ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πλημμύρες: Οι επιπτώσεις στο δέρμα και οι παθήσεις που προκαλούν!

Health Talk
EUROKINISSI
Ποικίλες και σοβαρές είναι οι επιπτώσεις των ακραίων καιρικών φαινομένων, περιλαμβανομένων των πλημμυρών, στο δέρμα.
Πέμπτη, 28/09/2023 - 12:26
— Photo: EUROKINISSI
News4Health Team News4Health Team

Μια εκτενής ανασκόπηση της δημοσιευμένης, στο The Journal of Climate Change and Health, έρευνας κάνει λόγο για ανάγκη προστασίας του πληθυσμού που πλήττεται, ιδίως του πιο ευάλωτου. Κι αυτό διότι οι πλημμύρες, που είναι από τις πιο συχνές φυσικές καταστροφές, προκαλούν τραυματισμούς και λοιμώξεις του δέρματος που μπορούν να ταλαιπωρήσουν επί μήνες τους ασθενείς.

Οι ερευνητές δήλωσαν έκπληκτοι από το τεράστιο εύρος των συνεπειών που έχουν στο μεγαλύτερο όργανο του σώματος, καθώς τόσο κατά τη διάρκεια των πλημμυρικών φαινομένων, όσο και αρκετές ημέρες μετά, είναι πιθανό να εκδηλωθούν πολλές νέες ή να επιδεινωθούν υφιστάμενες δερματοπάθειες.

«Με την κλιματική αλλαγή, που έχει συντελεστεί τις τελευταίες δεκαετίες, ολοένα και συχνότερα καλούμαστε να προστατεύσουμε το δέρμα είτε από τις υψηλές θερμοκρασίες, είτε από τις πυρκαγιές, είτε από τις πλημμύρες. Οι πρωτοφανείς βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν αυτόν το μήνα στη χώρα μας είχαν ολέθριες επιπτώσεις σε πληθυσμούς της Θεσσαλίας και της Στερεάς Ελλάδας, οι οποίοι εκτός από τις ζωτικής σημασίας ανάγκες τους, καλούνται να διαχειριστούν άμεσα και όσες προέκυψαν στην υγεία του δέρματος, το οποίο συνδέει το σώμα με το εξωτερικό περιβάλλον και προστατεύει τον οργανισμό από μικροοργανισμούς που μπορεί να τον βλάψουν», προειδοποιεί ο Δερματολόγος - Αφροδισιολόγος δρ Χρήστος Στάμου και προσθέτει: «Η εκπαίδευση των ασθενών, η έγκαιρη διάγνωση και εφαρμογή θεραπευτικών παρεμβάσεων δύνανται να απαλλάξουν κατά τον πλέον γρήγορο και ανώδυνο τρόπο από τους τραυματισμούς του δέρματος, τις βακτηριακές, ιογενείς, μυκητιασικές λοιμώξεις, όπως και από τα συμπτώματα των τσιμπημάτων εντόμων και δαγκωμάτων ζώων».

Και ενώ παλαιότερα η ομάδα-στόχος ήταν οι ασιατικοί πληθυσμοί, τα τελευταία χρόνια έχουν προστεθεί οι Αμερικανοί και οι Ευρωπαίοι, δεδομένων των έντονων φαινομένων που παρατηρούνται πια και σε αυτές τις περιοχές, περιλαμβανομένης της Ελλάδας.

Από την ανασκόπηση σχεδόν 200 άρθρων διαπιστώθηκε ότι έως την 4η ημέρα μετά την πλημμύρα ο κίνδυνος έγκειται στους τραυματισμούς που προκύπτουν, ενώ τις επόμενες και έως την 28η, υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος μόλυνσης αυτών. Από όλα τα σημεία του σώματος, τα πόδια και τα χέρια είναι πιο ευάλωτα στην εμφάνιση δερματοπαθειών.

Οι τραυματισμοί αντιπροσωπεύουν σχεδόν το ένα τρίτο των προβλημάτων που προκύπτουν. Η πλειονότητά τους είναι εκδορές.
Τις ημέρες που ακολουθούν ο κίνδυνος βακτηριακών και μυκητιασικών λοιμώξεων σε αυτά είναι μεγάλος, δεδομένης της ασυνέχειας που παρουσιάζει το δέρμα. Εκτός από την απελευθέρωση παθογόνων μικροοργανισμών λόγω της ανάδευσης του εδάφους, τα μολυσμένα από λύματα, ζωικά απόβλητα, αλλά και μικρόβια από την αποσύνθεση των νεκρών ζώων, ύδατα αποτελούν πηγές μόλυνσης.

Οι πιθανότητες προσβολής από κάποιο είδος σταφυλόκοκκου (συχνότερα από Staphylococcus aureus, Streptococcus pyogenes) ή από ψευδομονάδα (Pseudomonas aeruginosa), είναι αυξημένες μέχρι και 28 ημέρες μετά το φαινόμενο, όπως και από αρνητικά και (σπανιότερα) θετικά κατά Gram βακτήρια. Η επαφή με μολυσμένα ούρα ή νερά μολυσμένα από ούρα τρωκτικών ή άλλων ζώων που ζουν στους αγρούς, αυξάνει τα κρούσματα λεπτοσπείρωσης. Αν και συστημική λοίμωξη, υπάρχει πιθανότητα εκδήλωσης δερματικών συμπτωμάτων, όπως βλατίδες, κνίδωση κ.ά.

Οι συγκεκριμένες λοιμώξεις αντιμετωπίζονται με αντιβιοτικά, αλλά εάν η διάγνωση και η λήψη τους γίνει καθυστερημένα υπάρχει κίνδυνος επιπλοκών και, σε κάποιες σπάνιες περιπτώσεις, θανάτου.

Επίσης, το υγρό περιβάλλον είναι ιδανικό για τον πολλαπλασιασμό των μυκήτων και την προσβολή του δέρματος και των νυχιών από αυτούς. Ανάλογες καταστροφές σε άλλα σημεία του πλανήτη έχουν δείξει ότι οι μικροτραυματισμοί αποτελούν πύλες εισόδου τους, με αποτέλεσμα την πρόκληση δερματοφυτιάσεων, χρωμοβλαστομυκητιάσεων και μουκορμύκωσης.

«Η λοίμωξη από κάποιον μύκητα μπορεί να γίνει αντιληπτή μετά από αρκετό καιρό. Η αντιμετώπιση είναι απαραίτητη και έγκειται στην εφαρμογή τοπικών φαρμάκων ή στη λήψη φαρμάκων από το στόμα. Στις περιπτώσεις μόλυνσης των νυχιών, εναλλακτικά αλλά και συμπληρωματικά λειτουργεί η θεραπεία με λέιζερ, η οποία είναι αποτελεσματικότατη, καθώς μπορεί να απαλλάξει τον ασθενή από αυτόν εξαιρετικά γρήγορα», επισημαίνει ο δρ Στάμου.

Όσοι έρχονται σε επαφή με ύδατα από πλημμύρες είναι, επίσης, πιθανό να εμφανίσουν ερεθιστική δερματίτιδα εξ επαφής, λόγω της επαφής του δέρματος με χημικές ουσίες, όπως φυτοφάρμακα.

Οι κάτοικοι των περιοχών που έχουν υποστεί τη μανία της φύσης βρίσκονται αντιμέτωποι και με την πιθανότητα να τσιμπηθούν από κάποιο έντομο, όπως σαρανταποδαρούσα, αράχνη κ.ά., αφού η απώλεια των φυσικών ξενιστών τους και η καταστροφή των φωλιών τους τα οδηγούν στην αναζήτηση στεγνού εδάφους για το ξαναχτίσιμό τους και μεγαλύτερη επαφή με τον άνθρωπο.

Κίνδυνο αποτελούν και τα δαγκώματα από άγρια ζώα και ερπετά - ιδίως από φίδια. Ακόμα και τα οικόσιτα ζώα φαίνεται να γίνονται πιο επιθετικά, αφού στοιχεία από τον τυφώνα Ike στις ΗΠΑ έδειξαν ότι τα τραύματα αυτά ήταν το τρίτο συχνότερο πρόβλημα που αναφέρθηκε.

Ο σχηματισμός στάσιμων νερών μετά από την πλημμύρα διευκολύνει, δε, την αναπαραγωγή των κουνουπιών, αυξάνοντας τον κίνδυνο τσιμπήματος και εμφάνισης τοπικών συμπτωμάτων και την πιθανότητα μετάδοσης ασθενειών.

Τέλος, οι ψυχολογικές επιπτώσεις που έχουν οι πλημμύρες, μπορεί να γίνουν αιτία επιδείνωσης δερματοπαθειών που επηρεάζονται από το στρες, όπως η ακμή, η ατοπική και η σμηγματορροϊκή δερματίτιδα, η ψωρίαση και η γυροειδής αλωπεκία, η τριχοτιλλομανία και η κνίδωση.

«Οι επιπτώσεις μιας πλημμύρας στο δέρμα μπορεί να εμφανιστούν και πέραν των 4 εβδομάδων. Κάποιες χρίζουν επείγουσας αντιμετώπισης, ενώ άλλες ταχείας διάγνωσης και έναρξης θεραπείας, οι οποίες προφυλάσσουν από επικίνδυνες επιπλοκές. Όλοι κάτοικοι ιδίως οι ανοσοκατεσταλμένοι, τα παιδιά, οι έγκυες, οι ηλικιωμένοι και τα άτομα με ψυχικές ασθένειες και όσοι σπεύδουν προς βοήθειά τους, θα πρέπει να αποφεύγουν κατά το δυνατόν την επαφή με τα νερά και όταν αυτό είναι ανέφικτο, να φορούν γαλότσες, γάντια και προστατευτικές στολές», καταλήγει ο δρ Στάμου.

  • ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ
  • ΘΕΣΣΑΛΙΑ
  • ΔΕΡΜΑΤΟΠΑΘΕΙΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΕΛΛΟΚ: Τα συμπεράσματα επιστημονικής διημερίδας για τις αιματολογικές κακοήθειες
ΕΛΛΟΚ: Τα συμπεράσματα επιστημονικής διημερίδας για τις αιματολογικές κακοήθειες 27 Σεπτεμβρίου 2023
Άσθμα ελεγχόμενο και μη: 7+1 ερωταπαντήσεις με όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε! 02 Οκτωβρίου 2023
Άσθμα ελεγχόμενο και μη: 7+1 ερωταπαντήσεις με όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κέλλας: Καθολική κινητοποίηση και εφαρμογή των μέτρων για την ευλογιά των αιγοπροβάτων
Επικαιρότητα
25/07/2025 - 00:06

Κέλλας: Καθολική κινητοποίηση και εφαρμογή των μέτρων για την ευλογιά των αιγοπροβάτων

JOIST Innovation Park: Η Θεσσαλία στο επίκεντρο του Ιατρικού Τουρισμού
Επικαιρότητα
16/06/2025 - 18:37

JOIST Innovation Park: Η Θεσσαλία στο επίκεντρο του Ιατρικού Τουρισμού

Πόσο αξιόπιστες είναι οι εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης στη διάγνωση δερματοπαθειών;
Health Talk
29/04/2025 - 16:37

Πόσο αξιόπιστες είναι οι εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης στη διάγνωση δερματοπαθειών;

Health Hub: Το One-Stop-Shop που μεταμορφώνει την Υγεία και το φάρμακο με Τεχνητή Νοημοσύνη
Digital Health
06/02/2025 - 00:08

Health Hub: Το One-Stop-Shop που μεταμορφώνει την Υγεία και το φάρμακο με Τεχνητή Νοημοσύνη

Όλα όσα συζητήθηκαν στο 10ο Πανθεσσαλικό Φαρμακευτικό Συνέδριο
Pharma Policy
15/11/2024 - 00:13

Όλα όσα συζητήθηκαν στο 10ο Πανθεσσαλικό Φαρμακευτικό Συνέδριο

«Πανόραμα της φαρμακευτικής ιστορίας»: Κατάθεση ψυχής για τα 5Φ στη Θεσσαλία και την Ελλάδα
Επικαιρότητα
12/11/2024 - 03:21

«Πανόραμα της φαρμακευτικής ιστορίας»: Κατάθεση ψυχής για τα 5Φ στη Θεσσαλία και την Ελλάδα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Πόσο συχνά πρέπει να πλένετε τις πετσέτες σας ανάλογα με τη χρήση
Υγεία
27/07/2025 - 09:13
Γεωργιάδης: Υπό έλεγχο η φωτιά στο νοσοκομείο «Άγιος Ανδρέας» - Δεν κινδυνεύουν ασθενείς
Πολιτική Υγείας
26/07/2025 - 20:06
Πράσινο φως από τον ΕΜΑ σε ενέσιμο σκεύασμα για την πρόληψη της λοίμωξης από τον HIV
Pharma Policy
26/07/2025 - 08:17
Τα οφέλη του αθλητισμού στα παιδιά και ποιο σπορ να διαλέξετε - Ειδικός εξηγεί τα κριτήρια επιλογής
Fitness
26/07/2025 - 07:41
ΕΟΠΥΥ προς ΠΦΣ: «Εκτελέστηκαν και παραδόθηκαν περισσότερες από 30.000 συνταγές ΦΥΚ μέχρι τώρα»
Pharma Policy
26/07/2025 - 07:23
Κοκτέιλ... «ασφυξία» με ακραία ζέστη και αφρικανική σκόνη - Θα ξεπεράσει τους 44 βαθμούς ο υδράργυρος
Επικαιρότητα
26/07/2025 - 06:48
Ο δωδεκάλογος για ασφαλείς και ξέγνοιαστες διακοπές για όσους πάσχουν από διαβήτη
Health Talk
26/07/2025 - 06:18
Ο Δήμος Αθηναίων βάζει σε εφαρμογή πρόγραμμα προστασίας για τις μουριές της πρωτεύουσας
Επικαιρότητα
25/07/2025 - 18:11
Τι είναι η «θεωρία των κουταλιών» και πώς συνδέεται με τα χρόνια νοσήματα
Υγεία
25/07/2025 - 17:46
«Η Ελπίδα Ανθίζει»: Πρακτικός οδηγός για τη διαχείριση της απώλειας στις σπάνιες παιδιατρικές παθήσεις
Patient Talk
25/07/2025 - 17:23
Μπορεί το άγχος για το κλίμα να είναι μια μορφή προτραυματικού στρες; Ένας ειδικός εξηγεί
Ψυχική Υγεία
25/07/2025 - 17:00
Νέα ανάλυση: Πόσα βήματα χρειαζόμαστε τη μέρα για να έχουμε καλύτερη υγεία
Fitness
25/07/2025 - 16:46
Παγκόσμια Ημέρα Πρόληψης Πνιγμού: Περισσότεροι από 30 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους κάθε ώρα
Υγεία
25/07/2025 - 16:21
Οι προληπτικές μαστεκτομές πρέπει να γίνονται σε περισσότερες γυναίκες υποστηρίζει νέα έρευνα
Υγεία
25/07/2025 - 15:58
Hästens: Ο ύπνος είναι ένα βιολογικό εργαστήριο σε πλήρη δράση!
Επικαιρότητα
25/07/2025 - 15:36
Πότε φταίνε οι ορμόνες για τις εξάρσεις του εκζέματος
Health Talk
25/07/2025 - 15:12
Τα χαρακτηριστικά της θερμοπληξίας και οδηγίες από τον ΕΕΣ για την αντιμετώπισή της
Υγεία
25/07/2025 - 14:46
Πώς να αποφύγετε την δυσκοιλιότητα στις διακοπές
Διατροφή
25/07/2025 - 14:28
Γιατροί Χωρίς Σύνορα: «Ο υποσιτισμός στη Γάζα χτυπάει βρέφη, παιδιά, εγκύους και θηλάζουσες»
Επικαιρότητα
25/07/2025 - 14:12
Πειραματικό φάρμακο δείχνει να προκαλεί απώλεια βάρους χωρίς ναυτίες και εμετούς
Υγεία
25/07/2025 - 13:44
Διασωληνωμένος στη ΜΕΘ 15χρονος με μηνιγγιτιδοκοκκική νόσο τύπου Β - Δεν ήταν εμβολιασμένος
Επικαιρότητα
25/07/2025 - 13:31
Γεωργιάδης: Μετρήσιμα τα αποτελέσματα στη μείωση του clawback στα διαγνωστικά κέντρα
Πολιτική Υγείας
25/07/2025 - 12:10
Κοριτσάκι 20 μηνών πνίγηκε με σουβλάκι στην Κρήτη - Οδηγίες για να μη μετατρέπεται το φαγητό σε τραγωδία
Επικαιρότητα
25/07/2025 - 11:04
Fibermaxxing: Το διατροφικό trend του Τik Tok που απαιτεί περισσότερες φυτικές ίνες στη διατροφή - Τι λένε οι ειδικοί
Διατροφή
25/07/2025 - 10:30
Τα δεδομένα του εμμηνορροϊκού κύκλου θα πρέπει να περιλαμβάνονται στα ιατρικά αρχεία, σύμφωνα με ειδικούς
Υγεία
25/07/2025 - 09:30
Τι πρέπει να γνωρίζουν οι καρδιοπαθείς για τις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού
Υγεία
25/07/2025 - 08:24
ΕΙΝΑΠ: Επικίνδυνες καταστάσεις στο Κέντρο Υγείας της Αίγινας λόγω υποστελέχωσης
Πολιτική Υγείας
25/07/2025 - 06:53
Almi Foods: Ισχυρή ανάπτυξη και διεύρυνση κερδών το 2024 με επίκεντρο τις εξαγωγές
Διατροφή
25/07/2025 - 03:24
Κέλλας: Καθολική κινητοποίηση και εφαρμογή των μέτρων για την ευλογιά των αιγοπροβάτων
Επικαιρότητα
25/07/2025 - 00:06
Ιταλία: Στα 32 τα κρούσματα λοίμωξης και δύο θάνατοι από τον ιό του δυτικού Νείλου
Επικαιρότητα
24/07/2025 - 21:52

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πώς να αποφύγετε την δυσκοιλιότητα στις διακοπές
Διατροφή
25/07/2025 - 14:28
Almi Foods: Ισχυρή ανάπτυξη και διεύρυνση κερδών το 2024 με επίκεντρο τις εξαγωγές
Διατροφή
25/07/2025 - 03:24
Γεωργιάδης: Μετρήσιμα τα αποτελέσματα στη μείωση του clawback στα διαγνωστικά κέντρα
Πολιτική Υγείας
25/07/2025 - 12:10
ΕΙΝΑΠ: Επικίνδυνες καταστάσεις στο Κέντρο Υγείας της Αίγινας λόγω υποστελέχωσης
Πολιτική Υγείας
25/07/2025 - 06:53
Fibermaxxing: Το διατροφικό trend του Τik Tok που απαιτεί περισσότερες φυτικές ίνες στη διατροφή - Τι λένε οι ειδικοί
Διατροφή
25/07/2025 - 10:30
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2025 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo