ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Oι ασθενείς με άσθμα που κινδυνεύουν περισσότερο από την COVID-19

Υγεία
Oι ασθενείς με άσθμα που κινδυνεύουν περισσότερο από την COVID-19
Οι ασθενείς με σοβαρό άσθμα βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο νόσησης από COVID-19 σε σχέση με το γενικό πληθυσμό
Τετάρτη, 05/05/2021 - 16:57
News4Health Team News4Health Team

Στην Παγκόσμια Ημέρα Άσθματος, η Ομάδα Άσθματος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας (Ε.Π.Ε.), παρουσίασε τις δράσεις της σε Συνέντευξη Τύπου σήμερα. Παράλληλα, παρουσιάστηκε το επιστημονικό site www.myasthma.gr, το μοναδικό στην Ελλάδα για ασθενείς με άσθμα, με τα πιο έγκυρα και πρόσφατα επιστημονικά δεδομένα καθώς το έχουν δημιουργήσει και το επιμελούνται Μέλη-Πνευμονολόγοι της Ομάδας Άσθματος της Ε.Π.Ε.

Εισηγητές στη Συνέντευξη Τύπου ήταν ο κ. Στυλιανός Λουκίδης, Πρόεδρος της Ε.Π.Ε., Καθηγητής Πνευμονολογίας, ΕΚΠΑ, κ. Πέτρος Μπακάκος, Καθηγητής Πνευμονολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ και Ειδικός Γραμματέας Εκπαίδευσης της ΕΠΕ, κα Εύη Ορφανού, Αν. Γραμματέας ΔΣ Ένωση Ασθενών Ελλάδας, Πρόεδρος Συλλόγου Καρκινοπαθών & Σπάνιων Παθήσεων Ν. Έβρου «Μαζί για Ζωή», και οι Υπεύθυνοι Ομάδας Άσθματος ΕΠΕ κ. Κωνσταντίνος Σάμιτας Πνευμονολόγος, Επιμελητής Β’ ΕΣΥ της 7ης Πνευμονολογικής Κλινικής ΓΝΝΘΑ η «Η ΣΩΤΗΡΙΑ», και κα Έυα Φούκα, Πνευμονολόγος Διευθύντρια ΕΣΥ, ΓΝΘ «Γεώργιος Παπανικολάου».

Ο κ. Λουκίδης επισήμανε «Το άσθμα είναι μια νόσος με σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία των ασθενών, ειδικότερα στην εποχή της COVID-19, ενώ υπολογίζεται με τα πλέον πρόσφατα δεδομένα ότι περισσότεροι από 800.000 Έλληνες πάσχουν από βρογχικό άσθμα». Αναφερόμενος στο φετινό μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας Άσθματος “Ενημερώσου σωστά για το Άσθμα”, τονίζει ότι «στόχος της ΕΠΕ είναι μέσα από εκστρατείες ενημέρωσης, δράσεις και επιστημονικές μελέτες, οι ασθενείς να ενημερωθούν για την ανάγκη πρόληψης αλλά και τις νέες θεραπευτικές επιλογές, όπως είναι οι βιολογικοί παράγοντες που έχουν αλλάξει ουσιαστικά τη φυσική πορεία της σοβαρής νόσου. Με γνώμονα την υπεύθυνη ενημέρωση, ο Πνευμονολόγος είναι εκείνος που θα συμβουλέψει και θα καθοδηγήσει τον ασθενή, ώστε να αντιμετωπιστεί η νόσος αποτελεσματικά».

Στο έργο της Ομάδας Άσθματος αναφέρθηκε ο κ. Μπακάκος « Η Ομάδα Άσθματος της ΕΠΕ απαρτίζεται από μεγάλο αριθμό των μελών της και είναι από τις πιο δραστήριες ομάδες εργασίες. Εδώ και αρκετά χρόνια δραστηριοποιείται και μέσα από τη σελίδα myasthma.gr, παρέχοντας πολύτιμες συμβουλές για τη σωστή διαχείριση της νόσου αλλά και απαντήσεις σε ποικίλα ερωτήματα που απασχολούν τους ασθενείς, γεγονός που δείχνει το ενδιαφέρον των Πνευμονολόγων για το βρογχικό άσθμα. Η σημαντικότερη επιδημιολογική μελέτη στην Ελλάδα έγινε το 2012 από την ομάδα Άσθματος της ΕΠΕ και ανέδειξε ότι το 8,2% του πληθυσμού των ενηλίκων πάσχει από τη νόσο (υπολογίζεται ότι περισσότεροι από 800.000 Έλληνες πάσχουν από βρογχικό άσθμα).

Σχετικά με τη διαχείριση της νόσου τόνισε «Καθοριστικό ρόλο διαδραματίζουν τα Ειδικά Ιατρεία Άσθματος σε Νοσοκομεία, που έχουν καταστήσει δυνατή την πρόσβαση και αξιολόγηση ακόμη και σοβαρών ασθματικών, βελτιώνοντας τα συμπτώματα και την ποιότητα ζωής αυτών των ασθενών».

Από την πλευρά των ασθενών την προσωπική της μάχη με το άσθμα περιέγραψε η κα Εύη Ορφανού «Η σημερινή ημέρα αναδεικνύει τη σημασία και ανάγκη συνεργασίας και ενεργού συμμετοχής των ασθενών στον παραγωγικό διάλογο, σε τόσο βαρύνουσας σημασίας ζητήματα όπως το άσθμα». Ο κάθε ασθενής βιώνει διαφορετικά την συμβίωση με το άσθμα του. Οι κρίσεις εμφανίζονται με συμπτώματα όπως δύσπνοια, βήχας, συριγμός. Εκλυτικοί παράγοντες που μπορεί να «πυροδοτήσουν» μία κρίση αποτελούν: εισπνεόμενα αλλεργιογόνα (ποικίλης κατηγορίας και πάρα πολλών ειδών), ιογενείς ή και μικροβιακές λοιμώξεις, σωματική άσκηση, εισπνεόμενες φαρμακευτικές ουσίες, επαγγελματική έκθεση σε ερεθιστικές εισπνεόμενες ουσίες, ατμοσφαιρικοί ρύποι, άγχος. Σήμερα, η επιστήμη μας έχει εφοδιάσει με ισχυρά όπλα και γνώση για την αντιμετώπιση του νοσήματος. Τα νέα αντιασθματικά φάρμακα, οι σύγχρονες και εύχρηστες συσκευές και τα μονοφωνικά αντισώματα (για το σοβαρό μη ελεγχόμενο αλλεργικό άσθμα) έχουν βελτιώσει πολύ τον έλεγχο του άσθματος και την ποιότητα ζωής των ασθενών».

Ο κ. Σάμιτας αναφέρθηκε στην Ομάδα Άσθματος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας και τη δράση της τα τελευταία χρόνια, «Η Ομάδα Άσθματος είναι μια επιστημονική ομάδα ειδικών Πνευμονολόγων με μεγάλη εμπειρία στο άσθμα σε όλα τα επίπεδα της φροντίδας του, από την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας μέχρι τη φροντίδα ασθενών με σοβαρό άσθμα σε νοσοκομειακό επίπεδο». Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο www.myasthma.gr που για μια 10ετία περίπου αποτελεί σημαντική πηγή πληροφόρησης για το ευρύ κοινό, τους ασθενείς με άσθμα και τους γονείς με παιδιά που πάσχουν από άσθμα. «Η σελίδα myasthma.gr είναι ανανεωμένη με μοντέρνο και φιλικό σχεδιασμό προς τον χρήστη, να φορτώνει γρήγορα τα δεδομένα και να είναι προσβάσιμη από smart συσκευές. Έχει ως στόχο να ενημερώσει έγκυρα τον κόσμο για το άσθμα σε μια εποχή που η παραπληροφόρηση για ιατρικά θέματα στα μέσα ενημέρωσης, ειδικά διαδικτυακά, έχει κορυφωθεί». Η Ομάδα Άσθματος διαθέτει σελίδα στο Facebook και στο twitter, λογαριασμοί που είναι προσβάσιμοι και από το www.myasthma.gr.

Ποιοι ασθενείς με άσθμα κινδυνεύουν περισσότερο από την COID-10

Στην πανδημία COVID-19 και τους ασθενείς με άσθμα αναφέρθηκε η κα Έυα Φούκα, «Σε ασθενείς με καλά ελεγχόμενο, ήπιο-μέτριο άσθμα δεν παρατηρείται αυξημένος κίνδυνος σοβαρής νόσου ή θανάτου από Covid-19, ωστόσο οι ασθενείς με σοβαρό άσθμα βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο σε σχέση με το γενικό πληθυσμό. Η ΕΠΕ συστήνει ανεπιφύλακτα τη συνέχιση της συνταγογραφούμενης αγωγής για το άσθμα, τόσο των εισπνεόμενων κορτικοστεροειδών, τα οποία κρίνονται ασφαλή, τουλάχιστον σε χαμηλές-μέτριες δόσεις, όσο και των βιολογικών θεραπειών και των από του στόματος κορτικοστεροειδών για τους ασθενείς με σοβαρό άσθμα. Σχετικά με τα εμβόλια, βασιζόμενοι στην εκτίμηση κινδύνου και οφέλους, συστήνεται ο εμβολιασμός έναντι της COVID-19 για όλους τους ασθενείς με άσθμα, καθώς τα εμβόλια έχουν αποδειχτεί ασφαλή και οι αλλεργικές αντιδράσεις σε αυτά είναι γενικά σπάνιες.

Ωστόσο, τα mRNA εμβόλια δεν θα πρέπει να χορηγούνται σε ασθενείς με ιστορικό σοβαρής αλλεργικής αντίδρασης στα συστατικά τους και ιδιαίτερα στην πολυαιθυλενική γλυκόλη και οι εμβολιασμοί με τα εμβόλια αυτά θα πρέπει να γίνονται σε δομή υγείας στην οποία θα μπορεί να γίνει άμεση αντιμετώπιση της αλλεργικής αντίδρασης, αν αυτή υπάρξει. Ασθενείς με σοβαρό άσθμα που λαμβάνουν βιολογικούς παράγοντες ή από του στόματος κορτκοστεροειδή έχουν ενταχθεί στην Ομάδα Β προτεραιοποίησης του ΕΟΔΥ και ο εμβολιασμός τους έχει ήδη αρχίσει.»

Τελευταία τροποποίηση στις 05/05/2021 - 17:10
  • ΑΣΘΜΑ
  • COVID19

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ο ΠΟΥ ενέκρινε για έκτακτη χρήση το εμβόλιο COVID της Moderna
Ο ΠΟΥ ενέκρινε για έκτακτη χρήση το εμβόλιο COVID της Moderna 05 Μαϊος 2021
Κορονοϊός Ελλάδα: Εκτόξευση θανάτων - Νέα μικρή μείωση των διαωληνωμένων 05 Μαϊος 2021
Κορονοϊός Ελλάδα: Εκτόξευση θανάτων - Νέα μικρή μείωση των διαωληνωμένων

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Εφηβική παχυσαρκία γονέων παιδεύει τέκνα που κληρονομούν παραπανίσια κιλά και άσθμα
Υγεία
28/05/2025 - 18:00

Εφηβική παχυσαρκία γονέων παιδεύει τέκνα που κληρονομούν παραπανίσια κιλά και άσθμα

Άσθμα και αλλεργίες την άνοιξη: Τι πρέπει να γνωρίζετε
Υγεία
21/05/2025 - 21:00

Άσθμα και αλλεργίες την άνοιξη: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Νέο εισπνεόμενο φάρμακο μειώνει τον κίνδυνο σοβαρών παροξύνσεων κατά 47% σε ασθενείς με ήπιο άσθμα
Pharma News
21/05/2025 - 14:00

Νέο εισπνεόμενο φάρμακο μειώνει τον κίνδυνο σοβαρών παροξύνσεων κατά 47% σε ασθενείς με ήπιο άσθμα

Η μείωση της πνευμονικής χωρητικότητας ξεκινάει από τα 25
Υγεία
20/05/2025 - 14:00

Η μείωση της πνευμονικής χωρητικότητας ξεκινάει από τα 25

Μία στις δέκα περιπτώσεις άσθματος μπορεί να αποφευχθεί με ένα καλύτερο αστικό περιβάλλον
Υγεία
20/05/2025 - 13:00

Μία στις δέκα περιπτώσεις άσθματος μπορεί να αποφευχθεί με ένα καλύτερο αστικό περιβάλλον

Mονοκλωνικό αντίσωμα βελτιώνει τη λειτουργία των πνευμόνων ασθενών με σοβαρό άσθμα
Pharma News
23/04/2025 - 16:05

Mονοκλωνικό αντίσωμα βελτιώνει τη λειτουργία των πνευμόνων ασθενών με σοβαρό άσθμα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

2o ΣΦΕΕ Summit: Η Ελλάδα στο επίκεντρο για ένα βιώσιμο φαρμακευτικό μέλλον
Pharma Policy
14/06/2025 - 00:11
COSMOTE TELEKOM- Η.ΔΙ.ΚΑ: Έργο ψηφιακής... πνοής ο Εθνικός Ηλεκτρονικός Φάκελος Υγείας
Digital Health
13/06/2025 - 20:52
Σε εγρήγορση το ECDC για νέα παραλλαγή της COVID-19 - Αυξημένη η δραστηριότητα της νόσου στην ΕΕ
Υγεία
13/06/2025 - 19:28
Σημαντική βελτίωση στη ζωή των ασθενών με κυστική ίνωση από τη λήψη νέων τροποποιητών
Υγεία
13/06/2025 - 18:24
Πρωτοποριακή μελέτη: Ο ρυθμός της αναπνοής μπορεί να μας ταυτοποιήσει με ακρίβεια
Υγεία
13/06/2025 - 17:53
Κινητοποίηση εργαζομένων στα Νοσοκομεία της Αττικής στο Υπουργείο Υγείας την Τρίτη, 16 Ιουνίου
Επικαιρότητα
13/06/2025 - 17:18
To Νοσοκομείο «Άγιος Σάββας» διαπιστεύθηκε ως ολοκληρωμένο Κέντρο Καρκίνου με τη «σφραγίδα» του OECI
Υγεία
13/06/2025 - 16:29
Προ των πυλών οι πρώτοι κανόνες για την καλή διαβίωση σκύλων και γατών
Pet
13/06/2025 - 16:12
ΠΦΣ: «Παράταση στην έναρξη εφαρμογής της αποστολής ηλεκτρονικών τιμολογίων B2G»
Pharma Policy
13/06/2025 - 16:01
Τριπλή διάκριση για την MSD Ελλάδος στα Internal Communication & Employee Engagement Awards 2025
Pharma News
13/06/2025 - 15:44
ΕΟΜ: «Με πρωτοβουλία της οικογένειας βρίσκεται σε κέντρο του εξωτερικού για μεταμόσχευση η 11χρονη»
Επικαιρότητα
13/06/2025 - 15:16
Παγκόσμια Ημέρα Γονιμότητας: Επιστημονική ημερίδα του ΙΣΑ την Κυριακή 15 Ιουνίου
Health Talk
13/06/2025 - 14:52
Γεωργιάδης: «Το πρόγραμμα αλληλούχησης ανθρώπινου γονιδιώματος σώζει ζωές»
Πολιτική Υγείας
13/06/2025 - 14:34
Ιατρικό Κέντρο Αθηνών: Πρωτοποριακή εκπαίδευση νέων χειρουργών στο 17ο σεμινάριο χειρουργικής χεριού και άνω άκρου
Υπηρεσίες Υγείας
13/06/2025 - 14:12
ΠΑΣΠΑΜΑ: «Κάθε μονάδα αίματος μπορεί να σώσει έως και τρεις ζωές»
Patient Talk
13/06/2025 - 13:58
Πόνος στο πόδι: Τι πρέπει να γνωρίζουμε για τις συχνότερες παθήσεις και πότε να επισκεφθούμε γιατρό
Health Talk
13/06/2025 - 13:39
ΕΟΠΥΥ: Πως θα κάνουν αιτήσεις για τις δωρεάν αποστολές ΦΥΚ κατ’ οίκον οι ασθενείς
Πολιτική Υγείας
13/06/2025 - 13:18
Η έκθεση σε χημικές ουσίες κατά την εγκυμοσύνη μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη αρτηριακή πίεση στην εφηβεία
Υγεία
13/06/2025 - 12:57
Πως τα «έξυπνα ρολόγια» μπορούν να μας βοηθήσουν να μείνουμε «πιστοί» στις προπονήσεις
Fitness
13/06/2025 - 12:31
Επίσκεψη Γεωργιάδη στην πρώτη ιδιωτική δομή ψυχικής υγείας στη Νέα Κηφισιά
Ψυχική Υγεία
12/06/2025 - 16:24
Daiichi Sankyo: Ένας χρόνος παρουσίας στην Ελλάδα - Καινοτομία και συνεργασία στη θεραπεία του Καρκίνου
Pharma News
12/06/2025 - 15:56
MiLEP: Η νέα εποχή στη θεραπεία της καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη με Laser
Υπηρεσίες Υγείας
12/06/2025 - 15:31
Οι «υπερδυνάμεις» των νυχτερίδων κατά του καρκίνου - Πώς μπορούν να βοηθήσουν τον άνθρωπο
Υγεία
12/06/2025 - 14:07
Επιστήμονες εντόπισαν πρώιμα σημάδια άνοιας που δεν σχετίζονται με τη μνήμη
Υγεία
12/06/2025 - 13:49
Γιατί το FirstSteps αποσύρεται από τη σύμβαση με το Υπουργείο Υγείας για τον νεογνικό έλεγχο
Πολιτική Υγείας
12/06/2025 - 13:31
Πώς τα… μούρα μπορούν να μας βοηθήσουν να γεράσουμε καλύτερα
Διατροφή
12/06/2025 - 12:59
Ανακοίνωση του ΙΣΑ για τη μεγάλη απώλεια του Καθηγητή Γιώργου Δαΐκου
Επικαιρότητα
12/06/2025 - 06:47
«Τι βρίσκεται στο τραπέζι σου;»: Στοιχεία-σοκ από το EUIPO για τα παραποιημένα τρόφιμα και ποτά στην ΕΕ
Διατροφή
12/06/2025 - 03:26
Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου του Προστάτη: Καθημερινά 19 νέες διαγνώσεις στην Ελλάδα
Health Talk
12/06/2025 - 00:02
ΕΟΦ: Κίνδυνος για την υγεία από προϊόντα διατροφής με «ύποπτες» δραστικές ουσίες
Pharma Policy
11/06/2025 - 18:19

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ποια νοσοκομεία μπαίνουν σε χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ για ενεργειακή αναβάθμιση
Πολιτική Υγείας
11/06/2025 - 12:23
Ινστιτούτο Ophthalmica: Μετεγκατάσταση σε υπερσύγχρονο κτίριο 4.000 τ.μ. στην Καλαμαριά
Υπηρεσίες Υγείας
11/06/2025 - 16:42
H DEMO αναδείχθηκε στους 10 πιο ελκυστικούς εργοδότες στην Ελλάδα για το 2025
Pharma News
11/06/2025 - 17:07
Καρόκης: «Το clawback δεν αποτελεί εργαλείο ελέγχου και αυξάνει υπέρμετρα τις δημόσιες δαπάνες»
Pharma News
11/06/2025 - 13:47
Στην Κρέστενα Ηλείας το Σαββατοκύριακο το METROPOLITAN HOSPITAL με το Πρόγραμμα «ΠΑΝΤΟΥ»
Υπηρεσίες Υγείας
11/06/2025 - 14:33
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2025 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo