Τα φιστίκια είναι το πιο γνωστό τρόφιμο που προκαλεί σοβαρή αλλεργική αντίδραση, αλλά οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι η σοβαρή αναφυλαξία μπορεί να προκληθεί και από άλλα τρόφιμα.
Οι συσκευασίες τροφίμων στην ΕΕ αναγράφουν ήδη τα 14 πιο συνηθισμένα αλλεργιογόνα που πρέπει να γνωρίζουν οι καταναλωτές, μεταξύ των οποίων τα φιστίκια, τα οστρακοειδή, η σόγια, το γάλα και τα αυγά.
Ωστόσο, σύμφωνα με μια μελέτη της Dominique Sabouraud-Leclerc, επικεφαλής ερευνήτριας του Allergy Vigilance Network, και των συναδέλφων της στο Centre hospitalier universitaire de Reims στη Γαλλία, τουλάχιστον τέσσερα ακόμη θα πρέπει να προστεθούν στον υποχρεωτικό κατάλογο κινδύνου.
Τα ευρήματα που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Clinical & Experimental Allergy δείχνουν ότι το κατσικίσιο και το πρόβειο γάλα, το φαγόπυρο, τα μπιζέλια-φακές και τα κουκουνάρια πρέπει να προστεθούν στον κατάλογο κινδύνου.
Άλλα προϊόντα που προκαλούν ανησυχία είναι τα ακτινίδια, τα μήλα και τα προϊόντα μελισσών, όπως το μέλι, η βρώσιμη γύρη και ο βασιλικός πολτός.
Μεταξύ 2002 και 2023, αναφέρθηκαν 3.000 περιπτώσεις αναφυλαξίας που προκλήθηκε από τρόφιμα, μια σοβαρή και απειλητική για τη ζωή αντίδραση, στο Δίκτυο Επαγρύπνησης για τις Αλλεργίες στην Ευρώπη. Από αυτές, 413 αντιδράσεις και δύο θάνατοι προκλήθηκαν από μία από τις οκτώ αναδυόμενες αλλεργίες σε τρόφιμα που αναφέρουν οι ερευνητές.
«Δεδομένης της συχνότητας, της σοβαρότητας, της επανεμφάνισης και της πιθανότητας κρυφής έκθεσης, προτείνουμε να εξεταστεί η συμπερίληψη τεσσάρων αλλεργιογόνων — κατσικίσιο και πρόβειο γάλα, φαγόπυρο, μπιζέλια-φακές και κουκουνάρια — στον κατάλογο», ανέφεραν οι συγγραφείς της μελέτης.
Οι ερευνητές εξήγησαν ότι η αύξηση της αναφυλαξίας σε αυτά τα νέα τρόφιμα μπορεί να οφείλεται σε μια αλλαγή στις διατροφικές συνήθειες κατά την τελευταία δεκαετία, με περισσότερους ανθρώπους να επιλέγουν μια φυτική διατροφή που περιλαμβάνει μια ποικιλία από ξηρούς καρπούς, σπόρους και φρούτα — εκθέτοντας τους καταναλωτές σε νέους κινδύνους αλλεργίας.
Για παράδειγμα, αν και το μπιζέλι δεν είναι ένα από τα 14 αλλεργιογόνα που απαιτείται να αναγράφονται από το νόμο, η πρωτεΐνη μπιζελιού προστίθεται όλο και περισσότερο σε ένα ευρύ φάσμα τροφίμων.
Μια τροφική αλλεργία εμφανίζεται όταν το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού αντιδρά υπερβολικά σε ένα τρόφιμο και το εκλαμβάνει ως επιβλαβές. Αυτό προκαλεί την παραγωγή ισταμίνης, μιας χημικής ουσίας που προκαλεί συμπτώματα όπως κνησμό στο δέρμα, πρήξιμο στα χείλη και, σε σοβαρές περιπτώσεις, αναφυλαξία και δυσκολία στην αναπνοή.