ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Παγκόσμια Ημέρα Υγείας: Οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου σε πρώτο πρόσωπo

Υγεία
IMAGO
Ήταν μέσα Μαρτίου του 2017! Ένας πόνος στο στήθος που έμοιαζε με κάψιμο, αντανακλαστικός στην πλάτη και στην κάτω γνάθο.
Δευτέρα, 07/04/2025 - 10:56
— Photo: IMAGO
Παναγιώτης Σπανός Παναγιώτης Σπανός

Καμία υποψία για το τι μπορεί να σημαίνουν ολ’ αυτά, τι μπορεί να συμβαίνει και πόσο επικίνδυνα ήταν. Οι αφόρητοι πόνοι για ένα ολόκληρο Σαββατοκύριακο υπερίσχυαν κάθε λογικής σκέψης ότι κάτι σοβαρό πρέπει να υπάρχει εδώ. Κι όμως υπήρχε…

Η «διάγνωση»; Ψύξη και ταυτόχρονα πονόδοντος. Θα περάσει τώρα, σε δύο ώρες, το πολύ σε μια μέρα και δώστου παυσίπονα για να κοπάσουν οι πόνοι που κράτησαν ένα ολόκληρο Σαββατοκύριακο τελικά. Αληθινός εφιάλτης…

Ο δείκτης τροπονίνης στο αίμα

Ακολούθησε -ευτυχώς- η επίσκεψη στον γιατρό αφού υποχώρησαν κάπως τα συμπτώματα. Το βλέμμα του επιστήμονα θα το έλεγε κανείς έως και περιπαικτικό, κάτι σαν «αφού είσαι όρθιος να κάνεις τον σταυρό σου». Ο γιατρός φυσικά κατάλαβε αμέσως, ωστόσο για να σιγουρευτεί έγραψε παραπεμπτικό για επιτόπια εξέταση αίματος, συγκεκριμένα για δείκτη τροπονίνης. Η τροπονίνη είναι ένα πρωτεϊνικό σύμπλεγμα και η μέτρησή της χρησιμοποιείται για τη διάγνωση ή τον αποκλεισμό του οξέος εμφράγματος του μυοκαρδίου, για την παρακολούθηση των οξέων στεφανιαίων συνδρόμων και την εκτίμηση της πρόγνωσής τους καθώς επίσης και για την παρακολούθηση ασθενών με μη ισχαιμικές καρδιακές βλάβες.

Ο γιατρός-παθολόγος αν και υποψιασμένος με τις περιγραφές των συμπτωμάτων, έφριξε με το αποτέλεσμα της εξέτασης. Ποια ψύξη και ποιος πονόδοντος. Η τροπονίνη είχε εκτοξευθεί κάπου στο 500 και ήταν οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου, η πρώτη αιτία θανάτου στις ανεπτυγμένες χώρες, σύμφωνα με όλες τις στατιστικές.

Η γλώσσα των αριθμών

Αφού αναφέρθηκα σε στατιστικά ας κάνω μια μικρή παρένθεση κάπου εδώ για να μιλήσω με τη γλώσσα των αριθμών, συγκεκριμένα με βάση τα στοιχεία που δίνει κατά καιρούς στη δημοσιότητα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας

  • Μόνο το 2024 οι καρδιαγγειακές παθήσεις ήταν υπεύθυνες για το 40% των θανάτων στην Ευρώπη.
  • Περισσότεροι από τέσσερις στους πέντε θανάτους από καρδιαγγειακά νοσήματα οφείλονται σε καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά επεισόδια και το ένα τρίτο αυτών των θανάτων συμβαίνουν πρόωρα σε άτομα κάτω των 70 ετών.
  • Ένας στους τρεις ενήλικες μεταξύ 30 και 79 ετών πάσχει από υπέρταση, κάτι που συχνά οφείλεται στο σύγχρονο τρόπο ζωής και την υπερβολική πρόσληψη αλατιού.
  • Στις 51 από τις 53 χώρες της ΕΕ/ΕΟΧ έχουν μέση ημερήσια πρόσληψη αλατιού πάνω από το συνιστώμενο μέγιστο επίπεδο των πέντε γραμμαρίων (ένα κουταλάκι του γλυκού) του ΠΟΥ, κυρίως λόγω της αυξημένης κατανάλωσης επεξεργασμένων τροφίμων και σνακ.
  • Η μείωση της κατανάλωσης αλατιού κατά 25% θα μπορούσε να σώσει περίπου 900.000 ζωές που χάνονται από καρδιαγγειακές παθήσεις έως το 2030

Θεραπεία και φαρμακευτική αγωγή

Τα της διάγνωσης ακολούθησε το προκαθορισμένο ιατρικό πρωτόκολλο γι’ αυτές τις περιπτώσεις: Παραπομπή για άμεση εισαγωγή σε μεγάλο νοσοκομείο της Αττικής, στεφανιογραφία με εύρημα δύο φραγμένες αρτηρίες κοντά στο 90 με 95% και άλλη μία περίπου στο 65%, και φυσικά τοποθέτηση stents. Το stent είναι ένας μικροσκοπικός σωλήνας από τεχνητά υλικά που λειτουργεί ως ένα είδος «γέφυρας» με σκοπό να κρατήσει ανοιχτές τις αρτηρίες που έχουν αποφραγεί, αυξάνοντας έτσι την πιθανότητα να παραμείνουν οι αρτηρίες ανοικτές και να διευκολύνεται η ροή του αίματος προς και από την καρδιά.

STENT

Και, εννοείται, φαρμακευτική αγωγή με αναστολείς β, αντιπηκτικούς παράγοντες, αντιυπερτασικά και στατίνες. Αν σας μοιάζουν άγνωστοι όροι όλοι αυτοί -και είναι για τους περισσότερους- απλώς να θυμάστε ότι κανείς δεν γνωρίζει μέχρι να μάθει είτε από πρώτο χέρι ως ασθενής, είτε από δεύτερο ως φροντιστής ασθενούς…

Αν πάλι θέλετε να μιλήσουμε για την εξέταση, είμαι σίγουρος ότι σε καμία περίπτωση δεν θέλετε να νιώσετε το κάψιμο που προκαλεί για λίγα λεπτά το σκιαγραφικό υγρό που χρησιμοποιείται στις στεφανιογραφίες και το οποίο εγχύεται στις φλέβες σας ώστε ο γιατρός να κάνει τη δουλειά του.

Παράγοντες κινδύνου

Οι καρδιαγγειακές παθήσεις δεν έρχονται από το πουθενά. Η… εξίσωση έχει όλες ή τις περισσότερες πιθανές μεταβλητές κινδύνου μαζεμένες: Κάπνισμα, κληρονομικότητα, κακή διατροφή, καθιστική ζωή, άφθονο άγχος, παχυσαρκία και αλκοόλ, χωρίς σειρά προτεραιότητας. Το καθένα από αυτά αλλά και όλα αυτά μαζί μπορούν να οδηγήσουν στο επεισόδιο που ίσως αποβεί μοιραίο.

Αλλάζουμε τη θεώρηση για τα πράγματα και τις κακές συνήθειες του παρελθόντος, κι έχουμε κάνει ένα πρώτο σημαντικό βήμα…

Εγγραμματοσύνη υγείας

Στα χρόνια της επαγγελματικής ενασχόλησης με τα θέματα υγείας, εδώ στο NEWS4HEALTH, με την επεξεργασία κειμένων που αφορούν ένα ευρύ φάσμα σχετικών θεμάτων, συγκράτησα έναν όρο που «ακούγεται» πάρα πολύ στα διάφορα συνέδρια: εγγραμματοσύνη υγείας (health literacy). Με απλά λόγια, πρόκειται για την ικανότητα ενός ατόμου να αποκτά, να επεξεργάζεται και να κατανοεί πληροφορίες γύρω από θέματα υγείας, σε τέτοιο βαθμό ώστε να είναι σε θέση να λαμβάνει ενημερωμένες αποφάσεις για οποιοδήποτε θέμα άπτεται της υγείας του. Αυτές οι αποφάσεις μπορεί να αφορούν είτε την πρόληψη και την προαγωγή της υγείας γενικά, είτε να είναι στα πλαίσια κάποιας θεραπείας ή άλλης παρέμβασης.

Πρόληψη

Επιπλέον, υπάρχει και η γνωστή ρήση του Ιπποκράτη, «πατέρα» της σύγχρονης Ιατρικής: «Το δε προνοείν και προλαμβάνειν κρείττον εστί του θεραπεύειν». Στα σύγχρονα ελληνικά «ασφαλές είναι το να προνοείς και να προλαμβάνεις. Το να προνοείς, δε, και να προλαμβάνεις είναι καλύτερο από το να θεραπεύεις».

Κι όταν λέμε πρόληψη, ειδικά από την ηλικία των 35 ετών και μετά, εννοούμε ετήσιο έλεγχο με γενικές εξετάσεις αίματος, βιοχημικές, ορμονολογικές, εξετάσεις ούρων και απεικονιστικές εξετάσεις κατά την κρίση του γιατρού.

Ειδικά τώρα με το πρόγραμμα «Προλαμβάνω» του Υπουργείου Υγείας που αφορά και τα καρδιαγγειακά νοσήματα είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να ελέγξετε την κατάσταση της υγείας σας.

{https://youtu.be/b_bTTzXb_dU}

Και ένας κόκκινος δείκτης στα αποτελέσματα των γενικών εξετάσεων αίματος και ούρων μπορεί να σημάνει συναγερμό για την υγεία μας. Ο γιατρός θα είναι σαφής: κόψιμο «μαχαίρι» το κάπνισμα, πιο υγιεινή διατροφή με έμφαση στο μεσογειακό μοντέλο, περισσότερη φυσική δραστηριότητα και το στοίχημα έχει κερδηθεί στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό.

Πρόληψη, λοιπόν, πρώτα και πάνω απ’ όλα. Και φυσικά εγγραμματοσύνη υγείας τουλάχιστον για τα βασικά, καθώς κανείς δεν μπορεί να γίνει γιατρός (του εαυτού του) μέσα από τις αναζητήσεις στην Google.

Για το τέλος μια απλή υπενθύμιση: αν κάποιος όπως εγώ στάθηκε τυχερός και έζησε από μια τέτοια περιπέτεια αυτό δεν σημαίνει ότι όλοι θα έχουν την ίδια τύχη…

Τελευταία τροποποίηση στις 07/04/2025 - 13:56
  • ΕΜΦΡΑΓΜΑ ΤΟΥ ΜΥΟΚΑΡΔΙΟΥ
  • ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΥΓΕΙΑΣ 2025

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Εξωσωματική γονιμοποίηση: Τι δείχνουν οι έρευνες για τους κινδύνους αλλά και τα καλά νέα
Εξωσωματική γονιμοποίηση: Τι δείχνουν οι έρευνες για τους κινδύνους αλλά και τα καλά νέα 07 Απριλίου 2025
Ξεκίνησε στο «Σωτηρία» πολυκεντρική μελέτη για θεραπευτικό εμβόλιο καρκίνου πνεύμονα 07 Απριλίου 2025
Ξεκίνησε στο «Σωτηρία» πολυκεντρική μελέτη για θεραπευτικό εμβόλιο καρκίνου πνεύμονα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ο ΠΟΥ προωθεί σχέδιο αύξησης τιμών κατά 50% στη ζάχαρη, το αλκοόλ και τον καπνό
Πολιτική Υγείας
03/07/2025 - 14:18

Ο ΠΟΥ προωθεί σχέδιο αύξησης τιμών κατά 50% στη ζάχαρη, το αλκοόλ και τον καπνό

ΠΟΥ: Η μοναξιά «σκοτώνει» 100 ανθρώπους κάθε ώρα!
Ψυχική Υγεία
01/07/2025 - 19:06

ΠΟΥ: Η μοναξιά «σκοτώνει» 100 ανθρώπους κάθε ώρα!

ΠΟΥ: Σχεδόν 1,8 εκατ. θάνατοι ετησίως από χρόνιες παθήσεις θα μπορούσαν να αποφευχθούν στην Ευρώπη
Υγεία
27/06/2025 - 15:13

ΠΟΥ: Σχεδόν 1,8 εκατ. θάνατοι ετησίως από χρόνιες παθήσεις θα μπορούσαν να αποφευχθούν στην Ευρώπη

ΠΟΥ: «Αποτρόπαιες οι επιθέσεις εναντίον δομών υγείας του Ιράν»
Επικαιρότητα
19/06/2025 - 19:14

ΠΟΥ: «Αποτρόπαιες οι επιθέσεις εναντίον δομών υγείας του Ιράν»

Ο κόμβος του ΠΟΥ στο Βερολίνο επεξεργάζεται και προωθεί καινοτόμες λύσεις για τις επόμενες πανδημίες
Πολιτική Υγείας
19/06/2025 - 17:58

Ο κόμβος του ΠΟΥ στο Βερολίνο επεξεργάζεται και προωθεί καινοτόμες λύσεις για τις επόμενες πανδημίες

Ο ΠΟΥ ζητάει παγκόσμια επέκταση και εφαρμογή των πρωτοκόλλων μαιευτικής περίθαλψης
Πολιτική Υγείας
18/06/2025 - 20:37

Ο ΠΟΥ ζητάει παγκόσμια επέκταση και εφαρμογή των πρωτοκόλλων μαιευτικής περίθαλψης

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Τι είναι η κατάθλιψη υψηλής λειτουργικότητας και πως αντιμετωπίζεται!
Ψυχική Υγεία
14/07/2025 - 20:11
Συμβουλές για άμεση ανακούφιση και ασφαλή έκθεση στον ήλιο του καλοκαιριού
Health Talk
14/07/2025 - 18:52
Καραγκούνης: Ενίσχυση του πλαισίου προστασίας της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων
Πολιτική Υγείας
14/07/2025 - 18:34
ΚΚΕ: «Ακόμα μια επικοινωνιακή απάτη της κυβέρνησης το 1566»
Πολιτική Υγείας
14/07/2025 - 18:09
Καμπανάκι για συμπλήρωμα διατροφής βιταμίνης Β6 - Πως μπορεί να βλάψει το νευρικό σύστημα
Υγεία
14/07/2025 - 17:44
Επιστολή ΙΣΑ στον ΕΟΠΥΥ για τις άδειες και τις συμβάσεις των προσωπικών γιατρών
Πολιτική Υγείας
14/07/2025 - 17:17
Κίτρινο καρπούζι Μεσσηνίας: Η ουσία που περιέχει κατά της στυτικής δυσλειτουργίας
Διατροφή
14/07/2025 - 16:39
ΠΟΝ: Κραυγή αγωνίας για τη Μονάδα Μεταμόσχευσης του «Ευαγγελισμού»
Patient Talk
14/07/2025 - 15:57
Προσωπικό του Γ.Ν. Χίου «Σκυλίτσειο» στο Γ.Α.Ν.Π. «Μεταξά» για εκπαίδευση
Υγεία
14/07/2025 - 15:36
Όλο και περισσότερες νέες γυναίκες με καρκίνο του μαστού
Health Talk
14/07/2025 - 15:23
Όλες οι μορφές άσκησης δεν επιδρούν το ίδιο θετικά στην ψυχική υγεία - Ο μηχανισμός
Fitness
14/07/2025 - 15:00
Η Tikun Olam Ελλάδος διευρύνει την πρόσβαση των ασθενών σε νέα τελικά προϊόντα φαρμακευτικής κάνναβης
Pharma News
14/07/2025 - 14:43
Τεχνική AMIS για ολική αρθροπλαστική ισχίου: Άμεση κινητικότητα, ελάχιστος πόνος
Health Talk
14/07/2025 - 14:19
Σύνδρομο post-Covid: Ενθαρρυντικά τα αποτελέσματα της λουτροθεραπείας στη διαχείριση των συμπτωμάτων
Υγεία
14/07/2025 - 14:00
«Γέφυρα Τεχνολογίας» από το ΕΚΠΑ και επτά ιδρύματα - Η χρήση της στην Ιατρική και το φάρμακο
Digital Health
14/07/2025 - 13:46
Μητσοτάκης: «Να μας βοηθήσουν οι ασθενείς να γίνουμε καλύτεροι»
Πολιτική Υγείας
14/07/2025 - 13:24
Ο Όμιλος Affidea δίπλα στους πυροσβέστες για τέταρτη συνεχή χρονιά
Υπηρεσίες Υγείας
14/07/2025 - 13:03
1566: Όλη η τηλεφωνική εξυπηρέτηση για την υγεία σε ένα αριθμό
Πολιτική Υγείας
14/07/2025 - 12:16
Επαναστατικό μικροτσίπ μπορεί να αποκαλύψει πως κάθε οργανισμός καταπολεμά τους ιούς — σε μόλις 90 λεπτά
Υγεία
14/07/2025 - 12:00
Θεμιστοκλέους στο TikTok: «Ήρθε η ώρα να μας κρίνουν οι ασθενείς»
Digital Health
14/07/2025 - 11:54
Πρόληψη και φροντίδα της καρδιάς στο επίκεντρο της πολιτείας: Ειδική συνεδρίαση στη Βουλή υπό τον Γ. Στύλιο
Πολιτική Υγείας
14/07/2025 - 11:46
Πώς η ελαφρώς αυξημένη γλυκόζη στο αίμα καταστρέφει τη σεξουαλική υγεία των ανδρών
Υγεία
14/07/2025 - 11:00
O συνδυασμός ορμονικής θεραπείας και τιρζεπατίδης επιτυγχάνει σημαντική απώλεια βάρους μετά την εμμηνόπαυση
Υγεία
14/07/2025 - 10:00
Το φαινόμενο «αγχωτική Δευτέρα» και πώς επιδρά στην υγεία της καρδιάς
Ψυχική Υγεία
14/07/2025 - 09:16
Πρεμιέρα για την αξιολόγηση των δημόσιων νοσοκομείων από τους ασθενείς- Φεύγουν σήμερα πάνω από 2.300 sms
Digital Health
14/07/2025 - 07:53
Τρελή πορεία SUV στο Κολωνάκι: Στην εντατική 46χρονος σε σταθερή κατάσταση
Επικαιρότητα
13/07/2025 - 11:40
«Το μέγεθος μετράει» και εννέα ακόμα μύθοι για το σεξ
Ψυχική Υγεία
13/07/2025 - 09:56
Αύξηση σύφιλης 65% στην Ελλάδα κατά την πανδημία - Οδηγίες για διακοπές χωρίς αφροδίσια
Health Talk
13/07/2025 - 09:10
H Τεχνητή Νοημοσύνη δημιουργεί, μέσα σε δευτερόλεπτα, πρωτεΐνες που καταπολεμούν τη μικροβιακή αντοχή
Digital Health
12/07/2025 - 11:10
Κωδικός «Ασφαλές καλοκαίρι»: Πώς να αποφύγετε τσιμπήματα και εγκαύματα
Health Talk
12/07/2025 - 10:06

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ο Όμιλος Affidea δίπλα στους πυροσβέστες για τέταρτη συνεχή χρονιά
Υπηρεσίες Υγείας
14/07/2025 - 13:03
H Τεχνητή Νοημοσύνη δημιουργεί, μέσα σε δευτερόλεπτα, πρωτεΐνες που καταπολεμούν τη μικροβιακή αντοχή
Digital Health
12/07/2025 - 11:10
1566: Όλη η τηλεφωνική εξυπηρέτηση για την υγεία σε ένα αριθμό
Πολιτική Υγείας
14/07/2025 - 12:16
Πρόληψη και φροντίδα της καρδιάς στο επίκεντρο της πολιτείας: Ειδική συνεδρίαση στη Βουλή υπό τον Γ. Στύλιο
Πολιτική Υγείας
14/07/2025 - 11:46
Μητσοτάκης: «Να μας βοηθήσουν οι ασθενείς να γίνουμε καλύτεροι»
Πολιτική Υγείας
14/07/2025 - 13:24
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2025 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo