ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Άρης Αγγελής: Το Ταμείο Φαρμακευτικής Καινοτομίας σε πιλοτική μορφή ακόμη και εντός του 2025

Pharma Policy
Γ.Γ. Στρατηγικού Σχεδιασμού, Άρης Αγγελής
Σε πλήρη εξέλιξη είναι η μελέτη ανάπτυξης του «Ταμείου Καινοτομίας», ενός μηχανισμού που θα στοχεύει στην ταχύτερη, ελεγχόμενη και πιο βιώσιμη πρόσβαση των ασθενών σε κλινικά καινοτόμες και οικονομικά αποδοτικές θεραπείες. Το περίγραμμα του Ταμείου περιγράφει στο News4Health, ο Γενικός Γραμματέας Στρατηγικού Σχεδιασμού.
Δευτέρα, 16/09/2024 - 18:30
— Photo: Γ.Γ. Στρατηγικού Σχεδιασμού, Άρης Αγγελής
Βασιλική Αγγουρίδη Βασιλική Αγγουρίδη

Την απάντηση στην εξίσωση, που αποδεικνύεται για δυνατούς λύτες, πως θα διασφαλιστεί η ταχύτερη πρόσβαση των πολιτών σε καινοτόμες θεραπείες, με έναν βιώσιμο τρόπο για το σύστημα υγείας, στοχεύει να δώσει η δημιουργία ενός «Ταμείου Φαρμακευτικής Καινοτομίας».

Θυμίζουμε ότι σύμφωνα με τη μελέτη W.A.I.T. στο σύνολο των εγκεκριμένων νέων θεραπειών, εκείνες στις οποίες είχαν πλήρη πρόσβαση οι ασθενείς στην Ελλάδα την περίοδο 2019-2022 ήταν 25% και σε όσες είχαν περιορισμένη πρόσβαση το 23%.

Το Ταμείο Καινοτομίας, όπως έχει γίνει γνωστό, θα αποτελεί, επί της ουσίας, ένα μηχανισμό για την εισαγωγή, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις και κανόνες, καινοτόμων θεραπειών.

Το News4Health συνομίλησε με τον Γενικό Γραμματέα Στρατηγικού Σχεδιασμού, Άρη Αγγελή για τις προτεραιότητες που θέτει η Κυβέρνηση μέσω της δημιουργίας ενός Ταμείου Φαρμακευτικής Καινοτομίας, τη μορφή που αναμένεται να λάβει και πότε θα υλοποιηθεί.

Ο Γενικός Γραμματέας του Υπ. Υγείας υπογράμμισε πως το Ταμείο θα εστιάσει στην αντιμετώπιση της αυξανόμενης επιβάρυνσης του συστήματος λόγω της εισόδου νέων θεραπειών, οι οποίες συχνά έχουν υψηλό κόστος, επιδιώκοντας να αναπτύξει ένα προβλέψιμο και βιώσιμο πλαίσιο χρηματοδότησης. Υπογράμμισε, ωστόσο, πως παράλληλα, στόχος είναι και η δημιουργία ενός σταθερού και δίκαιου πλαισίου συνεργασίας μεταξύ του κράτους και των φαρμακευτικών εταιρειών.

Στο κρίσιμο ερώτημα της χρηματοδότησης του, πάντως, ο κ. Αγγελλής εκτίμησε ότι θα μπορεί «να στηρίζεται σε ένα μείγμα δημόσιων πόρων και εξεταζόμενης συμβολής από την φαρμακοβιομηχανία». Η μελέτη για την δημιουργία του νέου μηχανισμού είναι σε εξέλιξη και αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2025, έτος που επιδιώκεται να ενεργοποιηθεί και η πιλοτική του λειτουργία.

Κ. Αγγελή, ποιους στόχους επιδιώκεται να επιτύχετε με το Ταμείο Καινοτομίας, ποιες ανάγκες καλείται να αντιμετωπίσει;

Το Ταμείο Καινοτομίας έχει ως στόχο τη δημιουργία ενός πλαισίου που θα επιτρέψει την ταχύτερη, ελεγχόμενη και πιο βιώσιμη πρόσβαση των ασθενών σε κλινικά καινοτόμες και οικονομικά αποδοτικές θεραπείες, διασφαλίζοντας παράλληλα τη σταθερότητα του Εθνικού Συστήματος Υγείας της χώρας μας.

Οι βασικές του επιδιώξεις περιλαμβάνουν τη γρήγορη πρόσβαση των ασθενών σε νέες, καινοτόμες ή δυνητικά καινοτόμες θεραπείες, με τρόπο που να είναι οικονομικά βιώσιμος για το σύστημα, ενώ ταυτόχρονα προσφέρει προβλεψιμότητα στις δαπάνες και τη χρηματοδότηση. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσω ενός καθορισμένου πλαισίου που θα εξασφαλίζει σταθερότητα τόσο για το κράτος όσο και για τις φαρμακευτικές εταιρείες, με ξεκάθαρα κριτήρια εισόδου και εξόδου, καθώς και διαδικασίες αποζημίωσης και χρηματοδότησης.

Ένας ακόμη σημαντικός στόχος είναι ο επιμερισμός της κλινικής, και κατ’ επέκταση οικονομικής, αβεβαιότητας που συχνά συνοδεύουν τις νέες θεραπείες, μέσω συμφωνιών που αφορούν συγκεκριμένους πληθυσμούς ασθενών και καθορισμένα θεραπευτικά πρωτόκολλα με αυστηρά κλινικά κριτήρια. Έτσι, το κράτος και οι φαρμακευτικές εταιρείες θα μοιράζονται το οικονομικό ρίσκο, διασφαλίζοντας τη βιωσιμότητα του συστήματος.

Επιπλέον, το Ταμείο Καινοτομίας μπορεί να ενσωματώνει επικείμενους και υπάρχοντες μηχανισμούς καταγραφής πραγματικών δεδομένων από την κλινική πράξη (Real World Data), τα οποία θα επιτρέπουν την καλύτερη αξιολόγηση των νέων, (δυνητικά) καινοτόμων θεραπειών και την προσαρμογή των αποφάσεων αποζημίωσης.

Οι ανάγκες που καλείται να αντιμετωπίσει το Ταμείο επικεντρώνονται κυρίως στην αυξανόμενη επιβάρυνση του συστήματος λόγω της εισόδου νέων θεραπειών, οι οποίες συχνά έχουν υψηλό κόστος, και στην ανάγκη για ένα προβλέψιμο και βιώσιμο πλαίσιο χρηματοδότησης που θα υποστηρίζει την εισαγωγή αυτών των θεραπειών. Παράλληλα, επιδιώκεται η δημιουργία ενός σταθερού και δίκαιου πλαισίου συνεργασίας μεταξύ του κράτους και των φαρμακευτικών εταιρειών. Μέσω αυτών των μέτρων, διασφαλίζεται η καλύτερη υγειονομική κάλυψη για τους ασθενείς, χωρίς να επιβαρύνεται υπέρμετρα το εθνικό σύστημα υγείας.

Ποια πιστεύετε ότι θα πρέπει να είναι τα βασικά του χαρακτηριστικά; Δηλαδή, ποια φάρμακα θα πρέπει να περιλαμβάνει, πως και πότε θα εισέρχονται αλλά και θα εξέρχονται, αλλά και πως θα χρηματοδοτείται;

Τα βασικά χαρακτηριστικά του Ταμείου Καινοτομίας πρέπει να διασφαλίζουν την ευελιξία και τη διαφάνεια σε όλες τις διαδικασίες, από την είσοδο των φαρμάκων μέχρι τη χρηματοδότηση και την έξοδο τους από το ταμείο.

Πιο συγκεκριμένα, το Ταμείο μπορεί να περιλαμβάνει (δυνητικά) καινοτόμα φάρμακα που εισάγουν σημαντικές θεραπευτικές βελτιώσεις και απευθύνονται σε κρίσιμες ασθένειες, για τις οποίες υπάρχουν περιορισμένες θεραπευτικές επιλογές. Τα φάρμακα αυτά θα επιλέγονται με βάση καθορισμένα κριτήρια εισόδου, τα οποία μεταξύ άλλων μπορούν να λαμβάνουν υπόψη την κλινική αξία και το κόστος-αποτελεσματικότητας τους, μαζί με την πιθανή αβεβαιότητα τους, καθώς και την επείγουσα ανάγκη πρόσβασης των ασθενών ή την ακάλυπτη ιατρική ανάγκη. Η διαδικασία εισόδου των φαρμάκων θα είναι διαφανής, με σαφείς προθεσμίες και ροή αποφάσεων, ώστε να αποφεύγονται οι καθυστερήσεις και να διασφαλίζεται η έγκαιρη, ισότιμη πρόσβαση των ασθενών στις νέες θεραπείες.

Όσον αφορά την έξοδο των φαρμάκων από το Ταμείο, αυτή θα βασίζεται σε προκαθορισμένα κριτήρια, όπως η απόκτηση επιπλέον δεδομένων για την αποτελεσματικότητα και ασφάλεια του φαρμάκου από την κλινική πράξη (RWD), καθώς και η αξιολόγηση της πραγματικής απόδοσης σε σχέση με την αναμενόμενη. Επίσης, η διάρκεια πρόσβασης των φαρμάκων θα είναι προσδιορισμένη, με δυνατότητα αναθεώρησης των αποφάσεων αποζημίωσης, αν οι νέες πληροφορίες το απαιτούν.

Όσον αφορά την χρηματοδότηση, το Ταμείο Καινοτομίας μπορεί να στηρίζεται σε ένα μείγμα δημόσιων πόρων και εξεταζόμενης συμβολής από την φαρμακοβιομηχανία. Η πρόβλεψη για ένα δίκαιο μηχανισμό κατανομής του κόστους, ή η εξέταση εναλλακτικών τρόπων πληρωμών θα εξασφαλίσει την οικονομική αειφορία του Ταμείου. Η χρηματοδότηση θα πρέπει να είναι επαρκής, ώστε να καλύπτει τις αυξανόμενες ανάγκες για νέες θεραπείες, ενώ παράλληλα μπορεί να υπάρχει ένας μηχανισμός αξιολόγησης και επανεξέτασης της χρηματοδοτικής ροής, ώστε να ανταποκρίνεται στις συνεχείς εξελίξεις της φαρμακευτικής αγοράς και τις ανάγκες του Συστήματος Υγείας.

Που βρίσκεται, λοιπόν, η διαμόρφωση του πλαισίου για το Ταμείο Καινοτομίας; Πότε μπορούμε να περιμένουμε να ενεργοποιηθεί;

Η διαμόρφωση του πλαισίου για το Ταμείο Καινοτομίας βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο στάδιο σχεδιασμού. Προχωρούμε στην ανάλυση των ευρωπαϊκών πρακτικών και των αναγκών του ελληνικού συστήματος υγείας, ενώ παράλληλα συνεργαζόμαστε με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς – τόσο δημόσιους όσο και ιδιωτικούς – για τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου και βιώσιμου μοντέλου.

Πιο συγκεκριμένα, εξετάζονται οι βασικές αρχές λειτουργίας του Ταμείου, ενώ συνεχίζουμε με τη διαδικασία καθορισμού των κριτηρίων για την εισαγωγή και την έξοδο των φαρμάκων, καθώς και τον τρόπο και ύψος χρηματοδότησης. Οι διαδικασίες αυτές εξελίσσονται σταδιακά, με βάση τα χρονοδιαγράμματα που έχουν τεθεί.

Στόχος είναι να ολοκληρωθεί η συγκεκριμένη μελέτη έως τον Μάρτιο του 2025, γεγονός που σημαίνει ότι το Ταμείο Καινοτομίας θα μπορούσε να ενεργοποιηθεί μέσα στο ίδιο έτος, μετά την ολοκλήρωση του σχεδιασμού και την ψήφιση του σχετικού νομικού πλαισίου. Ύστερα από την ολοκλήρωση του έργου, θα ακολουθήσει η απαραίτητη φάση πιλοτικής εφαρμογής και προσαρμογής, πριν προχωρήσουμε στην πλήρη ενεργοποίηση του Ταμείου.

Τελευταία τροποποίηση στις 17/09/2024 - 19:23
  • ΑΡΗΣ ΑΓΓΕΛΗΣ
  • ΤΑΜΕΙΟ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ
  • ΤΑΜΕΙΟ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ
  • ΣΧΗΜΑ ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΗΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗΣ
  • ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΤΑΜΕΙΟ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Νέες συναντήσεις Φαρμακευτικών με Υπ. Υγείας και ΕΚΑΠΥ
Νέες συναντήσεις Φαρμακευτικών με Υπ. Υγείας και ΕΚΑΠΥ 16 Σεπτεμβρίου 2024
Σχήμα Μεταβατικής Αποζημίωσης: Ένας προσωρινός μηχανισμός εισαγωγής νέων θεραπειών με ξεχωριστή χρηματοδότηση 16 Σεπτεμβρίου 2024
Σχήμα Μεταβατικής Αποζημίωσης: Ένας προσωρινός μηχανισμός εισαγωγής νέων θεραπειών με ξεχωριστή χρηματοδότηση

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γεωργιάδης: Ξεκινά φέτος το Ταμείο Καινοτομίας για τα φάρμακα - Έρχεται μείωση του clawback
Pharma Policy
24/06/2025 - 18:17

Γεωργιάδης: Ξεκινά φέτος το Ταμείο Καινοτομίας για τα φάρμακα - Έρχεται μείωση του clawback

Επίσκεψη Αγγελή στην Γαλλία για το έργο TSI που αφορά την Αξιολόγηση Τεχνολογιών Υγείας
Πολιτική Υγείας
04/06/2025 - 17:04

Επίσκεψη Αγγελή στην Γαλλία για το έργο TSI που αφορά την Αξιολόγηση Τεχνολογιών Υγείας

Αποστολή Αγγελή στην Πορτογαλία στο πλαίσιο του έργου TSI για την Αξιολόγηση Τεχνολογιών Υγείας
Πολιτική Υγείας
09/05/2025 - 19:49

Αποστολή Αγγελή στην Πορτογαλία στο πλαίσιο του έργου TSI για την Αξιολόγηση Τεχνολογιών Υγείας

Φαρμακευτικές: Σύμφωνο συνεργασίας με κενά και χωρίς δεσμεύσεις για τη δαπάνη
Pharma Policy
07/05/2025 - 07:17

Φαρμακευτικές: Σύμφωνο συνεργασίας με κενά και χωρίς δεσμεύσεις για τη δαπάνη

Στο European Health Data Space για το μέλλον των δεδομένων υγείας στην Ευρώπη ο Αγγελής
Πολιτική Υγείας
18/03/2025 - 19:22

Στο European Health Data Space για το μέλλον των δεδομένων υγείας στην Ευρώπη ο Αγγελής

ΙΦΕΤ: Ψηφιακός μετασχηματισμός και εξοικονόμηση 48 εκατ. ευρώ σε 630 κωδικούς το 2024
Pharma Policy
17/02/2025 - 07:00

ΙΦΕΤ: Ψηφιακός μετασχηματισμός και εξοικονόμηση 48 εκατ. ευρώ σε 630 κωδικούς το 2024

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Novo Nordisk Hellas: Πρεμιέρα για την εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την παχυσαρκία
Pharma News
02/07/2025 - 03:23
Ο ΕΔΟΕΑΠ προειδοποιεί τους ασφαλισμένους του για απόπειρες vishing και phishing
Επικαιρότητα
02/07/2025 - 00:04
«Η φαρμακευτική μεταρρύθμιση στοχεύει στην πρόσβαση των Ευρωπαίων σε προσιτά σκευάσματα»
Pharma Policy
01/07/2025 - 21:17
Σε διαδικασία έγκρισης νέα γονιδιακή θεραπεία για την αμφιβληστροειδοπάθεια XLRP
Patient Talk
01/07/2025 - 20:47
Η δυσανεξία στη λακτόζη μπορεί να προκαλεί εφιάλτες, ισχυρίζονται Καναδοί επιστήμονες
Διατροφή
01/07/2025 - 19:41
ΠΟΥ: Η μοναξιά «σκοτώνει» 100 ανθρώπους κάθε ώρα!
Ψυχική Υγεία
01/07/2025 - 19:06
Αερόβια προπόνηση 12-3-30: Το μυστικό της και τα οφέλη για την υγεία
Fitness
01/07/2025 - 18:37
Αφαίρεση εγκεφαλικών όγκων χωρίς κρανιοτομή αλλά μέσα από τη μύτη
Health Talk
01/07/2025 - 18:06
Παραίτηση Μανωλόπουλου από τον ΕΟΦ - Νέος πρόεδρος ο Σπύρος Σαπουνάς
Pharma Policy
01/07/2025 - 17:44
Παγκόσμιος Οργανισμός Μετεωρολογίας: Ο κόσμος πρέπει να μάθει να ζει με τους καύσωνες - «Είναι σιωπηλοί δολοφόνοι»
Επικαιρότητα
01/07/2025 - 17:34
«Μαμά ζαλίζομαι»: Πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τη ναυτία κίνησης στα παιδιά
Υγεία
01/07/2025 - 17:09
Οδηγός του ECDC για την αντιμετώπιση ασθενειών που μεταδίδονται από κουνούπια σε όλη την Ευρώπη
Πολιτική Υγείας
01/07/2025 - 16:48
Γάζα: ΜΚΟ ζητούν τον τερματισμό λειτουργίας του συστήματος GHF που υποστηρίζεται από ΗΠΑ και Ισραήλ
Επικαιρότητα
01/07/2025 - 16:28
Όταν η τεχνολογία συναντά την Ουρολογία - Αντιμετώπιση της λιθίασης με σύγχρονες μεθόδους!
Health Talk
01/07/2025 - 15:51
Επιστολή ΙΣΑ σε Αγαπηδάκη: Οι πολίτες να επιλέγουν και ιδιώτες ως προσωπικούς γιατρούς
Πολιτική Υγείας
01/07/2025 - 15:33
Αγαπηδάκη: Νέα προγράμματα πρόληψης και έρευνα αξιολόγησης ΑΙ στη διάγνωση του καρκίνου
Πολιτική Υγείας
01/07/2025 - 15:14
Ποιο είδος ορμονοθεραπείας αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού σε νεαρές γυναίκες
Pharma News
01/07/2025 - 15:00
ΠΟΥ Ευρώπης: Σημαντικές οι ελληνικές πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της χρήσης καπνού και αλκοόλ
Πολιτική Υγείας
01/07/2025 - 14:19
Ο δείκτης μάζας σώματος δεν είναι αξιόπιστος - Ο καλύτερος τρόπος για τη μέτρηση του ιδανικού βάρους
Υγεία
01/07/2025 - 14:01
ΕΟΔΥ: Τριπλασιάστηκαν τα περιστατικά γονόρροιας-Διπλασιάστηκαν οι διαγνώσεις πρώιμης σύφιλης
Πολιτική Υγείας
01/07/2025 - 13:00
Η κατανάλωση κουρκουμά καθημερινά ασπίδα κατά του καρκίνου του παχέος εντέρου
Διατροφή
01/07/2025 - 12:00
Ανατροπή: Τα ωμέγα λιπαρά οξέα δεν είναι απαραίτητα καλά για την καρδιά
Διατροφή
01/07/2025 - 11:00
Η Microsoft υπόσχεται διαγνώσεις επιπέδου ιατρικού συμβουλίου μέσω AI
Digital Health
01/07/2025 - 10:00
Τα μεγαλύτερα λάθη που κάνουμε με τα γυαλιά ηλίου
Health Talk
01/07/2025 - 08:17
Οι περικοπές των ΗΠΑ στην διεθνή βοήθεια ενδέχεται να προκαλέσουν περισσότερους από 14 εκατ. θανάτους έως το 2030
Πολιτική Υγείας
01/07/2025 - 08:14
Ενημερωτική ημερίδα για επαγγελματίες υγείας σχετικά με τη χορήγηση PrEP έναντι του HIV
Υγεία
01/07/2025 - 06:52
Ψηφιακός Μετασχηματισμός: Τι έχει πετύχει η Ελλάδα στην Υγεία και όχι μόνο...
Digital Health
01/07/2025 - 03:24
MSD Gives back: Όταν η προσφορά γίνεται πράξη
Pharma News
01/07/2025 - 00:06
Καλοκαίρι με τα παιδιά μας στις διακοπές ή την παραλία: Τι πρέπει να προσέχουμε
Υγεία
30/06/2025 - 20:03
Νέες θεραπευτικές τεχνικές για τον πόνο στην σπονδυλική στήλη
Health Talk
30/06/2025 - 19:37

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Θειομερσάλη στα παιδικά εμβόλια: «Κόκκινο πανί» για τον Αμερικανό Υπουργό Υγείας - Η επιστημονική αλήθεια
Pharma News
30/06/2025 - 12:00
Η Κομισιόν άναψε το πράσινο φως σε νέα θεραπεία για τη φαινυλκετονουρία
Pharma News
30/06/2025 - 14:37
Γεωργιάδης: Ο μέσος όρος αναμονής κατά τη μεγάλη εφημερία στο « Γεννηματάς» ήταν 5 ώρες και 56 λεπτά
Πολιτική Υγείας
30/06/2025 - 12:44
Συνάντηση ΠαΣΟΝοΠ με τον Γεωργιάδη και δέσμευση για ένταξη των νοσηλευτών στα ΒΑΕ!
Πολιτική Υγείας
30/06/2025 - 16:18
ΕΟΦ: Σοκολάτα για τη λίμπιντο περιέχει απαγορευμένη φαρμακευτική ουσία
Διατροφή
30/06/2025 - 19:17
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2025 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo