ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

5ο επιστημονικό συνέδριο για τη μείωση της βλάβης από τον καπνό

Υγεία
5ο επιστημονικό συνέδριο για τη μείωση της βλάβης από τον καπνό
Η δεύτερη ημέρα του 5th Scientific Summit on Tobacco Harm Reduction περιλάμβανε ένα γεμάτο πρόγραμμα με δύο κεντρικές ομιλίες, τέσσερα στρογγυλά τραπέζια και τις τελικές συνεδρίες παρουσίασης ερευνητικών εργασιών.
Παρασκευή, 23/09/2022 - 16:53
News4Health Team News4Health Team

Μεγάλο ήταν το ενδιαφέρον για την κεντρική ομιλία του καθ. LionShahab, Professor of Health Psychology, University College London, με θέμα «Με ποιον τρόπο μπορούμε να ενθαρρύνουμε και να καθιερώσουμε τη Μείωση της Βλάβης, προστατεύοντας παράλληλα τους νέους από τη χρήση νικοτίνης; », κατά την οποία ανέλυσε τη διάχυτη ανησυχία μήπως τα διαθέσιμα νέα εναλλακτικά του τσιγάρου καπνικά προϊόντα γίνουν πολύ δημοφιλή μεταξύ των νέων και μη καπνιστών, αυξάνοντας τον εθισμό στη νικοτίνη. Ο ομιλητής αφού παρουσίασε στοιχεία σχετικά με τη χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου με νικοτίνη από τους νέους, κατέληξε λέγοντας πως υπάρχουν σαφή δεδομένα πως το ηλεκτρονικό τσιγάρο (αλλά και το snus και άλλα προϊόντα μειωμένου κινδύνου από τον καπνό) είναι ευεργετικά για τους ήδη καπνιστές, ενώ τα στοιχεία ύπαρξης φαινομένου «πύλης εισόδου» (στο κάπνισμα) είναι ελάχιστα. Φυσικά, για την υιοθέτηση των καταλληλότερων προϊόντων από τους καπνιστές και τους νέους, χρειάζεται ακριβής πληροφόρηση και νομοθεσία υπέρ του ηλεκτρονικού τσιγάρου (έναντι του συμβατικού), και παράλληλα μείωση της γοητείας που συνδέεται με μια μόδα «lifestyle».

Το αποκορύφωμα του Συνεδρίου ήταν η ανοικτή συζήτηση panel «THR προκλήσεις & προοπτικές: Από τα επιστημονικά δεδομένα έως την ικανοποίηση των ανθρώπινων αναγκών» (“THRchallenges&prospect: From scientific evidence to people’s needs satisfaction”), στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι σημαντικών οργανισμών για τη Μείωση της Βλάβης από τον Καπνό. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, την οποία συντόνισαν η Λίνα Νικολοπούλου (SCOHREDirector, Ελλάδα) και ο SolomonT. Rataemane (THRExpert, Νότια Αφρική) ως εισηγητής, οι συμμετέχοντες μοιράστηκαν εμπειρίες, καλές πρακτικές και ιδέες και προσπάθησαν να διερευνήσουν με ποιον τρόπο μπορούν να δημιουργήσουν περισσότερες ευκαιρίες για την εκπαίδευση των ειδικών σε πολιτικές υγείας, των ρυθμιστικών αρχών και του κοινού, καθώς και να υποστηρίξουν την ανάγκη διεξαγωγής περαιτέρω έρευνας με σκοπό τη δημιουργία περισσότερων δεδομένων, αλλά και ανάπτυξης πολιτικών που να βασίζονται σε επιστημονικά στοιχεία.

Το πιο σημαντικό στοιχείο της φιλοσοφίας του EuropeanMedicalAssociation - EMA συνοψίζεται στην ακόλουθη δήλωση: “οι καλύτερα ενημερωμένοι ιατροί οδηγούν σε καλύτερα θεραπευμένους ασθενείς”, ανέφερε ο Dr. ManuelPais-Clemente (εκπρόσωπος του EMA, Πορτογαλία).

Οι καταναλωτές, οι πολιτικοί και οι ρυθμιστικές αρχές θα πρέπει να ενημερώνονται συνεχώς σχετικά με τις εξελίξεις και τις τεχνολογικές καινοτομίες στο πεδίο του καπνίσματος, προκειμένου να λαμβάνουν τις πλέον ορθές αποφάσεις, νομοθετικά μέτρα και συστάσεις πολιτικής.

Ο TomGleeson(EuropeanTobaccoHarmReductionAdvocates – ETHRA, Ιρλανδία) επισήμανε ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό τα προϊόντα THR να αξιολογούνται σε σύγκριση με τα συμβατικά τσιγάρα. Μία σημαντική πρόκληση που αντιμετωπίζουμε σήμερα, πρόσθεσε, είναι η δημιουργία επαρκών και ισχυρών δεδομένων ώστε να μπορούμε να παρέχουμε έγκυρη πληροφόρηση σε καταναλωτές, ιατρούς, ρυθμιστικές αρχές και πολιτικούς σχετικά με όλα τα προϊόντα και τους συγκριτικούς κινδύνους τους.

Προκειμένου να είμαστε σε θέση να αναπτύξουμε καλές πρακτικές στο πεδίο της Μείωσης της Βλάβης, συμφώνησε ο CharlesGardner(InternationalNetworkofNicotineConsumerOrganisations - INNCO, ΗΠΑ), χρειαζόμαστε περισσότερη έρευνα και συνεχή ενημερωμένη ιατρική εκπαίδευση. Σήμερα, υπάρχουν εναλλακτικές που είναι ασφαλέστερες από τον κλασικά τσιγάρα, τόνισε, και το να μην συνιστώνται σε άτομα που τις έχουν ανάγκη αποτελεί ουσιαστικά «ανθρωποκτονία εξ αμελείας» (“negligenthomicide”).

Ο EmilToldy-Schedel(HungarianScientificAssociationforHarmReductionandEnvironmentalDiseases, Ουγγαρία) σχολίασε ότι η ενημέρωση της κοινωνίας σχετικά με τη Μείωση της Βλάβης αποτελεί ζήτημα ύψιστης σημασίας και πρότεινε τη διεξαγωγή εκστρατειών ενημέρωσης σε όλες τις χώρες.

Οι σχετικές με την THR δράσεις απαιτούν την υιοθέτηση μίας ισορροπημένης προσέγγισης, σχολίασε ο FernandoFernándezBueno (PlatformfortheReductionofHarmduetoTobaccoConsumption, Ισπανία). Δυστυχώς, συνέχισε, στην Ισπανία, τα συμβατικά τσιγάρα και τα προϊόντα THR αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο, η τρέχουσα κυβέρνηση αρνείται να συνομιλήσει με τους εμπλεκόμενους φορείς, ενώ οι ιατροί και οι επιστήμονες που συνηγορούν υπέρ της THR υφίστανται παρενόχληση και πίεση από τις αρχές. Η κατάσταση αυτή πρέπει να αλλάξει: το κοινό και η ιατρική κοινότητα είναι αναγκαίο να μπορούν να λαμβάνουν έγκυρη πληροφόρηση σχετικά με τις πραγματικές διαφορές μεταξύ των προϊόντων.

Στην Ινδονησία, ο επιπολασμός του καπνίσματος είναι εξαιρετικά υψηλός, καθώς περίπου 65 εκατομμύρια του πληθυσμού είναι καπνιστές, δήλωσε η AmaliyaAmaliya (IndonesianTarFreeCoalition - KABAR, Ινδονησία). Προκειμένου να μειώσουμε τον υψηλό αυτό επιπολασμό του καπνίσματος στη χώρα, απαιτείται να εκπαιδεύσουμε και να παρέχουμε έγκυρη ενημέρωση στον πληθυσμό σχετικά με τους κινδύνους του καπνίσματος και τις διαφορές που υπάρχουν στην επικινδυνότητα μεταξύ των κλασικών τσιγάρων και των εναλλακτικών καπνικών προϊόντων, καθώς και να υποστηρίξουμε την THR και την εφαρμογή της στην Ινδονησία.

Δυστυχώς, η χώρα έχει υιοθετήσει την agenda του ΠΟΥ, η οποία είναι δογματική· τα προϊόντα THR δεν συνδέονται με μηδενικό κίνδυνο, εξήγησε, ωστόσο ο σημαντικά χαμηλότερος κίνδυνος που ενέχουν μπορεί να σώσει ανθρώπινες ζωές.

Περιγράφοντας την κατάσταση στη Βραζιλία, ο AlexandroLucian (DIRETA, Βραζιλία) σχολίασε ότι το άτμισμα, παρά το γεγονός πως –αν και όχι πλήρως ασφαλές- είναι καταφανώς λιγότερο επιβλαβές σε σύγκριση με τα παραδοσιακά καιόμενα τσιγάρα, θεωρείται πιο επικίνδυνο στη χώρα του, λόγω της παραπληροφόρησης, της ελλιπούς πληροφόρησης και της απουσίας κανονιστικών ρυθμίσεων.

Στη συνέχεια, ο FaresMili (TunisianSocietyofTobaccologyandAddictiveBehaviors – STTACA, Τυνησία) παρουσίασε τους κύριους στόχους, δράσεις και επιτεύγματα της STTACA· μία ιδιαίτερα σημαντική επιτυχία του Οργανισμού ήταν ότι πέτυχε τη θέσπιση κανονιστικών ρυθμίσεων για τα καινοτόμα προϊόντα THR στην Τυνησία.

Όλα τα νέα προϊόντα πρέπει να αξιολογούνται ορθώς και να ρυθμίζονται, σχολίασε ο Ιγνάτιος Οικονομίδης (Πρόεδρος της SCOHRE – InternationalAssociationonSmokingControl&HarmReduction, Ελλάδα), δεν μπορείς ωστόσο να συγκρίνεις τα νέα προϊόντα THR με τον καθαρό αέρα· θα πρέπει να συγκρίνονται με τα τσιγάρα. Οι ιατροί θα πρέπει να λαμβάνουν ορθή και έγκυρη εκπαίδευση και ενημέρωση σχετικά με όλες τις μεθόδους διακοπής του καπνίσματος, συμπεριλαμβανομένης της Μείωσης της Βλάβης, συμπλήρωσε, ώστε να είναι σε θέση να ενημερώνουν με τη σειρά τους σωστά τους ασθενείς τους.

Συνοψίζοντας τα αποτελέσματα της συζήτησης, ο SolomonT. Rataemane ανέφερε πως υπάρχει ανάγκη για περισσότερη έρευνα, αυξημένη δημοσιοποίηση των διαθέσιμων δεδομένων και πληροφοριών, καθώς και για εκπαιδευτικά προγράμματα στις ιατρικές σχολές, αλλά και τις σχολές άλλων ειδικοτήτων. Η επικοινωνία της επιστημονικής πληροφορίας θα πρέπει να βελτιωθεί προς όλους τους φορείς, διευκρίνισε, και οι κυβερνήσεις οφείλουν να κατανοήσουν ότι οι παρεμβάσεις THR είναι προς όφελος της δημόσιας υγείας.

Πρέπει να ενώσουμε όλοι τις δυνάμεις μας υπερασπίζοντας τη στρατηγική της Μείωση της Βλάβης από τον Καπνό, πρόσθεσε η Λίνα Νικολοπούλου, πρέπει να πείσουμε τους πολιτικούς και τις ρυθμιστικές αρχές για την αξία της ενημερώνοντάς τους συνεχώς για τα διαθέσιμα επιστημονικά στοιχεία. Παρά την ύπαρξη πληθώρας επιστημονικών δεδομένων που καταδεικνύουν ότι τα καινοτόμα νέα καπνικά προϊόντα είναι λιγότερο επιβλαβή, το επιχείρημα που πάντοτε χρησιμοποιούν οι κρατικές αρχές είναι πως τα δεδομένα ακόμη δεν είναι επαρκή. Εν τούτοις, η διεξαγωγή έρευνας για τη δημιουργία περισσότερων δεδομένων συναντά φραγμούς, κάτι που είναι ενάντια στις αρχές και τις αξίες της επιστημονικής δεοντολογίας, υπογράμμισε. Η SCOHRE διεκδικεί συνεχώς την ευκαιρία για δημιουργία περισσότερων δεδομένων και για περαιτέρω συζήτηση, δήλωσε, προσκαλώντας τα μέλη της να συμμετάσχουν στον σχεδιασμό μίας κοινής δήλωσης υπέρ της Μείωσης της Βλάβης από τον Καπνό με την ολοκλήρωση του Συνεδρίου.

Τελευταία τροποποίηση στις 23/09/2022 - 17:00
  • ΒΛΑΒΗ
  • ΚΑΠΝΟΣ
  • ΣΥΝΕΔΡΙΟ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τι κάνουμε όταν κάποιος έχει λιποθυμήσει (βίντεο)
Τι κάνουμε όταν κάποιος έχει λιποθυμήσει (βίντεο) 23 Σεπτεμβρίου 2022
Τι κάνουμε όταν κάποιος παθαίνει κρίση πανικού 24 Σεπτεμβρίου 2022
Τι κάνουμε όταν κάποιος παθαίνει κρίση πανικού

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γεωργιάδης: «Πρέπει να πάρουμε κι άλλα μέτρα για τη μείωση του clawback»
Πολιτική Υγείας
27/05/2026 - 23:12

Γεωργιάδης: «Πρέπει να πάρουμε κι άλλα μέτρα για τη μείωση του clawback»

Την Παρασκευή 29 Μαΐου το ετήσιο συνέδριο της πρωτοβουλίας BrainReGain
Επικαιρότητα
25/05/2026 - 16:46

Την Παρασκευή 29 Μαΐου το ετήσιο συνέδριο της πρωτοβουλίας BrainReGain

Ετήσιο συνέδριο της BrainReGain: Στο επίκεντρο ο επαναπατρισμός Ελλήνων επιστημόνων και επαγγελματιών Υγείας
Επικαιρότητα
21/05/2026 - 12:23

Ετήσιο συνέδριο της BrainReGain: Στο επίκεντρο ο επαναπατρισμός Ελλήνων επιστημόνων και επαγγελματιών Υγείας

«Άλμα Ζωής»: Ο καρκίνος του μαστού και η διαχείρισή του στην Ελλάδα σήμερα
Patient Talk
20/05/2026 - 22:28

«Άλμα Ζωής»: Ο καρκίνος του μαστού και η διαχείρισή του στην Ελλάδα σήμερα

H σχέση επιστήμης, πίστης, πολιτισμού και φροντίδας του ανθρώπου αντικείμενο διήμερου συνεδρίου του ΑΠΘ
Επικαιρότητα
15/05/2026 - 08:51

H σχέση επιστήμης, πίστης, πολιτισμού και φροντίδας του ανθρώπου αντικείμενο διήμερου συνεδρίου του ΑΠΘ

Η Ελλάδα αντιμέτωπη με «δημογραφική κατάρρευση» - Κινδυνεύει να χάσει 1,7 εκατ. κατοίκους έως το 2060
Επικαιρότητα
12/05/2026 - 18:24

Η Ελλάδα αντιμέτωπη με «δημογραφική κατάρρευση» - Κινδυνεύει να χάσει 1,7 εκατ. κατοίκους έως το 2060

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Κυριάκος Μητσοτάκης για Πανελλήνιες: Αν νιώσετε πίεση και άγχος, καλέστε στο 1550
Πολιτική Υγείας
29/05/2026 - 09:38
Αλτσχάιμερ: Εξέταση αίματος μπορεί να "ξεσκεπάσει" τη νόσο πολύ πριν από την εμφάνιση των συμπτωμάτων
Υγεία
29/05/2026 - 09:00
Πρεμιέρα για τις Πανελλήνιες - Ζαχαράκη: Μια σημαντική στιγμή που δεν θα καθορίσει όμως τη ζωή σας
Επικαιρότητα
29/05/2026 - 07:53
Κοινά μέτρα προστασίας από τον Έμπολα λαμβάνουν οι τρεις συνδιοργανώτριες χώρες του Μουντιάλ
Επικαιρότητα
28/05/2026 - 23:11
Κύρια αιτία της κλιματικής αλλαγής τα ορυκτά καύσιμα με σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία
Υγεία
28/05/2026 - 22:17
Θεσσαλονίκη: Περιβαλλοντική δράση της ΧΑΝΘ και της ΤΙΤΑΝ στο Νοσοκομείο Παπανικολάου
Επικαιρότητα
28/05/2026 - 21:34
Διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα «τα μονοπάτια διαχείρισης της νόσου (VHL) και του καρκίνου του νεφρού»
Patient Talk
28/05/2026 - 21:11
H Gnomon Informatics στο HIMSS Europe, την κορυφαία εκδήλωση για την ψηφιακή υγεία
Digital Health
28/05/2026 - 20:42
Φαρμακοποιοί Λάρισας: «Όχι στην εμπορευματοποίηση του φαρμάκου»
Pharma Policy
28/05/2026 - 20:17
Δράση υποστήριξης 82 άστεγων συνανθρώπων μας στο κέντρο της Αθήνας από τον ΕΕΣ
Επικαιρότητα
28/05/2026 - 19:52
Συγκίνηση και προσφορά στο πρώτο επίσημο φιλανθρωπικό Gala του «Ιπποκράτειου Ίδρυματος Έρευνας για τον Καρκίνο»
Επικαιρότητα
28/05/2026 - 19:27
ΕΟΔΥ: Τα απαραίτητα μέτρα προστασίας από τα κουνούπια και τον ιό του Δυτικού Νείλου
Υγεία
28/05/2026 - 19:09
Απλές συμβουλές για να απολαύσετε με ασφάλεια τον ήλιο και αυτό το καλοκαίρι
Υγεία
28/05/2026 - 18:34
Μιχαηλίδου: «Συνεργασία με την Κύπρο για το παιδί, την αναπηρία και την κοινωνική προστασία»
Επικαιρότητα
28/05/2026 - 17:52
Αγαπηδάκη: «Παγιδευμένοι» στην οθόνη τρεις στους τέσσερις νέους κάνουν doomscrolling»
Ψυχική Υγεία
28/05/2026 - 17:28
Allwyn Hellas: Μαζική συμμετοχή των εργαζομένων σε εθελοντική δράση για την αιμοδοσία και τη δωρεά μυελού των οστών
Επικαιρότητα
28/05/2026 - 17:02
Ερυθρό δέρμα: Ευαισθησία ή ροδόχρους ακμή; Ειδικός δίνει τις απαντήσεις
Health Talk
28/05/2026 - 16:44
Πανελλήνιες: Πρακτικές συμβουλές προς τους γονείς για να στηρίξουν τα παιδιά τους
Health Talk
28/05/2026 - 16:04
Γεωργιάδης: «Τα ανακαινισμένα ΤΕΠ του Νοσοκομείου "Μεταξά" θα παρέχουν αξιοπρέπεια στους ασθενείς»
Πολιτική Υγείας
28/05/2026 - 15:32
Έρευνα της ActionAid: Κάτοικοι του Ιτούρι, στο Κονγκό, πιστεύουν ότι ο Έμπολα δεν υπάρχει
Υγεία
28/05/2026 - 15:14
FDA: Έγκριση νέου φαρμάκου για σπάνιο και επιθετικό καρκίνο του αίματος
Pharma News
28/05/2026 - 15:00
ΕΚΕ: Ενημερωτικός οδηγός με πρακτικές συμβουλές για τη διακοπή του καπνίσματος
Υγεία
28/05/2026 - 14:37
Η Γαλλία η πρώτη χώρα της ΕΕ που θα αποζημιώνει τα φάρμακα απώλειας βάρους
Pharma Policy
28/05/2026 - 13:45
GLP-1 φάρμακα: Γιατί γυναίκες και άνδρες έχουν διαφορετική ανταπόκριση σε επίπεδο απώλειας βάρους
Υγεία
28/05/2026 - 13:00
Κρίση πανικού: Πώς να βοηθήσετε κάποιον την ώρα που την βιώνει
Ψυχική Υγεία
28/05/2026 - 12:00
Αττικόν: Δεκάδες κρούσματα γαστρεντερίτιδας σε προσωπικό και ασθενείς - Τι απαντά το νοσοκομείο
Πολιτική Υγείας
28/05/2026 - 10:50
Ο πραγματικός αριθμός ασθενών με μακροχρόνιο Covid ενδέχεται να είναι διπλάσιος από τις εκτιμήσεις
Υγεία
28/05/2026 - 10:00
Έμπολα: Κλείνει σύνορα η Ουγκάντα - Αναζητούν κέντρο καραντίνας στην Αφρική για τους πολίτες τους οι ΗΠΑ
Πολιτική Υγείας
28/05/2026 - 09:00
H Vican γιόρτασε μια πορεία 50 ετών εξέλιξης, καινοτομίας και εμπιστοσύνης
Pharma News
28/05/2026 - 07:26
FutuReady Greece: Πρωτοβουλία της «Παπαστράτος» για τη νέα γενιά με αφορμή τα 95 χρόνια της εταιρείας
Επικαιρότητα
28/05/2026 - 03:42

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Καρκίνος ουροδόχου κύστης: Υπό έγκριση νέο θεραπευτικό σχήμα δίνει ελπίδα στους ασθενείς
Pharma News
26/05/2026 - 12:30
ActionAid για Έμπολα: Η έλλειψη προστατευτικού εξοπλισμού σε σχολεία και κοινότητες αποτελεί «ωρολογιακή βόμβα»
Πολιτική Υγείας
26/05/2026 - 15:51
ΙΑΣΩ Θεσσαλίας: Επιστημονική ημερίδα στα Τρίκαλα για τις καινοτόμες θεραπείες στην Ουρολογία
Υπηρεσίες Υγείας
26/05/2026 - 17:21
Κέντρα Υγείας και Περιφερειακά Ιατρεία του Ρεθύμνου ενισχύονται με επτά νέους αγροτικούς ιατρούς
Πολιτική Υγείας
26/05/2026 - 18:36
Medifirst Περιστερίου: Έλεγχος των σπίλων και πρόληψη για την υγεία του δέρματος
Υπηρεσίες Υγείας
26/05/2026 - 18:53
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo