ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ποια φάρμακα μπορεί να επηρεάσουν την όραση

Υγεία
Ποια φάρμακα μπορεί να επηρεάσουν την όραση
Σας έχει συμβεί ποτέ να βλέπετε διπλά είδωλα ή να μην μπορείτε να εστιάσετε καλά το βλέμμα σας, δίχως προφανή λόγο; Μήπως έχετε φαγούρα στα μάτια σας και τα νιώθετε ξερά ή δακρύζετε υπερβολικά πολύ, χωρίς να υπάρχει κάποια εξήγηση γι' αυτά τα συμπτώματα; Αν ναι, ίσως πρέπει να ελέγξετε τα φάρμακα που ενδεχομένως παίρνετε.
Τρίτη, 15/11/2022 - 14:31
News4Health Team News4Health Team

Η αλήθεια είναι ότι όλα τα φάρμακα, συνταγογραφούμενα και μη, έχουν ανεπιθύμητες ενέργειες. Αρκετά από αυτά, όμως, έχουν και οφθαλμολογικές επιπτώσεις, οι οποίες άλλοτε γίνονται αντιληπτές αμέσως μόλις αρχίσει ο ασθενής να τα λαμβάνει και άλλοτε μετά από εβδομάδες, μήνες ή ακόμα και χρόνια χρήσης.

Οι ανεπιθύμητες ενέργειες των φαρμάκων στα μάτια και την όραση μπορεί να εκδηλώνονται συχνά, με μέτρια συχνότητα ή σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις, αναλόγως με το φάρμακο, τη δόση και τη διάρκεια λήψης.

«Όταν ένας ασθενής παρουσιάζει οφθαλμολογική διαταραχή δίχως εμφανή αιτία, είναι σημαντικό να εξετάζουμε εάν αυτή σχετίζεται με τη συστηματική λήψη κάποιου φαρμάκου», αναφέρει ο δρ Αναστάσιος-Ι. Κανελλόπουλος, MD, Χειρουργός - Οφθαλμίατρος, ιδρυτής και επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου Οφθαλμολογίας LaserVision, καθηγητής Οφθαλμολογίας του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης. «Οι ασθενείς συχνά αμελούν να ενημερώσουν τον οφθαλμίατρο για τα φάρμακα που λαμβάνουν για κάποιο οξύ ή χρόνιο πρόβλημα υγείας. Αυτό συμβαίνει ακόμα συχνότερα με τα μη συνταγογραφούμενα προϊόντα και τα συμπληρώματα».

Κanellopoulos 3

Ωστόσο πολλά φάρμακα αναγράφουν στο φύλλο οδηγιών χρήσεως ότι έχουν ανεπιθύμητες ενέργειες στα μάτια, που κυμαίνονται από ήπια, παροδικά ενοχλήματα έως σοβαρές βλάβες.

Πολλά φάρμακα, π.χ., αναγράφουν ότι προκαλούν θόλωμα της όρασης ή ερυθρότητα των ματιών, ενώ άλλα προκαλούν ξηροφθαλμία. Υπάρχουν επίσης αρκετά που προειδοποιούν για αιφνίδια απώλεια όρασης ή ότι μπορεί να επιταχύνουν την ανάπτυξη σοβαρών οφθαλμοπαθειών όπως το γλαύκωμα.

«Οι οφθαλμολογικές ανεπιθύμητες ενέργειες των φαρμάκων μπορεί να είναι ήπιες και παροδικές ή σοβαρές και μη αναστρέψιμες. Τα αντιισταμινικά, λ.χ., που πολλοί άνθρωποι παίρνουν για τις αλλεργίες, μπορεί να προκαλέσουν ξηροφθαλμία», εξηγεί ο κ. Κανελλόπουλος. Όταν κάποιος τα λαμβάνει όλο τον χρόνο ή χρειάζεται ισχυρά, συνταγογραφούμενα αντιισταμινικά, η ξηροφθαλμία μπορεί να είναι πιο έντονη. Σε τέτοια περίπτωση, ο οφθαλμίατρος μπορεί να συστήσει ενυδατικές οφθαλμικές σταγόνες για να καταπολεμήσει την ξηρότητα.

«Ορισμένα αντιισταμινικά, όμως, αυξάνουν και τον κίνδυνο για γλαύκωμα, γεγονός που πρέπει να γνωρίζουν όσοι διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να το εκδηλώσουν (π.χ. λόγω οικογενειακού ιστορικού). Ακόμα και ορισμένα εισπνεόμενα αντιισταμινικά μπορεί να προκαλέσουν αυτή την ανεπιθύμητη ενέργεια», τονίζει ο ειδικός.

Τα κορτικοστεροειδή, εξάλλου, που λαμβάνονται για ποικίλες παθήσεις (από το άσθμα και τις αλλεργίες έως αυτοάνοσα και δερματικά νοσήματα), μπορεί σε μακροχρόνια χρήση (συνήθως επί χρόνια) να επιταχύνουν την ανάπτυξη καταρράκτη και να αυξήσουν τον κίνδυνο αναπτύξεως γλαυκώματος.

Άλλα φάρμακα μπορεί να προκαλέσουν βλάβες στον αμφιβληστροειδή χιτώνα του ματιού που βρίσκει στο οπίσθιο τμήμα των ματιών, ιδίως όταν λαμβάνονται για πολύ καιρό. Τον κίνδυνο αυτό ενέχει, λ.χ., η υδροξυχλωροκίνη που χορηγείται για τη θεραπεία της ελονοσίας, του συστηματικού ερυθηματώδους λύκου, της ρευματοειδούς αρθρίτιδας και άλλων παθήσεων.

Η υδροξυχλωροκίνη και ορισμένα άλλα φάρμακα ενδέχεται επίσης να προκαλέσουν βλάβες στο οπτικό νεύρο (οπτική νευροπάθεια). Αυτό έχει π.χ. παρατηρηθεί σε σπάνιες περιπτώσεις με ορισμένους αναστολείς της φωσφοδιεστεράσης 5 (PDE5), όπως η σιλδεναφίλη, που χορηγούνται για τη στυτική δυσλειτουργία.

eyes

Τα μάτια μπορεί να επηρεάσουν και πολλά άλλα φάρμακα, όπως διουρητικά, αντικαταθλιπτικά, αντιψυχωσικά και αντισυλληπτικά. Το ίδιο ισχύει και για φάρμακα που μειώνουν τη χοληστερόλη και για τους βήτα-αποκλειστές που χορηγούνται για την υπέρταση.

Ακόμα και ορισμένα φάρμακα για την οστεοπόρωση, την ημικρανία, τη σοβαρή ακμή, την κολπική μαρμαρυγή, τη φυματίωση ή τον καρκίνο του μαστού μπορεί να έχουν οφθαλμολογικές ανεπιθύμητες ενέργειες. Και αυτές είναι μόνο μερικές από τις κατηγορίες των φαρμάκων που μπορεί να δημιουργήσουν πρόβλημα στα μάτια.

Όλ' αυτά, όμως, «δεν σημαίνουν πως όποιος παίρνει κάποιο από τα προαναφερθέντα φάρμακα κινδυνεύει να υποστεί βλάβη στην όρασή του», επισημαίνει ο κ. Κανελλόπουλος. «Υπάρχει όμως ενδεχόμενο μερικοί ασθενείς να αναπτύξουν οφθαλμολογικές ανεπιθύμητες ενέργειες, αλλά είναι αδύνατο να το γνωρίζουν εκ των προτέρων. Επομένως η πρώτη κίνηση πριν από την έναρξη λήψης οποιουδήποτε νέου φαρμάκου είναι η συζήτηση με τον θεράποντα ιατρό για τις πιθανές παρενέργειές του».

Ιδιαίτερα προσεκτικοί, όταν λαμβάνουν φάρμακα, πρέπει να είναι οι πάσχοντες από διαβήτη ή γλαύκωμα, καθώς και όσοι διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για γλαύκωμα λόγω της δομής των ματιών τους.

Οι διαβητικοί ασθενείς είναι επιρρεπείς στο θόλωμα της όρασης όταν λαμβάνουν κορτικοστεροειδή. Αντίστοιχα, υπάρχει κίνδυνος για οξεία κρίση γλαυκώματος στα άτομα υψηλού κινδύνου που λαμβάνουν ορισμένα αντιισταμινικά, αντιεπιληπτικά ή φάρμακα για την ακράτεια ούρων. Οι, δε, ασθενείς που ήδη έχουν γλαύκωμα, δεν πρέπει να λαμβάνουν καθόλου ορισμένα φάρμακα - γι' αυτό και η νόσος τους αναφέρεται στις «αντενδείξεις» του φύλλου οδηγιών χρήσης.

Ανεξαρτήτως ιστορικού, όταν λαμβάνετε φάρμακα πρέπει να έχετε το νου σας για τυχόν πόνο στα μάτια, θόλωμα ή άλλη αλλαγή στην όρασή σας. «Σε τέτοια περίπτωση, επικοινωνήστε αμέσως με τον ιατρό που σας χορήγησε το φάρμακο», συνιστά ο κ. Κανελλόπουλος.

«Μην διακόψετε τη λήψη του, εάν δεν σας το πει ο ίδιος. Μερικές φορές τα οφέλη που παρέχουν τα φάρμακα υπερκαλύπτουν τους δυνητικούς κινδύνους, ειδικά όταν αυτοί είναι παροδικοί. Ρωτήστε, όμως, τον ιατρό σας μήπως πρέπει να υποβληθείτε σε προληπτικό οφθαλμολογικό έλεγχο. Και πάντοτε να ενημερώνετε τον οφθαλμίατρό σας για τα φάρμακα που λαμβάνετε».

  • ΦΑΡΜΑΚΑ
  • ΟΡΑΣΗ
  • ΜΑΤΙΑ
  • ΓΛΑΥΚΩΜΑ
  • ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Γαστροστομία: Αντιμετώπιση αδυναμίας σίτισης από το στόμα
Γαστροστομία: Αντιμετώπιση αδυναμίας σίτισης από το στόμα 15 Νοεμβρίου 2022
Κορονοϊός Ελλάδα: Μειώθηκαν τα κρούσματα την τελευταία εβδομάδα – 115 οι νεκροί, 81 οι διασωληνωμένοι 15 Νοεμβρίου 2022
Κορονοϊός Ελλάδα: Μειώθηκαν τα κρούσματα την τελευταία εβδομάδα – 115 οι νεκροί, 81 οι διασωληνωμένοι

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Εκστρατεία του EMA στα social media για την υπεύθυνη χρήση των φαρμάκων με αναστολείς GLP-1
Pharma Policy
21/10/2025 - 19:17

Εκστρατεία του EMA στα social media για την υπεύθυνη χρήση των φαρμάκων με αναστολείς GLP-1

Εμφύτευμα αναστρέφει για πρώτη φορά την τύφλωση λόγω εκφύλισης της ωχράς κηλίδας
Digital Health
21/10/2025 - 10:00

Εμφύτευμα αναστρέφει για πρώτη φορά την τύφλωση λόγω εκφύλισης της ωχράς κηλίδας

Ο EMA ενέκρινε δύο νέα φάρμακα για θρομβοπενία και χρόνια πνευμονική νόσο
Pharma Policy
18/10/2025 - 11:19

Ο EMA ενέκρινε δύο νέα φάρμακα για θρομβοπενία και χρόνια πνευμονική νόσο

Ημέρα Λευκού Μπαστουνιού: Έλλειψη προσβασιμότητας, ανάγκη για υποστήριξη
Επικαιρότητα
15/10/2025 - 11:00

Ημέρα Λευκού Μπαστουνιού: Έλλειψη προσβασιμότητας, ανάγκη για υποστήριξη

Πέντε πράγματα που δεν ξέρετε για τον καρκίνο του προστάτη
Health Talk
14/10/2025 - 21:14

Πέντε πράγματα που δεν ξέρετε για τον καρκίνο του προστάτη

Αλτσχάιμερ: Τι πρέπει να γίνει για να φτάσουν τα νέα φάρμακα εγκαίρως στους ασθενείς σε πρώιμα στάδια
Pharma Policy
09/10/2025 - 14:00

Αλτσχάιμερ: Τι πρέπει να γίνει για να φτάσουν τα νέα φάρμακα εγκαίρως στους ασθενείς σε πρώιμα στάδια

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

O ΕΔΟΕΑΠ στην περιφέρεια: Αναλυτικές οδηγίες για την εύρεση γιατρών και διαγνωστικών κέντρων
Υγεία
22/10/2025 - 06:52
1η ΥΠΕ Αττικής: Πρόσκληση στην πρόληψη για τον καρκίνο του μαστού!
Πολιτική Υγείας
22/10/2025 - 03:22
Σύλλογος «Προμηθέας»: Φωνή στους ασθενείς με πρωτοπαθή χολική χολαγγειίτιδα στην Ελλάδα
Patient Talk
22/10/2025 - 00:03
Νέα μελέτη για το βορικό οξύ και τις μυκητιασικές κολπίτιδες
Pharma News
21/10/2025 - 22:36
Ανοιχτή Αγκαλιά: Ολοκληρώθηκε η εκστρατεία προληπτικής ιατρικής στους Φούρνους Κορσεών και στην Ικαρία
Υγεία
21/10/2025 - 22:14
Πέθανε ο Διονύσης Σαββόπουλος - Θρηνεί η Ελλάδα για τον αγαπημένο «Νιόνιο»
Επικαιρότητα
21/10/2025 - 21:46
Σαλμονέλα: Περισσότερα από 1.000 κρούσματα το 2024 στην Ελλάδα - Στους 88 οι νεκροί στην Ευρώπη
Υγεία
21/10/2025 - 21:21
ESPAD 2024: Μια γενιά σε κρίσιμη καμπή - Οι εξαρτήσεις στις ηλικίες των 15 και 16 ετών
Ψυχική Υγεία
21/10/2025 - 20:44
ΕΟΔΥ: Δεν συντρέχει κίνδυνος για τη δημόσια υγεία από την ευλογιά των προβάτων
Υγεία
21/10/2025 - 19:58
Ο ΙΣΑ καταγγέλλει την αναφορά στο ψευδοκράτος στο ερωτηματολόγιο της UEMS
Επικαιρότητα
21/10/2025 - 19:34
Εκστρατεία του EMA στα social media για την υπεύθυνη χρήση των φαρμάκων με αναστολείς GLP-1
Pharma Policy
21/10/2025 - 19:17
Αντιδρά η ΕΙΝΑΠ στις ρυθμίσεις για τις μεταμοσχεύσεις: «Οδηγούν στην πλήρη εμπορευματοποίηση»
Πολιτική Υγείας
21/10/2025 - 18:53
Εργαζόμενοι στο Δαφνί καταγγέλλουν την εγκατάλειψη κτηριακών υποδομών του νοσοκομείου
Επικαιρότητα
21/10/2025 - 18:34
Πώς το τέντωμα της πλάτης μπορεί να ρίξει την αρτηριακή πίεση και να μειώσει το άγχος
Fitness
21/10/2025 - 18:11
Win Medica και Pharmanutra ενισχύουν τη στρατηγική τους συνεργασία
Pharma News
21/10/2025 - 17:48
Νέα εστία γρίπης των πτηνών σε μονάδα της Βουλγαρίας - Αυξημένος ο κίνδυνος για την Ελλάδα
Επικαιρότητα
21/10/2025 - 17:33
Γεωργιάδης: «Φέρνουμε αυτονόητες ρυθμίσεις, λύνουμε προβλήματα στον χώρο της υγείας
Πολιτική Υγείας
21/10/2025 - 17:14
Έντονη αντίδραση της ΔΗΠΑΚ Γιατρών για την παράταση της θητείας των συνδικαλιστών
Πολιτική Υγείας
21/10/2025 - 16:47
Ένωση Ασθενών Ελλάδας: «Θετικό βήμα η δημιουργία γραφείου fake news στον ΕΟΔΥ»
Patient Talk
21/10/2025 - 16:32
ΕΚΕ: Συνέδριο για τη μετάβαση της καρδιολογίας στη νέα ψηφιακή εποχή 23 με 25 Οκτωβρίου
Επικαιρότητα
21/10/2025 - 16:18
Νόσος chikungunya: Το σάλιο των κουνουπιών μπορεί να αποκαλύπτει το κλειδί για την αντιμετώπιση της φλεγμονής
Υγεία
21/10/2025 - 16:06
Ηθικό μάρκετινγκ στον κλάδο υγείας: Αναγκαιότητα και επιλογή
Υπηρεσίες Υγείας
21/10/2025 - 15:49
Βαθύς ύπνος: Πώς «καθαρίζει» τον εγκέφαλο και ενισχύει τη μνήμη
Υγεία
21/10/2025 - 15:00
Οι βαριατρικές επεμβάσεις υπερισχύουν των ενέσιμων φαρμάκων για τη μακροπρόθεσμη υγεία
Υγεία
21/10/2025 - 14:00
Ωνάσειο Νοσοκομείο- Μητσοτάκης: Επιστέγασμα της κοινής προσπάθειας Κράτους και Ιδρύματος Ωνάση
Υγεία
21/10/2025 - 13:10
Τα δερματικά προβλήματα προειδοποιούν για σοβαρά ψυχικά νοσήματα
Υγεία
21/10/2025 - 13:00
FT: Η Ε.Ε. εξετάζει απαγόρευση της αιθανόλης στα απολυμαντικά χεριών λόγω φόβων για ότι είναι καρκινογόνα
Πολιτική Υγείας
21/10/2025 - 11:36
Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου: Το "ντουέτο" βακτηρίων που μπορεί να φέρει σημαντική βελτίωση στην εντερική λειτουργία
Υγεία
21/10/2025 - 11:00
Εμφύτευμα αναστρέφει για πρώτη φορά την τύφλωση λόγω εκφύλισης της ωχράς κηλίδας
Digital Health
21/10/2025 - 10:00
Ο θηλασμός προστατεύει για πολλά χρόνια τις γυναίκες από τον καρκίνο του μαστού
Υγεία
21/10/2025 - 09:00

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

To εμβόλιο mRNA κατά του COVID-19 προκαλεί ανοσολογική αντίδραση για την καταπολέμηση του καρκίνου
Υγεία
20/10/2025 - 10:00
Νέα αιματολογική εξέταση εντοπίζει τουλάχιστον 50 είδη καρκίνου "δείχνοντας" και το όργανο που πάσχει
Pharma News
20/10/2025 - 13:00
ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ: «Εγκληματική η απόφαση του ΕΟΠΥΥ για τις ταινίες μέτρησης του σακχάρου» - Όλο το ΦΕΚ!
Patient Talk
20/10/2025 - 13:38
Νεότερα δεδομένα στη θεραπεία όγκων του γαστρεντερικού συστήματος
Health Talk
20/10/2025 - 12:08
Διατροφή και καρκίνος παχέος εντέρου: Τα πέντε τρόφιμα που αποφεύγουν οι γαστρεντερολόγοι
Διατροφή
20/10/2025 - 18:49
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2025 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo