ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΟΟΣΑ: Συστάσεις στα συστήματα υγείας για τις ανάγκες των χρόνιων ασθενών - Τι αναφέρει για την Ελλάδα!

Υγεία
UNSPLASH
Επείγουσα ανάγκη προσαρμογής των συστημάτων υγειονομικής περίθαλψης ούτως ώστε να ανταποκρίνονται καλύτερα στις ανάγκες του αυξανόμενου αριθμού ατόμων με χρόνιες παθήσεις, διαπιστώνει η πρώτη διεθνής έρευνα του ΟΟΣΑ.
Τρίτη, 25/02/2025 - 17:21
— Photo: UNSPLASH
Παναγιώτης Σπανός Παναγιώτης Σπανός

Συγκεκριμένα, η έρευνα Patient-Reported Indicator Surveys (PaRIS) συνέλεξε δεδομένα από περίπου 107 000 ασθενείς ηλικίας 45 ετών και άνω και 1 800 ιατρεία πρωτοβάθμιας περίθαλψης σε 19 χώρες. Στόχος της είναι να ρίξει φως στα αποτελέσματα και τις εμπειρίες των ατόμων που ζουν με χρόνιες παθήσεις, όπως η υπέρταση, η αρθρίτιδα, ο διαβήτης, οι καρδιοπάθεις και ο καρκίνος, οι οποίες αντιμετωπίζονται σε περιβάλλοντα πρωτοβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης.

Τι δείχνουν οι αριθμοί

Το 82% των χρηστών πρωτοβάθμιας περίθαλψης που συμμετείχαν στην έρευνα PaRIS ζουν με τουλάχιστον μία χρόνια πάθηση, το 52% ζουν με τουλάχιστον δύο παθήσεις και το 27% ζουν με τρεις ή περισσότερες.

Οι περισσότεροι άνθρωποι αναφέρουν θετικές εμπειρίες περίθαλψης και καλύτερα αποτελέσματα υγείας, σε σύγκριση με τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ, στην Ελβετία και στις Ηνωμένες Πολιτείες, εστιάζοντας στον πληθυσμό ηλικίας 65 ετών και άνω στο Medicare. Στην Αυστραλία, την Τσεχία, τη Γαλλία και τη Νορβηγία, οι περισσότεροι άνθρωποι αναφέρουν επίσης θετικές εμπειρίες και αποτελέσματα της περίθαλψης. Χώρες με βαθμολογίες κάτω του μέσου όρου σε περισσότερους από τους μισούς δείκτες είναι η Ελλάδα, η Ισλανδία, η Πορτογαλία, η Ρουμανία και η Ουαλία (Ηνωμένο Βασίλειο).

«Τα άτομα που ζουν με χρόνιες παθήσεις αναφέρουν καλύτερη σωματική υγεία, ψυχική υγεία και ευημερία όταν λαμβάνουν υγειονομική περίθαλψη που επικεντρώνεται στις ανάγκες τους», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΟΣΑ Mathias Cormann. και συμπληρωσε πως η έρευνα «δείχνει επίσης ότι, ενώ οι χώρες που δαπανούν περισσότερα για την υγεία τείνουν να επιτυγχάνουν καλύτερα αποτελέσματα στον τομέα της υγείας, είναι δυνατόν να επιτευχθούν ισχυρές επιδόσεις και με χαμηλότερα επίπεδα δαπανών για την υγεία».

Ανασφαλές το 40% των ασθενών

Η έρευνα PaRIS διαπιστώνει ότι τέσσερις στους δέκα ασθενείς δεν αισθάνονται σίγουροι για τη διαχείριση της υγείας τους- επιπλέον, τέσσερις στους δέκα δεν εμπιστεύονται το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης. Για την επίτευξη καλύτερης υγείας, η υγειονομική περίθαλψη πρέπει να αφιερώνει περισσότερο χρόνο στους ασθενείς. Το 64% των ατόμων που δηλώνουν ότι ο επαγγελματίας πρωτοβάθμιας περίθαλψης αφιερώνει αρκετό χρόνο μαζί τους εμπιστεύονται το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης, σε σύγκριση με το 34% των ατόμων που δηλώνουν ότι ο επαγγελματίας πρωτοβάθμιας περίθαλψης δεν αφιερώνει αρκετό χρόνο μαζί τους. Η υγειονομική περίθαλψη πρέπει επίσης να προσαρμόζεται καλύτερα στις ανάγκες των ανθρώπων. Μόνο το ένα τέταρτο των ασθενών αναφέρει ότι έχει εκπονηθεί σχέδιο φροντίδας για αυτούς από τον επαγγελματία υγείας τους.

Η υγειονομική περίθαλψη πρέπει να είναι «απροβλημάτιστη» και αξιόπιστη, αναφέρει η έκθεση. Το 45% των ατόμων που έχουν βιώσει ένα αρνητικό επεισόδιο στο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης που θα μπορούσε ενδεχομένως να τους προκαλέσει βλάβη, όπως το να μην έχουν κλείσει ραντεβού όταν έπρεπε ή να λάβουν λανθασμένη ή καθυστερημένη διάγνωση ή θεραπεία, εμπιστεύονται το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης, σε σύγκριση με το 70% των ατόμων που δεν έχουν βιώσει ένα τέτοιο αρνητικό επεισόδιο.

Σημαντικά ευρήματα

Άλλα σημαντικά σημεία από την έρευνα PaRIS δείχνουν ότι:

  • Η ευημερία των ασθενών επιδεινώνεται ραγδαία με τον αριθμό των χρόνιων παθήσεων. Η μέση βαθμολογία ευημερίας (μετρούμενη με βάση το WHO-5, μια κλίμακα από το 0 έως το 100) είναι 14 μονάδες χαμηλότερη μεταξύ των ατόμων με τρεις ή περισσότερες χρόνιες παθήσεις σε σύγκριση με τα άτομα με μία χρόνια πάθηση.
  • Υπάρχουν μεγάλες διαφορές μεταξύ των δύο φύλων στις εμπειρίες και τα αποτελέσματα των ασθενών. Από το σύνολο των ατόμων με χρόνιες παθήσεις, το 74% των ανδρών έχουν καλή σωματική υγεία σε σύγκριση με το 65% των γυναικών και το 86% των ανδρών έχουν καλή ψυχική υγεία σε σύγκριση με το 81% των γυναικών. Αυτό επιβεβαιώνει το παράδοξο της υγείας των δύο φύλων: οι γυναίκες τείνουν να ζουν περισσότερο από τους άνδρες, αλλά αναφέρουν χειρότερα αποτελέσματα υγείας. Οι γυναίκες αναφέρουν επίσης ότι έχουν λιγότερη εμπιστοσύνη στην υγειονομική περίθαλψη και έχουν λιγότερες πιθανότητες να βιώσουν καλή ποιότητα περίθαλψης.
  • Η ψηφιακή τεχνολογία δεν αξιοποιείται πλήρως στην υγειονομική περίθαλψη. Μόνο το 7% των ασθενών με χρόνιες παθήσεις αναφέρουν ότι έχουν χρησιμοποιήσει βίντεο-συμβουλευτική στην πρωτοβάθμια περίθαλψη και το 17% αναφέρουν ότι έχουν πρόσβαση στον ιατρικό φάκελο της πρωτοβάθμιας περίθαλψης μέσω διαδικτύου. Επιπλέον, μόνο το 43% των ασθενών με χαμηλό μορφωτικό επίπεδο συμφωνεί ότι ο δικτυακός τόπος του παρόχου πρωτοβάθμιας περίθαλψης είναι εύχρηστος.

Η έκθεση αποτελεί έκκληση προς τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης να εμπλέξουν περισσότερο τις απόψεις των ασθενών στη λήψη αποφάσεων. Τα πορίσματά της μπορούν να ενημερώσουν τις εθνικές στρατηγικές υγειονομικής περίθαλψης, να βελτιώσουν την παροχή υπηρεσιών και να υποστηρίξουν τη στροφή προς πιο ολοκληρωμένα και ανθρωποκεντρικά μοντέλα περίθαλψης.

Η περίπτωση της Ελλάδας

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα η έκθεση του ΟΟΣΑ αναφέρει μεταξύ άλλων τα εξής:

  • Στην Ελλάδα, το 69% των ατόμων με χρόνιες παθήσεις αναφέρουν καλή σωματική υγεία και το 78% καλή ψυχική υγεία. Και οι δύο μετρήσεις είναι κοντά στο μέσο όρο του PaRIS του ΟΟΣΑ.
  • Στην Ελλάδα, λιγότεροι από δύο στους πέντε (37%) ανθρώπους με χρόνιες παθήσεις αισθάνονται σίγουροι για τη διαχείριση της υγείας τους, ποσοστό που είναι χαμηλότερο από τον μέσο όρο του PaRIS του ΟΟΣΑ (59%) και 55 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερο από τη χώρα με τις υψηλότερες επιδόσεις.
  • Μόνο το 9% των ατόμων με χρόνιες παθήσεις στην Ελλάδα δηλώνουν εμπιστοσύνη στη χρήση πληροφοριών υγείας από το διαδίκτυο, σε σύγκριση με τον μέσο όρο του PaRIS του ΟΟΣΑ που είναι 19% (εύρος 5-34%).
  • Λιγότερο από το ένα τέταρτο των ατόμων (24%) με δύο ή περισσότερες χρόνιες παθήσεις στην Ελλάδα διαχειρίζονται σε ιατρεία πρωτοβάθμιας περίθαλψης που προσφέρουν παρακολούθηση και τακτικές διαβουλεύσεις διάρκειας άνω των 15 λεπτών- το ποσοστό αυτό είναι περισσότερο από 20 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερο σε σύγκριση με τον μέσο όρο 47% του PaRIS του ΟΟΣΑ.
  • Μόλις το 3% των ατόμων με χρόνιες παθήσεις διαχειρίζονται σε ιατρεία που μπορούν να ανταλλάσσουν ηλεκτρονικά ιατρικούς φακέλους, ποσοστό σημαντικά χαμηλότερο από τον μέσο όρο του 57% του PaRIS του ΟΟΣΑ.
  • Περίπου το ένα τρίτο (36%) των ατόμων με χρόνιες παθήσεις στην Ελλάδα εμπιστεύονται το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης, ποσοστό που είναι πολύ χαμηλότερο από τον μέσο όρο του 62% του PaRIS του ΟΟΣΑ. Ενώ περίπου το 43% των ανδρών στην Ελλάδα έχουν εμπιστοσύνη στο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης, αυτό ισχύει μόνο για το 31% των γυναικών.

Η έκθεση PaRIS για την Ελλάδα

Τελευταία τροποποίηση στις 25/02/2025 - 18:39
  • ΟΟΣΑ
  • ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΑΣΘΕΝΕΙΣ
  • ΧΡΟΝΙΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ερευνητές ανακάλυψαν νέα δερματική ασθένεια και την θεραπεία της
Ερευνητές ανακάλυψαν νέα δερματική ασθένεια και την θεραπεία της 25 Φεβρουαρίου 2025
Νέα μέθοδος μεταμόσχευσης μυελού των οστών μπορεί να θεραπεύσει τη δρεπανοκυτταρική νόσο 26 Φεβρουαρίου 2025
Νέα μέθοδος μεταμόσχευσης μυελού των οστών μπορεί να θεραπεύσει τη δρεπανοκυτταρική νόσο

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Εγκαινιάστηκε το νέο Θεραπευτήριο Χρονίων Παθήσεων του Κιλκίς από την Δόμνα Μιχαηλίδου
Πολιτική Υγείας
15/10/2026 - 18:42

Εγκαινιάστηκε το νέο Θεραπευτήριο Χρονίων Παθήσεων του Κιλκίς από την Δόμνα Μιχαηλίδου

Νοσοκομείο «Αττικόν»: 1.300 ασθενείς νοσηλεύτηκαν σε ράντζα στους διαδρόμους μέσα σε 40 ημέρες
Πολιτική Υγείας
14/10/2026 - 22:47

Νοσοκομείο «Αττικόν»: 1.300 ασθενείς νοσηλεύτηκαν σε ράντζα στους διαδρόμους μέσα σε 40 ημέρες

Στο Νοσοκομείο «Μεταξά» ο πρώτος ασθενής του ΕΣΥ που απέφυγε την ανοιχτή θωρακοτομή χάρη σε ρομποτικό χειρουργείο
Υγεία
09/10/2026 - 20:08

Στο Νοσοκομείο «Μεταξά» ο πρώτος ασθενής του ΕΣΥ που απέφυγε την ανοιχτή θωρακοτομή χάρη σε ρομποτικό χειρουργείο

«FairLife»: Μεγάλα κενά στην ενημέρωση ασθενών με καρκίνο του πνεύμονα για βιοδείκτες και κλινικές μελέτες
Patient Talk
08/10/2026 - 20:32

«FairLife»: Μεγάλα κενά στην ενημέρωση ασθενών με καρκίνο του πνεύμονα για βιοδείκτες και κλινικές μελέτες

Διεθνής Εβδομάδα Ευαισθητοποίησης για το Πλάσμα: Οι αθέατες ανάγκες των ασθενών στο επίκεντρο
Υγεία
06/10/2026 - 09:56

Διεθνής Εβδομάδα Ευαισθητοποίησης για το Πλάσμα: Οι αθέατες ανάγκες των ασθενών στο επίκεντρο

Έκκληση της CPE για την τιμολόγηση φαρμάκων με βάση την αρχή MFN των ΗΠΑ
Patient Talk
01/10/2026 - 13:06

Έκκληση της CPE για την τιμολόγηση φαρμάκων με βάση την αρχή MFN των ΗΠΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Πρώτα κρούσμα Έμπολα και στη Νιγηρία - Έντονος ο φόβος για εξάπλωση του ιού στη χώρα
Επικαιρότητα
22/10/2026 - 00:07
Ο ΕΟΦ απαγόρευσε την πώληση τριών συμπληρωμάτων διατροφής
Pharma Policy
21/10/2026 - 20:21
Σπλαχνικό λίπος: Ο «κρυφός» παράγοντας που επηρεάζει την καρδιά και τον μεταβολισμό
Health Talk
21/10/2026 - 19:44
5ο Διεθνές Wellbeingr Forum: Ανθρωποκεντρικές προσεγγίσεις για την ψυχική υγεία σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής
Ψυχική Υγεία
21/10/2026 - 18:58
Νέα εργαλεία παρατήρησης των αυξανόμενων κινδύνων από την ακραία ζέστη που απειλούν έγκυες, νεογνά και παιδιά
Πολιτική Υγείας
21/10/2026 - 18:26
Τροποποιείται ο πίνακας εξετάσεων βιοδεικτών για διαφορετικούς τύπους καρκίνου με απόφαση Γεωργιάδη
Πολιτική Υγείας
21/10/2026 - 17:38
Οι νέες τεχνολογίες σύμμαχοι ενάντια στον κίνδυνο κολπικής μαρμαρυγής
Health Talk
21/10/2026 - 17:11
Βήμα εξέλιξης για το σωματείο «Καλυψώ» - Διευρύνει τη δράση του σε όλους τους ανθρώπους με δερματικές παθήσεις
Patient Talk
21/10/2026 - 16:47
Η Curity Pharma ξεκινά η διάθεση των πρώτων προϊόντων της φαρμακευτικής κάνναβης και στην ελληνική αγορά
Pharma News
21/10/2026 - 16:24
Κιρκάδια κατάθλιψη: Συνδέεται με το βιολογικό ρολόι και "ακούει" πιο δύσκολα στα αντικαταθλιπτικά
Ψυχική Υγεία
21/10/2026 - 16:02
Σε κώμα νοσηλεύεται στο Τζάνειο 21χρονη από την Πάρο - Είχε κάνει χρήση άγνωστης ουσίας
Επικαιρότητα
21/10/2026 - 15:39
Η έλλειψη αντιγριπικών εμβολίων στη Βουλγαρία οδηγεί χιλιάδες πολίτες στην Ελλάδα
Πολιτική Υγείας
21/10/2026 - 15:23
Άσκηση και υγιές βάρος: Τα δύο «όπλα» μας απέναντι στον καρκίνο του μαστού
Pharma News
21/10/2026 - 14:53
Με ροζ χρώμα θα φωταγωγηθεί το νοσοκομείο Παπανικολάου στο πλαίσιο δράσεων για τον καρκίνο του μαστού
Υγεία
21/10/2026 - 14:38
Καρκίνος του πνεύμονα: Ουσία από κρεμμύδια και εσπεριδοειδή επιβραδύνει τον πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων
Υγεία
21/10/2026 - 14:21
Αδυναμίες στο φαρμακευτικό υλικό των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ εντόπισε το Ελεγκτικό Συνέδριο
Πολιτική Υγείας
21/10/2026 - 14:02
Πώς να σταματήσετε να έχετε συνεχώς προβλήματα με τα δόντια σας - Έξι μυστικά για υγιές χαμόγελο
Health Talk
21/10/2026 - 13:18
Καρκίνος του μαστού: Η σημασία της έγκαιρης διάγνωσης και οι νέες θεραπείες
Υγεία
21/10/2026 - 13:04
Χυμός κράνμπερι: Πώς μπορεί να συμβάλει στην προστασία των δοντιών
Υγεία
21/10/2026 - 13:00
Ο αναβαθμισμένος ρόλος των εξετάσεων αίματος στην έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου
Υγεία
21/10/2026 - 12:00
Ο καρκίνος του μαστού στην εποχή του AI: Διάγνωση ακόμα και έξι χρόνια νωρίτερα αλλά και "τυφλά σημεία"
Digital Health
21/10/2026 - 11:37
Η απώλεια μόλις 5% του βάρους μετά τα 50 μπορεί να προσφέρει σημαντική προστασία στην καρδιά
Υγεία
21/10/2026 - 11:00
Η Κριστίνα Άπλγκεϊτ δεν έχει τελικά σκλήρυνση κατά πλάκας - Γιατί είναι δύσκολη η διάγνωση της νόσου
Υγεία
21/10/2026 - 10:00
Γρίπη: Ανησυχία στις ΗΠΑ για νέα μετάλλαξη του H1N1 – Έκκληση για εμβολιασμό από την ηλικία των 6 μηνών
Υγεία
21/10/2026 - 09:00
Ελληνική Εταιρεία Αλγολογίας: Διαρκής πρόκληση για το σύστημα υγείας η αντιμετώπιση του χρόνιου πόνου
Υγεία
21/10/2026 - 07:28
Μήνας γεμάτος δράσεις για την «Απεριόριστη Ανάσα» ο Σεπτέμβριος - Ο τελικός απολογισμός
Patient Talk
21/10/2026 - 03:41
Νέα δράση του ΕΕΣ για τον καρκίνο του μαστού την Παρασκευή 23 Οκτωβρίου, στο Σύνταγμα
Υγεία
21/10/2026 - 00:06
Κινέζοι ερευνητές ανέπτυξαν απλή και αποτελεσματική μέθοδο απομάκρυνσης μικροπλαστικών από το νερό
Διατροφή
20/10/2026 - 22:21
Σε ποιους φορείς παιδικής φροντίδας και υγείας θα κατευθυνθούν τα έσοδα του τηλεμαραθωνίου του ΑΝΤ1
Επικαιρότητα
20/10/2026 - 21:04
Δέηση Ελπιδοφόρου υπέρ υγείας του Πάπα Λέοντα: «Να του χαρίσει ο Θεός πλήρη ίαση και μακροημέρευση»
Επικαιρότητα
20/10/2026 - 20:39

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Νέο θεσμικό πλαίσιο για τους ψυχολόγους και την ψυχική υγεία φέρνει νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας
Πολιτική Υγείας
20/10/2026 - 11:00
Οι επιστήμονες ανακάλυψαν γιατί κάποιοι άνθρωποι δεν ανακτούν τη γεύση τους μετά από νόσηση με Covid
Υγεία
20/10/2026 - 13:00
Κόπωση συμπόνιας: Γιατί εξαντλούμαστε συναισθηματικά όταν φροντίζουμε συνεχώς τους άλλους
Ψυχική Υγεία
19/10/2026 - 15:00
Σε ποιους φορείς παιδικής φροντίδας και υγείας θα κατευθυνθούν τα έσοδα του τηλεμαραθωνίου του ΑΝΤ1
Επικαιρότητα
20/10/2026 - 21:04
Αγαπηδάκη: Κέντρα Μαστού στα δημόσια νοσοκομεία για «ολοκληρωμένη θεραπεία και ψυχολογική υποστήριξη»
Πολιτική Υγείας
19/10/2026 - 15:25
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo