ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κορονοϊός - μελέτη: Μειωμένα αντισώματα σε καρκινοπαθείς που λαμβάνουν ανοσοθεραπεία

Υγεία
Κορονοϊός - μελέτη: Μειωμένα αντισώματα σε καρκινοπαθείς που λαμβάνουν ανοσοθεραπεία
H Κλινική της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ ξεκίνησε μία μελέτη γύρω απο την ανοσολογικής απόκρισης στον εμβολιασμό έναντι του SARS-CoV-2 σε ασθενείς με αιματολογικές κακοήθειες, συμπαγείς νεοπλασίες αλλά και σε υγιείς εθελοντές.
Παρασκευή, 28/05/2021 - 08:30
— Photo: pixabay
Αγγελική Μαξούρη Αγγελική Μαξούρη

Όπως παρατήρησαν οι ερευνητές τα αντισώματα σε καρκινοπαθείς που λαμβάνουν ανοσοθεραπεία είναι μειωμένα.

Σύμφωνα με μελέτες από διάφορες χώρες του κόσμου οι ασθενείς με καρκίνο εμφανίζουν υψηλότερη νοσηρότητα αλλά και θνησιμότητα από τη νόσο COVID-19 σε σχέση με το γενικό πληθυσμό. Ο εμβολιασμός αποτελεί επί του παρόντος το πιο αποτελεσματικό μέτρο έναντι του SARS-CoV-2. Οι διεθνείς και εθνικοί επιστημονικοί οργανισμοί έχουν αποφασίσει τον εμβολιασμό των ασθενών με καρκίνο κατά προτεραιότητα.

Η απόφαση αυτή όμως δεν βασίζεται στα δεδομένα αποτελεσματικότητας και ασφάλειας των διαθέσιμων, στην Ευρωπαϊκή Ένωση, εμβολίων καθώς οι ογκολογικοί ασθενείς δεν είχαν συμπεριληφθεί στις πολυκεντρικές εγκριτικές τους μελέτες. Συνεπώς τα δεδομένα που υπάρχουν για τον εμβολιασμό των ασθενών με καρκίνο στη διεθνή βιβλιογραφία είναι ιδιαίτερα περιορισμένα.

Στο πλαίσιο αυτό, η Θεραπευτική Κλινική της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ ξεκίνησε μια προοπτική μελέτη καταγραφής της ανοσολογικής απόκρισης στον εμβολιασμό έναντι του SARS-CoV-2 σε ασθενείς με αιματολογικές κακοήθειες, συμπαγείς νεοπλασίες αλλά και σε υγιείς εθελοντές. Πρόκειται για τη μελέτη NCT04743388 (https://www.clinicaltrials.gov/ct2/show/NCT04743388) με Συντονιστές τους Ευάγγελο Τέρπο (Καθηγητή Αιματολογίας του ΕΚΠΑ), Ιωάννη Τρουγκάκο (Καθηγητή Τμήματος Βιολογίας του ΕΚΠΑ) και Θάνο Δημόπουλο (Πρύτανη του ΕΚΠΑ).

Από τη μελέτη αυτή έχουν ήδη δημοσιευθεί σημαντικά συμπεράσματα για την ανοσία που καταλείπει ο εμβολιασμός για την COVID-19 σε ασθενείς με αιματολογικές κακοήθειες. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και ομάδες ασθενών με συμπαγή νεοπλάσματα που δεν λαμβάνουν χημειοθεραπεία αλλά αντιμετωπίζονται με νεότερες στοχευμένες θεραπείες ή ανοσοθεραπεία. Τέτοιες θεραπείες θεωρείται ότι προκαλούν μικρότερη ανοσοκαταστολή και επομένως θα μπορούσαν να επηρεάζουν λιγότερο την ανάπτυξη αντισωμάτων έναντι του SARS-CoV-2 από τον εμβολιασμό.

Ειδικά για την ανοσοθεραπεία, πρόκειται για μονοκλωνικά αντισώματα που κινητοποιούν το ανοσοποιητικό σύστημα και συγκεκριμένα τα κυτταροτοξικά Τ-λεμφοκύτταρα έναντι νεοαντιγόνων που εκφράζονται από τα καρκινικά κύτταρα. Με την ανοσοθεραπεία επομένως το ίδιο το ανοσοποιητικό σύστημα του ασθενούς στρέφεται έναντι των καρκινικών κυττάρων και τα καταστρέφει. Ενδεικτικά, τέτοια φάρμακα είναι οι αντι-PD1 παράγοντες πεμπρολιζουμάμπη και νιβολουμάμπη, οι αντι-PD-L1 παράγοντες ατεζολιζουμάμπη, αβελουμάμπη και ντουρβαλουμάμπη και το αντι-CTLA4 αντίσωμα ιπιλιμουμάμπη.

Προσφάτως έγινε δεκτή προς δημοσίευση στο έγκριτο περιοδικό Journal of Hematology and Oncology, η ανάλυση των αντισωμάτων για τον SARS-CoV-2 σε 59 ασθενείς με καρκίνο που λάμβαναν ανοσοθεραπεία και είχαν λάβει τουλάχιστον μια δόση εμβολίου με συγγραφείς του Ιατρούς της Θεραπευτικής κλινικής Ευάγγελο Τέρπο, Φλώρα Ζαγουρή, Μιχάλη Λιόντο, Κωνσταντίνο Κουτσούκο, Χρήστο Μάρκελλο, Αλέξανδρο Μπριασούλη, τα μέλη του Τμήματος Βιολογίας του ΕΚΠΑ Αιμιλία Σκληρού, Έλενα-Δήμητρα Παπανάγνου και Ιωάννη Τρουγκάκο και τον Πρύτανη Θάνο Δημόπουλο.

Τα επίπεδα εξουδετερωτικών αντισωμάτων, προ της χορήγησης της πρώτης δόσης του εμβολίου (ημέρα 1) και τρεις εβδομάδες μετά (ημέρα 22), μετρήθηκαν στους ασθενείς και σε 283 υγιείς εθελοντές που εμβολιάσθηκαν την ίδια περίοδο. Χαρακτηριστικά όπως το φύλο, η ηλικία, ο δείκτης μάζας σώματος και το είδος του εμβολίου ήταν αντίστοιχα στους δύο πληθυσμούς. Οι περισσότεροι ασθενείς που εντάχθηκαν στη μελέτη έπασχαν από καρκίνο πνεύμονα, ουροδόχου κύστης ή νεφρού και σε ποσοστό 83% λάμβαναν αντι-PD1 αντισώματα ενώ το υπόλοιπο 17% αφορούσε αντι-PD-L1 παράγοντες ή συνδυασμούς ανοσοθεραπευτικών παραγόντων.

Τρεις εβδομάδες μετά την πρώτη δόση του εμβολίου, η ανοσιακή απόκριση των ασθενών που λάμβαναν ανοσοθεραπεία ήταν σημαντικά μικρότερη σε σχέση με την ομάδα ελέγχου. Κλινικά σημαντικούς τίτλους εξουδετερωτικών αντισωμάτων είχαν αναπτύξει μόλις το 10.7% των ασθενών έναντι του 32.9% των ατόμων της ομάδας ελέγχου. Οι ανεπιθύμητες ενέργειες από τον εμβολιασμό ήταν ήπιες και στο πλαίσιο των διεθνών βιβλιογραφικών αναφορών. Καθώς, ο μηχανισμός δράσης της ανοσοθεραπείας είναι η ενίσχυση της ανοσολογικής απάντησης του οργανισμού, έχει σημασία ότι δεν διαπιστώθηκαν μη αναμενόμενες ανεπιθύμητες ενέργειες από τα φάρμακα αυτά κατά την περίοδο παρακολούθησης των ασθενών μετά τον εμβολιασμό.

Πρόκειται για την πρώτη μελέτη παγκοσμίως που διερεύνησε την ανοσιακή απόκριση σε αυτή την ομάδα ασθενών και με βάση τα ευρήματα, οι ερευνητές καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι οι ασθενείς με καρκίνο που λαμβάνουν ανοσοθεραπεία έχουν χαμηλότερα αντισώματα μετά την 1η δόση του εμβολιασμού.

Η μελέτη μεγαλύτερου αριθμού ασθενών θα καθορίσει αν το εύρημα αυτό σχετίζεται άμεσα με την αρνητική επίδραση της ανοσοθεραπείας ή με άλλους παράγοντες που προκαλούν ανοσοκαταστολή όπως είναι η ίδια η νόσος αλλά και προηγούμενη χημειοθεραπεία. Σε κάθε περίπτωση η παρακολούθηση των ασθενών της μελέτης συνεχίζεται για να εξεταστεί η ανάπτυξη εξουδετερωτικών αντισωμάτων έναντι του SARS-CoV-2 μετά τη 2η δόση του εμβολίου αλλά και το χρονικό διάστημα που θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα.

  • ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ
  • ΑΝΤΙΣΩΜΑΤΑ
  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Στα 1.905 τα κρούσματα, στους οι 39 νεκροί, 540 οι διασωληνωμένοι
Στα 1.905 τα κρούσματα, στους οι 39 νεκροί, 540 οι διασωληνωμένοι 27 Μαϊος 2021
Στα 154 νέα περιστατικά της μετάλλαξης B.1.1.318 ,στο 68,82% η βρετανική 28 Μαϊος 2021
Στα 154 νέα περιστατικά της μετάλλαξης B.1.1.318 ,στο 68,82% η βρετανική

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Εμβόλιο σχεδιασμένο από τεχνητή νοημοσύνη δοκιμάστηκε για πρώτη φορά σε ανθρώπους
Υγεία
12/06/2026 - 13:00

Εμβόλιο σχεδιασμένο από τεχνητή νοημοσύνη δοκιμάστηκε για πρώτη φορά σε ανθρώπους

Παγκόσμιο Κύπελλο: Από ποιες μολυσματικές ασθένειες κινδυνεύουν οι φίλαθλοι
Υγεία
11/06/2026 - 10:00

Παγκόσμιο Κύπελλο: Από ποιες μολυσματικές ασθένειες κινδυνεύουν οι φίλαθλοι

Γιατί τα κρουαζιερόπλοια γίνονται "φωλιές" επιδημιών
Υγεία
07/05/2026 - 16:00

Γιατί τα κρουαζιερόπλοια γίνονται "φωλιές" επιδημιών

Ερευνητές ανακάλυψαν το μηχανισμό με τον οποίο η παχυσαρκία εμποδίζει τη δράση των εμβολίων
Υγεία
16/04/2026 - 13:00

Ερευνητές ανακάλυψαν το μηχανισμό με τον οποίο η παχυσαρκία εμποδίζει τη δράση των εμβολίων

Η έκθεση της λεχώνας σε μικρόβια μπορεί να θωρακίσει το ανοσοποιητικό του βρέφους
Υγεία
12/03/2026 - 15:14

Η έκθεση της λεχώνας σε μικρόβια μπορεί να θωρακίσει το ανοσοποιητικό του βρέφους

Πώς μπορούμε να προστατεύσουμε την ψυχική μας υγεία από τις κακές ειδήσεις
Ψυχική Υγεία
02/03/2026 - 18:18

Πώς μπορούμε να προστατεύσουμε την ψυχική μας υγεία από τις κακές ειδήσεις

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

EFPIA: Η Ιαπωνία με το εργαλείο «Honebuto» για τη φαρμακευτική καινοτομία στέλνει το μήνυμα στην Ευρώπη
Pharma Policy
03/08/2026 - 19:42
Πολύποδες χοληδόχου κύστης: Τύποι, αίτια, συμπτώματα και θεραπεία
Health Talk
03/08/2026 - 16:32
Meteo: Οι μέσες τιμές του υδράργυρου ανά την Ελλάδα τον Ιούλιο
Επικαιρότητα
03/08/2026 - 16:17
Lancet: Οι πυρκαγιές που τροφοδοτεί η κλιματική αλλαγή εξελίσσονται σε κρίση δημόσιας υγείας
Υγεία
03/08/2026 - 16:02
O ΕΕΣ καλεί τους πολίτες να ενισχύσουν οικονομικά τους πυρόπληκτους
Επικαιρότητα
03/08/2026 - 15:38
Tο Ίδρυμα ΑΜΚΕ ΚΛΕΩΝ ΤΣΕΤΗΣ δώρισε δύο απινιδωτές στο Λιμεναρχείο Μυκόνου
Pharma News
03/08/2026 - 15:31
Ο ΙΣΑ χαιρετίζει την πρωτοβουλία του Ιδρύματος Χατζηιωάννου για την οικονομική ενίσχυση των ιατρών σε άγονες περιοχές
Υγεία
03/08/2026 - 15:14
Στατίνες: Νέα ανακάλυψη εξηγεί γιατί προκαλούν μυϊκούς πόνους σε ορισμένους ασθενείς
Υγεία
03/08/2026 - 15:00
Τζανάκης: Τι μπορεί να προκαλέσει στο αναπνευστικό ο καπνός από τις πυρκαγιές και πως θα προστατευθούμε
Υγεία
03/08/2026 - 14:36
Πρωτεΐνη: Η μικρότερη κατανάλωση μπορεί να συνδέεται με μεγαλύτερη διάρκεια ζωής
Διατροφή
03/08/2026 - 14:00
Το γρήγορο διαλειμματικό περπάτημα, έστω και μια φορά την εβδομάδα, μειώνει το λίπος στην κοιλιά
Fitness
03/08/2026 - 13:00
ΕΟΠΑΕ: Θεσμοθετούνται μονάδες «Safe Haven» για άτομα με εξαρτήσεις και αστεγία
Πολιτική Υγείας
03/08/2026 - 12:57
AstraZeneca και Bristol Myers Squibb συζητούν πιθανή συγχώνευση ύψους 400 δισ. δολαρίων
Pharma News
03/08/2026 - 12:15
Καύσωνας: Ποια πτηνά κινδυνεύουν περισσότερο
Pet
03/08/2026 - 12:00
Eρευνητές "έγιναν" δασοπυροσβέστες για να μελετήσουν τους κινδύνους για την υγεία τους
Υγεία
03/08/2026 - 11:00
Η «Οδύσσεια» φωτίζει μια λιγότερο γνωστή ψυχική πληγή: Τι είναι το ηθικό τραύμα
Ψυχική Υγεία
03/08/2026 - 10:00
ΠΟΥ: Ο θηλασμός σώζει ζωές – Τα οφέλη του για μητέρα και παιδί
Πολιτική Υγείας
03/08/2026 - 09:00
Πυρκαγιές και ακραία φαινόμενα: Το «κλιματικό άγχος» και πώς μπορούμε να το διαχειριστούμε
Ψυχική Υγεία
03/08/2026 - 08:30
Πειθαρχική διαδικασία στο ΨΝΑ προαναγγέλλει ο Υπ. Υγείας – «Πυρ ομαδόν» από γιατρούς και εργαζόμενους
Πολιτική Υγείας
02/08/2026 - 12:31
Φωτοευαισθησία: Όταν φάρμακα και καλλυντικά κάνουν το δέρμα πιο ευάλωτο στον ήλιο
Υγεία
31/07/2026 - 20:00
Beach Volley& ρακέτες: Πώς να προστατέψετε των ώμο σας
Health Talk
31/07/2026 - 19:00
Σχολικά γεύματα: Το Πρόγραμμα ΔΙΑΤΡΟΦΗ του Ινστιτούτου Prolepsis κλείνει 15 χρόνια
Διατροφή
31/07/2026 - 18:00
Μόνιμη χρηματοδότηση για το «Προλαμβάνω» και το μέλλον του προγράμματος για την παχυσαρκία
Πολιτική Υγείας
31/07/2026 - 17:50
Φωτιά στο Ποικίλο Όρος: Μεταφορά 14 ασθενών από Δαφνί στο Αττικό με αναπνευστικά προβλήματα
Επικαιρότητα
31/07/2026 - 17:20
Πυρκαγιές: Οδηγίες των πνευμονολόγων για προστασία από καπνό και αιωρούμενα σωματίδια
Υγεία
31/07/2026 - 16:14
Τριπλά αρνητικός καρκίνος του μαστού: Νέα θεραπεία βελτιώνει την επιβίωση
Υγεία
31/07/2026 - 16:00
Πρέπει να ξαναπλένουμε τις προπλυμένες σαλάτες; Τι λένε οι ειδικοί
Διατροφή
31/07/2026 - 15:00
Οι τοξικές "παγίδες" στο σπίτι σας – Τα 8 σημεία που χρειάζονται προσοχή
Υγεία
31/07/2026 - 14:00
Διευθυντής Κ.Υ Αρεόπολης: Και γιατρός και οδηγός ασθενοφόρου για να σωθούν ζωές
Επικαιρότητα
31/07/2026 - 13:00
Καύσωνες: Πάνω από 16.000 επιπλέον θάνατοι στην Ευρώπη τον Ιούνιο – Οι νέες συστάσεις
Πολιτική Υγείας
31/07/2026 - 12:00

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πειθαρχική διαδικασία στο ΨΝΑ προαναγγέλλει ο Υπ. Υγείας – «Πυρ ομαδόν» από γιατρούς και εργαζόμενους
Πολιτική Υγείας
02/08/2026 - 12:31
ΠΟΥ: Ο θηλασμός σώζει ζωές – Τα οφέλη του για μητέρα και παιδί
Πολιτική Υγείας
03/08/2026 - 09:00
Φωτοευαισθησία: Όταν φάρμακα και καλλυντικά κάνουν το δέρμα πιο ευάλωτο στον ήλιο
Υγεία
31/07/2026 - 20:00
AstraZeneca και Bristol Myers Squibb συζητούν πιθανή συγχώνευση ύψους 400 δισ. δολαρίων
Pharma News
03/08/2026 - 12:15
ΕΟΠΑΕ: Θεσμοθετούνται μονάδες «Safe Haven» για άτομα με εξαρτήσεις και αστεγία
Πολιτική Υγείας
03/08/2026 - 12:57
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo