Οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τους αναρριχητές σε εσωτερικούς χώρους καθώς αυτοί ενδέχεται να γεμίζουν τους πνεύμονές τους με καρκινογόνους ρύπους.
Αυστριακοί ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι λαστιχένιες σόλες των παπουτσιών που φορούν οι αναρριχητές απελευθερώνουν μια σειρά τοξικών χημικών ουσιών στον αέρα, οι οποίες στη συνέχεια, μέσω της εισπνοής, καταλήγουν στους πνεύμονες.
Αυτές οι χημικές ουσίες έχουν συνδεθεί με φλεγμονή των πνευμόνων, βλάβες σε όργανα, αναπνευστικές παθήσεις και ακόμη και ορισμένους τύπους καρκίνου.
Επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Βιέννης διαπίστωσαν ότι το επίπεδο των αναθυμιάσεων στον αέρα ήταν παρόμοιο με αυτό που καταγράφηκε σε μερικές από τις πιο μολυσμένες πόλεις της Γης.
Τώρα ζητούν από τα γυμναστήρια να βελτιώσουν τον εξαερισμό και από τους σχεδιαστές παπουτσιών αναρρίχησης να αλλάξουν τα υλικά που χρησιμοποιούν, προκειμένου να προστατεύσουν τους αναρριχητές και το προσωπικό των γυμναστηρίων.
«Αυτές οι ουσίες δεν πρέπει να βρίσκονται στον αέρα που αναπνέουμε», δήλωσαν.
Η αναρρίχηση σε εσωτερικούς χώρους έχει γνωρίσει τεράστια δημοτικότητα τα τελευταία χρόνια.
Η συν-συγγραφέας της νέας μελέτης, η περιβαλλοντολόγος Anya Sherman, δήλωσε ότι πολλοί αναρριχητές σίγουρα έχουν παρατηρήσει τα μαύρα υπολείμματα που μένουν στα σημεία στήριξης των ποδιών στους εσωτερικούς τοίχους αναρρίχησης.
«Οι αναρριχητές τα σκουπίζουν για να έχουν καλύτερη πρόσφυση και έτσι τα υπολείμματα εκτοξεύονται στον αέρα», είπε.
Στη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Environmental Science and Technology Air, οι ειδικοί συνέλεξαν δείγματα αέρα από πέντε γυμναστήρια αναρρίχησης στη Βιέννη και τέσσερα από τη Γαλλία, την Ισπανία και την Ελβετία.
Για να το κάνουν αυτό, χρησιμοποίησαν ένα impinger — ένα επιστημονικό όργανο που λειτουργεί σαν τεχνητός ανθρώπινος πνεύμονας — το οποίο επιτρέπει στους επιστήμονες να μετρήσουν την έκθεση σε ρύπους.
Αναλύοντας τα αποτελέσματα, διαπίστωσαν ότι τα επίπεδα χημικών ουσιών από καουτσούκ στον αέρα ήταν παρόμοια με αυτά που καταγράφηκαν σε πολυσύχναστους δρόμους σε μεγάλες πόλεις της Κίνας.
Ο συν-συγγραφέας της μελέτης και περιβαλλοντολόγος καθηγητής Thilo Hofmann, επίσης από τη Βιέννη, δήλωσε: «Τα επίπεδα που μετρήσαμε είναι από τα υψηλότερα που έχουν καταγραφεί ποτέ παγκοσμίως, συγκρίσιμα με αυτά σε πολυκατοικίες σε μεγαλουπόλεις».
Εξήγησαν ότι οι σόλες των παπουτσιών αναρρίχησης χρησιμοποιούν πολλά από τα ίδια χημικά πρόσθετα με τα ελαστικά αυτοκινήτων για να βελτιώσουν την πρόσφυση και την αντοχή τους.
Ορισμένες από αυτές τις χημικές ουσίες είναι γνωστό ότι είναι τοξικές για τα κύτταρα των ανθρώπινων πνευμόνων, ενώ άλλες έχουν συνδεθεί με μαζικές θανάτους άγριων ζώων όταν έχουν διαρρεύσει σε ποτάμια.
Η μία, που ονομάζεται 6PPD-κινόνη, έχει αποδειχθεί ότι προκαλεί φλεγμονή και ουλές στους πνεύμονες και εκτεταμένη βλάβη σε όργανα σε μελέτες σε ζώα.
Μια πρόσφατη κινεζική μελέτη έδειξε επίσης ότι άτομα που εκτέθηκαν σε υψηλά επίπεδα της χημικής ουσίας παρουσίασαν πιθανά σημάδια βλάβης των αεραγωγών.
Και μια άλλη μελέτη σε παιδιά στην Κίνα που ζουν σε περιοχές με υψηλά επίπεδα 6PPD-κινόνης έδειξε ότι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να νοσήσουν από αναπνευστικές λοιμώξεις όπως η γρίπη.
Μια άλλη ουσία που βρέθηκε στις δοκιμές ήταν η βενζοθειαζόλη, η οποία έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου της ουροδόχου κύστης μεταξύ των εργαζομένων σε εργοστάσια.