News4Health Logo

  • Pharma News
  • Πολιτική Υγείας
  • Υγεία
  • Health News
  • Διατροφή
  • Ευ Ζην
  • Pet & Health
Παρασκευή, 09 Δεκεμβρίου 2022

Αρθρίτιδα γόνατος: Η συντηρητική αντιμετώπιση απλά περιορίζει τα συμπτώματα... δεν θεραπεύει το πρόβλημα

News4Health TeamNews4Health Team
188
Αρθρίτιδα γόνατος: Η συντηρητική αντιμετώπιση απλά περιορίζει τα συμπτώματα... δεν θεραπεύει το πρόβλημα Φωτογραφία από Towfiqu barbhuiya

Η συντηρητική αντιμετώπιση, στην αρθρίτιδα γόνατος, απλά περιορίζει τα συμπτώματα αλλά δεν βοηθάει τον ασθενή να ανακτήσει την ποιότητα ζωής που είχε πριν την αρθρίτιδα και σε βάθος χρόνου, δεν θεραπεύει το πρόβλημα, αναφέρει ο Ορθοπαιδικός Χειρουργός, Αθανάσιος Κουκάκης.

Η αρθρίτιδα του γόνατος αποτελεί σήμερα μάστιγα για τον δυτικό κόσμο, καθώς καταστρέφει ουσιαστικά τους χόνδρους. Χόνδροι ονομάζονται οι λείοι, λευκοί, ελαστικοί ιστοί, οι οποίοι βρίσκονται ανάμεσα στα οστά μας και βοηθούν τις αρθρώσεις να κάνουν την κίνηση. 

Αυτός ο ιστός, ο αρθρικός χόνδρος, λόγω συγκεκριμένων νοσηρών οντοτήτων ή με την πάροδο του χρόνου «τρώγεται» (καταστρέφεται), με αποτέλεσμα τα οστά να «τρίβονται» μεταξύ τους και να προκαλούν πόνο, δυσμορφία, παραμόρφωση και δυσκαμψία στους ασθενείς. 

«Όταν αυτή η κατάσταση αφορά το γόνατο μιλάμε για αρθρίτιδα του γόνατος, μια νόσο που απασχολεί, πολλές φορές βασανιστικά, όλο και περισσότερους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Πρόκειται για μια πολυπαραγοντική νόσο, δηλαδή στην εμφάνισή της έχουν ρόλο πολλοί παράγοντες ανάμεσα στους οποίους οι κυριότεροι είναι γονιδιακοί, περιβαλλοντικοί, διατροφικοί, το βάρος, οι δραστηριότητες του ατόμου κ.ά.», επισημαίνει ο κ. Αθανάσιος Κουκάκης, Ορθοπαιδικός Χειρουργός, Διευθυντής Κλινικής Ρομποτικής Χειρουργικής και Ελάχιστης Επεμβατικότητας Metropolitan General.

Τι συμβαίνει αν κάποιο άτομο διαγνωστεί με αρθρίτιδα γόνατος

Αν η διάγνωση είναι αρχόμενη αρθρίτιδα γόνατος, τότε υπάρχει η δυνατότητα να μετριαστούν τα συμπτώματά της με συντηρητική αντιμετώπιση, που περιλαμβάνει: αποφυγή των δραστηριοτήτων που προκαλούν έξαρση των συμπτωμάτων, φυσιοθεραπεία, λήψη φαρμάκων, τοπικές εγχύσεις υαλουρονικού οξέος ή κορτιζόνης, καθώς και τις νέες «υποσχόμενες» εγχύσεις πλάσματος πλούσιου σε αιμοπετάλια ή βλαστοκυττάρων (PRP).

Ωστόσο, η συντηρητική αντιμετώπιση απλά περιορίζει τα συμπτώματα αλλά δεν βοηθάει τον ασθενή να ανακτήσει την ποιότητα ζωής που είχε πριν την αρθρίτιδα και σε βάθος χρόνου, δεν θεραπεύει το πρόβλημα. 
Η οριστική θεραπεία της προχωρημένης αρθρίτιδας είναι χειρουργική, μερική ή ολική αρθροπλαστική γόνατος. Και σε αυτό το πεδίο τα τελευταία χρόνια έχει γίνει μια επανάσταση με πολλά οφέλη, η οποία κινείται σε τρεις άξονες:

1ος άξονας

Ο πρώτος άξονας είναι η βελτίωση των υλικών που χρησιμοποιούνται για τα εμφυτεύματα της αρθροπλαστικής. Τα εμφυτεύματα αποτελούνται από νέα κράματα μετάλλων, τα οποία τους δίνουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, που φτάνει τα 20 χρόνια.

2ος άξονας

Δεύτερος άξονας είναι ο τρόπος τοποθέτησης αυτών των «μοσχευμάτων» στο ανθρώπινο σώμα. Ο τρόπος αυτός έχει απλοποιηθεί, δίνοντας στους χειρουργούς τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα με επεμβάσεις μικρότερης επεμβατικότητας, καθώς τα προηγμένα ρομποτικά συστήματα που υπάρχουν τα τελευταία 10 χρόνια, «εκτελούν» υπό την καθοδήγηση του χειρουργού, μέρος της επέμβασης, εξασφαλίζοντας απόλυτη ακρίβεια στην τοποθέτηση των προηγμένων εμφυτευμάτων και μικρότερο χειρουργικό τραύμα.

3ος άξονας

Ο τρίτος άξονας είναι οι λεγόμενες «fast track» διαδικασίες, με τις οποίες αναρρώνουν από την αρθροπλαστική οι ασθενείς. Πρόκειται για συγκεκριμένα πρωτόκολλα φυσιοθεραπείας και γρήγορης κινητοποίησης, που σε συνδυασμό με το μικρότερο χειρουργικό τραύμα και τη λιγότερη απώλεια αίματος, επιτρέπουν στον ασθενή να πάρει εξιτήριο σε 1 έως 3 ημέρες.

«Πρόκειται για εκπληκτικό χρόνο, ειδικά αν συγκριθεί με τις τουλάχιστον 15 ημέρες που χρειαζόταν παλιότερα με τις κλασικές τεχνικές αρθροπλαστικής γόνατος. Επιπροσθέτως, ο ασθενής ανακτά μια ποιότητα ζωής που νόμιζε χαμένη.

Εν κατακλείδι, ο συνδυασμός: καλός χειρουργός, καλός εξοπλισμός και κατάλληλο νοσοκομείο αποτελεί την πλέον ενδεδειγμένη θεραπεία της σύγχρονης μάστιγας που λέγεται αρθρίτιδα του γόνατος», καταλήγει ο κ. Κουκάκης.

Δείτε επίσης: Νέες μέθοδοι αρθροπλαστικής γόνατος και ώμου

Health ανα Tag:
  • ΑΡΘΡΙΤΙΔΑ
  • ΓΟΝΑΤΟ
  • ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ
  • ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ
  • ΠΡΟΒΛΗΜΑ
  • ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟΣ
  • ΑΡΘΡΙΚΟΣ ΧΟΝΔΡΟΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Μπούκωμα: Τα «καμπανάκια» ότι γίνεται επικίνδυνο - Τι πρέπει να κάνετε σύμφωνα με ειδικό

Μπούκωμα: Τα «καμπανάκια» ότι γίνεται επικίνδυνο - Τι πρέπει να κάνετε σύμφωνα με ειδικό

Ο ρόλος της μύτης είναι να φιλτράρει, να εφυγραίνει και να θερμαίνει τον αέρα και γενικά να τον προετοιμάζει προτού αυτός κατέβει στους πνεύμονες. Οτιδήποτε, συνεπώς, εμποδίζει τη συγκεκριμένη λειτουργία, προκαλεί προβλήματα. 

News4Health TeamNews4Health Team
Καρδιά: Τα σπυράκια στο δέρμα που «δείχνουν» ότι παθαίνετε έμφραγμα - 3+1 συμπτώματα που δεν γνωρίζατε

Καρδιά: Τα σπυράκια στο δέρμα που «δείχνουν» ότι παθαίνετε έμφραγμα - 3+1 συμπτώματα που δεν γνωρίζατε

Πολλοί άνθρωποι συνδέουν την καρδιακή νόσο με εμφανή συμπτώματα, όπως πόνο στο στήθος. Υπάρχουν όμως κάποιες όχι και τόσο εμφανείς συνδέσεις, όπως πρησμένα πόδια ή αιμορραγία ούλων, που πρέπει επίσης να αξίζουν έναν καρδιακό έλεγχο από το γιατρό σας.

News4Health TeamΜαριαλένα Τσόγκα
Έκζεμα στα παιδιά: 1 στα 5 βρέφη εμφανίζουν συμπτώματα - Τι πυροδοτεί την ανάπτυξη του

Έκζεμα στα παιδιά: 1 στα 5 βρέφη εμφανίζουν συμπτώματα - Τι πυροδοτεί την ανάπτυξη του

Το έκζεμα ή ατοπική δερματίτιδα ή ατοπικό έκζεμα είναι ένα πολύ συχνό δερματικό πρόβλημα που εμφανίζεται σε κάθε ηλικία, αλλά συχνότερα στα παιδιά.

News4Health TeamNews4Health Team
Αλλεργίες της Άνοιξης: Τα «ύποπτα» συμπτώματα για να τις ξεχωρίσετε - Τρόποι αντιμετώπισης

Αλλεργίες της Άνοιξης: Τα «ύποπτα» συμπτώματα για να τις ξεχωρίσετε - Τρόποι αντιμετώπισης

Περίπου το 30% του γενικού πληθυσμού, θα παρουσιάσει τουλάχιστον μια φορά στη ζωή του ένα επεισόδιο αλλεργικής φύσεως, σχετιζόμενο με αυτό που ονομάζουμε γενικά «εαρινές αλλεργίες».

News4Health TeamΧαρις Μανουσάκη

Newsroom

  • «Αλλαγή σελίδας» στην προμήθεια φαρμάκων για τα νοσοκομεία: Η ΕΚΑΠΥ στο τιμόνι από τη Δευτέρα

    30/03/2023 - 07:19
  • «Αλλάζει πρόσωπο­» ο Οργανισμός της ΕΕ για τα Ναρκωτικά

    29/03/2023 - 19:01
  • Ελληνική Ψυχαναλυτική Εταιρεία: Δωρεάν συνεδρίες στα θύματα της τραγωδίας των Τεμπών και στις οικογένειές τους

    29/03/2023 - 18:40
  • Ατοπική δερματίτιδα: Η νόσος που προσβάλλει περίπου το 20% των παιδιών και το 5 έως 10% των ενηλίκων

    29/03/2023 - 18:15
  • Lp(a) χοληστερόλη: Όχι και τόσο «κακή» τελικά; Καρδιολόγος εξηγεί

    29/03/2023 - 17:46
  • Ηχηρή παρέμβαση της Ιουλίας Τσέτη στα Ηνωμένα Έθνη για την Ισότητα των Φύλων

    29/03/2023 - 15:43
  • ΕΦΕΤ: Κίνδυνος από τις νιτροζαμίνες στα τρόφιμα – «Καμπανάκι» για το επεξεργασμένο κρέας

    29/03/2023 - 14:59
  • Φάρμακα κατά της παχυσαρκίας: Ο ΠΟΥ εξετάζει το ενδεχόμενο αν θα συμπεριληφθούν στη λίστα των «βασικών» φαρμάκων

    29/03/2023 - 14:31
  • Κορονοϊός: Νέες οδηγίες ΠΟΥ- Οι υγιείς ενήλικες κάτω των 60 δεν χρειάζονται επιπλέον δόση

    29/03/2023 - 14:00
  • «Στα κάγκελα» οι εργοθεραπευτές: Ζητούν να αποσυρθεί η Υ.Α. για τα Κέντρα Αποθεραπείας και Αποκατάστασης

    29/03/2023 - 13:52

News4Health Logo

  • Οι ειδήσεις της υγείας
  • Διαβάστε Επίσης
  • Αναζήτηση
  • Σχετικά με το News4Health.gr

Copyright © 2019 - 2023 Doctor Post P.C. All rights reserved.

PerfOps by Nuevvo