων.

Στο βιβλίο της Redeeming the Kamasutra του 2016 , η Doniger υποστηρίζει ότι ο Vatsyayana ήταν υπέρμαχος της ευχαρίστησης των γυναικών καθώς και ότι τόνιζε το δικαίωμά τους στην εκπαίδευση και την ελευθερία να εκφράζουν την επιθυμία τους. Μακριά από το να ενισχύει την ανδρική κυριαρχία, αρχικά τόνιζε τη σημασία της αμοιβαιότητας στην απόλαυση και της συναίνεσης. Παρουσιάζει το σεξ ως κοινή εμπειρία και όχι ως ανδρική κατάκτηση.

Η αντίληψη του Kamasutra ως ένα ανδροκεντρικό εγχειρίδιο για το σεξ μπορεί να εντοπιστεί στην πρώτη αγγλική μετάφρασή του από τον Sir Richard Burton το 1883.

Ο Βρετανός στρατιώτης και εξερευνητής, παρέλειψε ή τροποποίησε αποσπάσματα που τόνιζαν την αυτονομία των γυναικών. Μετατόπισε το ρόλο τους από ενεργούς συμμετέχοντες σε παθητικούς αποδέκτες της ανδρικής ευχαρίστησης.
Αντίθετα, μελετητές όπως ο Ganesh Saili έχουν υποστηρίξει ότι το Kamasutra αρχικά απεικόνιζε τις γυναίκες ως ισότιμους εταίρους στην οικειότητα. Σύμφωνα με το κείμενο, οι γυναίκες επικοινωνούσαν τις ανάγκες τους μέσω χειρονομιών, συναισθημάτων και λόγων, εξασφαλίζοντας ότι η απόλαυσή τους ήταν εξίσου πολύτιμη με εκείνη των ανδρών. Είναι σημαντικό ότι η συζήτηση έπαιζε κεντρικό ρόλο στην οικειότητα, ενισχύοντας την αναγκαιότητα της συναίνεσης της γυναίκας πριν από το σεξ.

Παρά την πλούσια αυτή ιστορία, η ινδική κοινωνία εξακολουθεί να καταπνίγει σε μεγάλο βαθμό τις συζητήσεις γύρω από τη γυναικεία σεξουαλικότητα. Η Ινδή σεξουαλική παιδαγωγός και δημοσιογράφος Leeza Mangaldas υποστηρίζει ότι η σεξουαλική ευχαρίστηση των γυναικών παραμένει ένα θέμα ταμπού, το οποίο «αστυνομεύεται» από τις πολιτισμικές προσδοκίες που υπαγορεύουν ότι οι γυναίκες πρέπει να παραμένουν σιωπηλές, υποταγμένες και σεξουαλικά ανενεργές πριν από το γάμο.

«Μανιφέστο» κατά της πατριαρχίας

Η κοινωνική επιστήμονας Deepa Narayan υποστηρίζει ότι αυτή η καταπίεση ξεκινά από το σπίτι. Τα κορίτσια συχνά διδάσκονται να αρνούνται το σώμα τους και να δίνουν προτεραιότητα στις ανδρικές επιθυμίες.

Ο έλεγχος αυτός επεκτείνεται στους πατριαρχικούς κοινωνικούς κανόνες που υποστηρίζουν την παρθενία ως αρετή για τις γυναίκες, ενώ δεν επιβάλλουν καμία τέτοια προσδοκία στους άνδρες. Το σεξ διαμορφώνεται ως κάτι που οι γυναίκες «δίνουν» παρά ως κάτι που βιώνουν. Η ευχαρίστηση θεωρείται δικαίωμα για τους άνδρες, αλλά απλώς μια δεύτερη σκέψη για τις γυναίκες. Το σεξ είναι για τους άνδρες αλλά για τις γυναίκες είναι μόνο για την δημιουργία μωρών.

Ωστόσο, το ίδιο το Kamasutra λέει μια διαφορετική ιστορία. Στην αρχική του μορφή, περιέγραφε τις γυναίκες ως ενεργούς συμμετέχοντες στην απόλαυσή τους και συνέκρινε τον αισθησιασμό τους με τη λεπτότητα των λουλουδιών - που απαιτούν φροντίδα, προσοχή και σεβασμό.

Η Sharha, υποψήφια διδάκτωρ στον Φεμινισμό στο Kamasutra στο Μητροπολιτικό Πανεπιστήμιο του Κάρντιφ υποστηρίζει ότι αυτό το κείμενο δεν αφορά μόνο το σεξ αλλά και τη σεξουαλική αυτονομία.

«Αμφισβητεί τους πατριαρχικούς κανόνες προωθώντας την ελευθερία των γυναικών να εκφράζουν τις επιθυμίες τους και να παίρνουν τον έλεγχο της απόλαυσής τους. Απορρίπτει την αντίληψη ότι η σεξουαλικότητα των γυναικών πρέπει να ρυθμίζεται ή να καταπιέζεται. Αντίθετα, υποστηρίζει την αμοιβαία ικανοποίηση και συναίνεση».

Η Doniger περιγράφει το Καμασούτρα ως φεμινιστικό κείμενο, αναφέροντας ότι δίνει έμφαση στις γυναίκες που επιλέγουν τους συντρόφους τους, εκφράζουν ελεύθερα τις επιθυμίες τους και εμπλέκονται σε ευχάριστες σεξουαλικές σχέσεις. Αναγνωρίζει την οικονομική ανεξαρτησία ως κρίσιμο παράγοντα για τη σεξουαλική αυτονομία των γυναικών. Η οικονομική ελευθερία συνδέεται με την ικανότητα προσωπικών επιλογών.

Τελικά, το Καμασούτρα αντιπροσωπεύει μια σύγκρουση μεταξύ της πατριαρχίας -όπου η σεξουαλικότητα των γυναικών ελέγχεται- και ενός οράματος σεξουαλικής ελευθερίας. Προσφέρει μια εναλλακτική αφήγηση, όπου η αποπλάνηση αφορά την αμοιβαία απόλαυση και όχι την ανδρική κυριαρχία. Οι διδασκαλίες του ενθαρρύνουν τις ανοιχτές συζητήσεις για την οικειότητα, επιτρέποντας στις γυναίκες να διεκδικήσουν ξανά τη φωνή τους στις σχέσεις.

Πηγές: BBC.COM, THE CONVERSATION.COM

  • ΙΣΟΤΗΤΑ ΦΥΛΩΝ
  • ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΕΠΙΘΥΜΙΑ
  • ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Παραιτήθηκε ο πρόεδρος του ΕΚΕΑ Παναγιώτης Κατσίβελας - Ο μίνι απολογισμός της πενταετίας του
Παραιτήθηκε ο πρόεδρος του ΕΚΕΑ Παναγιώτης Κατσίβελας - Ο μίνι απολογισμός της πενταετίας του 21 Μαρτίου 2025
Παιδική και εφηβική παχυσαρκία: Παράγοντες κινδύνου, επιπλοκές και αντιμετώπιση 22 Μαρτίου 2025
Παιδική και εφηβική παχυσαρκία: Παράγοντες κινδύνου, επιπλοκές και αντιμετώπιση

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το περισσότερο σεξ μειώνει τους πόνους και τους ερεθισμούς στις γυναίκες με εμμηνόπαυση
Υγεία
02/07/2025 - 13:00

Το περισσότερο σεξ μειώνει τους πόνους και τους ερεθισμούς στις γυναίκες με εμμηνόπαυση

Πως μπορούν οι άνδρες να βελτιώσουν τη λίμπιντο και τις ερωτικές αντοχές τους
Υγεία
03/06/2025 - 17:21

Πως μπορούν οι άνδρες να βελτιώσουν τη λίμπιντο και τις ερωτικές αντοχές τους

Το πιλάτες αποκαθιστά τη μειωμένη γυναικεία λίμπιντο
Fitness
14/04/2025 - 15:00

Το πιλάτες αποκαθιστά τη μειωμένη γυναικεία λίμπιντο

Επτά καλοί λόγοι για να κάνετε σεξ και αφορούν την υγεία σας
Υγεία
10/04/2025 - 19:07

Επτά καλοί λόγοι για να κάνετε σεξ και αφορούν την υγεία σας

Sanofi Ελλάδας: Εκδήλωση για την προαγωγή της ισότητας των φύλων σε συνεργασία με τον οργανισμό WHEN
Pharma News
31/03/2025 - 17:14

Sanofi Ελλάδας: Εκδήλωση για την προαγωγή της ισότητας των φύλων σε συνεργασία με τον οργανισμό WHEN

«Women in Surgery»: Ημερίδα – ορόσημο για την ισότητα των φύλων στις χειρουργικές ειδικότητες
Επικαιρότητα
12/03/2025 - 21:22

«Women in Surgery»: Ημερίδα – ορόσημο για την ισότητα των φύλων στις χειρουργικές ειδικότητες

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Η SkinCeuticals παρουσιάζει καινότομο προϊόν για επαναστατική ανόρθωση και σύσφιξη
Pharma News
05/07/2025 - 06:52
ΟΕΝΓΕ: «Η αστυνομία σε ρόλο γιατρού κάνει ιατρικές γνωματεύσεις»
Επικαιρότητα
05/07/2025 - 03:24
ΕΕΣ και ΣΦΕΕ υποστηρίζουν ευάλωτους συνανθρώπους μας στη Μυτιλήνη
Επικαιρότητα
05/07/2025 - 00:04
UCB: Δεδομένα τριετίας για φάρμακο κατά της ψωριασικής αρθρίτιδας και της αξονικής σπονδυλαρθρίτιδας
Pharma News
04/07/2025 - 17:54
Επίσκεψη εργασίας κλιμακίου εμπειρογνωμόνων του ECDC στην Ελλάδα
Πολιτική Υγείας
04/07/2025 - 17:36
Θεσσαλονίκη: Η ατμοσφαιρική ρύπανση δεύτερη σημαντικότερη αιτία καρκίνου του πνεύμονα παγκοσμίως
Υγεία
04/07/2025 - 17:02
Επτά απλά κόλπα για να πίνουμε -μικροί και μεγάλοι- όσο νερό χρειαζόμαστε καθημερινά
Διατροφή
04/07/2025 - 15:51
Γάζα: Ο ΟΗΕ έχει καταγράψει 613 φόνους Παλαιστίνιων σε σημεία διανομής ανθρωπιστικής βοήθειας
Επικαιρότητα
04/07/2025 - 15:27
Εμμηνόπαυση και υγεία των οστών - Οι πέντε δραματικές αλλαγές στη ζωή κάθε γυναίκας
Health Talk
04/07/2025 - 15:04
Διάρροια: Οδηγίες άμεσης δράσης για να την αντιμετωπίσουμε στο σπίτι
Υγεία
04/07/2025 - 14:31
Διαμαρτυρία στου Ζωγράφου για τη δωρεάν δημόσια Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας
Πολιτική Υγείας
04/07/2025 - 13:58
Επιπλέον ενίσχυση του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ Θεσσαλονίκης με ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό
Πολιτική Υγείας
04/07/2025 - 13:23
Lavipharm A.E.: Νέα πρόεδρος διοικητικού συμβουλίου και διανομή μερίσματος έπειτα από 18 χρόνια
Pharma News
04/07/2025 - 13:09
Σοβαρό τροχαίο στη Βούλα με σύγκρουση λεωφορείων του ΟΑΣΑ και 47 τραυματίες - Εικόνες από το σημείο
Επικαιρότητα
04/07/2025 - 12:47
Μοχλός ανάπτυξης και αυτονομίας σε εθνικό και ευρωπαϊκό πλαίσιο η Ελληνική Φαρμακοβιομηχανία
Pharma Policy
04/07/2025 - 12:22
Τι είναι το φαινόμενο του θερμικού θόλου που φέρνει θερμοκρασίες... Σαχάρας τις επόμενες μέρες!
Επικαιρότητα
04/07/2025 - 11:57
EFPIA: Ευπρόσδεκτο βήμα προς τα εμπρός η στρατηγική της ΕΕ για τις βιοεπιστήμες
Pharma News
04/07/2025 - 11:24
Νόσος του Κολυμβητή: Όταν το καλοκαίρι γίνεται επώδυνο για τα αυτιά μας
Health Talk
04/07/2025 - 10:57
Ανακαλύφθηκαν 473 γονίδια-διακόπτες που «φωτίζουν» σοβαρές ασθένειες προτού εκδηλωθούν
Υγεία
04/07/2025 - 10:34
Ψηφίστηκε ο νόμος-μέγγενη για την πώληση καπνού και αλκοόλ σε ανηλίκους
Πολιτική Υγείας
04/07/2025 - 10:09
Τμήμα στρατοπέδου παραχωρείται στο Ογκολογικό Νοσοκομείο Παίδων «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη - Ελπίδα»
Πολιτική Υγείας
03/07/2025 - 21:36
Τετράμηνη παράταση στους ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς για την αποστολή DNA ή στείρωση
Pet
03/07/2025 - 21:14
ECONOMIST IMPACT-Θεμιστοκλέους: Σημαντική πρόοδος στις κλινικές μελέτες από το 201
Πολιτική Υγείας
03/07/2025 - 20:58
Η Ελλάδα στην εποχή του EHDS: Διάλογος για την καινοτομία στην ογκολογική φροντίδα
Patient Talk
03/07/2025 - 19:32
Την ανώτατη διάκριση DIAMOND του Εθνικού Δείκτη Εταιρικής Ευθύνης-CR Index απέσπασε η GENESIS Pharma
Pharma News
03/07/2025 - 19:11
Σε λειτουργία η γραμμή 1135 του ΕΟΔΥ για τη συμβουλευτική υποστήριξη των καπνιστών
Πολιτική Υγείας
03/07/2025 - 18:52
ΕΟΔΥ: Ένας θάνατος από covid-19 και 107 εισαγωγές την εβδομάδα 23-29 Ιουνίου
Υγεία
03/07/2025 - 18:34
H μουσική κατά την οδήγηση μειώνει το άγχος του οδηγού
Ψυχική Υγεία
03/07/2025 - 18:18
Λεμόνι: Ένα ελιξίριο της φύσης στην κουζίνα μας - Οι βοήθειες που δίνει στον οργανισμό
Διατροφή
03/07/2025 - 17:51
Έντονη διαμαρτυρία της ΕΨΕ για τη σύλληψη ψυχιάτρων που δεν ενέκριναν εισαγωγή ασθενούς στο ΨΝΑ
Ψυχική Υγεία
03/07/2025 - 17:24

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΝΑΠ: «Όχι» στις διακομιδές ασθενών από ιδιώτες - Να ενισχυθεί ουσιαστικά το ΕΚΑΒ
Πολιτική Υγείας
03/07/2025 - 06:53
Λεμόνι: Ένα ελιξίριο της φύσης στην κουζίνα μας - Οι βοήθειες που δίνει στον οργανισμό
Διατροφή
03/07/2025 - 17:51
Επίσκεψη Γεωργιάδη-. Κεραμέως στον «Ευαγγελισμό» για την πρόσληψη 500 τραυματιοφορέων μέσω ΔΥΠΑ
Πολιτική Υγείας
03/07/2025 - 12:32
H ουσία με οσμή πικραμύγδαλου που σταματά την εξάπλωση του καρκίνου στο πάγκρεας
Pharma News
03/07/2025 - 15:02
Ο ΠΟΥ προωθεί σχέδιο αύξησης τιμών κατά 50% στη ζάχαρη, το αλκοόλ και τον καπνό
Πολιτική Υγείας
03/07/2025 - 14:18
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2025 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo