ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ειδική Αγωγή: Διευρύνεται η φυσικοθεραπευτική κάλυψη παιδιών και εφήβων από τον ΕΟΠΥΥ

Πολιτική Υγείας
Αρχείου MAGNIFIC
Σημαντικές αλλαγές μετά τις επιστημονικές παρεμβάσεις του Πανελλήνιου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών – Νέες διεκδικήσεις για ένα σύγχρονο και ισότιμο πλαίσιο παροχών
Παρασκευή, 21/08/2026 - 21:47
— Photo: Αρχείου MAGNIFIC
Παναγιώτης Σπανός Παναγιώτης Σπανός

Σημαντική διεύρυνση της πρόσβασης παιδιών και εφήβων σε συνεδρίες φυσικοθεραπείας στο πλαίσιο της Ειδικής Αγωγής προβλέπει η αναθεώρηση του Παραρτήματος του άρθρου 42, σύμφωνα με το ΦΕΚ Β΄ 386/2026.

Η νέα ρύθμιση διευρύνει τον αριθμό των παιδιών που μπορούν να έχουν πρόσβαση σε φυσικοθεραπευτικές υπηρεσίες, καθώς περιλαμβάνει επιπλέον διαγνωστικούς κωδικούς ICD-10. Η εξέλιξη αυτή αποτελεί αποτέλεσμα απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΟΠΥΥ, μετά και τις επιστημονικά τεκμηριωμένες εισηγήσεις και τις συστηματικές παρεμβάσεις του Πανελλήνιου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών (Π.Σ.Φ.), σε συνεργασία με το Επιστημονικό Τμήμα του Συλλόγου και μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας με εξειδίκευση στην παιδιατρική φυσικοθεραπεία.

Στόχος του Π.Σ.Φ. είναι η εξάλειψη των κλινικών και διοικητικών ανακολουθιών που εξακολουθούν να υπάρχουν στο ισχύον πλαίσιο, η έγκαιρη και επαρκής πρόσβαση των παιδιών στη φυσικοθεραπεία, η κάλυψη των πραγματικών θεραπευτικών αναγκών κάθε ηλικιακής ομάδας και η δημιουργία ενός σύγχρονου, επιστημονικά τεκμηριωμένου πλαισίου Ειδικής Αγωγής στον ΕΟΠΥΥ.

Τι αλλάζει στη φυσικοθεραπευτική κάλυψη

Με την επικαιροποίηση του Παραρτήματος της Ειδικής Αγωγής προβλέπονται, μεταξύ άλλων, σημαντικές αλλαγές για συγκεκριμένες διαγνώσεις.

  • Ειδική μικτή αναπτυξιακή διαταραχή – F83: Προβλέπονται 8 φυσικοθεραπευτικές συνεδρίες τον μήνα, έως τη συμπλήρωση του 18ου έτους. Η ρύθμιση ενισχύει τη δυνατότητα συστηματικής φυσικοθεραπευτικής παρέμβασης σε παιδιά και εφήβους με αναπτυξιακές διαταραχές, στο πλαίσιο διεπιστημονικής θεραπευτικής προσέγγισης.
  • Διαταραχές βάδισης και κινητικότητας – R26, διαταραχές συντονισμού – R27 και μη καθορισμένη μυϊκή διαταραχή – M62.9: Προβλέπονται 10 συνεδρίες φυσικοθεραπείας μηνιαίως έως την ηλικία των 18 ετών, αναγνωρίζοντας την ανάγκη συστηματικής παρέμβασης σε παιδιά και εφήβους με λειτουργικούς περιορισμούς που επηρεάζουν την κινητικότητα, τον συντονισμό και τη συνολική λειτουργικότητά τους.
  • Βραχύς Αχίλλειος τένοντας – M67.0: Η περίοδος χορήγησης των θεραπειών επεκτείνεται στα 5 έτη από την αρχική διάγνωση, έναντι του προηγούμενου περιορισμού των 2 ετών, ενώ η παροχή μπορεί να χορηγείται έως την ηλικία των 18 ετών.
  • Συγγενείς παραμορφώσεις των άκρων ποδών – Q66.0 και Q66.8: Για τη ραιβοϊπποποδία και τις λοιπές συγγενείς παραμορφώσεις προβλέπονται 8 συνεδρίες μηνιαίως έως την ηλικία των 4 ετών και 4 συνεδρίες μηνιαίως από το 4ο έως το 8ο έτος. Με τον τρόπο αυτό ενισχύεται η δυνατότητα έγκαιρης και συνεχούς θεραπευτικής παρέμβασης κατά τα κρίσιμα στάδια της ανάπτυξης.

Οι συγκεκριμένες προβλέψεις τίθενται σε ισχύ με την αναθεώρηση του Παραρτήματος του άρθρου 42, σύμφωνα με το ΦΕΚ Β΄ 386/2026.

«Θετική εξέλιξη αλλά δεν εξαλείφει όλες τις ανακολουθίες»

Ο Πρόεδρος του Π.Σ.Φ. Πέτρος Λυμπερίδης χαρακτηρίζει θετική την εξέλιξη, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι απαιτούνται περαιτέρω παρεμβάσεις.

«Χαιρετίζουμε την εξέλιξη αυτή, η οποία είναι και αποτέλεσμα της συστηματικής, τεκμηριωμένης και επίμονης προσπάθειας του Συλλόγου για την ανάδειξη των πραγματικών θεραπευτικών αναγκών των παιδιών και την αποκατάσταση κλινικών και διοικητικών ανακολουθιών που υφίστανται στο ισχύον πλαίσιο», αναφέρει.

Ο κ. Λυμπερίδης ευχαριστεί επίσης τον Διευθυντή Στρατηγικού Σχεδιασμού του ΕΟΠΥΥ Σπύρο Γούλα και τον Διοικητή του ΕΟΠΥΥ Αθανάσιο Ζαμάνη για την ανταπόκριση και την ευαισθησία που επέδειξαν κατά τη συζήτηση του ζητήματος.

Όπως επισημαίνει, η πρόσβαση των παιδιών και των εφήβων στη φυσικοθεραπεία «δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται αποκλειστικά μέσα από διοικητικά όρια ή αποσπασματικές ρυθμίσεις», καθώς η φυσικοθεραπευτική παρέμβαση στην παιδική ηλικία συνδέεται άμεσα με την κινητική ανάπτυξη, τη λειτουργικότητα, την αυτονομία και τη συμμετοχή του παιδιού στην οικογένεια, στο σχολείο και στην κοινωνική ζωή.

Οι επόμενες διεκδικήσεις του Π.Σ.Φ.

Παρά τις αλλαγές, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών δηλώνει ότι θα συνεχίσει τις παρεμβάσεις του, διεκδικώντας ένα πληρέστερο και επιστημονικά τεκμηριωμένο πλαίσιο.

Μεταξύ των βασικών αιτημάτων περιλαμβάνονται:

  • Η ένταξη των κωδικών F84.0 και F84.1 για τη Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος στο Παράρτημα της Ειδικής Αγωγής και η θεσμοθέτηση 10 συνεδριών φυσικοθεραπείας μηνιαίως από τη διάγνωση έως τη συμπλήρωση του 18ου έτους.
  • Η πλήρης ένταξη του ραιβόκρανου (Q68.0), ώστε να διασφαλίζεται η έγκαιρη φυσικοθεραπευτική παρέμβαση και η ομαλή κινητική ανάπτυξη.
  • Η ένταξη της πλαγιοκεφαλίας θέσεως (Q67.3) στο Παράρτημα της Ειδικής Αγωγής, με έμφαση στην έγκαιρη αντιμετώπιση των βρεφών.
  • Η θεσμοθέτηση 10 συνεδριών μηνιαίως για παιδιά και εφήβους με σκολίωση και κύφωση (M41.x και M40.x), ώστε να μπορούν να εφαρμόζονται εξειδικευμένα προγράμματα θεραπευτικής άσκησης, όπως η μέθοδος Schroth, όπου ενδείκνυται.
  • Η άρση του ηλικιακού περιορισμού των 2 ετών για τη συγγενή υπερτονία (P94.1) και τη συγγενή υποτονία (P94.2), καθώς οι θεραπευτικές ανάγκες των παιδιών δεν είναι ίδιες σε όλες τις ηλικίες και δεν μπορούν να καθορίζονται αποκλειστικά από οριζόντιους διοικητικούς περιορισμούς.
  • Η δημιουργία μόνιμης επιστημονικής επιτροπής στον ΕΟΠΥΥ για την εποπτεία της Ειδικής Αγωγής, με υποχρεωτική συμμετοχή Φυσικοθεραπευτή – Ακαδημαϊκού, ώστε οι αποφάσεις για τις υπηρεσίες αποκατάστασης να λαμβάνονται με βάση την επιστημονική τεκμηρίωση και τις πραγματικές ανάγκες των παιδιών.

Ο Π.Σ.Φ. υπογραμμίζει ότι η διεύρυνση της φυσικοθεραπευτικής κάλυψης αποτελεί ένα σημαντικό βήμα, αλλά όχι το τέλος της προσπάθειας. Όπως σημειώνει ο Πρόεδρος του Συλλόγου, στόχος παραμένει η διαμόρφωση ενός σύγχρονου και ολοκληρωμένου πλαισίου παροχών από τον ΕΟΠΥΥ, που θα διασφαλίζει την πλήρη και ισότιμη πρόσβαση κάθε παιδιού στη θεραπεία που πραγματικά χρειάζεται, με βάση την κλινική εικόνα και τις επιστημονικά τεκμηριωμένες θεραπευτικές ανάγκες.

  • ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ
  • ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΩΝ
  • ΕΟΠΥΥ
  • ΠΑΙΔΙΑ
  • ΕΦΗΒΟΙ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Παγκόσμια Ημέρα κατά των Κουνουπιών: Οι παρεμβάσεις της ΠΕ Ανατολικής Αττικής στις εστίες μόλυνσης
Παγκόσμια Ημέρα κατά των Κουνουπιών: Οι παρεμβάσεις της ΠΕ Ανατολικής Αττικής στις εστίες μόλυνσης 21 Αυγούστου 2026

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ο ΙΣΑ ζητά συνάντηση με τη νέα διοίκηση του ΕΟΠΥΥ για το clawback και το Ψηφιακό Αποθετήριο
Πολιτική Υγείας
20/08/2026 - 15:39

Ο ΙΣΑ ζητά συνάντηση με τη νέα διοίκηση του ΕΟΠΥΥ για το clawback και το Ψηφιακό Αποθετήριο

ΙΣΠ: Θετική εξέλιξη η μεταβατική προσαρμογή του Ψηφιακού Αποθετηρίου
Πολιτική Υγείας
19/08/2026 - 19:17

ΙΣΠ: Θετική εξέλιξη η μεταβατική προσαρμογή του Ψηφιακού Αποθετηρίου

Πέντε τροφές και σπιτικές παρασκευές που μπορούν να κρατήσουν ενυδατωμένα τα παιδιά εν μέσω καύσωνα
Διατροφή
19/08/2026 - 18:34

Πέντε τροφές και σπιτικές παρασκευές που μπορούν να κρατήσουν ενυδατωμένα τα παιδιά εν μέσω καύσωνα

ΠΟΕΡΓΙ για Ψηφιακό Αποθετήριο: «Ναι στην εφαρμογή, αλλά με σαφείς όρους και χωρίς άδικες περικοπές»
Πολιτική Υγείας
18/08/2026 - 19:43

ΠΟΕΡΓΙ για Ψηφιακό Αποθετήριο: «Ναι στην εφαρμογή, αλλά με σαφείς όρους και χωρίς άδικες περικοπές»

ΙΣΑ: Ζητά άμεση συνάντηση με τη νέα διοίκηση του ΕΟΠΥΥ για clawback και Ψηφιακό Αποθετήριο
Πολιτική Υγείας
18/08/2026 - 13:25

ΙΣΑ: Ζητά άμεση συνάντηση με τη νέα διοίκηση του ΕΟΠΥΥ για clawback και Ψηφιακό Αποθετήριο

Γιατί οι έφηβοι ζητούν συναισθηματική υποστήριξη από τα chatbot και πόσο επικίνδυνο μπορεί να γίνει!
Ψυχική Υγεία
17/08/2026 - 21:44

Γιατί οι έφηβοι ζητούν συναισθηματική υποστήριξη από τα chatbot και πόσο επικίνδυνο μπορεί να γίνει!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΕΟΔΥ: Αναλυτικές οδηγίες προστασίας από τις υψηλές θερμοκρασίες
Υγεία
21/08/2026 - 22:12
Ειδική Αγωγή: Διευρύνεται η φυσικοθεραπευτική κάλυψη παιδιών και εφήβων από τον ΕΟΠΥΥ
Πολιτική Υγείας
21/08/2026 - 21:47
Μεγάλη δράση του ΕΕΣ για τους τετράποδους φίλους μας στο Σύνταγμα στις 26 Αυγούστου
Pet
21/08/2026 - 21:09
Παγκόσμια Ημέρα κατά των Κουνουπιών: Οι παρεμβάσεις της ΠΕ Ανατολικής Αττικής στις εστίες μόλυνσης
Πολιτική Υγείας
21/08/2026 - 20:43
Πύθωνας με το όνομα «Τζόντι Φόστερ» υποβλήθηκε σε ηλεκτροχημειοθεραπεία για καρκίνο
Επικαιρότητα
21/08/2026 - 20:09
Ένας πυροσβέστης τραυματίστηκε στη φωτιά που ξέσπασε στη Λήμνο
Επικαιρότητα
21/08/2026 - 19:36
ΓΝ Χανίων: Πρωτοποριακή επέμβαση σύμπλοκης αγγειοπλαστικής σε ασθενή υψηλού κινδύνου
Υγεία
21/08/2026 - 19:13
Μύθοι και αλήθειες για τα κατοικίδια και τις αλλεργίες - Συμπτώματα, προστασία και αντιμετώπιση
Health Talk
21/08/2026 - 18:48
Δωρεάν στοματικός έλεγχος για παιδιά 6 έως 12 ετών στο Κοινωνικό Οδοντιατρείο του Δήμου Αθηναίων
Πολιτική Υγείας
21/08/2026 - 18:26
Νέα ανάρτηση Γεωργιάδη: «Η θεαματική βελτίωση του ΕΣΥ στα νησιά είναι εμφανής...»
Πολιτική Υγείας
21/08/2026 - 18:03
ΠΟΕΔΗΝ: «Ώρα μηδέν» για το ΕΣΥ - Πανελλαδική συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη ενόψει ΔΕΘ
Πολιτική Υγείας
21/08/2026 - 17:38
Άμεσος επαναπατρισμός βαρέως πάσχοντος Έλληνα από την Αττάλεια με τον συντονισμό του ΕΚΑΒ
Επικαιρότητα
21/08/2026 - 17:03
Έμπολα: Περισσότεροι από 2.500 οι νεκροί στο Κονγκό - Εξαπλώνεται εκθετικά η επιδημία
Υγεία
21/08/2026 - 16:37
Πάρκινσον: Νέα μελέτη συνδέει την κατοικία κοντά σε καθαριστήρια με αυξημένο κίνδυνο
Υγεία
21/08/2026 - 16:19
Καμπανάκι Τσακρή για το έντονο επιδημικό κύμα του ιού του Δυτικού Νείλου και την ελονοσία
Health Talk
21/08/2026 - 15:49
Το συστατικό των εσπεριδοειδών που «ανανεώνει» το γερασμένο ήπαρ – Τι έδειξε νέα μελέτη
Υγεία
21/08/2026 - 15:00
ΕΟΜ: Ουδέποτε έχει χαθεί μόσχευμα λόγω έλλειψης αίματος - Ανάρτηση Γεωργιάδη
Πολιτική Υγείας
21/08/2026 - 14:09
Αλτσχάιμερ: Το διοξείδιο του άνθρακα μπορεί να «καθαρίζει» τον εγκέφαλο από τις βλαβερές πρωτεΐνες
Υγεία
21/08/2026 - 14:00
Ιός του Δυτικού Νείλου: Ο ΕΟΔΥ προειδοποιεί για περισσότερα κρούσματα τις ερχόμενες εβδομάδες
Πολιτική Υγείας
21/08/2026 - 13:26
Τι συμβαίνει στον εγκέφαλο ανθρώπων διαφορετικής γενιάς όταν συνεργάζονται
Ψυχική Υγεία
21/08/2026 - 13:00
Ιός Δυτικού Νείλου: Νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση ο δημοσιογράφος Αντώνης Πανούτσος
Υγεία
21/08/2026 - 12:00
WOAH: Η Ελλάδα χώρα απαλλαγμένη από την πανώλη μικρών μηρυκαστικών
Πολιτική Υγείας
21/08/2026 - 11:28
Ο συνδυασμός που μπορεί να κάνει πιο επικίνδυνη την οδήγηση στους ηλικιωμένους
Υγεία
21/08/2026 - 11:00
Ποια ευρέως χρησιμοποιούμενα φάρμακα αυξάνουν τον κίνδυνο αφυδάτωσης και θερμοπληξίας
Υγεία
21/08/2026 - 10:00
Οι άνδρες με καρδιολογικά προβλήματα αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο και για καρκίνο
Υγεία
21/08/2026 - 09:00
Καιρός: Απομακρύνονται τα 40άρια, δύσκολες οι νύχτες μεταξύ 24 και 27 Αυγούστου
Επικαιρότητα
20/08/2026 - 22:59
Αεροψεκασμοί στους ορυζώνες Θεσσαλονίκης και Ημαθίας για την καταπολέμηση των κουνουπιών
Επικαιρότητα
20/08/2026 - 22:26
Δύναμη, ισορροπία, αντοχή και αντανακλαστικά στην τρίτη ηλικία - Τι αλλάζει και πόση άσκηση χρειαζόμαστε
Fitness
20/08/2026 - 21:53
Καταγγελία και ερωτήματα για το λουκέτο στις παραγωγικές μονάδες απεξάρτησης του ΚΕΘΕΑ
Πολιτική Υγείας
20/08/2026 - 20:49
Παρατείνονται έως και τις 3 Σεπτεμβρίου τα μέτρα για την ευλογιά των αιγοπροβάτων στην Κρήτη
Επικαιρότητα
20/08/2026 - 20:22

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Έμπολα: Πάνω από 5.000 κρούσματα στο Κονγκό
Πολιτική Υγείας
19/08/2026 - 10:00
Μελέτη τελικού σταδίου από τη Novo Nordisk για τη μίνιμουμ αποτελεσματική δόση του χαπιού κατά της παχυσαρκίας
Pharma News
19/08/2026 - 16:46
Πέντε τροφές και σπιτικές παρασκευές που μπορούν να κρατήσουν ενυδατωμένα τα παιδιά εν μέσω καύσωνα
Διατροφή
19/08/2026 - 18:34
ΙΣΠ: Θετική εξέλιξη η μεταβατική προσαρμογή του Ψηφιακού Αποθετηρίου
Πολιτική Υγείας
19/08/2026 - 19:17
Εξατομικευμένο εμβόλιο mRNA κατά του μελανώματος μειώνει τον κίνδυνο υποτροπής
Pharma News
20/08/2026 - 10:00
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo