ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διήμερο επιστημονικό γεγονός η συνάντηση για την περιτοναϊκή κάθαρση από τη Vantive

Υπηρεσίες Υγείας
3ο PD FORUM/VANTIVE
Στο επίκεντρο του 3ου PD Forum βρέθηκαν η εξέλιξη της κλινικής πρακτικής, η ενημέρωση των ασθενών και η από κοινού απόφαση με τον θεράποντα νεφρολόγο.
Παρασκευή, 26/06/2026 - 03:41
— Photo: 3ο PD FORUM/VANTIVE
News4Health Team News4Health Team

Η Vantive, εταιρεία θεραπείας ζωτικών οργάνων με 70ετή παράδοση στην καινοτομία στη νεφρολογική φροντίδα, διοργάνωσε με επιτυχία για τρίτη συνεχή χρονιά το «PD Forum», στις 12 και 13 Ιουνίου, στο ξενοδοχείο Royal Olympic στην Αθήνα, επιβεβαιώνοντας τη δέσμευσή της στην προαγωγή της επιστημονικής γνώσης και της φροντίδας των ασθενών με χρόνια νεφρική νόσο.

Το φετινό «PD Forum», αποτέλεσε ένα διήμερο επιστημονικό γεγονός με επίκεντρο την περιτοναϊκή κάθαρσης (Peritoneal Dialysis - PD) και στόχο την ενίσχυση της εκπαίδευσης των επαγγελματιών υγείας, αλλά και τη βελτίωση της ενημέρωσης των ασθενών σχετικά με τις διαθέσιμες θεραπευτικές επιλογές. Το πρόγραμμα περιλάμβανε επιστημονικές ομιλίες από καταξιωμένους καθηγητές και διακεκριμένους νεφρολόγους, διαδραστικές εκπαιδευτικές συνεδρίες, πρακτική επίδειξη τοποθέτησης περιτοναϊκών καθετήρων σε προπλάσματα, καθώς επίσης και συζητήσεις με ασθενείς αλλά και εκπροσώπους ασθενών για την ενίσχυση της ενημέρωσης και της συμμετοχής τους στη θεραπευτική απόφαση.

Νεφρολόγος και ασθενής

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στη σημασία της κοινής λήψης αποφάσεων (Shared Decision-Making - SDM) μεταξύ ασθενούς και νεφρολόγου, ως βασικής προϋπόθεσης για την επιλογή της καταλληλότερης θεραπείας, λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες, τις προτιμήσεις και τον τρόπο ζωής κάθε ασθενούς.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους εκπρόσωποι της επιστημονικής κοινότητας, μεταξύ των οποίων ο καθηγητής Ευάγγελος Παπαχρήστου, Πρόεδρος της Ελληνικής Νεφρολογικής Εταιρείας, εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Νεφροπαθών Ελλάδας, καθώς και σημαντικός αριθμός νεφρολόγων και νοσηλευτών από όλη την Ελλάδα, αναδεικνύοντας το αυξανόμενο ενδιαφέρον για την περιτοναϊκή κάθαρση ως μια αξιόπιστη και ασθενοκεντρική θεραπευτική επιλογή.

VANTIVE 1

Ο καθηγητής Παπαχρήστου δήλωσε: «Η περιτοναϊκή κάθαρση αναγνωρίζεται ως μία σύγχρονη και πολύτιμη θεραπευτική επιλογή, που ενισχύει την εξατομίκευση της θεραπείας και τη βελτίωση της καθημερινότητας των ασθενών. Η ενημέρωση και η ενεργός συμμετοχή των ασθενών στη λήψη αποφάσεων, σε συνεργασία με τον νεφρολόγο, αποτελούν καθοριστικούς παράγοντες για τη βέλτιστη θεραπευτική επιλογή. Το «PD Forum» συμβάλλει ουσιαστικά στην προώθηση της ενημέρωσης και της γνώσης της ιατρικής κοινότητας».

Τι δείχνουν τα δεδομένα

Διεθνή δεδομένα δείχνουν ότι όταν οι ασθενείς συμμετέχουν ενεργά σε μια δομημένη διαδικασία κοινής λήψης αποφάσεων με τον νεφρολόγο τους, είναι σημαντικά πιο πιθανό να επιλέξουν θεραπείες κατ’ οίκον, όπως η περιτοναϊκή κάθαρση. ¨Οπως αναφερεται σε πρόσφατη μελέτη, μετά την εφαρμογή της κοινής λήψης αποφάσεων (SDM), οι τελικές μέθοδοι νεφρικής υποκατάστασης που επιλέχθηκαν από ασθενείς και νεφρολόγους ήταν η περιτοναϊκή κάθαρση σε ποσοστό 66,3%, η αιμοκάθαρση σε ποσοστό 21,8% και η μεταμόσχευση νεφρού σε ποσοστό 1%, ενώ περισσότερο από το 90% των ασθενών ανέφερε ότι η απόφαση ελήφθη ουσιαστικά από κοινού με τον ιατρό τους.

Η ενίσχυση της έγκυρης και έγκαιρης ενημέρωσης αποτελεί κρίσιμο παράγοντα, ώστε όλοι οι ασθενείς να έχουν ισότιμη πρόσβαση στις διαθέσιμες επιλογές και να μπορούν να λαμβάνουν τεκμηριωμένες αποφάσεις σε συνεργασία με τον νεφρολόγο τους.

Γιατί έχει σημασία

Η περιτοναϊκή κάθαρση (ΠΚ) αποτελεί κατ’ οίκον μέθοδο υποκατάστασης της νεφρικής λειτουργίας για ασθενείς με τελικού σταδίου νεφρική νόσο (ESRD), προσφέροντας σημαντικά πλεονεκτήματα, όπως μεγαλύτερη αυτονομία και ευελιξία στην καθημερινότητα , καλύτερη ποιότητα ζωής , διατήρηση της υπολειπόμενης νεφρικής λειτουργίας , περιορισμό των επισκέψεων σε νοσοκομειακές μονάδες και δυνατότητα εξ’ αποστάσεως παρακολούθησης.

Δημοσιευμένες αναλύσεις κύκλου ζωής (Life Cycle Analysis) δείχνουν ότι οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις διαφέρουν μεταξύ των μεθόδων αιμοκάθαρσης και εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τα μοντέλα φροντίδας και το γεωγραφικό πλαίσιο. Για παράδειγμα, μια μελέτη του 2025 διαπίστωσε ότι οι ετήσιες εκπομπές CO₂ για την ενδονοσοκομειακή αιμοκάθαρση ανέρχονταν περίπου σε 4.814 kg ανά ασθενή, ενώ η περιτοναϊκή κάθαρση συνδέθηκε με χαμηλότερες εκπομπές στο εξεταζόμενο σενάριο (έως και 59% χαμηλότερες υπό τις συγκεκριμένες παραδοχές της μελέτης) . Οι διαφορές αυτές αποδόθηκαν εν μέρει σε παράγοντες όπως η μεταφορά των ασθενών και οι απαιτήσεις. Η χρήση πόρων διαφέρει επίσης ανά μέθοδο· για παράδειγμα, η αιμοκάθαρση μπορεί να απαιτεί έως και 500 λίτρα νερού ανά συνεδρία σε συγκκριμένα πλαίσια παροχής θεραπείας.

VANTIVE 3

Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι παρά τα σημαντικά οφέλη της, η διείσδυση της περιτοναϊκής κάθαρσης στην Ελλάδα παραμένει χαμηλή, καθώς αφορά περίπου το 3% των ασθενών που υποβάλλονται σε θεραπεία υποκατάστασης νεφρικής λειτουργίας, ποσοστό ιδιαίτερα χαμηλότερο σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο . Η εικόνα αυτή αναδεικνύει την ανάγκη ενίσχυσης της ενημέρωσης των ασθενών και της συστηματικής ενσωμάτωσης της κοινής λήψης αποφάσεων στην καθημερινή κλινική πρακτική.

Ο κ. Νικόλαος Γραμματικόπουλος, Επικεφαλής της Vantive στην Ελλάδα, δήλωσε: «Το «3ο PD Forum» ενισχύει τη δέσμευσή μας για συνεχή αναβάθμιση της νεφρολογικής φροντίδας στη χώρα. Μέσα από τη συνεργασία με την επιστημονική κοινότητα και τους εκπροσώπους των ασθενών, προωθούμε την ενημέρωση, την ενδυνάμωση των ασθενών και τη λήψη τεκμηριωμένων αποφάσεων από κοινού με τον θεράποντα ιατρό, με στόχο την ευρύτερη αξιοποίηση ασθενοκεντρικών θεραπειών, όπως η περιτοναϊκή κάθαρση».

  • ΣΥΝΕΔΡΙΟ
  • ΝΕΦΡΟΛΟΓΙΑ
  • FORUM

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ερρίκος Ντυνάν: Νέο τοπίο στη ρομποτική χειρουργική με το μοναδικό στην Ελλάδα Da Vinci 5
Ερρίκος Ντυνάν: Νέο τοπίο στη ρομποτική χειρουργική με το μοναδικό στην Ελλάδα Da Vinci 5 24 Ιουνίου 2026
Το Ωνάσειο δημιουργεί την πρώτη κινητή μονάδα ECMO στην Ελλάδα 02 Ιουλίου 2026
Το Ωνάσειο δημιουργεί την πρώτη κινητή μονάδα ECMO στην Ελλάδα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΣΥ.Φ.Α.Κ.: 617 φαρμακοποιοί στο 13ο Συνέδριο – Στο επίκεντρο η νέα εποχή του φαρμακείου
Pharma Policy
21/09/2026 - 23:00

ΣΥ.Φ.Α.Κ.: 617 φαρμακοποιοί στο 13ο Συνέδριο – Στο επίκεντρο η νέα εποχή του φαρμακείου

Η Ελλάδα στην πρώτη γραμμή της διεθνούς έρευνας για τη σήψη
Υγεία
21/09/2026 - 15:00

Η Ελλάδα στην πρώτη γραμμή της διεθνούς έρευνας για τη σήψη

Γεωργιάδης: «Τεχνολογία και καινοτομία στην υγεία σε συνδυασμό με τη δημοσιονομική βιωσιμότητα»
Πολιτική Υγείας
17/09/2026 - 21:29

Γεωργιάδης: «Τεχνολογία και καινοτομία στην υγεία σε συνδυασμό με τη δημοσιονομική βιωσιμότητα»

Τα νέα προϊόντα της Sarantis Health & Care στο 13ο συνέδριο ΣΥΦΑΚ 2026
Pharma News
18/09/2026 - 03:47

Τα νέα προϊόντα της Sarantis Health & Care στο 13ο συνέδριο ΣΥΦΑΚ 2026

ESC Congress 2026: 127 Έλληνες επιστήμονες συμμετείχαν ενεργά στο κορυφαίο καρδιολογικό συνέδριο
Υγεία
16/09/2026 - 07:28

ESC Congress 2026: 127 Έλληνες επιστήμονες συμμετείχαν ενεργά στο κορυφαίο καρδιολογικό συνέδριο

Κορυφαίοι επιστήμονες συζήτησαν το μέλλον της ελάχιστα επεμβατικής χειρουργικής
Υγεία
25/07/2026 - 00:06

Κορυφαίοι επιστήμονες συζήτησαν το μέλλον της ελάχιστα επεμβατικής χειρουργικής

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Παγκόσμια Ημέρα Ηλικιωμένων: Δράση πρόληψης και ενημέρωσης για την τρίτη ηλικία στη Θεσσαλονίκη
Υγεία
26/09/2026 - 07:27
Δράση ενεργητικής προσέγγισης αστέγων από ειδικό κλιμάκιο του ΕΕΣ στον Πειραιά
Επικαιρότητα
26/09/2026 - 03:46
Θεσσαλονίκη: Ο Λευκός Πύργος θα «φορέσει» πράσινα την Κυριακή για την Παγκόσμια Ημέρα Φαρμακοποιού
Pharma Policy
26/09/2026 - 00:11
Δωρεάν σπιρομέτρηση στον Βύρωνα από τις 28 έως και τις 30 Σεπτεμβρίου
Πολιτική Υγείας
25/09/2026 - 22:19
Αναβαθμίζεται η ηλεκτρονική υπηρεσία «εξόδων κηδείας» του e-ΕΦΚΑ
Επικαιρότητα
25/09/2026 - 21:44
Μια δεκαετία «Πνεύμονες Ζωής» με γνώση, εξέλιξη και ελπίδα
Patient Talk
25/09/2026 - 20:56
Πως θα κάνετε την υγιεινή διατροφή παιχνίδι μάθησης για μικρούς και μεγάλους
Διατροφή
25/09/2026 - 20:21
Συμβουλές για δρομείς κάθε είδους - Από την ένταση στο ξεκίνημα και τη διατροφή μέχρι την αποκατάσταση
Health Talk
25/09/2026 - 19:37
Γεωργιάδης από Θήβα: «Το νοσοκομείο της πόλης έχει πάρει 4,22 με άριστα το 5 από τους ασθενείς»
Πολιτική Υγείας
25/09/2026 - 19:11
Καρκίνος πνεύμονα: Περίπου 10.000 νέες διαγνώσεις τον χρόνο στην Ελλάδα
Υγεία
25/09/2026 - 18:52
Δρομολογείται η πληρωμή τριών μηνών σε γιατρούς του δημοσίου που συμμετείχαν στο «Προλαμβάνω»
Πολιτική Υγείας
25/09/2026 - 18:28
Κρίσιμος παράγοντας για τον τουρισμό η προστασία των επισκεπτών από τη ζέστη
Υγεία
25/09/2026 - 18:07
Μυστική Αποστολή: Κ.Ι.²»: Μικροί... Τζέιμς Μποντ στο 54ο Φεστιβάλ Βιβλίου
Patient Talk
25/09/2026 - 17:42
Εξατομικευμένος έλεγχος της χοληστερόλης και νέες κατευθυντήριες οδηγίες για το προφίλ του ασθενούς και τη θεραπεία
Υγεία
25/09/2026 - 17:02
Απάντηση Γεωργιάδη σε Ανδρουλάκη: «Το σύστημα τηλεϊατρικής λειτουργεί ήδη σε όλα τα Κέντρα Υγείας»
Πολιτική Υγείας
25/09/2026 - 16:34
Αναβάλλεται λόγω καιρού η κοινωνική δράση «Οδός Καρδιάς» στο Πόρτο Γερμενό
Επικαιρότητα
25/09/2026 - 16:16
Τι κερδίζει ο οργανισμός μετά από 30 χρόνια συστηματικής αερόβιας άσκησης;
Fitness
25/09/2026 - 15:59
Θάνατος Μαζωνάκη: Άρση απορρήτου των επικοινωνιών όλων των εμπλεκόμενων ζήτησε ο ανακριτής
Επικαιρότητα
25/09/2026 - 15:31
Γιατί η αρτηριακή πίεση δεν πέφτει τη νύχτα σε ορισμένους ανθρώπους – Ο ρόλος των νεφρών
Υγεία
25/09/2026 - 15:04
Δεν προβλέπεται η παρασκευή γαληνικών φαρμάκων στο εργαστήριο ιδιωτικού φαρμακείου
Pharma Policy
25/09/2026 - 14:47
Καμπανάκι από τη UNICEF για την αύξηση του οξέος υποσιτισμού των παιδιών στην Υεμένη
Επικαιρότητα
25/09/2026 - 14:22
Εγκυμοσύνη: Σπάνιες λοιμώξεις συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο αυτισμού και νοητικής αναπηρίας
Υγεία
25/09/2026 - 14:00
Όταν τελικά έλκονται τα όμοια: Πώς οι ψυχικές διαταραχές επηρεάζουν την επιλογή συντρόφου
Ψυχική Υγεία
25/09/2026 - 13:00
Πρόωρος καταρράκτης: Γιατί εμφανίζεται στους νέους;
Health Talk
25/09/2026 - 12:00
Αντικαρκινικά εμβόλια: Από τη θεραπεία στην πρωτογενή πρόληψη
Υγεία
25/09/2026 - 11:00
Πάνω από τους μισούς άνδρες στην Ευρώπη ενδιαφέρονται για καινοτόμα ανδρικά αντισυλληπτικά
Υγεία
25/09/2026 - 10:00
Μαγνήσιο: Ποια μορφή συμπληρώματος είναι πραγματικά καλύτερη;
Υγεία
25/09/2026 - 09:00
«Πεταλούδα»: Τα αποτελέσματα πανελλαδικής εκστρατείας για τη φλεβική ανεπάρκεια και τον καρδιαγγειακό κίνδυνο
Patient Talk
25/09/2026 - 07:28
Οι ΗΠΑ υποσχέθηκαν αύξηση της οικονομικής βοήθειας για την αντιμετώπιση του Έμπολα στο Κονγκό
Επικαιρότητα
25/09/2026 - 03:38
Σχοινάς: «Στη Λέσβο έγιναν εγκληματικά λάθη με τον αφθώδη πυρετό»
Επικαιρότητα
25/09/2026 - 00:06

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΠΑΣΟΚ κατά Γεωργιάδη: «Περιφέρεται στα κανάλια και παραδέχεται ότι υπήρχε διάτρητο καθεστώς ελέγχων»
Πολιτική Υγείας
24/09/2026 - 03:51
Συνομοσπονδία Ιδιωτών Ιατρών: Καμία ιατρική διαφήμιση, από κανέναν και με κανένα πρόσχημα
Πολιτική Υγείας
24/09/2026 - 09:31
Δωρεάν ιατρικές εξετάσεις στην Κίμωλο
Υπηρεσίες Υγείας
24/09/2026 - 11:04
Κοινωνική συνταγογράφηση: Τι είναι και τι δείχνει η βρετανική εμπειρία της εφαρμογής της
Πολιτική Υγείας
24/09/2026 - 17:03
Γεωργιάδης: «Νέο ΕΣΥ με σύγχρονους χώρους, καλύτερο εξοπλισμό και περισσότερο ανθρώπινο δυναμικό»
Πολιτική Υγείας
24/09/2026 - 17:24
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo