ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Nόσος Peyronie: Πότε χρειάζεται εγχείρηση κάμψη του πέους

Υγεία
Nόσος Peyronie: Πότε χρειάζεται εγχείρηση κάμψη του πέους
Πολλά προβλήματα μπορεί να δημιουργήσει στους άνδρες μια σχετικά συχνή πάθηση, η οποία προκαλεί κάμψη του πέους κατά τη στύση και δυσκολεύει την ερωτική επαφή.
Παρασκευή, 03/06/2022 - 08:00
Γιώργος Παπαϊωάννου Γιώργος Παπαϊωάννου

Η πάθηση αυτή είναι η νόσος Peyronie, η οποία συχνά σχετίζεται με μικροτραυματισμούς που συμβαίνουν στη διάρκεια του σεξ και οι οποίοι δεν γίνονται πάντοτε αντιληπτοί από τους ασθενείς.

Υπολογίζεται ότι ποσοστό έως 10% των ανδρών, ηλικίας συνήθως 40-70 ετών, παρουσιάζουν τη νόσο, η οποία χαρακτηρίζεται από τον σχηματισμό «πλακών» από ινώδη (ουλώδη) ιστό, οι οποίες είναι ψηλαφητές κάτω από το δέρμα του πέους.

Οι πλάκες αυτές εμποδίζουν το πέος να επιμηκυνθεί φυσιολογικά κατά την ερωτική διέγερση και του προκαλούν κάμψη είτε προς τα πάνω, είτε προς τα κάτω ή πλαγίως, αναλόγως με το σημείο όπου έχουν αναπτυχθεί. Μπορεί επίσης να προκαλούν παραμόρφωσησε κάποιο σημείο του πέους, όταν αυτό βρίσκεται σε στύση.

Οι παραμορφώσεις αυτές μπορεί να έχουν πολλές συνέπειες στον πάσχοντα, καθώς τον επηρεάζουν τόσο ψυχολογικά όσο και οργανικά.

Ο ασθενής καλείται να διαχειριστεί ταυτοχρόνως τη μείωση του μήκους του πέους του και δυσκολίες κατά την ερωτική επαφή. Επιπλέον, η κάμψη μπορεί να προκαλεί έντονο πόνο, όχι μόνο στον ίδιο αλλά και στον/στην ερωτική σύντροφό του κατά την διείσδυση. Υπολογίζεται ότι το 60% των πασχόντων αναπτύσσουν πόνο κατά τη στύση ή/και τον οργασμό, ο οποίος άλλοτε υποχωρεί βαθμιαία μόνος του και άλλοτε χρειάζεται φαρμακευτική αγωγή.

Η κάμψη του πέους μπορεί επίσης να οδηγήσει στην στυτική δυσλειτουργία, δηλαδή στην δυσκολία επίτευξης ή/και διατήρησης της στύσης.

Όλα αυτά προκαλούν εντεινόμενη ανησυχία που μπορεί να πυροδοτήσει άγχος επίδοσης, το οποίο με τη σειρά του επιδεινώνει ακόμα περισσότεροτα προβλήματα στύσης.

«Tο πέος είναι το μοναδικό ανθρώπινο όργανο που μπορεί ταυτοχρόνως να επιμηκύνεται και να διαστέλλεται»,όπως εξηγεί ο Χειρουργός Ουρολόγος-Ανδρολόγος δρ Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης, πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου.

Σε κάθε περίπτωση «η παραμόρφωση του πέους δεν είναι φυσιολογική και δεν είναι σε καμιά περίπτωση απόρροια της ηλικίας του άνδρα», τονίζει ο Επιστημονικός Διευθυντής του Ανδρολογικού Ινστιτούτου, Χρήστος Φλιάτουρας, Χειρουργός Ουρολόγος-Ανδρολόγος. «Είναι μια πάθηση, η οποία μπορεί να αντιμετωπιστεί με την κατάλληλη προσέγγιση».

Η νόσος Peyronie εκδηλώνεται σε δύο στάδια. Το πρώτο είναι η οξεία φάση, κατά την οποία οι ινώδεις πλάκες σχηματίζονται, εμφανίζεται η κάμψη του πέους και ο ασθενής μπορεί να νιώθει πόνο κατά την στύση.

Ακολουθεί η χρόνια φάση, κατά την οποία δεν δημιουργούνται άλλες πλάκες και η κάμψη σταθεροποιείται. Είναι επίσηςπιθανό ο ασθενής να μην πονά πια.

Η πιθανή θεραπεία

Το ενδεχόμενο θεραπευτικής παρέμβασης εξετάζεται μετά την σταθεροποίηση της νόσου. Το πρώτο βήμα είναι να γίνει σωστή διάγνωση. Η λήψη λεπτομερούς ιστορικού και η κλινική εξέταση του ασθενούς συχνά είναι αρκετή για να γίνει η διάγνωση, αφού η ινώδης πλάκα είναι ψηλαφητή στο πέος ακόμα και όταν αυτό βρίσκεται σε χάλαση.

Η λήψη ψηφιακής φωτογραφίας της στύσης θα διευκολύνει τον ιατρό να εκτιμήσει τη σοβαρότητα της κατάστασης. Hεξέταση του πέους με υπερηχογράφημα κρίνεται αναγκαία για να αξιολογηθεί ο σχηματισμός της πλάκας και η ροή του αίματος. Θα εξεταστεί επίσης η ευαισθησία του πέους, για να εξακριβωθεί αν ο μηχανισμός της στύσης λειτουργεί καλά.

Οι άνδρες που παρουσιάζουν μικρές πλάκες, μικρή κάμψη, χωρίς πόνο και χωρίς προβλήματα στο σεξ μπορεί να μην χρειασθούν κάποια θεραπευτική παρέμβαση.

Η εμφάνιση και η λειτουργικότητα του πέους, καθώς και το πόσο επηρεάζουν αυτά τον ασθενή, είναι σημαντικά κριτήρια που πρέπει να λαμβάνονται υπόψη κατά την απόφαση για θεραπεία, σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες της Αμερικανικής Ουρολογικής Εταιρείας (AUA).

Στους ασθενείς που βρίσκονται στην οξεία φάση και πονούν, ο ιατρός μπορεί να χορηγήσει μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα και αυτό διότι η χειρουργική θεραπεία ενδείκνυται μόνο όταν σταθεροποιηθεί η νόσος τους.

Η νόσος Peyronie θεωρείται ότι έχει σταθεροποιηθεί όταν η κάμψη έχει μείνει σταθερή για τουλάχιστον 3 μήνες. Η παρουσία πόνου συνήθως είναι αντένδειξη, διότι αυτός αποτελεί χαρακτηριστικό κυρίως της οξείας φάσης της νόσου, όταν η κάμψη ακόμα αναπτύσσεται.

«Οι πιθανές θεραπευτικές επιλογές είναι ενδοπεϊκές εγχύσεις φαρμάκων και η επέμβαση. Ωστόσο δεν έχει αναπτυχθεί ακόμα κάποια φαρμακευτική θεραπεία που να οδηγεί με απόλυτη επιτυχία στην ίαση. Οριστική λύση μπορεί να δώσει μόνο η χειρουργική επέμβαση», τονίζει ο κ. Φλιάτουρας.

Σε περιστατικά με σοβαρή πεϊκή κάμψη, που παρουσιάζουν σημαντική απώλεια της στυτικής λειτουργίας, μπορεί να γίνει τοποθέτηση υδραυλικής πεϊκής πρόθεσης.
Στα χέρια εξειδικευμένων και έμπειρων ιατρών, η χειρουργική διόρθωση της κάμψης του πέους είναι απλή και γρήγορη. Συνήθως διαρκεί μια ώρα και ο ασθενής φεύγει τις επόμενες ώρες από το νοσοκομείο.

Σύμφωνα με μελέτες του Ανδρολογικού Ινστιτούτου, οι επεμβάσεις ευθειασμού του πέους από έμπειρους χειρουργούς έχουν ποσοστό επιτυχίας άνω του 95%, ακόμα και στους μεγαλύτερης ηλικίας ασθενείς (άνω των 65 ετών) και στα πιο δύσκολα περιστατικά.

«Ο υψηλός βαθμός ικανοποίησης μπορεί να εγγυηθεί μόνο όταν οι ασθενείς επιλέγονται αυστηρά, με την κατάλληλη χειρουργική τεχνική και την σωστή ενημέρωση του ασθενούς πριν την επέμβαση για τα ρεαλιστικά προσδοκώμενα αποτελέσματα», καταλήγει ο κ. Κωνσταντινίδης.

  • ΠΕΟΣ
  • ΝΟΣΟΣ PEYRONIE
  • ΕΓΧΕΙΡΗΣΗ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Covid 19: Ο εμβολιασμένος νοσεί λιγότερες μέρες και είναι λιγότερο μεταδοτικός σύμφωνα με νέα μελέτη από Νότια Κορέα
Covid 19: Ο εμβολιασμένος νοσεί λιγότερες μέρες και είναι λιγότερο μεταδοτικός σύμφωνα με νέα μελέτη από Νότια Κορέα 30 Μαϊος 2022
Μυοκαρδίτιδα μετά από COVID-19: «Πολύ πιθανή» για το 13% των ασθενών 30 Μαϊος 2022
Μυοκαρδίτιδα μετά από COVID-19: «Πολύ πιθανή» για το 13% των ασθενών

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γιατί οι άνδρες πρέπει να σκουπίζονται μετά την ούρηση
Υγεία
24/03/2026 - 15:12

Γιατί οι άνδρες πρέπει να σκουπίζονται μετά την ούρηση

Χειμερινοί Ολυμπιακοί: Φήμες ότι αθλητές έχουν κάνει ενέσεις υαλουρονικού στο πέος - Οι κίνδυνοι
Υγεία
09/02/2026 - 10:00

Χειμερινοί Ολυμπιακοί: Φήμες ότι αθλητές έχουν κάνει ενέσεις υαλουρονικού στο πέος - Οι κίνδυνοι

Νόσος Peyronie: Η ασθένεια-ταμπού του πέους που προκαλεί κατάθλιψη στους άνδρες
Health Talk
24/01/2026 - 14:01

Νόσος Peyronie: Η ασθένεια-ταμπού του πέους που προκαλεί κατάθλιψη στους άνδρες

Στυτική δυσλειτουργία: O ρόλος των τραυματισμών κατά τη σεξουαλική επαφή
Health Talk
30/05/2025 - 14:11

Στυτική δυσλειτουργία: O ρόλος των τραυματισμών κατά τη σεξουαλική επαφή

Χαλινός: Το σημείο... G των ανδρών - Που βρίσκεται και πως διεγείρεται χαρίζοντας απολαυστικούς οργασμούς
Ψυχική Υγεία
25/11/2024 - 20:16

Χαλινός: Το σημείο... G των ανδρών - Που βρίσκεται και πως διεγείρεται χαρίζοντας απολαυστικούς οργασμούς

Απίστευτο αλλά και εξαιρετικά σπάνιο: Άνδρας ζούσε με τρία πέη χωρίς να το γνωρίζει
Υγεία
26/10/2024 - 14:11

Απίστευτο αλλά και εξαιρετικά σπάνιο: Άνδρας ζούσε με τρία πέη χωρίς να το γνωρίζει

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Υπογράφηκε στην Αθήνα η Ευρωπαϊκή Διακήρυξη για τη Στοματική Υγεία
Υγεία
15/05/2026 - 00:16
«Innovation Meets Industry»: Προτεραιότητες και θεσμικές προϋποθέσεις για την καινοτομία στην Υγεία
Pharma Policy
14/05/2026 - 23:37
Ενεργοποιήθηκε το ευρωπαϊκό εργαλείο IPCR για την παρακολούθηση της έξαρσης κρουσμάτων χανταϊού
Πολιτική Υγείας
14/05/2026 - 23:03
Κατέληξε στη ΜΕΘ του ΚΑΤ και η δεύτερη 17χρονη μαθήτρια που είχε βουτήξει στο κενό μαζί με τη φίλη της
Επικαιρότητα
14/05/2026 - 22:18
Ο ΟΦΕΤ στη Vitafoods Europe 2026 με προϊόντα εστιασμένα στη σύγχρονη πρόκληση της μακροζωίας
Pharma News
14/05/2026 - 21:46
Ένας στους τρεις Έλληνες έχει υπέρταση και συχνά δεν το γνωρίζει
Υγεία
14/05/2026 - 21:09
Γιατί οι δερματολόγοι προειδοποιούν ότι η αντηλιακή προστασία δεν είναι μόνο για την παραλία
Υγεία
14/05/2026 - 20:34
Tο διαχρονικό έργο των Εθελοντών Σαμαρειτών-Διασωστών του Ε.Ε.Σ. στο EKO Acropolis Rally
Επικαιρότητα
14/05/2026 - 20:12
Οι διαδερμικές επεμβάσεις βαλβίδων φέρνουν επανάσταση στην επεμβατική καρδιολογία
Health Talk
14/05/2026 - 19:47
Ανάκληση παξιμαδιών κανέλας ως «μη ασφαλή» από τον ΕΦΕΤ
Επικαιρότητα
14/05/2026 - 19:33
Γεωργιάδης: «Το Ταμείο Καινοτομίας διασφαλίζει πρόσβαση στα νέα φάρμακα χωρίς δημοσιονομικό εκτροχιασμό»
Πολιτική Υγείας
14/05/2026 - 19:17
Μειωμένος ο ρυθμός αύξησης της παχυσαρκίας σε παιδιά και ενήλικες στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια
Υγεία
14/05/2026 - 18:49
ΕΟΔΥ: Αυξημένα τα κρούσματα RSV παρά τα χαμηλά επίπεδα θετικότητας
Υγεία
14/05/2026 - 18:23
Ο ΕΟΠΥΥ ανοίγει τη διαδικασία διαπραγμάτευσης για εξετάσεις βιοδεικτών
Πολιτική Υγείας
14/05/2026 - 17:49
Απάντηση Γεωργιάδη σε Πολάκη για το Ταμείο Καινοτομίας: «Συνωμοσιολογία» τα περί απαίτησης φαρμακευτικών των ΗΠΑ
Πολιτική Υγείας
14/05/2026 - 17:13
ΕΚΕ: Πανελλήνια καμπάνια για την καρδιακή ανεπάρκεια, την «αθόρυβη επιδημία»
Health Talk
14/05/2026 - 16:56
ΕΟΔΥ: Δωρεάν rapid tests και δράσεις ενημέρωσης για HIV και ΣΜΝ σε όλη την Ελλάδα
Υγεία
14/05/2026 - 16:33
Η σχέση των παιδιών με τα λαχανικά διαμορφώνεται από τη μήτρα
Διατροφή
14/05/2026 - 16:09
Ενημερωτική εκστρατεία της GSK Ελλάδος για τον διά βίου εμβολιασμό και τα οφέλη του στη δημόσια υγεία
Pharma News
14/05/2026 - 15:51
Επαγγελματίες ψυχικής υγείας σε συνεχείς επικοινωνίες με παιδιά ανά την Ελλάδα μετά την τραγωδία στην Ηλιούπολη
Ψυχική Υγεία
14/05/2026 - 15:29
Ο πολύς ή λίγος ύπνος συνδέεται με επιτάχυνση της γήρανσης
Υγεία
14/05/2026 - 15:11
Ο Ντύλαν, ο πρώτος σκύλος θεραπείας του ΕΣΥ, στο πλευρό ογκολογικών ασθενών στο Νοσοκομείο «Μεταξά»
Υγεία
14/05/2026 - 14:47
Πανελλήνιες και διαφήμιση: Έκκληση για υπεύθυνη επικοινωνία προς προστασία των μαθητών
Ψυχική Υγεία
14/05/2026 - 14:23
Μια εξαιρετικά επιδέξια τρύπα σε δόντι αποκαλύπτει ότι οι Νεάντερταλ ασκούσαν την οδοντιατρική πριν από 60.000 χρόνια
Υγεία
14/05/2026 - 14:00
Εκλογές στο PhARMA Innovation Forum: Οι υποψήφιότητες και τα κρίσιμα διακυβεύματα για την καινοτομία
Pharma Policy
14/05/2026 - 13:55
Μελέτη προειδοποιεί για επικίνδυνη ζέστη στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2026 - Τα μέτρα προστασίας των αθλητών
Υγεία
14/05/2026 - 13:00
Γεωργιάδης: Νέες κυβερνητικές παρεμβάσεις για τους νοσηλευτές προ των πυλών
Πολιτική Υγείας
14/05/2026 - 12:26
Γιατί είναι σημαντική η αλλαγή της ονομασίας του συνδρόμου των πολυκυστικών ωοθηκών
Υγεία
14/05/2026 - 12:01
Το 30% αγνοεί την ύπαρξη προγράμματος εμβολιασμών για ενήλικες
Pharma Policy
14/05/2026 - 11:52
Αυτοκτονία: Όχι στον στιγματισμό, στις υπεραπλουστεύσεις και στη δημοσιοποίηση σημειωμάτων
Ψυχική Υγεία
14/05/2026 - 11:30

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Φρούτα και ένας καφές την ημέρα σχηματίζουν ασπίδα για την υγεία των κυττάρων
Διατροφή
12/05/2026 - 10:00
Παγκόσμια Ημέρα Νοσηλευτών: Η ενίσχυση των νοσηλευτών σώζει ζωές!
Πολιτική Υγείας
12/05/2026 - 10:23
Νέο τεστ αίματος για τη νόσο Αλτσχάιμερ εγκρίθηκε στην Ευρώπη
Pharma News
12/05/2026 - 11:00
Μητσοτάκης: Νέες παρεμβάσεις για μισθολογική στήριξη και θεσμική αναβάθμιση των νοσηλευτών
Πολιτική Υγείας
12/05/2026 - 12:44
Βιοτεχνολογική εταιρεία του Ζάκερμπεργκ εξαγόρασε κυτταρική θεραπεία της Novo Nordisk για το Πάρκινσον
Pharma News
12/05/2026 - 12:00
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo