ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Oι ασθενείς με άσθμα που κινδυνεύουν περισσότερο από την COVID-19

Υγεία
Oι ασθενείς με άσθμα που κινδυνεύουν περισσότερο από την COVID-19
Οι ασθενείς με σοβαρό άσθμα βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο νόσησης από COVID-19 σε σχέση με το γενικό πληθυσμό
Τετάρτη, 05/05/2021 - 16:57
News4Health Team News4Health Team

Στην Παγκόσμια Ημέρα Άσθματος, η Ομάδα Άσθματος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας (Ε.Π.Ε.), παρουσίασε τις δράσεις της σε Συνέντευξη Τύπου σήμερα. Παράλληλα, παρουσιάστηκε το επιστημονικό site www.myasthma.gr, το μοναδικό στην Ελλάδα για ασθενείς με άσθμα, με τα πιο έγκυρα και πρόσφατα επιστημονικά δεδομένα καθώς το έχουν δημιουργήσει και το επιμελούνται Μέλη-Πνευμονολόγοι της Ομάδας Άσθματος της Ε.Π.Ε.

Εισηγητές στη Συνέντευξη Τύπου ήταν ο κ. Στυλιανός Λουκίδης, Πρόεδρος της Ε.Π.Ε., Καθηγητής Πνευμονολογίας, ΕΚΠΑ, κ. Πέτρος Μπακάκος, Καθηγητής Πνευμονολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ και Ειδικός Γραμματέας Εκπαίδευσης της ΕΠΕ, κα Εύη Ορφανού, Αν. Γραμματέας ΔΣ Ένωση Ασθενών Ελλάδας, Πρόεδρος Συλλόγου Καρκινοπαθών & Σπάνιων Παθήσεων Ν. Έβρου «Μαζί για Ζωή», και οι Υπεύθυνοι Ομάδας Άσθματος ΕΠΕ κ. Κωνσταντίνος Σάμιτας Πνευμονολόγος, Επιμελητής Β’ ΕΣΥ της 7ης Πνευμονολογικής Κλινικής ΓΝΝΘΑ η «Η ΣΩΤΗΡΙΑ», και κα Έυα Φούκα, Πνευμονολόγος Διευθύντρια ΕΣΥ, ΓΝΘ «Γεώργιος Παπανικολάου».

Ο κ. Λουκίδης επισήμανε «Το άσθμα είναι μια νόσος με σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία των ασθενών, ειδικότερα στην εποχή της COVID-19, ενώ υπολογίζεται με τα πλέον πρόσφατα δεδομένα ότι περισσότεροι από 800.000 Έλληνες πάσχουν από βρογχικό άσθμα». Αναφερόμενος στο φετινό μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας Άσθματος “Ενημερώσου σωστά για το Άσθμα”, τονίζει ότι «στόχος της ΕΠΕ είναι μέσα από εκστρατείες ενημέρωσης, δράσεις και επιστημονικές μελέτες, οι ασθενείς να ενημερωθούν για την ανάγκη πρόληψης αλλά και τις νέες θεραπευτικές επιλογές, όπως είναι οι βιολογικοί παράγοντες που έχουν αλλάξει ουσιαστικά τη φυσική πορεία της σοβαρής νόσου. Με γνώμονα την υπεύθυνη ενημέρωση, ο Πνευμονολόγος είναι εκείνος που θα συμβουλέψει και θα καθοδηγήσει τον ασθενή, ώστε να αντιμετωπιστεί η νόσος αποτελεσματικά».

Στο έργο της Ομάδας Άσθματος αναφέρθηκε ο κ. Μπακάκος « Η Ομάδα Άσθματος της ΕΠΕ απαρτίζεται από μεγάλο αριθμό των μελών της και είναι από τις πιο δραστήριες ομάδες εργασίες. Εδώ και αρκετά χρόνια δραστηριοποιείται και μέσα από τη σελίδα myasthma.gr, παρέχοντας πολύτιμες συμβουλές για τη σωστή διαχείριση της νόσου αλλά και απαντήσεις σε ποικίλα ερωτήματα που απασχολούν τους ασθενείς, γεγονός που δείχνει το ενδιαφέρον των Πνευμονολόγων για το βρογχικό άσθμα. Η σημαντικότερη επιδημιολογική μελέτη στην Ελλάδα έγινε το 2012 από την ομάδα Άσθματος της ΕΠΕ και ανέδειξε ότι το 8,2% του πληθυσμού των ενηλίκων πάσχει από τη νόσο (υπολογίζεται ότι περισσότεροι από 800.000 Έλληνες πάσχουν από βρογχικό άσθμα).

Σχετικά με τη διαχείριση της νόσου τόνισε «Καθοριστικό ρόλο διαδραματίζουν τα Ειδικά Ιατρεία Άσθματος σε Νοσοκομεία, που έχουν καταστήσει δυνατή την πρόσβαση και αξιολόγηση ακόμη και σοβαρών ασθματικών, βελτιώνοντας τα συμπτώματα και την ποιότητα ζωής αυτών των ασθενών».

Από την πλευρά των ασθενών την προσωπική της μάχη με το άσθμα περιέγραψε η κα Εύη Ορφανού «Η σημερινή ημέρα αναδεικνύει τη σημασία και ανάγκη συνεργασίας και ενεργού συμμετοχής των ασθενών στον παραγωγικό διάλογο, σε τόσο βαρύνουσας σημασίας ζητήματα όπως το άσθμα». Ο κάθε ασθενής βιώνει διαφορετικά την συμβίωση με το άσθμα του. Οι κρίσεις εμφανίζονται με συμπτώματα όπως δύσπνοια, βήχας, συριγμός. Εκλυτικοί παράγοντες που μπορεί να «πυροδοτήσουν» μία κρίση αποτελούν: εισπνεόμενα αλλεργιογόνα (ποικίλης κατηγορίας και πάρα πολλών ειδών), ιογενείς ή και μικροβιακές λοιμώξεις, σωματική άσκηση, εισπνεόμενες φαρμακευτικές ουσίες, επαγγελματική έκθεση σε ερεθιστικές εισπνεόμενες ουσίες, ατμοσφαιρικοί ρύποι, άγχος. Σήμερα, η επιστήμη μας έχει εφοδιάσει με ισχυρά όπλα και γνώση για την αντιμετώπιση του νοσήματος. Τα νέα αντιασθματικά φάρμακα, οι σύγχρονες και εύχρηστες συσκευές και τα μονοφωνικά αντισώματα (για το σοβαρό μη ελεγχόμενο αλλεργικό άσθμα) έχουν βελτιώσει πολύ τον έλεγχο του άσθματος και την ποιότητα ζωής των ασθενών».

Ο κ. Σάμιτας αναφέρθηκε στην Ομάδα Άσθματος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας και τη δράση της τα τελευταία χρόνια, «Η Ομάδα Άσθματος είναι μια επιστημονική ομάδα ειδικών Πνευμονολόγων με μεγάλη εμπειρία στο άσθμα σε όλα τα επίπεδα της φροντίδας του, από την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας μέχρι τη φροντίδα ασθενών με σοβαρό άσθμα σε νοσοκομειακό επίπεδο». Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο www.myasthma.gr που για μια 10ετία περίπου αποτελεί σημαντική πηγή πληροφόρησης για το ευρύ κοινό, τους ασθενείς με άσθμα και τους γονείς με παιδιά που πάσχουν από άσθμα. «Η σελίδα myasthma.gr είναι ανανεωμένη με μοντέρνο και φιλικό σχεδιασμό προς τον χρήστη, να φορτώνει γρήγορα τα δεδομένα και να είναι προσβάσιμη από smart συσκευές. Έχει ως στόχο να ενημερώσει έγκυρα τον κόσμο για το άσθμα σε μια εποχή που η παραπληροφόρηση για ιατρικά θέματα στα μέσα ενημέρωσης, ειδικά διαδικτυακά, έχει κορυφωθεί». Η Ομάδα Άσθματος διαθέτει σελίδα στο Facebook και στο twitter, λογαριασμοί που είναι προσβάσιμοι και από το www.myasthma.gr.

Ποιοι ασθενείς με άσθμα κινδυνεύουν περισσότερο από την COID-10

Στην πανδημία COVID-19 και τους ασθενείς με άσθμα αναφέρθηκε η κα Έυα Φούκα, «Σε ασθενείς με καλά ελεγχόμενο, ήπιο-μέτριο άσθμα δεν παρατηρείται αυξημένος κίνδυνος σοβαρής νόσου ή θανάτου από Covid-19, ωστόσο οι ασθενείς με σοβαρό άσθμα βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο σε σχέση με το γενικό πληθυσμό. Η ΕΠΕ συστήνει ανεπιφύλακτα τη συνέχιση της συνταγογραφούμενης αγωγής για το άσθμα, τόσο των εισπνεόμενων κορτικοστεροειδών, τα οποία κρίνονται ασφαλή, τουλάχιστον σε χαμηλές-μέτριες δόσεις, όσο και των βιολογικών θεραπειών και των από του στόματος κορτικοστεροειδών για τους ασθενείς με σοβαρό άσθμα. Σχετικά με τα εμβόλια, βασιζόμενοι στην εκτίμηση κινδύνου και οφέλους, συστήνεται ο εμβολιασμός έναντι της COVID-19 για όλους τους ασθενείς με άσθμα, καθώς τα εμβόλια έχουν αποδειχτεί ασφαλή και οι αλλεργικές αντιδράσεις σε αυτά είναι γενικά σπάνιες.

Ωστόσο, τα mRNA εμβόλια δεν θα πρέπει να χορηγούνται σε ασθενείς με ιστορικό σοβαρής αλλεργικής αντίδρασης στα συστατικά τους και ιδιαίτερα στην πολυαιθυλενική γλυκόλη και οι εμβολιασμοί με τα εμβόλια αυτά θα πρέπει να γίνονται σε δομή υγείας στην οποία θα μπορεί να γίνει άμεση αντιμετώπιση της αλλεργικής αντίδρασης, αν αυτή υπάρξει. Ασθενείς με σοβαρό άσθμα που λαμβάνουν βιολογικούς παράγοντες ή από του στόματος κορτκοστεροειδή έχουν ενταχθεί στην Ομάδα Β προτεραιοποίησης του ΕΟΔΥ και ο εμβολιασμός τους έχει ήδη αρχίσει.»

Τελευταία τροποποίηση στις 05/05/2021 - 17:10
  • ΑΣΘΜΑ
  • COVID19

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ο ΠΟΥ ενέκρινε για έκτακτη χρήση το εμβόλιο COVID της Moderna
Ο ΠΟΥ ενέκρινε για έκτακτη χρήση το εμβόλιο COVID της Moderna 05 Μαϊος 2021
Κορονοϊός Ελλάδα: Εκτόξευση θανάτων - Νέα μικρή μείωση των διαωληνωμένων 05 Μαϊος 2021
Κορονοϊός Ελλάδα: Εκτόξευση θανάτων - Νέα μικρή μείωση των διαωληνωμένων

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Άσθμα: Αίτια εμφάνισης, συμπτώματα και τρόποι αντιμετώπισης
Health Talk
01/05/2026 - 13:06

Άσθμα: Αίτια εμφάνισης, συμπτώματα και τρόποι αντιμετώπισης

Τα εμβόλια κατά της Covid-19 δεν συνδέονται με επιδείνωση πρόδρομης μορφής του πολλαπλού μυελώματος
Health Talk
17/04/2026 - 16:11

Τα εμβόλια κατά της Covid-19 δεν συνδέονται με επιδείνωση πρόδρομης μορφής του πολλαπλού μυελώματος

Η πείνα έπληξε περισσότερο τον ψυχισμό των ανθρώπων από την ανεργία εν μέσω πανδημίας
Ψυχική Υγεία
07/04/2026 - 14:00

Η πείνα έπληξε περισσότερο τον ψυχισμό των ανθρώπων από την ανεργία εν μέσω πανδημίας

Cicada:Η νέα παραλλαγή της COVID που εξαπλώνεται - Τι θέλουν να γνωρίζετε οι ειδικοί
Υγεία
30/03/2026 - 13:00

Cicada:Η νέα παραλλαγή της COVID που εξαπλώνεται - Τι θέλουν να γνωρίζετε οι ειδικοί

Άσθμα και αλλεργίες την άνοιξη: Συμπτώματα, ποιότητα ζωής και σύγχρονες θεραπείες
Health Talk
26/03/2026 - 19:03

Άσθμα και αλλεργίες την άνοιξη: Συμπτώματα, ποιότητα ζωής και σύγχρονες θεραπείες

Επιπτώσεις της COVID-19 και της γρίπης στον εγκέφαλο: Μελέτη αποκαλύπτει βασικές διαφορές
Υγεία
25/02/2026 - 11:00

Επιπτώσεις της COVID-19 και της γρίπης στον εγκέφαλο: Μελέτη αποκαλύπτει βασικές διαφορές

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ψυχική υγεία στο σχολείο: Στο επόμενο στάδιο η συνεργασία Υπουργείου Παιδείας και πρωτοβουλίας CAMHI
Ψυχική Υγεία
01/05/2026 - 13:54
Άρθρο: Τα διαχρονικά προβλήματα των ΜΕΘ και οι προϋποθέσεις για την αναβάθμισή τους
Health Talk
01/05/2026 - 13:24
Άσθμα: Αίτια εμφάνισης, συμπτώματα και τρόποι αντιμετώπισης
Health Talk
01/05/2026 - 13:06
Παγκόσμια Ημέρα Αξονικής Σπονδυλοαρθρίτιδας: Η χρόνια αόρατη νόσος που αλλάζει ζωές
Patient Talk
01/05/2026 - 12:39
Πραγματοποιήθηκε στο Νοσοκομείο «Μεταξά» η πρώτη ρομποτική επέμβαση θωρακοχειρουργικής στο ΕΣΥ
Υγεία
01/05/2026 - 12:13
Άννα Μαρία Παπαχαραλάμπους: Η δύσκολη καθημερινότητα με την αόρατη αγκυλοποιητική σπονδυλοαρθρίτιδα
Patient Talk
30/04/2026 - 16:42
Γεωργιάδης για την παιδίατρο: «Έκανε πέντε μέρες εφημερία on call, από το σπίτι της - Δεν θα γίνει ΕΔΕ»
Πολιτική Υγείας
30/04/2026 - 15:51
Γιατί ο εγκέφαλός μας «στρέφεται εναντίον μας» όταν τσακωνόμαστε
Ψυχική Υγεία
30/04/2026 - 15:24
Θεμιστοκλέους: «Την επόμενη εβδομάδα η προκήρυξη για 1.000 μόνιμες θέσεις γιατρών στα νοσοκομεία της χώρας»
Πολιτική Υγείας
30/04/2026 - 14:19
Εμβολιασμοί ενηλίκων: Τα πιο απλά και αποτελεσματικά μέσα πρόληψης και προστασίας
Υγεία
30/04/2026 - 13:34
Γεωργιάδης: «Άνοιξαν όλες οι κατηγορίες για την διανομή των ΦΥΚ από ιδιωτικά φαρμακεία»
Πολιτική Υγείας
30/04/2026 - 12:58
Χουλιάρα από το Φόρουμ των Δελφών: «Σε μη βιώσιμα επίπεδα το clawback και το rebate»
Pharma Policy
30/04/2026 - 12:26
Περισσότερα από 150 παιδιά έχουν τραυματιστεί το πρώτο τρίμηνο οδηγώντας ηλεκτρικά πατίνια
Υγεία
30/04/2026 - 11:38
Διεθνής έρευνα για την κλιματική αλλαγή και τις επιπτώσεις της στην υγεία: Κρίση που βαθαίνει όλο και πιο πολύ
Υγεία
30/04/2026 - 11:03
Μελάνωμα: Πέντε «γκρίζες ζώνες» και απλοί τρόποι αποτροπής ενός ηλιακού εγκαύματος την άνοιξη
Health Talk
30/04/2026 - 10:36
Πατούλης για δημογραφικό: «Εθνική και ευρωπαϊκή πρόκληση για το μέλλον των κοινωνιών»
Επικαιρότητα
30/04/2026 - 10:11
Η εμμηνόπαυση γερνάει ανομοιόμορφα τα όργανα του γυναικείου αναπαραγωγικού συστήματος
Υγεία
30/04/2026 - 09:43
Η ΕΝΑΣΕΛ στη Βουλή: «Η ουσιαστική προστασία των δικαιωμάτων των ασθενών περνά μέσα από τη θεσμική συμμετοχή»
Patient Talk
30/04/2026 - 08:47
Παρεμβάσεις σε κυβέρνηση, κόμματα και φορείς από τους εργαζόμενους για το μέλλον των κέντρων πρόληψης
Ψυχική Υγεία
30/04/2026 - 07:22
Παρέμβαση της Brains I.C.S στο συνέδριο του Economist: «Η μάχη κατά του καρκίνου ξεκινά πολύ πριν από το νοσοκομείο»
Επικαιρότητα
30/04/2026 - 03:37
Ο Νίκος Παπανδρέου υποψήφιος για το βραβείο One Health
Επικαιρότητα
30/04/2026 - 00:02
Όταν οι αμυγδαλές δημιουργούν περισσότερα προβλήματα από τα οφέλη τους
Health Talk
29/04/2026 - 23:46
Η Γερμανία από το 2028 θα επιβάλει φόρο στα αναψυκτικά που περιέχουν ζάχαρη
Επικαιρότητα
29/04/2026 - 23:18
Ραντεβού και σε μονάδες Ψυχικής Υγείας με λίγα «κλικ» μέσω του myHealth app
Πολιτική Υγείας
29/04/2026 - 23:01
Ο ΕΕΣ και η Διαμαντής Μασούτης Α.Ε. στήριξαν 312 παιδιά τις Ημέρες του Πάσχα
Επικαιρότητα
29/04/2026 - 22:44
Μεσοθεραπεία σώματος: Στοχευμένη λύση για κυτταρίτιδα και τοπικό λίπος
Ομορφιά
29/04/2026 - 22:21
Αποκάλυψη Τέντρος: «Οι ΗΠΑ δεν έχουν πληρώσει ακόμη όσα οφείλουν στον ΠΟΥ για να αποχωρήσουν»
Επικαιρότητα
29/04/2026 - 21:18
Ο ΕΟΦ απαγόρευσε πέντε γνωστά προϊόντα που υπόσχονταν «θεραπείες» για σειρά παθήσεων
Υγεία
29/04/2026 - 20:52
Παρέμβαση Γεωργιάδη για την ειδικευόμενη παιδίατρο: «Καμία υπερεργασία, καμία υπερεφημέρευση»
Επικαιρότητα
29/04/2026 - 20:36
«Τροφή για Δράση»: Πρωτοβουλία 13 πανεπιστημίων για την παιδική παχυσαρκία στην Ελλάδα
Υγεία
29/04/2026 - 20:13

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

«Προϊόν της Χρονιάς 2026» οι σύγχρονες μονάδες υγείας MEDIFIRST
Υπηρεσίες Υγείας
28/04/2026 - 22:52
Γεωργιάδης: Προκήρυξη δύο θέσεων παιδιάτρου για το νοσοκομείο της Ζακύνθου
Πολιτική Υγείας
29/04/2026 - 09:10
Νοσοκομείο Αττικό: Ρεκόρ ράντζων στην χθεσινή εφημερία καταγγέλλει η ΠΟΕΔΗΝ
Πολιτική Υγείας
29/04/2026 - 10:16
Παχυσαρκία: Εγκρίθηκε στον Καναδά το πρώτο γενόσημο GLP-1
Pharma News
29/04/2026 - 12:22
Συνάντηση Γεωργιάδη - Πατούλη για το clawback των διαγνωστικών: Ανακοινώθηκε μετάθεση των δόσεων
Πολιτική Υγείας
29/04/2026 - 14:44
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo