Η επιλογή του αντηλιακού δεν είνα μια απλή υπόθεση, καθώς κάθε φορά αναρωτιέστε αν πρέπει να επιλέξετε ένα με τον υψηλότερο δείκτη προστασίας από τον ήλιο (SPF) ή ένα άλλο με διαπιστευτήρια ασφάλειας για το θαλλάσιο περιβάλλον. Είναι καλύτερο να επιλέξετε ένα σπρέι ή μια λοσιόν; Ποια είναι η διαφορά μεταξύ μιας φόρμουλας με βάση τα ορυκτά ή διάφορες χημικές ουσίες; Επιστημονικές μελέτες δείχνουν ότι τα αντηλιακά μπορούν να προκαλέσουν λεύκανση των κοραλλιών, να βλάψουν τη θαλάσσια ζωή και να επηρεάσουν την ποιότητα του νερού ακόμη και σε περιβαλλοντικά σημαντικές συγκεντρώσεις.
Σύνθετα συστατικά
Τα αντηλιακά προϊόντα αποτελούνται από μια σειρά σύνθετων συστατικών, συμπεριλαμβανομένων των φίλτρων υπεριώδους ηλιακή; ακτινοβολίας, τα οποία προστίθενται είτε για να μπλοκάρουν είτε για να απορροφήσουν τις υπεριώδεις ακτίνες, καθώς και αρώματα, σταθεροποιητές, parabens (σ.σ.: μια οικογένεια συντηρητικών όπως το methylparaben ή το E128) και συχνά τις περιβόητες PFAS ή χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται για την αδιαβροχοποίηση.
Τα φίλτρα υπεριώδους ακτινοβολίας μπορεί να είναι χημικής ή ορυκτής προέλευσης. Τα χημικά φίλτρα υπεριώδους ακτινοβολίας περιλαμβάνουν συνθετικές ενώσεις όπως η οξυβενζόνη και το οκτοκρυλένιο που απορροφούν τις υπεριώδεις ακτίνες -τα περισσότερα mainstream αντηλιακά περιέχουν αυτές ακριβώς τις ουσίες αυτά. Τα ορυκτά φίλτρα υπεριώδους ακτινοβολίας περιλαμβάνουν οξείδιο του ψευδαργύρου ή διοξείδιο του τιτανίου που αντανακλούν και διασκορπίζουν τις υπεριώδεις ακτίνες. Τα τελευταία χρόνια όλο και πιο συχνά προστίθενται νανοσωματίδια -αυτά τα εξαιρετικά μικρά ορυκτά σωματίδια παρέχουν ένα λεπτότερο στρώμα στο δέρμα, σε αντίθεση με τα ογκώδη αντίστοιχα που μπορεί να φαίνονται παχιά και παχύρρευστα. Τόσο τα αντηλιακά ορυκτών όσο και τα χημικά αντηλιακά μπορούν να βλάψουν το θαλάσσιο περιβάλλον. Οι μελέτες που βασίζονται σε ορυκτά στοιχεία έχουν συγκρίνει σε μεγάλο βαθμό τις επιπτώσεις των νανοσωματιδίων και των μη νανοσωματιδίων, ενώ οι μελέτες που βασίζονται σε χημικές ουσίες έχουν συνήθως επικεντρωθεί στην οξυβενζόνη.
Αντηλιακά και συστήματα επεξεργασίας λυμάτων
Περίπου 10 εκατομμύρια τόνοι φίλτρων υπεριώδους ακτινοβολίας παράγονται ετησίως για την παγκόσμια αγορά, εκ των οποίων 6.000-14.000 τόνοι αντηλιακών εκτιμάται ότι απελευθερώνονται σε ζώνες κοραλλιογενών υφάλων ετησίως από την ακούσια έκπλυση από τα σώματα των κολυμβητών. Περίπου το 25% του αντηλιακού που εφαρμόζουμε στο δέρμα μας ξεπλένεται μέσα σε 20 λεπτά από την κατάδυση. Όπως είναι αναμενόμενο, η άμεση απελευθέρωση από το δέρμα μας στη θάλασσα δεν είναι η μόνη οδός, άλλες οδοί συνδέονται σε μεγάλο βαθμό με το ανεπαρκές σύστημα επεξεργασίας λυμάτων.
Οι παραδοσιακές διαδικασίες επεξεργασίας λυμάτων δεν μπορούν να απομακρύνουν τα περισσότερα φίλτρα υπεριώδους ακτινοβολίας με βάση τα χημικά από τα λύματα, οπότε οι ενώσεις αυτές μπορούν να απελευθερωθούν στα ποτάμια ή στη θάλασσα μαζί με τα επεξεργασμένα λύματα. Έτσι, ακόμη και όταν δεν περνάτε χρόνο στην παραλία, ορισμένα από τα συστατικά του αντηλιακού σας που μπορεί να φοράτε στον κήπο σας, για παράδειγμα, μπορούν να φτάσουν στο θαλάσσιο περιβάλλον μετά το ντους σας.
Μέχρι στιγμής, οι περισσότερες έρευνες που διερευνούν τις πιθανές επιπτώσεις των αντηλιακών στο θαλάσσιο περιβάλλον έχουν επικεντρωθεί σε τροπικά κλίματα. Χημικά φίλτρα υπεριώδους ακτινοβολίας, όπως η οξυβενζόνη, έχει παρατηρηθεί ότι προκαλούν πλήρη και ταχεία λεύκανση κοραλλιών τόσο σε εργαστηριακές συνθήκες σε περιβαλλοντικές συγκεντρώσεις όσο και στον Ατλαντικό Ωκεανό, τον Ινδικό Ωκεανό, τον Ειρηνικό Ωκεανό και την Ερυθρά Θάλασσα.
Οι βλάβες που προκαλούν στα θαλλάσια όντα
Υπάρχουν αποδείξεις ότι τα χημικά φίλτρα κατά της υπεριώδους ακτινοβολίας μπορούν να μεταδοθούν από τη μητέρα στο μωρό στα δελφίνια, να προκαλέσουν οξειδωτικό στρες (σ.σ.: παραγωγή χημικών ουσιών υψηλής αντίδρασης που μπορούν να ενεργοποιήσουν και να απενεργοποιήσουν βιολογικές διεργασίες) στις θαλάσσιες χελώνες και να συσσωρευτούν στα θαλάσσια θηλαστικά και στα ψάρια. Αυξάνουν τη θνησιμότητα, προκαλούν βλάβες στο DNA και μειωμένη κυτταρική βιωσιμότητα σε μύδια, στρείδια, φύκια και αχινούς. Τα ανόργανα φίλτρα υπεριώδους ακτινοβολίας έχουν επίσης συσχετιστεί με θαλάσσια τοξικότητα.
Στη Χαβάη και το Παλάου, ορισμένα χημικά φίλτρα υπεριώδους ακτινοβολίας, συμπεριλαμβανομένων της οξυβενζόνης και της οκτινοξάτης, έχουν απαγορευτεί από τις κυβερνήσεις λόγω της συσχέτισής τους με τη λεύκανση των κοραλλιών. Ωστόσο, αυτές οι ενώσεις και πολλές άλλες εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται ευρέως παγκοσμίως.Πολλές ανταγωνιστικές μάρκες αρχίζουν να παράγουν αντηλιακά με ετικέτες που αναφέρουν ότι είναι «ασφαλή για τους υφάλους» ή «φιλικά προς τα κοράλλια». Αυτοί οι όροι παραπέμπουν σε μια σύνθεση που είναι φιλική προς το περιβάλλον και την οποία ο καταναλωτής μπορεί να αισθάνεται ηθικά υποχρεωμένος να αγοράσει, εάν τα οικολογικά κριτήρια είναι στην ατζέντα των αγορών του. Ωστόσο, η χρήση αυτών των όρων δεν ρυθμίζεται.
Ενώ ορισμένα από αυτά τα προϊόντα μπορεί να μην περιέχουν οξυβενζόνη ή οκτινοξάτη, αντίθετα είναι πιθανό να περιέχουν άλλα χημικά φίλτρα υπεριώδους ακτινοβολίας που επίσης δεν είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι είναι ασφαλή για τους υφάλους, όπως το οκτοκρυλένιο το οποίο έτσι κι αλλιώς διασπάται σε οξυβενζόνη.
Ποιο αντηλιακό είναι το καλύτερο;
Ρίξτε μια προσεκτική ματιά στα συστατικά. Περιέχει το προϊόν χημικά ή ανόργανα φίλτρα υπεριώδους ακτινοβολίας; Μερικές φορές, οι μάρκες δεν χρησιμοποιούν κοινά ονόματα συστατικών και αντ' αυτού χρησιμοποιούν χημικές ονομασίες, για παράδειγμα, η αβοβενζόνη είναι επίσης γνωστή ως βουτυλομεθοξυδιβενζοϋλομεθάνιο. Η έρευνα αυξάνεται ραγδαία σε αυτόν τον τομέα για την καλύτερη κατανόηση των περιβαλλοντικών συνεπειών των συστατικών των αντηλιακών, αλλά η τρέχουσα έρευνα υποδηλώνει σε μεγάλο βαθμό ότι τα ορυκτά φίλτρα υπεριώδους ακτινοβολίας έχουν λιγότερες αρνητικές επιπτώσεις στο θαλάσσιο περιβάλλον από ό,τι τα χημικά φίλτρα υπεριώδους ακτινοβολίας, με το διοξείδιο του τιτανίου να θεωρείται γενικά λιγότερο τοξικό από το οξείδιο του ψευδαργύρου.
Αποφύγετε το «πράσινο πλύσιμο». Εάν στο προϊόν αναγράφεται ότι είναι ασφαλές για τους υφάλους, τα συστατικά του επιβεβαιώνουν αυτούς τους ισχυρισμούς; Αυτή η φράση είναι σε μεγάλο βαθμό ένα τέχνασμα μάρκετινγκ χωρίς ισχυρά επιστημονικά στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι τα συστατικά του είναι πραγματικά ασφαλή για τους υφάλους.
Προσέξτε για πιθανά συστατικά PFAS σε αδιάβροχα προϊόντα όπως οι πολυφθοροαλκυλοφωσφορικοί εστέρες ή PAP και το πολυτετραφθοροαιθυλένιο ή PETE.
Όταν επιλέγετε μεταξύ ενός σπρέι ή μιας λοσιόν, να έχετε κατά νου ότι τα σωματίδια στις εφαρμογές σπρέι δεν προσγειώνονται όλα στο δέρμα σας, πολλά προσγειώνονται στην άμμο ή στο νερό και αυτή είναι μια άλλη οδός ρύπανσης του θαλάσσιου περιβάλλοντος.
Καθώς η ευαισθητοποίηση σχετικά με τα αντηλιακά και τη ρύπανση που προκαλούν αυξάνεται, οι μάρκες πρέπει να είναι διαφανείς όταν προβάλλουν ισχυρισμούς φιλικούς προς το περιβάλλον και να επενδύουν περισσότερο στην ανάπτυξη πιο πράσινων εναλλακτικών λύσεων. Αυστηρότερες πολιτικές θα μπορούσαν να διασφαλίσουν ότι τα αντηλιακά παρασκευάζονται με ενώσεις που δεν είναι μόνο αποτελεσματικές στην παροχή αντηλιακής προστασίας, αλλά και ασφαλείς για το περιβάλλον.
Πηγή: TheConversation