ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σχεδόν 1 στους 3 ιατρούς έχει θέσει σε κίνδυνο τα δεδομένα των ασθενών σε συνέδρια τηλεϊατρικής

Υγεία
PIXABAY
Σχεδόν 1 στους 3 ιατρούς έχει θέσει σε κίνδυνο τα δεδομένα των ασθενών του κατά τη διεξαγωγή συνεδριών τηλεϊατρικής
Πέμπτη, 13/01/2022 - 14:33
— Photo: PIXABAY
News4Health Team News4Health Team

Παγκόσμια έρευνα της Kaspersky αποκαλύπτει ότι το 30% των παρόχων υγειονομικής περίθαλψης έχει αντιμετωπίσει περιπτώσεις όπου οι υπάλληλοί τους παραβίασαν τα προσωπικά στοιχεία πελατών κατά τη διάρκεια απομακρυσμένων συνεδριών. Επιπλέον, σχεδόν οι μισοί πάροχοι πιστεύουν ότι οι γιατροί τους δεν διαθέτουν ξεκάθαρη εικόνα γύρω από το πώς προστατεύονται τα δεδομένα των ασθενών. Ωστόσο, το 67% αυτών πιστεύει ότι είναι σημαντικό για τον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης να συλλέγει ακόμη περισσότερες προσωπικές πληροφορίες για την περαιτέρω ανάπτυξη του κλάδου.

Οι παραβιάσεις δεδομένων δεν προκύπτουν πάντα ως αποτέλεσμα ενεργειών των ανταγωνιστών. Πολύ συχνά, οι πληροφορίες ενδέχεται να παραβιαστούν από εσωτερικούς παράγοντες. Οι ιατρικοί οργανισμοί συλλέγουν, επεξεργάζονται και μοιράζονται μια πληθώρα ευαίσθητων δεδομένων και ως εκ τούτου πρέπει να δίνουν τη μέγιστη προσοχή στην ασφάλεια των πληροφοριών που λαμβάνουν. Δεδομένου ότι η πρόσφατη μαζική μετάβαση στην ψηφιακή υγεία ενίσχυσε περεταίρω το βάρος της ευθύνης των παρόχων ιατρικών υπηρεσιών, η Kaspersky διεξήγαγε μια έρευνα γύρω από τους υπεύθυνους λήψης αποφάσεων σε θέματα υγειονομικής περίθαλψης παγκοσμίως, προκειμένου να αποκτήσει πληροφορίες σχετικά με τρέχοντα ζητήματα τηλεϊατρικής που συνδέονται με την ασφάλεια και να ανακαλύψει τρόπους για την αποτελεσματική αντιμετώπισή τους.

Η έρευνα καταδεικνύει ότι μόλις το 17% των παρόχων υγειονομικής περίθαλψης είναι σίγουρο ότι η πλειονότητα των κλινικών ιατρών τους που πραγματοποιούν συνεδρίες εξ αποστάσεως έχουν σαφή εικόνα του τρόπου με τον οποίο προστατεύονται τα δεδομένα των ασθενών τους. Αυτό υφίσταται παρά το γεγονός ότι το 70% των ιατρικών οργανισμών έχει διεξάγει εκπαιδευτικό σεμινάριο ενημέρωσης σε θέματα κυβερνοασφάλειας. Αυτά τα στοιχεία μπορούν να θεωρηθούν απόδειξη ότι η πλειονότητα των εφαρμοζόμενων εκπαιδευτικών πρακτικών για τον κυβερνοχώρο δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και αποτυγχάνουν να καλύψουν θέματα που θα ήταν πιο χρήσιμα για την καθημερινότητα των γιατρών.

Σε ποιο βαθμό συμφωνείτε ή διαφωνείτε με την ακόλουθη δήλωση σε κλίμακα 1-5; Πιστεύω ότι η πλειονότητα των κλινικών γιατρών στον οργανισμό μου που διεξάγουν συνεδρίες τηλεϊατρικής δεν έχουν σαφείς γνώσεις σχετικά με τον τρόπο προστασίας των δεδομένων των ασθενών τους

Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι το 54% των ερωτηθέντων παραδέχεται ότι ορισμένοι από τους κλινικούς τους γιατρούς πραγματοποιούν συνεδρίες εξ αποστάσεως χρησιμοποιώντας εφαρμογές που δεν έχουν σχεδιαστεί ειδικά για τηλεϊατρική, όπως το FaceTime, το Facebook, το Messenger, το WhatsApp, το Zoom και άλλες.

Η χρήση μη εξειδικευμένων εφαρμογών σε ένα περιβάλλον υγειονομικής περίθαλψης ενέχει σοβαρό κίνδυνο, όπως επισημαίνει ο Δρ Peter Zeggel, Διευθύνων Σύμβουλος του arztkonsultation.de, του κορυφαίου παρόχου τηλεϊατρικής στη Γερμανία: «Οι εφαρμογές τηλεϊατρικής είναι ειδικά σχεδιασμένες και πιστοποιημένες για την προστασία των προσωπικών δεδομένων. Παρακάμπτοντας το υψηλό επίπεδο προστασίας, προκύπτουν, εκτός από τον κίνδυνο απώλειας εμπιστοσύνης, πειθαρχικά μέτρα και βαριά πρόστιμα. Όσοι δεν διαθέτουν τα απαραίτητα εργαλεία, είναι πιθανόν να παραβιάσουν και τις απαιτήσεις τιμολόγησης για την τηλεϊατρική, ενώ υπάρχει η πιθανότητα να παραλείψουν επίτηδες ειδικά σχεδιασμένες λειτουργίες τηλεϊατρικής, όπως για την αποθήκευση αρχείων ασθενών ή την ασφαλή κοινή χρήση ζωντανών δεδομένων από απομακρυσμένες συσκευές».

Οι γιατροί θεωρούν ότι η συλλογή δεδομένων είναι μία από τις πιο σημαντικές πτυχές της ανάπτυξης της ιατρικής τεχνολογίας, παρά τις τρέχουσες δυσκολίες με την ασφάλεια των δεδομένων. Σχεδόν επτά στους δέκα (67%) ερωτηθέντες συμφωνούν ότι ο κλάδος οφείλει να συλλέγει περισσότερες προσωπικές πληροφορίες σε σύγκριση με αυτές που διαθέτουν σήμερα, προκειμένου να εκπαιδεύσει την τεχνητή νοημοσύνη και να εξασφαλίσει μια αξιόπιστη διάγνωση. Αυτό σημαίνει ότι οι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης οφείλουν να ενισχύσουν τα μέτρα ασφάλειας στον κυβερνοχώρο, ώστε να προετοιμαστούν για μια νέα εποχή στην ψηφιακή ιατρική.

«Για να επιταχύνουμε την εξέλιξη της ψηφιακής υγείας, πρέπει να επιμελούμαστε, να διαχειριζόμαστε και να ελέγχουμε προσεκτικά τα ευαίσθητα δεδομένα υγείας. Οι συγκεκριμένες πληροφορίες είναι εξίσου πολύτιμες για τα άτομα και το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης, συμβάλλοντας στη βελτίωση των αποτελεσμάτων και τη μείωση του κόστους. Έχουμε ήδη δει ενθαρρυντικά αποτελέσματα από τη χρήση μεγάλων δεδομένων για τον καλύτερο σχεδιασμό κλινικών δοκιμών και τη μείωση του χρόνου και του κόστους. Μπορούμε να αξιοποιήσουμε τεχνολογίες για τη διασφάλιση του απορρήτου και παράλληλα να παρέχουμε τα οφέλη, για παράδειγμα, χρησιμοποιώντας πρόσθετα μέτρα απορρήτου για τη διευκόλυνση της υιοθέτησης της τεχνητής νοημοσύνης», λέει ο Καθ. Chengyi Lin, Affiliate Professor of Strategy στο INSEAD και κορυφαίος ειδικός στον ψηφιακό μετασχηματισμό.

«Όσο πιο περίπλοκη και κρίσιμη είναι η τεχνολογία, τόσο περισσότερη επίγνωση απαιτείται από τους ανθρώπους που τη χρησιμοποιούν για τους σκοπούς της δουλειάς τους. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τον κλάδο της υγειονομικής περίθαλψης, που εισέρχεται στο νέο ψηφιακό στάδιο και αντιμετωπίζει όλο και περισσότερο ζητήματα που σχετίζονται με την ιδιωτικότητα και την ασφάλεια. Ωστόσο, δεν απαιτείται μόνο η επίγνωση. Για να είναι αποτελεσματική οποιαδήποτε εκπαίδευση σε θέματα ασφάλειας, δεν πρέπει μόνο να παρέχει ενημερωμένες πληροφορίες αλλά ταυτόχρονα να εμπνέει και να παρακινεί τους ανθρώπους να συμπεριφέρονται με ασφάλεια στην πράξη», σχολιάζει ο Denis Barinov, Επικεφαλής του Kaspersky Academy.

Για την ελαχιστοποίηση του κινδύνου απρόοπτων περιστατικών που προκαλούνται από ανθρώπους στο εσωτερικό των επιχειρήσεων και την παροχή νέων προοπτικών για τον κλάδο, οι οργανισμοί υγειονομικής περίθαλψης θα πρέπει να προσαρμόσουν την πολιτική τους στον κυβερνοχώρο και να την αναμορφώσουν ώστε να ανταποκρίνεται στις σημερινές ανάγκες. Αυτό περιλαμβάνει σαφείς οδηγίες σχετικά με τη χρήση εξωτερικών υπηρεσιών και πόρων, μια προσεκτική πολιτική πρόσβασης για εταιρικά περιουσιακά στοιχεία και μια ισχυρή πολιτική κωδικών πρόσβασης. Φυσικά, όλα αυτά τα μέτρα πρέπει να εφαρμοστούν στην πράξη και να συμπληρωθούν από την ολοκληρωμένη εκπαίδευση ασφάλειας.

Για την πρόσβασή σας σε περισσότερα στατιστικά στοιχεία γύρω από το τρέχον τοπίο της ψηφιακής τηλεϊατρικής και επιπρόσθετες συμβουλές κυβερνοασφάλειας ακολουθήστε τον σύνδεσμο.

  • ΓΙΑΤΡΟΙ
  • ΔΕΔΟΜΕΝΑ
  • ΤΗΛΕΙΑΤΡΙΚΗ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Αυτά πρέπει να κάνεις για να σταματήσεις τα συμπτώματα που φέρνει και...η Όμικρον
Αυτά πρέπει να κάνεις για να σταματήσεις τα συμπτώματα που φέρνει και...η Όμικρον 13 Ιανουαρίου 2022
Στο ίδιο τραπέζι οι παγκόσμιες ρυθμιστικές αρχές φαρμάκων για την απάντηση έναντι της Όμικρον 13 Ιανουαρίου 2022
Στο ίδιο τραπέζι οι παγκόσμιες ρυθμιστικές αρχές φαρμάκων για την απάντηση έναντι της Όμικρον

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Υγεία σε υψηλή ταχύτητα»: Διαδικτυακή εκδήλωση για την οικοδόμηση ενός ανθεκτικού και ψηφιακού ΕΣΥ
Digital Health
12/03/2026 - 17:37

«Υγεία σε υψηλή ταχύτητα»: Διαδικτυακή εκδήλωση για την οικοδόμηση ενός ανθεκτικού και ψηφιακού ΕΣΥ

Αναστάτωση στους νέους γιατρούς από το νέο όριο αναβολής στράτευσης – Παρέμβαση του ΠΙΣ
Πολιτική Υγείας
16/02/2026 - 11:37

Αναστάτωση στους νέους γιατρούς από το νέο όριο αναβολής στράτευσης – Παρέμβαση του ΠΙΣ

Σαρηγιάννης: «Εθνική Στρατηγική για τα δεδομένα του καρκίνου και αξιοποίησή τους στην κλινική πράξη»
Πολιτική Υγείας
10/02/2026 - 18:16

Σαρηγιάννης: «Εθνική Στρατηγική για τα δεδομένα του καρκίνου και αξιοποίησή τους στην κλινική πράξη»

Ένοχος ο γιατρός του Ιπποκράτειου για φακελάκι 3.000 ευρώ
Επικαιρότητα
06/02/2026 - 16:09

Ένοχος ο γιατρός του Ιπποκράτειου για φακελάκι 3.000 ευρώ

Π.Ι.Σ.: Διακριτοί ρόλοι και συνεργασία ιατρών – φαρμακοποιών προς όφελος των ασθενών
Πολιτική Υγείας
05/02/2026 - 11:40

Π.Ι.Σ.: Διακριτοί ρόλοι και συνεργασία ιατρών – φαρμακοποιών προς όφελος των ασθενών

108 νέοι γιατροί στο ΕΣΥ μέσω του οικονομικού κινήτρου των 40.000 ευρώ
Πολιτική Υγείας
29/01/2026 - 11:20

108 νέοι γιατροί στο ΕΣΥ μέσω του οικονομικού κινήτρου των 40.000 ευρώ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΕΕΣ και ΠΑΕ Ατρόμητος απέστειλαν ηχηρό μήνυμα κατά του bullying
Ψυχική Υγεία
17/03/2026 - 03:42
Υβριδική ημερίδα «ΦροντίΖΩ Αλλιώς» αφιερωμένη στους περιθάλποντες ατόμων με άνοια
Επικαιρότητα
17/03/2026 - 00:03
ΠΟΥ: Έξι νοσοκομεία του Ιράν έχουν εκκενωθεί - Αντέχει το σύστημα υγείας
Επικαιρότητα
16/03/2026 - 23:17
Εργαζόμενοι στον ΕΟΠΑΕ: «Ακόμα ένα βήμα διάλυσης των κοινοτήτων και της απεξάρτησης»
Ψυχική Υγεία
16/03/2026 - 22:33
ΕΟΔΥ: Ο εμβολιασμός παραμένει κρίσιμος παράγοντας για την αντιμετώπιση της ιλαράς στην Ευρώπη
Υγεία
16/03/2026 - 21:44
Αγγελής: «Έμφαση στην Αξιολόγηση Τεχνολογιών Υγείας και την πρόσβαση των ασθενών σε καινοτόμες θεραπείες»
Πολιτική Υγείας
16/03/2026 - 20:42
Ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής: Παράγοντες κινδύνου, συμπτώματα και θεραπεία
Health Talk
16/03/2026 - 20:14
ΕΟΟ: Στις 20 Μαρτίου το 2ο Οδοντιατρικό Forum σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη
Health Talk
16/03/2026 - 19:57
Το Ωνάσειο στο επίκεντρο της εκπαίδευσης στην ανοσολογία μεταμοσχεύσεων
Υπηρεσίες Υγείας
16/03/2026 - 19:23
Δράση για την ανδρική αντισύλληψη: Γιγαντιαίο προφυλακτικό στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και βάφλες σε σχήμα πέους
Πολιτική Υγείας
16/03/2026 - 18:42
Η Ένωση Ασθενών Ελλάδας στο Ελσίνκι για την συνάντηση με την Κοινοπραξία EU4MEDTECH
Patient Talk
16/03/2026 - 18:07
Ανοιχτή δράση του ΕΕΣ για την Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας την Πέμπτη 19 Μαρτίου στο Σύνταγμα
Επικαιρότητα
16/03/2026 - 17:34
Διαδικτυακή εκδήλωση της ΕΠΕ για την Παγκόσμια Ημέρα Ύπνου και τους ασθενείς με άπνοια
Health Talk
16/03/2026 - 17:13
ΠΟΕΔΗΝ: Κάλεσμα σε πανυγειονομική κινητοποίηση την Πέμπτη 19 Μαρτίου
Επικαιρότητα
16/03/2026 - 16:38
Σκλήρυνση κατά πλάκας: Ερευνητές εντόπισαν διαδικασία κυτταρικού θανάτου που παίζει ρόλο στην καταστροφή των νευρώνων
Υγεία
16/03/2026 - 16:06
Φαρμακευτικός Σύλλογος Λάρισας: Μόλις τέσσερα από τα 288 φαρμακεία έχουν εκτελέσει συνταγές ΦΥΚ
Pharma Policy
16/03/2026 - 15:42
Στίγμα, το πρώτο «πεδίο μάχης» κατά της παχυσαρκίας
Υγεία
16/03/2026 - 15:14
Παγκόσμια Ημέρα Ύπνου: Σειρά εργαλείων από τη Samsung για την αντιμετώπιση της υπνικής άπνοιας
Υπηρεσίες Υγείας
16/03/2026 - 15:03
Μαζί τους (και) το Πάσχα: Στήριξη στα παιδιά που ζουν σε δομές προστασίας και φιλοξενίας
Επικαιρότητα
16/03/2026 - 14:41
Η πλούσια σε λιπαρά διατροφή μπορεί να προκαλέσει "εισβολή" εντερικών βακτηρίων στον εγκέφαλο
Διατροφή
16/03/2026 - 14:22
Πως τα πλαστικά μπουκάλια μπορούν να μετατραπούν σε φάρμακο για το Πάρκινσον
Υγεία
16/03/2026 - 13:58
TraceMap: Η νέα πλατφόρμα AI της ΕΕ για την ανίχνευση νοθείας και κινδύνων στα τρόφιμα
Digital Health
16/03/2026 - 13:39
Τι μπορούμε να μάθουμε από τις γάτες για τον καρκίνο
Pet
16/03/2026 - 13:30
Γρίπη της περιόδου: Τι είναι και πώς μπορείτε να τη διαχειριστείτε
Υγεία
16/03/2026 - 12:32
Πώς ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή μπορεί να στερήσει σύντομα ζωτικής σημασίας φάρμακα
Pharma Policy
16/03/2026 - 12:00
Εφαρμογή για smartphone υπόσχεται εντυπωσιακά αποτελέσματα κατά της πρόωρης εκσπερμάτισης
Digital Health
16/03/2026 - 11:30
«Σημαντικό βήμα» προς τη δημιουργία εξέτασης αίματος για την ανίχνευση όγκων στον εγκέφαλο
Υγεία
16/03/2026 - 10:32
Η χρήση chatbots τεχνητής νοημοσύνης ρίχνει λάδι στη φωτιά της παραληρηματικής σκέψης
Ψυχική Υγεία
16/03/2026 - 09:44
Παράταση του προγράμματος «Προλαμβάνω» ζητούν οι γιατροί
Πολιτική Υγείας
16/03/2026 - 09:39
Αυξάνεται το κάπνισμα και το άτμισμα στους εφήβους της χώρα μας - Οι κίνδυνοι
Υγεία
16/03/2026 - 08:27

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Γεωργιάδης: Το πρόγραμμα της πολιτιστικής συνταγογράφησης θα συνεχιστεί
Πολιτική Υγείας
14/03/2026 - 09:00
Πόλεμος στη Μέση Ανατολή: Σε επιφυλακή η Ευρώπη για πιθανές ελλείψεις φαρμάκων
Pharma Policy
14/03/2026 - 08:21
Παράταση του προγράμματος «Προλαμβάνω» ζητούν οι γιατροί
Πολιτική Υγείας
16/03/2026 - 09:39
Η πλούσια σε λιπαρά διατροφή μπορεί να προκαλέσει "εισβολή" εντερικών βακτηρίων στον εγκέφαλο
Διατροφή
16/03/2026 - 14:22
Παγκόσμια Ημέρα Ύπνου: Σειρά εργαλείων από τη Samsung για την αντιμετώπιση της υπνικής άπνοιας
Υπηρεσίες Υγείας
16/03/2026 - 15:03
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo