ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κορονοϊός: Ελπίδες δίνει το φάρμακο για την αρθρίτιδα που χορηγήθηκε και σε Έλληνες ασθενείς

Pharma News
Κορονοϊός: Ελπίδες δίνει το φάρμακο για την αρθρίτιδα που χορηγήθηκε και σε Έλληνες ασθενείς
Ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται για την ανακούφιση των συμπτωμάτων της αθρίτιδας, ενδέχεται να αποτελεί τη "λύση" στην νόσο Covid -19. Ποια η κλινική εικόνα των Ελληνών ασθενών που έλαβαν το φάρμακο.
Παρασκευή, 08/05/2020 - 21:23
News4Health Team News4Health Team

Κλινικά εγκεκριμένη αντιφλεγμονώδης φαρμακευτική ουσία που χρησιμοποιείται για την θεραπεία της ρευματοειδούς αρθρίτιδας βελτιώνει την αναπνευστική λειτουργία σε ασθενείς με σοβαρή νόσο από κορονοϊό 2019 (COVID-19), σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε από το Cell Press στο περιοδικό Cell Host & Microbe. Οι οκτώ ασθενείς που μελετήθηκαν παρουσίαζαν, επιπλέον, μια νοσολογική οντότητα που ονομάζεται δευτερογενής αιμοφαγοκυτταρική λεμφοϊστιοκυττάρωση (sHLH) και η οποία χαρακτηρίζεται από υπερδιέγερση του ανοσοποιητικού συστήματος και οργανική ανεπάρκεια. Ένας από τους ασθενείς που μελετήθηκαν, ο οποίος δεν έχρηζε υποστήριξης με μηχανικό αερισμό βελτιώθηκε γρήγορα μετά την έναρξη θεραπείας με Anakinra και εξήλθε από το νοσοκομείο εννέα μέρες αργότερα. Ωστόσο, η φαρμακευτική αυτή αγωγή που χορηγήθηκε δεν κατέστη δυνατόν να αποτρέψει τον θάνατο στους τρείς από τους επτά ασθενείς που βρίσκονταν σε μηχανικό αερισμό με αναπνευστήρα και επομένως δεν είναι ακόμα βέβαιο κατά πόσον συμβάλλει στην βελτίωση του ποσοστού θνητότητας.

“Τα δεδομένα αυτά υποδεικνύουν ότι η θεραπευτική αγωγή με Anakinra μπορεί να συμβάλλει καθοριστικά στην θεραπεία ασθενών με σοβαρή νόσο COVID-19 που εμφανίζουν sHLH, υποστηρίζοντας την ανάγκη για διεξαγωγή μεγαλύτερων κλινικών δοκιμών με σκοπό την επιβεβαίωση της παραπάνω υπόθεσης”, αναφέρει ο επικεφαλής της συγγραφικής ομάδας Ευάγγελος Ι. Γιαμαρέλλος – Μπουρμπούλης, καθηγητής Παθολογίας – Λοιμώξεων στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Η θνητότητα ασθενών με σοβαρή νόσο COVID-19 που εισάγονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) υπολογίζεται ότι κυμαίνεται μεταξύ 50-65%. Σοβαρές επιπλοκές της νόσου COVID-19 φαίνεται να μεσολαβούνται από φλεγμονώδεις διεργασίες και συγκεκριμένα μέσω των σηματοδοτικών μορίων που ονομάζονται ιντερλευκίνη 1β (IL-1β) και ιντερλευκίνη 6 (IL-6). Η αυξημένη παραγωγή IL-1β από κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος που ονομάζονται μακροφάγα, μπορεί να οδηγήσει σε sHLH, μια κατάσταση επίσης γνωστή ως σύνδρομο ενεργοποίησης μακροφάγων, το οποίο χαρακτηρίζεται από χαμηλό αριθμό ερυθρών αιμοσφαιρίων, υπερπηκτικότητα, νεφρική βλάβη και ηπατική δυσλειτουργία. Η θεραπευτική αγωγή με Anakinra αναστέλλει τη σηματοδότηση μέσω IL-1β και έχει φανεί ότι μειώνει την θνητότητα σε ασθενείς με σημεία sHLH κατά 30%.

Χορηγήθηκε και σε ασθενείς στην Ελλάδα

Στην νέα αυτή μελέτη, οι ερευνητές εξέτασαν κατά πόσον η θεραπεία με Anakinra μπορεί να θεραπεύσει αποτελεσματικά βαρέως πάσχοντες ασθενείς με νόσο COVID-19 που εμφάνιζαν πνευμονία και sHLH. Οι επτά από τους οκτώ ασθενείς ήταν άνδρες που είχαν αναπνευστική ανεπάρκεια και βρίσκονταν υπό μηχανικό αερισμό με αναπνευστήρα σε ΜΕΘ στην Ελλάδα. Οι ασθενείς είχαν σοβαρά υποκείμενα νοσήματα όπως καρδιακή νόσο και υπέρταση. Στους ασθενείς χορηγήθηκε Anakinra ενδοφλεβίως 200mg κάθε οκτώ ώρες για επτά ημέρες. Επίσης, έλαβαν αγωγή με το ανθελονοσιακό φάρμακο υδροξυχλωροκίνη και ευρέως φάσματος αντιβιοτικά. Οι ερευνητές παρακολούθησαν την έκβαση των ασθενών αυτών για τέσσερις εβδομάδες.

Η θεραπεία με Anakinra βελτίωσε την πλειονότητα των εργαστηριακών δεικτών αλλά και τα κλινικά σημεία της sHLH στους ασθενείς της ΜΕΘ. Όλοι οι ασθενείς παρουσίασαν σημεία βελτίωσης της αναπνευστικής λειτουργίας όπως δείχθηκε από την 15% έως 117% αύξηση στον λόγο μερικής πίεσης οξυγόνου στο αρτηριακό αίμα προς την περιεκτικότητα του εισπνεόμενου αέρα σε οξυγόνο (PaO2/FiO2), ο οποίος συγκρίνει τα επίπεδα οξυγόνου στο αίμα με την συγκέντρωση του οξυγόνου στον εισπνεόμενο αέρα. Επιπρόσθετα, έξι ασθενείς χρειάστηκαν μικρότερη δόση φαρμακευτικών ουσιών που αυξάνουν την αρτηριακή πίεση. Παρότι τρείς ασθενείς που νοσηλεύονταν σε ΜΕΘ κατέληξαν, προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι η sHLH μπορεί να οδηγήσει σε θνητότητα που φτάνει το 67%.

Η ασθενής που δεν εισήλθε σε ΜΕΘ ήταν μία γυναίκα 71 χρονών η οποία νοσηλεύτηκε στην Ολλανδία για νόσο COVID -19, δύο εβδομάδες μετά το τρίτο κύκλο χημειοθεραπείας. Παραδόξως, η ασθενής ήταν σε θεραπεία με υδροξυχλωροκίνη για ρευματοειδή αρθρίτιδα. Η συγκεκριμένη ασθενής έλαβε θεραπεία με Anakinra 300mg άπαξ ανά ημέρα, ενδοφλεβίως για τέσσερεις ημέρες, ακολουθούμενη από 100mg άπαξ ημερησίως για άλλες πέντε μέρες. Η ασθενής βελτιώθηκε εντός της πρώτης ημέρας από την θεραπεία με Αnakinra, παρουσιάζοντας μείωση στις ανάγκες για οξυγόνο και βελτίωση των κλινικών σημείων της sHLH. Η ασθενής πήρε εξιτήριο εννέα ημέρες μετά την έναρξη της θεραπείας. Σύμφωνα με τους συγγραφείς, τα αποτελέσματα αυτά υποστηρίζουν πως η θεραπεία με Anakinra μπορεί να αποτρέψει την εξέλιξη σε αναπνευστική ανεπάρκεια και την ανάγκη μηχανικού αερισμού σε ασθενείς με COVID-19 νόσο και sHLH.

“Πιστεύουμε ότι το Anakinra έχει την δυνατότητα να βελτιώσει την έκβαση σε ασθενείς με σοβαρή νόσο COVID-19. Οι θεράποντες ιατροί θα πρέπει να εξοικειωθούν με την χρήση του HScore για την διάγνωση της sHLH, ως καθοδηγητή της θεραπευτικής αγωγής”, δήλωσε ο Ε. Ι. Γιαμαρέλλος-Μπουρμπούλης. Ο πρώτος συγγραφέας της μελέτης Καθηγητής Γ. Δημόπουλος πρόσθεσε: “ Μεγαλύτερες κλινικές δοκιμές απαιτούνται προκειμένου να επικυρώσουν τα αποτελέσματα αυτά και να αποδείξουν την χρησιμότητα της θεραπείας με anti-IL-1β όταν η νόσος COVID-19 επιπλέκεται με sHLH”.

Τελευταία τροποποίηση στις 08/05/2020 - 21:27
  • ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ
  • ΦΑΡΜΑΚΑ
  • ΦΑΡΜΑΚΑ ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ
  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΑΡΘΡΙΤΙΔΑ
  • ANAKINRA
  • ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Covid -19: Αυτά είναι τα εμβόλια που υπάρχουν ήδη και μπορεί να καταπολεμήσουν τη νόσο
Covid -19: Αυτά είναι τα εμβόλια που υπάρχουν ήδη και μπορεί να καταπολεμήσουν τη νόσο 08 Μαϊος 2020
Κορονοϊός: Ποια είναι τα τρία εμβόλια που πέρασαν στη δεύτερη φάση δοκιμών 09 Μαϊος 2020
Κορονοϊός: Ποια είναι τα τρία εμβόλια που πέρασαν στη δεύτερη φάση δοκιμών

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Medochemie: 50 χρόνια προσφοράς στον χώρο του φαρμάκου
Pharma News
04/06/2026 - 13:37

Medochemie: 50 χρόνια προσφοράς στον χώρο του φαρμάκου

Φαρμακοποιοί Λάρισας: «Όχι στην εμπορευματοποίηση του φαρμάκου»
Pharma Policy
28/05/2026 - 20:17

Φαρμακοποιοί Λάρισας: «Όχι στην εμπορευματοποίηση του φαρμάκου»

ΕΟΦ: Η λίστα με τα 82 φάρμακα που μπήκαν σε προσωρινή απαγόρευση παράλληλων εξαγωγών
Pharma Policy
27/05/2026 - 16:52

ΕΟΦ: Η λίστα με τα 82 φάρμακα που μπήκαν σε προσωρινή απαγόρευση παράλληλων εξαγωγών

ΕΛΕΑΝΑ: Aύξηση 20% των διαγνώσεων αυτοάνοσης και αυτοφλεγμονώδους αρθρίτιδας στην Ελλάδα
Patient Talk
21/05/2026 - 21:34

ΕΛΕΑΝΑ: Aύξηση 20% των διαγνώσεων αυτοάνοσης και αυτοφλεγμονώδους αρθρίτιδας στην Ελλάδα

Πολλαπλούν Μυέλωμα: Οι νέες θεραπείες έχουν αλλάξει ριζικά την πρόγνωση της νόσου
Υγεία
21/05/2026 - 19:49

Πολλαπλούν Μυέλωμα: Οι νέες θεραπείες έχουν αλλάξει ριζικά την πρόγνωση της νόσου

Απάντηση Γεωργιάδη σε Πολάκη για το Ταμείο Καινοτομίας: «Συνωμοσιολογία» τα περί απαίτησης φαρμακευτικών των ΗΠΑ
Πολιτική Υγείας
14/05/2026 - 17:13

Απάντηση Γεωργιάδη σε Πολάκη για το Ταμείο Καινοτομίας: «Συνωμοσιολογία» τα περί απαίτησης φαρμακευτικών των ΗΠΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Σύλλογος Φλόγα: Έως 90 παιδιά διαγιγνώσκονται κάθε χρόνο στην Ελλάδα με όγκο εγκεφάλου!
Patient Talk
04/06/2026 - 17:52
Γεωργιάδης από Θεσσαλονίκη: «Το Ιπποκράτειο είναι μακράν ο ηγέτης των μεταμοσχεύσεων στη Βόρεια Ελλάδα»
Πολιτική Υγείας
04/06/2026 - 17:34
Έκθεση KPMG: Ελληνική πρωτιά στη μείωση της κατανάλωσης λαθραίων τσιγάρων και το 2025
Επικαιρότητα
04/06/2026 - 16:53
Μελέτη της Κομισιόν για την ασφάλεια και την καλή διαβίωση των ζώων κατά τη μεταφορά τους
Pet
04/06/2026 - 16:19
ΕΕΣ και ΣΦΦΕ στη Λευκάδα για την κοινωνική πρωτοβουλία «προΣfΕΕρουμε»
Pharma News
04/06/2026 - 16:01
Η Novo Nordisk στο BeWell Festival το Σαββατοκύριακο 6 και 7 Ιουνίου στο ΟΑΚΑ
Pharma News
04/06/2026 - 15:44
Θεμιστοκλέους: «Η Τεχνητή Νοημοσύνη θα συμβάλει σημαντικά στην βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας»
Πολιτική Υγείας
04/06/2026 - 15:21
Καρκίνος του προστάτη: Αντιμετώπιση με σύγχρονη ρομποτική τεχνική
Health Talk
04/06/2026 - 14:49
Προειδοποίηση από το ECDC για εξάπλωση στην Ελλάδα κουνουπιού που είναι φορέας της ιαπωνικής εγκεφαλίτιδας
Υγεία
04/06/2026 - 14:16
Στρατηγική συνεργασία του Ωνάσειου Νοσοκομείου με το 251 ΓΝΑ
Υπηρεσίες Υγείας
04/06/2026 - 13:58
Medochemie: 50 χρόνια προσφοράς στον χώρο του φαρμάκου
Pharma News
04/06/2026 - 13:37
Δέκα τροφές που κάνουν τον εγκέφαλο να παίρνει περισσότερες... στροφές
Διατροφή
04/06/2026 - 13:04
Ο ΙΣΑ ζητάει άμεση εξόφληση των ιατρών, που συμμετέχουν στο «ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ» για τα καρδιαγγειακά νοσήματα
Πολιτική Υγείας
04/06/2026 - 12:38
Ο ΕΕΣ γιορτάζει 149 έτη προσφοράς με μεγάλη εθελοντική αιμοδοσία στο Σύνταγμα
Επικαιρότητα
04/06/2026 - 12:12
ΕΟΠΕ: Αισιόδοξες οι εξελίξεις στη σύγχρονη ογκολογία, απαιτείται υπεύθυνη ενημέρωση
Υγεία
04/06/2026 - 11:47
Αναπνευστικές διαταραχές: Η «σιωπηλή επιδημία» που επηρεάζει εκατομμύρια Έλληνες
Υγεία
04/06/2026 - 11:28
Ένα μικρόβιο του εντέρου μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση των κιλών μετά από δίαιτα
Υγεία
04/06/2026 - 11:11
Πόνος στον αντίχειρα: Πρακτικές συμβουλές για την ανακούφισή του
Health Talk
04/06/2026 - 10:28
ΠΟΥ: Τα μολυσμένα τρόφιμα προκαλούν 1,5 εκατ. θανάτους ετησίως σε παγκόσμιο επίπεδο
Διατροφή
04/06/2026 - 10:09
Νέο φάρμακο αλλάζει το κλινικό τοπίο στη θεραπεία του καρκίνου παγκρέατος
Υγεία
04/06/2026 - 09:51
Θεμιστοκλέους: «Στα κινητά των ασθενών οι αναμονές στα εφημερεύοντα νοσοκομεία έως το τέλος του έτους»
Πολιτική Υγείας
03/06/2026 - 16:46
Αγαπηδάκη: «Εμβληματικό έργο το Εθνικό Δίκτυο Τηλεϊατρικής για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της Δημόσιας Υγείας»
Digital Health
03/06/2026 - 16:12
Πρόπτωση πυελικών οργάνων: Συμπτώματα και αντιμετώπιση του προβλήματος στις γυναίκες
Health Talk
03/06/2026 - 15:51
Ενημερωτική εκδήλωση για τη διακοπή του καπνίσματος στο Νοσοκομείο «Παπανικολάου»
Υγεία
03/06/2026 - 15:27
Ρεκόρ θανάτων λόγω καύσωνα σημειώθηκε τον Μάιο στην Ισπανία
Επικαιρότητα
03/06/2026 - 15:03
Δώδεκα ώρες στο νερό για τη σκλήρυνση κατά πλάκας
Patient Talk
03/06/2026 - 14:27
Mέλι: Η φυσική πηγή ενέργειας που χρειαζόμαστε για την καθημερινή μας άσκηση
Διατροφή
03/06/2026 - 13:54
BrainReGain: Νέο μοντέλο διασύνδεσης της πατρίδας μας με το παγκόσμιο ελληνικό ταλέντο
Επικαιρότητα
03/06/2026 - 13:21
Συνεργασία Affidea-Novo Nordisk για τα μεταβολικά νοσήματα με πέντε βασικούς πυλώνες
Υπηρεσίες Υγείας
03/06/2026 - 12:56
Το Ευρωκοινοβούλιο ζητεί από την Κομισιόν προσλήψεις 1 εκατ. επαγγελματιών στον χώρο της Υγείας έως το 2030
Πολιτική Υγείας
03/06/2026 - 12:29

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Γεωργιάδης: «Το ΕΣΥ είναι καλύτερο επί των ημερών μας»
Πολιτική Υγείας
02/06/2026 - 11:18
Κομισιόν: Σε τρεις πυλώνες η (σταδιακή) κατάργηση των δοκιμών χημικής ασφαλείας σε ζώα
Πολιτική Υγείας
02/06/2026 - 12:57
Μητσοτάκης: Στο επίκεντρο η επέκταση του «Προσωπικού Βοηθού» και η στήριξη των ΑμεΑ
Πολιτική Υγείας
02/06/2026 - 14:04
Αγαπηδάκη: «Από το "Προλαμβάνω" αντιμετωπίστηκαν έγκαιρα περισσότεροι από 200.000 πολίτες με ευρήματα»
Πολιτική Υγείας
02/06/2026 - 15:08
Καμπάνια για την πρόληψη των πνιγμών: Το ενδιαφέρον στους πολίτες άνω των 60 ετών
Πολιτική Υγείας
02/06/2026 - 16:14
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo