ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Επιστολή ΠΣΦ σε Χρυσοχοΐδη: «Χωρίς υπηρεσίες αποκατάστασης 1.000.000 ανασφάλιστοι πολίτες»

Πολιτική Υγείας
PEXELS
Ακάλυπτοι σε ότι αφορά τις υπηρεσίες αποκατάστασης είναι περίπου 1 εκατομμύριο ανασφάλιστοι πολίτες της χώρας, σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Σύλλογο Φυσικοθεραπευτών, ο οποίος τονίζει πως είναι αδήριτη οινωνική ανάγκη και υποχρέωση του Κράτους η λειτουργία των Δημοσίων Δομών Αποκατάστασης.
Πέμπτη, 24/08/2023 - 17:44
— Photo: PEXELS
News4Health Team News4Health Team

Ο Π.Σ.Φ., με επιστολή του προς τον υπουργό Υγείας Μιχάλη Χρυσοχοΐδη αφού επισημαίνει το μεγάλο κενό που υπάρχει στη Δημόσια Αποκατάσταση, όχι μόνο λόγω έλλειψης δομών αλλά και λόγω μη λειτουργίας των υφιστάμενων δομών, τονίζει την αδυναμία πρόσβασης των ανασφάλιστων πολιτών στην Αποκατάσταση.

Όπως επισημαίνουν οι εκπρόσωποι του Π.Σ.Φ., «περίπου 1.000.000 ανασφάλιστοι πολίτες της χώρας μπορούν, σύμφωνα με τον Νόμο, να εξυπηρετούνται μόνο σε Δημόσιες Δομές Υγείας.

Ενώ για όλες τους τις ανάγκες, που αφορούν θέματα υγείας, μπορούν να προσέρχονται στις Δημόσιες Δομές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Περίθαλψης (Κέντρα Υγείας, Νοσοκομεία κ.λπ.), για τα προβλήματα που αφορούν την Αποκατάσταση δεν έχουν αυτή τη δυνατότητα. Κι αυτό διότι οι ελάχιστες ανά τη χώρα Δημόσιες Δομές Αποκατάστασης υπολειτουργούν λόγω τραγικών ελλείψεων σε προσωπικό και οι ανασφάλιστοι πολίτες δεν μπορούν να καλυφθούν ούτε από τους συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ φυσικοθεραπευτές, αλλά ούτε και από τα συμβεβλημένα με τον ΕΟΠΥΥ ιδιωτικά ΚΑΑ».

Αφορμή για την επιστολή των Φυσικοθεραπευτών προς τον Υπουργό Υγείας στάθηκε περιστατικό στην περιοχή των Κυκλάδων που αφορούσε καταγγελία για την “αποδόμηση και απαξίωση του Κέντρου Φυσικής Ιατρικής & Αποκατάστασης Κυκλάδων του Γ.Ν. Σύρου «Βαρδάκειο & Πρώιο»”.
Σήμερα, εκτός από το Εθνικό Κέντρο Αποκατάστασης στο Ίλιον Αττικής και ελάχιστες κλίνες αποκατάστασης που υφίστανται σε κάποια Νοσοκομεία (Ασκληπιείο της Βούλας, Πανεπιστημιακό της Πάτρας, ΚΑΤ, «Γ. Γεννηματάς» στην Αθήνα), υπάρχουν άλλες 31 δομές (ΚΕΦΙΑΠ). Απ’ αυτές, με εξαίρεση το ΚΕΦΙΑΠ Αμυνταίου, ουδεμία άλλη έχει οργανωθεί για να λειτουργεί όπως πρέπει.

Οι οργανισμοί των 31 Δημόσιων Δομών Αποκατάστασης - ΚΕΦΙΑΠ (ακολουθεί πίνακας) έχουν ενσωματωθεί στους οργανισμούς των πλησιέστερων Νοσοκομείων (π.χ. ΚΕΦΙΑΠ Νιγρίτας – Νοσοκομείο Σερρών κ.ο.κ.) και λειτουργούν με ενιαίο πλαίσιο.

Χωρίς φυσικοθεραπευτή το ΚΕΦΙΑΠ Νιγρίτας

Όλα τα Κέντρα Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης είναι υποστελεχωμένα. Ως παράδειγμα αξίζει να αναφερθεί ότι στο ΚΕΦΙΑΠ Νιγρίτας (όπως και σε άλλα) δεν υπηρετεί κανένας φυσικοθεραπευτής.

Το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας το 2019 ενέκρινε τον κανονισμό λειτουργίας των ΚΕΦΙΑΠ, αλλά ποτέ αυτός ο κανονισμός δεν έλαβε τη μορφή Υπουργικής Απόφασης για να εφαρμοστεί.

Προβλέπει ότι για τη λειτουργία της Ομάδας Αποκατάστασης, πέραν του ιατρού Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης, απαιτούνται τουλάχιστον δύο μέλη της Ομάδας, εκ των οποίων ο ένας τουλάχιστον να είναι φυσικοθεραπευτής.
Επίσης προβλέπει τέσσερα (4) άτομα κλάδου ΤΕ Φυσικοθεραπείας ανά 16 κλίνες (ΚΕΦΙΑΠ κλειστής περίθαλψης) και τουλάχιστον τέσσερα (4) άτομα κλάδου ΤΕ Φυσικοθεραπείας, για τα ΚΕΦΙΑΠ ανοιχτής περίθαλψης, που ανάλογα με την ημερήσια δυναμικότητα του ΚΕΦΙΑΠ θα προσαυξάνεται αναλογικά.

Σύμφωνα με τους εκπροσώπους του Πανελληνίου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών, το 2018, οπότε συστάθηκε στο Υπουργείο Υγείας ειδική επιτροπή που εισηγήθηκε το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Φυσική Ιατρική και Αποκατάσταση και τη Φροντίδα Χρονίως Πασχόντων, υπήρχε εισήγηση για τη στελέχωση των δομών (αρχικά μέσω ΕΣΠΑ), την προμήθεια εξοπλισμού και γενικά την οργάνωση της λειτουργίας τους.
Δεν προχώρησε όμως αυτός ο σχεδιασμός, καθώς ουδεμία κυβέρνηση μέχρι τώρα δεν είδε με την απαιτούμενη σοβαρότητα και υπευθυνότητα το θέμα της Δημόσιας Αποκατάστασης στην Ελλάδα.

«Σήμερα που είμαστε στην μετά Covid εποχή, με πολλά περισσότερα περιστατικά του χρήζουν αποκατάστασης, πολλούς βαριά τραυματισμένους από τροχαία ατυχήματα και μεγάλο αριθμό συμπολιτών μας που πάσχει από σοβαρά προβλήματα (Νευρολογικά, Ρευματολογικά κλπ.) που χρήζουν αποκατάστασης, δεν μπορεί το Κράτος να αρκείται στην παροχή ανάλογων υπηρεσιών μόνο στο κομμάτι που πληθυσμού που έχει πρόσβαση στον ιδιωτικό τομέα. Δεν μπορεί το κράτος να κλείνει τα μάτια για 1.000.000 ανασφάλιστους συμπολίτες μας», τονίζουν τα μέλη του συλλόγου.

Λυμπερίδης: «Ακάλυπτη η Θράκη»

Την καταγγελία ότι στις Περιφέρειες Κεντρικής Μακεδονίας και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης δεν υπάρχει Δημόσιο Κέντρο Αποκατάστασης που να λειτουργεί κανονικά, ενώ η περιοχή της Θράκης δεν διαθέτει ούτε ιδιωτικό, έκανε ο Πρόεδρος του Π.Σ.Φ. Πέτρος Λυμπερίδης.

Ακολουθεί η πλήρης δήλωση του Προέδρου του Π.Σ.Φ.: «Το Κράτος έχει υποχρέωση να οργανώσει το Δημόσιο Σύστημα Αποκατάστασης. Πρέπει να γίνει κατανοητό σε όλους ότι πολλοί εκ των συμπολιτών μας, οι οποίοι εκδήλωσαν ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας (π.χ. εγκεφαλικό επεισόδιο) και δεν έχουν την δυνατότητα να καλύψουν οι ίδιοι τα έξοδα για την αποκατάσταση της υγείας τους, θα παραμείνουν κλινήρεις, πιθανότατα για το υπόλοιπο της ζωής τους, επιβαρύνοντας - μη έχοντας άλλη επιλογή - τα Δημόσια Νοσοκομεία και το οικογενειακό τους περιβάλλον. Αν υπήρχε ολοκληρωμένο Δημόσιο Σύστημα Αποκατάστασης, οι άνθρωποι αυτοί στην πλειονότητά τους θα ήταν λειτουργικοί.
Η κυβέρνηση πρέπει να δει με υπευθυνότητα το πολύ σοβαρό αυτό ζήτημα και να λάβει υπόψη της ότι σε πολλές Περιφέρειες της χώρας δεν υπάρχει Δημόσιο Κέντρο Αποκατάστασης που να λειτουργεί επαρκώς. Ως παράδειγμα αναφέρω τις Περιφέρειες Κεντρικής Μακεδονίας και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Στη δε περιοχή της Θράκης δυστυχώς δεν υπάρχει ούτε ιδιωτικό».

Ακολουθούν οι πίνακες με τα 31 ΚΕΦΙΑΠ που υπάρχουν σήμερα στη χώρα, εκ των οποίων όμως τα περισσότερα υπολειτουργούν:

Τελευταία τροποποίηση στις 24/08/2023 - 18:38
  • ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΩΝ
  • ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΟΙ
  • ΜΙΧΑΛΗΣ ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΕΟΔΥ: Νέα αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού - Κερδίζει έδαφος στις μολύνσεις η Eris
ΕΟΔΥ: Νέα αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού - Κερδίζει έδαφος στις μολύνσεις η Eris 24 Αυγούστου 2023
«Πράσινο φως» από την Κομισιόν στο εμβόλιο Abrysvo κατά του RSV - Ποιους προστατεύει 25 Αυγούστου 2023
«Πράσινο φως» από την Κομισιόν στο εμβόλιο Abrysvo κατά του RSV - Ποιους προστατεύει

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Φυσικοθεραπευτές: Νέο αίτημα συνάντησης με τον Πιερρακάκη για το clawback
Πολιτική Υγείας
19/11/2025 - 16:32

Φυσικοθεραπευτές: Νέο αίτημα συνάντησης με τον Πιερρακάκη για το clawback

Τα πολλαπλά οφέλη της φυσικοθεραπείας στη Δημόσια Υγεία δείχνει μελέτη
Υγεία
23/10/2025 - 20:04

Τα πολλαπλά οφέλη της φυσικοθεραπείας στη Δημόσια Υγεία δείχνει μελέτη

Εκδήλωση των φυσικοθεραπευτών στο Περιστέρι για το «Έτος Υγιούς Γήρανσης»
Υγεία
17/10/2025 - 14:34

Εκδήλωση των φυσικοθεραπευτών στο Περιστέρι για το «Έτος Υγιούς Γήρανσης»

Η φυσικοθεραπεία στην ψυχική υγεία: Το μήνυμα του ΠΣΦ για την Παγκόσμια Ημέρα
Επικαιρότητα
09/10/2025 - 20:52

Η φυσικοθεραπεία στην ψυχική υγεία: Το μήνυμα του ΠΣΦ για την Παγκόσμια Ημέρα

ΠΣΦ: Σεμινάριο στο 401 ΓΣΝ, για ασθενείς και νοσηλευτές
Υγεία
18/09/2025 - 16:53

ΠΣΦ: Σεμινάριο στο 401 ΓΣΝ, για ασθενείς και νοσηλευτές

Οι φυσικοθεραπευτές ζητούν έκτακτη ενίσχυση 6% του ορίου δαπάνης του ΕΟΠΥΥ
Πολιτική Υγείας
19/08/2025 - 16:33

Οι φυσικοθεραπευτές ζητούν έκτακτη ενίσχυση 6% του ορίου δαπάνης του ΕΟΠΥΥ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Γεωργιάδης για προϋπολογισμό 2026 : Η μεγαλύτερη χρηματοδότηση του ΕΣΥ από καταβολής ελληνικού έθνους
Πολιτική Υγείας
14/12/2025 - 09:19
Ginger: Η πικάντικη έξυπνη κίνηση για τη διατροφή σας μέσα στις γιορτές
Διατροφή
14/12/2025 - 08:32
Γιατί τα χριστουγεννιάτικα φωτάκια μας φτιάχνουν τη διάθεση;
Ψυχική Υγεία
13/12/2025 - 09:14
Βασιλιάς Κάρολος: Καλά νέα για τη μάχη του με τον καρκίνο - Έκκληση στους πολίτες για προληπτικές εξετάσεις
Επικαιρότητα
13/12/2025 - 08:56
Τα ινομυώματα συνδέονται με υψηλότερο κίνδυνο καρδιοπάθειας
Υγεία
13/12/2025 - 08:40
Υπόθεση "καρκινογόνου" σπέρματος: Γενετικοί έλεγχοι και πλαφόν αριθμού ανά δότη οι στρατηγικές ασφαλείας
Επικαιρότητα
13/12/2025 - 08:21
Οι πρώτες εβδομάδες μετά τη γέννα: Το σώμα σε νέα ισορροπία
Health Talk
12/12/2025 - 18:49
Τι είναι το σύνδρομο Li-Fraumeni που αυξάνει δραματικά τις πιθανότητες νόσησης από καρκίνο
Υγεία
12/12/2025 - 18:22
Πράσινο υπό όρους από τον EMA σε νέο φάρμακο για τη θεραπεία τύπου καρκίνου της ουροδόχου κύστης
Pharma Policy
12/12/2025 - 17:57
Η L'Oréal Dermatological Beauty υποστηρίζει και φέτος τη βραβευμένη ομάδα φοιτητών iGEM Patras
Ομορφιά
12/12/2025 - 17:33
Παχυσαρκία: Η ανάγκη μιας πολυδιάστατης προσέγγισης και το όραμα της θεραπείας μιας ετήσιας δόσης
Υγεία
12/12/2025 - 17:08
O ΕΦΕΤ ανακαλεί άμεσα κατεψυγμένο προϊόν «Oreo Cheesecakes»
Επικαιρότητα
12/12/2025 - 16:43
Θεσσαλονίκη: Ανάβει το «Δέντρο της Ελπίδας», με στολίδια-αστέρια αφιερωμένα σε δότες οργάνων και ιστών
Επικαιρότητα
12/12/2025 - 16:27
ΣΦΕΕ: «Θετικές πρωτοβουλίες στην Ευρωπαϊκή φαρμακευτική μεταρρύθμιση αλλά δεν ενισχύεται η καινοτομία»
Pharma Policy
12/12/2025 - 16:09
Πολλαπλό μυέλωμα: Κλινικές μελέτες και δραστικές ουσίες που φέρνουν καινοτόμες θεραπείες
Υγεία
12/12/2025 - 15:41
Κέντρο Διοτίμα και Πειραιώς συνεχίζουν το πρόγραμμα EQUAL κατά της έμφυλης βίας
Ψυχική Υγεία
12/12/2025 - 15:14
Αγαπηδάκη: «Η Ελλάδα πλέον συνδιαμορφώνει κρίσιμες πολιτικές υγείας στην ΕΕ»
Πολιτική Υγείας
12/12/2025 - 14:52
«Καμπανάκι» από την ΕΟΟ για εμφυτεύματα και οδοντιατρικές εργασίες που κρύβουν σοβαρούς κινδύνους
Υγεία
12/12/2025 - 14:27
Η ΣΑΕΚ-ΕΚΑΒ εντάχθηκε στο ευρωπαϊκό εκπαιδευτικό πρόγραμμα Erasmus+ 2025
Επικαιρότητα
12/12/2025 - 14:09
Έρευνα του GLCC: Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα
Patient Talk
12/12/2025 - 13:47
Αρχική συμφωνία για την απόκτηση της Innovis Pharma από την PharmaPath
Pharma News
12/12/2025 - 13:21
Θεμιστοκλέους: «Το ΕΣΥ βρίσκεται σήμερα στο καλύτερο επίπεδο των 42 χρόνων λειτουργίας του!»
Πολιτική Υγείας
12/12/2025 - 12:53
Πώς διορθώνονται οι μικρές αλλά σημαντικές ατέλειες στο πρόσωπο
Ομορφιά
12/12/2025 - 12:31
Έρχονται νέα φάρμακα κατά της παχυσαρκίας: Πέντε πράγματα που πρέπει να γνωρίζουμε
Υγεία
12/12/2025 - 12:13
Οι παθολόγοι καταγγέλλουν αποκλεισμό και περιορισμένη πρόσβαση στη θεραπεία κατά της παχυσαρκίας
Υγεία
12/12/2025 - 11:26
Ηχογραφημένο μήνυμα από τον βασιλιά Κάρολο για τον καρκίνο που τον ταλαιπωρεί
Επικαιρότητα
12/12/2025 - 11:12
Οι παθήσεις του μαστού και η σημασία της πρόληψης
Health Talk
12/12/2025 - 10:57
ΗΠΑ: Το ChatGPT κατηγορείται ότι ενθάρρυνε ψυχιατρικό ασθενή να σκοτώσει την 83χρονη μητέρα του
Ψυχική Υγεία
11/12/2025 - 18:57
Ελληνική μελέτη για τη σήψη ανάμεσα στις οκτώ πιο επιδραστικές κλινικές δοκιμές στον κόσμο
Υγεία
11/12/2025 - 19:37
ΣτΕ: Στα νοσοκομεία η ευθύνη για την ασφάλεια των ασθενών ακόμα και με security
Πολιτική Υγείας
11/12/2025 - 18:48

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Έρχονται νέα φάρμακα κατά της παχυσαρκίας: Πέντε πράγματα που πρέπει να γνωρίζουμε
Υγεία
12/12/2025 - 12:13
Πώς διορθώνονται οι μικρές αλλά σημαντικές ατέλειες στο πρόσωπο
Ομορφιά
12/12/2025 - 12:31
Κέντρο Διοτίμα και Πειραιώς συνεχίζουν το πρόγραμμα EQUAL κατά της έμφυλης βίας
Ψυχική Υγεία
12/12/2025 - 15:14
Οι παθολόγοι καταγγέλλουν αποκλεισμό και περιορισμένη πρόσβαση στη θεραπεία κατά της παχυσαρκίας
Υγεία
12/12/2025 - 11:26
Έρευνα του GLCC: Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα
Patient Talk
12/12/2025 - 13:47
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2025 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo