ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κακοσμία στόματος: Πώς θα καταπολεμήσουμε την δυσάρεστη αναπνοή με φυσικά μέσα

Υγεία
FREEPIK
Η σωστή στοματική υγιεινή, μαζί με την κατανάλωση τροφών όπως ο μαϊντανός και ο ανανάς, είναι οι σύμμαχοι μας για την αντιμετώπιση της στοματικής κακοσμίας.
Τετάρτη, 26/03/2025 - 17:46
— Photo: FREEPIK
Χάρις Μανουσάκη Χάρις Μανουσάκη

Συμβαίνει και στις… καλύτερες οικογένειες, δηλαδή ακόμα και σε αυτούς που είναι πάντα σχολαστικοί με την τήρηση της στοματικής τους υγιεινής. Αν η δυσάρεστη αναπνοή δεν κρύβει κάποιο παθολογικό πρόβλημα, υπάρχουν ορισμένοι άσσοι στο μανίκι μας που βοηθούν στην αντιμετώπιση της.

Που οφείλεται η στοματική κακοσμία

Η δυσάρεστη αναπνοή έχει στενή σύνδεση με τα στοματικά βακτήρια. Όταν τρώμε κομμάτια φαγητού εγκλωβίζονται στα δόντια με αποτέλεσμα να αναπτύσσονται εκεί βακτήρια. Αυτά κατόπιν απελευθερώνουν δύσοσμες ενώσεις θείου.

Η πιο κοινή αιτία του φαινομένου είναι η κακή οδοντική και εν γένει στοματική υγιεινή. Εάν δεν βουρτσίζετε συχνά τα δόντια σας και δεν χρησιμοποιείτε οδοντικό νήμα, λένε οι ειδικοί, τα βακτήρια στο στόμα πολλαπλασιάζονται και μια λεπτή μεμβράνη γνωστή ως οδοντική πλάκα συσσωρεύεται στην επιφάνεια των δοντιών, παράγοντας άσχημη οσμή.

Ορισμένες τροφές επίσης όπως τα κρεμμύδια και το σκόρδο, είναι πιθανό να προκαλέσουν δυσάρεστη αναπνοή κατά τη διάρκεια της πέψης καθώς απελευθερώνουν ενώσεις θείου στην κυκλοφορία του αίματός επηρεάζοντας την ανάσα.

Περιστασιακά η πηγή του προβλήματος μπορεί να προέρχεται από κάποιο άλλο πρόβλημα υγείας, όπως η οισοφαγική παλινδρόμηση, κάποια λοίμωξη, επιπλοκές από διαβήτη ακόμα και νεφρική ανεπάρκεια.
Δραστικές διατροφικές αλλαγές επίσης μπορεί να προκαλέσουν δυσοσμία στο στόμα, όπως για παράδειγμα το πρώτο διάστημα μιας κέτο διατροφής, που δημιουργεί μια ιδιότυπη μυρωδιά στην αναπνοή.

Σπιτικά … γιατροσόφια που βοηθάνε

Η πρόληψη της συσσώρευσης οδοντικής πλάκας είναι το κλειδί για τη διατήρηση ενός υγιούς στόματος, λένε οι γιατροί και αφορά περίπου στο σύνολο των περιπτώσεων κακοσμίας.
Βουρτσίζετε τα δόντια σας για δύο λεπτά, τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα.
Για να αποτρέψετε την ανάπτυξη βακτηρίων σε κομμάτια φαγητού που έχουν κολλήσει στα δόντια, χρησιμοποιήστε οδοντικό νήμα τουλάχιστον μία φορά την ημέρα.

Αν παρόλα αυτά, η δυσάρεστη αναπνοή παραμένει, ίσως βοηθήσει κάτι από τα παρακάτω...

Μαϊντανός

Ο μαϊντανός είναι ένα δημοφιλές οικιακό γιατροσόφι για την κακοσμία του στόματος. Το φρέσκο άρωμα και η υψηλή περιεκτικότητα του σε χλωροφύλλη του προσδίδουν αποσμητική δράση. Κάποιες μελέτες έχουν δείξει επιπλέον ότι μπορεί να καταπολεμήσει αποτελεσματικά τις ενώσεις θείου που παράγουν δυσοσμία.
Δοκιμάστε να μασήσετε μερικά φρέσκα φύλλα μαϊντανού μετά από κάθε γεύμα.

Χυμός ανανά

Αν και δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που να υποστηρίζουν την δράση του ανανά έναντι της στοματικής κακοσμίας, υπάρχουν πολλές αναφορές καταναλωτών ότι λειτουργεί ευεργετικά.
Πιείτε ένα ποτήρι χυμό ανανά μετά από κάθε γεύμα ή ολοκληρώστε το φαγητό σας με την κατανάλωση ενός κομμάτι του φρούτου που θα μασάτε αργά.

Νερό

Η στοματική ξηρότητα συχνά προκαλεί κακοσμία. Το σάλιο παίζει σημαντικό ρόλο στην διατήρηση της υγείας του στόματος καθώς χωρίς αυτό τα βακτήρια ευδοκιμούν ευκολότερα. Το στόμα μας στεγνώνει ενώ κοιμόμαστε, γι' αυτό και η αναπνοή μας το πρωί είναι συνήθως δυσάρεστη. Κρατώντας το σώμα μας ενυδατωμένο, αντιμετωπίζουμε πιθανώς και την δυσάρεστη αναπνοή καθώς αποτρέπουμε την ξηροστομία.

Γιαούρτι

Το γιαούρτι περιέχει υγιή βακτήρια που ονομάζονται γαλακτοβάκιλλοι. Αυτά μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση των κακών βακτηρίων σε διάφορα μέρη του σώματός, όπως το έντερο. Έρευνες έχουν δείξει ότι το γιαούρτι μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μείωση της κακοσμίας του στόματος. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι μετά από έξι εβδομάδες καθημερινής κατανάλωσης γιαουρτιού, το 80% των συμμετεχόντων παρατήρησε μείωση στο φαινόμενο της δυσάρεστης αναπνοής.

Γάλα

Η κατανάλωση γάλακτος μετά την κατανάλωση σκόρδου έχει αποδεδειγμένη δράση κατά της στοματικής δυσοσμίας. Το γάλα έχει ανάλογη δράση και σε άλλες τροφές με έντονη οσμή όπως τα κρεμμύδια.

Σπόροι μάραθου ή γλυκάνισου

Από την αρχαιότητα, οι σπόροι μάραθου και γλυκάνισου χρησιμοποιούνται για να φρεσκάρουν την αναπνοή. Έχουν γλυκιά γεύση και περιέχουν αρωματικά αιθέρια έλαια που αρωματίζουν ευχάριστα την αναπνοή μας.

Πορτοκάλι

Εκτός από ένα υγιεινό επιδόρπιο, τα πορτοκάλια είναι και φρουροί της οδοντικής υγείας. Η βιταμίνη C που περιέχουν βοηθά στην αύξηση της παραγωγής σάλιου που καταπολεμά την κακοσμία του στόματος.

Ψευδάργυρος

Τα άλατα ψευδαργύρου, συστατικό ορισμένων στοματικών διαλυμάτων, μπορεί να εξουδετερώσει τις δυσάρεστες μυρωδιές καθώς μειώνει αποτελεσματικά τον αριθμό των θειούχων ενώσεων στην αναπνοή.

Πράσινο τσάι και αφέψημα μέντας

Είναι μια ακόμα αποτελεσματική σπιτική θεραπεία. Έχει απολυμαντικές και αποσμητικές ιδιότητες που μπορούν να φρεσκάρουν προσωρινά την αναπνοή. Φτιάξτε δύο φλιτζάνια ροφήματος πριν πάτε για ύπνο και βάλτε το στο ψυγείο όλη τη νύχτα. Πιείτε το αργά κατά τη διάρκεια της ημέρας και κρατήστε την αναπνοή σας ευχάριστη, λένε οι ειδικοί.

Μήλα

Σχετική μελέτη διαπίστωσε ότι τα ωμά μήλα έχουν ισχυρή δράση κατά της κακοσμίας που προκαλεί η κατανάλωση σκόρδου επειδή εξουδετερώνει τις ενώσεις στην κυκλοφορία του αίματος που είναι υπεύθυνες για την δυσοσμία.

Σπιτικό στοματικό διάλυμα με μαγειρική σόδα

Η μαγειρική σόδα, επίσης γνωστή ως διττανθρακικό νάτριο, μπορεί να σκοτώσει αποτελεσματικά τα βακτήρια στο στόμα. Για να φτιάξετε ένα στοματικό διάλυμα μαγειρικής σόδας, προσθέστε 2 κουταλάκια του γλυκού σε 1 φλιτζάνι ζεστό νερό. Χρησιμοποιήστε το στοματικό διάλυμα για τουλάχιστον 30 δευτερόλεπτα.

Σπιτικό διάλυμα με ξύδι

Το ξύδι περιέχει οξικό οξύ. Στα βακτήρια δεν αρέσει να αναπτύσσονται σε όξινα περιβάλλοντα, επομένως ένα στοματικό διάλυμα με ξύδι μπορεί να μειώσει την ανάπτυξη τους. Προσθέστε 2 κουταλιές της σούπας λευκό ή μηλόξυδο σε 1 φλιτζάνι νερό. Κάντε γαργάρες για τουλάχιστον 30 δευτερόλεπτα πριν το φτύσετε και ξεπλύνετε.

Πηγή: HEALTHLINE.COM

Τελευταία τροποποίηση στις 26/03/2025 - 17:49
  • ΚΑΚΟΣΜΙΑ
  • ΣΤΟΜΑ
  • ΑΝΑΠΝΟΗ
  • ΓΙΑΤΡΟΣΟΦΙΑ
  • ΣΤΟΜΑΤΙΚΗ ΥΓΙΕΙΝΗ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ανησυχία για την ασφάλεια των fillers - Ενδείξεις ότι σχετίζονται με προβλήματα στα νεφρά
Ανησυχία για την ασφάλεια των fillers - Ενδείξεις ότι σχετίζονται με προβλήματα στα νεφρά 26 Μαρτίου 2025
Όταν η απώλεια βάρους ευθύνεται για πρόωρο θάνατο 27 Μαρτίου 2025
Όταν η απώλεια βάρους ευθύνεται για πρόωρο θάνατο

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Υποφέρετε από δυσκολία στην αναπνοή; Υπάρχει λύση!
Health Talk
21/05/2026 - 20:41

Υποφέρετε από δυσκολία στην αναπνοή; Υπάρχει λύση!

Τι προκαλεί την ακμή γύρω από το στόμα και ποιες οι βασικές προϋποθέσεις για τη θεραπεία της
Health Talk
20/04/2026 - 18:14

Τι προκαλεί την ακμή γύρω από το στόμα και ποιες οι βασικές προϋποθέσεις για τη θεραπεία της

Στοματική υγιεινή: Γιατί ο καθαρισμός της γλώσσας είναι εξίσου σημαντικός με το βούρτσισμα των δοντιών
Υγεία
14/04/2026 - 09:02

Στοματική υγιεινή: Γιατί ο καθαρισμός της γλώσσας είναι εξίσου σημαντικός με το βούρτσισμα των δοντιών

Το άτμισμα φαίνεται να προκαλεί καρκίνο του στόματος και του πνεύμονα
Υγεία
31/03/2026 - 09:00

Το άτμισμα φαίνεται να προκαλεί καρκίνο του στόματος και του πνεύμονα

Νέα ενημερωτική δράση από τον ΕΕΣ - 150 μαθητές εκπαιδεύτηκαν στη στοματική υγιεινή
Επικαιρότητα
19/03/2026 - 18:37

Νέα ενημερωτική δράση από τον ΕΕΣ - 150 μαθητές εκπαιδεύτηκαν στη στοματική υγιεινή

Το στόμα είναι το «εύκολο θύμα» των σύγχρονων ογκολογικών θεραπειών
Health Talk
30/12/2025 - 19:21

Το στόμα είναι το «εύκολο θύμα» των σύγχρονων ογκολογικών θεραπειών

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Σύλλογος Φλόγα: Έως 90 παιδιά διαγιγνώσκονται κάθε χρόνο στην Ελλάδα με όγκο εγκεφάλου!
Patient Talk
04/06/2026 - 17:52
Γεωργιάδης από Θεσσαλονίκη: «Το Ιπποκράτειο είναι μακράν ο ηγέτης των μεταμοσχεύσεων στη Βόρεια Ελλάδα»
Πολιτική Υγείας
04/06/2026 - 17:34
Έκθεση KPMG: Ελληνική πρωτιά στη μείωση της κατανάλωσης λαθραίων τσιγάρων και το 2025
Επικαιρότητα
04/06/2026 - 16:53
Μελέτη της Κομισιόν για την ασφάλεια και την καλή διαβίωση των ζώων κατά τη μεταφορά τους
Pet
04/06/2026 - 16:19
ΕΕΣ και ΣΦΦΕ στη Λευκάδα για την κοινωνική πρωτοβουλία «προΣfΕΕρουμε»
Pharma News
04/06/2026 - 16:01
Η Novo Nordisk στο BeWell Festival το Σαββατοκύριακο 6 και 7 Ιουνίου στο ΟΑΚΑ
Pharma News
04/06/2026 - 15:44
Θεμιστοκλέους: «Η Τεχνητή Νοημοσύνη θα συμβάλει σημαντικά στην βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας»
Πολιτική Υγείας
04/06/2026 - 15:21
Καρκίνος του προστάτη: Αντιμετώπιση με σύγχρονη ρομποτική τεχνική
Health Talk
04/06/2026 - 14:49
Προειδοποίηση από το ECDC για εξάπλωση στην Ελλάδα κουνουπιού που είναι φορέας της ιαπωνικής εγκεφαλίτιδας
Υγεία
04/06/2026 - 14:16
Στρατηγική συνεργασία του Ωνάσειου Νοσοκομείου με το 251 ΓΝΑ
Υπηρεσίες Υγείας
04/06/2026 - 13:58
Medochemie: 50 χρόνια προσφοράς στον χώρο του φαρμάκου
Pharma News
04/06/2026 - 13:37
Δέκα τροφές που κάνουν τον εγκέφαλο να παίρνει περισσότερες... στροφές
Διατροφή
04/06/2026 - 13:04
Ο ΙΣΑ ζητάει άμεση εξόφληση των ιατρών, που συμμετέχουν στο «ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ» για τα καρδιαγγειακά νοσήματα
Πολιτική Υγείας
04/06/2026 - 12:38
Ο ΕΕΣ γιορτάζει 149 έτη προσφοράς με μεγάλη εθελοντική αιμοδοσία στο Σύνταγμα
Επικαιρότητα
04/06/2026 - 12:12
ΕΟΠΕ: Αισιόδοξες οι εξελίξεις στη σύγχρονη ογκολογία, απαιτείται υπεύθυνη ενημέρωση
Υγεία
04/06/2026 - 11:47
Αναπνευστικές διαταραχές: Η «σιωπηλή επιδημία» που επηρεάζει εκατομμύρια Έλληνες
Υγεία
04/06/2026 - 11:28
Ένα μικρόβιο του εντέρου μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση των κιλών μετά από δίαιτα
Υγεία
04/06/2026 - 11:11
Πόνος στον αντίχειρα: Πρακτικές συμβουλές για την ανακούφισή του
Health Talk
04/06/2026 - 10:28
ΠΟΥ: Τα μολυσμένα τρόφιμα προκαλούν 1,5 εκατ. θανάτους ετησίως σε παγκόσμιο επίπεδο
Διατροφή
04/06/2026 - 10:09
Νέο φάρμακο αλλάζει το κλινικό τοπίο στη θεραπεία του καρκίνου παγκρέατος
Υγεία
04/06/2026 - 09:51
Θεμιστοκλέους: «Στα κινητά των ασθενών οι αναμονές στα εφημερεύοντα νοσοκομεία έως το τέλος του έτους»
Πολιτική Υγείας
03/06/2026 - 16:46
Αγαπηδάκη: «Εμβληματικό έργο το Εθνικό Δίκτυο Τηλεϊατρικής για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της Δημόσιας Υγείας»
Digital Health
03/06/2026 - 16:12
Πρόπτωση πυελικών οργάνων: Συμπτώματα και αντιμετώπιση του προβλήματος στις γυναίκες
Health Talk
03/06/2026 - 15:51
Ενημερωτική εκδήλωση για τη διακοπή του καπνίσματος στο Νοσοκομείο «Παπανικολάου»
Υγεία
03/06/2026 - 15:27
Ρεκόρ θανάτων λόγω καύσωνα σημειώθηκε τον Μάιο στην Ισπανία
Επικαιρότητα
03/06/2026 - 15:03
Δώδεκα ώρες στο νερό για τη σκλήρυνση κατά πλάκας
Patient Talk
03/06/2026 - 14:27
Mέλι: Η φυσική πηγή ενέργειας που χρειαζόμαστε για την καθημερινή μας άσκηση
Διατροφή
03/06/2026 - 13:54
BrainReGain: Νέο μοντέλο διασύνδεσης της πατρίδας μας με το παγκόσμιο ελληνικό ταλέντο
Επικαιρότητα
03/06/2026 - 13:21
Συνεργασία Affidea-Novo Nordisk για τα μεταβολικά νοσήματα με πέντε βασικούς πυλώνες
Υπηρεσίες Υγείας
03/06/2026 - 12:56
Το Ευρωκοινοβούλιο ζητεί από την Κομισιόν προσλήψεις 1 εκατ. επαγγελματιών στον χώρο της Υγείας έως το 2030
Πολιτική Υγείας
03/06/2026 - 12:29

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Γεωργιάδης: «Το ΕΣΥ είναι καλύτερο επί των ημερών μας»
Πολιτική Υγείας
02/06/2026 - 11:18
Κομισιόν: Σε τρεις πυλώνες η (σταδιακή) κατάργηση των δοκιμών χημικής ασφαλείας σε ζώα
Πολιτική Υγείας
02/06/2026 - 12:57
Μητσοτάκης: Στο επίκεντρο η επέκταση του «Προσωπικού Βοηθού» και η στήριξη των ΑμεΑ
Πολιτική Υγείας
02/06/2026 - 14:04
Αγαπηδάκη: «Από το "Προλαμβάνω" αντιμετωπίστηκαν έγκαιρα περισσότεροι από 200.000 πολίτες με ευρήματα»
Πολιτική Υγείας
02/06/2026 - 15:08
Καμπάνια για την πρόληψη των πνιγμών: Το ενδιαφέρον στους πολίτες άνω των 60 ετών
Πολιτική Υγείας
02/06/2026 - 16:14
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo