ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κορονοϊός: Η «ομίχλη εγκεφάλου» εμπνέει την έρευνα για θεραπείες

Υγεία
Κορονοϊός: Η «ομίχλη εγκεφάλου» εμπνέει την έρευνα για θεραπείες
Η «ομίχλη εγκεφάλου» περιγράφεται ώς ένα από τα συμπτώματα της COVID-19 που παραμένουν μετά την ανάρρωση. Οι επιστήμονες ψάχνουν τρόπο να την αντιμετωπίσουν.
Πέμπτη, 29/04/2021 - 12:30
Γιώργος Παπαϊωάννου Γιώργος Παπαϊωάννου

Τι είναι όμως το brain fog («ομίχλη εγκεφάλου»); Ειδικότερα, εκατοντάδες άνθρωποι στις ΗΠΑ, που νόσησαν από κορωνοϊό, αναφέρουν ότι για εβδομάδες μετά την πλήρη ίασή τους ένιωθαν αποπροσανατολισμένοι, ζαλισμένοι, δυσκολεύονταν να συγκεντρωθούν και είχαν προβλήματα μνήμης.

Αν και δεν είναι κλινικός όρος, η ομίχλη του εγκεφάλου είναι μια φράση που χρησιμοποιείται για να περιγράψει τις παρατεταμένες ψυχικές και γνωστικές επιδράσεις που αισθάνονται οι άνθρωποι που νόσησαν με COVID-19. Μερικοί άνθρωποι με COVID-19 αναφέρουν ότι έχουν ομίχλη του εγκεφάλου για εβδομάδες ή μήνες μετά την ανάρρωσητων αναπνευστικών συμπτωμάτων τους.

Ο πραγματικός επιπολασμός των γνωστικών προβλημάτων στους επιζώντες του COVID-19 είναι ασαφής ακόμα και οι υποκείμενες αιτίες παρατεταμένων συμπτωμάτων αποτελούν αντικείμενο συνεχιζόμενων μελετών . Αλλά είναι πλέον ξεκάθαρο ότι το πρόβλημα της σκέψης, της συγκέντρωσης και της μνήμης μπορεί να είναι ένα από τα πιο εξουθενωτικά συμπτώματα και μπορεί να παραμείνει για μήνες. Καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι ζητούν βοήθεια για να ξεπεράσουν την ομίχλη του εγκεφάλου τους σε κλινικές που έχουν συσταθεί για την μετα-COVID-19 περίθαλψη, ερευνητές και γιατροί στρέφονται σε θεραπείες που έχουν αναπτυχθεί για εγκεφαλικά τραύματα. Και μερικοί δοκιμάζουν ακόμα και βιντεοπαιχνίδια γνωστικής εκπαίδευσης που ελπίζουν ότι θα επεκτείνουν την εμβέλεια της θεραπείας.

«Ακόμα κι αν είναι ένα αρκετά μικρό ποσοστό [επιζώντων] που αναφέρουν γνωστικά προβλήματα, ο αριθμός των συνολικών ατόμων σε αυτήν την κατηγορία… αντιπροσωπεύει ένα τεράστιο πρόβλημα», λέει ο Τζέιμς Τζάκσον, κλινικός ψυχολόγος στο Κέντρο Ανάκαμψης ICU του Πανεπιστημίου Ιατρικής του Vanderbilt.

Η γνωστική εξασθένιση δεν αφορά μόνο τους σοβαρά νοσούντες από COVID

Η γνωστική εξασθένηση είναι συχνή μετά από σοβαρή ασθένεια. Είναι μεταξύ των συμπτωμάτων μιας πάθησης που ονομάζεται σύνδρομο μετα-εντατικής θεραπείας που μπορεί να ακολουθήσει την απομόνωση, την ακινησία και την καταστολή μιας παραμονής στο νοσοκομείο. Και η σοβαρή COVID-19 μπορεί από μόνη της να βλάψει τον εγκέφαλο κατά τη διάρκεια της οξείας φάσης. Ο SARS-CoV-2 μπορεί να εισβάλει στον εγκεφαλικό ιστό άμεσα. Θεωρείται ότι οι περισσότερες νευρολογικές βλάβες οφείλονται στις έμμεσες επιπτώσεις της λοίμωξης, όπως φλεγμονή, εγκεφαλικό επεισόδιο και έλλειψη οξυγόνου.

«Δεν είμαι σίγουρος ότι αυτό που βλέπουμε μετά τη COVID είναι διαφορετικό» από τις διαταραχές μετά από άλλες σοβαρές αναπνευστικές ασθένειες, λέει η Faith Gunning, νευροψυχολόγος στο Weill Cornell Medicine (WCM). Αυτή και οι συνάδελφοί της ανέφεραν τον Φεβρουάριο ότι από 57 ασθενείς που αναρρώνουν από COVID-19 και που αναφέρθηκαν για νευροψυχολογική αξιολόγηση πριν από την έξοδο από το νοσοκομείο, το 81% είχε γνωστική εξασθένηση . Οι περισσότεροι βίωσαν προβλήματα με την προσοχή και την εκτελεστική λειτουργία, η οποία περιλαμβάνει δεξιότητες όπως προγραμματισμός, οργάνωση και πολλαπλές εργασίες.

Και τέτοια συμπτώματα δεν περιορίζονται σε άτομα που καταλήγουν στο νοσοκομείο. Η πλειονότητα των ατόμων που επισκέφτηκαν κλινικές εξωτερικών ασθενών μετά τη COVID-19 είχαν μια σχετικά ήπια οξεία φάση ασθένειας, λέει ο Igor Koralnik, νευρολόγος στη Σχολή Ιατρικής Feinberg του Πανεπιστημίου Northwestern. Επιβλέπει τη Neuro COVID-19 Clinic στο Northwestern Memorial Hospital, το οποίο έχει δει περισσότερους από 400 ασθενείς από τότε που άνοιξε τον Μάιο του 2020. Μεταξύ των πρώτων 100 ασθενών με επιβεβαιωμένες λοιμώξεις COVID-19 των οποίων τα συμπτώματα κράτησαν τουλάχιστον 6 εβδομάδες, 81 εμφάνισαν «ομίχλη εγκεφάλου». Αυτό αποτέλεσε το πιο κοινό νευρολογικό σύμπτωμα, σύμφωνα με την ομάδα του Koralnik.

Οι θεραπευτικές δυνατότητες της «ομίχλης εγκεφάλου»

Μετά από εγκεφαλικό τραυματισμό, η γνωστική αποκατάσταση συνήθως περιλαμβάνει δοκιμές για τον εντοπισμό γνωστικών αδυναμιών και εκπαίδευση για να βοηθήσει τους ασθενείς να περιηγηθούν στην καθημερινή ζωή. Συχνά, η εστίαση είναι στην αντιστάθμιση των ελλειμμάτων και όχι στην εξάλειψή τους εντελώς. Η ομάδα του Τζάκσον στο Vanderbilt προτείνει ένα πρόγραμμα αποκατάστασης που ονομάζεται εκπαίδευση διαχείρισης στόχων, το οποίο αναπτύχθηκε αρχικά για τη διαχείριση των βλαβών μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο, τραυματικό εγκεφαλικό τραύμα ή μείωση που σχετίζεται με την ηλικία. Εκπαιδεύει τους ασθενείς σε «μεταγνωστικές δεξιότητες», όπως η παρατήρηση των δικών τους διαδικασιών σκέψης, ο εντοπισμός καταστάσεων όπου είναι επιρρεπείς να κάνουν γνωστικά λάθη και στοχασμός σχετικά με τον τρόπο προσέγγισης μιας νέας εργασίας.

Μπορεί να είναι «αλλάξει το παιχνίδι » για τους ασθενείς, λέει ο Τζάκσον. Αναμένει ότι αυτή η εκπαίδευση θα ωφελήσει τα άτομα με διαταραχές μετά το COVID-19 - αλλά μόνο εάν οι γιατροί της πρωτοβάθμιας περίθαλψης τους παραπέμπουν όπως και σε άτομα που είχαν εγκεφαλικό τραυματισμό. Προς το παρόν, αυτό συμβαίνει σπάνια, λέει.

«Κάθε φορά που αναπτύσσεις μια θεραπεία, πρέπει να καταλάβεις τον μηχανισμό», λέει η Ana-Maria Vranceanu, κλινική ψυχολόγος υγείας στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ. «Αλλά δεν μπορούμε να περιμένουμε», προσθέτει. «Πρέπει να κάνουμε κάτι τώρα». Σε μελέτες επιζώντων της μονάδας εντατικής θεραπείας (ICU) πριν την πανδημία, η ομάδα της διαπίστωσε ότι η αυξημένη συναισθηματική δυσφορία σημείωσε βραδύτερη ανάκαμψη. Η ομάδα της ανέπτυξε ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα για να βοηθήσει τους επιζώντες της ICU και τις οικογένειές τους να διαχειριστούν την αγωνία, το άγχος και την κατάθλιψη, το οποίο στοχεύει να προσαρμοστεί για την ανάρρωση από COVID-19.

Εξετάζεται βιντεοπαίχνίδι ως πιθανή θεραπεία

Επιπλέον, μια νεοφυής επιχείρηση συνεργάζεται με μεγάλα ακαδημαϊκά ιατρικά κέντρα για να μελετήσει αν ένα θεραπευτικό βιντεοπαιχνίδι μπορεί να βοηθήσει τους ασθενείς που πάσχουν από «ομίχλη εγκεφάλου» (brain fog) μετά τη λοίμωξη με COVID-19.

Η Akili Interactive με έδρα τη Βοστώνη συνεργάζεται με την Ιατρική Weill Cornell, το Νοσοκομείο NewYork-Presbyterian και το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Vanderbilt για την αξιολόγηση της ψηφιακής θεραπείας της εταιρείας, AKL-T01, ως θεραπεία για ασθενείς με γνωστική δυσλειτουργία μετά την COVID-19.

Η εταιρεία αναπτύσσει ψηφιακές θεραπευτικές αγωγές βασισμένες σε βιντεοπαιχνίδια για τη βελτίωση της γνωστικής λειτουργίας. Το εμβληματικό προϊόν της Akili είναι μια συνταγογραφούμενη ψηφιακή θεραπεία, AKL-T01, για την αντιμετώπιση της έλλειψης προσοχής σε παιδιά με διαταραχή υπερκινητικότητας ελλειμματικής προσοχής (ΔΕΠΥ). Η Akili έγινε πολύ γνωστή το περασμένο καλοκαίρι, όταν η θεραπεία της με την εμπορική ονομασία EndeavorRx, έλαβε έγκριση για χρήση από την Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) ως η πρώτη συνταγή θεραπεία βιντεοπαιχνιδιών για τα παιδιά με ΔΕΠΥ.

Το λογισμικό παρέχει προκλήσεις και ερεθίσματα που στοχεύουν τα νευρικά συστήματα του εγκεφάλου που συνδέονται με την εστίαση, τη γνωστική λειτουργία και την πολυδιεργασία. Η Akili θα συνεργαστεί με ερευνητικές ομάδες σε κάθε ίδρυμα για τη διεξαγωγή δύο ξεχωριστών τυχαιοποιημένων, ελεγχόμενων κλινικών μελετών που αξιολογούν την ικανότητα του AKL-T01 να στοχεύει και να βελτιώνει τη γνωστική λειτουργία σε επιζώντες covid-19 που έχουν παρουσιάσει έλλειμμα στη γνωστική λειτουργία.

Οι οργανισμοί σκοπεύουν να ξεκινήσουν κλινικές προσλήψεις για τις μελέτες τον επόμενο μήνα. Επί του παρόντος δεν υπάρχουν εγκεκριμένες θεραπείες για γνωστικές διαταραχές σε επιζώντες covid-19, σύμφωνα με την Akili.

ΠΗΓΗ: Sciencemag

  • ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ
  • ΟΜΙΧΛΗ ΕΓΚΕΦΑΛΟΥ
  • ΘΕΡΑΠΕΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Θυρεοειδής: Ποιος ο ρόλος της βιταμίνης D;
Θυρεοειδής: Ποιος ο ρόλος της βιταμίνης D; 29 Απριλίου 2021
Κορονοϊός Ελλάδα: Τον 7ο χαμηλότερο αριθμό θανάτων /εκατ. πληθυσμού στην Ε.Ε. 29 Απριλίου 2021
Κορονοϊός Ελλάδα: Τον 7ο χαμηλότερο αριθμό θανάτων /εκατ. πληθυσμού στην Ε.Ε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το πρώτο κέντρο θεραπείας πρωτονίων για ογκολογικούς ασθενείς σχεδιάζει το Νοσοκομείο «Παπαγεωργίου»
Υγεία
12/06/2026 - 19:09

Το πρώτο κέντρο θεραπείας πρωτονίων για ογκολογικούς ασθενείς σχεδιάζει το Νοσοκομείο «Παπαγεωργίου»

Εμβόλιο σχεδιασμένο από τεχνητή νοημοσύνη δοκιμάστηκε για πρώτη φορά σε ανθρώπους
Υγεία
12/06/2026 - 13:00

Εμβόλιο σχεδιασμένο από τεχνητή νοημοσύνη δοκιμάστηκε για πρώτη φορά σε ανθρώπους

Παγκόσμιο Κύπελλο: Από ποιες μολυσματικές ασθένειες κινδυνεύουν οι φίλαθλοι
Υγεία
11/06/2026 - 10:00

Παγκόσμιο Κύπελλο: Από ποιες μολυσματικές ασθένειες κινδυνεύουν οι φίλαθλοι

Νέο φάρμακο αλλάζει το κλινικό τοπίο στη θεραπεία του καρκίνου παγκρέατος
Υγεία
04/06/2026 - 09:51

Νέο φάρμακο αλλάζει το κλινικό τοπίο στη θεραπεία του καρκίνου παγκρέατος

Δεύτερη ιατρική γνώμη: Πώς να προετοιμαστείτε σωστά για να την ζητήσετε
Υγεία
29/05/2026 - 13:00

Δεύτερη ιατρική γνώμη: Πώς να προετοιμαστείτε σωστά για να την ζητήσετε

Νέα θεραπευτική αντιμετώπιση για τον καρκίνο των ωοθηκών με ουσιαστικό όφελος στη συνολική επιβίωση
Υγεία
21/05/2026 - 23:08

Νέα θεραπευτική αντιμετώπιση για τον καρκίνο των ωοθηκών με ουσιαστικό όφελος στη συνολική επιβίωση

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Οι 13 τρόποι με τους οποίους το fast food βλάπτει την υγεία σας
Διατροφή
13/06/2026 - 16:34
Μητσοτάκης: Κατασκευή νέου νοσοκομείου στην Κω και αξιοποίηση του παλιού στη Ρόδο
Πολιτική Υγείας
13/06/2026 - 16:14
Ηλεκτροπόρωση: Μία παλιά μέθοδος ανοίγει νέους δρόμους για ανεγχείρητους καρκίνους του πεπτικού
Υγεία
13/06/2026 - 15:44
Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη: Το βαθιά ανθρώπινο μήνυμα του Νοσοκομείου Χανίων
Υγεία
13/06/2026 - 08:14
Η Novo Nordisk και η «ΙΜΕΡΟΕΣΣΑ» στο BeWell Festival με το μήνυμα «για μια ανάλαφρη ζωή»
Patient Talk
13/06/2026 - 03:41
Δράσεις εταιρικής κοινωνικής ευθύνης στον Έβρο για τα 60 χρόνια από την ίδρυση της ELPEN
Pharma News
13/06/2026 - 00:13
Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου του Προστάτη: Η επιστήμη αλλάζει τους κανόνες της πρόληψης
Health Talk
12/06/2026 - 22:43
«The Lancet»: Οι πολιτικές που μπορούν να οδηγήσουν στη μείωση της παιδικής παχυσαρκίας
Πολιτική Υγείας
12/06/2026 - 22:18
Μελέτη για νέο φάρμακο κατά του μεταστατικού καρκίνου του μαστού ανακοινώθηκε στο ASCO 2026
Υγεία
12/06/2026 - 21:46
Ικανοποίηση στον ΙΣΑ για τη συνέχιση του προγράμματος «ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ»
Πολιτική Υγείας
12/06/2026 - 21:18
Αποκλιμάκωση της ευλογιάς των αιγοπροβάτων, συνεχίζεται η επιτήρηση στη Λέσβο για τον αφθώδη πυρετό
Επικαιρότητα
12/06/2026 - 20:47
Κομισιόν: Πρόοδος και προκλήσεις στους ελέγχους της κουλτούρας ασφάλειας τροφίμων στην ΕΕ
Επικαιρότητα
12/06/2026 - 19:31
Το πρώτο κέντρο θεραπείας πρωτονίων για ογκολογικούς ασθενείς σχεδιάζει το Νοσοκομείο «Παπαγεωργίου»
Υγεία
12/06/2026 - 19:09
Τον Οκτώβριο ο 4ος κύκλος του προγράμματος διατροφικής αγωγής για άτομα τρίτης ηλικίας του δήμου Αθηναίων
Διατροφή
12/06/2026 - 18:37
Σκληραίνοντας το σώμα μας: Η επιστήμη πίσω από την προπόνηση στις πολεμικές τέχνες
Fitness
12/06/2026 - 18:14
Ο ΕΕΣ βραβεύει 467 μαθητές που διακρίθηκαν στους πανελλαδικούς διαγωνισμούς
Επικαιρότητα
12/06/2026 - 17:38
3ο ΣΦΕΕ Summit: Τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας για να γίνει κόμβος φαρμακευτικής καινοτομίας
Pharma Policy
12/06/2026 - 17:06
Λαμπερά εγκαίνια για το νέο κέντρο γυναικολογίας και γονιμότητας Prolific
Υπηρεσίες Υγείας
12/06/2026 - 16:32
Υπογεννητικότητα: Οι ερευνητές εστιάζουν στον ρόλο των έξυπνων κινητών
Υγεία
12/06/2026 - 16:11
Νέες συστάσεις από τον EMA για το βαλπροϊκό οξύ και το εμβόλιο κατά του chikungunya
Pharma Policy
12/06/2026 - 15:47
Νέα προειδοποίηση ΠΟΥ για τον Έμπολα: Η επιδημία εξακολουθεί να εξαπλώνεται στο Κονγκό
Υγεία
12/06/2026 - 15:32
Οι καρδιοπαθείς ζητούν μείωση της συμμετοχής σε φάρμακα για προχωρημένη ανεπάρκεια
Patient Talk
12/06/2026 - 15:17
Καρκίνος του μαστού στους άνδρες: Η συχνότητα, τα συμπτώματα και οι παράγοντες κινδύνου
Υγεία
12/06/2026 - 15:00
Η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ στο 3ο SFEE SUMMIT: «Σημαντικό βήμα προόδου το "Προλαμβάνω" αλλά πρέπει να συνεχίσουμε»
Patient Talk
12/06/2026 - 14:37
IQ Genomix και Ομάδα Αιγαίου σε ακριτικά νησιά δωρεάν προληπτικούς ελέγχους καρκίνου του παχέος εντέρου
Επικαιρότητα
12/06/2026 - 14:14
Αγγούρι: 8 λόγοι που αξίζει να το βάζετε καθημερινά στο πιάτο σας
Διατροφή
12/06/2026 - 14:00
Αγαπηδάκη: Το «ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ» συνεχίζεται έως το 2030 – Νέα φάση από την 1η Σεπτεμβρίου 2026
Πολιτική Υγείας
12/06/2026 - 13:48
Εμβόλιο σχεδιασμένο από τεχνητή νοημοσύνη δοκιμάστηκε για πρώτη φορά σε ανθρώπους
Υγεία
12/06/2026 - 13:00
Γεωργιάδης: Σύνδεση MyHealth app με το «ηλεκτρονικό βραχιολάκι» μέσα στον Ιούνιο
Πολιτική Υγείας
12/06/2026 - 12:00
Γιαννάκος: Διπλασιάζονται οι μισθοί των ιεραρχών και οι εργαζόμενοι του ΕΣΥ τίποτα!
Πολιτική Υγείας
12/06/2026 - 11:50

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τα ζαχαρούχα αναψυκτικά συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του ήπατος
Διατροφή
11/06/2026 - 13:00
Έκκληση του ΠΟΥ για καλύτερη προστασία των Ευρωπαίων πολιτών από τη ζέστη
Πολιτική Υγείας
11/06/2026 - 12:29
Δωρεά 120 απινιδωτών και ισάριθμων κιτ πρώτων βοηθειών στο ΕΚΠΑ από τη UNI-PHARMA
Pharma News
11/06/2026 - 16:21
Θεμιστοκλέους: Προσλήψεις εξειδικευμένου προσωπικού για τις νέες μονάδες ανακουφιστικής φροντίδας
Πολιτική Υγείας
11/06/2026 - 16:38
Με τη χρυσή διαπίστευση του JCI και την επόμενη τριετία το νοσοκομείο «Ερρίκος Ντυνάν»
Υπηρεσίες Υγείας
11/06/2026 - 17:02
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo