ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΟΟΣΑ: Συστάσεις στα συστήματα υγείας για τις ανάγκες των χρόνιων ασθενών - Τι αναφέρει για την Ελλάδα!

Υγεία
UNSPLASH
Επείγουσα ανάγκη προσαρμογής των συστημάτων υγειονομικής περίθαλψης ούτως ώστε να ανταποκρίνονται καλύτερα στις ανάγκες του αυξανόμενου αριθμού ατόμων με χρόνιες παθήσεις, διαπιστώνει η πρώτη διεθνής έρευνα του ΟΟΣΑ.
Τρίτη, 25/02/2025 - 17:21
— Photo: UNSPLASH
Παναγιώτης Σπανός Παναγιώτης Σπανός

Συγκεκριμένα, η έρευνα Patient-Reported Indicator Surveys (PaRIS) συνέλεξε δεδομένα από περίπου 107 000 ασθενείς ηλικίας 45 ετών και άνω και 1 800 ιατρεία πρωτοβάθμιας περίθαλψης σε 19 χώρες. Στόχος της είναι να ρίξει φως στα αποτελέσματα και τις εμπειρίες των ατόμων που ζουν με χρόνιες παθήσεις, όπως η υπέρταση, η αρθρίτιδα, ο διαβήτης, οι καρδιοπάθεις και ο καρκίνος, οι οποίες αντιμετωπίζονται σε περιβάλλοντα πρωτοβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης.

Τι δείχνουν οι αριθμοί

Το 82% των χρηστών πρωτοβάθμιας περίθαλψης που συμμετείχαν στην έρευνα PaRIS ζουν με τουλάχιστον μία χρόνια πάθηση, το 52% ζουν με τουλάχιστον δύο παθήσεις και το 27% ζουν με τρεις ή περισσότερες.

Οι περισσότεροι άνθρωποι αναφέρουν θετικές εμπειρίες περίθαλψης και καλύτερα αποτελέσματα υγείας, σε σύγκριση με τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ, στην Ελβετία και στις Ηνωμένες Πολιτείες, εστιάζοντας στον πληθυσμό ηλικίας 65 ετών και άνω στο Medicare. Στην Αυστραλία, την Τσεχία, τη Γαλλία και τη Νορβηγία, οι περισσότεροι άνθρωποι αναφέρουν επίσης θετικές εμπειρίες και αποτελέσματα της περίθαλψης. Χώρες με βαθμολογίες κάτω του μέσου όρου σε περισσότερους από τους μισούς δείκτες είναι η Ελλάδα, η Ισλανδία, η Πορτογαλία, η Ρουμανία και η Ουαλία (Ηνωμένο Βασίλειο).

«Τα άτομα που ζουν με χρόνιες παθήσεις αναφέρουν καλύτερη σωματική υγεία, ψυχική υγεία και ευημερία όταν λαμβάνουν υγειονομική περίθαλψη που επικεντρώνεται στις ανάγκες τους», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΟΣΑ Mathias Cormann. και συμπληρωσε πως η έρευνα «δείχνει επίσης ότι, ενώ οι χώρες που δαπανούν περισσότερα για την υγεία τείνουν να επιτυγχάνουν καλύτερα αποτελέσματα στον τομέα της υγείας, είναι δυνατόν να επιτευχθούν ισχυρές επιδόσεις και με χαμηλότερα επίπεδα δαπανών για την υγεία».

Ανασφαλές το 40% των ασθενών

Η έρευνα PaRIS διαπιστώνει ότι τέσσερις στους δέκα ασθενείς δεν αισθάνονται σίγουροι για τη διαχείριση της υγείας τους- επιπλέον, τέσσερις στους δέκα δεν εμπιστεύονται το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης. Για την επίτευξη καλύτερης υγείας, η υγειονομική περίθαλψη πρέπει να αφιερώνει περισσότερο χρόνο στους ασθενείς. Το 64% των ατόμων που δηλώνουν ότι ο επαγγελματίας πρωτοβάθμιας περίθαλψης αφιερώνει αρκετό χρόνο μαζί τους εμπιστεύονται το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης, σε σύγκριση με το 34% των ατόμων που δηλώνουν ότι ο επαγγελματίας πρωτοβάθμιας περίθαλψης δεν αφιερώνει αρκετό χρόνο μαζί τους. Η υγειονομική περίθαλψη πρέπει επίσης να προσαρμόζεται καλύτερα στις ανάγκες των ανθρώπων. Μόνο το ένα τέταρτο των ασθενών αναφέρει ότι έχει εκπονηθεί σχέδιο φροντίδας για αυτούς από τον επαγγελματία υγείας τους.

Η υγειονομική περίθαλψη πρέπει να είναι «απροβλημάτιστη» και αξιόπιστη, αναφέρει η έκθεση. Το 45% των ατόμων που έχουν βιώσει ένα αρνητικό επεισόδιο στο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης που θα μπορούσε ενδεχομένως να τους προκαλέσει βλάβη, όπως το να μην έχουν κλείσει ραντεβού όταν έπρεπε ή να λάβουν λανθασμένη ή καθυστερημένη διάγνωση ή θεραπεία, εμπιστεύονται το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης, σε σύγκριση με το 70% των ατόμων που δεν έχουν βιώσει ένα τέτοιο αρνητικό επεισόδιο.

Σημαντικά ευρήματα

Άλλα σημαντικά σημεία από την έρευνα PaRIS δείχνουν ότι:

  • Η ευημερία των ασθενών επιδεινώνεται ραγδαία με τον αριθμό των χρόνιων παθήσεων. Η μέση βαθμολογία ευημερίας (μετρούμενη με βάση το WHO-5, μια κλίμακα από το 0 έως το 100) είναι 14 μονάδες χαμηλότερη μεταξύ των ατόμων με τρεις ή περισσότερες χρόνιες παθήσεις σε σύγκριση με τα άτομα με μία χρόνια πάθηση.
  • Υπάρχουν μεγάλες διαφορές μεταξύ των δύο φύλων στις εμπειρίες και τα αποτελέσματα των ασθενών. Από το σύνολο των ατόμων με χρόνιες παθήσεις, το 74% των ανδρών έχουν καλή σωματική υγεία σε σύγκριση με το 65% των γυναικών και το 86% των ανδρών έχουν καλή ψυχική υγεία σε σύγκριση με το 81% των γυναικών. Αυτό επιβεβαιώνει το παράδοξο της υγείας των δύο φύλων: οι γυναίκες τείνουν να ζουν περισσότερο από τους άνδρες, αλλά αναφέρουν χειρότερα αποτελέσματα υγείας. Οι γυναίκες αναφέρουν επίσης ότι έχουν λιγότερη εμπιστοσύνη στην υγειονομική περίθαλψη και έχουν λιγότερες πιθανότητες να βιώσουν καλή ποιότητα περίθαλψης.
  • Η ψηφιακή τεχνολογία δεν αξιοποιείται πλήρως στην υγειονομική περίθαλψη. Μόνο το 7% των ασθενών με χρόνιες παθήσεις αναφέρουν ότι έχουν χρησιμοποιήσει βίντεο-συμβουλευτική στην πρωτοβάθμια περίθαλψη και το 17% αναφέρουν ότι έχουν πρόσβαση στον ιατρικό φάκελο της πρωτοβάθμιας περίθαλψης μέσω διαδικτύου. Επιπλέον, μόνο το 43% των ασθενών με χαμηλό μορφωτικό επίπεδο συμφωνεί ότι ο δικτυακός τόπος του παρόχου πρωτοβάθμιας περίθαλψης είναι εύχρηστος.

Η έκθεση αποτελεί έκκληση προς τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης να εμπλέξουν περισσότερο τις απόψεις των ασθενών στη λήψη αποφάσεων. Τα πορίσματά της μπορούν να ενημερώσουν τις εθνικές στρατηγικές υγειονομικής περίθαλψης, να βελτιώσουν την παροχή υπηρεσιών και να υποστηρίξουν τη στροφή προς πιο ολοκληρωμένα και ανθρωποκεντρικά μοντέλα περίθαλψης.

Η περίπτωση της Ελλάδας

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα η έκθεση του ΟΟΣΑ αναφέρει μεταξύ άλλων τα εξής:

  • Στην Ελλάδα, το 69% των ατόμων με χρόνιες παθήσεις αναφέρουν καλή σωματική υγεία και το 78% καλή ψυχική υγεία. Και οι δύο μετρήσεις είναι κοντά στο μέσο όρο του PaRIS του ΟΟΣΑ.
  • Στην Ελλάδα, λιγότεροι από δύο στους πέντε (37%) ανθρώπους με χρόνιες παθήσεις αισθάνονται σίγουροι για τη διαχείριση της υγείας τους, ποσοστό που είναι χαμηλότερο από τον μέσο όρο του PaRIS του ΟΟΣΑ (59%) και 55 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερο από τη χώρα με τις υψηλότερες επιδόσεις.
  • Μόνο το 9% των ατόμων με χρόνιες παθήσεις στην Ελλάδα δηλώνουν εμπιστοσύνη στη χρήση πληροφοριών υγείας από το διαδίκτυο, σε σύγκριση με τον μέσο όρο του PaRIS του ΟΟΣΑ που είναι 19% (εύρος 5-34%).
  • Λιγότερο από το ένα τέταρτο των ατόμων (24%) με δύο ή περισσότερες χρόνιες παθήσεις στην Ελλάδα διαχειρίζονται σε ιατρεία πρωτοβάθμιας περίθαλψης που προσφέρουν παρακολούθηση και τακτικές διαβουλεύσεις διάρκειας άνω των 15 λεπτών- το ποσοστό αυτό είναι περισσότερο από 20 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερο σε σύγκριση με τον μέσο όρο 47% του PaRIS του ΟΟΣΑ.
  • Μόλις το 3% των ατόμων με χρόνιες παθήσεις διαχειρίζονται σε ιατρεία που μπορούν να ανταλλάσσουν ηλεκτρονικά ιατρικούς φακέλους, ποσοστό σημαντικά χαμηλότερο από τον μέσο όρο του 57% του PaRIS του ΟΟΣΑ.
  • Περίπου το ένα τρίτο (36%) των ατόμων με χρόνιες παθήσεις στην Ελλάδα εμπιστεύονται το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης, ποσοστό που είναι πολύ χαμηλότερο από τον μέσο όρο του 62% του PaRIS του ΟΟΣΑ. Ενώ περίπου το 43% των ανδρών στην Ελλάδα έχουν εμπιστοσύνη στο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης, αυτό ισχύει μόνο για το 31% των γυναικών.

Η έκθεση PaRIS για την Ελλάδα

Τελευταία τροποποίηση στις 25/02/2025 - 18:39
  • ΟΟΣΑ
  • ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΑΣΘΕΝΕΙΣ
  • ΧΡΟΝΙΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ερευνητές ανακάλυψαν νέα δερματική ασθένεια και την θεραπεία της
Ερευνητές ανακάλυψαν νέα δερματική ασθένεια και την θεραπεία της 25 Φεβρουαρίου 2025
Νέα μέθοδος μεταμόσχευσης μυελού των οστών μπορεί να θεραπεύσει τη δρεπανοκυτταρική νόσο 26 Φεβρουαρίου 2025
Νέα μέθοδος μεταμόσχευσης μυελού των οστών μπορεί να θεραπεύσει τη δρεπανοκυτταρική νόσο

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γαλλία: Πράσινο φως από την Εθνοσυνέλευση στην ιατρικώς υποβοηθούμενη αυτοκτονία
Πολιτική Υγείας
15/07/2026 - 21:21

Γαλλία: Πράσινο φως από την Εθνοσυνέλευση στην ιατρικώς υποβοηθούμενη αυτοκτονία

Το 50% των θανάτων ασθενών με σακχαρώδη διαβήτη οφείλεται σε στεφανιαία νόσο
Health Talk
14/07/2026 - 14:51

Το 50% των θανάτων ασθενών με σακχαρώδη διαβήτη οφείλεται σε στεφανιαία νόσο

Σωματείο ΚΑΛΥΨΩ: Περισσότερες από 1.150 συμμετοχές στις δράσεις ψυχολογικής υποστήριξης ασθενών με ψωρίαση
Patient Talk
14/07/2026 - 00:07

Σωματείο ΚΑΛΥΨΩ: Περισσότερες από 1.150 συμμετοχές στις δράσεις ψυχολογικής υποστήριξης ασθενών με ψωρίαση

Economist Impact: «Η μακροζωία αφορά και τους ανθρώπους με χρόνιες παθήσεις»
Υγεία
11/07/2026 - 08:11

Economist Impact: «Η μακροζωία αφορά και τους ανθρώπους με χρόνιες παθήσεις»

Σακχαρώδης διαβήτης: Σημαντική αύξηση των ασθενών στην Ελλάδα
Υγεία
10/07/2026 - 13:00

Σακχαρώδης διαβήτης: Σημαντική αύξηση των ασθενών στην Ελλάδα

Γεωργιάδης: «Στο Σισμανόγλειο κινδύνευσαν σοβαρά να καούν ζωντανοί 36 άνθρωποι»
Πολιτική Υγείας
09/07/2026 - 21:42

Γεωργιάδης: «Στο Σισμανόγλειο κινδύνευσαν σοβαρά να καούν ζωντανοί 36 άνθρωποι»

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Νέα θεραπευτική επιλογή χωρίς χημειοθεραπεία για ασθενείς με υποτροπιάζον οζώδες λέμφωμα
Pharma News
15/07/2026 - 22:00
Γαλλία: Πράσινο φως από την Εθνοσυνέλευση στην ιατρικώς υποβοηθούμενη αυτοκτονία
Πολιτική Υγείας
15/07/2026 - 21:21
Ψηφιακή υγεία: Εκρηκτική άνοδος των επενδύσεων στις ΗΠΑ με «οδηγό» την τεχνητή νοημοσύνη
Digital Health
15/07/2026 - 21:00
ΠΟΥ και UNICEF: Λιγότερα τα παιδιά χωρίς κανένα εμβόλιο, αλλά η παγκόσμια εμβολιαστική κάλυψη παραμένει στάσιμη
Πολιτική Υγείας
15/07/2026 - 20:00
Η συχνή συμμετοχή σε πολιτιστικές δραστηριότητες φρενάρει τη βιολογική γήρανση
Υγεία
15/07/2026 - 19:00
Ανάγκη για στενότερη παρακολούθηση σε ηλικιωμένους που λαμβάνουν τιρζεπατίδη για απώλεια βάρους
Υγεία
15/07/2026 - 18:00
Ο Κωνσταντίνος Μεφσούτ στο τιμόνι της Γενικής Διεύθυνσης του PhARMA Innovation Forum
Pharma Policy
15/07/2026 - 17:15
ΠΟΥ: Έως και το 45% των περιστατικών άνοιας συνδέεται με τροποποιήσιμους παράγοντες κινδύνου
Πολιτική Υγείας
15/07/2026 - 17:01
Έλεγχοι σε διαιτολογικά γραφεία και ινστιτούτα αισθητικής - Τι προβλέπει νέα ΚΥΑ
Πολιτική Υγείας
15/07/2026 - 16:47
Γεωργιάδης: Παράταση έως τις 31 Ιουλίου για τις αιτήσεις επικουρικού προσωπικού στο ΕΣΥ
Πολιτική Υγείας
15/07/2026 - 16:15
Τα ελληνικά σπίτια μετατρέπονται σε θερμικές παγίδες τα καλοκαίρια
Υγεία
15/07/2026 - 16:00
Κατάσχεση περισσοτέρων των 4.000 τεμαχίων συμπληρωμάτων διατροφής στην Αττική
Επικαιρότητα
15/07/2026 - 15:15
Γιατροί χωρίς Σύνορα: Η επιδημία Έμπολα εξαπλώνεται ταχύτερα από τις προσπάθειες περιορισμού της
Πολιτική Υγείας
15/07/2026 - 15:00
Υπουργεία Ανάπτυξης και Υγείας: Πρόσκληση για συμψηφισμό του clawback - Πότε ξεκινούν οι αιτήσεις
Pharma Policy
15/07/2026 - 13:49
Εξιτήριο από το Νοσοκομείο «Παπανικολάου» για την Αφροδίτη Νέστορα
Επικαιρότητα
15/07/2026 - 13:26
Οι εργαζόμενοι του ΕΟΠΑΕ απαντούν για το κλείσιμο του Ξενώνα «My Athens»: «Κανείς δεν έμεινε χωρίς φροντίδα»
Ψυχική Υγεία
15/07/2026 - 12:53
Μητσοτάκης από Ιστιαία: «Η μονάδα αιμοκάθαρσης μπορεί να προσελκύσει επισκέπτες στη Βόρεια Εύβοια»
Πολιτική Υγείας
15/07/2026 - 12:19
Νέα πειραματική ανοσοθεραπεία έσωσε τέσσερα παιδιά με καρκίνο τελικού σταδίου στον εγκέφαλο
Υγεία
15/07/2026 - 11:27
ΠΑΝ.ΣΥ.ΝΟ.ΨΥ.: «Καμία νομοθέτηση για το ΝΠΔΔ Ψυχολόγων χωρίς τη συμμετοχή των θεσμικών φορέων»
Πολιτική Υγείας
15/07/2026 - 10:41
Πέθανε σε ηλικία 92 ετών η σπουδαία Μάρω Κοντού
Επικαιρότητα
15/07/2026 - 10:09
Η διαχείριση της κόπωσης σε ακραίες συνθήκες: Χρήσιμα διδάγματα από το φετινό Μουντιάλ
Fitness
15/07/2026 - 09:52
Υπεριδρωσία σε χέρια και πέλματα: Λειτουργικό και ψυχολογικό πρόβλημα που αντιμετωπίζεται...
Υγεία
15/07/2026 - 09:26
Ζάχαρη: Ο φαύλος κύκλος του εθισμού και πως επιτυγχάνεται η απεξάρτηση
Διατροφή
15/07/2026 - 08:44
Πόνοι στη μέση: Μη χειρουργική αποσυμπίεση της σπονδυλικής στήλης
Health Talk
15/07/2026 - 08:11
Η AstraZeneca Ελλάδας πιστοποιήθηκε ως Great Place to Work
Pharma News
15/07/2026 - 07:22
Η Choose αναβαθμίζει την εμπειρία εξυπηρέτησης του 1566 με βοηθούς Τεχνητής Νοημοσύνης
Digital Health
15/07/2026 - 03:43
Ίδρυμα «Θεοτόκος»: Επόμενος στόχος η δημιουργία οικισμού υποστηριζόμενης διαβίωσης
Επικαιρότητα
15/07/2026 - 00:12
Μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ ΕΕΣ και Υπουργείου Τουρισμού για την εκπαίδευση στις πρώτες βοήθειες
Επικαιρότητα
14/07/2026 - 21:42
Η ΟΕΝΓΕ καταγγέλλει τη μετατροπή εφημερίας χειρουργού στο Νοσοκομείο Ρόδου
Πολιτική Υγείας
14/07/2026 - 21:01
Το επενδυτικό Ταμείο SMERC δημιουργεί το πανελλαδικό δίκτυο κτηνιατρικών κλινικών στην Ελλάδα
Pet
14/07/2026 - 20:42

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Γερμανία: Τι αλλάζει στην υγεία μετά το μεγάλο «ψαλίδι» στις δαπάνες
Πολιτική Υγείας
13/07/2026 - 11:52
Υγιεινή διατροφή: Τα 3 "ναι" και τα 3 "όχι" για μακροχρόνια συμμόρφωση
Διατροφή
13/07/2026 - 16:00
Γεωργιάδης από ΚΥ Ζωγράφου: «Την άλλη εβδομάδα ξεκινούν οι προσλήψεις νοσηλευτών
Πολιτική Υγείας
13/07/2026 - 16:27
Η Siemens Healthineers Ελλάς πιστοποιείται για τρίτη φορά ως Great Place to Work
Υπηρεσίες Υγείας
13/07/2026 - 18:34
Θεμιστοκλέους: «Στα 532 εκατ. ευρώ μειώθηκαν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των νοσοκομείων»
Πολιτική Υγείας
13/07/2026 - 19:57
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo