ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΟΕΝΓΕ: «Η αστυνομία σε ρόλο γιατρού κάνει ιατρικές γνωματεύσεις»

Επικαιρότητα
INTIME
Καταγγελία της ομοσπονδίας για τη σύλληψη και άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος εφημερευόντων ψυχιάτρων του ΨΝΑ.
Σάββατο, 05/07/2025 - 03:24
— Photo: INTIME
News4Health Team News4Health Team

H Εκτελεστική Γραμματεία της ΟΕΝΓΕ καταδικάζει τη σύλληψη δύο εφημερευόντων Ψυχιάτρων της Πολυδύναμης Νοσηλευτικής Μονάδας Ψυχικής Υγείας Αττικής (πρώην Ψ.Ν.Α. Δαφνί), στο Α.Τ. Χαϊδαρίου την Τετάρτη 2/7, μέρα γενικής εφημερίας του νοσοκομείου.

Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της η ΟΕΝΓΕ: «Καταγγέλλουμε τις ενέργειες ενός εκ των δύο αστυνομικών του Α.Τ. Ηρακλείου, οι οποίοι συνόδευαν ασθενή για ακούσια εξέταση, με αποτέλεσμα οι δύο συνάδελφοι να συλληφθούν, ενώ εφημέρευαν, και να παραμείνουν επί ώρες στο αστυνομικό τμήμα. Ο εν λόγω αστυνομικός μεθόδευσε την σύλληψη με ανυπόστατες κατηγορίες, επειδή «διαφώνησε» με την ιατρική γνωμάτευση των δύο συναδέλφων οι οποίοι έκριναν ότι ο ασθενής δε χρήζει νοσηλείας. Πρόκειται για απαράδεκτο αλλά όχι μεμονωμένο περιστατικό αστυνομικής αυθαιρεσίας και παρέμβασης στο έργο των εφημερευόντων ψυχιάτρων.

Αέρα στα πανιά της αστυνομικής αυθαιρεσίας έχει δώσει η εγκύκλιος της Γ.Α.Δ.Α. και του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, με βάση την οποία οι εφημερεύοντες ψυχίατροι είναι υπόλογοι για την έλλειψη διαθέσιμων κρεβατιών για νοσηλεία ψυχιατρικών ασθενών και αρκεί μία ενημέρωση προς τους αστυνομικούς που συνοδεύουν εισαγγελικά περιστατικά, ότι δεν υπάρχουν κρεβάτια για νοσηλεία, για να τους απαγγελθούν κατηγορίες για παράβαση καθήκοντος.

Καταγγέλλουμε την πολιτική ηγεσία του υπουργείου υγείας, τον αρμόδιο για τα θέματα ψυχικής υγείας υφυπουργό κ. Βαρτζόπουλο αλλά και τον υπουργό υγείας κ. Γεωργιάδη οι οποίοι αρνούνται, παρά τις επανειλημμένες παρεμβάσεις της Ο.Ε.Ν.Γ.Ε, να πάρουν θέση ώστε να ανακληθεί η απαράδεκτη εγκύκλιος. Ο στόχος τους είναι προφανής. Η καλλιέργεια κοινωνικού αυτοματισμού και η στοχοποίηση των γιατρών, συνολικά των υγειονομικών, για τις τραγικές ελλείψεις των δημόσιων ψυχιατρικών δομών για πρόληψη, θεραπεία και ψυχοκοινωνική αποκατάσταση. Μετατρέπουν τους υγειονομικούς σε αποδιοπομπαίους τράγους για τα αποτελέσματα της πολιτικής της Ε.Ε. της εμπορευματοποίησης και της ιδιωτικοποίησης της ψυχικής υγείας, που υλοποιούν με συνέπεια όλες οι μέχρι τώρα κυβερνήσεις για χάρη των Μ.Κ.Ο. και των επιχειρηματικών συμφερόντων που έχουν μετατρέψει την ψυχική οδύνη σε προϊόν αγοροπωλησίας.

Άλλωστε ο ίδιος ο υπουργός υγείας διαφημίζει ιδιωτικά μαγαζιά που λυμαίνονται το χώρο της ψυχικής υγείας, αξιοποιώντας το ρημαδιό που άφησε πίσω της η ολοκλήρωση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης, όπως έκανε πρόσφατα με την πρώτη αδειοδοτημένη ιδιωτική δομής απεξάρτησης. Η τελευταία εξέλιξη με την σύλληψη των δυο συναδέλφων είναι άκρως ανησυχητική και για έναν ακόμα λόγο: υποκρύπτει την αντίληψη πως η Ψυχιατρική νοσηλεία και γενικά η Ψυχιατρική περίθαλψη δήθεν εντάσσονται στην σφαίρα της ποινικής καταστολής και όχι της ιατρικής. Μια επικίνδυνη -αναχρονιστική- σκοταδιστική αντίληψη, φορέας της οποίας είναι ο ίδιος ο κ. Βαρτζόπουλος μέσω διατάξεων -εγκυκλίων- δηλώσεων και η οποία διαχέεται από την πολιτική ηγεσία «προς τα κάτω».

Καταγγέλλουμε την αρμόδια υποδιοικήτρια του 2ου Περιφερειακού Δικτύου Ψυχικής Υγείας κ. Χριστοφιλέα, η οποία όχι μόνο δεν έκανε τίποτα για να αποτρέψει την σύλληψη και προσαγωγή στο αστυνομικό τμήμα των συναδέλφων που εφημέρευαν και την άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος τους, αλλά τη διευκόλυνε, διαβεβαιώνοντας την αστυνομία ότι θα βρει γιατρούς να τους αντικαταστήσει. Όσο για τον διευθυντή ιατρικής υπηρεσίας της Πολυδύναμης Νοσηλευτικής Μονάδας Ψυχικής Υγείας Αττικής αλλά και τον υπεύθυνο του τμήματος διαχείρισης θεραπευτικών διαδικασιών, ο μεν πρώτος δήλωσε αναρμόδιος, ο δε δεύτερος μετακύλησε την ευθύνη για την συνεννόηση με την αστυνομία στους εφημερεύοντες ψυχιάτρους. Στο ίδιο έργο θεατές για μία ακόμη φορά. Όλοι τους ΑΦΑΝΤΟΙ για πολλοστή φορά.

Είναι τεράστιες οι ευθύνες της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου υγείας, όχι μόνο για την απαράδεκτη σύλληψη των δύο συναδέλφων αλλά και για την ταλαιπωρία του ασθενούς και της οικογένειας του, οι οποίοι παρέμειναν όλη τη νύχτα στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του Ψ.Ν.Α. Δαφνί. Τελικά ο ασθενής δε νοσηλεύτηκε με τη σύμφωνη γνώμη των οικείων του, όπως αρχικά είχαν γνωματεύσει οι δύο συνάδελφοι που σύρθηκαν στο αστυνομικό τμήμα.

Απαιτούμε ο διοικητής της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας, κ. Ροΐλος, άμεσα να υλοποιήσει τη δέσμευσή του στη συνάντηση που είχε στις 3/7 με αντιπροσωπεία της Ο.Ε.Ν.Γ.Ε, του Σωματείου των Εργαζομένων, της 5μελούς επιτροπής της Ε.Ι.Ν.Α.Π και του σωματείου των ειδικευόμενων του Ψ.Ν.Α. Δαφνί, για πλήρη διερεύνηση του περιστατικού, απόδοση ευθυνών σε όλους τους εμπλεκόμενους και πλήρη νομική υποστήριξη στους συναδέλφους, στους οποίους έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για ψευδορκία και για παράβαση καθήκοντος
Το ίδιο απαιτούμε και από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου προστασίας του πολίτη αλλά και από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου δικαιοσύνης.

Ενημερώνουμε τους συναδέλφους ότι η Ο.Ε.Ν.Γ.Ε. ήδη εξετάζει το ενδεχόμενο να προβεί σε όλες τις αναγκαίες νόμιμες ενέργειες για την απόδοση ευθυνών σε όλους τους εμπλεκόμενους.

Καλούμε τους συναδέλφους να καταγγέλλουν στα συνδικαλιστικά τους όργανα, την ΟΕΝΓΕ, τις Ενώσεις Νοσοκομειακών Γιατρών και τα πρωτοβάθμια σωματεία των νοσοκομείων αντίστοιχα περιστατικά αυθαιρεσίας.

Απαιτούμε:

  • Εδώ και τώρα να αποσυρθούν οι ανυπόστατες κατηγορίες για «ψευδορκία και παράβαση καθήκοντος» σε βάρος των δύο συναδέλφων.
  • Εδώ και τώρα να ανακληθεί η απαράδεκτη εγκύκλιος του υφυπουργού ψυχικής υγείας , της Γ.Α.Δ.Α. και του υπουργείου προστασίας του πολίτη
  • Εδώ και τώρα να αναπτυχθούν οι αναγκαίες κρατικές δομές που θα παρέχουν σύγχρονες, απολύτως δωρεάν υπηρεσίες πρόληψης, θεραπείας και αποκατάστασης για να μπει τέλος στην Οδύσσεια των ασθενών και των οικογενειών τους.
  • Εδώ και τώρα να αναπτυχθεί ο αναγκαίος αριθμός κρατικών κινητών μονάδων ψυχικής υγείας ώστε να απεμπλακεί πλήρως η αστυνομία από τη μεταφορά ασθενών για εξέταση μετά από εισαγγελική παραγγελία.

ΥΓ.: «Αναρωτιόμαστε». Είναι αρμοδιότητα των αστυνομικών που συνοδεύουν ένα εισαγγελικό περιστατικό για εξέταση, να αποφασίζουν αν πρέπει να νοσηλευτεί ή όχι; Αν έτσι έχουν τα πράγματα, τότε να ανατεθεί στην αστυνομία να εξετάζει τους ασθενείς και να αποφασίζει αν πρέπει να νοσηλευτούν ή όχι. Αν έτσι έχουν τα πράγματα, οι εισαγγελικές παραγγελίες για ακούσια ψυχιατρική εξέταση να εκτελούνται στα αστυνομικά τμήματα».

  • ΟΕΝΓΕ
  • ΨΥΧΙΑΤΡΟΙ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΕΕΣ και ΣΦΕΕ υποστηρίζουν ευάλωτους συνανθρώπους μας στη Μυτιλήνη
ΕΕΣ και ΣΦΕΕ υποστηρίζουν ευάλωτους συνανθρώπους μας στη Μυτιλήνη 05 Ιουλίου 2025
Επιτροπή Διαχείρισης Κινδύνων και Κρίσεων του ΕΚΠΑ: Οδηγίες για πρόληψη της θερμικής καταπόνησης 07 Ιουλίου 2025
Επιτροπή Διαχείρισης Κινδύνων και Κρίσεων του ΕΚΠΑ: Οδηγίες για πρόληψη της θερμικής καταπόνησης

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γαλανόπουλος: «Πρόκληση και εμπαιγμός η αξιολόγηση των υπηρεσιών υγεία μέσω SMS»
Πολιτική Υγείας
17/07/2025 - 06:52

Γαλανόπουλος: «Πρόκληση και εμπαιγμός η αξιολόγηση των υπηρεσιών υγεία μέσω SMS»

Η ΕΙΝΑΠ καταδικάζει τις συλλήψεις εφημερευόντων ψυχιάτρων στο Δαφνί
Επικαιρότητα
15/07/2025 - 17:24

Η ΕΙΝΑΠ καταδικάζει τις συλλήψεις εφημερευόντων ψυχιάτρων στο Δαφνί

Έντονη διαμαρτυρία της ΕΨΕ για τη σύλληψη ψυχιάτρων που δεν ενέκριναν εισαγωγή ασθενούς στο ΨΝΑ
Ψυχική Υγεία
03/07/2025 - 17:24

Έντονη διαμαρτυρία της ΕΨΕ για τη σύλληψη ψυχιάτρων που δεν ενέκριναν εισαγωγή ασθενούς στο ΨΝΑ

ΟΕΝΓΕ: «Κυβέρνηση και Υπουργείο Υγείας εμπαίζουν γιατρούς που υπηρετούν σε άγονες και προβληματικές περιοχές»
Πολιτική Υγείας
02/07/2025 - 16:32

ΟΕΝΓΕ: «Κυβέρνηση και Υπουργείο Υγείας εμπαίζουν γιατρούς που υπηρετούν σε άγονες και προβληματικές περιοχές»

ΟΕΝΓΕ: Δυναμικό παρών στη συναυλία αλληλεγγύης προς τον Παλαιστινιακό λαό
Επικαιρότητα
18/06/2025 - 17:38

ΟΕΝΓΕ: Δυναμικό παρών στη συναυλία αλληλεγγύης προς τον Παλαιστινιακό λαό

ΟΕΝΓΕ: «Απάντηση στην υφυπουργό Υγείας και τη δημιουργική λογιστική της»
Πολιτική Υγείας
06/06/2025 - 03:22

ΟΕΝΓΕ: «Απάντηση στην υφυπουργό Υγείας και τη δημιουργική λογιστική της»

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Βάλτε στη διατροφή σας τα κόκκινα φασόλια και ανακουφιστείτε από τη δυσκοιλιότητα
Διατροφή
19/08/2025 - 19:38
Σπάνια γενετική μετάλλαξη προσφέρει πολυήμερη και σχεδόν απόλυτη ανοσία στους ιούς
Υγεία
19/08/2025 - 18:52
Οι 11 συνήθειες που μπορεί να συμβάλλουν στην πρόωρη γήρανση του δέρματος
Ομορφιά
19/08/2025 - 18:17
Νέα μελέτη για το Αλτσχάιμερ: Η σύνδεσή του με τα χαμηλά επίπεδα λιθίου στον εγκέφαλο
Υγεία
19/08/2025 - 17:14
Λαγουβάρδος: Στάχτη 454.000 στρέμματα στην Ελλάδα, από την αρχή του 2025
Επικαιρότητα
19/08/2025 - 16:51
Οι φυσικοθεραπευτές ζητούν έκτακτη ενίσχυση 6% του ορίου δαπάνης του ΕΟΠΥΥ
Πολιτική Υγείας
19/08/2025 - 16:33
Σιδέρης: «Η ΚΥΑ για τους ιδιώτες γιατρούς βγάζει στο "σφυρί" υποδομές και εξοπλισμό του ΕΣΥ»
Πολιτική Υγείας
19/08/2025 - 16:19
Με αυξήσεις στις τιμές σκευασμάτων στην Ευρώπη απαντά η φαρμακοβιομηχανία στην πίεση Τραμπ για μειώσεις στις ΗΠΑ
Pharma News
19/08/2025 - 15:57
Εστίες βακτηρίων τα μπουκάλια νερού πολλαπλών χρήσεων - Το σωστό πλύσιμο σώζει...
Υγεία
19/08/2025 - 15:32
Γιατρός αποκαλύπτει στο TikTok τι θα αλλάξει το πρόσωπο σας αν κόψετε τη ζάχαρη για δύο εβδομάδες!
Διατροφή
19/08/2025 - 15:08
Γιατί το σπανάκι αποκαλείται από τους ειδικούς «αστέρι της μακροζωίας»
Διατροφή
19/08/2025 - 14:44
ΠΕΕΛΕΧ: «Η ΚΥΑ αγνοεί επιδεικτικά τους ασθενείς και εμπαίζει τους ιδιώτες γιατρούς»
Πολιτική Υγείας
19/08/2025 - 14:19
Νέα, πολλά υποσχόμενη συνδυαστική θεραπεία για το φαρμακοανθεκτικό μελάνωμα
Υγεία
19/08/2025 - 14:00
Μόνο μία ώρα την ημέρα σκρολαρίσματος στα social media προκαλεί ψηφιακή κόπωση στα μάτια
Υγεία
19/08/2025 - 13:00
Στα σκαριά εναλλακτική μέθοδος για το λέιζερ στα μάτια χωρίς επεμβατικές τομές
Υγεία
19/08/2025 - 12:00
Άμεση λήψη μέτρων για τα πλαστικά πρόσθετα που συνδέονται με τη μείωση του σπέρματος
Υγεία
19/08/2025 - 11:00
Προειδοποιήσεις για προϊόν για τις βλεφαρίδες που αλλάζει ακόμα και χρώμα στα μάτια!
Ομορφιά
19/08/2025 - 10:00
Έρευνα: Η πηγή νεότητας του ανοσοποιητικού και τα αυτοάνοσα
Υγεία
19/08/2025 - 09:00
Γεωργιάδης: Ξεκινάει η ανακαίνιση και της δεύτερης παθολογικής κλινικής στο Νοσοκομείο της Ρόδου
Πολιτική Υγείας
19/08/2025 - 08:10
Φάμελλος και ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ κατά Μητσοτάκη για την εικόνα «ωραιοποίησης» του ΕΣΥ
Πολιτική Υγείας
18/08/2025 - 20:22
Το καλό σεξ στην τρίτη ηλικία προσφέρει προστασία από τη γνωστική έκπτωση
Υγεία
18/08/2025 - 19:46
Δύσκολες ώρες για τον ηθοποιό Τάκη Βαμβακίδη - Νοσηλεύεται με πνευμονική εμβολή
Επικαιρότητα
18/08/2025 - 18:47
Χανιά: Δωρεά δέκα αμαξιδίων στο ΤΕΠ του Νοσοκομείου Χανίων από σπουδαίο Έλληνα γιατρό του εξωτερικού
Επικαιρότητα
18/08/2025 - 18:34
Κατάθλιψη: Τα συμπτώματα και ο φαύλος κύκλος που προκαλεί τις κρίσεις
Ψυχική Υγεία
18/08/2025 - 18:09
Υποτιμημένος κατά 93% ο κίνδυνος θνησιμότητας από τον καπνό των δασικών πυρκαγιών
Υγεία
18/08/2025 - 17:24
Le Monde: «Σε άθλια κατάσταση η δημόσια υγεία στην Ελλάδα»
Πολιτική Υγείας
18/08/2025 - 17:02
ΚΚΕ: Προκλητική η προσπάθεια Μητσοτάκη να παρουσιάσει μια ωραιοποιημένη εικόνα για ένα «ανθρώπινο ΕΣΥ»
Πολιτική Υγείας
18/08/2025 - 16:38
Υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα: Οι «καλές» επιλογές που υπάρχουν και πως θα εντοπίσουμε τις διαφορές
Διατροφή
18/08/2025 - 16:21
ΕΚΕΑ: Εθελοντική αιμοδοσία 20 - 23 Αυγούστου στο Μετρό Συντάγματος
Επικαιρότητα
18/08/2025 - 16:03
Σκληρή απάντηση Παπανικολάου σε Γεωργιάδη για τη διασπορά ασπέργιλλου στον «Άγιο Σάββα»
Πολιτική Υγείας
18/08/2025 - 15:27

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Σκληρή απάντηση Παπανικολάου σε Γεωργιάδη για τη διασπορά ασπέργιλλου στον «Άγιο Σάββα»
Πολιτική Υγείας
18/08/2025 - 15:27
Τραγωδία με την ανατροπή ασθενοφόρου στου Γουδή - Νεκρός ο ασθενής
Επικαιρότητα
18/08/2025 - 12:46
Το καλό σεξ στην τρίτη ηλικία προσφέρει προστασία από τη γνωστική έκπτωση
Υγεία
18/08/2025 - 19:46
Ενέσιμα φάρμακα απώλειας βάρους σύντομα και για κατοικίδια!
Pet
17/08/2025 - 09:36
Φάμελλος και ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ κατά Μητσοτάκη για την εικόνα «ωραιοποίησης» του ΕΣΥ
Πολιτική Υγείας
18/08/2025 - 20:22
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2025 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo