Αναβαθμίστηκε η ηλεκτρονική εφαρμογή MyHealth η οποία θα συνδεθεί με τον Εθνικό Ηλεκτρονικό Φάκελο Υγείας δίνοντας από σήμερα στους πολίτες πρόσβαση στα δεδομένα υγείας τους!
Σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας, ο Εθνικός Ηλεκτρονικός Φάκελος Υγείας είναι ένα νέο σύστημα που ενσωματώνει τα ιατρικά δεδομένα των πολιτών σε μία ασφαλή και εύχρηστη πλατφόρμα. Μέσω του MyHealth οι πολίτες έχουν πλήρη πρόσβαση στον ατομικό φάκελο υγείας τους, με όλες τις διαγνώσεις, τις συνταγές φαρμάκων, τα αποτελέσματα εξετάσεων και τις νοσηλείες, συγκεντρωμένα σε ένα σημείο. Οι ιατροί, μέσω της πλατφόρμας, έχουν άμεση πρόσβαση στο πλήρες ιατρικό ιστορικό των ασθενών τους, διευκολύνοντας την παροχή εξατομικευμένων υπηρεσιών υγείας.
Το έργο εξελίσσεται με στόχο τη συνεχιζόμενη βελτίωση της ποιότητας και της συνέχειας της φροντίδας, με την αξιοποίηση τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης και την ενσωμάτωση νέων δεδομένων. Ο Εθνικός Ηλεκτρονικός Φάκελος Υγείας αποτελεί τον πυρήνα της ψηφιακής μετάβασης του συστήματος υγείας μας. Είναι ένα σύστημα που εμπλουτίζεται, με συνεχείς προσθήκες λειτουργιών και δεδομένων, για να ανταποκρίνεται στις διαρκώς μεταβαλλόμενες ανάγκες μας. Με τον Εθνικό Ηλεκτρονικό Φάκελο Υγείας, η υγειονομική περίθαλψη γίνεται πιο αποτελεσματική, ασφαλής και προσιτή για όλους.
Ιστορική χαρακτήρισε την ημέρα ο Υπουργός Υγείας, Αδωνις Γεωργιάδης, κάνοντας λόγο για ένα «μικρό θαύμα» καθώς μπαίνουμε στην επόμενη φάση για το νέο σύστημα για τον ψηφιακό φάκελο ασθενούς.
Όπως εξήγησε η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, ο Εθνικός Ηλεκτρονικός Φάκελος Υγείας (ΕΗΦΥ), συγκεντρώνει όλα τα σύστηματα δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, όλων των βαθμίδων, όλων των μονάδων και παρόχων υγείας σε ένα σημείο προσβάσιμο και από πολίτες και από γιατρούς.
Αποτελέσματα εξετάσεων και ραντεβού
Οι πολίτες έχουν πρόσβαση στα στοιχεία του Φακέλου από το ΜyΗealth app, αναβαθμισμένο, που δίνει πρόσβαση στα δεδομένα υγείας του (συνταγογραφήσεις, παραπεμπτικά) αλλά και σε αποτελέσματα εξετάσεων, κυρίως αιματολογικών.
Μπορεί όμως να κάνει και μια σειρά από ενέργειες, όπως το κλείσιμο ραντεβού, ενώ θα μπορεί να δοθεί και τα εθνικά μητρώα στα οποία έχει ενταχθεί.
Οι γιατροί θα έχουν πρόσβαση στον ΕΗΦΥ από το Dr eHealth Record, το οποίο ενεργοποιηθεί με την έκδοση της σχετικής Υπουργικής Απόφασης.
Ήδη, εισάγονται οι εργαστηριακές εξετάσεις με τα μεγαλύτερα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα να έχουν ήδη συνδεθεί με το αποθετήριο. Βεβαια, από τα περίπου 3 χιλιάδες διαγνωστικά κέντρα (όλων των μεγεθών), περίπου τα μισά έχουν συνδεθεί.
Σε ό,τι αφορά τις απεικονιστικές εξετάσεις τα δημόσια νοσοκομεία έχουν συνδεθεί με το αποθετήριο, ενώ τα αποτελέσματα βιοπαθολογοανατομικών εξετάσεων αναμενεται να ενταχθούν έως τέλος του έτους.
Οι τρεις φάσεις
Ουσιαστικά ο ΑΗΦΥ, ο ασφαλιστικός φάκελος, αποτέλεσε το πρόπλασμα για τον Εθνικό Φάκελο.
Ανάπτυξη του έγινε σε τρείς φάσεις. Η πρώτη ολοκληρώθηκε τον Δεκέμβριο 2024, η δεύτερη θα ολοκληρωθεί τον Ιούλιο, ενώ έως το τέλος του έτους θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία και ανάπτυξη. Παραγωγική του λειτουργία αναμένεται να τεθεί στην αρχή του 2026.
Διαγνώσεις, θεραπευτικά πρωτόκολλα, μητρώα ασθενών θα περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων.
Εφαρμογή των πολιτών θα γίνει αποτελεσματικότερη ο σχεδιασμός πολίτικών.
Σημείο κλειδί να ενσωματωθούν δεδομένα που παράγονται από τις μονάδες υγείας και ιδίως τις δημόσιες, σύμφωνα με τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρη Παπαστεργίου. «Θα είμαστε στους χρόνους του ταμείο ανάπτυξης για την ομογενοποίηση των στοιχείων», είπε χαρακτηριστικά
Τέλος των ΚΕΠΑ
«Καταργείται η «σακούλα» των εξετάσεων, με την αξιοποίηση εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης», εξήγησε από την πλευρά της η κυρία Αγαπηδάκη.
Συνεπώς, δε, στο τέλος του έτους επί της ουσίας ο ΕΗΦΥ θα συμβάλλει στο να σταματήσει η ανάγκη για παρουσία στις επιτροπές ΚΕΠΑ, όπως ανέφερε η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας. Η πιστοποίηση της αναπηρίας θα γίνεται ηλεκτρονικά, αυτόματα, διευκρίνισε.
«Θα μηδενιστεί η ταλαιπωρία στα ΚΕΠΑ, θα γίνεται σχεδόν αυτόματα», σημείωσε από την πλευρά του ο κ. Γεωργιάδης.
Νέα μητρώα
Στην έναρξη της παρουσίασης ο κ. Γεωργιάδης ανακοίνωσε ότι πριν από λίγο υπέγραψε απόφαση για την σύσταση των μητρώων για τα σπάνια αιματολογικά νοσήματα και τα σπάνια οφθαλμολογικά νοσήματα. Τέλος 2025 θα υπάρχει μητρώο για κάθε νοσολογική οντότητα, συμπλήρωσε η κυρία Αγαπηδάκη.
{https://youtu.be/USk4zRkNVIM}
Αναλυτικά οι εισαγωγικές τοποθετήσεις
Κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση, ο κ. Γεωργιάδης δήλωσε τα εξής: «Σήμερα βρισκόμαστε εδώ για να παρουσιάσουμε στον ελληνικό λαό ένα πραγματικά σπουδαίο έργο που έχει γίνει από το Υπουργείο Υγείας, μέσω της ΗΔΙΚΑ και του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Ένα έργο το οποίο αποτελεί την εξέλιξη του παλαιού My Health App σε κάτι τελείως καινούριο, στον Εθνικό Ηλεκτρονικό Φάκελο Υγείας (ΕΗΦΥ). Ο ΕΗΦΥ αλλάζει εντελώς τον τρόπο που η πληροφορία για το ιατρικό μητρώο του καθενός μας θα φτάνει στον θεράποντα ιατρό, στα επείγοντα περιστατικά και για οποιαδήποτε άλλη χρήση. Πριν από λίγο υπέγραψα τη σύσταση του Εθνικού Μητρώου Ασθενών για Σπάνια Αιματολογικά Νοσήματα και τη σύσταση Εθνικού Μητρώου Ασθενών για Σπάνια Οφθαλμολογικά Νοσήματα. Το λέω διότι, πριν από ένα χρόνο, είχα υπογράψει το Εθνικό Μητρώο Νεοπλασιών και μαζί με την ΗΔΙΚΑ, το έχουμε θέσει σε παραγωγική λειτουργία από τις 25 Φεβρουαρίου. Ήδη οι πρώτοι γιατροί έχουν συνδεθεί, οι πρώτοι ογκολογικοί ασθενείς έχουν περάσει στο εθνικό μητρώο και μέχρι τέλος του χρόνου θα έχουν περάσει όλοι. Στόχος μας είναι η υγεία στην Ελλάδα να περάσει σε μία τελείως καινούρια εποχή μέσω της χρήσεως των ψηφιακών εργαλείων και για αυτό σήμερα είναι μια ιστορική ημέρα».
{https://x.com/AdonisGeorgiadi/status/1899129928735506868}
Από την πλευρά του ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου επισήμανε πως «η παρουσίαση του Εθνικού Ηλεκτρονικού Φακέλου Υγείας αποτελεί μια ξεχωριστή στιγμή για την ψηφιοποίηση της χώρας, μια τομή για τη δημόσια υγεία και την επίτευξη ενός σημαντικού οροσήμου του Ταμείου Ανάκαμψης. Προς το παρόν, η εφαρμογή διαλειτουργεί με 15 μητρώα, 124 νοσοκομεία και 680 μικροβιολογικά εργαστήρια. Σταδιακά σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας θα διασυνδέουμε όλο και περισσότερους δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς. Σε συνδυασμό με το πολύ μεγάλο έργο της «Βελτίωσης της Ψηφιακής Ετοιμότητας των Νοσοκομείων», που θα φέρει όλα τα νοσοκομεία της χώρας στο ίδιο ψηφιακό επίπεδο ώστε να διαλειτουργούν μεταξύ τους, οι πολίτες το επόμενο διάστημα θα έχουν πρόσβαση από το κινητό τους μέσω του myHealth app στο σύνολο της πληροφορίας υγείας τους. Επιπλέον, οι ιατροί για πρώτη φορά θα έχουν δομημένα συνολική εικόνα των εξετάσεων των ασθενών. Αξιοποιήσαμε τις σύγχρονες υποδομές του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ώστε να υλοποιήσουμε μια εφαρμογή που θα αποτελέσει τη βάση για όλες τις καινούργιες ψηφιακές υπηρεσίες υγείας. Συγχρόνως, δίνουμε μεγάλη βαρύτητα στην ευκολία του χρήστη και εντάσσουμε Τεχνητή Νοημοσύνη στην εφαρμογή με Ψηφιακούς Βοηθούς για πολίτες και γιατρούς. Θα συνεχίσουμε μέσω της ΗΔΙΚΑ να ενσωματώνουμε ψηφιακές λύσεις με πολλαπλά οφέλη για τον κρίσιμο τομέα της Υγείας».
Τέλος η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη τόνισε ότι «πέρα από τα προφανή οφέλη του Εθνικού Ηλεκτρονικού Φακέλου Υγείας για τους πολίτες και τη χάραξη πολιτικών υγείας, υπάρχει και κάτι ακόμα πολύ σημαντικό, που προκύπτει από αυτήν τη μεταρρύθμιση. Στο τέλος του έτους, με την ολοκλήρωση του Εθνικού Ηλεκτρονικού Φακέλου Υγείας, μπαίνει τέλος στην ταλαιπωρία χιλιάδων πολιτών που κάνουν αίτηση να περάσουν από τις Υγειονομικές Επιτροπές των ΚΕΠΑ για την πιστοποίηση αναπηρίας. Από τα τέλη του έτους η πιστοποίηση αναπηρίας θα γίνεται ψηφιακά, καθώς ο ΕΗΦΥ θα έχει όλα τα απαιτούμενα στοιχεία και θα ενσωματώνει τα δεδομένα και τις διαλειτουργικότητες που απαιτούνται. Έτσι, οι ασθενείς δεν θα χρειάζεται πια να περνούν από υγειονομική επιτροπή, η πιστοποίηση της αναπηρίας θα γίνεται αποκλειστικά ψηφιακά. Τελειώνει η ταλαιπωρία και η καθυστέρηση για χιλιάδες ασθενείς. Το τελικό θεσμικό πλαίσιο θα διαμορφωθεί σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία. Κάνουμε ακόμα ένα πιο αποφασιστικό βήμα προς το σύγχρονο κοινωνικό κράτος που θέλουμε να έχει η χώρα μας και την ποιότητα ζωής που αξίζει σε κάθε πολίτη».
Η ανάρτηση Μητσοτάκη για τον ΕΗΦΥ
«Όλα ξεκίνησαν με το myHealth app και συνεχίζουν να εξελίσσονται διαρκώς» αναφέρει βίντεο που ανήρτησε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, για τον Εθνικό Ηλεκτρονικό Φάκελο Υγείας.
«Ας συμφωνήσουμε σε κάτι: όταν μιλάμε για ψηφιοποίηση του κράτους, δεν εννοούμε απλώς λιγότερη γραφειοκρατία. Εννοούμε μια πραγματική αλλαγή στην καθημερινότητα των πολιτών. Και όταν μιλάμε για ένα καλύτερο Εθνικό Σύστημα Υγείας, δεν αναφερόμαστε μόνο σε καλύτερες υποδομές, περισσότερους γιατρούς και νοσηλευτές και καλύτερες αμοιβές, πράγματα που ήδη κάνουμε. Αλλά ένα ΕΣΥ που σέβεται τον πολίτη, τον απαλλάσσει από την ταλαιπωρία και του επιτρέπει να έχει τον έλεγχο της υγείας του.
Ο Εθνικός Ηλεκτρονικός Φάκελος Υγείας μέσω της αναβαθμισμένης εφαρμογής «MyHealth» για τους πολίτες και μέσω ειδικής εφαρμογής για τους γιατρούς, κάνει ακριβώς αυτό.
Πλέον όλοι οι συμπολίτες μας, αλλά και οι γιατροί μας μπορούν να βρίσκουν βασικά ιατρικά δεδομένα, όπως διαγνώσεις, συνταγές, εξετάσεις, αποτελέσματα εξετάσεων, νοσηλείες και παραπεμπτικά, αλλά και να κλείνουν εύκολα ραντεβού με γιατρό. Ενώ έχει ήδη ενσωματωθεί ψηφιακός βοηθός με τεχνητή νοημοσύνη για τους γιατρούς.
Στις επόμενες φάσεις του Εθνικού Ηλεκτρονικού Φακέλου Υγείας που θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τον Δεκέμβριο του 2025 θα προστεθούν σημαντικές εφαρμογές όπως δεδομένα κλειστής νοσηλείας, ογκολογικά πρωτόκολλα, δεδομένα αναπηρίας. Ψηφιακός βοηθός για τους πολίτες και αναβάθμιση του βοηθού των γιατρών, αλλά και ψηφιοποίηση ιστορικών αρχείων νοσοκομείων», επισημαίνει στην ανάρτησή του ο πρωθυπουργός.
«Όμως, θέλω να πω και κάτι άλλο σημαντικό: όταν ολοκληρωθεί ο Εθνικός Ηλεκτρονικός Φάκελος Υγείας, οι συμπολίτες μας με αναπηρία δεν θα χρειάζεται να ταλαιπωρούνται με τη διαδικασία των Υγειονομικών Επιτροπών των ΚΕΠΑ για να λάβουν πιστοποίηση αναπηρίας, αφού με το νέο ψηφιακό σύστημα, τα ΚΕΠΑ διευκολύνονται σημαντικά στο έργο τους. Βάζουμε τέλος, έτσι, στην τόσο άδικη ταλαιπωρία των πολιτών, ενώ παράλληλα διευκολύνουμε και τη λειτουργία των ΚΕΠΑ. Γιατί ένα σύγχρονο και ανθρώπινο κράτος δεν δοκιμάζει την αντοχή των πολιτών του. Τους διευκολύνει. Και αυτό ακριβώς κάνουμε.
Συγχαρητήρια λοιπόν, και στο Υπουργείο Υγείας, και στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης για τις νέες αυτές υπηρεσίες που βελτιώνουν την καθημερινότητα των συμπολιτών μας», καταλήγει στην ανάρτησή του και επισυνάπτει βίντεο με την παρουσίαση της νέας εφαρμογής.