ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Καρκίνος του προστάτη: Ο 2ος πιο συχνός καρκίνος στους άνδρες και η θεραπευτική προσέγγιση που καθυστερεί την εμφάνιση μεταστάσεων

Pharma News
Καρκίνος του προστάτη: Ο 2ος πιο συχνός καρκίνος στους άνδρες και η θεραπευτική προσέγγιση που καθυστερεί την εμφάνιση μεταστάσεων
Νεότερη μελέτη δείχνει ότι η δαρολουταμίδη βοηθά σημαντικά άτομα με καρκίνο του προστάτη. Σε κάθε περίπτωση η πρόληψη εξακολουθεί να είναι η καλύτερη δυνατή προστασία. Πώς επηρεάζει τα άτομα η ασθένεια αυτή και τι εξηγούν γιατροί γύρω από την συνολική θεραπεία που πρέπει να ακολουθούν.
Τρίτη, 12/04/2022 - 13:05
News4Health Team News4Health Team

«Ο τακτικός έλεγχος του προστάτη είναι απαραίτητος για όλους τους άνδρες ηλικίας άνω των 50 ετών, αφού η έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του προστάτη μπορεί να καθορίσει την πορεία και εξέλιξη της νόσου» σημειώνει ο Καθηγητής Ουρολογίας Αθανάσιος Παπατσώρης στην B’ Πανεπιστημιακή Ουρολογική Κλινική, Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ, του Γενικού Νοσοσκομείου «Σισμανόγλειο».

«Όσο αφορά στον μη μεταστατικό, ευνουχοάντοχο καρκίνο του προστάτη (μμΕΚΠ), ο καρκίνος συνεχίζει να αναπτύσσεται ενώ τα επίπεδα τεστοστερόνης στον οργανισμό του ασθενούς μειώνονται σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Στην Ευρώπη, σύμφωνα με τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα, εκτιμάται ότι πάνω από 67.000 άνδρες πάσχουν από ευνουχοάντοχο καρκίνο του προστάτη» συνεχίζει. «Για τους ασθενείς αυτούς, οι οποίοι συνήθως έχουν ασυμπτωματική νόσο, είναι πολύ σημαντικό να υπάρχουν θεραπευτικές επιλογές που να καθυστερούν την εμφάνιση μεταστάσεων και να εμφανίζουν δυνητικά, λιγότερες ανεπιθύμητες ενέργειες»..

«Συνήθως, οι άνδρες με μμΕΚΠ μπορούν να επιτελούν τις καθημερινές τους δραστηριότητες. Συνεπώς, είναι σημαντικό για αυτούς να υπάρχουν επιλογές θεραπείας που καθυστερούν την πρόοδο της νόσου τους, ελαχιστοποιώντας ταυτόχρονα τις επιβαρυντικές παρενέργειες της θεραπείας. Έτσι, μπορούν να διατηρήσουν τον τρόπο ζωής τους με ελάχιστες διαταραχές», δηλώνει ο Καθηγητής Θεραπευτικής-Παθολογίας-Ογκολογίας Αριστοτέλης Μπάμιας, Διευθυντής της Β’ Προπαιδευτικής Παθολογικής Κλινικής, στο νοσοκομείο «Αττικόν». «Η θεραπεία του μμΕΚΠ μπορεί να επηρεάσει, εκτός από την ευρύτερη ποιότητα ζωής και την πρόγνωση και τη συμμόρφωσή των ασθενών στη συγκεκριμένη θεραπεία, αλλά και σε άλλα φάρμακα που χορηγούνται συνήθως σε αυτόν τον πληθυσμό ασθενών. Παρά το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια έχουν αναπτυχθεί πολλές νέες θεραπευτικές επιλογές στον τομέα του καρκίνου του προστάτη, τα κενά εξακολουθούν να υπάρχουν, ιδιαίτερα στην περίπτωση αποτελεσματικών θεραπειών που έχουν ταυτόχρονα ένα προφίλ ασφαλείας που δεν επιφέρει πρόσθετο φορτίο στη ζωή των ασθενών».

Παρά την εξαιρετική πρόοδο, τα τελευταία χρόνια, η συνολική επιβάρυνση του καρκίνου δε μειώνεται, αλλά αυξάνεται, με σχεδόν 20 εκατομμύρια ασθενείς να έχουν διαγνωστεί με καρκίνο παγκοσμίως το 2020, και ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί κατά 25% τα επόμενα 10 χρόνια. Η στρατηγική προσέγγιση της Bayer στην ογκολογία εστιάζεται στις περιοχές με τις υψηλότερες ανεκπλήρωτες ιατρικές ανάγκες, όπως ο μμΕΚΠ. Όπως δηλώνει ο κος Θοδωρής Τσιχριτζής, Διευθυντής του Τμήματος Ογκολογίας της Bayer Ελλάς, «Η Καινοτομία βρίσκεται στο DNA της Bayer και η στρατηγική μας εστίαση στην Ογκολογία βασίζεται σε επιστημονικές πλατφόρμες, που μας επιτρέπουν να προσεγγίσουμε τομείς όπου μπορούμε να κάνουμε τη μεγαλύτερη δυνητικά διαφορά για τους ασθενείς με καρκίνο. Με σημαντικές επενδύσεις στο τρέχον χαρτοφυλάκιό μας καθώς και σε έρευνα και ανάπτυξη, δίνουμε προτεραιότητα σε στόχους και οδούς που μπορεί να επηρεάσουν τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζεται ο καρκίνος».

Σχετικά με τη δαρολουταμίδη

Η δαρολουταμίδη είναι ένας αναστολέας των υποδοχέων των ανδρογόνων (ARI) δεύτερης γενιάς που χορηγείται από το στόμα υπό τη μορφή δισκίων. Η διακριτή χημική δομή της δαρολουταμίδης επιτρέπει την πρόσδεση στον υποδοχέα με ισχυρούς δεσμούς και την εμφάνιση έντονης ανταγωνιστικής δράσης, με αποτέλεσμα την αναστολή της λειτουργίας του υποδοχέα και της ανάπτυξης των καρκινικών κυττάρων στον προστάτη. Το μικρό ποσοστό διαπερατότητας του αιματοεγκεφαλικού φραγμού της δαρολουταμίδης υποστηρίζεται από προκλινικά μοντέλα και δεδομένα νευροαπεικόνισης σε υγιείς εθελοντές. Η χαμηλή διαπερατότητα του αιματοεγκεφαλικού φραγμού θα εξηγούσε τη συνολική χαμηλή συχνότητα εμφάνισης ανεπιθύμητων ενεργειών που σχετίζονται με το κεντρικό νευρικό σύστημα σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο, όπως παρατηρήθηκε στη μελέτη Φάσης III ARAMIS και τη βελτιωμένη ομιλία και μνήμη που παρατηρήθηκε στο σκέλος της δαρολουταμίδης της μελέτης Φάσης ΙΙ ODENZA.

Η χορήγηση της δαρολουταμίδης έχει εγκριθεί σε περισσότερες από 60 χώρες σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, των χωρών της ΕΕ, της Βραζιλίας, του Καναδά, της Κίνας και της Ιαπωνίας, για τη θεραπεία ασθενών με μη μεταστατικό, ευνουχοάντοχο καρκίνο του προστάτη (μμΕΚΠ), οι οποίοι διατρέχουν υψηλό κίνδυνο εμφάνισης μεταστατικής νόσου. Παράλληλα, η δαρολουταμίδη διερευνάται σε διάφορα στάδια καρκίνου του προστάτη μέσα από πλήθος κλινικών μελετών, συμπεριλαμβανομένης της μελέτης Φάσης III ARASENS για την αξιολόγηση της θεραπείας δαρολουταμίδης με αντιανδρογόνα (ADT) και δοσεταξέλη σε ασθενείς με μεταστατικό ορμονοευαίσθητο καρκίνο του προστάτη, μιας άλλης μελέτης Φάσης ΙΙΙ στον μεταστατικό ορμονοευαίσθητο καρκίνο του προστάτη (ARANOTE) καθώς και σε μια μελέτη Φάσης ΙΙΙ που πραγματοποιείται υπό την καθοδήγηση της AΝZUP και αξιολογεί τη δαρολουταμίδη ως επικουρική θεραπεία για εντοπισμένο καρκίνο προστάτη με πολύ υψηλό κίνδυνο υποτροπής (DASL-HiCaP, ANZUP1801). Πληροφορίες σχετικά με αυτές τις δοκιμές μπορείτε να βρείτε στη διεύθυνση www.clinicaltrials.gov.

Η δαρολουταμίδη αναπτύσσεται από κοινού από την Bayer και την Orion Corporation, Φινλανδική φαρμακευτική εταιρεία με παγκόσμια παρουσία. Το σκεύασμα δαρολουταμίδης εγκρίθηκε τον Μάρτιο του 2020 στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) για τη θεραπεία ανδρών με μη μεταστατικό, ευνουχοάντοχο καρκίνο του προστάτη, οι οποίοι διατρέχουν υψηλό κίνδυνο ανάπτυξης μεταστατικής νόσου. Η δαρολουταμίδη έχει λάβει έγκριση και στη χώρα μας και συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο αποζημιωμένων φαρμάκων από τον Φεβρουάριο του 2022.

Σχετικά με την μελέτη ARAMIS

Η μελέτη ARAMIS είναι μία τυχαιοποιημένη, διπλά -τυφλή, ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο πολυκεντρική μελέτη φάσης III, η οποία αξιολόγησε την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα της από του στόματος χορήγησης δαρολουταμίδης σε ασθενείς με μη μεταστατικό ευνουχοάντοχο καρκίνο του προστάτη που είχαν λάβει πρόσφατα θεραπεία με αντιανδρογόνα (ADT) και διατρέχουν υψηλό κίνδυνο ανάπτυξης μεταστατικής νόσου. Στην κλινική μελέτη, 1.509 ασθενείς τυχαιοποιήθηκαν σε αναλογία 2:1 για να λάβουν 600 mg δαρολουταμίδης από το στόμα δύο φορές την ημέρα ή εικονικό φάρμακο μαζί με αντιανδρογόνα. Στην μελέτη συμπεριλήφθηκαν και ασθενείς με ιστορικό επιληπτικών κρίσεων.

Τα μέχρι σήμερα δημοσιευμένα αποτελέσματα της μελέτης ARAMIS, έδειξαν μια πολύ σημαντική βελτίωση στο αρχικό τελικό σημείο αποτελεσματικότητας της επιβίωσης χωρίς μεταστάσεις (MFS), με διάμεσο 40,4 μήνες για τη δαρολουταμίδη συν αντιανδρογόνα σε σύγκριση με 18,4 μήνες για το εικονικό φάρμακο συν αντιανδρογόνα (p0,001). Η δαρολουταμίδη βελτίωσε επίσης σημαντικά τη συνολική επιβίωση (OS), καταδεικνύοντας 31% μείωση του κινδύνου θανάτου (HR = 0,69, 95% CI 0,53 - 0,88, p = 0,003) σε συνδυασμό με ADT σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο και ADT. Η δαρολουταμίδη καθυστερεί την εμφάνιση συμπτωμάτων που σχετίζονται με τον καρκίνο, ελαχιστοποιώντας ταυτόχρονα την τοξικότητα που σχετίζεται με τη θεραπεία ανδρών με αυτό τον τύπο καρκίνου.

Τελευταία τροποποίηση στις 12/04/2022 - 14:43
  • ΠΡΟΣΤΑΤΗΣ
  • ΚΑΡΚΙΝΟΣ
  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΣΤΑΤΗ
  • BAYER

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Pharmathen: Αυξημένο κατά 50 εκατομμύρια ευρώ το επενδυτικό πλάνο
Pharmathen: Αυξημένο κατά 50 εκατομμύρια ευρώ το επενδυτικό πλάνο 11 Απριλίου 2022
Δωρεά Ηλεκτρονικού Εξοπλισμού από την Angelini Pharma Hellas για την στήριξη του έργου της PRAKSIS 12 Απριλίου 2022
Δωρεά Ηλεκτρονικού Εξοπλισμού από την Angelini Pharma Hellas για την στήριξη του έργου της PRAKSIS

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μήνυμα Θεοδωρικάκου προς τους ασφαλιστές: «Σεβασμός στους συνανθρώπους μας που νίκησαν τον καρκίνο»
Επικαιρότητα
09/10/2026 - 18:42

Μήνυμα Θεοδωρικάκου προς τους ασφαλιστές: «Σεβασμός στους συνανθρώπους μας που νίκησαν τον καρκίνο»

Καρκίνος: Ανησυχητική αύξηση σε 7 μορφές στους κάτω των 50 ετών
Υγεία
06/10/2026 - 10:00

Καρκίνος: Ανησυχητική αύξηση σε 7 μορφές στους κάτω των 50 ετών

Γιαννάκος: «Σφραγίζεται κλινική στη Θεσσαλονίκη που διαφήμιζε ανύπαρκτες ογκολογικές υπηρεσίες»
Πολιτική Υγείας
28/09/2026 - 20:18

Γιαννάκος: «Σφραγίζεται κλινική στη Θεσσαλονίκη που διαφήμιζε ανύπαρκτες ογκολογικές υπηρεσίες»

BRCA1 και BRCA2: Πόσο μπορεί να καθυστερήσει με ασφάλεια η προληπτική αφαίρεση ωοθηκών και σαλπίγγων;
Υγεία
28/09/2026 - 15:43

BRCA1 και BRCA2: Πόσο μπορεί να καθυστερήσει με ασφάλεια η προληπτική αφαίρεση ωοθηκών και σαλπίγγων;

Μείωση των θανάτων από καρκίνο στις ΗΠΑ κατά 35%
Υγεία
24/09/2026 - 17:58

Μείωση των θανάτων από καρκίνο στις ΗΠΑ κατά 35%

«Μικρές Ιφιγένειες»: Συμπόσιο στην Αθήνα για τις γυναίκες που αντιμετωπίζουν σιωπηλά τον καρκίνο
Υγεία
18/09/2026 - 15:38

«Μικρές Ιφιγένειες»: Συμπόσιο στην Αθήνα για τις γυναίκες που αντιμετωπίζουν σιωπηλά τον καρκίνο

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Αναζητώντας το πρόσωπο της γυναίκας που έριξε φως στη λειτουργία του νωτιαίου μυελού
Υγεία
10/10/2026 - 10:20
Αγαπηδάκη: «Η ψυχική υγεία δεν είναι πολυτέλεια» - Αλλάζει η φιλοσοφία της φροντίδας
Πολιτική Υγείας
10/10/2026 - 09:23
Ο ΠΟΥ τονίζει την ανάγκη να μπει τέλος στη μακροχρόνια νοσηλεία σε ψυχιατρικά ιδρύματα
Ψυχική Υγεία
10/10/2026 - 09:09
Δύο επιστημονικά συνέδρια για το Αλτσχάιμερ και τις νευροεκφυλιστικές παθήσεις στη Θεσσαλονίκη, τον Φεβρουάριο
Υγεία
09/10/2026 - 22:54
Μεγάλη η συμμετοχή στους προκριματικούς αθλητικής ναυαγοσωστικής που διοργάνωσε ο ΕΕΣ
Επικαιρότητα
09/10/2026 - 22:21
Χορηγοί δρομέων στο 18ο Greece Race for the Cure η UNI-PHARMA και η InterMed
Pharma News
09/10/2026 - 21:44
Εκδήλωση στην Πάτρα για τα ρευματικά νοσήματα - Ανοιχτός διάλογος ασθενών και ειδικών στις 14 Οκτωβρίου
Patient Talk
09/10/2026 - 21:17
ΕΛΛΟΚ: Καινοτομία, κλινικές μελέτες και ψηφιακός μετασχηματισμός στις αιματολογικές κακοήθειες
Patient Talk
09/10/2026 - 20:42
Στο Νοσοκομείο «Μεταξά» ο πρώτος ασθενής του ΕΣΥ που απέφυγε την ανοιχτή θωρακοτομή χάρη σε ρομποτικό χειρουργείο
Υγεία
09/10/2026 - 20:08
Παγκόσμια Ημέρα Παρηγορητικής Φροντίδας: Περίπου 20 εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν με πόνο και ταλαιπωρία
Υγεία
09/10/2026 - 19:32
ΕΟΠΑΕ: «Καθετί που αφορά την ανθρώπινη λειτουργικότητα είναι ζήτημα ψυχικής υγείας»
Ψυχική Υγεία
09/10/2026 - 19:07
Μήνυμα Θεοδωρικάκου προς τους ασφαλιστές: «Σεβασμός στους συνανθρώπους μας που νίκησαν τον καρκίνο»
Επικαιρότητα
09/10/2026 - 18:42
Προς ανακαίνιση πέντε δημοτικές κατοικίες στο Αμάρι Ρεθύμνου για τη στέγαση γιατρών και εκπαιδευτικών
Επικαιρότητα
09/10/2026 - 18:19
Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας: Το 57% των Ελλήνων εργαζόμενων νιώθει πίεση χρόνου και υπερβολικό φόρτο δουλειάς
Ψυχική Υγεία
09/10/2026 - 17:56
Πέθανε ο ένας τραυματίας από την έκρηξη στη Motor Oil στους Αγίους Θεοδώρους
Επικαιρότητα
09/10/2026 - 17:34
Θεσσαλονίκη: Καλά στην υγεία του μαθητής που τραυματίστηκε στο κεφάλι από σοβάδες που αποκολλήθηκαν σε σχολική αίθουσα
Επικαιρότητα
09/10/2026 - 17:17
Ψαλτοπούλου: Οι τρεις κύριες μορφές της πανώλης, η μετάδοσή της και οι ομάδες υψηλού κινδύνου
Health Talk
09/10/2026 - 16:49
ΕΛΕΑΝΑ: «Η ζωή με ρευματικό νόσημα δεν πρέπει να βάζει τα όνειρα σε αναμονή»
Patient Talk
09/10/2026 - 16:23
Πως το διάβασμα μπορεί να ωφελήσει τον εγκέφαλο και να ενισχύσει τη γνωστική λειτουργία
Υγεία
09/10/2026 - 16:04
SOS για τις Μονάδες Ψυχικής Υγείας και τον κίνδυνο να μη συνεχιστεί η λειτουργία τους
Ψυχική Υγεία
09/10/2026 - 15:42
Πόνος στον αυχένα: Πέντε απλές ασκήσεις για να προστατευτείτε από τις επιπτώσεις της καθιστικής ζωής
Υγεία
09/10/2026 - 15:16
Μόνιμος θεσμός από το 2027 η υποστήριξη για την προετοιμασία αιτήσεων κλινικών μελετών στην ΕΕ
Πολιτική Υγείας
09/10/2026 - 14:48
ΕΣΑμεΑ και ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ διαμαρτύρονται για τις ελλείψεις σχολικών νοσηλευτών
Patient Talk
09/10/2026 - 14:36
Όμιλος Τσέτη: Συνολικά 15 διακρίσεις στα Best in Pharmacy & Supplement Awards 2026
Pharma News
09/10/2026 - 14:13
Όταν η ζήλια γίνεται έλεγχος: Ποια είναι τα σημάδια μιας κακοποιητικής σχέσης
Ψυχική Υγεία
09/10/2026 - 13:58
Συγκροτήθηκε σε σώμα το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΕΥΠ-ΠΦΥ Αττικής
Πολιτική Υγείας
09/10/2026 - 13:33
Μανιτάρια: Η διατροφική τους αξία και τα οφέλη για την υγεία
Διατροφή
09/10/2026 - 13:00
Θάνατος Μαζωνάκη: Ο κατηγορούμενος γιατρός διαψεύδει ότι έχει τραπεζικό λογαριασμό στο εξωτερικό
Επικαιρότητα
09/10/2026 - 12:44
Έκρηξη σε εργοστάσιο της Motor Oil στους Αγίους Θεοδώρους - Δύο διασωληνωμένοι τραυματίες
Επικαιρότητα
09/10/2026 - 12:30
Τεχνητή νοημοσύνη και ψηφιακή υγεία στο επίκεντρο του 21ου πανελλήνιου συνεδρίου της ΠΕΦ
Pharma Policy
09/10/2026 - 12:23

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Φρούτα και λαχανικά έχουν έως και 50% λιγότερα θρεπτικά συστατικά σε σχέση με πριν από 60 χρόνια
Διατροφή
08/10/2026 - 13:00
Το Πεκίνο παρουσίασε την Δρ Σονγκ Λι ως υποψήφια για τη θέση του γενικού διευθυντή του ΠΟΥ
Πολιτική Υγείας
08/10/2026 - 15:23
Αγαπηδάκη: «Οι ΚΟΜΥ αποτελούν το βασικό μας εργαλείο για την ενίσχυση της ΠΦΥ»
Πολιτική Υγείας
08/10/2026 - 17:04
ΠΟΥ: Να ενισχυθεί η επιτήρηση για γρίπη, COVID-19 και RSV ενόψει του χειμώνα στο βόρειο ημισφαίριο
Πολιτική Υγείας
08/10/2026 - 17:56
Καμπανάκι από τον ΙΣΑ για αμφιλεγόμενες συσκευές και αντιεπιστημονικές μεθόδους διάγνωσης και θεραπείας
Πολιτική Υγείας
08/10/2026 - 20:07
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo