ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΟΟΣΑ: Συστάσεις στα συστήματα υγείας για τις ανάγκες των χρόνιων ασθενών - Τι αναφέρει για την Ελλάδα!

Υγεία
UNSPLASH
Επείγουσα ανάγκη προσαρμογής των συστημάτων υγειονομικής περίθαλψης ούτως ώστε να ανταποκρίνονται καλύτερα στις ανάγκες του αυξανόμενου αριθμού ατόμων με χρόνιες παθήσεις, διαπιστώνει η πρώτη διεθνής έρευνα του ΟΟΣΑ.
Τρίτη, 25/02/2025 - 17:21
— Photo: UNSPLASH
Παναγιώτης Σπανός Παναγιώτης Σπανός

Συγκεκριμένα, η έρευνα Patient-Reported Indicator Surveys (PaRIS) συνέλεξε δεδομένα από περίπου 107 000 ασθενείς ηλικίας 45 ετών και άνω και 1 800 ιατρεία πρωτοβάθμιας περίθαλψης σε 19 χώρες. Στόχος της είναι να ρίξει φως στα αποτελέσματα και τις εμπειρίες των ατόμων που ζουν με χρόνιες παθήσεις, όπως η υπέρταση, η αρθρίτιδα, ο διαβήτης, οι καρδιοπάθεις και ο καρκίνος, οι οποίες αντιμετωπίζονται σε περιβάλλοντα πρωτοβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης.

Τι δείχνουν οι αριθμοί

Το 82% των χρηστών πρωτοβάθμιας περίθαλψης που συμμετείχαν στην έρευνα PaRIS ζουν με τουλάχιστον μία χρόνια πάθηση, το 52% ζουν με τουλάχιστον δύο παθήσεις και το 27% ζουν με τρεις ή περισσότερες.

Οι περισσότεροι άνθρωποι αναφέρουν θετικές εμπειρίες περίθαλψης και καλύτερα αποτελέσματα υγείας, σε σύγκριση με τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ, στην Ελβετία και στις Ηνωμένες Πολιτείες, εστιάζοντας στον πληθυσμό ηλικίας 65 ετών και άνω στο Medicare. Στην Αυστραλία, την Τσεχία, τη Γαλλία και τη Νορβηγία, οι περισσότεροι άνθρωποι αναφέρουν επίσης θετικές εμπειρίες και αποτελέσματα της περίθαλψης. Χώρες με βαθμολογίες κάτω του μέσου όρου σε περισσότερους από τους μισούς δείκτες είναι η Ελλάδα, η Ισλανδία, η Πορτογαλία, η Ρουμανία και η Ουαλία (Ηνωμένο Βασίλειο).

«Τα άτομα που ζουν με χρόνιες παθήσεις αναφέρουν καλύτερη σωματική υγεία, ψυχική υγεία και ευημερία όταν λαμβάνουν υγειονομική περίθαλψη που επικεντρώνεται στις ανάγκες τους», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΟΣΑ Mathias Cormann. και συμπληρωσε πως η έρευνα «δείχνει επίσης ότι, ενώ οι χώρες που δαπανούν περισσότερα για την υγεία τείνουν να επιτυγχάνουν καλύτερα αποτελέσματα στον τομέα της υγείας, είναι δυνατόν να επιτευχθούν ισχυρές επιδόσεις και με χαμηλότερα επίπεδα δαπανών για την υγεία».

Ανασφαλές το 40% των ασθενών

Η έρευνα PaRIS διαπιστώνει ότι τέσσερις στους δέκα ασθενείς δεν αισθάνονται σίγουροι για τη διαχείριση της υγείας τους- επιπλέον, τέσσερις στους δέκα δεν εμπιστεύονται το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης. Για την επίτευξη καλύτερης υγείας, η υγειονομική περίθαλψη πρέπει να αφιερώνει περισσότερο χρόνο στους ασθενείς. Το 64% των ατόμων που δηλώνουν ότι ο επαγγελματίας πρωτοβάθμιας περίθαλψης αφιερώνει αρκετό χρόνο μαζί τους εμπιστεύονται το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης, σε σύγκριση με το 34% των ατόμων που δηλώνουν ότι ο επαγγελματίας πρωτοβάθμιας περίθαλψης δεν αφιερώνει αρκετό χρόνο μαζί τους. Η υγειονομική περίθαλψη πρέπει επίσης να προσαρμόζεται καλύτερα στις ανάγκες των ανθρώπων. Μόνο το ένα τέταρτο των ασθενών αναφέρει ότι έχει εκπονηθεί σχέδιο φροντίδας για αυτούς από τον επαγγελματία υγείας τους.

Η υγειονομική περίθαλψη πρέπει να είναι «απροβλημάτιστη» και αξιόπιστη, αναφέρει η έκθεση. Το 45% των ατόμων που έχουν βιώσει ένα αρνητικό επεισόδιο στο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης που θα μπορούσε ενδεχομένως να τους προκαλέσει βλάβη, όπως το να μην έχουν κλείσει ραντεβού όταν έπρεπε ή να λάβουν λανθασμένη ή καθυστερημένη διάγνωση ή θεραπεία, εμπιστεύονται το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης, σε σύγκριση με το 70% των ατόμων που δεν έχουν βιώσει ένα τέτοιο αρνητικό επεισόδιο.

Σημαντικά ευρήματα

Άλλα σημαντικά σημεία από την έρευνα PaRIS δείχνουν ότι:

  • Η ευημερία των ασθενών επιδεινώνεται ραγδαία με τον αριθμό των χρόνιων παθήσεων. Η μέση βαθμολογία ευημερίας (μετρούμενη με βάση το WHO-5, μια κλίμακα από το 0 έως το 100) είναι 14 μονάδες χαμηλότερη μεταξύ των ατόμων με τρεις ή περισσότερες χρόνιες παθήσεις σε σύγκριση με τα άτομα με μία χρόνια πάθηση.
  • Υπάρχουν μεγάλες διαφορές μεταξύ των δύο φύλων στις εμπειρίες και τα αποτελέσματα των ασθενών. Από το σύνολο των ατόμων με χρόνιες παθήσεις, το 74% των ανδρών έχουν καλή σωματική υγεία σε σύγκριση με το 65% των γυναικών και το 86% των ανδρών έχουν καλή ψυχική υγεία σε σύγκριση με το 81% των γυναικών. Αυτό επιβεβαιώνει το παράδοξο της υγείας των δύο φύλων: οι γυναίκες τείνουν να ζουν περισσότερο από τους άνδρες, αλλά αναφέρουν χειρότερα αποτελέσματα υγείας. Οι γυναίκες αναφέρουν επίσης ότι έχουν λιγότερη εμπιστοσύνη στην υγειονομική περίθαλψη και έχουν λιγότερες πιθανότητες να βιώσουν καλή ποιότητα περίθαλψης.
  • Η ψηφιακή τεχνολογία δεν αξιοποιείται πλήρως στην υγειονομική περίθαλψη. Μόνο το 7% των ασθενών με χρόνιες παθήσεις αναφέρουν ότι έχουν χρησιμοποιήσει βίντεο-συμβουλευτική στην πρωτοβάθμια περίθαλψη και το 17% αναφέρουν ότι έχουν πρόσβαση στον ιατρικό φάκελο της πρωτοβάθμιας περίθαλψης μέσω διαδικτύου. Επιπλέον, μόνο το 43% των ασθενών με χαμηλό μορφωτικό επίπεδο συμφωνεί ότι ο δικτυακός τόπος του παρόχου πρωτοβάθμιας περίθαλψης είναι εύχρηστος.

Η έκθεση αποτελεί έκκληση προς τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης να εμπλέξουν περισσότερο τις απόψεις των ασθενών στη λήψη αποφάσεων. Τα πορίσματά της μπορούν να ενημερώσουν τις εθνικές στρατηγικές υγειονομικής περίθαλψης, να βελτιώσουν την παροχή υπηρεσιών και να υποστηρίξουν τη στροφή προς πιο ολοκληρωμένα και ανθρωποκεντρικά μοντέλα περίθαλψης.

Η περίπτωση της Ελλάδας

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα η έκθεση του ΟΟΣΑ αναφέρει μεταξύ άλλων τα εξής:

  • Στην Ελλάδα, το 69% των ατόμων με χρόνιες παθήσεις αναφέρουν καλή σωματική υγεία και το 78% καλή ψυχική υγεία. Και οι δύο μετρήσεις είναι κοντά στο μέσο όρο του PaRIS του ΟΟΣΑ.
  • Στην Ελλάδα, λιγότεροι από δύο στους πέντε (37%) ανθρώπους με χρόνιες παθήσεις αισθάνονται σίγουροι για τη διαχείριση της υγείας τους, ποσοστό που είναι χαμηλότερο από τον μέσο όρο του PaRIS του ΟΟΣΑ (59%) και 55 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερο από τη χώρα με τις υψηλότερες επιδόσεις.
  • Μόνο το 9% των ατόμων με χρόνιες παθήσεις στην Ελλάδα δηλώνουν εμπιστοσύνη στη χρήση πληροφοριών υγείας από το διαδίκτυο, σε σύγκριση με τον μέσο όρο του PaRIS του ΟΟΣΑ που είναι 19% (εύρος 5-34%).
  • Λιγότερο από το ένα τέταρτο των ατόμων (24%) με δύο ή περισσότερες χρόνιες παθήσεις στην Ελλάδα διαχειρίζονται σε ιατρεία πρωτοβάθμιας περίθαλψης που προσφέρουν παρακολούθηση και τακτικές διαβουλεύσεις διάρκειας άνω των 15 λεπτών- το ποσοστό αυτό είναι περισσότερο από 20 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερο σε σύγκριση με τον μέσο όρο 47% του PaRIS του ΟΟΣΑ.
  • Μόλις το 3% των ατόμων με χρόνιες παθήσεις διαχειρίζονται σε ιατρεία που μπορούν να ανταλλάσσουν ηλεκτρονικά ιατρικούς φακέλους, ποσοστό σημαντικά χαμηλότερο από τον μέσο όρο του 57% του PaRIS του ΟΟΣΑ.
  • Περίπου το ένα τρίτο (36%) των ατόμων με χρόνιες παθήσεις στην Ελλάδα εμπιστεύονται το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης, ποσοστό που είναι πολύ χαμηλότερο από τον μέσο όρο του 62% του PaRIS του ΟΟΣΑ. Ενώ περίπου το 43% των ανδρών στην Ελλάδα έχουν εμπιστοσύνη στο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης, αυτό ισχύει μόνο για το 31% των γυναικών.

Η έκθεση PaRIS για την Ελλάδα

Τελευταία τροποποίηση στις 25/02/2025 - 18:39
  • ΟΟΣΑ
  • ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΑΣΘΕΝΕΙΣ
  • ΧΡΟΝΙΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ερευνητές ανακάλυψαν νέα δερματική ασθένεια και την θεραπεία της
Ερευνητές ανακάλυψαν νέα δερματική ασθένεια και την θεραπεία της 25 Φεβρουαρίου 2025
Νέα μέθοδος μεταμόσχευσης μυελού των οστών μπορεί να θεραπεύσει τη δρεπανοκυτταρική νόσο 26 Φεβρουαρίου 2025
Νέα μέθοδος μεταμόσχευσης μυελού των οστών μπορεί να θεραπεύσει τη δρεπανοκυτταρική νόσο

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η καινοτομία μετασχηματίζει τη φροντίδα υγείας: Οφέλη για τους ασθενείς, το σύστημα υγείας και την οικονομία
Υγεία
19/12/2025 - 17:00

Η καινοτομία μετασχηματίζει τη φροντίδα υγείας: Οφέλη για τους ασθενείς, το σύστημα υγείας και την οικονομία

Roche Hellas: Καινοτομία, οφέλη για τους ασθενείς, το σύστημα υγείας και την οικονομία
Pharma News
18/12/2025 - 16:52

Roche Hellas: Καινοτομία, οφέλη για τους ασθενείς, το σύστημα υγείας και την οικονομία

Γαλλία: Ισόβια σε αναισθησιολόγο που δηλητηρίασε 30 ασθενείς, με τους 12 να χάνουν τη ζωή τους
Επικαιρότητα
18/12/2025 - 14:32

Γαλλία: Ισόβια σε αναισθησιολόγο που δηλητηρίασε 30 ασθενείς, με τους 12 να χάνουν τη ζωή τους

Νέα ελπίδα από κλινική μελέτη για ασθενείς με υποτροπιάζον ανθεκτικό Πολλαπλούν Μυέλωμα
Υγεία
16/12/2025 - 07:23

Νέα ελπίδα από κλινική μελέτη για ασθενείς με υποτροπιάζον ανθεκτικό Πολλαπλούν Μυέλωμα

ΟΟΣΑ: Ένας στους τρεις θανάτους στην ΕΕ οφείλεται σε καρδιαγγειακές παθήσεις
Πολιτική Υγείας
15/12/2025 - 16:12

ΟΟΣΑ: Ένας στους τρεις θανάτους στην ΕΕ οφείλεται σε καρδιαγγειακές παθήσεις

Βαλτάς: «Οι φαρμακοποιοί στην πρώτη γραμμή για των υποστήριξη ασθενών με άνοια και των φροντιστών»
Pharma Policy
03/12/2025 - 16:08

Βαλτάς: «Οι φαρμακοποιοί στην πρώτη γραμμή για των υποστήριξη ασθενών με άνοια και των φροντιστών»

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΕΛΣΤΑΤ: Αύξηση 1,7% των εγγεγραμμένων επαγγελματιών υγείας την περασμένη χρονιά
Πολιτική Υγείας
19/12/2025 - 22:00
Μιμείστε χωρίς να το καταλάβετε τους άλλους; Τι δείχνει για τον ψυχισμό σας
Ψυχική Υγεία
19/12/2025 - 21:00
Δωρεά μυελού των οστών: Τα πιο πολύτιμα δώρα είναι τα πιο απλά!
Υγεία
19/12/2025 - 20:00
Γάζα: Τουλάχιστον 1.000 άνθρωποι πέθαναν περιμένοντας εκκένωση για λόγους υγείας από το καλοκαίρι του 2024
Επικαιρότητα
19/12/2025 - 19:00
Μην λογοκρίνεστε! Το βρίσιμο βελτιώνει τις επιδόσεις σύμφωνα με έρευνα
Ψυχική Υγεία
19/12/2025 - 18:00
Η καινοτομία μετασχηματίζει τη φροντίδα υγείας: Οφέλη για τους ασθενείς, το σύστημα υγείας και την οικονομία
Υγεία
19/12/2025 - 17:00
Η πραγματική βιολογική μας ηλικία κρύβεται στα ...ούρα μας
Υγεία
19/12/2025 - 16:00
Αϋπνία και ένταση; Στο ντους χωρίς φως και γρήγορα!
Υγεία
19/12/2025 - 15:00
Οι ενισχυτικές δόσεις του εμβολίου κατά της Covid μπορεί να αυξήσει πρόσκαιρα τον κίνδυνο έρπη ζωστήρα
Υγεία
19/12/2025 - 14:00
Επιτυχημένη διαδικασία δωρεάς οργάνων στο νοσοκομείο «ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ»
Επικαιρότητα
19/12/2025 - 13:14
Πριγκίπισσα Μέτε- Μαρίτ της Νορβηγίας: Λίγο πριν τη μεταμόσχευση πνεύμονα λόγω πνευμονικής ίνωσης
Επικαιρότητα
19/12/2025 - 13:00
Οδοντιατρικός Σύλλογος Αττικής: Προσοχή στις παραπλανητικές διαφημίσεις για οδοντικά εμφυτεύματα
Επικαιρότητα
19/12/2025 - 12:00
ECDC για σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσημάτα στην Ευρώπη: Κρίσιμα κενά στις πολιτικές ελέγχου και πρόληψης
Υπηρεσίες Υγείας
19/12/2025 - 11:00
Χρόνια φλεγμονή: Πώς στρες, διατροφή και περιβάλλον μας επηρεάζουν αθόρυβα
Health Talk
19/12/2025 - 10:02
Γεωργιάδης: Επαφές στο Καπιτώλιο και στον Λευκό Οίκο για υγεία και αμερικανικές επενδύσεις
Πολιτική Υγείας
19/12/2025 - 09:25
Διατροφή: Κάν'το όπως οι Σκανδιναβοί για προστασία της καρδιάς και απώλεια βάρους
Διατροφή
19/12/2025 - 09:00
ΕΟΔΥ: Συστάσεις και μέτρα προστασίας κατά της «σούπερ γρίπης»
Υγεία
18/12/2025 - 19:43
Πώς το αγαπημένο μας εορταστικό ρόφημα μπορεί να αποδυναμώσει τα οστά μας. Τι λένε οι ειδικοί
Διατροφή
18/12/2025 - 19:17
UNICEF: Διάλεξη στο Πανεπιστήμιο Κρήτης για τα δικαιώματα των παιδιών
Επικαιρότητα
18/12/2025 - 18:49
ΕΦΕΤ: Οδηγός... επιβίωσης για ασφαλή κατανάλωση τροφίμων στα εορταστικά τραπέζια
Διατροφή
18/12/2025 - 18:26
Γιατί οι άνθρωποι είναι κυρίως μονογαμικά όντα – Η επιστήμη έχει την (απρόσμενη) απάντηση
Επικαιρότητα
18/12/2025 - 17:48
Manager of the Year 2025 ο CFO της Lavipharm, Βασίλης Μπαλούμης
Pharma News
18/12/2025 - 17:21
Roche Hellas: Καινοτομία, οφέλη για τους ασθενείς, το σύστημα υγείας και την οικονομία
Pharma News
18/12/2025 - 16:52
ΥΠΑΑΤ: Νέα ενίσχυση 26 εκατ. ευρώ για αποζημιώσεις κτηνοτρόφων λόγω ευλογιάς
Επικαιρότητα
18/12/2025 - 16:19
Η καθημερινή πρόσληψη πολυβιταμινών μπορεί να μειώσει την πίεση σε κάποιους ηλικιωμένους
Υγεία
18/12/2025 - 16:00
Η ΕΚΕ υποστηρίζει ενεργά το σχέδιο EU Safe Hearts Plan για την καρδιαγγειακή υγεία
Υγεία
18/12/2025 - 15:36
Σε ποια ηλικία η σωματική δύναμη είναι στα καλύτερα της - Τι έδειξε έρευνα για γυναίκες και άνδρες
Υγεία
18/12/2025 - 15:13
Ο Όμιλος ΙΜΙΤΗΕΑ επαναπατρίζει με προσλήψεις 60 γιατρούς και επαγγελματίες υγείας από τις ΗΠΑ
Υπηρεσίες Υγείας
18/12/2025 - 14:51
Γαλλία: Ισόβια σε αναισθησιολόγο που δηλητηρίασε 30 ασθενείς, με τους 12 να χάνουν τη ζωή τους
Επικαιρότητα
18/12/2025 - 14:32
Οριακή μείωση του μόνιμου πληθυσμού στην Ελλάδα το 2024, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ
Επικαιρότητα
18/12/2025 - 14:14

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ο πεντάλογος του σωστού ντους: Γιατί δεν πρέπει να επιλέγετε το καυτό νερό
Υγεία
17/12/2025 - 16:16
Η απογοήτευση αλλάζει τη χημεία του εγκεφάλου και τη συμπεριφορά
Ψυχική Υγεία
17/12/2025 - 15:00
Η εξέλιξη της PET-CT και η συμβολή της στη σύγχρονη Ογκολογία
Υπηρεσίες Υγείας
17/12/2025 - 10:00
Ο Όμιλος ΙΜΙΤΗΕΑ επαναπατρίζει με προσλήψεις 60 γιατρούς και επαγγελματίες υγείας από τις ΗΠΑ
Υπηρεσίες Υγείας
18/12/2025 - 14:51
Δανός δότης σπέρματος: Από τα 197 παιδιά με το γενετικό υλικό του, το 20% αναμένεται να νοσήσει με καρκίνο
Πολιτική Υγείας
18/12/2025 - 12:00
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2025 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo