news4logo

  • Pharma News
  • Πολιτική Υγείας
  • Υγεία
  • Health News
  • Διατροφή
  • Ευ Ζην
  • Pet & Health
Σάββατο, 13 Νοεμβρίου 2021

Τα φάρμακα υποβοηθούμενης αναπαραγωγής δεν αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού, ξεκαθαρίζει μελέτη

Βασιλική ΑγγουρίδηΒασιλική Αγγουρίδη
4659 0
Pixabay from Pexels Pixabay from Pexels

Ευρεία μελέτη, που εξέτασε δεδομένα για 1,7 εκατομμύρια γυναίκες, καταρρίπτει το μύθο γύρω από τη σχέση καρκίνου του μαστού και της χρήσης φαρμάκων για εξωσωματική γονιμοποίηση.

Τα βασικά φάρμακα που χρησιμοποιούνται στη θεραπεία της υπογονιμότητας για τη συλλογή ωαρίων δεν αυξάνουν το κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του μαστού, αποδεικνύει μια νέα μελέτη του King’s College. Στο News4Health μίλησαν δύο από τους ερευνητές της μελέτης στο περιθώριο Ημερίδας με θέμα «Θεραπεία Υπογονιμότητας και Καρκίνος Μαστού: Μύθος και Πραγματικότητα», που πραγματοποιήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης από την Ελληνική Εταιρεία Αναπαραγωγικής Ιατρικής.

Ερευνητές από το King’s College του Λονδίνου, σε συνεργασία με την κλινική γονιμότητας King’s Fertility, ανέλυσαν μελέτες με 1,7 εκατ. γυναίκες και τις οποίες παρακολούθησαν για μια μέση περίοδο 27 ετών, διαπιστώνοντας πως όσες υποβλήθηκαν σε θεραπείες υπογονιμότητας, όπως η εξωσωματική γονιμοποίηση, δεν εμφάνισαν αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του μαστού.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Fertility and Sterility και συμπεριέλαβε τελικώς 20 μελέτες (από τις συνολικά 4.148 που εξετάστηκαν για να ενταχθούν), με 1,7 εκατομμύρια γυναίκες από 15 χώρες, χαμηλού, μεσαίου και χαμηλού εισοδήματος. Τα δεδομένα αφορούσαν σε υπογόνιμες γυναίκες που υποβλήθηκαν σε θεραπεία γονιμότητας, υπογόνιμες γυναίκες που δεν έλαβαν τέτοια φάρμακα και σε γυναίκες από το γενικό πληθυσμό, που αποτέλεσαν και την ομάδα ελέγχου.

Yusuf Beebeejaun μελετη για καρκινο μαστου και IVF φαρμακα

Dr Y. Beebejaun

Οι θεραπείες αυτές περιλαμβάνουν φάρμακα για την ωοθηκική διέγερση και την απελευθέρωση ωαρίου κατά τη διάρκεια του φυσικού εμμηνορρυσιακού κύκλου, αλλά και πιο πολύπλοκες θεραπείες όπως IVF (εξωσωματική γονιμοποίηση), που διεγείρει τον ωοθηκικό κύκλο της ασθενούς, ώστε να γίνει ωοληψία, η γονιμοποίηση των ωαρίων με σπέρμα στο εργαστήριο και η μεταφορά του εμβρύου στη μήτρα για να αναπτυχθεί.

Τα φάρμακα για τη διέγερση των ωοθηκών, χρησιμοποιούνται από τις αρχές της δεκαετίας του 1960 και λειτουργούν αυξάνοντας την παραγωγή οιστρογόνων. Τα οιστρογόνα συνδέονται και με τα κύτταρα του μαστού και αυτή τους η δυνατότητα είναι που δημιούργησε ανησυχίες γύρω από το ενδεχόμενο τα φάρμακα υποβοηθούμενης αναπαραγωγής να προκαλούν καρκίνο του μαστού. Τα αποτελέσματα της ανασκόπησης που διεξήγαγε το King’s Coll ξεκαθάρισαν όμως ότι τα βασικά φάρμακα υποβοηθούμενης αναπαραγωγής δεν αυξάνουν το κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του μαστού. Ειδικότερα, διαπιστώθηκε πως δεν υπήρξε σημαντική αύξηση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του μαστού, με τη χρήση κιτρικής κλομιφαίνης ή γοναδοτροπίνη.

Μάλιστα, αυτή η διαπίστωση αφορά όλες τις υπογόνιμες γυναίκες, ακόμα και σε εκείνες με προδιάθεση για καρκίνο του μαστού. Καθώς συμπεριέλαβε υπογόνιμες γυναίκες και γυναίκες με γενετική προδιάθεση για καρκίνο του μαστού. Πως όμως δεν συνδέεται η τεχνητή αύξηση των οιστρογόνων, κατά τους κύκλους της εξωσωματικής γονιμοποίησης, με ορμονοεξαρτώμενους καρκίνους όπως ο καρκίνος του μαστού; «Αυτό που εκτιμάται, βάσει της φυσιολογίας, είναι πως η καρκινογένεση συνδέεται με τη διάρκεια των υψηλών επιπέδων οιστρογόνων στον οργανισμό και όχι με το πόσο υψηλά είναι σε ένα συγκεκριμένο, μικρό διάστημα», εξηγεί στο News4Health o Καθηγητής Ιπποκράτης Σαρρής, της κλινικής γονιμότητας του King’s College στο Λονδίνο.

Σαρρής μελέτη καρκίνος μαστού IVF φάρμακα

Δρ. Ι. Σαρρής

«Συνεπώς, ακόμη και αν έχουμε αρκετούς κύκλους IVF ο αριθμός των ημερών κατά τις οποίες τους χορηγούνται υψηλές ποσότητες οιστρογόνων είναι, εξ ορισμού, πολύ μικρός. Άρα αυτό που δείχνουν οι έρευνες είναι πως δεν έχει σημασία η παροδική αύξηση των ορμονών, αλλά η διάρκεια που ο οργανισμός έχει υψηλά επίπεδα», συμπληρώνει.

Η απάντηση που δίνει η μελέτη στους φόβους για τη σχέση μεταξύ εξωσωματικής γονιμοποίησης και καρκίνου του μαστού είναι οριστική, όπως αναφέρει στο News4Health, ο Δρ Yusuf Beebeejaun, Ινστιτούτο Εμβρυακής Ιατρικής στο King’s Fertility, στο Λονδίνο.

«Δεν χρειαζόμαστε άλλες μελέτες, μεγαλύτερες μελέτες. Πρακτικά δεν μπορούμε να έχουμε μεγαλύτερες μελέτες σε μέγεθος ή διάρκειας. Σε αυτή την ανασκόπηση εξετάσαμε δεδομένα ερευνών για 1,7 εκατομμύρια γυναίκες σε ένα βάθος χρόνου που άγγιζε τα 30 χρόνια», σημειώνει.

«Αυτό που χρειάζεται είναι να ενημερώσουμε και να καθησυχάσουμε τα άτομα που θέλουν να υποβληθούν σε εξωσωματική θεραπεία, πως τα φάρμακα που δίνονται για την ωοθηκική διέγερση δεν σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού», συμπλήρωσε ο Δρ Beebeejaun.

Ελληνοκυπριακή και βρετανική συνεργασία «στοχεύει» στα προβλήματα κύησης

Τις βάσεις για την έγκαιρη πρόβλεψη των προβλημάτων που μπορεί να προκύψουν σε μια κύηση, πριν ακόμη την κυοφορία βάζει συνεργασία μεταξύ του διεθνούς φήμης Κύπριου καθηγητή Αναπαραγωγικής Ιατρικής του King’s Collece του Λονδίνου, Δρ Κύπρο Νικολαΐδη, με την ελληνική Κλινική "Γένεσις Αθηνών" του Κωνσταντίνου Πάντου.

Όπως ανακοινώθηκε από τον κ. Νικολαΐδη, του «πατέρα» της μεθόδου της αυχενικής διαφάνειας, που διαγιγνώσκει την αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης χρωμοσωματικής ανωμαλίας (όπως το σύνδρομο Down) ή συγγενείς καρδιοπάθειες στο πλαίσιο της ημερίδας.

Νικολαϊδης Υποβοηθούμενη

Δρ. Κ. Νικολαΐδης

«Από την επόμενη εβδομάδα ξεκινάμε κοινό πρόγραμμα μελετών για την πρόγνωση των προβλημάτων που μπορεί να προκύψουν σε μια κύηση, πριν καν επιτευχθεί η κυοφορία», ανακοίνωσε ο Δρ Νικολαΐδης. Όπως εξήγησε,  μέσα από ειδικά διαγνωστικά πρωτόκολλα που θα αναπτυχθούν, θα προβλέπεται αν η υποψήφια μητέρα ή το νεογνό κινδυνεύουν να εμφανίσουν προβλήματα όπως διαβήτη κύησης, γενετικές ανωμαλίες, ή να έχουν πρόωρο τοκετό, περιγεννητική θνησιμότητα κοκ , πριν από την επίτευξη της κύησης, με εξωσωματική γονιμοποίηση.

Health ανα Tag:
  • ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΜΑΣΤΟΥ
  • IVF
  • ΥΠΟΒΟΗΘΟΥΜΕΝΗ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ
  • ΜΕΛΕΤΗ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Τα παιδιά δεν επέστρεψαν ποτέ στα συνήθη επίπεδα φυσικής δραστηριότητας μετά το lockdown

Τα παιδιά δεν επέστρεψαν ποτέ στα συνήθη επίπεδα φυσικής δραστηριότητας μετά το lockdown

Μετά το lockdown λόγω της COVID-19, τα παιδιά στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν συνέχισαν να ασκούνται με την ίδια συχνότητα που το έκαναν πριν την πανδημία, ανέφερε πρόσφατη μελέτη. 

Βασιλική ΑγγουρίδηΓιώργος Παπαϊωάννου
Ιδανική διάρκεια ύπνου: Μελέτη αποκάλυψε τον μαγικό αριθμό

Ιδανική διάρκεια ύπνου: Μελέτη αποκάλυψε τον μαγικό αριθμό

Ο συστηματικός ύπνος για 7 ώρες κάθε βράδυ συνδέθηκε με καλύτερη γνωστική λειτουργία και πνευματική υγεία για μεσήλικες, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Βασιλική ΑγγουρίδηΓιώργος Παπαϊωάννου
Μελέτη: Η COVID-19 επιδείνωσε το άσθμα στα παιδιά

Μελέτη: Η COVID-19 επιδείνωσε το άσθμα στα παιδιά

Πρόσφατη μελέτη προειδοποιεί ότι το άσθμα στα παιδιά μπορεί να επιδεινωθεί μετά από μία λοίμωξη με COVID-19.

Βασιλική ΑγγουρίδηΓιώργος Παπαϊωάννου
«Χρυσά» τα φάρμακα κατά των λοιμώξεων για τα νοσοκομεία: Το παράδειγμα του Λαϊκού Νοσοκομείου

«Χρυσά» τα φάρμακα κατά των λοιμώξεων για τα νοσοκομεία: Το παράδειγμα του Λαϊκού Νοσοκομείου

Πάνω από το 32% της συνολικής φαρμακευτικής δαπάνης του ΓΝΑ «Λαϊκό» αντιστοιχεί σε αντιμικροβιακά φάρμακα, σύμφωνα με μελέτη που παρουσιάστηκε στο Συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων.

Βασιλική ΑγγουρίδηΒασιλική Αγγουρίδη

Newsroom

  • Μάσκα για βαθύ καθαρισμό για λαμπερό και σφριγηλό πρόσωπο χωρίς ρυτίδες

    21/05/2022 - 09:30
  • Ενδοβρογχικό υπερηχογράφημα: Η πλέον αξιόπιστη τεχνική για διάγνωση καρκίνου του πνεύμονα

    21/05/2022 - 09:00
  • Κήλη των αθλητών: Η πιο σύγχρονη αντιμετώπιση με την πιο γρήγορη επιστροφή στα γήπεδα

    21/05/2022 - 09:00
  • Ευλογιά των πιθήκων: Πώς μεταδίδεται και πόση ανησυχία πρέπει να μας προκαλεί

    20/05/2022 - 19:56
  • Μήνυμα Πλεύρη σε Διοικητές Νοσοκομείων: Να δείχνετε ανθρωπιά και όχι αδιαφορία στους ασθενείς

    20/05/2022 - 18:53
  • ΕΜΑ: Πράσινο φως για εννιά νέα φάρμακα

    20/05/2022 - 17:43
  • Υπογραφή μνημονίου συνεργασίας μεταξύ ΕΚΑΒ και Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού

    20/05/2022 - 17:24
  • Κραυγή αγωνίας των ασθενών για την έλλειψη γ-σφαιρίνης: Επιστολή στο Υπουργείο Υγείας

    20/05/2022 - 16:37
  • H Novo Nordisk αναδεικνύει τα οφέλη των κλινικών μελετών μέσα από ερωτηματολόγιο στο οποίο απαντάνε επαγγελματίες υγείας

    20/05/2022 - 16:24
  • Μόσιαλος για ευλογιά των πιθήκων: Απαντά σε 13 κρίσιμα ερωτήματα και τον κίνδυνο νέας πανδημίας

    20/05/2022 - 16:20

news4

  • Pharma News
  • Πολιτική Υγείας
  • Υγεία
  • Health News
  • Διατροφή
  • Ευ Ζην
  • Pet & Health
  • Οι ειδήσεις της υγείας
  • ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

About Us

© 2019 NEWS4HEALTH. ALL RIGHTS RESERVED