Σε πολύ θετικό κλίμα και με κοινή διάθεση για ανοιχτή και σταθερή συνεργασία πραγματοποιήθηκε συνάντηση εκπροσώπων της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας (ΕΝ.ΑΣ.ΕΛ.) με τον Υφυπουργό Υγείας κ. Μάριο Θεμιστοκλέους, σύμφωνα με ανακοίνωση των πρώτων, που εξέθεσαν αναλυτικά τα προβλήματα με οποία οι ασθενείς έρχονται αντιμέτωποι στην καθημερινότητα.
Την Ένωση εκπροσώπησαν ο Νίκος Δέδες, Γενικός Γραμματέας, η Καίτη Θεοχάρη, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου, η Ναταλία Τουμπανάκη, Διευθύντρια, και ο Αναστάσιος Σαμουηλίδης, Υπεύθυνος Δημοσίων Υποθέσεων.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, παραδόθηκε επιστολή της Προέδρου της Ένωσης, Βασιλικής-Ραφαέλας Βακουφτσή, με αναφορά στις εμπειρίες και τις δυσκολίες που βιώνουν οι ασθενείς που κατοικούν στην Περιφέρεια, καθώς και το κείμενο θέσεων της ΕΝ.ΑΣ.ΕΛ. για τις ανισότητες στον τομέα της υγείας στην Ελλάδα, το οποίο εκπονήθηκε μετά από συναντήσεις με εκπροσώπους ασθενών ανά την Ελλάδα στο πλαίσιο των δράσεων για την Ευρωπαϊκή Ημέρα Δικαιωμάτων των Ασθενών.
Η συζήτηση επικεντρώθηκε στο σχεδιασμό και την υλοποίηση του νέου υγειονομικού χάρτη της χώρας και η Ένωση τόνισε ότι θα πρέπει να διαμορφωθεί σύμφωνα με τις ανάγκες των ασθενών και ότι θα πρέπει να περιλαμβάνει ένα ξεκάθαρο και λειτουργικό σύστημα πλοήγησης για τον ασθενή μέσα στο σύστημα υγείας. Επισημάνθηκε η σημασία της θεσμικής συμμετοχής των συλλόγων ασθενών στον σχεδιασμό και την υλοποίηση της μεταρρύθμισης.
Περαιτέρω, συζητήθηκε η επικείμενη δημοσιοποίηση της Ενιαίας Λίστας Χειρουργείων, καθώς και ζητήματα που αφορούν την Ανακουφιστική Φροντίδα, όπως το Εθνικό Σχέδιο Δράσης και η έκδοση των σχετικών υπουργικών αποφάσεων.
Συμφωνήθηκε η εμβάθυνση της συνεργασίας και κατόπιν πρότασης του Υφυπουργού, η πραγματοποίηση τακτικών συναντήσεων με την Ένωση, όπου θα εξετάζονται τα σχετικά ζητήματα και η πρόοδος των μεταρρυθμίσεων, προς την κατεύθυνση ενός βιώσιμου συστήματος υγείας με ισότιμη και δίκαιη πρόσβαση.
Η Ένωση Ασθενών Ελλάδας υπογραμμίζει την ανάγκη και τη σημασία της συμμετοχής των ασθενών στον σχεδιασμό και τη διαμόρφωση κάθε πολιτικής και μεταρρύθμισης στο πεδίο της υγείας. Η συν-δημιουργία πολιτικών με τους ίδιους τους λήπτες υπηρεσιών υγείας διασφαλίζει ότι η φωνή των πολιτών λαμβάνεται υπόψη στον σχεδιασμό και την αξιολόγηση των υπηρεσιών και επιφέρει προστιθέμενη αξία, καθώςη εμπειρία των ασθενών αποτελεί πολύτιμη πηγή ανατροφοδότησης για τη βελτίωση της αποδοτικότητας, της προσβασιμότητας και της ανθρώπινης διάστασης του Συστήματος Υγείας και ταυτόχρονα, η επίτευξη ευρύτερων συναινέσεων αποτελεί εχέγγυο για την επιτυχή υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων.