ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ταμείο Καινοτομίας Φαρμάκου: Στο Υπουργικό Συμβούλιο σήμερα το νομοσχέδιο - Ψήφισή του πιθανότατα τον Φεβρουάριο

Pharma Policy
Eurokinissi
Ο στόχος του Ταμείου αυτού είναι η διασφάλιση πρόσβασης των ασθενών σε καινοτόμες θεραπείες, αλλά υπάρχουν «αγκάθια» σχετικά με τον τρόπο χρηματοδότησης και τις επιβαρύνσεις προς τις φαρμακευτικές εταιρείες. Οι κίνδυνοι που επισημαίνουν οι φαρμακευτικές.
Δευτέρα, 26/01/2026 - 09:38
— Photo: Eurokinissi
News4Health Team News4Health Team

Στο τραπέζι του Υπουργικού Συμβουλίου υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη θα μπει σήμερα από τον υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη το νομοσχέδιο για τη σύσταση Ταμείου Καινοτομίας Φαρμάκου και τη βελτίωση των υπηρεσιών υγείας. Σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας, το σχέδιο νόμου θα ψηφιστεί πιθανότατα τον Φεβρουάριο.

Ο στόχος του Ταμείου αυτού είναι η διασφάλιση πρόσβασης των ασθενών σε καινοτόμες θεραπείες, αλλά υπάρχουν «αγκάθια» σχετικά με τον τρόπο χρηματοδότησης και τις επιβαρύνσεις προς τις φαρμακευτικές εταιρείες.

Θυμίζουμε ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, από το βήμα της ΔΕΘ τον Σεπτέμβριο, είχε ανακοινώσει τη διάθεση 50 εκατομμυρίων ευρώ στο Ταμείο Καινοτομίας Φαρμάκων.

Πρόκειται για κεφάλαια, τα οποία θα διατίθενται (πιθανότατα από το 2026) για την κάλυψη του κόστους για τα καινοτόμα φάρμακα που κυκλοφορούν στην Ελλάδα.

Στην τελευταία εκδοχή του σχεδίου νόμου για την ίδρυση του Ταμείου Μεταβατικής Αποζημίωσης, η οποία φέρεται να εστάλη στις 19 Ιανουαρίου στον Σύνδεσμο Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ), υπάρχουν κάποια σημεία που όπως επισημαίνουν οι φαρμακευτικές ενέχουν κινδύνους.

Όπως εξηγούν σε επιστολή τους, για να επιτύχει το εγχείρημα, το οποίο εξαρτάται και από την σαφή πρόθεση των εταιρειών και των μητρικών τους να διαθέσουν καινοτόμες θεραπείες στους ασθενείς της χώρας μέσω του Ταμείου, χρειάζονται τρεις καίριες τροποποιήσεις.

Ενδεικτικό της περιπλοκότητας του εγχειρήματος, πάντως, είναι πως αν και αρχική πρόθεση της Αριστοτέλους ήταν το Ταμείο Μεταβατικής Αποζημίωσης να είναι έτοιμο στις αρχές του έτους, η εφαρμογή του φέρεται να έχει μετατεθεί προς το τέλους του εξαμήνου, σύμφωνα με πληροφορίες.

Παγίδες και αντικίνητρα

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του News4Health, το πρώτο «αγκάθι» σχετίζεται και σε αυτή την περίπτωση με τις υποχρεωτικές επιστροφές και τον κίνδυνο αναδρομικής εφαρμογής τους.

Όπως τονίζεται στην επιστολή, που κοινοποιήθηκε και στον Υπ. Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, είναι αδιαπραγμάτευτη θέση να μην καταλογιστούν αυτόματες επιστροφές (rebate και clawback) κατά την διάρκεια της μεταβατικής περιόδου, αλλά ούτε και αναδρομικά, μετά την έξοδο από το ταμείο καινοτομίας.

Το κείμενο (άρθρο 4, παράγραφος 13 περίπτωση γ.), όπου γίνεται λόγος για «πιθανές υπολειπόμενες αναδρομικές επιστροφές βάσει της εκτιμώμενης τελικής αξίας» συνιστά αντικίνητρο ένταξης ενός φαρμακευτικού προϊόντος στο Ταμείο Καινοτομίας, γιατί αφαιρεί όποια πιθανή προβλεψιμότητα, αναφέρουν οι εταιρείες. Επιπλέον, υπενθυμίζεται ότι το πλαίσιο του μηχανισμού από την πρώτη στιγμή αφορούσε στη δοκιμαστική πρόσβαση, βάσει συμφωνημένων δεικτών, χωρίς το βάρος των υποχρεωτικών επιστροφών.

Η επιβολή μηχανισμών επιστροφών δεν ευθυγραμμίζεται με την πρακτική συμφωνιών διαχειρίσιμης πρόσβασης (managed entry agreements), καθώς, σε περίπτωση που η Πολιτεία κρίνει ότι μια θεραπεία δεν είναι αποτελεσματική ή οικονομικά αποδοτική, μπορεί απλά να μην την εντάξει στη θετική λίστα, εξηγούν.

Εξίσου αδιαπραγμάτευτη για ΣΦΕΕ και PIF είναι και η πρόβλεψη του σχεδίου νόμου για την περίπτωση απένταξης φαρμάκου από το Ταμείο (άρθρο 4 παράγραφος 15). Το κείμενο φέρεται να αναφέρει πως σε αυτή την περίπτωση «ο ΚΑΚ υποχρεούται να παρέχει αζημίως το φάρμακο στις περιπτώσεις που ο θεράπων ιατρός κρίνει απαραίτητη την συνέχιση της θεραπείας, καθ’ όλη τη διάρκεια της θεραπείας».

Για τις εταιρείες, η παραπάνω πρόβλεψη στην πράξη θα τις εξαναγκάζει να αποδέχονται οποιασδήποτε τιμή του προϊόντος θέλει να επιβάλλει η Επιτροπή Διαπραγμάτευσης, υπό τον φόβο της εν τέλει δωρεάν διάθεσης του.

Σημειώνεται, δε, πως καθίσταται ο θεράποντας γιατρός, όχι μόνο συνταγογράφος αλλά και αυτός που θα επιλέγει τελικά την παροχή και μάλιστα με δωρεάν χορήγηση, με τη ζημία να επιβαρύνει τη φαρμακευτική εταιρεία που το διαθέτει.

«Το ζήτημα αυτό είναι εξόχως προβληματικό και χρήζει άμεσης επανεξέτασης», υπογραμμίζεται.

Προβληματική, όμως, είναι και η πρόβλεψη (άρθρο 3, παράγραφος 2iii) για υποχρεωτική ανάληψη της ευθύνης παροχής του φαρμάκου για την ολοκλήρωση της θεραπείας ενός ασθενούς, όπως την έχει ορίσει η γιατρός του, από τη φαρμακευτική εταιρεία, χωρίς τη συμμετοχή του δημοσίου, του ΕΟΠΥΥ, ή του ασθενούς, αν το φάρμακο δεν ενταχθεί τελικά στη λίστα αποζημιούμενων φαρμάκων μετά την απένταξη του από το Ταμείο.

Για αυτό και προτείνεται να καταργηθεί όποια πρόβλεψη στην παροχή θεραπειών δωρεάν από τον πληρωτή και στην περίπτωση που ένα φάρμακο δεν ενταχθεί τελικά στη θετική λίστα, οι ποσότητες που χρησιμοποιηθούν για την ολοκλήρωση θεραπείας να εντάσσονται στο τρέχον σύστημα υποχρεωτικών επιστροφών.

Για τους εκπροσώπους των φαρμακευτικών εταιρειών καινοτομίας, είναι αυτονόητο ότι τα προϊόντα που εντάσσονται στο Ταμείο Μεταβατικής αποζημίωσης θα ακολουθούν τις ισχύουσες διατάξεις τιμολόγησης, μεταξύ αυτών και της προστασίας του 7%, που φαίνεται να απουσιάζει από το σχέδιο νόμου.

Περαιτέρω τροποποιήσεις

Δεν αποτελούν όμως οι παραπάνω διατάξεις τα μόνα σημεία προβληματισμού για τις εταιρείες.

Αντιθέτως, το σχέδιο νόμου φέρεται να έχει άλλα τρια σημεία που κατά τον ΣΦΕΕ και το PIF χρήζουν αλλαγών για να διασφαλιστεί η επιτυχία του εγχειρήματος.

Ειδικότερα, προτείνεται η αφαίρεση εδαφίου (άρθρο 3, παρ. 2 ii), που προβλέπει αίτημα γιατρού για την αναγκαιότητα χορήγησης της θεραπείας σε ασθενή, καθώς πέραν της αοριστίας της αναφοράς, εκτιμάται ότι επιμηκύνει περαιτέρω τη διαδικασία. Σκοπός του Ταμείου, σημειώνεται, είναι μεταξύ άλλων και η επιτάχυνση της διάθεσης προηγμένων θεραπειών και συγκεκριμένα ATMPs και PRIME designated προϊόντων.

Ακόμη, οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις ζητούν η τροποποίηση των δεικτών παρακολούθησης να χρειάζεται τη σύμφωνη γνώμη και των δύο πλευρών και όχι όπως περιγράφεται (άρθρο 4, παρ. 6), να απαιτείται από την Επιτροπή Ταμείου Καινοτομίας, κατά την κρίση της, «είτε κατά τη σύνταξη της ενδιάμεσης αναφοράς αποτελεσμάτων, είτε σε μεταγενέστερο χρόνο».

Οι όροι της συμφωνίας που υπογράφεται μεταξύ της εκάστοτε εταιρείας και της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης κατά την είσοδο στο Ταμείο κυρίως σε ό,τι αφορά τους στόχους των δεικτών παρακολούθησης και τους οικονομικούς όρους, είναι ουσιώδης και δεν μπορούν να τροποποιούνται κατά τη διάρκεια παραμονής μιας θεραπείας στο μηχανισμό.

Επιπλέον, σημειώνεται πως με την πρόβλεψη αυτοδίκαιης εξόδου μιας θεραπείας από το Ταμείο Καινοτομίας αν οι θεράποντες παραλείψουν να συμπληρώσουν τα αποτελέσματα στα χρονικά διαστήματα που έχουν οριστεί, ουσιαστικά τιμωρούνται ασθενείς και εταιρείες για τη μη συμμόρφωση των επαγγελματιών υγείας.

Αντ’ αυτού προτείνεται η παροχή κινήτρων και αντικίνητρων προς τους επαγγελματίες υγείας, όπως η αφαίρεση της δυνατότητας συνταγογράφησης, αλλά και της δυνατότητας αναδρομικής συμπλήρωσης των δεδομένων.

Τελευταία τροποποίηση στις 28/01/2026 - 12:54
  • ΤΑΜΕΙΟ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ ΦΑΡΜΑΚΟΥ
  • ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
  • ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΣΦΕΕ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

"Πυρά" Μπουρλά εναντίον της αντιεπιστημονικής στάσης του αμερικανικού Υπουργείου Υγείας για τα εμβόλια
"Πυρά" Μπουρλά εναντίον της αντιεπιστημονικής στάσης του αμερικανικού Υπουργείου Υγείας για τα εμβόλια 22 Ιανουαρίου 2026
ΣΦΕΕ: Ισότητα, πρόσβαση και ποιότητα στο επίκεντρο της εθνικής πολιτικής για τον καρκίνο 26 Ιανουαρίου 2026
ΣΦΕΕ: Ισότητα, πρόσβαση και ποιότητα στο επίκεντρο της εθνικής πολιτικής για τον καρκίνο

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Νοσοκομείο «Μεταξά»: Σε λειτουργία και η 5η χειρουργική αίθουσα - Έως και 500 περισσότερες επεμβάσεις ετησίως
Πολιτική Υγείας
05/02/2026 - 15:56

Νοσοκομείο «Μεταξά»: Σε λειτουργία και η 5η χειρουργική αίθουσα - Έως και 500 περισσότερες επεμβάσεις ετησίως

Φάρμακα Υψηλού Κόστους: Ξεκινά η διάθεση μέσω ιδιωτικών φαρμακείων - Η διαδικασία
Πολιτική Υγείας
05/02/2026 - 12:43

Φάρμακα Υψηλού Κόστους: Ξεκινά η διάθεση μέσω ιδιωτικών φαρμακείων - Η διαδικασία

Ενήλικη παχυσαρκία και νεφρική δυσλειτουργία στην "ομπρέλα" του Προλαμβάνω
Πολιτική Υγείας
02/02/2026 - 08:00

Ενήλικη παχυσαρκία και νεφρική δυσλειτουργία στην "ομπρέλα" του Προλαμβάνω

«Δώσαν τα χέρια» φαρμακευτικές - Υπουργείο Υγείας για το Ταμείο Καινοτομίας
Pharma Policy
30/01/2026 - 12:33

«Δώσαν τα χέρια» φαρμακευτικές - Υπουργείο Υγείας για το Ταμείο Καινοτομίας

Βαρτζόπουλος: Η ψυχική υγεία ως πυλώνας δημόσιας πολιτικής και κοινωνικής συνοχής
Πολιτική Υγείας
30/01/2026 - 11:57

Βαρτζόπουλος: Η ψυχική υγεία ως πυλώνας δημόσιας πολιτικής και κοινωνικής συνοχής

ΙΣΑ: Στα 13 ευρώ η ιατρική αμοιβή με τροπολογία που φέρνει το Υπουργείο Υγείας
Πολιτική Υγείας
26/01/2026 - 19:37

ΙΣΑ: Στα 13 ευρώ η ιατρική αμοιβή με τροπολογία που φέρνει το Υπουργείο Υγείας

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Μαρέβα Μητσοτάκη: Χειρουργείο στο ΚΑΤ μετά από ατύχημα στην Ιταλία
Επικαιρότητα
08/02/2026 - 20:36
Μαζί για το Παιδί: Στους δρόμους της Αττικής τα 30 χρόνια προσφοράς και δράσης
Επικαιρότητα
08/02/2026 - 15:04
Οι σωματικές και ψυχολογικές επιπτώσεις της αποχής από το σεξ
Ψυχική Υγεία
08/02/2026 - 14:44
Πλήρης οδηγός: Το «big 8» των αλλεργιογόνων τροφίμων - Μπορούν να γίνουν απειλητικές για τη ζωή
Διατροφή
08/02/2026 - 14:33
Το μοριακό προφίλ του όγκου «κλειδί» για την επικουρική θεραπεία του καρκίνου του ενδομητρίου
Health Talk
08/02/2026 - 14:17
Άριελ, μια γλυκύτατη σκυλίτσα σε ρόλο «βοηθού» οδοντίατρου με σκούφο και γιλέκο
Επικαιρότητα
08/02/2026 - 13:58
Νέα έρευνα ανοίγει το δρόμο σε πιο αποτελεσματική και ασφαλή θεραπεία κακοηθειών και αυτοάνοσων
Υγεία
07/02/2026 - 09:09
Μπορεί το ξύπνημα νωρίς το πρωί ή το ξενύχτι, να επηρεάζουν την απώλεια βάρους και τη μυϊκή μας δύναμη;
Fitness
06/02/2026 - 19:24
Δωρεά ωαρίων: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη διαδικασία
Health Talk
06/02/2026 - 18:30
Παγκόσμια Ημέρα Επιληψίας: Ζωή σε Κίνηση με τη δύναμη της επιστήμης και της ...τέχνης!
Υγεία
06/02/2026 - 17:30
Αλτσχάιμερ: Ερευνητές ανακάλυψαν μια νέα μέθοδο επιβράδυνσης της εξέλιξής του
Υγεία
06/02/2026 - 16:30
Ένοχος ο γιατρός του Ιπποκράτειου για φακελάκι 3.000 ευρώ
Επικαιρότητα
06/02/2026 - 16:09
Πρόληψη εξαρτήσεων και παραβατικότητας στους νέους: Το πρόγραμμα CHAMPS του ΟΗΕ στην Ελλάδα
Πολιτική Υγείας
06/02/2026 - 15:36
Καφές και υπέρταση: Ποια είναι η ασφαλής ποσότητα για την υγεία σας
Υγεία
06/02/2026 - 15:30
Η καύση ξύλων για θέρμανση τριπλασιάζει την έκθεση των παιδιών στη ρύπανση μέσα στο ίδιο τους το σπίτι
Υγεία
06/02/2026 - 14:30
Jet lag τέλος; Επιστήμονες αναπτύσσουν φάρμακο που μπορεί να «επαναρυθμίσει» το βιολογικό ρολόι
Υγεία
06/02/2026 - 13:30
Παθήσεις του αμφιβληστροειδούς: Θεραπείες τελευταίας γενιάς που διατηρούν την όραση μακροπρόθεσμα
Pharma News
06/02/2026 - 13:06
EFSA για ευλογιά των προβάτων: Περίπλοκη η ελληνική περίπτωση για τον εμβολιασμό
Πολιτική Υγείας
06/02/2026 - 12:23
Προστατεύει η ασπιρίνη τους ηλικιωμένους από τον καρκίνο; Τι δείχνει η μεγάλη μελέτη ASPREE
Υγεία
06/02/2026 - 11:30
Στατίνες: Οι περισσότερες παρενέργειες που τούς αποδίδονται δεν προκαλούνται από αυτές
Υγεία
06/02/2026 - 10:30
ΕΟΦ: Ανάκληση παρτίδων βρεφικού γάλακτος
Υγεία
06/02/2026 - 10:16
Ειδικός εξηγεί πως η χρήση κινητού και υπολογιστή επιβαρύνουν τον αυχένα και τη μοίρα της σπονδυλικής στήλης
Health Talk
06/02/2026 - 09:49
Οι καπνοί από τις φωτιές σκοτώνουν κάθε χρόνο περισσότερους από 24.000 πολίτες στις ΗΠΑ
Υγεία
06/02/2026 - 07:22
Βρετανία: Συμπτώματα δηλητηρίασης από μολυσμένο γάλα εμφάνισαν 36 βρέφη
Επικαιρότητα
06/02/2026 - 03:36
Πρωτοποριακή επέμβαση διαδερμικής σύγκλεισης μεσοκολπικής επικοινωνίας στο ΙΑΣΩ Θεσσαλίας
Υπηρεσίες Υγείας
06/02/2026 - 00:07
Ανδρουλάκης: «Προτάσσουμε ένα ολοκληρωμένο εθνικό σχέδιο για τον καρκίνο»
Επικαιρότητα
05/02/2026 - 23:51
Κίνδυνος για 250 ασθενείς με πνευμονική υπέρταση: Εξαντλήθηκε κάθε απόθεμα ειδικού φαρμάκου
Patient Talk
05/02/2026 - 23:34
Φορητός αισθητήρας υπερήχων μπορεί να ανιχνεύσει έγκαιρα τον καρκίνο του μαστού
Υγεία
05/02/2026 - 23:01
Καμπανάκι ειδικού για τα social media: «Λειτουργούν εθιστικά όπως το αλκοόλ, τα ναρκωτικά ή το τσιγάρο»
Ψυχική Υγεία
05/02/2026 - 22:09
Πόσο επηρεάζει τη ζωή μιας γυναίκας η ξηρότητα και η ατροφία κόλπου
Health Talk
05/02/2026 - 21:42

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πρωτοποριακή επέμβαση διαδερμικής σύγκλεισης μεσοκολπικής επικοινωνίας στο ΙΑΣΩ Θεσσαλίας
Υπηρεσίες Υγείας
06/02/2026 - 00:07
EFSA για ευλογιά των προβάτων: Περίπλοκη η ελληνική περίπτωση για τον εμβολιασμό
Πολιτική Υγείας
06/02/2026 - 12:23
Παθήσεις του αμφιβληστροειδούς: Θεραπείες τελευταίας γενιάς που διατηρούν την όραση μακροπρόθεσμα
Pharma News
06/02/2026 - 13:06
Πρόληψη εξαρτήσεων και παραβατικότητας στους νέους: Το πρόγραμμα CHAMPS του ΟΗΕ στην Ελλάδα
Πολιτική Υγείας
06/02/2026 - 15:36
Αλτσχάιμερ: Ερευνητές ανακάλυψαν μια νέα μέθοδο επιβράδυνσης της εξέλιξής του
Υγεία
06/02/2026 - 16:30
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo