ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μικροβιακή αντοχή: Μόλις το 35% των Ελλήνων γνωρίζει ότι τα αντιβιοτικά δεν σκοτώνουν ιούς!

Πολιτική Υγείας
Μικροβιακή αντοχή: Μόλις το 35% των Ελλήνων γνωρίζει ότι τα αντιβιοτικά δεν σκοτώνουν ιούς!
Έκτη χώρα στη χρήση αντιβιοτικών αναδεικνύεται η Ελλάδα, σύμφωνα με το ειδικό Ευρωβαρόμετρο, που παρουσίασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Προβληματίζουν τα αποτελέσματα.
Παρασκευή, 18/11/2022 - 08:19
Βασιλική Αγγουρίδη Βασιλική Αγγουρίδη

Ευρωπαϊκή Ημέρα Ενημέρωσης για τα Αντιβιοτικά (EAAD) η 18η Νοεμβρίου και η πανευρωπαϊκή έρευνα για τη μικροβιακή αντοχή, που παρουσίασε η Κομισιόν δείχνει ότι οι μισοί Ευρωπαίοι εξακολουθούν να πιστεύουν εσφαλμένα ότι τα αντιβιοτικά σκοτώνουν ιούς.

Το ποσοστό είναι ακόμη μεγαλύτερο για τη χώρα μας, αγγίζει το 58%, ενώ υπάρχει και ένα 7% που δήλωσε πως δεν γνωρίζει. Εν ολίγοις, μόλις το 35% των Ελλήνων ξέρει πως τα αντιβιοτικά δεν σκοτώνουν ιούς…Το χαμηλότερο ποσοστό στην Ευρωπαϊκή Ένωση των 27 παρατηρείται στην Κύπρο, με 34%.

Στον αντίποδα, το υψηλότερο ποσοστό ορθών απαντήσεων, δηλαδή το ποσοστό των πολιτών που γνωρίζει πως τα αντιβιοτικά δεν σκοτώνουν ιούς, καταγράφεται στη Σουηδία, με 77%.

Περιέργως, όμως, στην Ελλάδα υψηλό είναι το ποσοστό εκείνων που γνωρίζουν ότι η άσκοπη χρήση αντιβιοτικών τα καθιστά αναποτελεσματικά, αγγίζοντας το 82%. Βέβαια, η Σουηδία κρατάει και εδώ τα πρωτεία, με το αντίστοιχο ποσοστό να αγγίζει το απόλυτο, με 99%! Το χαμηλότερο ποσοστό εντοπίζονται στη Ρουμανία, με 69%.

Τελευταίοι, ωστόσο, βρεθήκαμε μεταξύ της Ευρώπης των 27 στη γνώση γύρω από τους κανόνες χρήσης των αντιβιοτικών που έχει ορίσει η Ε.Ε. στην κτηνοτροφία. Ειδικότερα, μόλις το 27% δήλωσε ότι γνωρίζει ότι εντός της ΕΕ απαγορεύεται η χρήση αντιβιοτικών για την τόνωση της ανάπτυξης των κτηνοτροφικών ζώων.

Ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι στο 42% των Ευρωπαίων, ενώ τα υψηλότερα ποσοστά καταγράφονται στη Φινλανδία (58%), την Ιταλία (57%), την Ολλανδία και τη Σουηδία (56%).

«Πρωταθλητές» στη χρήση αντιβιοτικών οι Μαλτέζοι – 6οι οι Έλληνες

Στο 30% ανήλθαν όσοι έλαβαν αντιβιοτικά τους τελευταίους 12 μήνες στην Ελλάδα, όταν ο ευρωπαϊκός μέσος (ΕΕ27) διαμορφώθηκε σε 23%, υποχωρώντας κατά 9 ποσοστιαίες μονάδες από το 2018. Η υποχώρηση στην Ελλάδα ήταν της τάξεως του 1%...

«Πρωταθλήτρια» στη χρήση αντιβιοτικών αναδείχθηκε η Μάλτα με 42%, ποσοστό που δεν έχει υποχωρήσει από το 2018, επιδεινώθηκε η κατάσταση στο Λουξεμβούργο, όπου το ποσοστό αυξήθηκε κατά 2% στο 36%. Ακολουθεί η Βουλγαρία με 33% (μειωμένο κατά μια μονάδα), η Κροατία με 32% και η Σλοβακία με 31%. Η Ελλάδα ισοψηφεί με την Ισπανία.

Στον αντίποδα, πιο φειδωλοί με τα αντιβιοτικά αποδεικνύονται Σουηδοί και Γερμανοί (15%), η Πολωνία με 16%, Ολλανδία και Δανία με 18%.

Ευρωβαρόμετρο για τη χρήση αντιβιοτικών και τη μικροβιακή αντοχή

Στην Ελλάδα, πάντως, το 94% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι έλαβε την τελευταία αγωγή με αντιβιοτικά με συνταγή γιατρού, ποσοστό αυξημένο κατά 3%, σε σχέση με το 2018. Φαίνεται, δε, πως τα πήγαμε καλύτερα από το μ.ο. των Ευρωπαίων, ο οποίος ανήλθε στο 92%. Τα υψηλότερα ποσοστά καταγράφει η Τσεχία (98%) η Πολωνία (97%) και η Δανία (96%).

Ένας στους 10 ερωτηθέντες δήλωσε ότι έλαβε αντιβιοτικά για την αντιμετώπιση ουρολοίμωξης, 9% για πονόλαιμο και άλλο 9% για βρογχίτιδα. Βέβαια, το μεγαλύτερο ποσοστό, ένα 17%, δήλωσε πως έλαβε αντιβιοτικά για την αντιμετώπιση της Covid-19, που προκαλείται από τον ιό Sars-Cov-2 και είναι, όπως έχει τονιστεί από τους ειδικούς, αναποτελεσματικά.

Το αντίστοιχο ποσοστό για το σύνολο των Ευρωπαίων ήταν 9%.

Βέβαια, ένα 43% δήλωσε πως η πανδημία μείωσε τις ανάγκες του για αντιβιοτικά, καθώς νοσούσαν σπανιότερα, χάρη στα μέτρα ατομικής προστασίας, δηλαδή μάσκες και αποστασιοποίηση. Το 36% απέδωσε στους περιορισμούς της κυκλοφορίας, το γεγονός ότι νόσησε λιγότερο.

Ευρωπαϊκή Ημέρα Ενημέρωσης για τα Αντιβιοτικά

Μπορεί τα ποσοστά χρήσης αντιβιοτικων στην ΕΕ να δείχνουν κάποια βελτίωση, ωστόσο πρέπει να γίνουν περισσότερα.

Η μικροβιακή αντοχή (AMR) ενέχει έναν από τους μεγαλύτερους κινδύνους για την ανθρώπινη υγεία και είναι μία από τις 3 κορυφαίες απειλές κατά της υγείας που εντόπισε η Αρχή Ετοιμότητας και Αντιμετώπισης Καταστάσεων Έκτακτης Υγειονομικής Ανάγκης της Επιτροπής (HERA) για τις οποίες απαιτούνται μέτρα συντονισμού σε επίπεδο ΕΕ. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Ισλανδία και τη Νορβηγία, περισσότερα από 35 χιλιάδες άτομα πεθαίνουν κάθε χρόνο από λοιμώξεις ανθεκτικές στα αντιβιοτικά. Στην ΕΕ οι λοιμώξεις αυτές επιφέρουν πρόσθετο κόστος υγειονομικής περίθαλψης ύψους 1,5 δισ. ευρώ και απώλειες στην παραγωγικότητα.

Διαβάστε σχετικά⇒ Κάθε χρόνο 33.000 άνθρωποι πεθαίνουν εξαιτίας λοιμώξεων από ανθεκτικά βακτήρια στα αντιβιοτικά

Μεταξύ του 2017 και του 2021 σημειώθηκε επίσης αύξηση του αριθμού και του ποσοστού των αναφερόμενων διηθητικών λοιμώξεων Klebsiella pneumoniae και Acinetobacter spp. που είναι ανθεκτικές στις καρβαπενέμες, μια ομάδα αντιβιοτικών που χρησιμοποιούνται συχνά ως έσχατη λύση.

Η συνολική κατανάλωση αντιμικροβιακών ουσιών στον άνθρωπο (στην πρωτοβάθμια και νοσοκομειακή περίθαλψη) μειώθηκε κατά 23% την περίοδο 2012-2021. Αν και αυτό καταδεικνύει σημαντική μείωση της περιττής χρήσης των φαρμάκων αυτών, η κατανάλωση των ευρύτερα αποτελεσματικών αντιβιοτικών αυξήθηκε επίσης πολύ, ιδίως στα νοσοκομεία. Για παράδειγμα, η νοσοκομειακή κατανάλωση καρβαπενεμών αυξήθηκε κατά 34% μεταξύ του 2012 και του 2021.

Τι κάνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

«Η αυξανόμενη απειλή υπογραμμίζει την ανάγκη αντιμετώπισης της μικροβιακής αντοχής μέσω της προσέγγισης «Μία υγεία», η οποία αναγνωρίζει ότι η ανθρώπινη υγεία, η υγεία των ζώων και το περιβάλλον είναι αλληλένδετα. Στις αρχές του τρέχοντος έτους, τέθηκαν σε ισχύ νέοι κανόνες της ΕΕ για να διασφαλιστεί ότι θα παραμείνουν αποτελεσματικά τα αντιμικροβιακά που είναι ζωτικής σημασίας για την ιατρική, απαγορεύοντας τη χρήση τους στην κτηνιατρική», αναφέρει η Κομισιόν.

Κατά το πρώτο εξάμηνο του 2023 η Επιτροπή θα εντείνει τη δράση της για τη μικροβιακή αντοχή σε πρόταση σύστασης του Συμβουλίου και στο πλαίσιο προτεινόμενης αναθεώρησης της φαρμακευτικής νομοθεσίας της ΕΕ. Αργότερα εντός του 2023 η ΕΕ θα δρομολογήσει κοινή δράση ύψους 50 εκατ. ευρώ με τα κράτη μέλη, τη Νορβηγία, την Ισλανδία και την Ουκρανία για τη μικροβιακή αντοχή στο πλαίσιο του προγράμματος EU4Health.

Στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος της ΕΕ «Ορίζων 2020», κινητοποιήθηκαν πάνω από 690 εκατ. ευρώ για τη στήριξη της έρευνας και της καινοτομίας στον τομέα της μικροβιακής αντοχής. Κατά τα πρώτα δύο έτη του προγράμματος «Ορίζων Ευρώπη», δεσμεύτηκαν 32,5 εκατ. ευρώ για 13 ερευνητικά έργα για την αντιμετώπιση της μικροβιακής αντοχής.

Διαβάστε σχετικά⇒ Μικροβιακή αντοχή: Ο ΠΟΥ προειδοποιεί για μια «σιωπηλή πανδημία»

Διαβάστε σχετικά⇒ «Μια υγεία»: Μια πιο έξυπνη χρήση των αντιμικροβιακών για την καταπολέμηση της μικροβιακής αντοχής

Τελευταία τροποποίηση στις 18/11/2022 - 00:47
  • ΜΙΚΡΟΒΙΑΚΗ ΑΝΤΟΧΗ
  • ΑΝΤΙΒΙΟΤΙΚΑ
  • ΕΥΡΩΒΑΡΟΜΕΤΡΟ
  • ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
  • ΚΟΜΙΣΙΟΝ
  • ΕΡΕΥΝΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά: «Το νομοσχέδιο για τη Δευτεροβάθμια Περίθαλψη οδηγεί σε υποβάθμιση του ΕΣΥ»
Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά: «Το νομοσχέδιο για τη Δευτεροβάθμια Περίθαλψη οδηγεί σε υποβάθμιση του ΕΣΥ» 17 Νοεμβρίου 2022
Παγώνη: «Όχι» στην μάσκα στα σχολεία - Τι είπε για τις καταγγελίες στο «Παίδων» 18 Νοεμβρίου 2022
Παγώνη: «Όχι» στην μάσκα στα σχολεία - Τι είπε για τις καταγγελίες στο «Παίδων»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

H Τεχνητή Νοημοσύνη δημιουργεί, μέσα σε δευτερόλεπτα, πρωτεΐνες που καταπολεμούν τη μικροβιακή αντοχή
Digital Health
12/07/2025 - 11:10

H Τεχνητή Νοημοσύνη δημιουργεί, μέσα σε δευτερόλεπτα, πρωτεΐνες που καταπολεμούν τη μικροβιακή αντοχή

EFPIA: Ευπρόσδεκτο βήμα προς τα εμπρός η στρατηγική της ΕΕ για τις βιοεπιστήμες
Pharma News
04/07/2025 - 11:24

EFPIA: Ευπρόσδεκτο βήμα προς τα εμπρός η στρατηγική της ΕΕ για τις βιοεπιστήμες

Η Κομισιόν άναψε το πράσινο φως σε νέα θεραπεία για τη φαινυλκετονουρία
Pharma News
30/06/2025 - 14:37

Η Κομισιόν άναψε το πράσινο φως σε νέα θεραπεία για τη φαινυλκετονουρία

Η ΕΕ στοχεύει στη δημιουργία ενιαίας αγοράς για τις κλινικές δοκιμές
Πολιτική Υγείας
27/06/2025 - 16:17

Η ΕΕ στοχεύει στη δημιουργία ενιαίας αγοράς για τις κλινικές δοκιμές

Νέα έρευνα από τη Randstad: Οι προκλήσεις και οι νέες τάσεις στον τομέα της τεχνολογίας
Επικαιρότητα
24/06/2025 - 19:19

Νέα έρευνα από τη Randstad: Οι προκλήσεις και οι νέες τάσεις στον τομέα της τεχνολογίας

Οδηγός της Κομισιόν για την γρίπη των πτηνών και τον αντίκτυπό της σε θηλαστικά και τρόφιμα
Πολιτική Υγείας
24/06/2025 - 18:51

Οδηγός της Κομισιόν για την γρίπη των πτηνών και τον αντίκτυπό της σε θηλαστικά και τρόφιμα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

«Το μέγεθος μετράει» και εννέα ακόμα μύθοι για το σεξ
Ψυχική Υγεία
13/07/2025 - 09:56
Αύξηση σύφιλης 65% στην Ελλάδα κατά την πανδημία - Οδηγίες για διακοπές χωρίς αφροδίσια
Health Talk
13/07/2025 - 09:10
H Τεχνητή Νοημοσύνη δημιουργεί, μέσα σε δευτερόλεπτα, πρωτεΐνες που καταπολεμούν τη μικροβιακή αντοχή
Digital Health
12/07/2025 - 11:10
Κωδικός «Ασφαλές καλοκαίρι»: Πώς να αποφύγετε τσιμπήματα και εγκαύματα
Health Talk
12/07/2025 - 10:06
Ο καρκίνος του μαστού χτυπά όλο και πιο συχνά νέες γυναίκες - Πότε πρέπει να ξεκινούν οι μαστογραφίες
Health Talk
11/07/2025 - 20:00
Γυρίζοντας την πρεσβυωπία δέκα χρόνια πίσω - Ποιοι και πώς μπορούν να επωφεληθούν
Health Talk
11/07/2025 - 18:57
Δωρεάν φάρμακα για την παχυσαρκία από τον Σεπτέμβριο ανακοίνωσε η Ειρ. Αγαπηδάκη
Πολιτική Υγείας
11/07/2025 - 18:54
Δυσμορφία μαυρίσματος: Τι είναι και που οφείλεται;
Ομορφιά
11/07/2025 - 18:00
Μαλλιά: 6 «διαγνώσεις» που προσφέρουν για την υγεία μας
Υγεία
11/07/2025 - 17:00
Η απλή συνήθεια που μπορεί να φέρει ένα ζευγάρι πιο κοντά και τα πιάτα να ...τρίζουν από καθαριότητα
Ψυχική Υγεία
11/07/2025 - 16:00
Η αύξηση της άσκησης στην ενήλικη ζωή μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου ακόμα και κατά 40%
Υγεία
11/07/2025 - 15:00
Από το ΕΚΠΑ και Exeter, το πρώτο στην Ελλάδα κοινό προπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών Ιατρικής
Επικαιρότητα
11/07/2025 - 14:12
Γιατί είναι λιγότερο επικίνδυνο να κάθεστε σε δημόσια τουαλέτα από το να στέκεστε όρθια
Υγεία
11/07/2025 - 14:00
Θεμιστοκλέους: Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των νοσοκομείων έχουν μειωθεί
Πολιτική Υγείας
11/07/2025 - 13:19
Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ.ΔΙΑ : Πλήρης αποζημίωση από τον ΕΟΠΥΥ του ρινικού σπρέι για την αντιμετώπιση σοβαρής υπογλυκαιμίας
Patient Talk
11/07/2025 - 13:03
Οι επιστήμονες βρήκαν τρόπο να κάνουν το σώμα να παράγει το δικό του αδυνατιστικό φάρμακο
Υγεία
11/07/2025 - 13:00
Κατ' οίκον παράδοση ΦΥΚ από τον ΕΟΠΥΥ: Καθυστερήσεις στην παραλαβή των φαρμάκων καταγγέλλει η Ένωση Ασθενών Ελλάδας
Πολιτική Υγείας
11/07/2025 - 12:27
Αυτισμός: Μεγάλη έρευνα αποκαλύπτει βιολογικά διαφορετικούς υποτύπους, ανοίγοντας το δρόμο για ακριβή διάγνωση και φροντίδα
Υγεία
11/07/2025 - 12:00
Αγαπηδάκη : Έρχονται δωρεάν φάρμακα για την παχυσαρκία και εφαρμογή για άσκηση
Πολιτική Υγείας
11/07/2025 - 11:00
Στάση εργασίας των νοσοκομειακών γιατρών την Τετάρτη 16 Ιουλίου
Πολιτική Υγείας
11/07/2025 - 10:27
Η εισπνοή μολυσμένου αέρα αυξάνει τον κίνδυνο για έναν κοινό όγκο του εγκεφάλου
Υγεία
11/07/2025 - 10:00
Τα οφέλη της ηλιοθεραπείας με...μέτρο
Υγεία
11/07/2025 - 09:00
Εξαγορά του κλάδου οδοντιατρικών προϊόντων της ΑBC Kinitron από την ΠΕΤΣΙΑΒΑΣ Α.Ε
Pharma News
10/07/2025 - 20:00
Αντιμετώπιση παθήσεων εγκεφάλου, σπονδυλικής στήλης και αρθρώσεων στο Metropolitan General
Υπηρεσίες Υγείας
10/07/2025 - 19:00
Καρκίνος του πνεύμονα και διατροφή: 7 ωφέλιμες τροφές για τους ασθενείς
Διατροφή
10/07/2025 - 18:00
Νωτιαία Μυϊκή Ατροφία: Βελτίωση της κινητικής λειτουργίας με αυξημένη δόση νουσινερσένης
Pharma News
10/07/2025 - 17:00
AIDS: Οι περικοπές της διεθνούς βοήθειας από τις ΗΠΑ απειλούν να γυρίσουν τον κόσμο 20 χρόνια πίσω
Πολιτική Υγείας
10/07/2025 - 16:00
Gwada αρνητικό: η πιο σπάνια ομάδα αίματος στον κόσμο
Υγεία
10/07/2025 - 15:00
Πολλαπλό μυέλωμα: Νέες κατευθυντήριες οδηγίες για διάγνωση και θεραπεία
Health Talk
10/07/2025 - 14:00
Γεωργιάδης για Τζάνειο: Ο ΟΔΙΠΥ είχε κάνει ελέγχους νωρίτερα - Ντρέπομαι για τον εκτυπωτή χωρίς μελάνι
Πολιτική Υγείας
10/07/2025 - 13:18

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Καρκίνος του πνεύμονα και διατροφή: 7 ωφέλιμες τροφές για τους ασθενείς
Διατροφή
10/07/2025 - 18:00
Αντιμετώπιση παθήσεων εγκεφάλου, σπονδυλικής στήλης και αρθρώσεων στο Metropolitan General
Υπηρεσίες Υγείας
10/07/2025 - 19:00
Εξαγορά του κλάδου οδοντιατρικών προϊόντων της ΑBC Kinitron από την ΠΕΤΣΙΑΒΑΣ Α.Ε
Pharma News
10/07/2025 - 20:00
AIDS: Οι περικοπές της διεθνούς βοήθειας από τις ΗΠΑ απειλούν να γυρίσουν τον κόσμο 20 χρόνια πίσω
Πολιτική Υγείας
10/07/2025 - 16:00
Νέα θεραπεία μπορεί να καθυστερήσει τον διαβήτη τύπου 1 για χρόνια αν χορηγηθεί εγκαίρως
Pharma News
10/07/2025 - 12:00
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2025 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo