ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μπορεί η ευτυχία να μας προστατεύσει από χρόνιες παθήσεις;

Υγεία
Αρχείου UNSPLASH
Ερευνητές, αναζήτησαν τη πιθανή σύνδεση ανάμεσα στην ευτυχία και την τυχόν προστασία που μπορεί να προσφέρει έναντι των πιο κοινών χρόνιων παθήσεων της σύγχρονης εποχής.
Τετάρτη, 07/01/2026 - 16:58
— Photo: Αρχείου UNSPLASH
Χάρις Μανουσάκη Χάρις Μανουσάκη

Τελικά όμως, πόσο εύκολο είναι να οριστεί ξεκάθαρα ο όρος «ευτυχία» ώστε να συμπεριληφθεί σε μετρήσιμα μεγέθη αναφορικά με πιθανό αντίκτυπο στους δείκτες υγείας;

Κατά τους ερευνητές, η «ουσιαστική ευτυχία» αφορά πρωτίστως στην αίσθηση ασφάλειας και κοινωνικής σύνδεσης. Οι προσωπικές επιλογές, καθώς και οι αποφάσεις δημόσιας πολιτικής, μπορεί να ενθαρρύνουν ή όχι αυτή την αίσθηση.
Και τελικά, τα πιθανά οφέλη για την υγεία φαίνεται να εμφανίζονται μόνο όταν ο καθένας από εμάς καταφέρει να προσεγγίσει ένα ορισμένο επίπεδο στην επονομαζόμενη από τους επιστήμονες «Κλίμακα Ζωής», ένα είδος ιεράρχησης των προσωπικών επιτευγμάτων και προσδοκιών αλλά του αντίκτυπου που έχουν επάνω μας τα αποτελέσματα επιλογών άλλων.

Μια πρόσφατη παγκόσμια μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Frontiers in Medicine, υποδηλώνει ότι όντως η ευτυχία μπορεί να αποτελέσει μια επιπλέον ασπίδα προστασίας έναντι συνηθισμένων χρόνιων παθήσεων - αλλά μόνο όταν ο καθένας μας φτάσει σε ένα συγκεκριμένο «σημείο καμπής» προσωπικής ευεξίας, καθώς κάτω από αυτό το όριο, η αίσθηση ευτυχίας δεν φαίνεται να κάνει και μεγάλη διαφορά για την υγεία, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Διερευνώντας την σχέση μεταξύ ευτυχίας και υγείας

Η ερευνητική ομάδα που ασχολήθηκε με το θέμα, προσπάθησε να σκιαγραφήσει αν η σχέση μεταξύ ευτυχίας και υγείας είναι γραμμική ή αν υπάρχει ένα σημείο καμπής το οποίο σηματοδοτεί τελικά το αν θα υπάρξει θετικός αντίκτυπος ή όχι.

Ως εργαλείο της έρευνας τους χρησιμοποίησαν ένα παγκοσμίως αναγνωρισμένο τρόπο μέτρησης της ικανοποίησης που αισθάνεται κάποιος από τη ζωή του, την «Σκάλα Ζωής». Οι μελετητές, ζήτησαν από τους συμμετέχοντες να φανταστούν μια σκάλα που ξεκινά από το 0 στο χαμηλότερο σκαλοπάτι της («χειρότερη δυνατή ζωή») και φτάνει ως το 10 στην κορυφή της («καλύτερη δυνατή ζωή») και κατόπιν να τοποθετήσουν τον εαυτό τους στο σκαλοπάτι που αισθάνονται ότι τους αντιπροσωπεύει.

Στην πορεία της μελέτης, συνολικά συγκεντρώθηκαν εθνικοί μέσοι όροι βαθμολογιών από 123 χώρες μεταξύ των ετών 2006-2021, ενώ ταυτόχρονα ελήφθησαν υπόψιν επίσημα στατιστικά στοιχεία υγείας για τους θανάτους από μη μεταδοτικές νόσους (ΜΜΝ) μεταξύ ενηλίκων ηλικίας 30 έως 70 ετών.

Τα ΜΜΝ περιλαμβάνουν καρδιακές παθήσεις, καρκίνο, διαβήτη και χρόνιες αναπνευστικές νόσους — ασθένειες που ευθύνονται για περίπου τα τρία τέταρτα των θανάτων παγκοσμίως, σύμφωνα με εκτιμήσεις που επικαλούνται οι συγγραφείς.

Για να βεβαιωθούν ότι τα αποτελέσματά τους δεν αντανακλούσαν απλώς άλλες επιρροές στην υγεία, οι επιστήμονες συμπεριέλαβαν στην ανάλυσή τους και μια σειρά άλλων παραγόντων: κατανάλωση αλκοόλ, ποσοστά παχυσαρκίας, αστικοποίηση, επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης, δαπάνες για την υγεία, εθνικό εισόδημα και ποιότητα διακυβέρνησης.

Χρησιμοποίησαν δε, ένα εξελιγμένο στατιστικό μοντέλο που ονομάζεται παλινδρόμηση ομαλής μετάβασης πάνελ, το οποίο μπορεί να ανιχνεύσει αλλαγές στις σχέσεις με βάση το επίπεδο μιας βασικής μεταβλητής.

Σε αυτήν την περίπτωση, η βαθμολογία Life Ladder χρησίμευσε ως η «μεταβλητή μετάβασης», επιτρέποντας στην ομάδα να προσδιορίσει εάν ο αντίκτυπος της ευτυχίας μετατοπίστηκε μόλις επιτεύχθηκε μια συγκεκριμένη βαθμολογία.

Άλλοι παράγοντες που διαμορφώνουν τα αποτελέσματα για την υγεία

Η ανάλυση αποκάλυψε ένα σαφές όριο: Η ευτυχία άρχισε να έχει προστατευτική επίδραση στην υγεία μόνο όταν η μέση βαθμολογία Life Ladder μιας χώρας αυξήθηκε πάνω από περίπου 2,7 στα 10.

Κάτω από αυτό το επίπεδο, η «επιπλέον ευτυχία» δεν επηρέαζε σημαντικά τα ποσοστά θνησιμότητας από χρόνιες ασθένειες. Αλλά πάνω από αυτό, κάθε μικρή αύξηση στην ευτυχία συνδέονταν τελικά με μια σταθερή μείωση της θνησιμότητας.

Οι υπόλοιποι παράμετροι που παίζουν ρόλο

Η ευτυχία δεν είναι ωστόσο ο μόνος παράγοντας που φαίνεται ότι επηρεάζει τα αποτελέσματα για την υγεία. Σε όλα τα επίπεδα ευημερίας, τα υψηλότερα ποσοστά παχυσαρκίας και κατανάλωσης αλκοόλ συνδέονταν στενά με περισσότερους θανάτους από μη μεταδοτικές ασθένειες.
Η ατμοσφαιρική ρύπανση παίζει επίσης ρόλο, λένε οι μελετητές, ειδικά στις χώρες με χαμηλότερα ποσοστά ευτυχίας.

Η διαβίωση σε αστικό περιβάλλον ωστόσο έδειξε μια ενδιαφέρουσα ανατροπή: σε χώρες κάτω από το «όριο ευτυχίας», η υψηλότερη αστικοποίηση συνδέθηκε με χειρότερα αποτελέσματα στο θέμα των χρόνιων παθήσεων, πιθανώς λόγω αλλαγών στον τρόπο ζωής και περιβαλλοντικού στρες.

Ωστόσο, σε πιο ευτυχισμένες χώρες, η αστικοποίηση συνδέθηκε με καλύτερη υγεία, αντανακλώντας ενδεχομένως καλύτερες υποδομές υγείας και ευκολότερη πρόσβαση σε υγειονομική περίθαλψη.

Οι οικονομικοί και πολιτικοί παράγοντες επηρεάζουν επίσης το αποτέλεσμα. Οι δαπάνες για την υγεία αποτυπώνονται, κατά τους ερευνητές, ως συνισταμένη μιας σταθερής μείωσης της θνησιμότητας από μη μεταδοτικά νοσήματα, υποδηλώνοντας ότι οι επενδύσεις στην περίθαλψη και την πρόληψη λειτουργούν ευεργετικά ανεξάρτητα από τα ατομικά επίπεδα ευημερίας των πολιτών.

Η ομάδα ανακάλυψε επίσης ότι η ευτυχία και η υγεία φαίνεται να ενισχύονται αμοιβαία. Υψηλότερα ποσοστά ευτυχίας συσχετίζονται με χαμηλότερη θνησιμότητα η οποία με την σειρά της συνδέεται με μεγαλύτερη αποτύπωση δεικτών ευτυχίας στον ίδιο πληθυσμό, τα επόμενα χρόνια.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, αυτό σημαίνει ότι μόλις η ευημερία ενός πληθυσμού ξεπεράσει το σημείο καμπής, οι βελτιώσεις στην υγεία μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση και την ενίσχυση της ευτυχίας με την πάροδο του χρόνου, γεγονός που με τη σειρά του μπορεί να μειώσει περαιτέρω τους θανάτους από χρόνιες παθήσεις.

Συνολικά, τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι η ευτυχία μπορεί να λειτουργήσει ως ένα είδος υγειονομικού αγαθού, αλλά μόνο όταν εξασφαλίζονται βασικοί δείκτες ευημερίας του πληθυσμού.

Πώς η ευτυχία θα μπορούσε να διαμορφώσει τη δημόσια υγεία

Πολλοί παράγοντες επηρεάζουν τα αποτελέσματα της σωματικής και ψυχικής υγείας. «Η ουσιαστική ευτυχία πρέπει να περιλαμβάνει, τουλάχιστον, ένα αίσθημα ασφάλειας, κοινωνικής σύνδεσης και την ικανότητα να ικανοποιούνται οι βασικές ανάγκες», εξηγεί η γιατρός Blen Tesfu, MD.
Όπως προσθέτει, και στην κλινική του αποτύπωση, ένα συνεπές αίσθημα ικανοποίησης των πολιτών συνδέεται στενότερα με καλύτερα αποτελέσματα υγείας και χαμηλότερα ποσοστά χρόνιων παθήσεων.

Η Mary Kate Clarkin, εκτελεστική κλινική διευθύντρια της LifeStance Health, σχολιάζοντας την έρευνα επισημαίνει ότι «οι κοινωνικές σχέσεις και η ίδια η κοινότητα είναι κρίσιμα στοιχεία σε έναν ευτυχισμένο και υγιή τρόπο ζωής».
Σε επίπεδο κοινότητας, κοινόχρηστοι δημόσιοι χώροι όπως οι βιβλιοθήκες, και προώθηση συνεργατικών και ασφαλών χώρων εργασίας μπορούν να ενισχύσουν την αίσθηση ευτυχίας των μελών, προσθέτει. Παρόμοια θετική επίδραση έχουν, κατά την άποψη της, και οι χώροι πρασίνου, το αίσθημα δημόσιας ασφάλειας των πολιτών, ακόμα και ένα αξιόπιστο σύστημα δημόσιων μεταφορών, παράγοντες που επηρεάζουν τόσο πολύ την καθημερινότητα του πληθυσμού ώστε να συμβάλουν τελικά αποφασιστικά σε υψηλότερες βαθμολογίες στη Κλίμακα Ζωής.

Σε επίπεδο δημόσιας πολιτικής η Clarkin αναφέρει, επιπλέον, ότι οι χώρες με υψηλή κατάταξη μοιράζονται μερικά κοινά χαρακτηριστικά, συμπεριλαμβανομένων ισχυρών συστημάτων κοινωνικής προστασίας, όπως η άδεια μετ' αποδοχών για οικογενειακούς λόγους, η οικονομικά προσιτή φροντίδα των παιδιών και η υποστήριξη των ανέργων.

Πηγή: HEALTHLINE.COM

  • ΕΥΤΥΧΙΑ
  • ΧΡΟΝΙΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Το μπρόκολο και τα ρόδια μπορεί να επιβραδύνουν την εξέλιξη του καρκίνου του προστάτη
Το μπρόκολο και τα ρόδια μπορεί να επιβραδύνουν την εξέλιξη του καρκίνου του προστάτη 07 Ιανουαρίου 2026
Νέες οδηγίες για τον προσυμπτωματικό έλεγχο του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας 07 Ιανουαρίου 2026
Νέες οδηγίες για τον προσυμπτωματικό έλεγχο του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Καμπανάκι ΕΣΑμεΑ για την πρόσβαση των ασθενών με σοβαρές και σπάνιες παθήσεις στις θεραπείες τους
Patient Talk
05/05/2026 - 21:54

Καμπανάκι ΕΣΑμεΑ για την πρόσβαση των ασθενών με σοβαρές και σπάνιες παθήσεις στις θεραπείες τους

Άννα Μαρία Παπαχαραλάμπους: Η δύσκολη καθημερινότητα με την αόρατη αγκυλοποιητική σπονδυλοαρθρίτιδα
Patient Talk
30/04/2026 - 16:42

Άννα Μαρία Παπαχαραλάμπους: Η δύσκολη καθημερινότητα με την αόρατη αγκυλοποιητική σπονδυλοαρθρίτιδα

Η δικαίωση των «Χριστουγεννάκηδων»: Γιατί το πρόωρο στόλισμα μπορεί να μας κάνει πιο ευτυχισμένους
Ψυχική Υγεία
02/12/2025 - 13:54

Η δικαίωση των «Χριστουγεννάκηδων»: Γιατί το πρόωρο στόλισμα μπορεί να μας κάνει πιο ευτυχισμένους

Πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας στην Ελλάδα: Ο ΠΟΥ στη μάχη για ενίσχυση της ποιότητας και της προσβασιμότητας
Πολιτική Υγείας
28/09/2025 - 09:07

Πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας στην Ελλάδα: Ο ΠΟΥ στη μάχη για ενίσχυση της ποιότητας και της προσβασιμότητας

Ένα μήλο την ημέρα... - Εξι οφέλη για την υγεία και οι κίνδυνοι που μπορεί να προκαλέσουν
Διατροφή
19/09/2025 - 16:24

Ένα μήλο την ημέρα... - Εξι οφέλη για την υγεία και οι κίνδυνοι που μπορεί να προκαλέσουν

ΠΟΥ: Σχεδόν 1,8 εκατ. θάνατοι ετησίως από χρόνιες παθήσεις θα μπορούσαν να αποφευχθούν στην Ευρώπη
Υγεία
27/06/2025 - 15:13

ΠΟΥ: Σχεδόν 1,8 εκατ. θάνατοι ετησίως από χρόνιες παθήσεις θα μπορούσαν να αποφευχθούν στην Ευρώπη

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Πώς να σταματήσετε το doomscrolling χωρίς να ξεφορτωθείτε το κινητό σας
Ψυχική Υγεία
23/05/2026 - 10:00
Αυτοτραυματισμός: Πάνω από 500 νέοι έχουν ζητήσει βοήθεια στην αρμόδια δομή της χώρας
Ψυχική Υγεία
23/05/2026 - 08:50
Αντιδρά η ΕΙΝΑΠ στις εξετάσεις εισόδου στην ειδικότητα: «Κι άλλος φραγμός για τους νέους γιατρούς»
Πολιτική Υγείας
23/05/2026 - 08:24
Περισσότεροι από 35.000 άνθρωποι στην Ελλάδα πάσχουν από Ιδιοπαθή Φλεγμονώδη Νοσήματα του Εντέρου
Patient Talk
23/05/2026 - 03:47
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζητεί τη γεφύρωση του έμφυλου χάσματος στην φροντίδα
Επικαιρότητα
23/05/2026 - 00:11
Τα Κέντρα Πρόληψης ζητούν θεσμική θωράκιση για την προστασία των ανηλίκων από τις εξαρτήσεις
Ψυχική Υγεία
22/05/2026 - 23:34
Ανάρτηση Γεωργιάδη για τη μεγάλη μάχη και την τελική νίκη μικρής ασθενούς με σπάνια αιματολογική νόσο
Πολιτική Υγείας
22/05/2026 - 22:23
Stalking: Από την εμμονή που δημιουργεί η απόρριψη έως την κλιμάκωση της βίας - Η αντιμετώπιση του φαινομένου
Ψυχική Υγεία
22/05/2026 - 22:11
Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το βρογχικό άσθμα
Υγεία
22/05/2026 - 21:56
Προειδοποίηση από τον ΠΟΥ για «κρίσιμες ελλείψεις» σε ιατρικό εξοπλισμό στη Γάζα
Επικαιρότητα
22/05/2026 - 21:34
«Υγειονομική Μέριμνα για όλους από τις Ένοπλες Δυνάμεις» με αποστολές σε Έβρο, Κιλκίς και Καστοριά
Επικαιρότητα
22/05/2026 - 21:11
Μεγάλη γιορτή του ΕΕΣ για τους μαθητές του Κοινωνικού Φροντιστηρίου
Επικαιρότητα
22/05/2026 - 20:38
Η Λάρισα γίνεται «πιλότος» για την υπεύθυνη κατανάλωση αλκοόλ με το πρόγραμμα «Rethink Drink 360°»
Επικαιρότητα
22/05/2026 - 20:14
«Καμπανάκι» από την ΕΙΝΑΠ για τις προσλήψεις γιατρών στα νοσοκομεία: «Οι ανάγκες παραμένουν ακάλυπτες»
Πολιτική Υγείας
22/05/2026 - 19:48
«Ιπποκράτειο Ίδρυμα Έρευνας για τον Καρκίνο»: Sold out το πρώτο φιλανθρωπικό Gala
Επικαιρότητα
22/05/2026 - 19:27
Ο ΙΣΑ ζητεί τροποποίηση του πλαισίου που αφορά τους ιατρούς που αλλάζουν ειδικότητα
Πολιτική Υγείας
22/05/2026 - 19:11
OEE και ΟΔΙΠΥ παρουσίασαν το Εθνικό Πλαίσιο Προτύπων Ποιότητας Υπηρεσιών Υγείας
Πολιτική Υγείας
22/05/2026 - 18:56
Ποιες δερματικές παθήσεις βελτιώνονται και ποιες επιδεινώνονται το καλοκαίρι
Health Talk
22/05/2026 - 18:34
Διατροφή και κατάθλιψη: Τα θρεπτικά συστατικά που μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισής της
Διατροφή
22/05/2026 - 18:11
Αφιερωμένος στη μέτρηση της αρτηριακής πίεσης στο Νοσοκομείο Παπαγεωργίου ο Μάιος
Υγεία
22/05/2026 - 17:44
Ο ΠΟΥ αναβαθμίζει σε «πολύ υψηλό» τον επιδημιολογικό κίνδυνο από την έξαρση του Έμπολα στο Κονγκό
Υγεία
22/05/2026 - 17:21
Εργαζόμενοι στο Θριάσιο: «Η αναγνώριση δεν είναι χειροκροτήματα αλλά αυξήσεις και μόνιμες προσλήψεις»
Πολιτική Υγείας
22/05/2026 - 17:03
Στον «Ευαγγελισμό» με ξαφνική αδιαθεσία η Αγαπηδάκη, κανένας λόγος ανησυχίας για την υγεία της
Επικαιρότητα
22/05/2026 - 16:39
Εντοπίστηκε πιθανή σχέση μεταξύ του καρκίνου του παχέος εντέρου και των δρομέων αντοχής
Υγεία
22/05/2026 - 16:08
Άτμισμα και καρκίνος: Τα νέα επιστημονικά δεδομένα επαναφέρουν τις ανησυχίες
Υγεία
22/05/2026 - 15:46
Στο πλευρό των παιδιών που ζουν με αιμορροφιλία και των οικογενειών τους η Sobi
Pharma News
22/05/2026 - 15:13
O "ροζ θόρυβος" μπορεί να μειώσει την ποσότητα του αναισθητικού που απαιτείται στη νάρκωση
Υγεία
22/05/2026 - 15:01
ΙΣΑ: Ξεκινούν οι πληρωμές ιατρών για το πρόγραμμα μαστογραφίας «Δοξιάδη»
Πολιτική Υγείας
22/05/2026 - 14:39
Λιποίδημα: η επώδυνη πάθηση που συγχέεται συχνά με την παχυσαρκία
Υγεία
22/05/2026 - 14:00
Μ. Βρετανία: Σχεδόν το 50% θα χώριζε αν το κατοικίδιο δεν συμπαθούσε τον ερωτικό τους σύντροφο
Pet
22/05/2026 - 13:00

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Έμπολα: Οι ΗΠΑ συνεργάζονται με μια μικρή εταιρεία βιοτεχνολογίας για μια πειραματική θεραπεία
Pharma News
21/05/2026 - 09:00
Συντηρητικά τροφίμων συνδέονται με υψηλή αρτηριακή πίεση και καρδιακές παθήσεις
Διατροφή
21/05/2026 - 10:00
TikunOlam Ελλάδος: Νέα μείωση τιμών σε όλα τα τελικά προϊόντα φαρμακευτικής κάνναβης
Pharma News
21/05/2026 - 11:39
Ο υπουργός Υγείας ζήτησε την απομάκρυνση αναισθησιολόγου από το ΕΣΥ γιατί ζήτησε φακελάκι
Πολιτική Υγείας
21/05/2026 - 11:52
ΠΟΕΔΗΝ: Θετική αλλά ανεπαρκής η ένταξη νοσηλευτών και διασωστών στα βαρέα και ανθυγιεινά
Πολιτική Υγείας
21/05/2026 - 13:57
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo