Η επιστολή, σύμφωνα με την Π.Ο.ΕΡΓ.Ι. δεν αποτελεί μία ακόμη συντεχνιακή διεκδίκηση, αλλά φέρνει στο φως ένα μείζον κοινωνικό και αναπτυξιακό ζήτημα: την ανάγκη άρσης των χρόνιων στρεβλώσεων στον προϋπολογισμό της υγείας και την υποστήριξη ενός βασικού πυλώνα της πρόληψης και της έγκαιρης διάγνωσης.
Στην επιστολή της η ομοσπονδία τεκμηριώνει με στοιχεία την ασφυκτική πίεση που δέχονται σήμερα περίπου 2.500 εργαστηριακά ιατρεία και 50.000 εργαζόμενοι και αποτυπώνει τον κίνδυνο υποβάθμισης των υπηρεσιών στην ελληνική Περιφέρεια, ειδικά για τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Παράλληλα, όπως αναφέρει η ΠΟΕΡΓΙ κατέθεσε πρόταση για ουσιαστική μεταρρύθμιση με την εφαρμογή διαγνωστικών πρωτοκόλλων και σταδιακή κατάργηση του clawback.
Το κείμενο της επιστολής
Το πλήρες κείμενο της ανοικτής επιστολής της ΠΟΕΡΓΙ προς τον κ. Πιερρακάκη έχει ως εξής:
«Αξιότιμε κύριε Υπουργέ, Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαστηριακών Ιατρών (Π.Ο.ΕΡ.Γ.Ι.) απευθύνεται σε εσάς, σε μια κρίσιμη χρονική στιγμή για τη δημόσια υγεία και τη βιωσιμότητα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στην Ελλάδα. Με σεβασμό ακούσαμε την ανακοίνωσή σας για το πρωτοφανές δημοσιονομικό πλεόνασμα 4,8% για το 2024 και τη δήλωσή σας, ότι «μετατρέπουμε το δημοσιονομικό πλεόνασμα σε κοινωνικό κεφάλαιο και αναπτυξιακή ώθηση».
Πιστεύουμε ακράδαντα ότι η στήριξη της πρόσβασης των πολιτών σε υψηλής ποιότητας διαγνωστικές υπηρεσίες αποτελεί μία από τις πλέον άμεσες και ουσιαστικές μορφές κοινωνικής επένδυσης. Ωστόσο, η πραγματικότητα που βιώνουμε είναι δραματικά διαφορετική: Ο προϋπολογισμός για τις διαγνωστικές εξετάσεις στην Ελλάδα είναι από τους χαμηλότερους στην Ευρώπη. Η αυξημένη ζήτηση υπηρεσιών υγείας από τους πολίτες, οι νέες ιατρικές τεχνολογίες , η γήρανση του πληθυσμού με τις αυξημένες ανάγκες σε εργαστηριακές εξετάσεις για διαγνωση και θεραπεία ,δεν συνοδεύτηκαν ποτέ από ανάλογη αύξηση της χρηματοδότησης.
Η Πολιτεία ψήφισε ΦΕΚ με επιστημονικούς κανόνες συνταγογράφησης, υιοθέτησε διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες, αλλά ουδέποτε τα εφάρμοσε συστηματικά. Έτσι, η δαπάνη διογκώθηκε χωρίς στρατηγικό έλεγχο, και το clawback επιβλήθηκε οριζόντια, μετατρέποντας τους ανεξάρτητους εργαστηριακούς ιατρούς σε ομήρους ενός αθέμιτου μηχανισμού.
Ποιο είναι το αποτέλεσμα;
- Περίπου 2.500 εργαστηριακά ιατρεία και 50.000 εργαζόμενοι πλήττονται οικονομικά.
- Οι εργαστηριακοί ιατροί, που δεν συνταγογραφούν, αλλά υφίστανται τις υπερβάσεις, καλούνται να χρηματοδοτήσουν το σύστημα υγείας.
- Οι πολίτες της ελληνικής Περιφέρειας, όπου τα εργαστήρια είναι κρίσιμη υποδομή, απειλούνται με υποβάθμιση των υπηρεσιών.
Σήμερα, κύριε Υπουργέ, με δεδομένο το πλεόνασμα, σας καλούμε:
-Να υιοθετήσετε το αίτημά μας για μείωση του clawback και σταδιακή κατάργησή του, με άμεση εφαρμογή διαγνωστικών πρωτοκόλλων -ιδίως για τον ασυμπτωματικό πληθυσμό- που σέβονται την ιατρική πράξη και την ανάγκη ελέγχου της δαπάνης.
- Να στηρίξετε την αύξηση του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ για τις διαγνωστικές εξετάσεις για το 2025. - Να αναγνωρίσετε ότι η αποκατάσταση της αδικίας απέναντι στους εργαστηριακούς ιατρούς είναι όχι μόνο κοινωνικά δίκαιη αλλά και αναπτυξιακά απαραίτητη...
Το αίτημά μας δεν είναι συντεχνιακό. Είναι ζήτημα ορθής διοίκησης, χρηστής διαχείρισης δημόσιων πόρων και προστασίας της υγείας των Ελλήνων πολιτών. Η χώρα δεν αντέχει άλλη παθογένεια στη δημόσια υγεία. Αξίζουμε ένα σύστημα που να στηρίζεται σε κανόνες, σε διαφάνεια και σε αξιοπρέπεια. Με τιμή, Το Διοικητικό Συμβούλιο Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαστηριακών Ιατρών (Π.Ο.ΕΡ.Γ.Ι.)»