ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κάθε 40 δευτερόλεπτα αυτοκτονεί ένας άνθρωπος στον πλανήτη

Ψυχική Υγεία
PIXABAY
Σοκαριστικά είναι τα στοιχεία έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τις αυτοχειρίες - Το 95% των αυτοκτονιών θα μπορούσε είχε προληφθεί με έγκαιρες και ουσιαστικές παρεμβάσεις
Τετάρτη, 06/09/2023 - 18:41
— Photo: PIXABAY
News4Health Team News4Health Team

Κάθε 40 δευτερόλεπτα, ένας άνθρωπος σε όλο τον κόσμο βάζει τέρμα στη ζωή του. Αίσθηση δε προκαλεί το γεγονός ότι περισσότεροι άνθρωποι πεθαίνουν από αυτοκτονίες κάθε χρόνο παρά στον πόλεμο, σύμφωνα με Έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Κάθε χρόνο καταγράφονται σε όλο τον κόσμο περισσότερες από 800.000 απώλειες ατόμων από αυτοτραυματισμούς με σκοπό την αυτοκτονία. Ο απαγχονισμός, η δηλητηρίαση και ο αυτοπυροβολισμός είναι οι πιο συνηθισμένες μέθοδοι αυτοχειρίας. Παρ'όλα αυτά, τα στατιστικά στοιχεία λένε ότι το 95% των αυτοκτονιών θα μπορούσε είχε προληφθεί με έγκαιρες και ουσιαστικές παρεμβάσεις και αν οι αυτόχειρες είχαν την κατάλληλη διάγνωση, θεραπεία και υποστήριξη.

Τα παραπάνω ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η οικογενειακή ψυχοθεραπεύτρια - ψυχοπαιδαγωγός, επιστημονική συνεργάτιδα Ιατρικής Σχολής ΑΠΘ, Αιμιλία Αξιωτίδου, με αφορμή ημερίδα με θέμα «Πρόληψη αυτοκτονιών: Η πραγματικότητα στην Ελλάδα σήμερα. Διάγνωση, Παρέμβαση, Πρόληψη», που θα πραγματοποιηθεί αύριο, Πέμπτη, 7 Σεπτεμβρίου, στις έξι το απόγευμα, στο Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης.

Η ημερίδα διοργανώνεται από το Τμήμα Προγραμμάτων & Δια Βίου Μάθησης του Δήμου Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με εξειδικευμένους επιστήμονες, με αφορμή τη 10η Σεπτεμβρίου Παγκόσμια Ημέρα Πρόληψης Αυτοκτονιών.

Στόχος της ημερίδας είναι η ενημέρωση όσον αφορά την κατάσταση στη χώρα μας, τα στατιστικά στοιχεία που αφορούν τη συχνότητα των αυτοκτονιών και τη σωστή κατανόηση των ψυχικών διαταραχών και των συμπτωμάτων που μπορεί να οδηγήσουν σε αυτοκτονικό ιδεασμό και αυτοκτονίες καθώς επίσης για τους τρόπους έγκαιρης πρόληψης και παρέμβασης τόσο από το οικογενειακό - φιλικό περιβάλλον όπως και από τους κρατικούς φορείς.

Ομιλητές στην ημερίδα εκτός από την κυρία Αξιωτίδου θα είναι ο ψυχίατρος -ψυχοθεραπευτής Πάνος Κουφίδης και η σύμβουλος ψυχικής υγείας εκπαίδευσης και σταδιοδρομίας Νάνσυ Πιλωνά.

Αυξήθηκαν των αυτοκτονιών από το 2020 έως το 2022

Σύμφωνα με στοιχεία του Παρατηρητηρίου Αυτοκτονιών και Φορέα Ανάπτυξης Ανθρώπινου και Κοινωνικού Αποκλεισμού «Κλίμακα», από το 2020 έως το 2022 καταγράφηκε αύξηση των αυτοκτονιών στην Ελλάδα κατά 25%, που αντιστοιχεί σε τουλάχιστον δύο αυτοκτονίες κάθε ημέρα. Οι περισσότεροι αυτόχειρες ανήκαν στον οικονομικά ενεργό πληθυσμό και βρίσκονταν εντός γάμου ενώ το 55% των θανάτων έλαβε χώρα στο σπίτι του αυτόχειρα.

Η πλειονότητα των αυτοκτονιών σημειώθηκε στους θερινούς μήνες ενώ οι ημέρες στις οποίες καταγράφηκε ο μεγαλύτερος αριθμός αυτοκτονιών ήταν τη Δευτέρα και η Τρίτη και οι περισσότεροι θάνατοι έλαβαν χώρα τα ξημερώματα. Η πλειονότητα των αυτοχείρων στη χώρα μας ήταν άντρες σε ποσοστό 78% ενώ το 28% ήταν γυναίκες. Στην ηλικιακή ομάδα άνω 60 σημειώθηκαν οι περισσότερες αυτοκτονίες σε σύγκριση με τις υπόλοιπες ηλικιακές μονάδες. Σε επίπεδο φύλου, οι περισσότεροι θάνατοι των αντρών ήταν στις ηλικίες 60-64 ετών ενώ οι περισσότεροι θάνατοι γυναικών ήταν στις ηλικίες 35-39. Αυξητικές τάσεις παρουσίασε το 2022 σε σύγκριση με τα στοιχεία του 2021 ο αριθμός των αυτοκτονιών στις νεαρές ηλικίες εν γένει (ηλικίες άνω των 20). Σε επίπεδο διοικητικών Περιφερειών ο μεγαλύτερος αριθμός αυτοκτονιών το 2022 καταγράφηκε στην Κρήτη (17% του συνολικού αριθμού θανάτων) ενώ ακολουθεί η Κεντρική Μακεδονία. Να σημειωθεί ότι τον Μάιο του 2022 η Κεντρική Μακεδονία είχε τη θλιβερή πρωτιά στις αυτοκτονίες καθώς σε αυτή την Περιφέρεια καταγράφηκε το 22% των θανάτων από αυτοκτονία.

Οι αυτοκτονίες παιδιών και εφήβων

Σύμφωνα με στοιχεία του φορέα «Κλίμακα», η αυτοκτονία των παιδιών και των εφήβων έχει εξελιχθεί σε μείζον πρόβλημα τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Η αυτοκτονία αποτελεί την τρίτη αιτία θανάτου νεαρών ατόμων 15-18 ετών, ενώ εκατοντάδες είναι οι αυτοκτονίες που δεν καταγράφονται. Υπολογίζεται ότι περίπου το 12% των θανάτων στην ηλικιακή ομάδα 15-24 ετών αποδίδεται σε αυτοκτονία, με τις αυτοκτονίες να είναι έως και 5 φορές πιο συχνές στα αγόρια, ενώ οι απόπειρες αυτοκτονίας είναι 2 με 4 φορές συχνότερες στα κορίτσια. Το 15-20% των εφήβων αυτοτραυματίζεται, με την ηλικία έναρξης να υπολογίζεται μεταξύ 13-15 ετών. Η πλειοψηφία αυτών των εφήβων δεν αναζητά βοήθεια, γεγονός που καθιστά αυτό το ποσοστό πολύ μεγαλύτερο από αυτό που καταγράφεται στην πραγματικότητα. Οι αυτοτραυματισμοί κατά την εφηβεία αυξάνουν τις πιθανότητες εκδήλωσης ψυχικών διαταραχών και αυτοκαταστροφικών συμπεριφορών στην ενήλικη ζωή.

Η συμβολή μας στην πρόληψη των αυτοκτονιών

Όπως επισημαίνει η κυρία Αξιωτίδου θα πρέπει να μπορούμε να αναγνωρίζουμε σε ανθρώπους τους περιβάλλοντος κάποια σημάδια ώστε να καταλάβουμε, αν υπάρχει κίνδυνος να αυτοκτονήσουν.

«Τέτοια σημάδια είναι οι έντονες εναλλαγές στη διάθεση ενός ανθρώπου, όταν βλέπουμε ότι τη μια δεν είναι καθόλου καλά και την άλλη είναι πάρα πολύ καλά. Αυτά μπορεί να είναι σημάδια της διπολικής διαταραχής που συνδέονται με αυτοκτονικό ιδεασμό. Δηλαδή πρέπει να μπορούμε να καταλάβουμε ότι κάτι δεν πάει καλά και να μην τα προσπερνάμε. Έτσι, όταν ένας άνθρωπος στο περιβάλλον μας, μας λέει ότι "δεν έχω όρεξη να ζήσω, θέλω να πεθάνω, σκέφτομαι ότι καλύτερα θα ήταν να έβαζα τέλος στη ζωή μου", να μην το προσπερνάμε. Να μην ντρεπόμαστε να ρωτήσουμε έναν δικό μας άνθρωπο, φίλο μας κ.λπ. αν σκέφτηκε να βάλει τέλος στη ζωή του κι αν έχει σκεφτεί και τον τρόπο. Συνήθως διστάζουμε να ρωτήσουμε, γιατί φοβόμαστε ότι θα είναι σαν να του βάζουμε στο μυαλό ιδέες, αν συζητήσουμε γι αυτά, ενώ δεν είναι έτσι. Με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να καταλάβουμε αν ο άλλος το έχει σκεφτεί κι αν το έχει σκεφτεί οργανωμένα. Εάν μας απαντήσει θετικά σε αυτές τις ερωτήσεις, ο άνθρωπος αυτός είναι σε υψηλή επικινδυνότητα. Επίσης αν έχει κάνει απόπειρες. Μπορούμε να ρωτήσουμε: "δηλαδή εσύ το δοκίμασες; Το προσπάθησες;". Αν μας πει "ναι, μερικές φορές έκανα αυτό", σημαίνει ότι τα πράγματα είναι δύσκολα, οπότε μπορούμε εμείς να τον παροτρύνουμε να πάρει βοήθεια, είτε να στραφεί στη γραμμή παρέμβασης για την αυτοκτονία 1018 είτε να πάει στο εφημερεύον ψυχιατρικό νοσοκομείο. Εάν δεν το κάνει αυτό, μπορούμε εμείς, όχι με πίεση αλλά με ενσυναίσθηση, με κατανόηση ότι υποφέρει αυτός ο άνθρωπος και ότι για να θέλει να βάλει τέλος στη ζωή του υποφέρει. Και φυσικά το έσχατο είναι η εισαγγελική παρέμβαση. Αν δούμε ότι δεν έχει πρόθεση να πάει σε μια ψυχιατρική υπηρεσία, να επισκεφτεί έναν ψυχίατρο, θα πρέπει εμείς οι ίδιοι να ζητήσουμε εισαγγελική παρέμβαση, γιατί το πιο σημαντικό απ' όλα είναι η ζωή, δηλαδή να περάσει η κρίση, να πάρει αγωγή, να εξισορροπήσει και μετά να μπορεί να έχει μια λειτουργική ζωή» σημείωσε η κυρία Αξιωτίδου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  • ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Γιατί είναι προβληματικοί οι «δείκτες ευτυχίας» των γυναικών; - Η εξήγηση των ψυχολόγων
Γιατί είναι προβληματικοί οι «δείκτες ευτυχίας» των γυναικών; - Η εξήγηση των ψυχολόγων 05 Σεπτεμβρίου 2023
Σύνδρομο Τζενοβέζε: Πεθαίνοντας μπροστά στο άπραγο πλήθος 08 Σεπτεμβρίου 2023
Σύνδρομο Τζενοβέζε: Πεθαίνοντας μπροστά στο άπραγο πλήθος

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΟΥ: «Αποτρόπαιες οι επιθέσεις εναντίον δομών υγείας του Ιράν»
Επικαιρότητα
19/06/2025 - 19:14

ΠΟΥ: «Αποτρόπαιες οι επιθέσεις εναντίον δομών υγείας του Ιράν»

Ο κόμβος του ΠΟΥ στο Βερολίνο επεξεργάζεται και προωθεί καινοτόμες λύσεις για τις επόμενες πανδημίες
Πολιτική Υγείας
19/06/2025 - 17:58

Ο κόμβος του ΠΟΥ στο Βερολίνο επεξεργάζεται και προωθεί καινοτόμες λύσεις για τις επόμενες πανδημίες

Ο ΠΟΥ ζητάει παγκόσμια επέκταση και εφαρμογή των πρωτοκόλλων μαιευτικής περίθαλψης
Πολιτική Υγείας
18/06/2025 - 20:37

Ο ΠΟΥ ζητάει παγκόσμια επέκταση και εφαρμογή των πρωτοκόλλων μαιευτικής περίθαλψης

Δραματική έκκληση ΠΟΥ προς το Ισραήλ για την προστασία δύο νοσοκομείων στη Γάζα
Επικαιρότητα
06/06/2025 - 14:21

Δραματική έκκληση ΠΟΥ προς το Ισραήλ για την προστασία δύο νοσοκομείων στη Γάζα

Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καπνίσματος: Οι κρυφοί κίνδυνοι από τα νέα προϊόντα καπνού
Υγεία
30/05/2025 - 19:19

Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καπνίσματος: Οι κρυφοί κίνδυνοι από τα νέα προϊόντα καπνού

Γάζα: Εκτός λειτουργίας και το τελευταίο νοσοκομείο που απέμενε για τους καρκινοπαθείς
Επικαιρότητα
17/05/2025 - 03:29

Γάζα: Εκτός λειτουργίας και το τελευταίο νοσοκομείο που απέμενε για τους καρκινοπαθείς

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Δημοσιεύθηκε Kοινή Yπουργική Aπόφαση για το μεταβατικό πλαίσιο εναέριας διάσωσης και αεροδιακομιδών
Πολιτική Υγείας
20/06/2025 - 19:52
Η κολπική ξηρότητα αποτελεί παρελθόν με τη μέθοδο PRP - Η σεξουαλική ζωή σε νέες βάσεις
Health Talk
20/06/2025 - 19:36
Πράσινο από τον EMA σε νέα θεραπεία με βλαστοκύτταρα για ασθενείς με αιματολογικούς καρκίνους
Υγεία
20/06/2025 - 19:11
Στρεπτοκοκκικές λοιμώξεις: Τρόποι διάγνωσης ενός κοινού βακτηρίου που μπορεί να αποβεί μοιραίο
Health Talk
20/06/2025 - 18:22
Τα «viagra» της φύσης για να αποφύγετε την στυτική δυσλειτουργία το καλοκαίρι
Health Talk
20/06/2025 - 18:04
Θεμιστοκλέους: «Η Ευρώπη χρειάζεται στρατηγική αυτάρκειας στο φάρμακο»
Πολιτική Υγείας
20/06/2025 - 17:52
Χάπια με ανθρώπινα περιττώματα κατά επικίνδυνων υπερβακτηριδίων - Τι έδειξε πρόσφατη δοκιμή
Υγεία
20/06/2025 - 17:34
Ιστορικό βήμα στη Βρετανία - Το Κοινοβούλιο ψήφισε υπέρ της υποβοηθούμενης αυτοκτονίας
Επικαιρότητα
20/06/2025 - 17:16
Σύσκεψη στο ΥΠΕΘΑ για την υλοποίηση της μεταρρύθμισης της υγειονομικής περίθαλψης στις Ένοπλες Δυνάμεις
Πολιτική Υγείας
20/06/2025 - 16:48
ΕΙΝΑΠ: «Είχαμε προειδοποιήσει για τις τραγικές συνέπειες του νόμου έκτρωμα για την ψυχική υγεία και την απεξάρτηση»
Ψυχική Υγεία
20/06/2025 - 16:34
Οι καλοκαιρινές παγίδες για τα κατοικίδια - Τι πρέπει να προσέξετε
Pet
20/06/2025 - 16:00
Πρώτη θεραπεία για τις ουλές του ήπατος που προκαλούνται από έναν τύπο στεατοηπατίτιδας
Υγεία
20/06/2025 - 15:49
Η ημικρανία στο προσκήνιο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου - Βήματα που πρέπει να γίνουν υπέρ των ασθενών
Patient Talk
20/06/2025 - 15:02
Τα τρόφιμα που επιβαρύνουν "ύπουλα" την υπέρταση
Διατροφή
20/06/2025 - 15:00
Καμπάνια ενημέρωσης από την ΕΛΙΚΑΡ για τις Μυοκαρδιοπάθειες - Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε
Health Talk
20/06/2025 - 14:41
Όμιλος Ιατρικού Αθηνών: Προνομιακό πακέτο «back to school» για μια σχολική χρονιά γεμάτη υγεία και ασφάλεια
Υπηρεσίες Υγείας
20/06/2025 - 14:21
Mικροσκοπικό έμπλαστρο θα μπορούσε να αντικαταστήσει τις βιοψίες
Υγεία
20/06/2025 - 14:00
Πώς μια απλή άσκηση μπορεί να αποκαλύψει το προσδόκιμο ζωής
Υγεία
20/06/2025 - 13:00
ΚΑΤ: Εγκαίνια των νέων ΤΕΠ - Πρώτη ανακαίνιση στο νοσοκομείο μετά από 50 χρόνια
Πολιτική Υγείας
20/06/2025 - 11:51
Υπουργείο Υγείας: Νέα προγράμματα προληπτικών ελέγχων για σπάνια νοσήματα σε νεογνά και γυναίκες
Πολιτική Υγείας
20/06/2025 - 11:21
Η υπερσυγκέντρωση τοξικών φυκιών επιδεινώνει την αμυοτροφική πλάγια σκλήρυνση
Υγεία
20/06/2025 - 11:00
Δωρεά οργάνων από 48χρονη που νοσηλευόταν στο Νοσοκομείο Παπαγεωργίου
Επικαιρότητα
20/06/2025 - 10:44
Το Πάρκινσον μπορεί να διαγνωστεί από τα αυτιά!
Υγεία
20/06/2025 - 10:00
Ιβουπροφαίνη: Ο σύγχρονος σύμμαχος για ένα καλοκαίρι χωρίς πόνο
Health Talk
20/06/2025 - 08:27
Νάουσα: Οδηγία-κλειδί για την αντιμετώπιση του μικροβίου, που προσβάλλει ροδάκινα και νεκταρίνια
Διατροφή
20/06/2025 - 06:53
Κίνα: Διάλογος πανεπιστημιακών για την αντιμετώπιση των παγκόσμιων προκλήσεων στη διατροφική ασφάλεια
Διατροφή
20/06/2025 - 03:27
ΕΙΝΑΠ: «Εκδικητική η μετακίνηση ιατρού από το ΚΥ Αμαρουσίου στο Λαύριο»
Πολιτική Υγείας
20/06/2025 - 00:09
Η «άγνωστη» βιταμίνη που κρύβει το μυστικό για τη μακροζωία - Σε ποιες τροφές υπάρχει!
Διατροφή
19/06/2025 - 19:47
ΠΟΥ: «Αποτρόπαιες οι επιθέσεις εναντίον δομών υγείας του Ιράν»
Επικαιρότητα
19/06/2025 - 19:14
Γεωργιάδης: «Έρχονται σημαντικές ανακοινώσεις για βιώσιμο clawback στα διαγνωστικά κέντρα»
Πολιτική Υγείας
19/06/2025 - 18:36

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ο Δρ. Ιωάννης Πανδής νέος επικεφαλής της Pfizer στη Θεσσαλονίκη
Pharma News
18/06/2025 - 11:18
ΕΚΑΒ: Διαψεύδει δημοσίευμα για διάθεση προσωπικού σε νοσοκομεία
Πολιτική Υγείας
18/06/2025 - 06:48
Πώς να αποφύγετε τις τροφικές δηλητηριάσεις το καλοκαίρι - Τι να βάλετε οπωσδήποτε στο ψυγείο
Διατροφή
18/06/2025 - 14:00
Γεωργιάδης: Σήμερα το πόρισμα για το Τζάνειο
Πολιτική Υγείας
18/06/2025 - 12:08
Ποιο μήνα καταγράφονται οι περισσότεροι πνιγμοί στη χώρα μας
Πολιτική Υγείας
18/06/2025 - 12:00
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2025 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo