Με ανοδική τάση 4,7% σε αξία εκτιμάται ότι κινείται η φαρμακευτική αγορά, καταδεικνύοντας την αναποτελεσματικότητα της τακτικής των ανατιμολογήσεων ως μοναδικό μέσο συγκράτησης της δαπάνης.
Την ανεπάρκεια των πολιτικών εξορθολογισμού της φαρμακευτικής δαπάνης που εξαντλούνται στις ανατιμολογήσεις καταδεικνύουν για ακόμη μια φορά στοιχεία της αγοράς. Η αλλαγή του φαρμακευτικού μίγματος, δηλαδή η υποκατάσταση φθηνότερων θεραπειών με νέες και ακριβότερες, αλλά και η αύξηση του όγκου φαίνεται να εκμηδενίζουν τις όποιες εξοικονομήσεις επιτυγχάνουν οι μειώσεις τιμών αλλά και η περιορισμένη είσοδο νέων φαρμάκων στην αγορά.
Συγκεκριμένα, βάσει δεδομένων της IQVIA για το 9μηνο του 2019 (με αναγωγή σε ετήσια βάση), η εξοικονόμηση που θα είχε επιτευχθεί στα αποζημιούμενα φάρμακα θα άγγιζε τα 79 εκατ. ευρώ. Αλλά η αύξηση του όγκου κατά 85 εκατ. ευρώ και η αλλαγή του θεραπευτικού μίγματος, δηλαδή η υποκατάσταση θεραπειών, που άγγιξε τα 110 εκατ. ευρώ ανέτρεψαν την όποια εξοικονόμηση, οδηγώντας σε αύξηση σχεδόν 116 εκατ. ευρώ.
Συνολικά, το 2019 η συνολική αγορά διαμορφώνεται στα 3,9 δισ. ευρώ, με άνοδο 5% (εξαιρώντας τα φάρμακα της λίστας του Ν. 3816, γνωστά και ως ΦΥΚ), με τα πρωτότυπα φάρμακα, με προστασία πατέντας και εκτός αυτής να αποτελούν περίπου το 61% της αγοράς σε αξίες (32,4% και 28,5%μ αντίστοιχα) και τα γενόσημα το 21,1%. Σε όγκο, τα σκευάσματα υπό προστασία (οn patent) αποτελούν το 9,5% της αγοράς και τα εκτός προστασίας το 36,9%, με τα γενόσημα να προσδιορίζονται στο 32,5%. Οι πωλήσεις των συνταγογραφούμενων κινήθηκαν με 4,9% αύξηση σε αξία. Ωστόσο, τα on patent φάρμακα κατέγραψαν μείωση -1,4% σε όγκο και -2,6% σε αξία, τα off patent αύξηση 0,6% σε όγκο και 6,2% σε αξία, ενώ τα γενόσημα κατέγραψαν αύξηση 5,3% σε όγκο και 7,7% σε αξίες.
Πως έκλεισε το 2019, ωστόσο, μένει να φανεί. Άλλωστε, το Δεκέμβρη αναρτήθηκε και το πολυαναμενόμενο Δελτίο Τιμών του έτους, τις εξοικονομήσεις του οποίου έχει υπογραμμίσει επανειλημμένως ο Υπουργός Υγείας, Β. Κικίλιας. Οι μειώσεις έως 7% στις τιμές των φαρμάκων επιτυγχάνουν εξοικονόμηση 180 εκατ. ευρώ για το κράτος και 50 εκατ. ευρώ λιγότερα στη συμμετοχή των ασθενών, τονίζει. Όπως όμως έχει δείξει η «ιστορία» και τα παραπάνω στοιχεία, δεν μπορεί κανείς παρά να διατηρεί επιφυλάξεις για την αποτελεσματικότητα και αυτής της ανατιμολόγησης.