Η κ. Παγώνη δήλωσε στον ΣΚΑΪ ότι Και στην Ελλάδα θα υπάρχουν κρούσματα, αλλά δε χρειάζεται πανικός. «Είναι ενδημική νόσος στην Αφρική χρόνια τώρα. Το πρώτο κρούσμα σε άνθρωπο ήταν στο Κονγκό το 1970», ανέφερε και επισήμανε ότι χρειάζεται να ακολουθούνται οι κανόνες ατομική υγιεινής.
«Μεταδίδεται δια της αναπνευστικής οδού με τα σταγονίδια και με την επαφή, και κυρίως εκεί που υπάρχουν δερματικές αλλοιώσεις», τόνισε. Σε ό,τι αφορά στα συμπτώματα, διαρκούν περίπου 3-4 εβδομάδες, και είναι κυρίως πυρετός, κεφαλαλγία, μυαλγία, διόγκωση λεμφαδένων και εξάνθημα με φυσαλίδες.
Ερωτηθείσα ποια είναι η διαφορά με την ανεμοβλογία, υπογράμμισε ότι «στην ανεμοβλογιά υπάρχει κνησμός, ενώ στην ευλογιά των πιθήκων υπάρχει πόνος».
Αξίζει να τονίζουμε ότι η ανεμευλογιά είναι μια οξεία ιογενής νόσος, με χαρακτηριστικό εξάνθημα, που προκαλείται από τον ιό της ανεμευλογιάς- έρπητα ζωστήρα (VZV), ο οποίος ανήκει στην οικογένεια των ερπητοιών. Από την άλλη η ευλογιά των πιθήκων, όπως σας έχει ενημερώσει το news4health.gr είναι μια ιογενής ασθένεια. Σύμφωνα με το ECDC, η μετάδοση μεταξύ των ανθρώπων γίνεται κυρίως μέσω μεγάλων αναπνευστικών σταγονιδίων. Επειδή αυτά τα σταγονίδια δεν έχουν τη δυνατότητα να μεταφερθούν μακριά, απαιτείται παρατεταμένη επαφή. Ο ιός μπορεί επίσης να μεταδοθεί μέσω άλλων σωματικών υγρών.
Ειδικότερα σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ τα συμπτώματα της ανεμοβλογιάς (ανεμευλογιά) είναι:
Ανεμευλογιά
Ήπια πρόδρομα συμπτώματα μπορεί να προηγούνται της έκθυσης του εξανθήματος. Οι ενήλικες μπορεί να εμφανίσουν πυρετό και αδιαθεσία 1 με 2 ημέρες πριν την εμφάνιση του εξανθήματος σε αντίθεση με τα παιδιά στα οποία το εξάνθημα αποτελεί συχνά την αρχική εκδήλωση της νόσου. Το εξάνθημα είναι γενικευμένο, κνησμώδες, με ταχεία εξάπλωση. Αρχικά εμφανίζεται ως κηλιδοβλατιδώδες και σταδιακά μετατρέπεται σε φυσαλιδώδες με βλάβες, διαμέτρου 1-4 mm, ενώ στο τέλος εφελκιδοποιείται. Το εξάνθημα εμφανίζεται αρχικά στο κεφάλι (και στο τριχωτό), εξαπλώνεται στον κορμό και στο υπόλοιπο σώμα. Χαρακτηριστικό του εξανθήματος είναι οι διαδοχικές, εκθύσεις για αρκετές ημέρες με αποτέλεσμα να παρατηρούνται ταυτόχρονα βλάβες σε διαφορετικά στάδια. Βλάβες μπορεί να εμφανιστούν και στον βλεννογόνο του ρινοφάρυγγα, του αναπνευστικού συστήματος, του κόλπου, του επιπεφυκότα και του κερατοειδούς.
Οι ενήλικες συνήθως εμφανίζουν μια πιο βαριά κλινική εικόνα της νόσου και έχουν αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών. Η κλινική εικόνα στα υγιή παιδιά είναι συνήθως ήπια, χαρακτηριζόμενη από αδιαθεσία, κνησμό και πυρετό για 2-3 ημέρες. Παιδιά με ανοσοκαταστολή όπως λέμφωμα,λευχαιμία, λοίμωξη από του ιό HIV , μπορεί να αναπτύξουν σοβαρή μορφή της νόσου χαρακτηριζόμενη από υψηλό πυρετό, εκτεταμένο φλυκταινώδες εξάνθημα και υψηλό κίνδυνο επιπλοκών.
Σε κάθε περίπτωση όταν κάποιος νοσήσει από ανεμοβλογιά συνήθως έχει:
πυρετό
αδιαθεσία
πόνο στο λαιμό (φαρυγγαλγία)
μειωμένη όρεξη
Μετά από μια περίπου μέρα από την έναρξη των συμπτωμάτων, εμφανίζεται το εξάνθημα της ανεμοβλογιάς.Ξεκινά σαν ομάδες από μικρά συνήθως, ερυθρά, κνησμώδη εξογκώματα (βλατίδες).
Αυτά τα εξογκώματα γεμίζουν με υγρό, φουσκώνουν και τελικά σπάζουν. Μετά από αυτό, τα εξανθήματα ξεραίνονται και σχηματίζεται εφελκίδα (κρούστα). Το εξάνθημα διαρκεί περίπου 1 εβδομάδα.
Αν έχει κάνει κανείς εμβόλιο κατά της ανεμοβλογιάς δεν χρειάζεται να ανησυχεί.
Συμπτώματα ευλογιάς των πιθήκων
Tα συμπτώματα
Μετά την επαφή με τον ιό που προκαλεί ευλογιά των πιθήκων o χρόνος επώασης του ιού μπορεί να διαρκέσει 5-21 ημέρες μέχρι και την εκδήλωση των πρώτων συμπτωμάτων. Αυτά είναι:
Υψηλός πυρετός
Πονοκέφαλος
Πόνοι στους μυς
Πόνος στη μέση
Διογκωμένοι λεμφαδένες
Ρίγη
Εξάντληση
Μία έως πέντε ημέρες μετά την έναρξη αυτών των συμπτωμάτων, εμφανίζεται επίσης δερματικό εξάνθημα. Συχνά αρχίζει στο πρόσωπο και ύστερα εξαπλώνεται στο υπόλοιπο σώμα.
Το εξάνθημα μερικές φορές συγχέεται με αυτό που προκαλεί η ανεμοβλογιά. Θυμίζει εξογκωμένα σπυράκια, που σταδιακά μετατρέπονται σε μικρές φουσκάλες με υγρό. Οι φουσκάλες αυτές τελικά δημιουργούν κρούστα που αργότερα υποχωρεί.
Τα συμπτώματα που προκαλεί η ευλογιά των πιθήκων συνήθως υποχωρούν εντός 2-4 εβδομάδων.
Μέτρα προστασίας και εμβόλια
Το εμβόλιο που υπάρχει για την αντιμετώπιση της ανεμοβλογιάς είναι 100% αποτελεσματικό. Από την άλλη, για την ευλογιά των πιθήκων σύμφωνα με όσα αναφέρει ο ΠΟΥ, η καλή υγεινή των χεριών είναι ένα από τα κυριότερα μέτρα πρόληψης και προστασίας κατά της μόλυνσης αυτής, ενώ αναφέρει ότι υπάρχει δυνατότητα εμβολιασμού ή οποία ωστόσο δεν είναι ακόμα ευρέως διαθέσιμη. Καλό θα είναι οι ταξιδιώτες όπως και οι κάτοικοι να αποφεύγουν την επαφή με άρρωστα ζώα, ενώ δεν συνιστά την κατανάλωση κυνηγιού.
Επίσης, αναφέρει ότι οι ασθενείς πρέπει να απομονώνονται ενώ οι υγειονομικοί πρέπει να τηρούν τα μέτρα προστασίας που υπάρχουν σύμφωνα με τον υγειονομικό πρωτόκολλο, τονίζοντας ότι τις εξετάσεις αίματος πρέπει να κάνει αποκλειστικά εκπαιδευμένο προσωπικό.
Για την ώρα δεν υπάρχουν περιορισμοί ούτε κάποια σύσταση από τον ΠΟΥ προς τον κόσμο ώστε να μην ταξιδεύει προς την Νιγηρία ή προς τη Βρετανία.
Το ECDC εξετάζει νέο πλάνο εμβολιασμού και δεν αποκλείεται να χρησιμοποιηθεί το εμβόλιο κατά της δαμαλίτιδας (ευλογιάς) καθώς θεωρείται ότι μπορεί να προσφέρει ανοσοποίηση.