ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κορονοϊός: Ελπίδες δίνει το φάρμακο για την αρθρίτιδα που χορηγήθηκε και σε Έλληνες ασθενείς

Pharma News
Κορονοϊός: Ελπίδες δίνει το φάρμακο για την αρθρίτιδα που χορηγήθηκε και σε Έλληνες ασθενείς
Ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται για την ανακούφιση των συμπτωμάτων της αθρίτιδας, ενδέχεται να αποτελεί τη "λύση" στην νόσο Covid -19. Ποια η κλινική εικόνα των Ελληνών ασθενών που έλαβαν το φάρμακο.
Παρασκευή, 08/05/2020 - 21:23
News4Health Team News4Health Team

Κλινικά εγκεκριμένη αντιφλεγμονώδης φαρμακευτική ουσία που χρησιμοποιείται για την θεραπεία της ρευματοειδούς αρθρίτιδας βελτιώνει την αναπνευστική λειτουργία σε ασθενείς με σοβαρή νόσο από κορονοϊό 2019 (COVID-19), σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε από το Cell Press στο περιοδικό Cell Host & Microbe. Οι οκτώ ασθενείς που μελετήθηκαν παρουσίαζαν, επιπλέον, μια νοσολογική οντότητα που ονομάζεται δευτερογενής αιμοφαγοκυτταρική λεμφοϊστιοκυττάρωση (sHLH) και η οποία χαρακτηρίζεται από υπερδιέγερση του ανοσοποιητικού συστήματος και οργανική ανεπάρκεια. Ένας από τους ασθενείς που μελετήθηκαν, ο οποίος δεν έχρηζε υποστήριξης με μηχανικό αερισμό βελτιώθηκε γρήγορα μετά την έναρξη θεραπείας με Anakinra και εξήλθε από το νοσοκομείο εννέα μέρες αργότερα. Ωστόσο, η φαρμακευτική αυτή αγωγή που χορηγήθηκε δεν κατέστη δυνατόν να αποτρέψει τον θάνατο στους τρείς από τους επτά ασθενείς που βρίσκονταν σε μηχανικό αερισμό με αναπνευστήρα και επομένως δεν είναι ακόμα βέβαιο κατά πόσον συμβάλλει στην βελτίωση του ποσοστού θνητότητας.

“Τα δεδομένα αυτά υποδεικνύουν ότι η θεραπευτική αγωγή με Anakinra μπορεί να συμβάλλει καθοριστικά στην θεραπεία ασθενών με σοβαρή νόσο COVID-19 που εμφανίζουν sHLH, υποστηρίζοντας την ανάγκη για διεξαγωγή μεγαλύτερων κλινικών δοκιμών με σκοπό την επιβεβαίωση της παραπάνω υπόθεσης”, αναφέρει ο επικεφαλής της συγγραφικής ομάδας Ευάγγελος Ι. Γιαμαρέλλος – Μπουρμπούλης, καθηγητής Παθολογίας – Λοιμώξεων στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Η θνητότητα ασθενών με σοβαρή νόσο COVID-19 που εισάγονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) υπολογίζεται ότι κυμαίνεται μεταξύ 50-65%. Σοβαρές επιπλοκές της νόσου COVID-19 φαίνεται να μεσολαβούνται από φλεγμονώδεις διεργασίες και συγκεκριμένα μέσω των σηματοδοτικών μορίων που ονομάζονται ιντερλευκίνη 1β (IL-1β) και ιντερλευκίνη 6 (IL-6). Η αυξημένη παραγωγή IL-1β από κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος που ονομάζονται μακροφάγα, μπορεί να οδηγήσει σε sHLH, μια κατάσταση επίσης γνωστή ως σύνδρομο ενεργοποίησης μακροφάγων, το οποίο χαρακτηρίζεται από χαμηλό αριθμό ερυθρών αιμοσφαιρίων, υπερπηκτικότητα, νεφρική βλάβη και ηπατική δυσλειτουργία. Η θεραπευτική αγωγή με Anakinra αναστέλλει τη σηματοδότηση μέσω IL-1β και έχει φανεί ότι μειώνει την θνητότητα σε ασθενείς με σημεία sHLH κατά 30%.

Χορηγήθηκε και σε ασθενείς στην Ελλάδα

Στην νέα αυτή μελέτη, οι ερευνητές εξέτασαν κατά πόσον η θεραπεία με Anakinra μπορεί να θεραπεύσει αποτελεσματικά βαρέως πάσχοντες ασθενείς με νόσο COVID-19 που εμφάνιζαν πνευμονία και sHLH. Οι επτά από τους οκτώ ασθενείς ήταν άνδρες που είχαν αναπνευστική ανεπάρκεια και βρίσκονταν υπό μηχανικό αερισμό με αναπνευστήρα σε ΜΕΘ στην Ελλάδα. Οι ασθενείς είχαν σοβαρά υποκείμενα νοσήματα όπως καρδιακή νόσο και υπέρταση. Στους ασθενείς χορηγήθηκε Anakinra ενδοφλεβίως 200mg κάθε οκτώ ώρες για επτά ημέρες. Επίσης, έλαβαν αγωγή με το ανθελονοσιακό φάρμακο υδροξυχλωροκίνη και ευρέως φάσματος αντιβιοτικά. Οι ερευνητές παρακολούθησαν την έκβαση των ασθενών αυτών για τέσσερις εβδομάδες.

Η θεραπεία με Anakinra βελτίωσε την πλειονότητα των εργαστηριακών δεικτών αλλά και τα κλινικά σημεία της sHLH στους ασθενείς της ΜΕΘ. Όλοι οι ασθενείς παρουσίασαν σημεία βελτίωσης της αναπνευστικής λειτουργίας όπως δείχθηκε από την 15% έως 117% αύξηση στον λόγο μερικής πίεσης οξυγόνου στο αρτηριακό αίμα προς την περιεκτικότητα του εισπνεόμενου αέρα σε οξυγόνο (PaO2/FiO2), ο οποίος συγκρίνει τα επίπεδα οξυγόνου στο αίμα με την συγκέντρωση του οξυγόνου στον εισπνεόμενο αέρα. Επιπρόσθετα, έξι ασθενείς χρειάστηκαν μικρότερη δόση φαρμακευτικών ουσιών που αυξάνουν την αρτηριακή πίεση. Παρότι τρείς ασθενείς που νοσηλεύονταν σε ΜΕΘ κατέληξαν, προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι η sHLH μπορεί να οδηγήσει σε θνητότητα που φτάνει το 67%.

Η ασθενής που δεν εισήλθε σε ΜΕΘ ήταν μία γυναίκα 71 χρονών η οποία νοσηλεύτηκε στην Ολλανδία για νόσο COVID -19, δύο εβδομάδες μετά το τρίτο κύκλο χημειοθεραπείας. Παραδόξως, η ασθενής ήταν σε θεραπεία με υδροξυχλωροκίνη για ρευματοειδή αρθρίτιδα. Η συγκεκριμένη ασθενής έλαβε θεραπεία με Anakinra 300mg άπαξ ανά ημέρα, ενδοφλεβίως για τέσσερεις ημέρες, ακολουθούμενη από 100mg άπαξ ημερησίως για άλλες πέντε μέρες. Η ασθενής βελτιώθηκε εντός της πρώτης ημέρας από την θεραπεία με Αnakinra, παρουσιάζοντας μείωση στις ανάγκες για οξυγόνο και βελτίωση των κλινικών σημείων της sHLH. Η ασθενής πήρε εξιτήριο εννέα ημέρες μετά την έναρξη της θεραπείας. Σύμφωνα με τους συγγραφείς, τα αποτελέσματα αυτά υποστηρίζουν πως η θεραπεία με Anakinra μπορεί να αποτρέψει την εξέλιξη σε αναπνευστική ανεπάρκεια και την ανάγκη μηχανικού αερισμού σε ασθενείς με COVID-19 νόσο και sHLH.

“Πιστεύουμε ότι το Anakinra έχει την δυνατότητα να βελτιώσει την έκβαση σε ασθενείς με σοβαρή νόσο COVID-19. Οι θεράποντες ιατροί θα πρέπει να εξοικειωθούν με την χρήση του HScore για την διάγνωση της sHLH, ως καθοδηγητή της θεραπευτικής αγωγής”, δήλωσε ο Ε. Ι. Γιαμαρέλλος-Μπουρμπούλης. Ο πρώτος συγγραφέας της μελέτης Καθηγητής Γ. Δημόπουλος πρόσθεσε: “ Μεγαλύτερες κλινικές δοκιμές απαιτούνται προκειμένου να επικυρώσουν τα αποτελέσματα αυτά και να αποδείξουν την χρησιμότητα της θεραπείας με anti-IL-1β όταν η νόσος COVID-19 επιπλέκεται με sHLH”.

Τελευταία τροποποίηση στις 08/05/2020 - 21:27
  • ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ
  • ΦΑΡΜΑΚΑ
  • ΦΑΡΜΑΚΑ ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ
  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΑΡΘΡΙΤΙΔΑ
  • ANAKINRA
  • ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Covid -19: Αυτά είναι τα εμβόλια που υπάρχουν ήδη και μπορεί να καταπολεμήσουν τη νόσο
Covid -19: Αυτά είναι τα εμβόλια που υπάρχουν ήδη και μπορεί να καταπολεμήσουν τη νόσο 08 Μαϊος 2020
Κορονοϊός: Ποια είναι τα τρία εμβόλια που πέρασαν στη δεύτερη φάση δοκιμών 09 Μαϊος 2020
Κορονοϊός: Ποια είναι τα τρία εμβόλια που πέρασαν στη δεύτερη φάση δοκιμών

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γερμανία: Αλλαγή πλεύσης στις εκπτώσεις φαρμάκων μετά τις αντιδράσεις της φαρμακοβιομηχανίας
Pharma Policy
15/06/2026 - 15:44

Γερμανία: Αλλαγή πλεύσης στις εκπτώσεις φαρμάκων μετά τις αντιδράσεις της φαρμακοβιομηχανίας

Οι καρδιοπαθείς ζητούν μείωση της συμμετοχής σε φάρμακα για προχωρημένη ανεπάρκεια
Patient Talk
12/06/2026 - 15:17

Οι καρδιοπαθείς ζητούν μείωση της συμμετοχής σε φάρμακα για προχωρημένη ανεπάρκεια

Εμβόλιο σχεδιασμένο από τεχνητή νοημοσύνη δοκιμάστηκε για πρώτη φορά σε ανθρώπους
Υγεία
12/06/2026 - 13:00

Εμβόλιο σχεδιασμένο από τεχνητή νοημοσύνη δοκιμάστηκε για πρώτη φορά σε ανθρώπους

Γεωργιάδης: Αρχές Ιουλίου σε εφαρμογή το νέο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης στα νοσοκομεία
Pharma Policy
11/06/2026 - 13:25

Γεωργιάδης: Αρχές Ιουλίου σε εφαρμογή το νέο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης στα νοσοκομεία

Παγκόσμιο Κύπελλο: Από ποιες μολυσματικές ασθένειες κινδυνεύουν οι φίλαθλοι
Υγεία
11/06/2026 - 10:00

Παγκόσμιο Κύπελλο: Από ποιες μολυσματικές ασθένειες κινδυνεύουν οι φίλαθλοι

Medochemie: 50 χρόνια προσφοράς στον χώρο του φαρμάκου
Pharma News
04/06/2026 - 13:37

Medochemie: 50 χρόνια προσφοράς στον χώρο του φαρμάκου

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

UNICEF: Σχεδόν 1 δισ. παιδιά εκτεθειμένα σε κλιματικούς κινδύνους
Υγεία
16/06/2026 - 08:56
Νέα μέθοδος αντιμετώπισης της αιμορραγίας μετά τον τοκετό θα μπορούσε να σώσει χιλιάδες ζωές
Πολιτική Υγείας
16/06/2026 - 08:00
H DEMO στο Top 3 των πιο ελκυστικών εργοδοτών στην Ελλάδα για το 2026
Pharma News
15/06/2026 - 22:09
Νοσοκομείο Ναυπλίου: Θάνατος 55χρονης νοσηλεύτριας - Δεχόταν ύβρεις από συνοδούς ασθενών
Επικαιρότητα
15/06/2026 - 21:05
Ανεύρυσμα: Ποιοι πρέπει να κάνουν προληπτικό έλεγχο για να το εντοπίσουν εγκαίρως
Health Talk
15/06/2026 - 21:00
Πέος: Το "βαρόμετρο" της ανδρικής υγείας
Υγεία
15/06/2026 - 20:00
Έξι τρόποι να ενισχύσετε την υγεία της καρδιάς σας
Υγεία
15/06/2026 - 19:00
Παπαγιάννης -NovartisHellas: Η μη αξιοποίηση των δεδομένων υγείας έχει κόστος στους ασθενείς, το σύστημα υγείας και την κοινωνία
Pharma Policy
15/06/2026 - 18:30
Τα φάρμακα GLP-1 ενδέχεται να επιβραδύνουν τη βιολογική γήρανση
Υγεία
15/06/2026 - 18:00
Επικίνδυνες ουσίες εντοπίστηκαν σε δείγματα μητρικού γάλακτος γυναικών στις ΗΠΑ
Υγεία
15/06/2026 - 17:00
«Τεχνοστρές»: Γιατί είναι δίκοπο μαχαίρι για τους ηλικιωμένους η ψηφιακή πραγματικότητα
Ψυχική Υγεία
15/06/2026 - 16:34
Νέα καμπάνια της ΕΑΕ για την προστασία των παιδιών από την εξάρτηση στη νικοτίνη
Υγεία
15/06/2026 - 16:17
Αναζητώντας νέα ισορροπία στο φάρμακο: Ελλάδα και Ευρώπη σε σταυροδρόμι
Pharma Policy
15/06/2026 - 16:00
Γερμανία: Αλλαγή πλεύσης στις εκπτώσεις φαρμάκων μετά τις αντιδράσεις της φαρμακοβιομηχανίας
Pharma Policy
15/06/2026 - 15:44
Ο ΟΦΕΤ στο 2ο Αραβο-Ελληνικό Συνέδριο Υγείας: Γέφυρες συνεργασίας για την καινοτομία και την ανάπτυξη
Pharma News
15/06/2026 - 15:34
Γιαννάκος: «ΕΚΑΒ χωρίς ανταλλακτικά, εργαζόμενοι τα πληρώνουν από την τσέπη τους και απειλούνται με πειθαρχικά»
Πολιτική Υγείας
15/06/2026 - 15:16
Τεχνητή νοημοσύνη και υγεία: η «φωτεινή» και η «σκοτεινή» πλευρά μιας τεχνολογικής επανάστασης
Digital Health
15/06/2026 - 15:00
Δίκτυο κέντρων μαστού δημιουργούν από κοινού η 1η ΥΠΕ Αττικής και το «Άλμα Ζωής»
Υγεία
15/06/2026 - 14:47
Παγκόσμιο Κύπελλο 2026: Xαμηλός αλλά υπαρκτός κίνδυνος εισαγωγής Έμπολα στις ΗΠΑ
Πολιτική Υγείας
15/06/2026 - 14:30
Δέκα αυτόματους εξωτερικούς απινιδωτές παρέδωσε η Stoiximan στο Υπουργείο Υγείας
Επικαιρότητα
15/06/2026 - 13:54
ΣΦΕΕ-PIF: «Νέο αρνητικό ρεκόρ με clawback 80,7% στα νοσοκομειακά φάρμακα»
Pharma News
15/06/2026 - 13:17
Μωρά στον μάρσιπο: Νεότερα επιστημονικά δεδομένα για την ασφαλή χρήση, τα οφέλη και τους κινδύνους
Υγεία
15/06/2026 - 12:58
Φαρμακευτική αγορά, ανθρώπινος παράγοντας και νέες τεχνολογίες στο 15ο Συνέδριο της Ε.Ε.Φα.Μ
Pharma Policy
15/06/2026 - 12:16
Ρεκόρ συμμετοχής στις εκλογές του ΙΣΑ και πρωτιά της ΔΗΚΙ με 41,11%
Επικαιρότητα
15/06/2026 - 11:34
Νέος θεραπευτικός συνδυασμός δίνει ελπίδα σε ασθενείς πολλαπλούν μυέλωμα
Υγεία
15/06/2026 - 11:21
Τι είναι η σκολίωση, ποιοι μύθοι την περιβάλλουν και τι πραγματικά ισχύει
Health Talk
15/06/2026 - 10:54
3ο ΣΦΕΕ Summit: «Εφικτός στόχος η μείωση του clawback στο 40%»
Pharma Policy
15/06/2026 - 10:08
Τα μυστικά της σωστής διατροφής σε περιόδους ζέστης και η απαραίτητη ενυδάτωση
Διατροφή
15/06/2026 - 09:33
Οι 13 τρόποι με τους οποίους το fast food βλάπτει την υγεία σας
Διατροφή
13/06/2026 - 16:34
Μητσοτάκης: Κατασκευή νέου νοσοκομείου στην Κω και αξιοποίηση του παλιού στη Ρόδο
Πολιτική Υγείας
13/06/2026 - 16:14

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μητσοτάκης: Κατασκευή νέου νοσοκομείου στην Κω και αξιοποίηση του παλιού στη Ρόδο
Πολιτική Υγείας
13/06/2026 - 16:14
Οι 13 τρόποι με τους οποίους το fast food βλάπτει την υγεία σας
Διατροφή
13/06/2026 - 16:34
Τα μυστικά της σωστής διατροφής σε περιόδους ζέστης και η απαραίτητη ενυδάτωση
Διατροφή
15/06/2026 - 09:33
ΣΦΕΕ-PIF: «Νέο αρνητικό ρεκόρ με clawback 80,7% στα νοσοκομειακά φάρμακα»
Pharma News
15/06/2026 - 13:17
Παγκόσμιο Κύπελλο 2026: Xαμηλός αλλά υπαρκτός κίνδυνος εισαγωγής Έμπολα στις ΗΠΑ
Πολιτική Υγείας
15/06/2026 - 14:30
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo