ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σύσταση ειδικών: Απολύμανση του αέρα στους κλειστούς χώρους με ειδικές συσκευές

Υγεία
Σύσταση ειδικών: Απολύμανση του αέρα στους κλειστούς χώρους με ειδικές συσκευές
Η αλυσίδα μετάδοσης του νέου κορωνοϊού δεν σπάει στη χώρα μας, καθώς υπάρχει αλληλεπίδραση ανάμεσα στους εργασιακούς χώρους και την ενδοοικογενειακή διασπορά, ανακοίνωσαν πριν από λίγες ημέρες οι επιδημιολόγοι του ΕΟΔΥ.
Τρίτη, 08/12/2020 - 11:50
Γιώργος Παπαϊωάννου Γιώργος Παπαϊωάννου

Το γεγονός αυτό δείχνει ότι η μετάδοση του κορωνοϊού γίνεται στους κλειστούς χώρους όπου περνάμε τις περισσότερες ώρες της ημέρας: στα σπίτια και στη δουλειά μας. Γι' αυτό και έχει πολύ μεγάλη σημασία να φροντίζουμε να διατηρούνται καθαρά, τόσο ως προς τις επιφάνειες όσο και ως προς τον αέρα που αναπνέουμε.

Αν μη τι άλλο, έχει αποδειχθεί ότι η μεγαλύτερη διασπορά του κορωνοϊού συμβαίνει με την εισπνοή μολυσμένων σωματιδίων που τον περιέχουν. Τα σταγονίδια αυτά δεν εκπέμπουν μόνο οι πάσχοντες από τη λοίμωξη COVID-19, αλλά και οι ασυμπτωματικοί φορείς του κορωνοϊού. H εκπομπή του ιού γίνεται με την ομιλία, το τραγούδι, τον βήχα, το φτάρνισμα, ακόμα και με την αναπνοή, σύμφωνα με αλλεπάλληλες μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί σε όλο τον κόσμο τους τελευταίους μήνες.

Τη σημασία του καθαρού αέρα στους εσωτερικούς χώρους υπογράμμισαν πρόσφατα Έλληνες και ξένοι ειδικοί. Όπως ανέφερε η αμερικανική Υπηρεσία Περιβαλλοντικής Προστασίας (Environmental Protection Agency, EPA) ο καλός αερισμός των χώρων έχει ζωτική σημασία για την προστασία από τους ιούς. Όταν, όμως, αυτός δεν είναι εφικτός χωρίς να υπονομεύεται η εσωτερική θερμοκρασία ή υγρασία, καθώς και όταν υπάρχει αυξημένη ατμοσφαιρική ρύπανση, οι φορητές συσκευές καθαρισμού του αέρα μπορεί να είναι «ιδιαιτέρως χρήσιμες», τόνισε.

Σύμφωνα με την EPA, οι συσκευές καθαρισμού και απολύμανσης του αέρα είναι σχεδιασμένες να καθαρίζουν τον αέρα σε ένα δωμάτιο ή ενιαίο χώρο. Οι συσκευές αυτές διαθέτουν εξελιγμένες τεχνολογίες και, όταν χρησιμοποιούνται σωστά, μπορούν να μειώσουν τους εσωτερικούς ρύπους, συμπεριλαμβανομένων των ιών που μεταδίδονται με τον αέρα. Φυσικά πρέπει να συνδυάζονται και με τα υπόλοιπα μέτρα προστασίας, όπως η καλή απολύμανση των χεριών και των επιφανειών και, αν πρόκειται για εργασιακούς χώρους, με χρήση προστατευτικής μάσκας προσώπου.

Στη χώρα μας όπως και στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, κυκλοφορούν στο εμπόριο απολυμαντές καθαριστές σουηδικής εταιρείας, με καινοτόμα τεχνολογία υδροξυλίων που μιμείται τη φύση για να καταστρέφει τα παθογόνα στο εσωτερικό περιβάλλον. Οι συσκευές αυτές δεν ανακυκλώνουν τον αέρα, αντίθετα απελευθερώνουν σε αυτόν υδροξύλια που στοχεύουν τους αερομεταφερόμενους μικροοργανισμούς και τους εξουδετερώνουν, αποτρέποντας έτσι τη διασπορά των παθογόνων μικροοργανισμών.

Αν λοιπόν για κάποιον λόγο δεν μπορεί κάποιος να ανοίγει τα παράθυρα του σπιτιού του πολλές φορές την ημέρα, ώστε να ανανεώνει τον αέρα, η χρήση φορητών συσκευών καθαρισμού και απολύμανσης του αέρα μπορεί να συμβάλλει στην προστασία από τον νέο κορωνοϊό.

Την σημασία του εξαερισμού και του καθαρισμού αέρα εσωτερικών χώρων στην αποτελεσματική αντιμετώπιση της COVID-19, επισήμανε πρόσφατα και η Εταιρεία Νοσημάτων Θώρακος Ελλάδος (ΕΝΘΕ).

Όπως ανακοίνωσε, απέστειλε προς τον Πρωθυπουργό, τον Υπουργό Υγείας και τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ επιστολή στην οποία επισύναψε την εισήγηση του επίτιμου μέλους της κ. Κωνσταντίνου Σιούτα, Fred Champion Professor, Department of Civil & Environmental Engineering, University of Southern California. Όπως αναφέρει, είναι επιτακτική για την προστασία του κοινού από την COVID-19, η χρήση καθαριστών αέρα εσωτερικού χώρου και αποτελεσματικών συστημάτων εξαερισμού.

Όπως εξηγεί, τα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι σήμερα (όπως η τήρηση φυσικών αποστάσεων, το πλύσιμο των χεριών, η αποφυγή συνωστισμού και η χρήση μάσκας προσώπου), είναι όλα στη σωστή κατεύθυνση. Ωστόσο, η χρήση μάσκας προσώπου έχει πολλά πλεονεκτήματα αλλά και περιορισμούς. Αν και οι μάσκες είναι πολύ αποτελεσματικές στο φιλτράρισμα σωματιδίων μεγαλύτερων από 5 μικρόμετρα, η αποτελεσματικότητα τους μειώνεται στο 50% ή ακόμα λιγότερο για μικρότερα σωματίδια, ακόμη και αν ένα άτομο φοράει την μάσκα σφιχτά. Μια διαρροή μόλις 2% στη μάσκα προσώπου μειώνει την αποτελεσματικότητα αφαίρεσης σωματιδίων σε επίπεδα χαμηλότερα ακόμη και από 50%. Ο πλέον αποτελεσματικός τρόπος για να μειωθούν δραστικά οι συγκεντρώσεις ακόμη και πολύ μικρών σωματιδίων σε εσωτερικούς χώρους είναι ο εξαερισμός σε συνδυασμό με τη χρήση φορητών καθαριστών αέρα (portable air purifiers). Όσον αφορά τα γραφεία, τόσο η EPA όσο και η Αμερικανική Εταιρεία Μηχανικών Θέρμανσης, Ψύξης και Κλιματισμού (ASHRAE) συνιστούν να γίνει αναβάθμιση των φίλτρων αέρα με τη μέγιστη δυνατή αποτελεσματικότητα που είναι συμβατή με το εκάστοτε σύστημα. Συνιστούν επίσης να γίνει έλεγχος της θέσης των φίλτρων, ώστε να αποφευχθούν τυχόν διαρροές.

Ωστόσο εάν δεν είναι εύκολο να επιτευχθεί επαρκής αερισμός και φιλτράρισμα του αέρα, η EPA και η ASHRAE συνιστούν να χρησιμοποιούνται συμπληρωματικά φορητές συσκευές καθαρισμού και απολύμανσης του αέρα. Η ροή του αέρα, όμως, πρέπει να κατευθύνεται με τρόπο ώστε ο αέρας να μην διέρχεται από άτομο σε άτομο και να μειωθεί το ενδεχόμενο μεταφοράς σταγονιδίων μεταξύ των εργαζομένων. Και πάλι, η χρήση των συσκευών αυτών πρέπει να συνδυάζεται με τα άλλα μέτρα προστασίας, για να επιτυγχάνεται η μέγιστη δυνατή αποτελεσματικότητα.

Τελευταία τροποποίηση στις 08/12/2020 - 12:04
  • ΑΕΡΑΣ
  • ΑΠΟΛΥΜΑΝΣΗ
  • ΚΛΕΙΣΤΟΙ ΧΩΡΟΙ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Κορονοϊός: Τι έδειξαν τα αποτελέσματα 537 rapid test του ΕΟΔΥ στις 7/12
Κορονοϊός: Τι έδειξαν τα αποτελέσματα 537 rapid test του ΕΟΔΥ στις 7/12 08 Δεκεμβρίου 2020
Καμπάνια του ΠΟΥ για να σταματήσουν το κάπνισμα 100 εκατομμύρια άτομα 08 Δεκεμβρίου 2020
Καμπάνια του ΠΟΥ για να σταματήσουν το κάπνισμα 100 εκατομμύρια άτομα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Οι αλλεργίες της άνοιξης γίνονται όλο και χειρότερες και γι' αυτό φταίει ο άνεμος!
Υγεία
06/05/2025 - 08:20

Οι αλλεργίες της άνοιξης γίνονται όλο και χειρότερες και γι' αυτό φταίει ο άνεμος!

Γαλλία: Η μακροχρόνια έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση βλάπτει σοβαρά την υγεία
Υγεία
29/01/2025 - 14:33

Γαλλία: Η μακροχρόνια έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση βλάπτει σοβαρά την υγεία

Λος Άντζελες: Τοξικό κοκτέιλ στον αέρα από τις φωτιές - Τι προκαλούν τα μικροσωματίδια στον οργανισμό
Επικαιρότητα
13/01/2025 - 14:11

Λος Άντζελες: Τοξικό κοκτέιλ στον αέρα από τις φωτιές - Τι προκαλούν τα μικροσωματίδια στον οργανισμό

Έκθεση της IQAir: Στην «πορτοκαλί» κατηγορία για την ποιότητα του αέρα η Ελλάδα
Επικαιρότητα
16/12/2024 - 15:59

Έκθεση της IQAir: Στην «πορτοκαλί» κατηγορία για την ποιότητα του αέρα η Ελλάδα

Ψαλτοπούλου: «Τοξικός και μολυσμένος ο αέρας που αναπνέουμε - Τα μικροσωματίδια ταξιδεύουν πολύ μακριά»
Υγεία
13/08/2024 - 13:26

Ψαλτοπούλου: «Τοξικός και μολυσμένος ο αέρας που αναπνέουμε - Τα μικροσωματίδια ταξιδεύουν πολύ μακριά»

ΚΟΣΜΟΣ: «Η Ευρωπαϊκή Ένωση να αυξήσει τα όρια ποιότητας του αέρα για όλους, χωρίς εξαιρέσεις»
Επικαιρότητα
01/04/2024 - 19:36

ΚΟΣΜΟΣ: «Η Ευρωπαϊκή Ένωση να αυξήσει τα όρια ποιότητας του αέρα για όλους, χωρίς εξαιρέσεις»

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Η επιτροπή εμβολιασμού των ΗΠΑ προτείνει ξεχωριστούς εμβολιασμούς για ιλαρά,παρωτίτιδα, ερυθρά, ανεμοβλογιά
Πολιτική Υγείας
19/09/2025 - 10:00
Γεωργιάδης: Πραγματοποιεί σήμερα την επίσκεψη που ακύρωσε στο Νοσοκομείο Δράμας λόγω επεισοδίων
Επικαιρότητα
19/09/2025 - 09:36
Η ατμοσφαιρική ρύπανση επηρεάζει την ποιότητα του ύπνου
Υγεία
19/09/2025 - 09:00
Φάμελλος: Ανεπαρκή και καθυστερημένα τα μέτρα κατά της ευλογιάς των αιγοπροβάτων
Επικαιρότητα
19/09/2025 - 06:54
Δωρεάν εξετάσεις στους ασφαλισμένους του ΕΔΟΕΑΠ από την Affidea έως το τέλος του 2025
Υπηρεσίες Υγείας
19/09/2025 - 03:27
Θεσσαλονίκη: Εθελοντική αιμοδοσία στο ΑΠΘ την Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου
Επικαιρότητα
19/09/2025 - 00:08
ΣΥΡΙΖΑ: «Θλιβερή πρωτιά της Ελλάδας στην παιδική φτώχεια»
Επικαιρότητα
19/09/2025 - 00:07
Η θεατρική ομάδα του Νοσοκομείου Μεταξά «Metaxact» στο Βεάκειο Θέατρο Πειραιά
Πολιτική Υγείας
18/09/2025 - 22:53
Στην Ελλάδα ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Bayer AG, Bill Anderson
Pharma News
18/09/2025 - 22:32
Διατροφή παιδιών στους δημόσιους και ιδιωτικούς βρεφικούς, βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς
Πολιτική Υγείας
18/09/2025 - 22:09
Ο ασταθής και ακραίος κύκλος του νερού απειλεί να φέρει παγκόσμια κρίση στους υδάτινους πόρους
Επικαιρότητα
18/09/2025 - 21:47
Νευροψυχολογική εκτίμηση για την άνοια στις εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Αλτσχάιμερ
Υγεία
18/09/2025 - 21:12
ΕΣΗΕΑ και Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας - Ολοκληρώθηκε το σεμινάριο ΚΑΡΠΑ
Υγεία
18/09/2025 - 20:49
Διαβήτης τύπου 2: Μεγαλύτερος ο κίνδυνος για όσους καπνίζουν ή ατμίζουν
Υγεία
18/09/2025 - 20:33
Προειδοποίηση από τη Novo Nordisk για ιστοσελίδες που πωλούν παράνομα σκευάσματα σεμαγλουτίδης
Pharma News
18/09/2025 - 20:07
Premium ενδοφακοί: Πώς μπορείτε να απαλλαγείτε από τα γυαλιά μετά τον καταρράκτη
Health Talk
18/09/2025 - 19:41
Τι είναι η νόσος του Lyme με την οποία παλεύει επί 12 χρόνια η Μπέλα Χαντίντ - Τα συγκλονιστικά λόγια της μητέρας της!
Επικαιρότητα
18/09/2025 - 19:14
Κορονοϊός: Δύο θάνατοι και 226 νέες εισαγωγές την τελευταία εβδομάδα
Υγεία
18/09/2025 - 18:44
Ο ΠΟΥ προτείνει εφικτές οικονομικές λύσεις για τα μη μεταδιδόμενα νοσήματα και την ψυχική υγεία
Πολιτική Υγείας
18/09/2025 - 18:24
Ποια είναι τα οφέλη της προληπτικής κολονοσκόπησης;
Health Talk
18/09/2025 - 17:56
Οι κοινωνικές ανισότητες και οι διατροφικές διαταραχές στην εφηβεία
Ψυχική Υγεία
18/09/2025 - 17:19
Η Roche εξαγοράζει την εταιρεία ανάπτυξης φαρμάκων για το ήπαρ 89bio έναντι 3,5 δισ. δολαρίων
Pharma News
18/09/2025 - 17:02
ΠΣΦ: Σεμινάριο στο 401 ΓΣΝ, για ασθενείς και νοσηλευτές
Υγεία
18/09/2025 - 16:53
Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης ξεκινάει θεραπευτικό πρόγραμμα για άτομα άνω των 60 με προβλήματα ψυχικής υγείας
Ψυχική Υγεία
18/09/2025 - 16:27
Ευλογιά αιγοπροβάτων: «Ο εμβολιασμός των ζώων θα πλήξει τις εξαγωγές φέτας»
Επικαιρότητα
18/09/2025 - 16:01
Ναρκοληψία: Η άγνωστη πάθηση - Τα συμπτώματα, οι επιπτώσεις της και οι προτεινόμενες θεραπείες
Patient Talk
18/09/2025 - 15:22
Αισθητήρες εντόπισαν τους πέντε διαφορετικούς τύπους υπερφαγίας
Digital Health
18/09/2025 - 15:01
Το χάπι – έκπληξη της Novo Nordisk στον... χορό των θεραπειών κατά της παχυσαρκίας
Pharma News
18/09/2025 - 14:44
Νέα δραματική προειδοποίηση ΠΟΥ για τη Γάζα: «Στο χείλος της κατάρρευσης τα νοσοκομεία»
Επικαιρότητα
18/09/2025 - 14:19
Η προπόνηση με αντιστάσεις βελτιώνει την υγεία των νεύρων και επιβραδύνει τη γήρανση!
Fitness
18/09/2025 - 14:00

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η άνοια σε ηλικίες κάτω των 60: Τα συμπτώματα στην γκρίζα ζώνη και οι παράγοντες κινδύνου
Υγεία
16/09/2025 - 14:00
Το πολύ χαμηλό βάρος είναι πιο απειλητικό για τη ζωή απ' ό,τι τα περιττά κιλά
Υγεία
16/09/2025 - 13:00
Τι είναι η νόσος του Lyme με την οποία παλεύει επί 12 χρόνια η Μπέλα Χαντίντ - Τα συγκλονιστικά λόγια της μητέρας της!
Επικαιρότητα
18/09/2025 - 19:14
Στο φως η άγνωστη πρωτεΐνη που μπορεί να αντιστρέψει τη γήρανση
Υγεία
16/09/2025 - 17:43
Κυστίτιδα: Προγνωστικός δείκτης για καρκίνο του ουρογεννητικού συστήματος σε γυναίκες και άνδρες μετά τα 50
Υγεία
17/09/2025 - 12:00
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2025 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo