ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η θεραπεία COVID της AstraZeneca με μονοκλωνικά αντισώματα διαφέρει από τις υπόλοιπες

Pharma News
PIXABAY
Η θεραπεία COVID της AstraZeneca με μονοκλωνικά αντισώματα είναι πολλά υποσχόμενη, σύμφωνα με τα πρόσφατα αποτελέσματα από την κλινική δοκιμή φάσης 3.
Πέμπτη, 21/10/2021 - 14:46
— Photo: PIXABAY
Γιώργος Παπαϊωάννου Γιώργος Παπαϊωάννου

Μία νέα θεραπεία θα μπορούσε σύντομα να προστατέψει τον κόσμο από το να αναπτύξει σοβαρή COVID. Η AstraZeneca δημοσίευσε τα αποτελέσματα της 3ης φάσης των κλινικών δοκιμών. Το φάρμακο δεν έχει εγκριθεί ακόμα αλλά τα αποτελέσματα δείχνουν ότι είναι αποτελεσματικό στη μείωση της σοβαρής νόσου ή του θανάτου σε μη νοσηλευόμενους ασθενείς.

Η θεραπεία περιλαμβάνει αντισώματα, που συνήθως παράγοντα φυσικά μέσω της μόλυνσης ή τεχνητά μέσω του εμβολιασμού. Λειτουργούν αναγνωρίζοντας συγκεκριμένα κομμάτια του SARS-CoV-2 - του ιού που προκαλεί την COVID-19 - και είτε τους επιτίθενται κατευθείαν ή προσδένονται σε αυτά για να σταματήσουν τη λειτουργία του. Αφού κάνουν τη δουλειά τους, τα αντισώματα παραμένουν στο σώμα για μία χρονική περίοδο, αποτελώντας μέρος την ανοσολογικής μας μνήμης. Αν συναντήσουν ξανά τον ίδιο εχθρό, θα αναλάβουν ξανά δράση.

Η νέα θεραπεία, AZD7442, χρησιμοποιεί ειδικά αντισώματα που ονομάζεται μονοκλωνικά αντισώματα. Αυτά τα αντισώματα, παράγονται σε εργαστήριο που μιμείται τις φυσικές άμυνες του ανθρώπινου οργανισμού - σε αυτήν την περίπτωση μιμουμενα την ανοσιακλη απάντηση των ανθρώπων στην COVID. Η τεχνητή ανάπτυξη αντισωμάτων δεν είναι καινούρια τεχνική. Αυτή η τεχνολογία έχει ήδη χρησιμοποιηθεί για να θεραπεύσει πολλές ασθένειες όπως η λευχαιμία, ο λύκος και ο καρκίνος του μαστού. Για την ακρίβεια δεν είναι καν η πρώτη φορά που χρησιμοποιείται η συγκεκριμένη τεχνική για τη θεραπεία της COVID-19. Η πρώτη θεραπεία με μονοκλωνικά αντισώματα εγκρίθηκε τον Αύγουστο του 2021 στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Μιλώντας στο conversation, η Rebecca Aicheler, Ανώτερος Λέκτορας Ανοσολογίας στο Μητροπολιτικό Πανεπιστήμιο του Κάρντιφ, αναλύει τα αποτελέσματα της κλινικής δοκιμής και τις προσδοκίες από το συγκεκριμένο φάρμακο.

Πώς δουλεύει η θεραπεία της AstraZeneca

Το AZD7442 είναι ένα κοκτέιλ 2 αντισωμάτων - tixagevimab και cilgavimab - που είναι σχεδιασμένα για να μειώσουν τη σοβαρότητα της νόσου με SARS-CoV-2. Αμφότερα τα αντισώματα προσδένονται σε διαφορετικά μέρη της πρωτεΐνης ακίδας του ιού, την οποία χρησιμοποιεί ο ιός για να μολύνει τα ανθρώπινα κύτταρα. Θεωρείται ότι αυτό το «δέσιμο» σε αυτές τις πρωτεΐνες είναι που κάνει αποτελεσματικό το φάρμακο και σταματάει τον ιό από το να μπορεί να μπει μέσα στα κύτταρα και να αναπαραχθεί.

Τα δύο μονοκλωνικά αντισώματα βασίζονται σε αντισώματα που έχουν ληφθεί από ασθενείς που επιβίωσαν της νόσου COVID. Οι επιστήμονες στην AstraZeneca πήραν δείγματα αίματος από ασθενείς και απομόνωσαν τα αναοποιητικά κύτταρα που ονομάζονται Β κύτταρα. Στη συνέχεια ανέπτυξαν περισσότερα από αυτά τα Β κύτταρα στο εργαστήριο και τα χρησιμοποίησαν για να φτιάξουν μεγάλες ποσότητες των 2 αντισωμάτων, που είχαν αναγνωρίσει ότι σημαδεύουν την πρωτεΐνη ακίδα του κορονοϊού.

Ωστόσο, η μεγάλη διαφορά ανάμεσα σε αυτό και άλλες θεραπείες βασισμένες σε αντισώματα είναι ότι στο AZD7442, τα αντισώματα έχουν τροποποιηθεί ώστε να μένουν για περισσότερο στον οργανισμό. Μελέτες για παρόμοια τροποοιημένα αντισώματα έναντι άλλων αναπνευστικών ιών έχουν δείξει ότι αυτή η προσέγγιση δίνει μακροπρόθεσμη προστασία, με τη διάρκεια τους να είναι τριπλάσια σε σχέση με τα συμβατικά αντισώματα. Στόχος είναι μία δόση του AZD7442 να μπορεί να προσφέρει προστασία για 12-18 μήνες από τη σοβαρή COVID, αν και όλοι πρέπει να δούμε πόσο πολύ θα διαρκέσει η προστασία

Πόσο καλά αποδίδει η θεραπεία;

Η φάση 3 των κλινικών δοκιμών αξιολόγησε την αποτελεσματικότητα της θεραπείας όταν δόθηκε στους ασθενείς που μολύνθηκαν με SARS-CoV-2. Η μελέτη περιλάμβανε 822 συμμετέχοντες άνω των 18 ετών. Μόλις το 13% ήταν άνω των 65 ετών αλλά το 90% είχε υποκείμενα νοσήματα, που τους έβαζαν σε μεγάλο κίνδυνο για σοβαρή COVID, όπως καρκίνο, παχυσαρκία, άσθμα, καρδιαγγειακά νοσήματα ή ασθενές ανοσοποιητικό σύστημα.

Τα αποτελέσματα των δοκιμών έδειξαν ότι από 407 άτομα που έλαβαν AZD7442, τα 18 ανέπτυξαν σοβαρή COVID ή πέθαναν, συγκριτικά με 37 από τους 425 που έλαβαν το placebo. Αυτό σημαίνει ότι όσοι έλαβαν τη θεραπεία της AZ ήταν 50% λιγότερο πιθανό να δουν την νόσο τους να επιδεινώνεται σημαντικά σε σχέση με όσους έλαβαν το placebo.

H κλινική δομική εξέτασε επίσης ασθενείς που έλαβαν θεραπεία γρήγορα, δηλαδή μέσα 5 μέρες από την έναρξη των συμπτωμάτων τους. Σε αυτό το γκρουπ, το AZD7442 μείωσε το ρίσκο σοβαρής ασθένειας ή θανάτου κατά 67%, υποστηρίζοντας ότι η πρόωρη θεραπεία με το AZD7442 παρέχει ακόμη μεγαλύτερη προστασία. Ας σημειωθεί, πάντως, ότι ακόμα αυτά τα δεδομένα, δεν έχουν επισήμως αναθεωρηθεί από άλλους επιστήμονες. Οπότε χρειάζεται προσοχή κατά την ερμηνεία τους.

Πόσο χρήσιμη μπορεί να αποδειχθεί η θεραπεία

Αυτά τα αποτελέσματα υποδεικνύουν ότι η θεραπεία της AZ μπορεί να αποτελέσει ένα χρήσιμο εργαλείο για ασθενείς με άμεση ανάγκη για ανοσία κατά της COVID, όπως εκείνοι που δεν έχουν απαντλησει καλά στα εμβόλιο ή έχουν αδύναμο ανοσοποιητικό ήταν τα άτομα που διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο. Ωστόσο, χρειάζονται περισσότερες πληροφορίες για τα χαρακτηριστικά των ασθενών που επωφελήθηκαν στις δοκιμές, για να προσδιοριστεί καλύτερα ποιοι θα μπορούν να εξυπηρετηθούν περισσότερο.

Και όταν εξετάζουμε πόσο χρήσιμο θα μπορούσε να είναι το AZD7442, είναι σημαντικό να εξετάσουμε πότε κατά τη διάρκεια της νόσου θα δοθεί η θεραπεία. Για πολλούς, η σοβαρή ασθένεια με COVID δεν προκαλείται από την αναπαραγωγή του ιού, αλλά από το ανοσοποιητικό σύστημα που «τρελαίνεται». Αυτό σημαίνει ότι για την πρόληψη σοβαρών ασθενειών, φάρμακα όπως το AZD7442 πρέπει να χορηγούνται νωρίς σε λοίμωξη, πριν ξεκινήσει η υπερβολική ανοσολογική απόκριση. Αν δοθούν πολύ αργά, είναι απίθανο να προσφέρουν πολλά οφέλη (σε αντίθεση με εκείνες που μπορούν να ελέγξουν τη φλεγμονή και την ανοσολογική υπεραντίδραση, όπως δεξαμεθαζόνη ή tocilizumab).

Αλλά ένα πράγμα που θα μπορούσε να βοηθήσει τη θεραπεία να αναπτυχθεί νωρίς κατά τη διάρκεια της μόλυνσης είναι το γεγονός ότι χρειάζεται μόνο να χορηγηθεί σε ενέσιμη μορφή, αντί να δοθεί ενδοφλεβίως. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να χορηγηθεί σε κλινική, χωρίς οι ασθενείς να χρειάζεται να έρθουν στο νοσοκομείο. Ωστόσο, οι μονοκλωνικές θεραπείες αντισωμάτων είναι διαβόητα ακριβές και το κόστος του AZD7442 δεν έχει ακόμη κυκλοφορήσει. Αυτό θα μπορούσε να είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο για το φάρμακο που έχει μεγάλο αντίκτυπο παγκοσμίως - υποθέτοντας, φυσικά, ότι τα αποτελέσματα της φάσης 3 περάσουν τον έλεγχο των ρυθμιστικών αρχών και το φάρμακο εγκριθεί.

ΠΗΓΗ: theconversation

  • ΜΟΝΟΚΛΩΝΙΚΑ ΑΝΤΙΣΩΜΑΤΑ
  • ΘΕΡΑΠΕΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η Bayer δίπλα στις γυναίκες και στη εμμηνόπαυση με νέα θεραπεία
Η Bayer δίπλα στις γυναίκες και στη εμμηνόπαυση με νέα θεραπεία 21 Οκτωβρίου 2021
Επεκτείνονται οι ενδείξεις φαρμακευτικού σκευάσματος της Lavipharm και στην ημικρανία 22 Οκτωβρίου 2021
Επεκτείνονται οι ενδείξεις φαρμακευτικού σκευάσματος της Lavipharm και στην ημικρανία

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η Κομισιόν άναψε το πράσινο φως σε νέα θεραπεία για τη φαινυλκετονουρία
Pharma News
30/06/2025 - 14:37

Η Κομισιόν άναψε το πράσινο φως σε νέα θεραπεία για τη φαινυλκετονουρία

Πράσινο από τον EMA σε νέα θεραπεία με βλαστοκύτταρα για ασθενείς με αιματολογικούς καρκίνους
Υγεία
20/06/2025 - 19:11

Πράσινο από τον EMA σε νέα θεραπεία με βλαστοκύτταρα για ασθενείς με αιματολογικούς καρκίνους

Πρώτη θεραπεία για τις ουλές του ήπατος που προκαλούνται από έναν τύπο στεατοηπατίτιδας
Υγεία
20/06/2025 - 15:49

Πρώτη θεραπεία για τις ουλές του ήπατος που προκαλούνται από έναν τύπο στεατοηπατίτιδας

Νέο θεραπευτικό σχήμα για την αντιμετώπιση του προχωρημένου καρκίνου των ωοθηκών
Υγεία
16/06/2025 - 19:27

Νέο θεραπευτικό σχήμα για την αντιμετώπιση του προχωρημένου καρκίνου των ωοθηκών

Daiichi Sankyo: Ένας χρόνος παρουσίας στην Ελλάδα - Καινοτομία και συνεργασία στη θεραπεία του Καρκίνου
Pharma News
12/06/2025 - 15:56

Daiichi Sankyo: Ένας χρόνος παρουσίας στην Ελλάδα - Καινοτομία και συνεργασία στη θεραπεία του Καρκίνου

Καρκίνος μαστού: Μελέτες και θεραπευτικά σχήματα που ανακοινώθηκαν στο ASCO 2025
Health Talk
06/06/2025 - 09:00

Καρκίνος μαστού: Μελέτες και θεραπευτικά σχήματα που ανακοινώθηκαν στο ASCO 2025

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Η φλεγμονή μπορεί να μην είναι βασικός παράγοντας στη γήρανση - Ο παράγοντας του τρόπου ζωής
Υγεία
02/07/2025 - 10:06
Μήπως τελικά το έντερο μας μάς προστατεύει από τα τοξικά χημικά;
Υγεία
02/07/2025 - 08:37
Συστάσεις προστασίας από τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών, για τον καύσωνα
Υγεία
02/07/2025 - 06:51
Novo Nordisk Hellas: Πρεμιέρα για την εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την παχυσαρκία
Pharma News
02/07/2025 - 03:23
Ο ΕΔΟΕΑΠ προειδοποιεί τους ασφαλισμένους του για απόπειρες vishing και phishing
Επικαιρότητα
02/07/2025 - 00:04
«Η φαρμακευτική μεταρρύθμιση στοχεύει στην πρόσβαση των Ευρωπαίων σε προσιτά σκευάσματα»
Pharma Policy
01/07/2025 - 21:17
Σε διαδικασία έγκρισης νέα γονιδιακή θεραπεία για την αμφιβληστροειδοπάθεια XLRP
Patient Talk
01/07/2025 - 20:47
Η δυσανεξία στη λακτόζη μπορεί να προκαλεί εφιάλτες, ισχυρίζονται Καναδοί επιστήμονες
Διατροφή
01/07/2025 - 19:41
ΠΟΥ: Η μοναξιά «σκοτώνει» 100 ανθρώπους κάθε ώρα!
Ψυχική Υγεία
01/07/2025 - 19:06
Αερόβια προπόνηση 12-3-30: Το μυστικό της και τα οφέλη για την υγεία
Fitness
01/07/2025 - 18:37
Αφαίρεση εγκεφαλικών όγκων χωρίς κρανιοτομή αλλά μέσα από τη μύτη
Health Talk
01/07/2025 - 18:06
Παραίτηση Μανωλόπουλου από τον ΕΟΦ - Νέος πρόεδρος ο Σπύρος Σαπουνάς
Pharma Policy
01/07/2025 - 17:44
Παγκόσμιος Οργανισμός Μετεωρολογίας: Ο κόσμος πρέπει να μάθει να ζει με τους καύσωνες - «Είναι σιωπηλοί δολοφόνοι»
Επικαιρότητα
01/07/2025 - 17:34
«Μαμά ζαλίζομαι»: Πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τη ναυτία κίνησης στα παιδιά
Υγεία
01/07/2025 - 17:09
Οδηγός του ECDC για την αντιμετώπιση ασθενειών που μεταδίδονται από κουνούπια σε όλη την Ευρώπη
Πολιτική Υγείας
01/07/2025 - 16:48
Γάζα: ΜΚΟ ζητούν τον τερματισμό λειτουργίας του συστήματος GHF που υποστηρίζεται από ΗΠΑ και Ισραήλ
Επικαιρότητα
01/07/2025 - 16:28
Όταν η τεχνολογία συναντά την Ουρολογία - Αντιμετώπιση της λιθίασης με σύγχρονες μεθόδους!
Health Talk
01/07/2025 - 15:51
Επιστολή ΙΣΑ σε Αγαπηδάκη: Οι πολίτες να επιλέγουν και ιδιώτες ως προσωπικούς γιατρούς
Πολιτική Υγείας
01/07/2025 - 15:33
Αγαπηδάκη: Νέα προγράμματα πρόληψης και έρευνα αξιολόγησης ΑΙ στη διάγνωση του καρκίνου
Πολιτική Υγείας
01/07/2025 - 15:14
Ποιο είδος ορμονοθεραπείας αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού σε νεαρές γυναίκες
Pharma News
01/07/2025 - 15:00
ΠΟΥ Ευρώπης: Σημαντικές οι ελληνικές πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της χρήσης καπνού και αλκοόλ
Πολιτική Υγείας
01/07/2025 - 14:19
Ο δείκτης μάζας σώματος δεν είναι αξιόπιστος - Ο καλύτερος τρόπος για τη μέτρηση του ιδανικού βάρους
Υγεία
01/07/2025 - 14:01
ΕΟΔΥ: Τριπλασιάστηκαν τα περιστατικά γονόρροιας-Διπλασιάστηκαν οι διαγνώσεις πρώιμης σύφιλης
Πολιτική Υγείας
01/07/2025 - 13:00
Η κατανάλωση κουρκουμά καθημερινά ασπίδα κατά του καρκίνου του παχέος εντέρου
Διατροφή
01/07/2025 - 12:00
Ανατροπή: Τα ωμέγα λιπαρά οξέα δεν είναι απαραίτητα καλά για την καρδιά
Διατροφή
01/07/2025 - 11:00
Η Microsoft υπόσχεται διαγνώσεις επιπέδου ιατρικού συμβουλίου μέσω AI
Digital Health
01/07/2025 - 10:00
Τα μεγαλύτερα λάθη που κάνουμε με τα γυαλιά ηλίου
Health Talk
01/07/2025 - 08:17
Οι περικοπές των ΗΠΑ στην διεθνή βοήθεια ενδέχεται να προκαλέσουν περισσότερους από 14 εκατ. θανάτους έως το 2030
Πολιτική Υγείας
01/07/2025 - 08:14
Ενημερωτική ημερίδα για επαγγελματίες υγείας σχετικά με τη χορήγηση PrEP έναντι του HIV
Υγεία
01/07/2025 - 06:52
Ψηφιακός Μετασχηματισμός: Τι έχει πετύχει η Ελλάδα στην Υγεία και όχι μόνο...
Digital Health
01/07/2025 - 03:24

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Θειομερσάλη στα παιδικά εμβόλια: «Κόκκινο πανί» για τον Αμερικανό Υπουργό Υγείας - Η επιστημονική αλήθεια
Pharma News
30/06/2025 - 12:00
Η Κομισιόν άναψε το πράσινο φως σε νέα θεραπεία για τη φαινυλκετονουρία
Pharma News
30/06/2025 - 14:37
Γεωργιάδης: Ο μέσος όρος αναμονής κατά τη μεγάλη εφημερία στο « Γεννηματάς» ήταν 5 ώρες και 56 λεπτά
Πολιτική Υγείας
30/06/2025 - 12:44
Συνάντηση ΠαΣΟΝοΠ με τον Γεωργιάδη και δέσμευση για ένταξη των νοσηλευτών στα ΒΑΕ!
Πολιτική Υγείας
30/06/2025 - 16:18
ΕΟΦ: Σοκολάτα για τη λίμπιντο περιέχει απαγορευμένη φαρμακευτική ουσία
Διατροφή
30/06/2025 - 19:17
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2025 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo