Η εταιρεία Anthropic έχει δημιουργήσει αθόρυβα ένα εργαστήριο για τη διεξαγωγή πειραμάτων στη βιολογία, καθώς διευρύνει τις φιλοδοξίες της στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης προς την επιστήμη των φαρμάκων.
Σε μια περίοδο κατά την οποία οι ανησυχίες για την τεχνητή νοημοσύνη βρίσκονται στο επίκεντρο της δημόσιας συζήτησης, η startup έχει δημιουργήσει έναν χώρο ειδικό όπου πραγματοποιούνται πειράματα με φυσικά βιολογικά υλικά, στον κόλπο του Σαν Φρανσίσκο, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα με λεπτομέρειες. Η Anthropic έχει δηλώσει ότι επιθυμεί να συμβάλει στην ανάπτυξη θεραπειών για σπάνιες ασθένειες και το έργο της στον τομέα της βιολογίας έχει πλέον ξεπεράσει τις υπολογιστικές αξιολογήσεις.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο Reuters, ο επικεφαλής του τομέα επιστημών ζωής της Anthropic, Eric Kauderer-Abrams, επιβεβαίωσε την ύπαρξη του εργαστηρίου. «Πιστεύουμε ότι, για να κάνεις βιολογία, η τελική δοκιμή εξακολουθεί να είναι -και θα παραμείνει για κάποιο διάστημα- η πραγματική εργαστηριακή εργασία», δήλωσε χαρακτηριστικά. Όπως εξήγησε, η εταιρεία ήδη πραγματοποιεί τέτοιες εργασίες, ακολουθώντας μια προσέγγιση παρόμοια με εκείνη που εφαρμόζουν οι περισσότερες εταιρείες βιοτεχνολογίας: ένα μέρος της δουλειάς γίνεται στις δικές της εγκαταστάσεις και ένα άλλο σε συνεργασία με εξωτερικούς εταίρους.
Εκπρόσωπος της Anthropic διευκρίνισε αργότερα ότι το εργαστήριο δεν προορίζεται ειδικά για την ανακάλυψη φαρμάκων, χωρίς ωστόσο να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.
Η κίνηση αυτή αποτελεί ένα πρώτο, μικρό βήμα προς τη φιλόδοξη επιδίωξη της Anthropic να αντιμετωπίσει ασθένειες που, κατά την εταιρεία, δεν προσελκύουν επαρκές ενδιαφέρον από τη φαρμακευτική βιομηχανία. Ωστόσο, η επιτυχία οποιουδήποτε προγράμματος ανάπτυξης φαρμάκων δεν είναι δεδομένη, καθώς η πλειονότητα των υποψήφιων φαρμάκων δεν καταφέρνει να περάσει επιτυχώς τις κλινικές δοκιμές ως προς την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά τους.
Για τον διευθύνοντα σύμβουλο της Anthropic, Dario Amodei, η προσπάθεια έχει και μια προσωπική διάσταση. Σε πρόσφατο δοκίμιό του ανέφερε ότι μια ασθένεια σκότωσε τον πατέρα του λίγα μόλις χρόνια προτού καταστεί διαθέσιμη μια συγκεκριμένη θεραπεία για αυτήν.
Ο Kauderer-Abrams εξέφρασε αντίστοιχη άποψη. «Η αποστολή της εταιρείας είναι να αναπτύξει ισχυρή τεχνητή νοημοσύνη με τρόπο που να ωφελεί τον κόσμο», δήλωσε ο ίδιος και συμπλήρωσε τα εξής: «Μακράν, βλέπουμε τη μεγαλύτερη ευκαιρία γι’ αυτό στις επιστήμες ζωής και αυτό είναι που καθοδηγεί όλα όσα κάνουμε».
Η φιλοδοξία και ο φόβος για καταστροφικούς κινδύνους
Όπως και άλλες εταιρείες βιοτεχνολογίας, η Anthropic στρέφεται στην αυτοματοποίηση των εργαστηριακών διαδικασιών, σύμφωνα με τα δύο άτομα που μίλησαν για το θέμα υπό τον όρο της ανωνυμίας.
Η startup θέλει να εξελίξει τις δυνατότητες του συστήματος τεχνητής νοημοσύνης Claude, ώστε να μπορεί να κατευθύνει ρομποτικές μονάδες στην εκτέλεση επιστημονικών πειραμάτων με περιορισμένη ανθρώπινη παρέμβαση, σύμφωνα με μία από τις πηγές. Παράλληλα, η Anthropic υπογραμμίζει ότι η ανθρώπινη εποπτεία και η συμμετοχή στο εγχείρημα παραμένουν απαραίτητες για λόγους ασφάλειας.
«Βρισκόμαστε ακόμη στα πολύ πρώιμα στάδια της χρήσης της τεχνητής νοημοσύνης για την αυτοματοποίηση της εκτέλεσης εργαστηριακών εργασιών», δήλωσε ο Kauderer-Abrams, επισημαίνοντας ότι ο τομέας αυτός θα μπορούσε να επιταχύνει σημαντικά πολλές διαφορετικές διαδικασίες.
Η κρίσιμη περίοδος της εταιρείας
Η προσπάθεια της Anthropic να εφαρμόσει την ταχέως εξελισσόμενη τεχνολογία σε ένα εργαστήριο βιολογίας πραγματοποιείται σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο για την εταιρεία.
Τις τελευταίες δύο εβδομάδες, ορισμένοι ερευνητές της έχουν προειδοποιήσει ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να οδηγήσει ακόμη και στην εξαφάνιση της ανθρωπότητας. Παράλληλα, η Anthropic ανακοίνωσε ότι εντόπισε περιπτώσεις στις οποίες τα συστήματά της θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την ανάπτυξη βιολογικών όπλων, ανακοίνωση που αντιμετωπίστηκε με επιφυλάξεις από ορισμένους.
Ο Amodei έχει επίσης ζητήσει επιβράδυνση της ανάπτυξης της τεχνολογίας, υποστηρίζοντας ότι μια μελλοντική μορφή τεχνητής νοημοσύνης, πιο ισχυρή από τα συστήματα της OpenAI που χρησιμοποιήθηκαν για επίθεση στο Hugging Face, θα μπορούσε να προκαλέσει καταστροφικές συνέπειες.
Την ίδια στιγμή, η Anthropic προετοιμάζεται για μια πιθανή είσοδο στο χρηματιστήριο, η οποία θα μπορούσε να αποτιμήσει την εταιρεία έως και στα 2 τρισεκατομμύρια δολάρια, με στόχο την άντληση περισσότερων κεφαλαίων για την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης.
«Στο έργο μας στις επιστήμες ζωής, προσπαθούμε πάντα να ισορροπούμε μεταξύ αυτών των παραμέτρων», δήλωσε ο Kauderer-Abrams, αναφερόμενος στην προσπάθεια βελτίωσης των μοντέλων με τρόπο που θα μπορούσε να επιταχύνει την ανάπτυξη φαρμάκων, αλλά και στην ανάγκη προσεκτικής ανάπτυξης και αξιοποίησής τους ώστε να περιορίζονται οι κίνδυνοι.
Ενίσχυση επενδύσεων και υποδομών
Η Anthropic έκανε γνωστή την πρόθεσή της να ξεκινήσει τα δικά της προγράμματα ανάπτυξης φαρμάκων σε εκδήλωση στο Σαν Φρανσίσκο τον Ιούνιο. Τότε, ο Kauderer-Abrams είχε δηλώσει ότι η εταιρεία θα επικεντρωνόταν σε προκλινική έρευνα σε τομείς που οι παραδοσιακές εταιρείες θεωρούν οικονομικά μη ελκυστικούς.
Η εταιρεία παρουσίασε επίσης το λογισμικό Claude Science, ενώ νωρίτερα είχε εντάξει στο διοικητικό της συμβούλιο τον διευθύνοντα σύμβουλο της Novartis, Vas Narasimhan, και είχε εξαγοράσει τη startup Coefficient Bio έναντι περίπου 400 εκατ. δολαρίων σε μετοχές, σύμφωνα με δημοσιεύματα. Η Anthropic επιβεβαίωσε την εξαγορά, η οποία θα συμβάλει στην ανάπτυξη εργαλείων για την ανάπτυξη φαρμάκων, χωρίς να σχολιάσει το τίμημα.
Πλέον, η Anthropic ενισχύει τις προσπάθειές της για εργαστηριακή έρευνα στις δικές της εγκαταστάσεις, με στόχο την ταχύτητα και την απόκτηση άμεσης εμπειρίας στη βιολογία, ενώ παράλληλα αναθέτει εργασίες σε εξωτερικούς συνεργάτες όταν αυτό είναι πιο αποτελεσματικό, δήλωσε ο Kauderer-Abrams στο Reuters. «Υπάρχουν πράγματα που μπορούμε να κάνουμε πολύ πιο γρήγορα όταν τα έχουμε στα χέρια μας», ανέφερε, προσθέτοντας ότι στόχος είναι «να λειτουργούμε στη μεγαλύτερη δυνατή κλίμακα».
Η Anthropic έχει αναζητήσει στέλεχος που θα μπορούσε να αναλάβει την ενίσχυση των προμηθειών και άλλων λειτουργιών, σύμφωνα με πρόσφατη αγγελία εργασίας στο LinkedIn. Μια άλλη θέση, που δημοσιεύθηκε μέσω της Jobera, αναζητούσε ειδικό στην «χαρακτηριστική ανάλυση πρωτεϊνών και νουκλεϊκών οξέων», μεταξύ άλλων βιοχημικών εργασιών. Σε τρίτη αγγελία της εταιρείας αναφερόταν ότι στόχος της είναι «να επιταχύνει την πρόοδο στις επιστήμες ζωής κατά μία τάξη μεγέθους».
Οι επιστήμες ζωής αποτελούν ήδη έναν από τους σημαντικότερους τομείς επενδύσεων της Anthropic σε ανθρώπινο δυναμικό και πόρους, σύμφωνα με τον Kauderer-Abrams.
Στο επίκεντρο οι «μη θεραπεύσιμες» ασθένειες
Ο Kauderer-Abrams εκτιμά ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να επιταχύνει την ανάπτυξη θεραπειών για παθήσεις που μέχρι σήμερα θεωρούνταν «μη θεραπεύσιμες» (undruggable), δηλαδή ιδιαίτερα δύσκολο να αντιμετωπιστούν με φάρμακα.
Η τεχνολογία, για παράδειγμα, θα μπορούσε να επιταχύνει την ανακάλυψη διειδικών και τριειδικών αντισωμάτων (bispecific και trispecific antibodies), σύνθετων μορίων που μπορούν να κατευθυνθούν σε πολλαπλά σημεία μιας συγκεκριμένης πρωτεΐνης ή κυττάρου ή να στοχεύσουν περισσότερους από έναν βιολογικούς στόχους.
Οι συγκεκριμένες ασθένειες στις οποίες επικεντρώνεται η Anthropic, καθώς και η πρόοδος που έχει σημειώσει, παραμένουν ασαφείς. Από τη στιγμή που θα εντοπιστεί ένα υποψήφιο μόριο, μπορεί να χρειαστούν χρόνια μέχρι να φτάσει ένα φάρμακο στην αγορά, καθώς προηγούνται οι κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους, διαδικασία στην οποία η Anthropic δεν έχει ακόμη εμπλακεί.
Η Isomorphic Labs, ο βραχίονας της Alphabet για την ανακάλυψη φαρμάκων, εργάζεται εδώ και χρόνια για να φτάσει στο στάδιο των κλινικών δοκιμών και πρόσφατα μετέθεσε τον σχετικό στόχο για το τέλος του 2026.
Το νέο τεχνολογικό εργαλείο
Στο πλαίσιο των προσπαθειών της για αυτοματοποίηση εργαστηρίων και άλλων διαδικασιών, η Anthropic παρουσίασε τον Αύγουστο το Model Hardware Standard, ένα πρότυπο που βοηθά συστήματα τεχνητής νοημοσύνης να χειρίζονται εργαστηριακό εξοπλισμό. Νωρίτερα, ένα ακαδημαϊκό εγχείρημα με την ονομασία PyLabRobot, το οποίο δεν σχετίζεται με την Anthropic, είχε ασχοληθεί με παρόμοιες, αλλά διαφορετικές, ανάγκες αυτοματοποίησης.
Η Anthropic παρέχει ήδη το Model Hardware Standard, καθώς και ευρύτερες υπηρεσίες και εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης, σε μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες, μεταξύ των οποίων η Genentech της Roche, η Bristol Myers Squibb και η Novo Nordisk.
Την ίδια στιγμή, η Anthropic αντιμετωπίζει ένα ζήτημα εμπιστοσύνης, σύμφωνα με τα δύο άτομα που γνωρίζουν τις σχετικές προσπάθειες. Θεωρείται πολύ πιθανό οι πελάτες της να ανησυχήσουν στο άμεσο μέλλον ότι η Anthropic θα μπορούσε να αποκτήσει γνώση για ανταγωνιστικά προγράμματα ανάπτυξης φαρμάκων, ακόμη και αν η εταιρεία διαχωρίζει τα δεδομένα των πελατών της και δεν επιτρέπει την πρόσβαση σε αυτά.
Ο Kauderer-Abrams δήλωσε ότι, εν μέρει λόγω των ανησυχιών που σχετίζονται με τον ανταγωνισμό, η Anthropic έχει θέσει ως όριο το να μην πραγματοποιεί προς το παρόν κλινικές δοκιμές, εστιάζοντας σε ανάγκες που, όπως υποστηρίζει, δεν καλύπτονται επαρκώς από τον κλάδο.
«Δεν ανταγωνιζόμαστε τις φαρμακευτικές και βιοτεχνολογικές εταιρείες που έχουν ως αντικείμενο την κυκλοφορία φαρμάκων στην αγορά», δήλωσε.
Πηγή: REUTERS





