Η ελβετική αρχή για τα ιατρικά προϊόντα χορήγησε την πρώτη άδεια για ένα φάρμακο κατά της ελονοσίας που έχει σχεδιαστεί για μικρά βρέφη, το οποίο θεωρείται πρόοδος στην καταπολέμηση μιας νόσου που κάθε χρόνο στοιχίζει τη ζωή εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων, σχεδόν όλοι στην Αφρική.
Η Swissmedic έδωσε το πράσινο φως την Τρίτη για το φάρμακο της φαρμακευτικής εταιρείας Novartis με έδρα τη Βασιλεία για τη θεραπεία βρεφών με σωματικό βάρος μεταξύ 2 και 5 κιλών, το οποίο θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για τις σκληρά πληγείσες αφρικανικές χώρες να ακολουθήσουν το παράδειγμά της τους επόμενους μήνες.
Η αρχή δήλωσε ότι η απόφαση είναι σημαντική, εν μέρει επειδή είναι μόλις η τρίτη φορά που εγκρίνει μια θεραπεία στο πλαίσιο μιας διαδικασίας ταχείας έγκρισης, σε συντονισμό με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, για να βοηθήσει τις αναπτυσσόμενες χώρες να έχουν πρόσβαση στην απαραίτητη θεραπεία.
Το φάρμακο που εγκρίθηκε πρόσφατα είναι μια έκδοση χαμηλότερης δόσης ενός δισκίου που είχε προηγουμένως εγκριθεί για άλλες ηλικιακές ομάδες, συμπεριλαμβανομένων των μεγαλύτερων παιδιών.
Ο Δρ Quique Bassat, εμπειρογνώμονας σε θέματα ελονοσίας που δεν συνδέεται με την ελβετική επιτροπή, δήλωσε ότι το βάρος της ελονοσίας σε πολύ μικρά παιδιά είναι «σχετικά χαμηλό» σε σύγκριση με τα μεγαλύτερα παιδιά.
Ωστόσο, η πρόσβαση σε τέτοια φάρμακα είναι σημαντική για όλους, πρόσθεσε.
«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι κάθε παιδί, ανεξαρτήτως ηλικίας — και ιδίως τα πολύ μικρά ή τα πολύ αδύναμα — χρειάζεται θεραπεία», δήλωσε ο Bassat, γενικός διευθυντής του Ινστιτούτου Παγκόσμιας Υγείας της Βαρκελώνης, γνωστού ως ISGlobal.
Μέχρι τώρα, τα αντιελονοσιακά φάρμακα που έχουν σχεδιαστεί για μεγαλύτερα παιδιά χορηγούνται σε μικρά βρέφη με προσοχή, ώστε να αποφευχθεί η υπερδοσολογία ή η τοξικότητα, σε μια «υποβέλτιστη λύση», όπως την χαρακτήρισε ο Bassat, την οποία το νέο φάρμακο θα μπορούσε να βοηθήσει να διορθώσει.
«Πρόκειται για ένα φάρμακο που γνωρίζουμε ότι είναι ασφαλές, γνωρίζουμε ότι λειτουργεί καλά και, ως εκ τούτου, θα είναι διαθέσιμο ως νέα έκδοση για μια συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα», είπε.
Ο Ruairidh Villar, εκπρόσωπος της Novartis, δήλωσε ότι οκτώ αφρικανικές χώρες συμμετείχαν στην αξιολόγηση και αναμένεται να εγκρίνουν το φάρμακο εντός 90 ημερών. Η εταιρεία δήλωσε ότι σχεδιάζει την κυκλοφορία του φαρμάκου «σε μεγάλο βαθμό χωρίς κερδοσκοπικό σκοπό» σε χώρες όπου η ελονοσία είναι ενδημική.
Η ασθένεια που μεταδίδεται από τα κουνούπια είναι η πιο θανατηφόρα ασθένεια στην Αφρική, όπου 1,5 δισεκατομμύρια άνθρωποι αντιπροσώπευαν το 95% των 597.000 θανάτων από ελονοσία παγκοσμίως το 2023, σύμφωνα με τον ΠΟΥ. Περισσότερα από τα τρία τέταρτα αυτών των θανάτων ήταν παιδιά.