ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τα Τ λεμφοκύτταρα στην μάχη έναντι της Όμικρον

Υγεία
PIXABAY
H έλευση της παραλλαγής Omicron τον περασμένο Νοέμβριο, ανησύχησε τους ειδικούς καθώς το γονιδίωμα της εμφανίζει πολλές μεταλλάξεις - περισσότερες από 30 - στην περιοχή που κωδικοποιεί την πρωτεΐνη-ακίδα του ιού.
Δευτέρα, 17/01/2022 - 13:20
— Photo: PIXABAY
News4Health Team News4Health Team

Αυτή η περιοχή του ιού χρησιμοποιείται στα εμβόλια έναντι της COVID-19, που σημαίνει ότι η αποτελεσματικότητα των αντισωμάτων που έχουν αναπτυχθεί μετά από εμβολιασμό ή και μετά από μόλυνση με προηγούμενες παραλλαγές του ιού μπορεί να είναι ελαττωμένη.

Ερευνητές στο πεδίο της ανοσολογίας είχαν μελετήσει προηγούμενες παραλλαγές του ιούκαι βρήκαν ότι, αν και οι αναδυόμενες παραλλαγές του κορωνοϊού εμφάνιζαν σχετική αντίσταση έναντι των αντισωμάτων, ένας άλλος βραχίονας του ανοσοποιητικού συστήματος - με τη μεσολάβηση εξειδικευμένων κυττάρων που ονομάζονται Τ λεμφοκύτταρα - μπορούσε να αναγνωρίσει και τις νέες παραλλαγές. όμως η Omicron είχε μεταλλαχθεί περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη παραλλαγή που είχαν μελετήσει πριν. Έτσι είναι κρίσιμο να κατανοηθεί πώς θα μπορούσαν αυτές οι μεταλλάξεις να επηρεάσουν την ανοσία μετά από εμβολιασμούς αλλά και προηγούμενη λοίμωξη.Οι Καθηγητές της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Ευστάθιος Καστρίτης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν δεδομένα που έρχονται από λίγα αλλά ειδικευμένα και έμπειρα εργαστήρια σε όλο τον κόσμο συγκλίνουν στο ίδιο περίπου συμπέρασμα : οι νέες παραλλαγές,περιλαμβανόμενής και της Omicron, παραμένουν ευαίσθητες σε αποκρίσεις των Τ-λεμφοκυττάρων.

Τα αντισώματα βρίσκονται στο επίκεντρο της προσοχής για την εκτίμηση της ανοσίαςαπέναντι στον SARS-CoV-2. Οι ερευνητές παρακολουθούν τα επίπεδα των αντισωμάτων, ιδιαίτερα των «εξουδετερωτικών αντισωμάτων» που εμποδίζουν άμεσα την αναπαραγωγή του ιού: σημαντική πτώση στα επίπεδα των εξουδετερωτικών αντισωμάτων συσχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο συμπτωματικής λοίμωξης. Τα αντισώματα είναι πιο εύκολο να μελετηθούν σε σύγκριση με την μελέτη της απόκριση των ειδικών Τ λεμφοκυττάρων. Έτσι η παρακολούθηση των αντισωμάτων που αναπτύσσονται, των επιπέδων τους και τηςεξουδετερωτικής τους ικανότητας, καθιστά ευκολότερη την ανάλυσή τους σε μεγάλη κλίμακα όπως στιςκλινικές μελέτες των εμβολίων.

Όμως η έλευση των παραλλαγών του κορωνοϊού έχει δείξει ότι η ανοσία που βασίζεται μόνο σε αντισώματα μπορεί να είναι σχετικά εύθραυστη και ασταθής απέναντι σε έναν ταχέως μεταβαλλόμενο ιό. Τα εξουδετερωτικά αντισώματα συνδέονται σε σχετικά περιορισμένη περιοχή της πρωτεΐνης-ακίδας του SARS-CoV-2, και η οποία που χρησιμοποιείται ως το πρότυπο για το σχεδιασμό πολλών εμβολίων για την COVID-19. Μεταλλάξεις σε αυτές τις θέσεις μπορεί να έχουν σαν αποτέλεσμα της εξασθένηση της προστασίας από αυτά τα αντισώματα.
Φωτογραφία Τ λεμφοκυττάρων με ηλεκτρονικό μικροσκόπιο σάρωσης

Ωστόσο, τα Τ-λεμφοκύτταρα, είναι πιο «ανθεκτικά» σε τέτοιες παραλλαγές του ιού. Αυτά τα κύτταρα εκτελούν μια ποικιλία λειτουργιών του ανοσοποιητικού, που περιλαμβάνουν και την δράση τους σαν κύτταρα «δολοφόνοι» που καταστρέφουν τα κύτταρα που έχουν μολυνθεί από ιούς. Σκοτώνοντας τα μολυσμένα κύτταρα, τα Τ λεμφοκύτταρα μπορούν να περιορίσουν την εξάπλωση της μόλυνσης και ενδεχομένως να μειώσουν την πιθανότητα σοβαρής ασθένειας.

Τα επίπεδα των ειδικών Τ-λεμφοκυττάρων δεν εξασθενούν τόσο γρήγορα όσο τα αντισώματα, είτε μετά από μόλυνση ή μετά από εμβολιασμό. Και επειδή τα Τ-λεμφοκύτταρα μπορούν να αναγνωρίσουν πολύ περισσότερες θέσεις κατά μήκος της πρωτεΐνης-ακίδας από ότι τα αντισώματα, είναι σε θέση να αναγνωρίσουν ακόμα και παραλλαγές του ιού. Μέχρι στιγμής, οι αναλύσεις τόσο σε επίπεδο μοντέλων στον υπολογιστή αλλά και στο εργαστήριο δείχνουν ότι αυτό ισχύει και για την παραλλαγή Omicron. Αρκετές ερευνητικές ομάδες έχουν διασταυρώσει τις μεταλλάξεις που υπαρχουνστηνOmicron με θέσεις στο γονιδίωμα του SARS-CoV-2 που είναι γνωστοί στόχοι των Τ-λεμφοκυττάρων και διαπίστωσαν ότι η πλειονότητα των θέσεων που αναγνωρίζουν τα Τ-λεμφοκύτταρα υπάρχουν στηνOmicron.

Άλλες μελέτες ανέλυσαν Τ-λεμφοκύτταρα που ελήφθησαν από άτομα που είτε έχουν λάβει εμβόλιο για την COVID-19 είτε έχουν μολυνθεί με προηγούμενη παραλλαγή του ιού και διαπίστωσαν ότι αυτά τα Τ-λεμφοκύτταρα μπορούν να ανταποκριθούν στην Omicron. Συνεπώς σε επίπεδο υπολογιστικών μοντέλων και σε επίπεδο εργαστηρίου οι αποκρίσεις των Τ-λεμφοκυττάρων παραμένουν σχετικά ακέραιες αλλά το ερώτημα είναι τι θα συμβεί στην πραγματική ζωή.

Γενικά, οι αποκρίσεις των Τ-λεμφοκυττάρων έχουν συσχετιστεί με αυξημένη προστασία έναντι της σοβαρής COVID-19 σε ζωικά μοντέλα και σε κλινικές μελέτες σε ανθρώπους. Οι ερευνητές υποπτεύονται ότι τα Τ-λεμφοκύτταρα είναι υπεύθυνα για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων όσον αφορά στην πρόληψη της νοσηλείας λόγω λοίμωξης από την Omicron. Αντισώματα μετά από όλα τα εμβόλια εμφάνισαν μειωμένη εξουδετερωτική ικανότητα έναντι της Omicron και οι ερευνητές θεωρούν ότι δεδομένα αποτελεσματικότητας που βλέπουμε στην Νότια Αφρική, πιθανότατα οφείλονται στα Τ-λεμφοκύτταρα».

Στα παιδιά μεταξύ δύο και πέντε ετών το mRNA εμβόλιο της Pfizer δεν προκάλεσε επαρκή ανταπόκριση όσον αφορά στο επίπεδα των αντισωμάτων όμως οι ερευνητές δεν εξέτασαν την απόκριση των Τ-λεμφοκυττάρων.Και οι μεγάλες, αρχικές δοκιμές των εμβολίων σε ενήλικες δεν συγκέντρωσαν αρκετά από τα απαραίτητα δείγματα για να αναλυθεί εάν οι αποκρίσεις των Τ-λεμφοκυττάρων μπορούν να συσχετιστούν με την αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού. Αυτό συνέβη γιατί η μελέτη της απόκρισης των Τ-λεμφοκυττάρων είναι ιδιαίτερα δύσκολη, περίπλοκη και χρονοβόρα (π.χ απαιτεί την μελέτη της αντίδρασης ζωντανών κυττάρων). Πιθανά, νέες, ευκολότερες μέθοδοι για τη μελέτη των Τ-λεμφοκυττάρων να καταστήσουν την εκτίμηση της Τ-κυτταρικής ανοσολογικής απόκρισης πιο εύκολη και εφικτή σε μεγάλη κλίμακα. Η απόκριση των Τ-λεμφοκυττάρων μπορεί επίσης να λάβει μεγαλύτερη προσοχή καθώς εμφανίζονται περισσότερες παραλλαγές του ιού και καθώς ο κόσμος αρχίζει να στρέφει την εστίασή του από τον αριθμό των λοιμώξεων στη σοβαρότητα της νόσου: αν ενδιαφέρει η μολυσματικότητα, τότε τα αντισώματα μπορεί να είναι η πιο σημαντική μέτρηση όμως αν εστιάζει κανείς στην σοβαρή νόσο–όπως φαίνεται να εξελίσσεται η κατάσταση για την COVID-19 σήμερα - τα Τ-λεμφοκύτταρα γίνονται πολύ πιο σημαντικά.

  • Τ ΛΕΜΦΟΚΥΤΤΑΡΑ
  • ΜΕΤΑΛΛΑΞΗ ΟΜΙΚΡΟΝ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

O Μπουρλά αποκάλυψε πότε θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα
O Μπουρλά αποκάλυψε πότε θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα 17 Ιανουαρίου 2022
Νέα μελέτη δείχνει ότι ο ιός Επστάιν-Μπαρ κρύβεται πίσω από την πολλαπλή σκλήρυνση 17 Ιανουαρίου 2022
Νέα μελέτη δείχνει ότι ο ιός Επστάιν-Μπαρ κρύβεται πίσω από την πολλαπλή σκλήρυνση

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αισιόδοξα αποτελέσματα απο CAR T θεραπεία σε 15 ασθενείς με αυτοάνοσα νοσήματα
Υγεία
02/03/2024 - 20:21

Αισιόδοξα αποτελέσματα απο CAR T θεραπεία σε 15 ασθενείς με αυτοάνοσα νοσήματα

Μετάλλαξη Όμικρον: Πόσο μεταδοτική είναι η νέα υποπαραλλαγή «Κράκεν»- Αυτά είναι τα συμπτώματα
Υγεία
12/01/2023 - 09:35

Μετάλλαξη Όμικρον: Πόσο μεταδοτική είναι η νέα υποπαραλλαγή «Κράκεν»- Αυτά είναι τα συμπτώματα

Μετάλλαξη Ομικρον και Δέλτα μετά από Covid: Αυτές είναι οι διαφορές
Υγεία
05/12/2022 - 09:47

Μετάλλαξη Ομικρον και Δέλτα μετά από Covid: Αυτές είναι οι διαφορές

Νέα πιο μεταδοτική μετάλλαξη της Όμικρον διασπείρεται - Πόσο επικίνδυνη είναι η ΒΑ.4.6
Πολιτική Υγείας
20/09/2022 - 19:03

Νέα πιο μεταδοτική μετάλλαξη της Όμικρον διασπείρεται - Πόσο επικίνδυνη είναι η ΒΑ.4.6

Όμικρον: Εδραιώνει την κυριαρχία της στην Ελλάδα η υποπαραλλαγή ΒΑ.5
Υγεία
10/08/2022 - 09:00

Όμικρον: Εδραιώνει την κυριαρχία της στην Ελλάδα η υποπαραλλαγή ΒΑ.5

Όμικρον: Οι νέες υποπαραλλαγές προσπερνούν την προστασία των εμβολίων και προηγούμενης νόσου
Υγεία
26/06/2022 - 11:00

Όμικρον: Οι νέες υποπαραλλαγές προσπερνούν την προστασία των εμβολίων και προηγούμενης νόσου

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Wheels of Will 2025: Ο γύρος της Κρήτης με ποδήλατο για τα παιδιά που δίνουν τον πιο σημαντικό αγώνα
Patient Talk
29/05/2025 - 17:30
"Κάνεις σεξ; Κάνε τεστ!" Δημόσια πρόσωπα δίνουν το σύνθημα για πρόληψη
Υγεία
29/05/2025 - 16:46
Ξεκινούν οι Πανελλήνιες Εξετάσεις: Οδηγίες διαχείρισης του άγχους
Ψυχική Υγεία
29/05/2025 - 16:00
Θαλασσινός - Τσαλιγοπούλου - Βελεσιώτου τραγουδούν για τους Γιατρούς του Κόσμου
Επικαιρότητα
29/05/2025 - 15:41
Ανακάλυψη ενός κρίσιμου βιοδείκτη για τη χρόνια νεφρική ανεπάρκεια
Υγεία
29/05/2025 - 15:00
Ιατρικός Σύλλογος για το κύκλωμα παράνομης συνταγογράφησης: Ντροπή και ανάγκη για πρόληψη
Health Talk
29/05/2025 - 14:45
Το ταξίδι του ασθενούς με καρκίνο του νεφρού VHL: Από τη διάγνωση στη θεραπεία με δύναμη και αισιοδοξία
Patient Talk
29/05/2025 - 14:30
AthensVision: Νέα εποχή μέσω της στρατηγικής συνεργασίας με τον Όμιλο Sanoptis
Health Talk
29/05/2025 - 14:00
Προσπαθείτε για παιδί; Οι λόγοι που η υγεία του άνδρα είναι εξίσου σημαντική με εκείνη της γυναίκας
Υγεία
29/05/2025 - 13:14
Κύκλωμα παράνομων συνταγογραφήσεων: Απαγγέλθηκαν βαρύτατες κατηγορίες - Τι λέει η διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ
Επικαιρότητα
29/05/2025 - 13:12
Δάκρυα χαράς: Ο εγκεφαλικός μηχανισμός πίσω από αυτό το "παράδοξο"
Υγεία
29/05/2025 - 12:00
Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα: Συμπτώματα, διάγνωση και οριστική αντιμετώπιση
Health Talk
29/05/2025 - 11:00
Αύξηση των κρουσμάτων πολλαπλού μυελώματος αλλά μείωση της θνητότητας
Health Talk
29/05/2025 - 09:46
Γεωργιάδης για τη βοήθεια του ΕΕΣ στα Επείγοντα: Τη διαφορά την κάνουν πάντα οι άνθρωποι
Πολιτική Υγείας
29/05/2025 - 09:15
MNS 2025: Η Κρήτη Υποδέχεται την Παγκόσμια Νευροεπιστημονική Κοινότητα
Health Talk
29/05/2025 - 09:04
Εμπορία ναρκωτικών από ειδικευόμενη ψυχίατρο: Χρησιμοποιούσε ακόμα και ασθενοφόρο για τη μεταφορά
Επικαιρότητα
29/05/2025 - 08:27
ΕΟΠΥΥ: Η σημασία της άυλης συνταγογράφησης για την αποτροπή απάτης με τα φάρμακα
Πολιτική Υγείας
29/05/2025 - 08:06
Παγκόσμια Ημέρα Υγείας του Πεπτικού: Γιατί η υγεία του εντέρου είναι υγεία για όλο το σώμα
Health Talk
29/05/2025 - 07:50
Ποιο είναι το μικρόβιο που «τρέφεται» με πλαστικά νοσοκομειακά υλικά
Επικαιρότητα
28/05/2025 - 21:00
Κύπρος: Αντιπροσωπεία του ΕΚ για το μεταπολεμικό τραύμα γυναικών και κοριτσιών
Ψυχική Υγεία
28/05/2025 - 20:00
Στατίνες: Η έγκαιρη λήψη τους μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής
Υγεία
28/05/2025 - 19:00
Εφηβική παχυσαρκία γονέων παιδεύει τέκνα που κληρονομούν παραπανίσια κιλά και άσθμα
Υγεία
28/05/2025 - 18:00
Γιατί δεν πρέπει να δίνετε γάλα στη γάτα σας
Pet
28/05/2025 - 17:00
Μουσικοθεραπεία: Ενεργοποιεί τον εγκέφαλο των μωρών, επιβραδύνει τη γήρανση των ηλικιωμένων
Ψυχική Υγεία
28/05/2025 - 16:00
Πολλαπλά τα ανοικτά μέτωπα για τα άτομα με διαβήτη, ενώ οι αριθμοί τους εκτοξεύονται
Πολιτική Υγείας
28/05/2025 - 15:56
Εξάρθρωση σπείρας που διέπραττε εικονική συνταγογράφηση φαρμάκων - Ζημιά 1,2 εκατ. ευρώ για τον ΕΟΠΥΥ
Επικαιρότητα
28/05/2025 - 14:46
Γαλλία: Τι προβλέπει το νομοσχέδιο για τις "επιλογές για το τέλος της ζωής" - Πότε θα ισχύσει
Πολιτική Υγείας
28/05/2025 - 14:00
First Intake: Η ψηφιακή πλατφόρμα για το κλείσιμο του πρώτου ραντεβού με ψυχολόγο σε δημόσιες δομές
Πολιτική Υγείας
28/05/2025 - 13:57
Freeze branding: Οι κίνδυνοι της νέας τρέλας που θέλει μαρκάρισμα μαλλιών και σώματος με υγρό άζωτο
Ομορφιά
28/05/2025 - 13:00
Γεωργιάδης: Μετά τα μέσα Ιουνίου η αποστολή των φαρμάκων του ΕΟΠΥΥ κατ' οίκον
Πολιτική Υγείας
28/05/2025 - 12:16

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Σκλήρυνση κατά πλάκας: 8 αντιφλεγμονώδεις τροφές ωφέλιμες για τους ασθενείς
Διατροφή
26/05/2025 - 18:03
Ιβουπροφαίνη: Νέα ευρήματα για τη χρήση της σε ασθενείς με ΙΦΝΕ
Pharma News
26/05/2025 - 20:00
Ευρωπαϊκή Εβδομάδα κατά του Καρκίνου: Webinars για τον ρόλο του αλκοόλ στον καρκίνο
Πολιτική Υγείας
26/05/2025 - 22:00
FairLife L.C.C.: 1ο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Νοσηλευτών για την αναβάθμιση αναβαθμίζει της φροντίδας ασθενών με καρκίνο του πνεύμονα
Υπηρεσίες Υγείας
27/05/2025 - 11:30
Θέλετε να μειώσετε τις θερμίδες; Δοκιμάστε να προσθέσετε τσίλι!
Διατροφή
27/05/2025 - 15:30
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2025 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo