ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ζαμπέλας-ΕΦΕΤ: «Η τήρηση των κανόνων υγιεινής στα τρόφιμα βοηθάει στην καταπολέμηση της σπατάλης»

Πολιτική Υγείας
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Το πρόσφατο περιστατικό θανάτου Ελληνίδας από αλλαντίαση μετά την κατανάλωση φαγητού σε εστιατόριο στο εξωτερικό, έφερε στην επιφάνεια με τον πιο δραματικό τρόπο την κρισιμότητα της ενημέρωσης των καταναλωτών σε θέματα ασφάλειας τροφίμων.
Κυριακή, 24/09/2023 - 10:33
— Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
News4Health Team News4Health Team

Επιπλέον, γεννάται ζήτημα για την αναγκαιότητα τόνωσης της εμπιστοσύνης των καταναλωτών στο σύστημα ασφάλειας των τροφίμων της ΕΕ, το οποίο υποστηρίζεται αποκλειστικά από επιστημονικά στοιχεία.

Είναι γεγονός ότι η ασφάλεια τροφίμων έχει καταστεί κλειδί, όχι μόνο για τη δημόσια υγεία αλλά και την ικανοποιητική λειτουργία της αγοράς και της κοινωνίας στο σύνολό της. Σε αυτό το πλαίσιο, η ευρωπαϊκή και η εθνική δράση είναι απαραίτητη, ώστε να διασφαλίζεται ότι τα προϊόντα που καταναλώνει κάθε πολίτης, από το ένα άκρο της Ευρώπης στο άλλο, είναι τα ασφαλέστερα στον κόσμο.

Στα τέλη Σεπτεμβρίου, με την υλοποίηση μιας σειράς δράσεων και συνεργασιών, ολοκληρώνει τον κύκλο της, για το 2023, η επικοινωνιακή εκστρατεία #EUChooseSafeFood της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων (European Food Safety Authority, EFSA) που συνδέει την επιστήμη με τα τρόφιμα που καταλήγουν στο πιάτο, δίνοντας τη δυνατότητα στους καταναλωτές να κάνουν συνειδητές και υγιεινές επιλογές τροφίμων.

«Ο τελικός απολογισμός για την επίτευξη των στόχων, θα πραγματοποιηθεί από την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων, η οποία και συντονίζει αυτή την καμπάνια, όμως μέχρι στιγμής, είμαστε πολύ ικανοποιημένοι γιατί βλέπουμε ένα ολοένα και αυξανόμενο ενδιαφέρον από την πλευρά των καταναλωτών για τις ενότητες που καλύπτουμε, ιδιαίτερα σε τομείς που μέχρι πρόσφατα αντιμετωπίζονταν ως θέματα που αφορούν κυρίως το επιστημονικό κοινό, όπως για παράδειγμα οι επιμολυντές» τονίζει μιλώντας στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Αντώνιος Ζαμπέλας, πρόεδρος του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων και καθηγητής στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. «Οι συνεργασίες με τους επαγγελματίες, πέραν των ακαδημαϊκών, είχαν μεγάλη ανταπόκριση, οι ακόλουθοι στα κοινωνικά δίκτυα αυξάνονται και βλέπουμε ότι στο διαδίκτυο κινούνται με μεγαλύτερη συχνότητα θεματικές που έχουν σχέση με την ασφάλεια των τροφίμων, αλλά και την επιστήμη πίσω από αυτήν» υπογραμμίζει.

Στο επίκεντρο της φετινής εκστρατείας #EUChooseSafeFood βρέθηκαν, η υγιεινή, οι επιμολυντές και η σπατάλη των τροφίμων. Οι συγκεκριμένες τρεις θεματικές ενότητες είναι στην πραγματικότητα αλληλένδετες. Όπως εξηγεί μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Ζαμπέλας «γνωρίζοντας και ακολουθώντας κανείς, τους ορθούς κανόνες υγιεινής τροφίμων (κατά την αποθήκευση, προετοιμασία γευμάτων, συντήρηση κλπ), αποφεύγει τους επιμολυντές στα τρόφιμα και προστατεύει τόσο τον εαυτό του όσο και τα πρόσωπα του περιβάλλοντός του στο σπίτι, στην εργασία, σε συναντήσεις κ.α. Με τη σειρά τους, τα τρόφιμα που έχουν χειρισθεί με τον κατάλληλο τρόπο και σύμφωνα με τις οδηγίες, είναι ασφαλή για το προβλεπόμενο χρονικό διάστημα και αυτός είναι ένας από τους τρόπους για να μειωθεί σημαντικά η σπατάλη τους». Δίνοντας ένα πρακτικό παράδειγμα, επισημαίνει ότι ο καταναλωτής που γνωρίζει ότι οι πατάτες αποθηκεύονται σε σκιερό και αεριζόμενο μέρος, και όχι στο ψυγείο, μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης της χημικής ουσίας που ονομάζεται ακρυλαμίδιο και αξιοποιεί στο έπακρο την πρώτη του ύλη (πατάτες) για την παραγωγή γευμάτων, χωρίς να έχει απώλειες από λάθους χειρισμούς.

Πόσο σημαντική όμως είναι η εκπαίδευση των καταναλωτών ώστε να κάνουν συνειδητές επιλογές τροφίμων, διαβάζοντας σωστά τις ετικέτες και μειώνοντας την ποσότητα των τροφίμων που απορρίπτονται λόγω εσφαλμένης πληροφόρησης; Όπως αναφέρει ο κ. Ζαμπέλας, σε ένα περιβάλλον που το χαρακτηρίζει η επισιτιστική επισφάλεια αλλά και η υποβάθμιση του περιβάλλοντος, είναι καθοριστικής σημασίας ο καταναλωτής να εκπαιδεύεται και να ενημερώνεται διαρκώς για τα νέα επιστημονικά δεδομένα, έτσι ώστε να είναι σε θέση να επιλέγει, ανάμεσα σε μια πληθώρα προϊόντων, αυτά που πραγματικά καλύπτουν τις δικές του ανάγκες.

Σημειώνεται ότι γίνεται μεγάλη προσπάθεια από τον ΕΦΕΤ, τόσο μέσω της εκστρατείας #EUChooseSafeFood όσο και πολλών άλλων ενημερωτικών δράσεων, τα επιστημονικά δεδομένα να γίνουν προσιτά στον καταναλωτή, ώστε να είναι σε θέση να κατανοεί την ετικέτα και να επιλέγει, ελαχιστοποιώντας τη σπατάλη των τροφίμων αλλά και τη σπατάλη του διαθέσιμου εισοδήματός του.

Η σπατάλη τροφίμων

Η σπατάλη τροφίμων είναι ένα φαινόμενο που έχει ενταθεί δραματικά στην εποχή μας και απασχολεί τόσο τους επιστήμονες όσο και έναν συνεχώς αυξανόμενο αριθμό ευαισθητοποιημένων ενεργών πολιτών, καθώς αποτελεί πληγή για την οικονομία και τη βιώσιμη ανάπτυξη. Σύμφωνα με όσα επισημαίνει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Ζαμπέλας, ενώ για την Ελλάδα δεν υπάρχουν ιδιαίτερα στοιχεία ως προς την σπατάλη των τροφίμων, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, έχει υπολογισθεί ότι είναι περίπου 20%. Σύμφωνα με μία μελέτη που διεξήγαγε ο ΟΗΕ το 2021, οι Έλληνες πετάνε περίπου 1,5 εκατομμύρια τόνους τροφίμων τον χρόνο ενώ οι Πορτογάλοι, με παρόμοιο πληθυσμό, 860.000. «Αυτός είναι ένας πολύ μεγάλος αριθμός, που επιβαρύνει οικονομικά τα νοικοκυριά, δεδομένου ότι πρέπει να αγοράζουν πιο συχνά τρόφιμα, αλλά και ευρύτερα αυξάνονται οι ανάγκες, αυξάνεται και αποπροσανατολίζεται η παραγωγή και επιβαρύνεται το περιβάλλον. Το ανησυχητικό είναι ότι ο Έλληνας καταναλωτής ενώ γνωρίζει για το πρόβλημα, δεν το θεωρεί σημαντικό» υποστηρίζει ο κ. Ζαμπέλας.

Εστιάζοντας στις δράσεις στις οποίες συμμετέχει ο ΕΦΕΤ στο πλαίσιο αυτό, σημειώνει ότι εντάσσονται σε μία πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για εκτενή και πολύπλευρη ενημέρωση του καταναλωτή ως προς τον χειρισμό των τροφίμων στο σπίτι. Σημειώνεται ότι σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ο στόχος είναι τα κράτη μέλη να μειώσουν τη σπατάλη τροφίμων σε εθνικό επίπεδο (το 2030 σε σύγκριση με το 2020) κατά 30 % (κατά κεφαλήν) στους τομείς του λιανικού εμπορίου, των εστιατορίων και των νοικοκυριών, και κατά 10% στον τομέα της μεταποίησης. Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, οι δράσεις, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΦΕΤ, πρέπει να είναι πολυδιάστατες και να περιλαμβάνουν την ενίσχυση της συνεργασίας στην αλυσίδα των τροφίμων, την ενθάρρυνση πρωτοβουλιών των επιχειρήσεων τροφίμων και την στήριξη της αλλαγής συμπεριφοράς των καταναλωτών.

Την ίδια στιγμή ο ΕΦΕΤ, έχοντας ως κύριο στόχο την προστασία του καταναλωτή, συνεργάζεται με τις επιχειρήσεις τροφίμων ώστε τα προϊόντα που είναι προς διάθεση να είναι ασφαλή και να ανταποκρίνονται πλήρως σε αυτό που αναγράφει η ετικέτα τους. «Αναπτύσσουμε προγράμματα ελέγχου που αφορούν κυρίως βιολογικούς και χημικούς κινδύνους αλλά και που αφορούν σε υλικά που μπορεί να μεταναστεύσουν σε τρόφιμα. Μας ενδιαφέρει πολύ η επισήμανση και η απάτη στον τομέα των τροφίμων. Από τους έως τώρα ελέγχους, επικεντρωνόμαστε περισσότερο στην salmonella και στα αλλεργιογόνα. Για το 2024 ένας από τους στόχους μας είναι να δομήσουμε διαδικασίες που να βοηθούν τις επιχειρήσεις στον δικό τους αυτοέλεγχο αλλά και να αυξήσουμε την ενημέρωση του καταναλωτή σε θέματα ασφάλειας τροφίμων και διατροφής» τονίζει ο πρόεδρος του ΕΦΕΤ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ένας διαρκής στόχος προς επίτευξη των παραπάνω είναι η συνεχιζόμενη εκπαίδευση του προσωπικού και η βελτίωση των συνεργασιών και του συντονισμού από πλευράς ΕΦΕΤ με άλλες υπηρεσίες του δημοσίου τομέα που διενεργούν ελέγχους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  • ΕΦΕΤ
  • ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΖΑΜΠΕΛΑΣ
  • ΤΡΟΦΙΜΑ
  • ΣΠΑΤΑΛΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΕΟΠΥΥ: Θα καλυφθεί το κόστος της απαλλαγής των πλημμυροπαθών από τη συμμετοχή σε φάρμακα, εξετάσεις
ΕΟΠΥΥ: Θα καλυφθεί το κόστος της απαλλαγής των πλημμυροπαθών από τη συμμετοχή σε φάρμακα, εξετάσεις 23 Σεπτεμβρίου 2023
Λουράντος: «Έρχεται ειδική εφαρμογή για τις εφημερίες των φαρμακείων» 24 Σεπτεμβρίου 2023
Λουράντος: «Έρχεται ειδική εφαρμογή για τις εφημερίες των φαρμακείων»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Έξι τρόφιμα που ενισχύουν το μεταβολισμό
Διατροφή
28/04/2026 - 12:00

Έξι τρόφιμα που ενισχύουν το μεταβολισμό

Μπορούν οι φόροι να βελτιώσουν την υγεία;
Πολιτική Υγείας
25/04/2026 - 08:32

Μπορούν οι φόροι να βελτιώσουν την υγεία;

Τρόφιμα από κάθε κατηγορία που φροντίζουν την υγεία της καρδιά μας
Διατροφή
23/04/2026 - 18:37

Τρόφιμα από κάθε κατηγορία που φροντίζουν την υγεία της καρδιά μας

Ο ΕΦΕΤ συμμετέχει και φέτος στην ενημερωτική εκστρατεία Safe2Eat για την ασφάλεια τροφίμων
Επικαιρότητα
24/04/2026 - 03:47

Ο ΕΦΕΤ συμμετέχει και φέτος στην ενημερωτική εκστρατεία Safe2Eat για την ασφάλεια τροφίμων

Οι μακάκοι του Γιβραλτάρ τρώνε λάσπη για να αποφύγουν τις στομαχικές διαταραχές από το junk food
Pet
23/04/2026 - 14:00

Οι μακάκοι του Γιβραλτάρ τρώνε λάσπη για να αποφύγουν τις στομαχικές διαταραχές από το junk food

Φάμελλος: «Το υπερπλεόνασμα να δοθεί για αναστολή του ΦΠΑ σε τρόφιμα και φάρμακα, μείωση του ΕΦΚ και 13η σύνταξη»
Επικαιρότητα
23/04/2026 - 03:42

Φάμελλος: «Το υπερπλεόνασμα να δοθεί για αναστολή του ΦΠΑ σε τρόφιμα και φάρμακα, μείωση του ΕΦΚ και 13η σύνταξη»

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Άννα Μαρία Παπαχαραλάμπους: Η δύσκολη καθημερινότητα με την αόρατη αγκυλοποιητική σπονδυλοαρθρίτιδα
Patient Talk
30/04/2026 - 16:42
Γεωργιάδης για την παιδίατρο: «Έκανε πέντε μέρες εφημερία on call, από το σπίτι της - Δεν θα γίνει ΕΔΕ»
Πολιτική Υγείας
30/04/2026 - 15:51
Γιατί ο εγκέφαλός μας «στρέφεται εναντίον μας» όταν τσακωνόμαστε
Ψυχική Υγεία
30/04/2026 - 15:24
Θεμιστοκλέους: «Την επόμενη εβδομάδα η προκήρυξη για 1.000 μόνιμες θέσεις γιατρών στα νοσοκομεία της χώρας»
Πολιτική Υγείας
30/04/2026 - 14:19
Εμβολιασμοί ενηλίκων: Τα πιο απλά και αποτελεσματικά μέσα πρόληψης και προστασίας
Υγεία
30/04/2026 - 13:34
Γεωργιάδης: «Άνοιξαν όλες οι κατηγορίες για την διανομή των ΦΥΚ από ιδιωτικά φαρμακεία»
Πολιτική Υγείας
30/04/2026 - 12:58
Χουλιάρα από το Φόρουμ των Δελφών: «Σε μη βιώσιμα επίπεδα το clawback και το rebate»
Pharma Policy
30/04/2026 - 12:26
Περισσότερα από 150 παιδιά έχουν τραυματιστεί το πρώτο τρίμηνο οδηγώντας ηλεκτρικά πατίνια
Υγεία
30/04/2026 - 11:38
Διεθνής έρευνα για την κλιματική αλλαγή και τις επιπτώσεις της στην υγεία: Κρίση που βαθαίνει όλο και πιο πολύ
Υγεία
30/04/2026 - 11:03
Μελάνωμα: Πέντε «γκρίζες ζώνες» και απλοί τρόποι αποτροπής ενός ηλιακού εγκαύματος την άνοιξη
Health Talk
30/04/2026 - 10:36
Πατούλης για δημογραφικό: «Εθνική και ευρωπαϊκή πρόκληση για το μέλλον των κοινωνιών»
Επικαιρότητα
30/04/2026 - 10:11
Η εμμηνόπαυση γερνάει ανομοιόμορφα τα όργανα του γυναικείου αναπαραγωγικού συστήματος
Υγεία
30/04/2026 - 09:43
Η ΕΝΑΣΕΛ στη Βουλή: «Η ουσιαστική προστασία των δικαιωμάτων των ασθενών περνά μέσα από τη θεσμική συμμετοχή»
Patient Talk
30/04/2026 - 08:47
Παρεμβάσεις σε κυβέρνηση, κόμματα και φορείς από τους εργαζόμενους για το μέλλον των κέντρων πρόληψης
Ψυχική Υγεία
30/04/2026 - 07:22
Παρέμβαση της Brains I.C.S στο συνέδριο του Economist: «Η μάχη κατά του καρκίνου ξεκινά πολύ πριν από το νοσοκομείο»
Επικαιρότητα
30/04/2026 - 03:37
Ο Νίκος Παπανδρέου υποψήφιος για το βραβείο One Health
Επικαιρότητα
30/04/2026 - 00:02
Όταν οι αμυγδαλές δημιουργούν περισσότερα προβλήματα από τα οφέλη τους
Health Talk
29/04/2026 - 23:46
Η Γερμανία από το 2028 θα επιβάλει φόρο στα αναψυκτικά που περιέχουν ζάχαρη
Επικαιρότητα
29/04/2026 - 23:18
Ραντεβού και σε μονάδες Ψυχικής Υγείας με λίγα «κλικ» μέσω του myHealth app
Πολιτική Υγείας
29/04/2026 - 23:01
Ο ΕΕΣ και η Διαμαντής Μασούτης Α.Ε. στήριξαν 312 παιδιά τις Ημέρες του Πάσχα
Επικαιρότητα
29/04/2026 - 22:44
Μεσοθεραπεία σώματος: Στοχευμένη λύση για κυτταρίτιδα και τοπικό λίπος
Ομορφιά
29/04/2026 - 22:21
Αποκάλυψη Τέντρος: «Οι ΗΠΑ δεν έχουν πληρώσει ακόμη όσα οφείλουν στον ΠΟΥ για να αποχωρήσουν»
Επικαιρότητα
29/04/2026 - 21:18
Ο ΕΟΦ απαγόρευσε πέντε γνωστά προϊόντα που υπόσχονταν «θεραπείες» για σειρά παθήσεων
Υγεία
29/04/2026 - 20:52
Παρέμβαση Γεωργιάδη για την ειδικευόμενη παιδίατρο: «Καμία υπερεργασία, καμία υπερεφημέρευση»
Επικαιρότητα
29/04/2026 - 20:36
«Τροφή για Δράση»: Πρωτοβουλία 13 πανεπιστημίων για την παιδική παχυσαρκία στην Ελλάδα
Υγεία
29/04/2026 - 20:13
Είναι το μέλλον στην επιστήμη της διαιτολογίας η προσωποποιημένη διατροφή;
Διατροφή
29/04/2026 - 19:29
Μονάδες ολικής φροντίδας για άτομα με αυτισμό και νευροεκφυλιστικές παθήσεις σε Ρέθυμνο και Λασίθι
Πολιτική Υγείας
29/04/2026 - 19:11
Εκδικάζεται από το ΣτΕ η προσφυγή του ΠΣΦ για το rebate και το clawback
Επικαιρότητα
29/04/2026 - 18:48
ΠΕΦ: Στρατηγικής σημασίας οι επενδύσεις στην Τρίπολη - Στιγμιότυπα από την επίσκεψη Μητσοτάκη
Pharma Policy
29/04/2026 - 18:02
Σύνδρομο «ραγισμένης» καρδιάς: Και όμως υπάρχει…
Health Talk
29/04/2026 - 17:24

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Γεωργιάδης: Εντός του 2027 η παραλαβή 255 νέων ασθενοφόρων για το ΕΚΑΒ
Πολιτική Υγείας
27/04/2026 - 22:33
Οι εργαζόμενοι της UCB στηρίζουν για 10η συνεχόμενη χρονιά τη Μονάδα Προστασίας Παιδιού «Άγιος Ανδρέας»
Pharma News
28/04/2026 - 03:44
40 νέες μονάδες δωρεάν φροντίδας ψυχικής υγείας σε όλη την επικράτεια - Τι θα παρέχουν
Πολιτική Υγείας
28/04/2026 - 10:54
Έξι τρόφιμα που ενισχύουν το μεταβολισμό
Διατροφή
28/04/2026 - 12:00
ΠΟΥ: Τα στοιχεία για την επικίνδυνη ηπατίτιδα D στην Ελλάδα
Πολιτική Υγείας
28/04/2026 - 13:00
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo