Αναφερόμενος στις ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες που καταγράφονται τις τελευταίες ημέρες, ο κ. Μάριος Θεμιστοκλέους υπογράμμισε: «Είναι σημαντικό για τις επόμενες μέρες, θα ακολουθήσουν και πιο υψηλές θερμοκρασίες. Βγήκε επίσημη εγκύκλιος από το Υπουργείο Υγείας χθες, για να έχουμε τις οδηγίες για τους ηλικιωμένους, τις ευπαθείς ομάδες, για τα μικρά παιδιά: αποφυγή στην έκθεση στον ήλιο, παραμονή σε κλιματιζόμενους χώρους, όσοι έχουν άλλα προβλήματα υγείας θα πρέπει να μιλήσουν με τους προσωπικούς τους γιατρούς. Το ΕΣΥ είναι σε επιφυλακή και το ΕΚΑΒ, μέχρι στιγμής δεν παρατηρείται κάποια σημαντική αύξηση με τα περιστατικά, τα οποία φτάνουν στα Επείγοντα των νοσοκομείων», τόνισε χαρακτηριστικά μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα Mega» στο Mega.
Σε ό,τι αφορά τη λειτουργία των ΤΕΠ, τόνισε ότι έχει γίνει σημαντική αναδιοργάνωση με πολλαπλά οφέλη για τους ασθενείς: «Πέρα από το βραχιολάκι, αυτό το οποίο έχει αλλάξει στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών τον τελευταίο χρόνο, έχουμε καταρχήν καλύτερη κτιριακή υποδομή, έχουμε καλύτερη οργάνωση. Κάναμε μία καλύτερη κατανομή των νοσοκομείων τα οποία εφημερεύουν, μειώσαμε τον όγκο που φτάνουν τα περιστατικά στα Επείγοντα, έχουμε τους εθελοντές του Ερυθρού Σταυρού και έχουμε προσλάβει αρκετό προσωπικό στα Επείγοντα».
Πως γίνεται η αξιολόγηση των νοσοκομείων
Για την αξιολόγηση των νοσοκομείων από τους ίδιους τους ασθενείς, επισήμανε: «Όλοι όσοι νοσηλεύονται στα δημόσια νοσοκομεία λαμβάνουν κατά την έξοδό τους, μετά από κάποιες μέρες ένα SMS, με ένα σύνδεσμο. Διαρκεί 3 λεπτά και έχει 35 ερωτήσεις. Παίρνουμε την πραγματική εικόνα από κάποιον που έχει ζήσει το νοσοκομείο. Για να έχουμε κάποια αποτελέσματα χρειαζόμαστε και άλλο καιρό. Η αξιολόγηση αυτή δεν είναι καταγραφή γνώμης, είναι εργαλείο διοίκησης. Υπάρχει πλατφόρμα που συλλέγονται όλα τα στοιχεία, πρόσβαση σε αυτά έχει ο διοικητής του νοσοκομείου, η Υγειονομική Περιφέρεια και το Υπουργείο Υγείας».
Ο κ. Θεμιστοκλέους έκανε επίσης αναφορά στην προετοιμασία του συστήματος ενόψει της καλοκαιρινής περιόδου και της αυξημένης ανάγκης για διακομιδές στα νησιά: «Έχουμε φέτος πολύ καλύτερη εικόνα σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Από τις 300 θέσεις που επαναλαμβανόμενα έβγαιναν άγονες τα τελευταία 10-15 χρόνια, έχουν καλυφθεί τα 2/3 των θέσεων. Στο ΕΚΑΒ έχουμε προσλάβει διασώστες και έχουμε αυξήσει κατά πολύ τις βάρδιες, άρα την επιχειρησιακή δυνατότητα του ΕΚΑΒ. Στις αεροδιακομιδές έχουμε ένα περισσότερο αεροπλάνο από τη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, που σημαίνει διπλασιασμό στις αεροδιακομιδές, ένα ελικόπτερο στην Πάρο, σε συνεργασία με το Βελέντζειο Ίδρυμα και ένα ελικόπτερο από την προσεχή δωρεά της Εθνικής Τράπεζας που θα είναι στη Ρόδο» ενώ πρόσθεσε πως «στην Αττική έχουμε προσθέσει 10 περισσότερα ασθενοφόρα. Αυτή τη στιγμή, για πρώτη φορά, θα ξεπεράσουμε τα 65-67 ασθενοφόρα στην πρωινή και απογευματινή βάρδια. Ένα πρόγραμμα το οποίο αλλάζει πλήρως τον τρόπο διανομής και μειώνει πάρα πολύ την ταλαιπωρία. Κάποια προβλήματα τα οποία παρατηρούνται σε συγκεκριμένες περιοχές, παρατηρούνται γιατί έχουμε πάρα πολύ μεγάλη συμμετοχή του κόσμου».
Οι παραδόσεις φαρμάκων κατ' οίκον
Αναφορικά με την κατ’ οίκον παράδοση φαρμάκων υψηλού κόστους, σημείωσε: «Όσοι λαμβάνουν φάρμακα υψηλού κόστους, μπορούν να υποβάλουν αίτηση μέσω της πλατφόρμας του ΕΟΠΥΥ στο eopyy.gov.gr, επιλέγουν το σημείο στο οποίο θέλουν να τους παραδοθούν τα φάρμακα υψηλού κόστους. Αφορά 120.000 άτομα το μήνα».
Τέλος, για τη λειτουργία της τηλεφωνικής γραμμής 1566, επεσήμανε: «Το 1566 είναι ο τρόπος για να κάνουμε το ΕΣΥ πιο προσβάσιμο σε όλους. Το 1566 αφορά όλες τις ερωτήσεις εκτός από ιατρικές. Για παράδειγμα, θέλω να κλείσω ραντεβού με ενδοκρινολόγο στην Αττική, θα σε βοηθήσει το 1566. Μέσα στους επόμενους μήνες θα μπαίνουν όλες οι υπηρεσίες του Εθνικού Συστήματος Υγείας, ώστε να μείνει μόνο ένας αριθμός».