ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Νέα έρευνα: To 45% των Ελλήνων θα δοκίμαζαν καλλιεργημένο κρέας

Διατροφή
UNSPLASH
Σχεδόν το 45% των Ελλήνων δηλώνει πρόθυμο να δοκιμάσει καλλιεργημένο κρέας, εάν αυτό ήταν διαθέσιμο και ένα 17% θα αντικαθιστούσε κάποια ποσότητα από το κρέας που ήδη καταναλώνει με καλλιεργημένο κρέας, σύμφωνα με νέα έρευνα που διεξήχθη από το YouGov και ανατέθηκε από το ΜΚΟ think tank Good Food Institute Europe.
Τρίτη, 25/06/2024 - 12:49
— Photo: UNSPLASH
News4Health Team News4Health Team

Ο Δρ. Δημήτριος Ι. Στραβοπόδης, Αναπληρωτής Καθηγητής Κυτταρικής και Αναπτυξιακής Βιολογίας στο Τμήμα Βιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), Ελλάδα, εξήγησε σχετικά: «Η καλλιέργεια κρέατος περιλαμβάνει τη λήψη ενός μικρού δείγματος ζωικών κυττάρων και την καλλιέργειά τους σε ζυμωτήρες, παρόμοιους με εκείνους που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή μπύρας, οι οποίοι ουσιαστικά προσομοιάζουν την ίδια διαδικασία που συμβαίνει μέσα σε ένα ζώο, παρέχοντας ζεστασιά και βασικά θρεπτικά συστατικά».

Παραπάνω από τους μισούς (51%) συμμετέχοντες στην έρευνα συμφωνούν ότι εάν το καλλιεργημένο κρέας -ένας νέος τρόπος παραγωγής κρέατος χωρίς εκτρεφόμενα ζώα- εγκριθεί από τις Ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές για την ασφάλεια των τροφίμων, θα πρέπει να διατίθεται προς πώληση στην χώρα. Παράλληλα το 52% θεωρεί ότι θα πρέπει να παράγεται εγχώρια, ώστε να ωφεληθεί η ελληνική οικονομία. Με την Ελλάδα να εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις εισαγωγές κρέατος προκειμένου να καλυφθεί η ζήτηση, το συγκεκριμένο προϊόν θα μπορούσε να συμβάλει στην ενίσχυση της αυτάρκειας της χώρας και στη δημιουργία μιας εγχώριας βιομηχανίας καλλιεργημένου κρέατος.

KREAS 1

Ελεγχόμενο και καθαρό περιβάλλον

Ο Δρ. Ιωάννης Γιαβάσης, Επικεφαλής του Τμήματος Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής, του Εργαστηρίου Μικροβιολογίας και Βιοτεχνολογίας Τροφίμων στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Ελλάδα, δήλωσε: «Το καλλιεργημένο κρέας παράγεται σ’ ένα ελεγχόμενο και καθαρό περιβάλλον το οποίο επιτρέπει την ενίσχυση και τη βελτιστοποίηση της διαδικασίας, καθώς και τη μείωση των εκπομπών άνθρακα και της χρήσης αντιβιοτικών. Προτού ένα προϊόν καλλιεργημένου κρέατος λάβει έγκριση προς πώληση στην ΕΕ, θα πρέπει να υποβληθεί σε ενδελεχή τεχνική και επιστημονική αξιολόγηση της ασφάλειας και της διατροφικής του αξίας από την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA)».

Το καλλιεργημένο κρέας είναι ακόμα μια νέα ιδέα για τους Έλληνες καταναλωτές, με το 23% να δηλώνει ότι έχει ακούσει γι’ αυτόν τον νέο τρόπο παραγωγής κρέατος. Οι συμμετέχοντες (76%) στην έρευνα πιστεύουν επίσης ότι η απόφαση για έγκριση δραστηριοτήτων καλλιέργειας κρέατος θα πρέπει να παρθεί ανεξάρτητα από τα εμπορικά συμφέροντα που μπορεί να προκύπτουν. Επιπρόσθετα το 35% υποστηρίζει ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα έπρεπε να επενδύσουν περισσότερο στην έρευνα και την ανάπτυξη του κλάδου και το 45% συμφωνεί ότι οι αρχές θα έπρεπε να βοηθήσουν τους κτηνοτρόφους να επωφεληθούν από τις νέες ευκαιρίες που παρουσιάζει αυτός ο ανερχόμενος κλάδος.

Η Δρ. Ειρήνη Θεοδοσίου, Επίκουρη Καθηγήτρια Χημικής και Βιοχημικής Μηχανικής στο Πανεπιστήμιο Aston (Ηνωμένο Βασίλειο) και μέλος του Cellular Agriculture Greece, εξήγησε: «Με τη παγκόσμια ζήτηση κρέατος να αναμένεται να αυξηθεί κατά 50% έως το 2050, η εύρεση συμπληρωματικών τρόπων για την παραγωγή πρωτεΐνης με βιώσιμο και αποδοτικό τρόπο είναι σημαίνουσας σημασίας για την Ελλάδα και την Ευρώπη προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι για το κλίμα και την επισιτιστική ασφάλεια».

KREAS VASIKH

Τα πλεονεκτήματα της καλλιέργειας κρέατος

Με περισσότερες από 50 νεοφυείς επιχειρήσεις στην Ευρώπη (συμπεριλαμβανομένης της ελληνικής Food Novelties) προσηλωμένες στην προώθηση του τομέα, το καλλιεργημένο κρέας έχει τη δυνατότητα να βοηθήσει στην κάλυψη της αυξανόμενης ζήτησης για πρωτεΐνη. Οι υπάρχουσες έρευνες υποδηλώνουν ότι το καλλιεργημένο κρέας μπορεί να απαιτεί σημαντικά λιγότερους πόρους και να προκαλεί λιγότερες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου σε σύγκριση με τη συμβατική κτηνοτροφία. Επιπλέον, προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία να αναπτυχθεί ένας νέος καινοτόμος τομέας που έχει τη δυνατότητα να δημιουργήσει θέσεις εργασίας στη βιώσιμη τεχνολογία τροφίμων.

Η έρευνα διερεύνησε επίσης την αντίληψη των Ελλήνων καταναλωτών απέναντι στο συμβατικό κρέας. Το 79% των συμμετεχόντων θεωρεί ότι η ποσότητα κρέατος που καταναλώνεται στην Ελλάδα είναι πολύ υψηλή, και το 47% σχεδιάζει να καταναλώνει λιγότερο ή καθόλου κρέας.

KREAS 3

Ο Alex Mayers, Διευθύνων Σύμβουλος του Good Food Institute Europe δήλωσε σχετικά: «Το καλλιεργημένο κρέας έχει τη δυνατότητα να προσφέρει τα τρόφιμα που αγαπούν οι άνθρωποι με πιο αποδοτικό και βιώσιμο τρόπο και ήδη προκαλεί το ενδιαφέρον και την περιέργεια των καταναλωτών, ακόμα και σε αυτό το πρώιμο στάδιο. Η εξειδίκευση της Ελλάδας στη βιομηχανία τροφίμων μπορεί να παίξει ζωτικό ρόλο σε αυτόν τον αναδυόμενο τομέα. Επενδύοντας στην ανάπτυξη του καλλιεργημένου κρέατος, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής στην Ελλάδα μπορούν όχι μόνο να αναπτύξουν περαιτέρω την εγχώρια βιομηχανία τροφίμων, αλλά και να συμβάλουν στην παγκόσμια μετάβαση προς ένα πιο βιώσιμο σύστημα τροφίμων, αξιοποιώντας την πλούσια γαστρονομική κληρονομιά και το καινοτόμο πνεύμα για να ηγηθούν σε αυτόν το νέο κλάδο».

  • ΚΡΕΑΣ
  • ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ
  • ΕΡΕΥΝΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Δεν... χωράτε στο κοστούμι; Δίαιτα εξπρές για γρήγορη απώλεια βάρους με τρία βήματα
Δεν... χωράτε στο κοστούμι; Δίαιτα εξπρές για γρήγορη απώλεια βάρους με τρία βήματα 24 Ιουνίου 2024
Οκτώ μικρά «μυστικά» για να ελέγξετε τη διατροφή και τα κιλά σας το καλοκαίρι 25 Ιουνίου 2024
Οκτώ μικρά «μυστικά» για να ελέγξετε τη διατροφή και τα κιλά σας το καλοκαίρι

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το υποκατάστατο ζάχαρης, η σορβιτόλη, συνδέεται με προβλήματα στο ήπαρ
Διατροφή
26/11/2025 - 15:00

Το υποκατάστατο ζάχαρης, η σορβιτόλη, συνδέεται με προβλήματα στο ήπαρ

Τα γκόλντεν ριτρίβερ και οι άνθρωποι μοιράζονται κοινά γονίδια που ευθύνονται για το στρες
Pet
26/11/2025 - 14:00

Τα γκόλντεν ριτρίβερ και οι άνθρωποι μοιράζονται κοινά γονίδια που ευθύνονται για το στρες

Ο τρόπος με τον οποίο ο καφές μπορεί να επιβραδύνει τη βιολογική γήρανση
Υγεία
26/11/2025 - 11:00

Ο τρόπος με τον οποίο ο καφές μπορεί να επιβραδύνει τη βιολογική γήρανση

Το τίμημα της δόξας: H διασημότητα...μικραίνει τη ζωή!
Επικαιρότητα
26/11/2025 - 09:00

Το τίμημα της δόξας: H διασημότητα...μικραίνει τη ζωή!

Αποφρακτική υπνική άπνοια: Όταν δεν αντιμετωπίζεται αυξάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης Πάρκινσον
Υγεία
25/11/2025 - 15:09

Αποφρακτική υπνική άπνοια: Όταν δεν αντιμετωπίζεται αυξάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης Πάρκινσον

Κίμτσι: Το κορεάτικο πικάντικο πιάτο που ρυθμίζει το ανοσοποιητικό
Διατροφή
25/11/2025 - 14:04

Κίμτσι: Το κορεάτικο πικάντικο πιάτο που ρυθμίζει το ανοσοποιητικό

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Όμιλος ΗΜΙΤΗΕΑ: Η μεγάλη συνάντηση των νοσηλευτών στη Θεσσαλονίκη
Επικαιρότητα
27/11/2025 - 03:26
Στην Αρεόπολη το ΕΛΙΚΑΡ για δωρεάν καρδιολογικούς ελέγχους
Health Talk
27/11/2025 - 00:02
«Όχι» Τραμπ στην παράταση των δημόσιων επιδοτήσεων προγραμμάτων ασφάλισης υγείας
Πολιτική Υγείας
26/11/2025 - 23:19
Πανελλαδική έρευνα για την ποιότητα ζωής και τις ανάγκες των ασθενών με πνευμονική υπέρταση
Patient Talk
26/11/2025 - 22:02
Ιός Δυτικού Νείλου: Στα 96 τα εγχώρια κρούσματα το 2025 – Κανένας νέος θάνατος την τελευταία εβδομάδα
Υγεία
26/11/2025 - 21:24
H Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί να αλλάξει ριζικά την εμπειρία του ασθενούς
Επικαιρότητα
26/11/2025 - 20:57
Νοσοκομείο Παπανικολάου: Στις 28 και 29 Νοεμβρίου το 4ο Συνέδριο «Σύγχρονα θέματα στα νοσήματα της Πνευμονικής Κυκλοφορίας»
Επικαιρότητα
26/11/2025 - 20:16
Οστεοαρθρίτιδα γόνατος και ισχίου: Μπορεί να γίνει ταυτόχρονα χειρουργείο σε δύο αρθρώσεις;
Health Talk
26/11/2025 - 19:49
Ψηφίστηκε από τη Βουλή η σύμβαση για τη Μονάδα Ημερήσιας Νοσηλείας «Νίκος Κούρκουλος» στην Πάτρα
Πολιτική Υγείας
26/11/2025 - 19:14
Η κατάλληλη διατροφή υποστηρίζει σωστά τη θεραπεία της παχυσαρκίας με GLP-1
Διατροφή
26/11/2025 - 18:41
Τι είναι η φωσφίνη, η χημική ουσία που ξεκλήρισε τετραμελή οικογένεια στην Κωνσταντινούπολη
Επικαιρότητα
26/11/2025 - 18:17
Ιστορική συμφωνία για τα κατοικίδια στην ΕΕ: Υποχρεωτικά μικροτσίπ, αυστηροί κανόνες εκτροφής και έλεγχος εισαγωγών
Pet
26/11/2025 - 17:51
Ενημερωτικές συναντήσεις στα νοσοκομείο «Αττικόν» και «Λαϊκό» για την πιλοτική εφαρμογή του Health-IQ
Πολιτική Υγείας
26/11/2025 - 17:27
Κρήτη: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Ηράκλειο το απόγευμα της Πέμπτης για τη δημόσια υγεία
Επικαιρότητα
26/11/2025 - 17:08
Healthcare Business Awards 2025: Βραβεύθηκε η Θεραπευτική Κλινική του ΕΚΠΑ στο Νοσοκομείο «Αλεξάνδρα»
Επικαιρότητα
26/11/2025 - 16:43
Πιτζάμες: Το ρούχο της θαλπωρής που κρύβει κινδύνους - Γιατί πρέπει να τις αλλάζετε καθημερινά
Υγεία
26/11/2025 - 16:00
Πειραματική mRNA θεραπεία καταπολεμά λοιμώξεις ανθεκτικές στα αντιβιοτικά
Υγεία
26/11/2025 - 15:28
Το υποκατάστατο ζάχαρης, η σορβιτόλη, συνδέεται με προβλήματα στο ήπαρ
Διατροφή
26/11/2025 - 15:00
Αγγίζει τα 5 δισ. ευρώ το κόστος της παχυσαρκίας στη χώρα μας
Πολιτική Υγείας
26/11/2025 - 14:38
Η Κομισιόν ενέκρινε ενέσιμο φάρμακο ανοσοθεραπείας για ογκολογικούς ασθενείς
Pharma Policy
26/11/2025 - 14:23
Τα γκόλντεν ριτρίβερ και οι άνθρωποι μοιράζονται κοινά γονίδια που ευθύνονται για το στρες
Pet
26/11/2025 - 14:00
Η ιδιωτική ασφάλιση ως πυλώνας προστασίας και βιωσιμότητας στον τομέα της υγείας
Υπηρεσίες Υγείας
26/11/2025 - 13:29
Νέα συνάντηση Υπουργείου Υγείας - ΣΦΕΕ για την υπέρβαση της φαρμακευτικής δαπάνης
Pharma Policy
26/11/2025 - 12:42
Πόσους κοιλιακούς θα πρέπει να κάνετε ανάλογα με την ηλικία σας και γιατί έχει σημασία
Fitness
26/11/2025 - 12:00
Ο τρόπος με τον οποίο ο καφές μπορεί να επιβραδύνει τη βιολογική γήρανση
Υγεία
26/11/2025 - 11:00
Πώς το σπάσιμο ενός σπυριού στην περιοχή της μύτης μπορεί να σάς στείλει στο νοσοκομείο
Υγεία
26/11/2025 - 10:00
Αρεταίειο Νοσοκομείο: Τρία ρομποτικά χειρουργεία την ίδια ημέρα
Πολιτική Υγείας
26/11/2025 - 09:28
Το τίμημα της δόξας: H διασημότητα...μικραίνει τη ζωή!
Επικαιρότητα
26/11/2025 - 09:00
Μηνυτήρια αναφορά από τον Σύλλογο Εργαζομένων του Νοσοκομείου Νίκαιας για τις εργασίες ανακαίνισης
Πολιτική Υγείας
26/11/2025 - 08:07
Συμπόσιο-φόρος τιμής στους Έλληνες ιατρούς στο Πολεμικό Μουσείο
Επικαιρότητα
26/11/2025 - 07:13

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Στένωση καρωτίδων: Ο συνδυασμός στεντ - φαρμακευτικής αγωγής αποτρέπει τον κίνδυνο εγκεφαλικού
Υγεία
24/11/2025 - 14:00
Η Τεχνητή Νοημοσύνη στο ΕΣΥ – Συμφωνία με τις ΗΠΑ για τον Ψηφιακό Βοηθό Πολίτη
Πολιτική Υγείας
24/11/2025 - 12:53
Τα μικρόβια του εντέρου μπορεί να ενεργοποιούν την αλλεργική ρινίτιδα
Υγεία
24/11/2025 - 15:00
Το πρώτο εμβόλιο κατά του καρκίνου του πνεύμονα ξεκινάει κλινικές δοκιμές μέσα στο 2026
Υγεία
25/11/2025 - 08:42
Σύνδρομο Hunter: Γονιδιακή θεραπεία φρενάρει την άνοια σ' ένα τρίχρονο αγόρι
Υγεία
25/11/2025 - 10:00
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2025 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo