ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Γκάγκα: «Ήδη έχουν προκηρυχθεί 4.000 θέσεις νοσηλευτών» - Τι είπε για τις ελλείψεις φαρμάκων και τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς (video)

Πολιτική Υγείας
Γκάγκα: «Ήδη έχουν προκηρυχθεί 4.000 θέσεις νοσηλευτών» - Τι είπε για τις ελλείψεις φαρμάκων και τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς (video)
Για τη νοσηλεία της Ελληνίδας που τραυματίστηκε στην έκρηξη στην Κωνσταντινούπολη καθώς και για τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς και τις ελλείψεις φαρμάκων που παρατηρούνται μίλησε στην τηλεόραση της ΕΡΤ η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Mίνα Γκάγκα
Τετάρτη, 16/11/2022 - 13:40
— Photo: Φωτογραφία από Klaus Nielsen
Χριστίνα Παναγιώτα Βελαλή Χριστίνα Παναγιώτα Βελαλή

Ειδικότερα, η κα Γκάγκα με αφορμή τον τραυματισμό της 39χρονη στην Κωνσταντινούπολή, είπε χαρακτηριστικά: «Θεωρήσαμε ότι πρέπει να τη φέρουμε στη χώρα της. Αρχικά σκεφτήκαμε την Αλεξανδρούπολη. Μετά συνειδητοποιήσαμε ότι οι γονείς της είναι στη Θεσσαλονίκη, οπότε ήρθε στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου όπου έχει διαγνωστεί με ένα κάταγμα και το τραύμα. Θα μπει χειρουργείο μέσα στη μέρα και θα αναταχθεί το τραύμα και το ξένο σώμα που έχει, το θραυσμα δηλαδή που είναι στο πόδι της. Της ευχόμαστε περαστικά. Δεν εμπνέει ανησυχία»

Όσον αφορά στο ζήτημα των Τούρκων που ζήτησαν από το θύμα της τρομοκρατικής έκρηξης να πληρώσει τα έξοδα της νοσηλείας της, η ίδια ανέφερε πως είναι κάτι το οποίο συνηθίζεται να γίνεται γιατί «είναι εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης και δεν έχουμε τη διμερή συμφωνία που έχουμε με όλες τις χώρες της ΕΕ».

«Στην ΕΕ μπαίνεις (σε νοσοκομεία) δωρεάν παντού, αλλά όχι με τις άλλες χώρες» επισήμανε η κα Γκάγκα προσθέτοντας πως τα έξοδα της γυναίκας θα τα καλύψει το ελληνικό Δημόσιο.

Σχετικά με το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας και τις αντιδράσεις από την ΕΙΝΑΠ η ίδια υποστήριξε ότι «το νομοσχέδιο αυτό που επιχειρεί να κάνει και που θα κάνει είναι να δουλεύει περισσότερες ώρες στο δημόσιο νοσοκομείο. Δηλαδή κρατάμε όλη την πρωινή λειτουργία όπως ήταν μέχρι τώρα: χειρουργεία, εξωτερικά ιατρεία, φυσικά τη νοσηλεία των ασθενών. Υπάρχουν ήδη εδώ και πάρα πολλά χρόνια απογευματινά ιατρεία που λειτουργούν γιατί τα επιλέγουν κάποιοι ασθενείς που προτιμούν να λειτουργήσουν έτσι. Μπορεί με την ίδια λογική να λειτουργήσουν απογευματινά χειρουργεία, άρα περισσότερες ώρες στο δημόσιο».

Ωστόσο, «δύο πράγματα αλλάζουμε στο νομοσχέδιο. Οι ιδιώτες γιατροί μπορούν να έρθουν μέσα στο δημόσιο σύστημα και να εργαστούν σε μερική απασχόληση, όπως συμβαίνει σε πολλές άλλες χώρες στο εξωτερικό».

Το νέο νομοσχέδιο δίνει τη δυνατότητα στους γιατρούς του ΕΣΥ που προσφέρουν όλα αυτά τα χρόνια μέσα στο σύστημα, να μπορούν να συμμετέχουν και στα ιατρεία ή τα απογευματινά χειρουργεία και να βγαίνουν και με έλεγχο ένα δύο απογεύματα έξω.

«Έτσι δουλεύουν τα συστήματα στις περισσότερες χώρες και γι’ αυτό οι γιατροί μας φεύγουν σωρηδόν και φεύγουν στο εξωτερικό», επεσήμανε η κα Γκάγκα.

Οι ιδιώτες γιατροί που θα έρθουν σε καθεστώς μερικής απασχόλησης θα έχουν περισσότερη δυνατότητα για ιδιωτικό έργο. Οι γιατροί του ΕΣΥ θα είναι σε φουλ ωράριο κανονικά στο νοσοκομείο και θα μπορούν εφόσον συμμετέχουν και στην απογευματινή λειτουργία ή στις εφημερίες και το επιθυμούν.

Στη συνέχεια, η η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας απαντώντας στις καταγγελίες υποστήριξε ότι αυτό δεν είναι αληθές καθώς «ελέγχουμε πάρα πολύ δυνατά το σύστημα. Εάν ακυρώνονται πρωινά χειρουργεία και ιατρεία στο νοσοκομείο, ο γιατρός θα παύει να έχει τη δυνατότητα να κάνει απογευματινό ιατρείο ή χειρουργείο».

«Ήδη έχουν προκηρυχθεί 4.000 θέσεις νοσηλευτών»

Επίσης, η υπουργός αναφέρθηκε και στις ελλείψεις προσωπικού στα νοσοκομεία αναφέροντας ότι ήδη έχουν προκηρυχθεί 4.000 θέσεις νοσηλευτών οι οποίες βρίσκονται στο ΑΣΕΠ.

«Ήδη έχουμε 14.000 ανθρώπους στα νοσοκομεία περισσότερους από ότι είχαμε μέχρι τώρα» πρόσθεσε.

Ενώ σχετικά με τις καθυστερήσεις στα χειρουργεία λόγω της έλλειψης αναισθησιολόγων ανέφερε ότι το πρόβλημα είναι τεράστιο και αυτό γιατί «έχουμε δώσει κίνητρα για περισσότερα χρήματα, δηλαδή οικονομικά κίνητρα για τους αναισθησιολόγους και τους ειδικευμένους που είναι στο σύστημα».

Ωστόσο, όπως είπε «αυτό έχει βοηθήσει ήδη. Εδώ και δύο χρόνια έχουμε πια ειδικευόμενους που δεν είχαμε».

Τέλος, σχετικά με τα παιδιατρικά χειρουργεία η ίδια ανέφερε ότι στο Αγία Σοφία έχει συμφωνηθεί με δύο δημόσια νοσοκομεία να μεταφερθούν εκεί κάποια παιδιά, εφόσον οι γονείς τους επιθυμούν.

«Εάν δεν μπορέσουμε να λύσουμε το πρόβλημα, θα κάνουμε συνεννόηση και με τον ιδιωτικό τομέα να μεταφέρουμε παιδιά εκεί χωρίς κόστος για τους γονείς», είπε.

Μεγάλο το πρόβλημα με τις ελλείψεις φαρμάκων

Η κα Γκάγκα μίλησε επίσης και για τις ελλείψεις φαρμάκων οι οποίες όπως είπε παρατηρούνται συνήθως σε σιρόπια, θρομβολυτικά και γενικώς σε φθηνά φάρμακα, το οποίο και χαρακτήρισε ως ένα παγκόσμιο πρόβλημα.

Να σημειωθεί ότι ο ΕΟΦ έχει επιβάλλει απαγόρευση εξαγωγών σε 79 φάρμακα προκειμένου να αντιμετωπιστεί στο πρόβλημα.

«Πράγματι παρατηρούνται ελλείψεις σε φάρμακα. Υπάρχουν διαφορετικών ειδών ελλείψεις. Υπάρχουν κάποια φάρμακα που είναι πάρα πολύ φτηνά. Και επειδή υπάρχουν άλλα ακριβότερα που κάνει η ίδια εταιρεία, παύει να παράγει αυτά τα φάρμακα που είναι πολύ φτηνά και της αφήνουν πολύ μικρό κέρδος. Τέτοιες ελλείψεις, δυστυχώς, έχουμε σε πολύ απλά φτηνά φάρμακα, που όμως είναι απαραίτητα για τον κόσμο», είπε χαρακτηριστικά η ίδια.

«Τον τελευταίο καιρό έχουμε συζητήσει και με τον ΕΟΦ και με τον ΙΦΕΤ. Υπάρχει για ορισμένα από τα σκευάσματα αυτή η παγκόσμια έλλειψη που οφειλόταν και σε παραγωγή από χώρες που λόγω πανδημίας έκλεισε η παραγωγή τους, αλλά και στη μεταφορά της πρώτης ύλης για να γίνουν τα φάρμακα. Αυτό είναι κάτι που προσπαθούμε να κάνουμε για ορισμένα φάρμακα, συμπλήρωσε.

Αναφορικά με τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς δήλωσε πως υπάρχουν επιχειρήματα από όλες τις πλευρές. «Πράγματι, όταν έγινε η αναστολή χάσαμε και νοσηλευτές και γιατρούς και ήταν αδιανόητο εκείνη την εποχή να έχουμε νοσηλευτές και γιατρούς ευάλωτους μέσα στα νοσοκομεία με πιθανότητα να χάσουν τη ζωή τους», ανέφερε.

Τέλος, η κα Γγάγκα κάλεσε τους ανεμβολίαστος και τους ανω των 60 ετών να κάνουν την αναμνηστική δόση του εμβολίου για τον κορονοϊό τονίζοντας ότι «έχουμε ένα χειμώνα μπροστά μας που σίγουρα οι λοιμώξεις πολλαπλασιάζονται».

Δείτε επίσης: Πλεύρης: Τι είπε για τις ελλείψεις στα φάρμακα – Ποια μέτρα έχουν ληφθεί

Τελευταία τροποποίηση στις 16/11/2022 - 13:46
  • ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΦΑΡΜΑΚΩΝ
  • ΑΝΕΜΒΟΛΙΑΣΤΟΙ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΙ
  • ΓΚΑΓΚΑ
  • ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ
  • ΓΙΑΤΡΟΙ ΕΣΥ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Πατούλης: «Πιστεύουμε στην εκπροσώπηση των ασθενών και στο σημαντικό ρόλο που πρέπει να έχουν οι Σύλλογοί τους, στη χάραξη των πολιτικών»
Πατούλης: «Πιστεύουμε στην εκπροσώπηση των ασθενών και στο σημαντικό ρόλο που πρέπει να έχουν οι Σύλλογοί τους, στη χάραξη των πολιτικών» 16 Νοεμβρίου 2022
Ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων απαγορεύει την κυκλοφορία ομοιοπαθητικών φαρμάκων 16 Νοεμβρίου 2022
Ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων απαγορεύει την κυκλοφορία ομοιοπαθητικών φαρμάκων

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σοβαρές ελλείψεις φαρμάκων στην αγορά καταγγέλλει ο ΦΣΑ
Pharma Policy
14/01/2026 - 09:46

Σοβαρές ελλείψεις φαρμάκων στην αγορά καταγγέλλει ο ΦΣΑ

Συνάντηση ΕΟΦ-ΕΝΑΣΕΛ για τις ελλείψεις φαρμάκων και τις κλινικές μελέτες
Επικαιρότητα
16/12/2025 - 15:48

Συνάντηση ΕΟΦ-ΕΝΑΣΕΛ για τις ελλείψεις φαρμάκων και τις κλινικές μελέτες

Νοσοκομείο Λέρου: Σοβαρές ελλείψεις προσωπικού καταγγέλλει η Ε.Ι.ΘΕ.Λ.
Επικαιρότητα
09/12/2025 - 17:02

Νοσοκομείο Λέρου: Σοβαρές ελλείψεις προσωπικού καταγγέλλει η Ε.Ι.ΘΕ.Λ.

ΕΟΦ: «Οι ελλείψεις φαρμάκων προσθέτουν πίεση στα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης»
Pharma Policy
18/11/2025 - 17:47

ΕΟΦ: «Οι ελλείψεις φαρμάκων προσθέτουν πίεση στα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης»

Οι συνεργασίες του ΕΜΑ για την εκστρατεία #ItTakesATeam που αφορά τις ελλείψεις φαρμάκων
Pharma Policy
04/11/2025 - 18:14

Οι συνεργασίες του ΕΜΑ για την εκστρατεία #ItTakesATeam που αφορά τις ελλείψεις φαρμάκων

Πατούλης στη Βουλή: «Να μην ανακόπτεται η εξέλιξη των νεότερων ιατρών με την παράταση της θητείας στο ΕΣΥ»
Πολιτική Υγείας
24/10/2025 - 22:12

Πατούλης στη Βουλή: «Να μην ανακόπτεται η εξέλιξη των νεότερων ιατρών με την παράταση της θητείας στο ΕΣΥ»

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Το σχέδιο Τραμπ για την υγειονομική περίθαλψη - Θολές ελπίδες για μείωση του κόστους φαρμάκων και ασφαλίστρων
Πολιτική Υγείας
15/01/2026 - 21:46
Χειμερινά σπορ: Πώς επιδρά ο κρύος καιρός στους τραυματισμούς;
Health Talk
15/01/2026 - 21:27
Κρήτη: «Στο Βενιζέλειο» η νέα φάση της πιλοτικής εφαρμογής του καινοτόμου προγράμματος Health-IQ
Πολιτική Υγείας
15/01/2026 - 20:59
ΣΦΕΕ: «Μόλις ένα στα πέντε καινοτόμα φάρμακα φτάνει σήμερα στους Έλληνες ασθενείς»
Pharma Policy
15/01/2026 - 20:26
Τρεις μικρές αλλαγές στην καθημερινότητα που μπορούν να παρατείνουν το προσδόκιμο ζωής έως και ένα χρόνο
Υγεία
15/01/2026 - 19:43
Οι στόχοι για τη διατροφή τη νέα χρονιά και πως μπορούν να γίνουν βιώσιμοι
Διατροφή
15/01/2026 - 19:12
Πιέσεις στα νοσοκομεία από τη γρίπη και οκτώ θάνατοι την τελευταία εβδομάδα
Υγεία
15/01/2026 - 19:04
Θρήνος στη Χαλκίδα για τον θάνατο 13χρονης μαθήτριας Ειδικού Σχολείου - Ο ΕΟΔΥ δεν επιβεβαιώνει τα περί γρίπης
Επικαιρότητα
15/01/2026 - 18:23
Γεωργιάδης: Άμεση εφαρμογή δύο νέων μέτρων για τον έλεγχο της συνταγογράφησης σε πραγματικό χρόνο
Pharma Policy
15/01/2026 - 17:39
Κομισιόν: Τι κερδίζει ο Ευρωπαίος πολίτης από την απλοποίηση των κανονισμών για τις ιατρικές συσκευές
Pharma Policy
15/01/2026 - 17:08
Νέες δομές για την αντιμετώπιση των εξαρτήσεων και ενίσχυση της επανένταξης στην Αττική
Ψυχική Υγεία
15/01/2026 - 16:41
Κοζάνη: Δωρεάν στειρώσεις αδέσποτων, δεσποζόμενων ζώων ευπαθών κοινωνικών ομάδων και ποιμενικών σκύλων
Pet
15/01/2026 - 16:26
Τραμπ: Το πλήρες γάλα επιστρέφει στα σχολικά γεύματα
Επικαιρότητα
15/01/2026 - 16:00
Γεωργιάδης: «Όταν τελειώσουν οι πόροι από το Ταμείο Ανάκαμψης θα έχουμε ένα καινούριο ΕΣΥ»
Πολιτική Υγείας
15/01/2026 - 15:23
ΕΜΑ: 104 νέα φάρμακα εγκρίθηκαν στην Ευρώπη το 2025 – Τα 38 περιείχαν νέα δραστική ουσία
Pharma Policy
15/01/2026 - 15:00
Νέα ζάχαρη έχει την ίδια γεύση με την πραγματική χωρίς τα συνήθη μειονεκτήματα
Διατροφή
15/01/2026 - 14:19
Ξεπέρασαν τις 400 χιλιάδες τα θανατωμένα ζώα από την ευλογιά των αιγοπροβάτων
Επικαιρότητα
15/01/2026 - 13:56
Οι ερευνητές ανακάλυψαν γιατί κάποιοι άνθρωποι μεθούν χωρίς να πίνουν αλκοόλ
Υγεία
15/01/2026 - 13:00
Η απότομη αύξηση του σακχάρου στο αίμα συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο Αλτσχάιμερ
Υγεία
15/01/2026 - 12:00
Γιατί οι στατίνες προκαλούν μυϊκούς πόνους
Υγεία
15/01/2026 - 11:00
Έρευνα: Οι άνδρες στα 60 έχουν την ίδια σεξουαλική επιθυμία με τους άνδρες στα 20
Υγεία
15/01/2026 - 10:00
Οι πάσχοντες από μακροχρόνια Covid έχουν υψηλά επίπεδα πρωτεΐνης που συνδέεται με το Αλτσχάιμερ
Υγεία
15/01/2026 - 09:00
ΠΟΕΔΗΝ: Παναττική στάση εργασίας για εργαζόμενους στα προγράμματα της ΔΥΠΑ, τη Δευτέρα 19 Ιανουαρίου
Επικαιρότητα
15/01/2026 - 07:48
Η Lavipharm ανάμεσα στους κορυφαίους εργοδότες με την πιστοποίηση Great Place To Work
Pharma News
15/01/2026 - 03:21
RSV: Ο «αθόρυβος» ιός που απειλεί τους ηλικιωμένους - Νέο εμβόλιο μειώνει τις νοσηλείες
Υγεία
14/01/2026 - 23:44
Πρωτότυπα φυσικά συμπληρώματα διατροφής για την αναπνευστική λειτουργία, με Ελληνική σφραγίδα
Pharma News
14/01/2026 - 22:38
Κόντρες στη Βουλή για τη δωρεά προς τον ΠΟΥ σχετικά με την ολοκληρωμένη διαχείριση παιδιών και εφήβων με παχυσαρκία
Πολιτική Υγείας
14/01/2026 - 22:06
«Άλμα Ζωής»: Νέο ψηφιακό πρόγραμμα για γυναίκες με εμπειρία καρκίνου μαστού
Patient Talk
14/01/2026 - 21:42
Πρώτες βοήθειες σε τραυματία τροχαίου στον Περιφερειακό Υμηττού από τον ΕΕΣ
Επικαιρότητα
14/01/2026 - 21:17
Πώς η βλεφαροπλαστική βελτιώνει την εμφάνιση των ματιών και το οπτικό πεδίο
Health Talk
14/01/2026 - 20:41

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Επιτέλους καλά νέα! 7 στους 10 καρκινοπαθείς επιβιώνουν για πάνω από 5 χρόνια μετά τη διάγνωση
Υγεία
14/01/2026 - 14:00
Τα παντοτινά χημικά συνδέονται με την επικίνδυνη συσσώρευση λίπους στο συκώτι των εφήβων
Διατροφή
13/01/2026 - 11:00
Όταν η υπέρταση δεν οφείλεται στο άγχος, τη διατροφή ή το βάρος σας
Υγεία
14/01/2026 - 12:00
Γεωργιάδης: Επίκειται συνεργασία ασφαλιστικών εταιρειών με το ΕΣΥ
Πολιτική Υγείας
14/01/2026 - 11:28
Κόντρες στη Βουλή για τη δωρεά προς τον ΠΟΥ σχετικά με την ολοκληρωμένη διαχείριση παιδιών και εφήβων με παχυσαρκία
Πολιτική Υγείας
14/01/2026 - 22:06
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo