Η επιλογή ροφήματος μπορεί να είναι πολύ πιο κρίσιμη απ' ό,τι φανταζόμαστε για την υγεία των οστών μας. Πρόσφατη έρευνα του Πανεπιστημίου Flinders ρίχνει νέο φως στο πώς δύο ευρείας κατανάλωσης ροφήματα, ο καφές και το τσάι, μπορούν να επηρεάσουν τα οστά στις γυναίκες σε προχωρημένη ηλικία.
Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nutrients, παρακολούθησε σχεδόν 10.000 γυναίκες ηλικίας 65 ετών και άνω για δέκα χρόνια, προκειμένου να εξετάσει εάν η τακτική κατανάλωση καφέ ή τσαγιού σχετίζεται με αλλαγές στην οστική πυκνότητα, έναν βασικό δείκτη που χρησιμοποιείται για την αξιολόγηση του κινδύνου οστεοπόρωσης.
Η οστεοπόρωση επηρεάζει μία στις τρεις γυναίκες άνω των 50 ετών και οδηγεί σε εκατομμύρια κατάγματα κάθε χρόνο. Επειδή ο καφές και το τσάι αποτελούν μέρος της καθημερινής ρουτίνας δισεκατομμυρίων ανθρώπων, οι ερευνητές υπογραμμίζουν ως εκ τούτου τη σημασία να κατανοηθούν οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις τους στα οστά.
Τα σημαντικά οφέλη του τσαγιού για τα οστά
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι γυναίκες που έπιναν τσάι είχαν ελαφρώς υψηλότερη συνολική οστική πυκνότητα στο ισχίο από όσες δεν έπιναν. Αν και η βελτίωση ήταν μικρή, ήταν στατιστικά σημαντική και μπορεί να έχει σημασία όταν εξετάζουμε την υγεία ενός μεγάλου πληθυσμού.
«Ακόμη και μικρές βελτιώσεις στην οστική πυκνότητα μπορούν να μεταφραστούν σε λιγότερα κατάγματα σε μεγάλες ομάδες», εξηγεί ο αναπληρωτής καθηγητής Enwu Liu από το Κολλέγιο Ιατρικής και Δημόσιας Υγείας.
Κατανάλωση καφέ και κίνδυνοι για την οστική πυκνότητα
Τα ευρήματα για τον καφέ ήταν πιο ποικίλα. Η μέτρια κατανάλωση, περίπου δύο έως τρεις κούπες την ημέρα, δεν συσχετίστηκε με βλάβη. Ωστόσο, η κατανάλωση περισσότερων από πέντε κούπες την ημέρα συσχετίστηκε με χαμηλότερη οστική πυκνότητα, πράγμα που δείχνει ότι πολύ υψηλά επίπεδα καφέ μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά την αντοχή των οστών.
Οι γυναίκες με υψηλότερη κατανάλωση αλκοόλ κατά τη διάρκεια της ζωής τους φάνηκαν ιδιαίτερα ευάλωτες στις αρνητικές επιδράσεις του καφέ, ενώ το τσάι έδειξε ισχυρότερα οφέλη σε γυναίκες με παχυσαρκία.
Ο Ryan Liu, συν-συγγραφέας της μελέτης, εξηγεί ότι το τσάι είναι πλούσιο σε κατεχίνες, ενώσεις που μπορεί να ενθαρρύνουν τον σχηματισμό οστών και να βοηθήσουν στην επιβράδυνση της οστικής απώλειας.
«Αντίθετα, η περιεκτικότητα του καφέ σε καφεΐνη έχει αποδειχθεί σε εργαστηριακές μελέτες ότι παρεμποδίζει την απορρόφηση του ασβεστίου και τον μεταβολισμό των οστών, αν και αυτές οι επιδράσεις είναι μικρές και μπορούν να αντισταθμιστούν με την προσθήκη γάλακτος», λέει ο Ryan Liu από το Πανεπιστήμιο Flinders.
Αλλαγή περιεχομένου της κούπας;
Ο αναπληρωτής καθηγητής Enwu Liu σημειώνει ότι η έρευνα δείχνει ότι η καθημερινή κατανάλωση τσαγιού μπορεί να είναι ένας εύκολος τρόπος για να υποστηριχθεί η υγεία των οστών καθώς οι άνθρωποι γερνούν.
«Ενώ η μέτρια κατανάλωση καφέ φαίνεται ασφαλής, η πολύ υψηλή κατανάλωση μπορεί να μην είναι ιδανική, ειδικά για τις γυναίκες που πίνουν αλκοόλ», λέει.
Οι ερευνητές τονίζουν ότι, ενώ τα αποτελέσματα είναι στατιστικά σημαντικά, οι διαφορές δεν είναι τόσο δραματικές ώστε να απαιτούν ριζικές αλλαγές στον τρόπο ζωής.
«Τα αποτελέσματά μας δεν σημαίνουν ότι πρέπει να σταματήσετε τον καφέ ή να αρχίσετε να πίνετε τσάι σε μεγάλες ποσότητες», λέει ο αναπληρωτής καθηγητής Liu.
«Ωστόσο, δείχνουν ότι η μέτρια κατανάλωση τσαγιού μπορεί να είναι ένας απλός τρόπος για να υποστηρίξετε την υγεία των οστών και ότι η πολύ υψηλή κατανάλωση καφέ μπορεί να μην είναι ιδανική, ειδικά για γυναίκες που πίνουν αλκοόλ.
Ενώ το ασβέστιο και η βιταμίνη D παραμένουν οι ακρογωνιαίοι λίθοι της υγείας των οστών, το περιεχόμενο του φλιτζανιού σας μπορεί επίσης να διαδραματίσει κάποιο ρόλο. Για τις ηλικιωμένες γυναίκες, η απόλαυση ενός φλιτζανιού τσαγιού την ημέρα μπορεί να είναι κάτι περισσότερο από ένα ανακουφιστικό τελετουργικό, μπορεί να είναι ένα μικρό βήμα προς πιο δυνατά οστά», καταλήγει.





