ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

6+1 από τα πιο θανατηφόρα φαγητά στον κόσμο

Διατροφή
6+1 από τα πιο θανατηφόρα φαγητά στον κόσμο
Οποιοσδήποτε τύπος μολυσμένου τροφίμου θα μπορούσε να είναι απειλητικός για τη ζωή, αλλά υπάρχουν πολλά τρόφιμα σε όλο τον κόσμο που απαιτούν εξαιρετική προσοχή και ακρίβεια κατά την προετοιμασία για να αποφευχθεί η πρόκληση σοβαρής ασθένειας ή θανάτου.
Παρασκευή, 30/09/2022 - 13:01
News4Health Team News4Health Team

Πιθανότατα έχετε ακούσει για το φούγκου, την ιαπωνική λιχουδιά που πρέπει να προετοιμαστεί σωστά εάν δεν θέλετε οι πελάτες να ασφυκτιούν στην τραπεζαρία σας. Υπάρχουν, όμως και άλλα φαγητά που μπορούν να σκοτώσουν αν δεν προετοιμαστούν σωστά.

Μερικά από αυτά τα φαγητά είναι εξωτικές λιχουδιές. Από το φoύγκου μέχρι τα φασόλια, εδώ είναι οκτώ από τα πιο επικίνδυνα τρόφιμα στον κόσμο.

1. Φούγκου

Το Fugu είναι η ιαπωνική λέξη για το pufferfish και το πιάτο που παρασκευάζεται από αυτό μπορεί να είναι θανατηφόρα δηλητηριώδες. Οι ωοθήκες, τα έντερα και το συκώτι του fugu περιέχουν τετροδοτοξίνη, μια νευροτοξίνη έως και 1.200 φορές πιο θανατηφόρα από το κυάνιο.

Μια θανατηφόρα δόση τετροδοτοξίνης είναι μικρότερη από το κεφάλι μιας καρφίτσας και ένα μόνο ψάρι έχει αρκετό δηλητήριο για να σκοτώσει 30 ανθρώπους. Εάν προετοιμαστεί λανθασμένα, το fugu μπορεί να παραλύσει τα κινητικά νεύρα και να προκαλέσει θανατηφόρα αναπνευστική ανακοπή. Οι Ιάπωνες σεφ πρέπει να περάσουν χρόνια εκπαίδευσης για να αποκτήσουν άδεια προετοιμασίας φούγκου. Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από ακατάλληλα προετοιμασμένο fugu.

2. Φρούτο Ackee

Το Ackee, το εθνικό φρούτο της Τζαμάικα, είναι μια νόστιμη αλλά επικίνδυνη απόλαυση. Το άγουρο ackee περιέχει ένα δηλητήριο που ονομάζεται υπογλυκίνη, επομένως ο καρπός πρέπει να είναι πλήρως ώριμος και να αφήνεται να ανοίξει φυσικά στο δέντρο για να καταναλωθεί με ασφάλεια.

Οι ραφές στο εξωτερικό του φρούτου θα ανοίξουν διάπλατα όταν ο καρπός είναι έτοιμος για συλλογή. Μην ανοίγετε ποτέ μόνοι σας ένα φρούτο ackee (πρέπει να ανοίγει μόνο του) και τρώτε μόνο τον κρεμ, σαρκώδη πολτό γύρω από τους σπόρους. Μην τρώτε τίποτα από τη ροζ σάρκα ή τους μαύρους σπόρους, γιατί είναι πολύ τοξικά.

Η ακατάλληλη προετοιμασία των φρούτων ackee μπορεί να προκαλέσει σοβαρή ασθένεια (που ονομάζεται «Ασθένεια του εμετού της Τζαμάικα»), η οποία μπορεί να οδηγήσει σε κώμα ή θάνατο.

3. Χάκαρλ

Το Hákarl, ένα παραδοσιακό ισλανδικό πιάτο, είναι κρέας καρχαρία της Γροιλανδίας που ωριμάζεται και κρεμιέται για να στεγνώσει για τρεις έως πέντε μήνες. Αυτή η διαδικασία είναι απαραίτητη για την εξουδετέρωση των υψηλών επιπέδων ουρίας και οξειδίου τριμεθυλαμίνης στη σάρκα του καρχαρία.

Οι καρχαρίες της Γροιλανδίας δεν έχουν ουροποιητικό σύστημα, επομένως τα απόβλητα και οι τοξίνες φιλτράρονται μέσω του δέρματος και της σάρκας τους.

Για τον καρχαρία, αυτό το μείγμα ενώσεων δρα ως φυσικό αντιψυκτικό που τον προστατεύει από τα παγωμένα νερά της Αρκτικής, αλλά οι χημικές ουσίες είναι τόσο συγκεντρωμένες που μόνο μερικές μπουκιές φρέσκου κρέατος που δεν έχει ωριμάσει είναι αρκετές για να προκαλέσουν συμπτώματα ακραίας μέθης στους ανθρώπους. Εντερική δυσφορία, νευρολογικές επιδράσεις, σπασμοί και ακόμη και θάνατος μπορεί να συμβούν εάν καταναλωθούν σε αρκετά μεγάλες ποσότητες.

4. Κασάβα

Η κασάβα, μια τροπική καλλιέργεια ρίζας παρόμοια με το τάρο και το γιαμ, χρησιμοποιείται συχνά για την παρασκευή πουτίγκας («ταπιόκα»), χυμού, κέικ και πατατών, αλλά τα φύλλα και οι ρίζες της μπορούν να παράγουν θανατηφόρο κυάνιο. Για να αποφευχθεί η δηλητηρίαση, η κασάβα πρέπει να μαγειρευτεί σωστά πριν την κονσερβοποίηση, το φαγητό ή το σερβίρισμα.

Η κσάβα ταξινομείται σε δύο βασικούς τύπους: τη γλυκιά και την πικρή. Η γλυκιά μανιόκα, η οποία περιέχει χαμηλά επίπεδα κυανογόνων γλυκοσιδών (50 mg/kg), απαιτεί μόνο μαγείρεμα για να μειωθεί η περιεκτικότητα σε κυάνιο σε μη τοξικά επίπεδα, αλλά η πικρή κασάβα περιέχει περισσότερες τοξίνες και πρέπει να τριφτεί, να μουλιάσει και να μαγειρευτεί σωστά πριν από την κατανάλωση.

5. Ραβέντι

Το ραβέντι, το λαμπερό λαχανικό που βρίσκεται συχνά σε μαρμελάδες και πίτες, έχει μια σκοτεινή πλευρά. Τα φύλλα του, που δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται στο ψήσιμο ή στο μαγείρεμα, περιέχουν οξαλικό οξύ.

Η υπερβολική κατανάλωση οξαλικού οξέος μπορεί να αποβεί μοιραία, αν και θα πρέπει να φάτε μεγάλες ποσότητες φύλλων ραβέντι (περίπου 11 κιλά) για να πεθάνετε από αυτό.

Ωστόσο, η κατανάλωση μικρών ποσοτήτων σε ακατάλληλα παρασκευασμένα τρόφιμα μπορεί να προκαλέσει μια σειρά από δυσάρεστα συμπτώματα, όπως αίσθημα καύσου στο στόμα και το λαιμό, ναυτία, διάρροια, πόνο στα μάτια, δυσκολία στην αναπνοή και κόκκινα ούρα.

Το οξαλικό οξύ μπορεί επίσης να προκαλέσει πέτρες στα νεφρά - που είναι σκληρές εναποθέσεις μετάλλων και όξινων αλάτων που κολλάνε μεταξύ τους στα συμπυκνωμένα ούρα - που είναι γνωστά ότι προκαλούν έντονο πόνο, θολά, κόκκινα ή δύσοσμα ούρα, πυρετό και ρίγη.

6. Σαμπούκος

Τα σαμπούκος χρησιμοποιούνται συνήθως σε μαρμελάδες, πίτες, κρασιά, τσάγια, σιρόπια και συμπληρώματα και είναι ασφαλή για κατανάλωση εάν είναι πλήρως ώριμα και σωστά μαγειρεμένα.

Ωστόσο, τα φύλλα, τα κλαδιά και οι σπόροι του σαμπούκου περιέχουν δυνητικά θανατηφόρα επίπεδα γλυκοζίτη που παράγει κυανίδιο («κυανογόνος γλυκοσίδης»). Εάν τα σαμπούκους δεν είναι πλήρως ώριμα ή δεν στραγγίζονται σωστά κατά την επεξεργασία τους, μπορεί να προκαλέσουν ναυτία, έμετο και σοβαρή διάρροια.

Εάν καταναλωθεί σε μεγάλες ποσότητες, η γλυκοσίδη μπορεί να προκαλέσει επιληπτικές κρίσεις, κώμα ή ακόμα και θάνατο. Θα έπρεπε να πιείτε έως και πέντε ποτήρια για να διατρέχετε κίνδυνο για τη ζωή σας, αλλά μόνο ένα φλιτζάνι ακατάλληλα παρασκευασμένα προϊόντα σαμπούκος θα μπορούσε να προκαλέσει σοβαρή ασθένεια.

7. Κόκκινα φασόλια

Τα κόκκινα φασόλια είναι πλούσια σε φυτικές πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και βασικές βιταμίνες και μέταλλα. στην ακατέργαστη ή μη μαγειρεμένη μορφή τους, είναι επίσης πλούσια σε φυτοαιμοσυγκολλητίνη, μια τοξική ποικιλία λεκτίνης .

Η φυτοαιμοσυγκολλητίνη μπορεί να βλάψει το τοίχωμα του εντέρου και μπορεί να το εμποδίσει να απορροφήσει σωστά τα θρεπτικά συστατικά. Τα συμπτώματα της δηλητηρίασης μπορεί να περιλαμβάνουν διάρροια, κοιλιακό άλγος, έμετο και πονοκεφάλους.

Τα αποξηραμένα κόκκινα φασόλια πρέπει να παρασκευάζονται σωστά - που περιλαμβάνει μούλιασμα για αρκετές ώρες και βράσιμο για τουλάχιστον 10 λεπτά - προκειμένου να είναι ασφαλή.

Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) , το μαγείρεμα αποξηραμένων κόκκινων φασολιών για λιγότερο από 10 λεπτά σε οποιαδήποτε θερμοκρασία μικρότερη από το βράσιμο μπορεί να αυξήσει την τοξικότητα πέντε φορές., επομένως τα φασόλια είναι πιο τοξικά από ό,τι αν καταναλώνονταν ωμά.

ΠΗΓΗ: foodsafety

Τελευταία τροποποίηση στις 30/09/2022 - 13:10
  • ΦΑΓΗΤΑ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΥΓΕΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ρύζι για βραδινό; Υπάρχει σημαντικός λόγος να το αποφύγεις
Ρύζι για βραδινό; Υπάρχει σημαντικός λόγος να το αποφύγεις 29 Σεπτεμβρίου 2022
Χορτοφάγοι: Πιθανότερη η κατάθλιψη σε σχέση με τους κρεατοφάγους 07 Οκτωβρίου 2022
Χορτοφάγοι: Πιθανότερη η κατάθλιψη σε σχέση με τους κρεατοφάγους

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Axios:Δυσοίωνη η εικόνα για το κόστος της ασφάλισης το 2026 για τους εργαζομένους στις ΗΠΑ
Υπηρεσίες Υγείας
12/09/2025 - 17:00

Axios:Δυσοίωνη η εικόνα για το κόστος της ασφάλισης το 2026 για τους εργαζομένους στις ΗΠΑ

Διατροφικός περιορισμός στη μάχη κατά της νόσου Alzheimer: Τα οφέλη και οι δυσκολίες
Health Talk
11/09/2025 - 20:00

Διατροφικός περιορισμός στη μάχη κατά της νόσου Alzheimer: Τα οφέλη και οι δυσκολίες

Συναγερμός για τις επιπτώσεις της ρύπανσης του περιβάλλοντος στην υγεία: Όταν ο αέρας αρρωσταίνει
Υγεία
10/09/2025 - 16:00

Συναγερμός για τις επιπτώσεις της ρύπανσης του περιβάλλοντος στην υγεία: Όταν ο αέρας αρρωσταίνει

Φον ντερ Λάιεν: Η Ευρώπη θα ηγηθεί στον τομέα της υγείας
Πολιτική Υγείας
10/09/2025 - 11:48

Φον ντερ Λάιεν: Η Ευρώπη θα ηγηθεί στον τομέα της υγείας

Τι είχε το «το καλάθι της ΔΕΘ» για την υγεία
Πολιτική Υγείας
07/09/2025 - 09:26

Τι είχε το «το καλάθι της ΔΕΘ» για την υγεία

Φυτικές ίνες: Πρέπει να είναι μέρος της διατροφή των αθλητών;
Health Talk
26/08/2025 - 15:29

Φυτικές ίνες: Πρέπει να είναι μέρος της διατροφή των αθλητών;

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Η Haleon Ελλάς έλαβε την πιστοποίηση Great Place to Work
Pharma News
16/09/2025 - 03:24
Ανοιχτή εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Φαρμακοποιού στις 21 Σεπτεμβρίου, στη Θεσσαλονίκη
Pharma Policy
16/09/2025 - 00:12
Προδιαβήτης και παχυσαρκία: Είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος;
Health Talk
15/09/2025 - 20:36
Στις 26 και 27 Σεπτεμβρίου το InnoHealth Forum 2025 στο Πάρκο Καινοτομίας JOIST στη Λάρισα
Επικαιρότητα
15/09/2025 - 20:08
Ο καθηγητής Γιαμαρέλλος στο Διοικητικό Συμβούλιο του Global Sepsis Alliance
Επικαιρότητα
15/09/2025 - 19:49
Συνεργασία-ορόσημο με την Cleveland Clinic για τη Rafarm
Pharma News
15/09/2025 - 19:32
Στην Αθήνα το 34ο διεθνές συνέδριο ενδοσκοπικής χειρουργικής
Health Talk
15/09/2025 - 19:14
«GΟal στην Πρόληψη, Άμυνα στον Καρκίνο!» - Φιλικός αγώνας ποδοσφαίρου γυναικών στο Χαϊδάρι
Patient Talk
15/09/2025 - 18:52
Μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ Affidea και ΕΣΑΕ για ένα ασθενοκεντρικό σύστημα υγείας
Υπηρεσίες Υγείας
15/09/2025 - 18:34
Η ΠΟΕΡΓΙ καταγγέλλει την αντιπαράθεση για το clawback - «Θλιβερός καυγάς με ψεύδη και μισές αλήθειες»
Πολιτική Υγείας
15/09/2025 - 18:17
Τροφικές Αλλεργίες: Τα φρούτα που πρέπει να προσέχουμε το φθινόπωρο!
Διατροφή
15/09/2025 - 17:58
«Οι Επισκέπτες Υγείας αναγκαίος κρίκος στην αλυσίδα ενός ισχυρού και ανθρωποκεντρικού συστήματος»
Υγεία
15/09/2025 - 17:37
PIF: Απειλή για ασθενείς και δημόσια υγεία ο εκτροχιασμός του νοσοκομειακού clawback
Pharma News
15/09/2025 - 17:19
«Light It Green»: Η εκστρατεία που δίνει φως στη μάχη κατά του λεμφώματος
Pharma News
15/09/2025 - 17:01
Αρναούτογλου: «Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει αποσπασματικά την ευλογιά των αιγοπροβάτων»
Επικαιρότητα
15/09/2025 - 16:34
Καρδιακή ανεπάρκεια: Από την επιβράδυνση της νόσου στη βελτίωση της ποιότητας ζωής με τις νέες λύσεις της Bayer
Pharma News
15/09/2025 - 16:18
Σήψη: Ένας θάνατος στον κόσμο κάθε 2,8 δευτερόλεπτα
Υγεία
15/09/2025 - 15:57
ChatGPT: Οι «συνομιλίες» μας με την τεχνητή νοημοσύνη και τα ερωτήματα που ανακύπτουν
Ψυχική Υγεία
15/09/2025 - 15:31
Μήνας ευαισθητοποίησης για τις αιματολογικές κακοήθειες ο Σεπτέμβριος
Υγεία
15/09/2025 - 15:13
Οι οφθαλμολογικοί έλεγχοι μπορεί να αναδείξουν τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνων του αίματος εντός δεκαετίας
Υγεία
15/09/2025 - 15:00
Εκτελεστική δυσλειτουργία: Ειδικοί εξηγούν τι είναι και πως μπορεί να τη διαχειριστεί κανείς
Ψυχική Υγεία
15/09/2025 - 14:00
Τα φάρμακα δεν είναι καραμέλες: Εκστρατεία της ΕΕ για την υπεύθυνη χρήση σκευασμάτων χωρίς συνταγή
Πολιτική Υγείας
15/09/2025 - 13:42
Επιτυχημένο το 3ο σεμινάριο από την Osteon Orthopedic & Spine Clinic σε συνεργασία με τον Όμιλο Ιατρικού Αθηνών
Επικαιρότητα
15/09/2025 - 13:10
Όταν τα βακτήρια των όγκων γίνονται σύμμαχοι για την εξόντωση τους
Υγεία
15/09/2025 - 13:00
Δίκη για τη Novartis: Ποινές φυλάκισης 25 μηνών και και 33 μηνών σε «Μάξιμο Σαράφη» και «Αικατερίνη Κελέση»
Επικαιρότητα
15/09/2025 - 12:48
To «Σύνδρομο της ραγισμένης καρδιάς»: Είναι πραγματικό και μπορεί να είναι και θανατηφόρο
Υγεία
15/09/2025 - 12:20
Τέσσερις «καλές συνήθειες» που απειλούν την υγεία της καρδιάς
Υγεία
15/09/2025 - 12:00
Τεχνητή νοημοσύνη, παλιά φάρμακα με νέα δράση και εμβόλια φέρνουν καλά νέα στη μάχη κατά των καρδιοπαθειών
Υγεία
15/09/2025 - 11:30
Ειρήνη Αγαπηδάκη: Ξεκινά η συστηματική κάλυψη των Κινητών Ομάδων Υγείας (ΚΟΜΥ) σε όλη τη χώρα
Πολιτική Υγείας
15/09/2025 - 10:33
Γιατί τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα αυξάνουν το πρόβλημα της ταξιδιωτικής ναυτίας
Υγεία
15/09/2025 - 10:00

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Επίσκεψη Μητσοτάκη σε δικαιούχο το προγράμματος κατ' οίκον παράδοσης ΦΥΚ: Για εμένα ήταν θέμα αρχής
Πολιτική Υγείας
13/09/2025 - 11:01
To «Σύνδρομο της ραγισμένης καρδιάς»: Είναι πραγματικό και μπορεί να είναι και θανατηφόρο
Υγεία
15/09/2025 - 12:20
Αυτισμός: Τα πρώτα σημάδια, η διάγνωση και οι δομές υποστήριξης
Health Talk
13/09/2025 - 10:00
ChatGPT: Οι «συνομιλίες» μας με την τεχνητή νοημοσύνη και τα ερωτήματα που ανακύπτουν
Ψυχική Υγεία
15/09/2025 - 15:31
Εκτελεστική δυσλειτουργία: Ειδικοί εξηγούν τι είναι και πως μπορεί να τη διαχειριστεί κανείς
Ψυχική Υγεία
15/09/2025 - 14:00
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2025 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo